12.04.05, 15:13
No właśnie jestem po wizycie w aquanecie gdzie probówałam załatwić oddzielny
licznik do podlewania ogródka, gdyż wtedy nie płaciłabym drugie tyle za
ścieki. Okazało się że jedynym odbiorcą wody jest Agrobex i licznika nie
podłączą , bo mnie jakby u nich nie było. Agrobex twierdzi że Aquanet nie
chce z każdym odzielnie podpisać umowy i oni nie mają na to wpływu, i w
zasadzie nie wiedzą co z tym zrobić. NIE DO WIARY.
Moze ktoś z Was wie co z tym fantem zrobić .
Obserwuj wątek
    • tomekdp Re: Aquanet 12.04.05, 23:06
      gosch napisała:

> No właśnie jestem po wizycie w aquanecie gdzie probówałam załatwić oddzielny
      > licznik do podlewania ogródka, gdyż wtedy nie płaciłabym drugie tyle za
      > ścieki. Okazało się że jedynym odbiorcą wody jest Agrobex i licznika nie
      > podłączą , bo mnie jakby u nich nie było. Agrobex twierdzi że Aquanet nie
      > chce z każdym odzielnie podpisać umowy i oni nie mają na to wpływu, i w
      > zasadzie nie wiedzą co z tym zrobić. NIE DO WIARY.
      > Moze ktoś z Was wie co z tym fantem zrobić .

No to jest nas dwoje, bo sezon za pasem a ogórdek trzeba będzie podlewać...
      Skoro Agrobex twierdzi jedno, a wodociągi coś innego, to obie opinie należy
      zebrać od obu firm NA PIŚMIE. Czyli, że jeśli Agrobex twierdzi, że Aquanet nie
      chce podpisywać indywidualnych umów, to musi mieć jakieś do tego podstawy. I te
      podstawy musimy od nich wyciągnąć - jeśli tak jest, to Aquanet musi to
      uzasadnić - i tak aż do skutku. Bardzo chętnie się włączę do działań
      nękających, czekam na kontakt - i spodziewam się, że jest nas więcej ;-)
      • gosch Re: Aquanet 13.04.05, 09:55
        tak więc poczekajmy do piątku. Pan pod nr 082 powiedział ze się zorientuje jak
        można problem rozwiązać . Jeśli nic sie nie wydarzy rozpoczynamy akcję
        nękającą :)
        • waldimen1 Re: Aquanet 13.04.05, 12:53
          Właśnie dzowniłem do Aquanetu i potwierdza się to co mówicie. Aquanetu nie
          interesują wewnętrzene liczniki, oni odczytują tylko licznik główny i wystawiają
          fakutre Agrobexowi. Agrobex rozlicza to już we własnym zakresie. Żeby to zrobić
          Agrobex musiałby założyć oddzielny lincznik ogrodowy na budynek przez który szła
          by woda doporwadzana na ogródki. Myślę że będzie to ciężko wymusić. Ale
          zorganizujmy się jakoś. Może napiszemy jakieś pismo.
          • gosch Re: Aquanet 13.04.05, 14:58
            w razie czego mozemy zrobić studnie z pompą. Koszt to od 1000 do 2000zł (
            zależy jak głęboko trzeba kopać). Woda jest wtedy za darmo , płacimy tylko za
            prąd do pompy. Inwestycja bardzo opłacalna , tylko kwestia organizacji. Przy
            okazji można zamontowac automatyczne nawadnianie. Jeśli wszyscy ogródkowicze z
            danego bloku chcieliby partycypowac w kosztach to wyszłoby to taniej niż
            podłączenie licznika przez aquanet ( z tego co wiem ok 300 pln)
        • nurich Re: Aquanet 13.04.05, 12:59
          Waldimen1 napisał w innym wątku:
          "Czy ktoś z Promykowiczów dysponujący ogródkiem zakładał już może oddzielny
          wodomierz na ogródek, żeby niepotrzebnie nie płacić za ścieki. Zastanawiam się
          czy to się opłaca, bo trzeba ponieść koszty założenia."
    • gosch Re: Aquanet 22.04.05, 15:06
      no i dzwoniłam do Pana Ofierskiego. Twierdzi że napisał jakieś ważne pismo do
      Aquanetu i czeka na odpowiedź . A ja powiem tak.. piczekamy i my.. A myśle że
      postępowaniem Aquanetu media się chętnie zainteresują :)
      • tomekdp Re: Aquanet 22.04.05, 19:16
        gosch napisała:

> no i dzwoniłam do Pana Ofierskiego. Twierdzi że napisał jakieś ważne pismo do
        > Aquanetu i czeka na odpowiedź . A ja powiem tak.. piczekamy i my..

No własnie nie poczekamy tylko trzeba teraz rozpocząc jakieś działania. Jak
        będą mieli nacisk z dwóch stron to może zaczną robić coś konkretnego. W pon.
        zadzwonię do Of. w tej samej sprawie - jak mi powie, że napisał list to zapytam
        się, do kogo pisał i z kim trzeba tam rozmawiać...

> A myśle że postępowaniem Aquanetu media się chętnie zainteresują :)

No nie tak prędko - najpierw musi być problem, a może uda się to załatwić
        bezproblemowo i nie trzeba będzie robić szumu...
    • gosch Re: Aquanet 05.05.05, 13:42
      no i otrzymałam pismo z aquanetu gdzie wyrażnie napisano iz AGRobex nie
      dostarczył wymaganych dokumentacji technicznych itp. , o które wodociągi
      prosiły. Tak więc znów się czuję oszukana...
    • gosch Re: Aquanet 07.06.05, 12:30
      dzwoniłam właśnie do pana Ofierskiego. Twierdzi że Aquanet nie moze ż nami
      podpisac umów ponieważ coś tam jest inaczej podłączone i nie mogą tego
      odebrać . Oczywiście Pan Of twierdzi że nie jest to wina Agrobexu że wybudował
      osiedle z wadliwą instalacja wodną . poradził mi abym sobie poprowadziła
      odzielne podłączenie albo wykopała studnię . Oczywiście na własny koszt. dziwi
      fakt iż nie jest to pierwsze osiedle tego developera. Czyżby nie znał wymagań
      jedynego dostawcy wody??
      • promykowicz Re: Aquanet 07.06.05, 12:44
        Nie chce bronic Agrobexu, ale czy w umowie mieliscie zapis o oddzielnym
        rozliczaniu wody do ogrodka?
        • gosch Re: Aquanet 07.06.05, 12:52
          nie , zapisu nie było. Ale skoro są to mieszkania własnościowe to chyba mamy
          prawo podpisac indywidualne umowy z dostawcami> Tak jak to było z gazem i
          energetyką
          • promykowicz Re: Aquanet 07.06.05, 13:28
            Tylko ze musielibyscie miec osobne liczniki do wody domowej i do wody do
            ogrodka, pozostaje tylko pociagnac z "ulicy" omijajac liczniki budynku osobna
            rure do podlewania, pewnie byloby to latwiejsze na etapie budowy domow - dlatego
            dziwie sie ze nie zrobiliscie takiego zapisu w umowie o kupno mieszkania z
            ogrodkiem.
            Wydaje mi sie ze osobna umowe z dostawcami mozecie podpisac ale na osobne
            liczniki i osbna siec wodociagowa wogole omijajac Agrobex.
            Znajac Aquanet nie bedzie to latwa sprawa bo to firma relikt czasow przeszlych -
            powodzenia.
            Pozdrawiam - Promykowicz
            • johnny_z Re: Aquanet 07.06.05, 14:22
              słyszałem o ciekawym rozwiązaniu osobnego ujęcia wody. Kilku sąsiadów zbiera
              się i stawiają studnię, która jest napędzana instalacją 3fazową, każdy z
              udziałowców podłącza swoją fazę. Podobno nie można tylko przekroczyć jakiegoś
              wydobycia 20 m. sześciennych /mc bo woda gruntowa w większej niż ta ilości
              należy do Skarbu Państwa. Nie wiem jakie są koszty postawienia takiej studni
              ale chyba bym reflektował, narazie za wode do ogrodu zapłaciłem jakieś 20 pln
              ale to zanim miałem trawnik. Jeśli znacie jakiś studniarzy to chętnie bym sie
              dowiedział jakie są koszty i możliwości. Pozdro.
            • waldimen1 Re: Aquanet 10.06.05, 13:07
              Powinniśmy zrobić takie zapisy w umowach, ale wszytkiego nie da się przewidzieć.
              W końcu mieszkania nie kupuje się często. Wydaje mi się że Agrobex już tyle lat
              buduje mieszkania że powinien o to zadbać, świadczyłoby to o troskę o klientów.
              A słyszałem że prawnie możliwe jest zainstsalowanie liczników ogrodowych
              zainstalowanych w domu i odejmowanie odczytów od odczytu z głównego licznika
              żeby policzyć koszt bez ścieków. Teoretczynie jest to możliwe.
              Ale ani Aquanet ani Agrobex nie ma interesu żeby się tym zająć.
              Więc chyba nam przyjdzie chyba płacić, chyba że rzeczywiście wypali pomysł ze
              studnią.
              Pozdrawiam
              • maciej302 Re: Aquanet 30.06.05, 01:02
                Witam,
                Dopiero teraz się włączam do tego wątku ale od dwóch dni dopiero wiem o forum.
                Też dowiadywałem się w Agrobexie w tej sprawie. Byłem u samego szefa
                Agrobexu.Albo udawał albo naprawdę był zaskoczony, że Aquanet nie chce wyrazić
                zgody na podliczniki. Temat mniej więcej wygląda następująco: Aquanet na etapie
                przygotowań do budowy stawia warunki, które musi spełnić Agrobex, żeby odebrać
                instalacje wodną. Podobno kilku warunków Agrobex nie spełnił i dlatego Aquanet
                nie zgodził się odebrać liczników naszych jako ostateczne tylko odebrał
                liczniki główne do budynków i w ten sposób przestaliśmy być stroną wobec
                Aquanetu tylko jesteśmy stroną - w zakresie wody - wobec Agrobexu. Myślę, że
                należy dorzeć do dokumentacji instalacji wodnej w budynkach. Dotrzeć do tych
                zaniedbań jakich się dopuścił Agrobex i wyciągnąć to na światło dzienne.
                Następnie wymusić na Agrobexie albo poprawne założenie liczników naszych tak
                aby mógł je odebrać Aquanet
                • dora100 Re: Aquanet 30.06.05, 08:44
                  Wprawdzie nie mieszkam na Promykowym tylko na Mielżyńskiego, ale na naszym
                  zebraniu wspólnoty też był ten problem poruszany. Sprawa ma się następująco:
                  Aquanet ma kilka lub nawet kilkanaście warunków, które trzeba spełnić żeby
                  odebrać instalacje. Te, których podobno nie spełnia Agrobex to
                  1) każde mieszkanie musi mieć jakiś odcinający zawór bezpieczeństwa (nie wiem
                  dokładnie co to jest ale tak to zrozumiałam) - Agrobex robił jeden na klatkę
                  2) liczniki muszą być w poziomie a nie w pionie.
                  I właśnie tych warunków przed wszystkim nie spełnia Agrobex - twierdzili, że
                  wcześniej o tym nie wiedzieli. No cóż - mało to dla mnie przekonywujące.
                  Ale z drugiej strony prawda też jest taka, że Aquanet robi wszystko żeby
                  utrudnić indywidualne rozliczanie, bo im to po prostu komplikuje życie.
    • aska312 Re: Aquanet 15.07.05, 09:51
      Mieszkam na Mielżyńskiego, mamy tu podobne problemy z rozliczaniem wody(
      mieszkańcy nie są stroną dla Aquanetu; rozlicza nas Agrobex, kasując nas 5 zł
      jednorazowo). Czy coś się ruszyło na Promykowym w sprawie poprawienia
      instalacji wodnej w budynkach?
      • ela_n Re: Aquanet - rozliczanie zuzycia wody 15.07.05, 14:31
        aska312 napisała:

> Mieszkam na Mielżyńskiego, mamy tu podobne problemy z rozliczaniem wody(
        > mieszkańcy nie są stroną dla Aquanetu; rozlicza nas Agrobex, kasując nas 5 zł
        > jednorazowo).

zmiencie sobie administratora budynku :)
        nie bedzie wam naliczal dodatkowych 5 PLN jednorazowo, bo rozlicznie zuzycia wody bedzie nalezalo d jego obowiazkow.

e.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka