Gość: JAXON IP: 62.244.148.* 20.03.05, 13:24 Czy ktoś może mi podać kilka tytułów książek mówiących o gwarze poznańskiej oraz ich autorów. Mój syn potrzebuje te informacje do szkoły. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vikka Re: Gwara poznańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 13:26 "słownik gwary miejskiej poznania"-red.M.Gruchmanowa,B.Walczak(wyd.PWN) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Gwara poznańska IP: *.icpnet.pl 20.03.05, 14:26 Vikka, robisz krzywdę dziecku Jaxona podając dane na tacy. Niech się dzieciak trochę wysili i sam poszuka, wtedy czegoś się nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka Re: Gwara poznańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 14:39 Jak coś wiem,to czemu mam się nie podzielić swoją wiedzą.Poza tym sama jestem leniwa i często tez pytam o rzeczy które teoretycznie mogłabym sobie sama znaleźć,ale mi się nie chce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAXON Re: Gwara poznańska IP: 62.244.148.* 20.03.05, 15:01 Dzięki Vikka za odpowiedź. A co do lenistwa, mój syn właśnie przygotowuje się do sprawdzianu z angielskiego i matematyki - po prostu trochę chciałem mu pomóc - to chyba jest narmalne - widać nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kry... Re: Gwara poznańska IP: *.aster.pl 20.03.05, 15:50 Mam w domu: 1/ "POZNAŃSKIE PYRY czyli chichranie i śpiywanie po naszymu" wyd. ZAKR Poznań 1990. Jest to zbiór tekstów Lecha Konopińskiego w gwarze poznańskiej, do tego sa rysunki Henryka Derwicha oraz nuty do niektorych tekstów (muzyka: Andrzej Borowski,Henryk Kuczyński,Piotr Żurowski). 2/ "Blubry Starego Marycha" tom I i II, autor: Juliusz Kubel, Wydawnictwo "Rozrywka i Wiedza", Poznań 1995(t.I) i 1996(t.II). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAXON Re: Gwara poznańska IP: 62.244.148.* 20.03.05, 15:57 Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i reakcję. To miłe, gdy można na kogoś liczyć - choćby w tak drobnej sprawie. Wesołych Świąt - dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś