Dodaj do ulubionych

Dziś otwarcie centrum Plaza

IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.05, 20:40
a ja z radością w niedzielę spacerowałem pięknymi śródmiejskimi głównymi i
bocznymi uliczkami pokazując zachwyconym znajomym z 3miasta, Bielska-Białej i
Wrocławia, którzy pierwszy raz ua nas gościli, Stare Miasto ze Wzgórzem
Zamkowym, Półwiejską, zapuszczony ŚwMarcin, okolice Opery i Zamek Cesarski,
Jeżyce i górny Łazarz. I nie zaglądnął bym do sklepów, gdyby nie chęć
zobaczenia przez gości Starego Browaru.
A kiedy się wybiorę na zakupy do centrum Plaza? Nie wiem. Nie mieszkam na
Winogradach, więc nie mam specjalnie po co. Pewnie kiedyś zajrzę do Imaxu. Ale
takie moloszki mnie nie ciągną. Wolę miejski zakupy, niż "świątynie handlu",
gdzie wszystko jest łatwe i lepkie jak seriale w telewizji.
Obserwuj wątek
    • wojtkow Re: Dziś otwarcie centrum Plaza 30.05.05, 21:09
      Czy ja mam wrażenie czy ten artykuł jest sponsorowany ?
      Ten zachwyt nad "pięknem" uliczki która okazuje się być ładniejsza Św Marcina
      trochę przypomina atykuły z minionej epoki, chwalące dzieła (dziś walące się)
      PRL-owskich architektów (np. Alfa).
      Coś takiego nieprzystoi opiniotwórczej gazecie :|
    • Gość: Gosc Re: Dziś otwarcie centrum Plaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:42
      Chyba sie oautor tekstu troche pospieszyl otwarcie jest jutro.. o ile dzi jest
      poniedzialek, bo juz sam nie wiem z tego upalu :)
    • politykatomojaulubiona wolę Sołacz, Cytadelę i Fredry 30.05.05, 21:44
      wolę Sołacz, Cytadelę i Fredry, dlaczego tych miejsc nikt nie zareklamuje tak
      jak Plazy?! Niech żyje społeczeństwo postindustrialne :D:D
      • Gość: Piotrek Re: wolę Sołacz, Cytadelę i Fredry IP: *.pl / *.smsnet.pl 31.05.05, 17:37
        i bardzo dobrze, bo te miejsca naprawde maja urok, Polacy niestety sa bardzo
        prowincjonalni i podziwiaja tylko to co giga i mega, najlepiej jak od razu
        pdoaje sie ilosc sklepow, m2, dlugosc ruchomych schodow, ilosc miejsc w kinie
        etc. to paranoja! Rozrywka dla prostych ludzi, nie dla kogos ambitnego. W
        Polsce ciagle panuje moda na multikina, a w Europie zachodnim, panstwach
        cywilizowanych powraca sie do starego...do malych kameralnych kin, chodzi sie
        po BULWARACH. Ogranicza dostep aut do centrum tworzy deptaki, skwery, a u nas?
        U nas ZABUDOWUJE SIE KAZDY SKRAWEK ZIELENI...Przykladem jest i bedzie Stary
        Browar. Zalosne, ze Kulczyk uwaza sie chyba za mecenasa sztuki :). Zenada,
        zenada i jeszcze raz zenada!
        • Gość: Gosc Re: wolę Sołacz, Cytadelę i Fredry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:30
          Tak faktycznie. Kino i sklepy sa dla prostakow a spacer jest dla ambitnych..
          Gdzie to wyczytales??? Rownowaga musi byc. Raz mozna isc na spacer, a raz do
          molochu na zakupy. Nie zabraniaj ludziom takich rozrywek.
          Co do zieleni w miescie to oczywiscie sie zgadzam.
          Pozdrawiam.
        • alkoholiszek Re: wolę Sołacz, Cytadelę i Fredry 01.06.05, 08:32
          > U nas ZABUDOWUJE SIE KAZDY SKRAWEK ZIELENI...Przykladem jest i bedzie Stary
          > Browar. Zalosne, ze Kulczyk uwaza sie chyba za mecenasa sztuki :). Zenada,
          > zenada i jeszcze raz zenada!

Masz rację! Ruiny pełne pijanych obszczymurków wyglądały (i pachniały) znacznie
          bardziej naturalnie. Trzeba było tak to zostawić - tę uroczą dzikość...
        • Gość: Alchemik Re: wolę Sołacz, Cytadelę i Fredry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 09:41
          Żenadą jest niestety to co Ty wypisujesz.
          • Gość: Piotrek PST, a PLAZA IP: *.pl / *.smsnet.pl 01.06.05, 16:53
            ZENADA jest, ze Plaza powstala przy PST. Jak rozumiem PST powstal po to aby
            mieszkancy duzych osiedli mieli dogodne i szybkie polaczenie z centrum. Teraz
            niestety to sie drastycznie zmieni...PST beda takze podrozowac Ci, ktorzy beda
            chcieli udac sie na zakupy i rozrywke. Nie takie bylo zalozenie i nie po to
            budowany PST, aby ja teraz zapychac ludzmi, ktorzy nie beda mieli nic wspolnego
            z szybkim polaczeniem Osiedla-Centrum, Centrum-Osiedla. Nieprawdaz? Juz wczoraj
            byl ogromny tlok na tej trasie!!! I myslisz, ze to sie zmieni? NIE, bo przciez
            nie po to wybudowano Plaze, aby ta teraz swiecila pustkami. Reasumujac PST,
            ktora miala byc udogodnieniem teraz bedzie zapchana trasa. Nie ma co liczyc, ze
            PST czesciej bedzie jezdzilo. MPK nie ma nic wspolnego z Plaza. Chyba, ze
            dogadaja sie i zaplaca za dodatkowe kursy? W co bardzo watpie...I nie zycze
            sobie aby Z MOICH pieniedzy z sieciowek bielow itp. MPK puszczalo dodatkowe
            tramwaje.
            • kuszacy_witas Re: PST, a PLAZA 02.06.05, 00:41
              O czym Ty mowisz?
              Dodatkowe tramwaje ? Dlaczego nie ? Przeciez nie beda darmowe wiec MPK na tym na pewno nie straci. A juz tym bardziej TWOJA biedna kieszen.
              • Gość: Piotrek Re: PST, a PLAZA IP: *.pl / *.smsnet.pl 02.06.05, 01:05
                Jestes smieszny...MPK nie traci?:D To moze wszedzie zrobic kursy co jedna
                minute? Czemu nie? Nie pomyslales, ze dostawianie dodatkowych skladow kosztuje?
                I przede wszystkim, czy jest co dostawiac? Pomyslales, ze dodatkowe tramwaje w
                np. godzinach szczytu moga negatywnie wplynac na cala siec? Zauwaz, ze tramwaje
                jezda po torach, trasy przecinaja sie, dodanie nawet jednego dodatkowego
                skladu, moze opoznic inne linie. Wiesz jak ciasno jest np. na moscie
                teatralnym? Moze zrobic trzeci tor? CENTRUM-PLAZA najleiej na koszt MPK, bo
                przeciez nic nie straci!
                • pan.nikt Re: PST, a PLAZA 02.06.05, 01:25
                  och, ekonomista z Ciebie.
                  Ty byś chciał zysk bez inwestycji.
                  każdy by tak chciał, ale cudów nie ma.
                  Chcesz zarobić, musisz włożyć

Kiedy MPK wozi puste wagony, to traci.
                  Kiedy pełne to zyskuje.
                  Tak, trzeba więcej taboru, ale i zyski sa większe.
                  Kiedy tramwaje są przepełnione traci. Traci klienta, który wybiera samochód,
                  zamiast tramwaju.

• kuszacy_witas Re: PST, a PLAZA 02.06.05, 16:21
                  Zawsze myslalem ze jesli popyt jest wiekszy niz podaz to zwiekszenie podazy prowadzi do zysku a nie do strat...
                  Jak sie nazywa to prawo w ktore Ty wierzysz ?
                  • Gość: Piotrek Re: PST, a PLAZA IP: *.pl / *.smsnet.pl 02.06.05, 18:10
                    Jezeli wiekszosc mieszkancow ma sieciowki to jaki jest zysk dostawiajac
                    dodatkowe tramwaje? ZEROWY! Zastanow sie nad swoim zyskiem z dostawianego
                    taboru...
                  • Gość: Piotrek Re: PST, a PLAZA IP: *.pl / *.smsnet.pl 02.06.05, 18:13
                    I jeszcze zastanow sie nad tym jak chcesz zwiekszyc czestotliwosc,
                    przepustowisc na Teatralnym Hmmmm moze trzeci tor?
                    • Gość: JaJo Re: PST, a PLAZA IP: *.krys.amu.edu.pl 03.06.05, 14:37
                      Przepustowość akurat da się zwiększyć poprawiając sygnalizację
                      • Gość: Piotrek Re: PST, a PLAZA IP: *.pl / *.smsnet.pl 03.06.05, 17:35
                        Byc moze byc moze, ale niech paci za to PLAZA, bo to przez PLAZE jazda PESTKA
                        jest teraz koszmarem...w pewnych godzinach bez Plazy bylo ciasno, a teraz?
                        Szkoda gadac...
            • Gość: xyz PST, a PLAZA IP: *.crowley.pl 02.06.05, 11:25
              Do Tesco na Szymanowskiego to klienci pewnie helikopterami lataja a nie TWOJA
              PST.. pisze TWOJA bo z Twojej wypowiedzi wynika ze to Twoja wlasnosc jest ta
              PST.. moze w ogole zrobic bramki przy wejsciu to tramwajow linii PST, zeby
              tylko mieszkancy Osiedli lezacych wzdluz PST mogli nimi jezdzic?
    • Gość: jack cennik uslug IP: *.icpnet.pl 30.05.05, 23:31
      moniko ile kosztuje opublikowanie takiego peanu?
      • Gość: dobre :) Re: cennik uslug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:33
        hahahahaha
    • Gość: marti ludzie szukają nowości... IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.05, 12:01
      faktem jest, tak jak pisze w swoim artykule pani redaktor, że nadeszła nowa
      era..ludzie szukają nowości w dzisiejszymn świecie..nie ulega także wątpliwości,
      że Plaza będzie hitem w najbliższym czasie!taki jest świat! ale ja i tak sie nie
      obawiam, że stare szlaki i urokliwe miejsca Poznania stracą swoją wartość..nadal
      będą istaniały dzięki nam, mieszkańcom Poznania i okolic...przecież wiemy z
      doświadczeń że nowe szybko nudzi i jeszcze zatęsknimy do tego co stare,
      rutynowe, lecz nie zawsze nudne i "nie nowoczesne".....prawda???
    • Gość: z piatkowa ruchome schody w jednym kierunku IP: 83.206.34.* 31.05.05, 12:33
      W ktorym kierunku schody beda wozily klientow? w gore? w dol? czy na kazdym
      peronie w inna strone? na kazdym z peronow pestki powinny byc zainstalowane
      schody wozace w gore i dol, jednak tak nie jest.
      beda wiec one udogodnieniem dla ludzi przyjezdzajacych z centrum czy z Piatkowa?
      • Gość: Janusz Re: ruchome schody w jednym kierunku IP: *.allegro.pl 31.05.05, 14:01
        jak jesteś z piątkowa to powinieneś zauważyć, że schody ruchome będą dla
        przyjednych z centrum, więc w górę od strony wschodniej i w dół od strony
        zachodniej, Chyba, że zobydwóch stron będą jechać w górę a schodzić się będzie
        o własnych siłch.
        • Gość: Gosc Re: ruchome schody w jednym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:34
          Z tego co zauwazylem to schody w jednym i drugim przypadku prowadza rtylko do
          gory. Tak jakby Plaza mowila - "zapraszamy" i wciagala ludzi do wnetrza, ale tym
          wychodzacym miala tylko do powiedzenia - "naraa! zlazcie pieszo, krzyz na
          droge!" :):)
          Ale w koncu kto mowi ze nie mozna zejsc po ruchomych schodach prowadzacych do
          gory :)
        • Gość: Maruda Kolejki magnetyczna lub linowa, a najlepie tramwaj IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 18:49
          Szkoda, że Plaza nie wybudowała do osiedla Zwycięstwa kolejki linowej lub
          magnetycznej. To by dopiero była atrakcja.
          Mam nadzieję, że tłumy ludzi przekonają urzędników i prezydentów do wybudowania
          połączenia tramwajowego pomiędzy Piątkowską a Połabską. Nowa trasa cieszyła i
          służyła by z pewnością wielu Poznaniakom.
          • Gość: mart Re: Kolejki magnetyczna lub linowa, a najlepie tr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 00:23
            Niestety, już za późno na to połączenie. Wiadukt na przedłużeniu ul. Trójpole,
            który stał przez kilka lat nieużywany, a obecnie został przerobiony na dojazd
            do Plazy, powstał właśnie jako wiadukt tramwajowy na potrzeby takiej linii.
            Zauważ, że nawet miejsce na zjazdy na PST przygotowane były. I wszystko poszło
            się kochać z powodu kolejnego betonowego kloca handlowego...:(
          • mrmps Re: Kolejki magnetyczna lub linowa, a najlepie tr 01.06.05, 23:50
            atrakcja to by byly loty balonowe odstawiajace klientow z dachu plazy na pobliskie osiedla :]
        • Gość: z piatkowa Re: ruchome schody w jednym kierunku IP: 83.206.34.* 31.05.05, 19:07
          juz w paru artykulach czytalem, ze plaza bedzie wielkim udogodnieniem dla
          mieszkancow piatkowa. pytanie bylo retoryczne. Swoja droga zachwycanie sie
          dziennikarzy schodami jezdzacymi w jedna strone jest dla mnie malo zrozumiale a
          sam fakt, ze inwestor zdecydowal sie na tak oszczedna wersje, swiadczy tylko o
          tym jakie ma podejscie do klientow. pozdro.
    • Gość: jendriu MIeszkam na przeciwko. Plazy nie powinno być w tym IP: *.k.mcnet.pl 31.05.05, 14:56
      miejscu.
      • Gość: Gosc Re: MIeszkam na przeciwko. Plazy nie powinno być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:36
        No tak, oczywiscie. A gdzie powinna byc, jesli mozna?? Tzn gdzie powinna byc
        zeby nikt nie narzekal?? :) Albo co powinno Twoim zdaniem byc w miejscu plazy??
        • Gość: gniewkosynrybaka Fabryka Domow... IP: *.rmy.emory.edu 31.05.05, 23:21
          Na miejscu plazy powinna byc dawna Fabryka Domow, piekne gruzy, malownicze
          haldy z piachem i zwirem, pelne uroku plyty betonowe, oraz ciezarowki i
          spychacze. Albo tez ujmojacy widok na Makro, i betonowy blok z siedziba Sadu.
    • Gość: adam Dziękuję inwestorowi Poznań Plaza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:07
      Po prostu dziekuje za wysilek, fachowośc w wykonywaniu, odwage w mysleniu i
      wiele innych. Dziekuje, ze zamiast krzaczowiska będe mial ok. 1 km od domu
      ladne centrum, ktore moze zaoferować calkiem sympatyczne atrakcje. Dziekuje za
      odwage inwestycyjna i zycze Poznaniowi wiecej takich miejsc, a takze renowacji
      Jezyc, Wildy, rewitalizacji brzego Warty przy ul. Garbary i wielu innych.

Jeszcze raz pozdrowienia dla i podziekowania dla inwestora Plaza Center
      • mrmps Re: Dziękuję inwestorowi Poznań Plaza!!! 01.06.05, 23:48
        to i tak nie jest pomyslane zeby Ci umilic widok, tylko zeby Cie wytrzepac z kasy :]
        • tavo Re: Dziękuję inwestorowi Poznań Plaza!!! 07.06.05, 22:03
          to juz w glowie kazdego czy bedzie tam trzepac kase nikt cie nie zmusza mozesz
          oproznic kieszenie albo pidziwiac widok
    • Gość: rumcajs Re: Dziś otwarcie centrum Plaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:09
      ale brzydal z tej plazy, architektoniczny kibel sprzed 20lat. Katastrofa.
      • roxis widzieliście te tłoki na Pestce w godzinach 17-21? 31.05.05, 23:36
        jeżeli dalej tak pójdzie to w weekendy Pestką bede jechał jak sardynka w puszce.
        juz teraz jest bardzo nieciekawie, szczególnie popołudniami. czy MPK ma zamiar
        coś z tym zrobic??!!
    • Gość: Wojtek KICZ, KICZ, KICZ IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 23:54
      MEGA KICZ w stylu pseudo "Las Vegas"! To beznadziejne połączenie żółtej
      podświetlanej fali na tle elewacji z piaskowca, z góry oświetlanego na czerwono
      i niebiesko... ale nic nie przebije tandety ruchomych schodów!! Ta plastykowa
      obudowa niebieska w czerwonej ramie. No po prostu wieś tańczy i śpiewa:) Cudny
      koszmarek architektoniczny na Winogradach...
      • Gość: gosc architekt Re: KICZ, KICZ, KICZ IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.05, 14:34
        Byłem wczoraj pierwswzy i ostatni raz w PLAZIE. Jak już kto s wspomniał jest
        MEGA BUBEL ARCHITEKTONICZNY nie tylko ze względów nie przystosowania dla
        niepełnosprawnych! Ale także proejktowych:
        GARAŻ - zaprojektowany totalnie błędnie: w najciaśniejszym gardle krzyzują się
        drogi wjeżdzających i wyjeżdzających - permanentny korek! Dorga tranzytowa w
        garażu przecina drogę dla pieszych.
        BRAK OZNAKOWAŃ - kierunkowskazów, wejść przejść, kierunków.
        KOMUNIKACJA WE WNETRZU - za mało połaczeń pmiedzy poziomami, konflikty
        komunikacyjne, za wąskie ściezki na piętrze. Wyjscie IMAXA - masakra, na
        takąilość ludzi dwukrotnie za wąskie sciezki!
        AKUSTYKA- brak zaprojektowanej akustyki. jest za głośno, dźwieki nie potrzebnie
        sie roznoszą...
        MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE - za badziewiarski, krzywy fornir jako wypełnienie
        detali "Złota malina architektoniczna!" podobnie za detale gipsowych sufitów
        podwieszanych i materiały posadzek. Posobnie za wykonanie!

Widać ze inwestor oszczędzał nie tylko na samej budowie,a le i na architektach.

Badziew roku.

pozdrawiam

Tomek Mielczyński
    • Gość: Wojtek Re: Dziś otwarcie centrum Plaza IP: *.icpnet.pl 01.06.05, 00:00
      MEGA KICZ w stylu pseudo "Las Vegas"! Cóż więcej dodać. Jednym słowem
      beznadziejne wpakowanie wszystkiego co świeci w elewację. A to połączenie
      żółtej podświetlanej fali na tle elewacji z piaskowca, z góry oświetlanego na
      czerwono i niebiesko...? ale nic nie przebije tandety ruchomych schodów!! Ta
      plastykowa obudowa niebieska w czerwonej ramie. No po prostu wieś tańczy i
      śpiewa:) Cudny koszmarek architektoniczny na Winogradach...
    • Gość: wit Re: Dziś otwarcie centrum Plaza IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.05, 07:21
      Czy ktoś może mi wyjaśnić, skąd taka palancka, dowolnie wymienna nazwa obiektu?
    • Gość: poznaniak Byłem wczoraj po 20tej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 08:13
      I jedna rzecz która mnie zdołowała to parking zupełnie niepomyślany i za mały,
      a poza tym super
    • michmaj Brak bankomatu 01.06.05, 08:34
      Nie wiem jak w takim wielkim centrum może nie być ani jednego bankomatu.
      • Gość: lynx Re: Brak bankomatu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 09:25
        A po co bankomat, skoro wszędzie zapłacisz kartą? ;-)
        • michmaj Re: Brak bankomatu 01.06.05, 09:58
          Gość portalu: lynx napisał(a):

> A po co bankomat, skoro wszędzie zapłacisz kartą? ;-)

Żeby wyjąć z niego gotówkę. Do tego służy bankomat. Spodziewałem się, że taki nowoczesny wynalazek tam się znajdzie, ale się rozczarowałem.
          • mrmps Re: Brak bankomatu 01.06.05, 23:46
            ta placowka ma sprzedawac towary, a nie dostarczac uslug bankowych. wszedzie mozesz placic karta, wiec bankomat jest zbedny.

nie interesuje ich ze potrzebujesz gotowki na jakies zakupy poza Plaza i maja racje

• michmaj Re: Brak bankomatu 02.06.05, 09:05
              Porażająca logika. Odpowiem w punktach, choć jestem pewien że nic to nie da, bo na tym forum przeważa logika typu "nie bo nie" albo "tak bo tak".

1) Ma sprzedawać towary, ale takźe usługi!
              2) Bankomat to nie usługa bankowa. Równie dobrze mogłoby nie być terminali do kart bo Plaza to przecież nie bank albo nie być telefonów bo plaza to nie poczta.
              3) W plazie są automaty telefoniczne a plaza na nich nic nie zarabia - zlikwidować.
              4) Nie chcę płacić karta bo:
              5) Kartą trwa to 10 razy dłużej niż gotówką (z bankomatu wyciągnę sobie raz)
              6) Płacenie kartą mniej bezpieczne niż korzystanie z bankomatu. W szczególności gdy traci się z oczu kartę. W szczególności też przy transakcjach w imprinterach.
              7) W bankomacie można sprawdzić saldo na koncie
              8) Ludzie wcale nie płacą w kasach kartą tylko gotówką, sam widziałem
              9) Gdyby wszyscy płacili kartami to kolejki w Piotrze i Pawle były 5 razy dłuższe.
              10) Płacenie kartą wcale nie jest w interesach sklepów bo muszą płacić prowizję, sklepy zawsze wolą gotówkę więc w ich interesie powinno być zainstalowanie bankomatów.
              11) Terminale POS dużo częściej padają niż bankomaty.
              12) Gdy przestanie działać terminal albo okaże się że nie mam pieniędzy na koncie, albo bank popełni błąd i nie autoryzuje transakcji albo nie wpłyną środki na czas, albo wpłyną na inne konto, albo subkonto to jest problem gdy już ma się pełen koszyk zakupów albo przez 2 godziny wybierałem garnitur. Natomiast gdy problem pojawi się przy bankomacie można pomyśleć nad rozwiązaniem.
              • Gość: Alchemik Re: Brak bankomatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 09:54
                michmaj napisał:

> 10) Płacenie kartą wcale nie jest w interesach sklepów bo muszą płacić prowizję
                > , sklepy zawsze wolą gotówkę więc w ich interesie powinno być zainstalowanie ba
                > nkomatów.

Inkaso gotówki też sporo kosztuje.
                Myślę, że wcześniej niż później w Plazie będzie bankomat i to nie jeden.
              • mrmps Re: Brak bankomatu 02.06.05, 10:44
                > 1) Ma sprzedawać towary, ale takźe usługi!
                ale nie uslugi bankowe

> 2) Bankomat to nie usługa bankowa. Równie dobrze mogłoby nie być terminali do k
                > art bo Plaza to przecież nie bank albo nie być telefonów bo plaza to nie poczta
                > .
                za bankomaty odpowiedzialne sa banki, za terminale nie, to jest usluga ktora we wlasnym interesie sklepy wykupuja od np. PolCardu. co ma telefon do bankomatu? To Ty sie wykazales teraz porazajaca logika. telefony sa sklepom potrzebne, bankomaty nie.

> 3) W plazie są automaty telefoniczne a plaza na nich nic nie zarabia - zlikwido
                > wać.

automatow nie zalozyli sobie wlasciciele sklepow tylko tepsa

> 4) Nie chcę płacić karta bo:
                to juz twoj problem

> 5) Kartą trwa to 10 razy dłużej niż gotówką (z bankomatu wyciągnę sobie raz)
                bzdury mowisz. karta+pin+wydruk = 10s. , to ze sie jeszcze nie przyzwyczailes to tego 'wynalazku' to nie znaczy od razu ze jest to rozwiazanie gorsze

> 6) Płacenie kartą mniej bezpieczne niż korzystanie z bankomatu. W szczególnośc
                > i gdy traci się z oczu kartę. W szczególności też przy transakcjach w imprinter
                > ach.

w twoim interesie lezy pilnowanie karty. poza tym na wydrukach transakcji z banku masz zawsze dokladna date, godzine i miejsce w ktorym placiles, wiec zawsze mozesz namierzyc oszustwo

> 7) W bankomacie można sprawdzić saldo na koncie

czy tylko poruszasz sie na trasie dom-plaza??? przeciez mozesz to sprawdzic na miescie. poza tym jesli tak ci zalezy na byciu na biezaco z saldem, korzystaj z internetu

> 8) Ludzie wcale nie płacą w kasach kartą tylko gotówką, sam widziałem
                ludzie wcale nie dzwonia z automatow, tylko wysylaja smsy, sam widziałem.
                przeciez placenie gotowka nie jest niedozwolone, co to w ogole za tekst? jesli tak bardzo musisz sie poslugiwac gotowka to trzymaj w kieszeni cale oszczednosci i bedziesz zadowolony...

> 9) Gdyby wszyscy płacili kartami to kolejki w Piotrze i Pawle były 5 razy dłużs
                > ze.
                podejrzewam ze stales juz w kolejkach w prlu, wiec dziwi mnie to zdanie. zreszta gdzie Ty sie tak ciagle spieszysz?

> 10) Płacenie kartą wcale nie jest w interesach sklepów bo muszą płacić prowizję
                > , sklepy zawsze wolą gotówkę więc w ich interesie powinno być zainstalowanie ba
                > nkomatów.

prowizje z nich sciagaja za kazda forme placenia. poza tym juz ty sie o interesy sklepow nie boj. jesli stac ich na wynajem powierzchni handlowej to obsluga terminali jest pestka

> 11) Terminale POS dużo częściej padają niż bankomaty.

moze masz pecha, bo tylko 1 bylem 'swiadkiem' zepsutego terminalu, co do bankkomatow to nie zlicze takich przypadkow

> 12) Gdy przestanie działać terminal albo okaże się że nie mam pieniędzy na konc
                > ie, albo bank popełni błąd i nie autoryzuje transakcji albo nie wpłyną środki n
                > a czas, albo wpłyną na inne konto, albo subkonto to jest problem gdy już ma się
                > pełen koszyk zakupów albo przez 2 godziny wybierałem garnitur. Natomiast gdy p
                > roblem pojawi się przy bankomacie można pomyśleć nad rozwiązaniem.

a teraz przeczytaj ten punkt jeszcze i sie zastanow czy naprawde jestes takim pechowcem. zreszta nastepnym razem w plazie zwroc uwage na ilosc terminali w sklepach.

zapraszam do polemiki :]
                • michmaj Re: Brak bankomatu 02.06.05, 13:16
                  mrmps napisał:
                  > zapraszam do polemiki :]

Powinienem pracować, ale trudno zrezygnować z ciekawej polemiki.

> > 1) Ma sprzedawać towary, ale takźe usługi!
                  > ale nie uslugi bankowe
                  Ale moim zdaniem to nie jest usługa stricte bankowa, w końcu nie jest wykonywana w banku. Usługą bankową jest racunek, lokata czy kredyt. A czy płatność kartą jest usługą bakową? Być może tak, w takim razie dlaczego ją świadczą. Jak świadczą jedną to i drugą.

> > 2) Bankomat to nie usługa bankowa. Równie dobrze mogłoby nie być terminal
                  > i do k
                  > > art bo Plaza to przecież nie bank albo nie być telefonów bo plaza to nie
                  > poczta
                  > > .
                  > za bankomaty odpowiedzialne sa banki, za terminale nie, to jest usluga ktora > we wlasnym interesie sklepy wykupuja od np. PolCardu.
                  A w interesie Euronetu na przykład mogło by być postawienie bankomatu. Chyba że nic na tym nie zarabiają. W sumie mogę się zgodzić że w niczyim interesie bankomaty nie są z wyjątkiem... mojego. I może właśnie dlatego ja chętnie bym tam widział bankomat. Logiczne moim zdaniem

> co ma telefon do bankomatu?
                  > To Ty sie wykazales teraz porazajaca logika. telefony sa sklepom potrzebne,
                  > ba nkomaty nie.
                  Do czego sklepom są potrzebne automaty telefoniczne przy wyjściach z plazy bo nie rozumiem. Przecież sklepy chyba mają własne telefony, czy nie?

> > 3) W plazie są automaty telefoniczne a plaza na nich nic nie zarabia -zl
                  > ikwidować.
                  >
                  > automatow nie zalozyli sobie wlasciciele sklepow tylko tepsa
                  Bankomatów też by nie założyli właściciele sklepów tylko banki albo operatorzy bankomatów czy centra rozliczeniowe.

> > 4) Nie chcę płacić karta bo:
                  > to juz twoj problem
                  No mój. Moim problemem jest że chciałbym mieć bankomat, ale cały czas jestem przekonywany że wcale nie jest mi potrzebny. Ja uważam, że WYBÓR JEST DOBRY. W końcu po to obaliliśmy komunę żeby mieć Plazę i móc kupować w Reserved albo Carry iść albo do Cinema City albo do Kinepolis.

>
                  > > 5) Kartą trwa to 10 razy dłużej niż gotówką (z bankomatu wyciągnę sobie r
                  > az)
                  > bzdury mowisz. karta+pin+wydruk = 10s. , to ze sie jeszcze nie przyzwyczailes

Na pewno więcej niż 10s. Policzę następnym razem jak ktoś przede mną będzie kupować (jak będzie to kobieta to będzie to trwało na pewno dłuuuuuużej - znaleść kartę, przypomnieć sobie pin itd).

t
                  > o tego 'wynalazku' to nie znaczy od razu ze jest to rozwiazanie gorsze
                  >
                  Pisałem mgr o bankowości elektronicznej (także o kartach) już parę lat temu więc nie jest tak że jestem nastaiowny negatywnie do nowości. Konto w banku internetowym założyłem sobie pierwszego dnia i tylko z takich korzystam.

> > 6) Płacenie kartą mniej bezpieczne niż korzystanie z bankomatu. W szczeg
                  > ólnośc
                  > > i gdy traci się z oczu kartę. W szczególności też przy transakcjach w imp
                  > rinter
                  > > ach.
                  >
                  > w twoim interesie lezy pilnowanie karty. poza tym na wydrukach transakcji z ban
                  > ku masz zawsze dokladna date, godzine i miejsce w ktorym placiles, wiec zawsze
                  > mozesz namierzyc oszustwo
                  Teoretycznie tak. Właśnie tak mamy być zabezpieczeni ale niestety oszustwo może wyjść na jaw po kilku dniach - zniknie cześć pieniędzy z konta, a wydruków mamy z jednego dnia całe stosy: ze spożywczego, kosmetycznego, apteki, (tylko na poczcie nie można hehe), z baru, z kina, z kręgielni, z kiosku, z cukierni. Mało że nie wierzę że ktoś sobie założy w domu osobne archiwum z kwitkami to i tak co one dadzą. Proszę mi powiedzieć jak mogę namierzyć oszustwo dzięki stosom tych kwitków z Plazy?

>
                  > > 7) W bankomacie można sprawdzić saldo na koncie
                  >
                  > czy tylko poruszasz sie na trasie dom-plaza??? przeciez mozesz to sprawdzic na
                  > miescie.

W ogóle bankomaty mam w mieście, więc po co mi plaza. Ale generalnie tak głupio się składa, że blisko kaponiery i mostu teatralnego nie ma żadnego.

> poza tym jesli tak ci zalezy na byciu na biezaco z saldem, korzystaj z
                  > internetu
                  Siedzę cały czas przed internetem jak widać, w domu i w pracy. Osobiście nie sprawdzałem nigdy salda w bankomacie, ale myślałem, że ten argument przekona kogoś kto nie ma dobrego dostępu do netu.

>
                  > > 8) Ludzie wcale nie płacą w kasach kartą tylko gotówką, sam widziałem
                  > ludzie wcale nie dzwonia z automatow, tylko wysylaja smsy, sam widziałem.
                  > przeciez placenie gotowka nie jest niedozwolone, co to w ogole za tekst? jesli
                  > tak bardzo musisz sie poslugiwac gotowka to trzymaj w kieszeni cale oszczednosc
                  > i i bedziesz zadowolony...
                  Nie zmieściłyby się :-)

>
                  > > 9) Gdyby wszyscy płacili kartami to kolejki w Piotrze i Pawle były 5 razy
                  > dłużs
                  > > ze.
                  > podejrzewam ze stales juz w kolejkach w prlu, wiec dziwi mnie to zdanie. zreszt
                  > a gdzie Ty sie tak ciagle spieszysz?
                  No stałem, ale tylko parę lat. Jak to gdzie się śpieszę? Postęp cywilizacyjny spowodował przyśpieszenie wszystkiego. Śpieszę się do pracy albo do domu. Bo pracować niestety trzeba coraz więcej. Czasem trudno zdążyć do sklepu przed zamknięciem, więc się śpieszę....

>
                  > > 10) Płacenie kartą wcale nie jest w interesach sklepów bo muszą płacić pr
                  > owizję
                  > > , sklepy zawsze wolą gotówkę więc w ich interesie powinno być zainstalowa
                  > nie ba
                  > > nkomatów.
                  >
                  > prowizje z nich sciagaja za kazda forme placenia. poza tym juz ty sie o interes
                  > y sklepow nie boj. jesli stac ich na wynajem powierzchni handlowej to obsluga t
                  > erminali jest pestka
                  >
                  No więc przecież nie sugeruję rezygnacji z terminali.

> > 11) Terminale POS dużo częściej padają niż bankomaty.
                  >
                  > moze masz pecha, bo tylko 1 bylem 'swiadkiem' zepsutego terminalu, co do bankko
                  > matow to nie zlicze takich przypadkow

Moje doświadczenia są mało warte po nie płacę kartą, ale spytałem w pracy i ludzie odpowiedzieli że częściej spotkali się z problemami przy terminalach niż bankomatach. Na forach (bankowych i nie tylko) można też czasem poczytać o problemach z płaceniem kartą (a problemy z bankomatami też są - zwykle o jeden banknot za mało wydają).

>
                  > > 12) Gdy przestanie działać terminal albo okaże się że nie mam pieniędzy n
                  > a konc
                  > > ie, albo bank popełni błąd i nie autoryzuje transakcji albo nie wpłyną śr
                  > odki n
                  > > a czas, albo wpłyną na inne konto, albo subkonto to jest problem gdy już
                  > ma się
                  > > pełen koszyk zakupów albo przez 2 godziny wybierałem garnitur. Natomiast
                  > gdy p
                  > > roblem pojawi się przy bankomacie można pomyśleć nad rozwiązaniem.
                  >
                  > a teraz przeczytaj ten punkt jeszcze i sie zastanow czy naprawde jestes takim p

no nie wiem czy jestem pechowcem, mi się to nigdy nie zdażyło, bo nigdy nie płaciłem kartą, ale widzę te potencjalne problemy. gdy bankomat mi nie wypłaci pieniędzy to wstydu nie ma, ani nie muszę oddawać zakupów

> echowcem. zreszta nastepnym razem w plazie zwroc uwage na ilosc terminali w skl
                  > epach.
                  >
                  ale o co chodzi, że dużo jest terminali? i co to daje?

Przy dalszych odpowiedziach coraz gorzej sformatowane będą te posty bo forum wstawia w głupich miejscach końce linijki :-(

Pozdrawiam,

Michał
                  • mrmps Re: Brak bankomatu 03.06.05, 12:39
                    > Powinienem pracować, ale trudno zrezygnować z ciekawej polemiki.
                    > Kazda wymowka jest dobra, zeby chwile przerwy w pracy zrobic (co niniejszym tez czynie ;)))

> Ale moim zdaniem to nie jest usługa stricte bankowa, w końcu nie jest wykonywan a w banku. Usługą bankową jest racunek, lokata czy kredyt. A czy płatność kartą jest usługą bakową? Być może tak, w takim razie dlaczego ją świadczą. Jak świa dczą jedną to i drugą.

placenie karta w sklepie owszem nie jest bankowa usluga, ale juz zainstalowanie bankomatu to zadanie dla banku...

> A w interesie Euronetu na przykład mogło by być postawienie bankomatu. Chyba że nic na tym nie zarabiają. W sumie mogę się zgodzić że w niczyim interesie bank omaty nie są z wyjątkiem... mojego. I może właśnie dlatego ja chętnie bym tam w idział bankomat. Logiczne moim zdaniem

... chyba ze mowimy o euronecie. tu masz racje, ze euronet moglby sie zastanowic nad wstawieniem atmu. przeciez jest nawet przy kauflandzie na serbskiej :)

> Do czego sklepom są potrzebne automaty telefoniczne przy wyjściach z plazy bo n ie rozumiem. Przecież sklepy chyba mają własne telefony, czy nie?

telefony jako takie im sa po3bne, nie automaty, automaty to zarobek dla tpsa

> Bankomatów też by nie założyli właściciele sklepów tylko banki albo operatorzy bankomatów czy centra rozliczeniowe.

no i wlasnie dlatego to banki sie decyduja czy bankomat postawic czy nie

> No mój. Moim problemem jest że chciałbym mieć bankomat, ale cały czas jestem przekonywany że wcale nie jest mi potrzebny. Ja uważam, że WYBÓR JEST DOBRY. W końcu po to obaliliśmy komunę żeby mieć Plazę i móc kupować w Reserved albo Carry iść albo do Cinema City albo do Kinepolis.

przeciez wlasnie mozesz isc do tych miejsc i kupowac placac karta

> Na pewno więcej niż 10s. Policzę następnym razem jak ktoś przede mną będzie kupować (jak będzie to kobieta to będzie to trwało na pewno dłuuuuuużej - znaleść kartę, przypomnieć sobie pin itd).

hehe, szowinista. 10s to czas orientacyjny, poza tym to moze byc 5s i 50s, zalezy od 'obslugenta' :]

> Pisałem mgr o bankowości elektronicznej (także o kartach) już parę lat temu więc nie jest tak że jestem nastaiowny negatywnie do nowości. Konto w banku internetowym założyłem sobie pierwszego dnia i tylko z takich korzystam.

gratuluje, i bardzo dobrze. dlaczego zatem korzystasz z tych opcji, a nie korzystasz z mozliwosci placenia karta, tylko wolisz gotowka?

> Teoretycznie tak. Właśnie tak mamy być zabezpieczeni ale niestety oszustwo może wyjść na jaw po kilku dniach - zniknie cześć pieniędzy z konta, a wydruków mamy z jednego dnia całe stosy: ze spożywczego, kosmetycznego, apteki, (tylko na poczcie nie można hehe), z baru, z kina, z kręgielni, z kiosku, z cukierni. Mało że nie wierzę że ktoś sobie założy w domu osobne archiwum z kwitkami to i tak co one dadzą. Proszę mi powiedzieć jak mogę namierzyć oszustwo dzięki stosom tych kwitków z Plazy?

to juz od ciebie zalezy jakie kwitki zachowujesz. ale bilans bankowy i wieksze platnosci powinny jakis czas sobie lezec w szafce. zreszta masz konto w necie, wiec masz tam na biezaco historie wszelkich transakcji, oplat i namiarow na miejsca gdzie uzyto twojej karty

> W ogóle bankomaty mam w mieście, więc po co mi plaza. Ale generalnie tak głupio się składa, że blisko kaponiery i mostu teatralnego nie ma żadnego.

to w jakim ty banku jestes, ze spytam? :) bo tylko mi jakies cudo typu BOŚ przychodzi do glowy ;)

> Siedzę cały czas przed internetem jak widać, w domu i w pracy. Osobiście nie sp
                    > rawdzałem nigdy salda w bankomacie, ale myślałem, że ten argument przekona kogo
                    > ś kto nie ma dobrego dostępu do netu.

ktoś kto nie ma 'dobrego' dostępu do netu, raczej nie bedzie przesiadywal na tym forum ;)

> Nie zmieściłyby się :-)

juz sie nie chwal ;)

> No stałem, ale tylko parę lat. Jak to gdzie się śpieszę? Postęp cywilizacyjny spowodował przyśpieszenie wszystkiego. Śpieszę się do pracy albo do domu. Bo praować niestety trzeba coraz więcej. Czasem trudno zdążyć do sklepu przed zamknięciem, więc się śpieszę....

wiec pare minut w kolejce nie powinno cie irytowac. jesli sie spieszych masz czesto kasy expresowe, poza tym jesli nie masz czasu na kolejki, kpuj w malych sklpeikach gdzie nie ma ruchu. swoja droga, warto troche zwolnic od czasu do czasu. ja tez pracuje od rana do nocy, ale nie pozwole pracy zabrac mi tych kilku chwil przerwy, spokoju, zatrzymania sie i oderwania od tego speedowego swiata. polecam :)

> No więc przecież nie sugeruję rezygnacji z terminali.
                    ale piszesz ze nie sa w interesie sklepow,

> Moje doświadczenia są mało warte po nie płacę kartą, ale spytałem w pracy i ludie odpowiedzieli że częściej spotkali się z problemami przy terminalach niż bankomatach. Na forach (bankowych i nie tylko) można też czasem poczytać o problemach z płaceniem kartą (a problemy z bankomatami też są - zwykle o jeden banknot za mało wydają).

a ja slyszalem ze dzieci przynosi bocian :) polegaj bardziej na wlasnym doswiadczeniu niz pogloskach od innych ;)
                    nigdy mi sie jeszcze nie zdazylo zeby bankomat sie pomylil, a juz pare lat z nich korzystam.

> no nie wiem czy jestem pechowcem, mi się to nigdy nie zdażyło, bo nigdy nie płaciłem kartą, ale widzę te potencjalne problemy. gdy bankomat mi nie wypłaci pie niędzy to wstydu nie ma, ani nie muszę oddawać zakupów

no to juz kwestia odpornosci psychicznej na klopotliwe sytuacje. poza tym jesli terminal sie myli lub psuje, traci na tym tylko sklep, bo to im zalezy bys towar kupil
                    • michmaj Re: Brak bankomatu 03.06.05, 21:12
                      Nie chce mi się już odpowiadać na to bo i tak w większości punktów pozostajemy przy swoim zdaniu.

1) Nadal nie dowiedziałem się jednak jakim cudem zachowanie kwitków pozwoli mi zabezpieczyć moje konto. Przecież z jakiejś nielegalnej operacji nie będę miał kwitka!

2) Głównie pieniądze mam w mBanku (konta mam lub miałem w różnych okresach w Inteligo, BZWBK, BGŻ) czyli w przypadku mBanku bezprowizyjnie mogę korzystać z maszyn Euronetu i BZWBK. A w przypadku Inteligo - z PKO. Tak się składa, że przy Kaponierze i Teatralnym, czyli w najbardziej ruchliwych miejscach nie ma tych bankomatów - bo tam w ogóle nie ma żadnych bankomatów. Trzeba iść albo do WBK na Fredry, Św. Marcinie albo Dąbrowskiego. 5 minut najkrócej czyli 10 minut w obie strony. Dlatego miałem nadzieję na Plazę (a tak w razie czego korzystam z Kauflandu).

Kasy ekspresowe? Rzadko to widzę. Często jest tylko jedna kasa w mniejszych sklepikach. A po za tym jak się już stoi w kolejce dłuższy czas i nagle się okazuje że ktoś płaci kartą to już za późno na zmianę kolejki.
                      Wczoraj ktoś płacić kartą przede mną w BigStarze w Browarze - 3 minut to trwało. Nawiązałem rozmowę ze sprzedawczynią mówiąc, że na forum Gazety napisano, że trwa to 10 sekund. Pani zaczęła się śmiać i powiedziała, że w weekend jak jest ruch i system obciążony to transakcja się autoryzuje kilka minut i kolejka jest duża i oczywiście ona woli klientów z gotówką.
                      • mrmps Re: Brak bankomatu 03.06.05, 23:39
                        tak, prawdziwy autorytet. mi jakos nigdy kilku minut nie zajmowaly platnosci.

kwitki to osobna sprawa. i nie chodzi o zabezpieczeni tylko o to, ze jak masz wyciag miesieczny to widzisz wszystkie operacje / albo w necie na biezaco - wiesz gdy cos jest nie tak i wiesz kiedy i gdzie to sie stalo.
                        • mantis77 A tam pitolenie 04.06.05, 01:41
                          Kłócicie się o bankomat. Jasne że powinien być ale w spożywczaku powinien być
                          zakaz płacenia kartą. Nikt mi nie powie że ktoś z odliczoną gotówką nie zapłaci
                          szybciej niż ktoś z kartą. Gotówkę kładę na ladę kobieta przeliczy i daje
                          paragon i towar. A w przypadku karty nie mogę się przygotować i dac
                          odliczonych. Kobieta jedzie kartą przez czytnik a karta error bo leżała na
                          głośniku np. i co?? kiszka. OK nie leżała na głośniku miałem w kieszenie ale
                          jest zator łącze ma swoją przepustowość i czeka info w kolejce. A my czekamy
                          czy jest kasa na koncie czy nie.
                          Taka jest prawda i zawsze mnie wku..a jak ktoś płaci kartą. Jak się idzie do
                          sklepu trzeba mieć kasę a nie jakiś plastik co może nie zadziałać. Jestem
                          elektronikiem i wiem że to niestety jest zawodne czego nie można powiedzieć o
                          banknotach i monetach.

Aha w Piotrze i pawle napisali że poniżej 20zł proszę płacić gotówką sam
                          widziałem będąc w plazie. A w kinie ponoć kartą zapłacić nie można. Karta
                          generalnie powinna być używana jak kupuje się coś dużego gdzie przyniesienie
                          tyle gotówki wymagałoby wiekszych zabiegów a nie w spożywczym. Czyli np.
                          telewizor, pralka, samochód itp. A nie dwie bułeczki sok pomidorowy i flaszka
                          wódki.

Takie jest moje zdanie ale mam to w dupie czy jest bankomat czy nie bo Plaza
                          jest bublem architektonicznym gduż nie odpowiada prawu budowlanemu i ma bariery
                          architektoniczne i to jest ważniejsze niż głupi bankomat który zawsze można
                          dostawić. Śliskiej posadzki tak łatwo nie zmienią (będą skuwać) alebo nowej
                          windy obszerniejszej też nie. Więc wasze spory są na poziomie przedszkolaka i
                          nie widzicie poważnych problemów.

To tyle z mojej strony.
                          • michmaj Re: A tam pitolenie 04.06.05, 11:53
                            > Aha w Piotrze i pawle napisali że poniżej 20zł proszę płacić gotówką sam
                            > widziałem będąc w plazie. A w kinie ponoć kartą zapłacić nie można. Karta

No proszę Panie mrmps. I jaka odpowiedź?

>
                            > Takie jest moje zdanie ale mam to w dupie czy jest bankomat czy nie bo Plaza
                            > jest bublem architektonicznym gduż nie odpowiada prawu budowlanemu i ma bariery

Właśnie już po przeczytaniu postów na ten temat też to widzę, ale najlepsze jest to, że:
                            - na stronie www.pentagram.com.pl/realizacje/poznanplaza.html piszą
                            "Budynek będzie całkowicie dostępny dla osób niepełnosprawnych." Ciekawe!

- a na stronie www.cinema-city.pl/kino.php?cid=1078&t=4
                            "architektura obiektu jest dostosowana do użytkowania przez osoby niepełnosprawne." Bardzo ciekawe!

Ciekawe, że Wybiórcza zamiast wypisywać peany się tym tematem nie zajmie!!!

Aha i mimo spędzenia 30 minut na ich badziewnej stronie cinema-city (menu we flashu to największy debilizm jaki istnieje) nie wymyśliłem jak zarezerwować (kupić) bilet przez internet, mimo że na ulotce mnie do tego zachęcają i na banerze, którego nie można kliknąć, (sprawdzałem w najnowszych wersjach 3 przeglądarek) też zachęcają. Bardzo mi się podoba idea bilety24.pl (w szczególności jak jest promocja w Kinepolis za 13 zł). Jak będę miał chwilę to poproszę kogoś z obsługi Kina, żeby przeszedł ze mną do Cafejki i pokazał mi na ich stronie gdzie się robi te rezerwacje. Chociaż w sumie teraz przyszło mi do głowy, że jak to jest rezerwacja to znaczy, że płaci się przy kasie a nie przez Internet. Bez sensu.

Ale znowu zajmuję się drobnostkami, a rzeczywiście kwestia dostępności dla niepełnosprawnych, która niby jest taka wspaniała wg informacji na stronach, a w rzeczywistości nie istnieje to prawdziwy problem.
                            • mrmps Re: A tam pitolenie 04.06.05, 12:30
                              piotr i pawel - to jest prosba, nie wymog, placiclem juz pon. 20zl,
                              cinema city - jesli nie mozna placic karta to ich strata

bariery - to rzeczywiscie jest bulwersujace
    • Gość: maciek A kiedy Plaza w Lublinie? IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:41
      No wlasnie kiedy?
    • Gość: S.D. Nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:31
      Czy ktoś mógłbym mi wytłumaczyć, skąd nazwa tego obiektu?
      Wydaje mi się, że PLAZA to znaczy "PLAC" w jakimś zupełnie innym języku?
      • z3r0 Re: Nazwa 01.06.05, 13:37
        Gość portalu: S.D. napisał(a):

> Czy ktoś mógłbym mi wytłumaczyć, skąd nazwa tego obiektu?
        > Wydaje mi się, że PLAZA to znaczy "PLAC" w jakimś zupełnie innym języku?

www.hyperdictionary.com/search.aspx?define=plaza
        • Gość: Jerry Re: A czy są tam WCty ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 15:01
          ???
          • mrmps Re: A czy są tam WCty ? 01.06.05, 19:37
            nie, nie ma, bylem wczoraj i trzeba sie odlewac w przymierzalni H&M.

o rany...
            • Gość: WC WC WC Re: A czy są tam WCty ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:00
              Wc jest oczywiscie na 1 i 2 pietrze. na 1 troche trudniej zanalesc(szare
              drzwi). z kolei na 2 jest zaraz za wszystkimi knajpkami (kolo MI amico czy
              jakos tak) wc sa w tym samym miejscu an 1 i 2 pietrze
        • Gość: LukasK z3r-zerowi wydaje się, że tylko angielski istnieje IP: 217.153.71.* 07.06.05, 12:49
          Plaza to po hiszpańsku miejsce i stąd pochodzą wszystkie angielskie derywatywy.

Angielski to generalnie mieszanka celtyckiego, łaciny, francuskiego i
          niemieckiego. Właściwie angielski język nie istnieje.
    • mantis77 Plaza nieprzystosowana dla niepełnosprawnych !!!!! 01.06.05, 20:03
      Dopiero dziś byłem w Plazie, bo wczoraj byłem na konferencji w sprawie barier
      architektonicznych. To co zobaczyłem to jedno wielkie dno. Dziś lub jutro piszę
      do gazet bo sie wkur... mamy XXI wiek i prawo budowlane z 1994 roku które mówi
      że obiekty publiczne muszą być dostosowane a nikt go nieprzestrzega. Porobiłem
      dziś fotki. To jest skandal.

1. Dojeżdżam PST i mam ruchome schody tylko w jedną stronę i to obok
      normalnych. Poprostu bezsens. Nie mogę jechać bo jestem na wózku. Powinny być
      ruchome chodniki jak są w King Crosie a nie schody. A najlepiej gdyby była
      winda. Bo dlaczego niepełnosprawny czy matka z dzieckiem ma obchodzić 100m
      podjazdem w koło a zdrowi jeździć schodami? Ale pojechałem podjazdem.

2. Skandal numer dwa. Podjazd dla niepełnosprawnych kończy się
      KRAWĘŻNIKIEM!!!!! Poprostu wylali sobie betonik na wierzch tej kładki normalnie
      skandal jak nic.

3. Wchodzę do plazy i zaskakuje mnie jedno, płytki na podłodze są tak śliskie,
      że człowiek o kulach ma zerowe szanse na chodzenie po niej. Zero chodniczków
      czy wytyczonych z terakoty antypoślizgowej szlaków komunikacyjnych.

4. Windy tak wąskie że jak ktoś będzie miał większy wózek (np. z podnóżkiem na
      wprost bo złamał nogę i ma w gipsie) to na bank przeszkloną nie wiedzie. Będzie
      musiał iść do parkingu ale tam na piętrze są drzwi które są zamkniete.

5. Idę do kina IMAX pytam o miejsca dla niepełnosprawnych Pan bileter mówi mi
      że w kinie 3D NIE MA PRZEWIDZIANYCH MIEJSC DLA NIEPEŁNOSPRAWNYCH !!!!!!!!
      Pytam czy nie da się wjechać na górę sali. Mówi mi że możliwe ale nikt nie
      próbował bo tam nie ma miejsc dla niepełnosprawnych (Spytałem o to bo wczoraj
      na konferencji rozmawiałem z innym niepełnosprawnym który był w IMAXie w
      Berlinie i mówił że go wpuszczono bez problemu na górę i sami o to zadbali)

Pytam więc o dodatkowe sale kinowe (te normalne) odpowiedź "Są miejsca tylko w
      pierwszych rzędach" Pytam dalej "A jak daleko jest ekran od pierwszych rzędów"
      odpowiedź 2,5 metra. Mówię że to mniej niż w kinepolis gdzie jest 10m a słyszę
      w odpowiedzi że ekrany są mniejsze. (Szczegół że w kinepolis też się nie daje
      czytać napisów z pierwszych rzędów więc co będzie tutaj?)

PODSUMOWANIE

Wczoraj na Politechnice Poznańskiej odbywała się konferencja "Niepełnosprawni w
      przestrzeni miejskiej" Na której prezydent Grobelny miał wystąpić. Wysłał Panią
      z wydziału zdrowia bo przecież on w tym czasie przecinał wstęgę tego bubla
      architektonicznego. Przykro ale nie zagłosuję na Grobelnego i powiedzcie z
      jakiej on partii bo na nią też nie. Cóż niech partie porobią pożądki i wywalą
      takich cymbałów. Nie boję się użyć mocnych słów. Miszkam w bloku w którym jest
      spora ilość niepełnosprawnych (Mieszkania dostali za kadencji Kaczmarka bo ten
      nic w tej kwestii nie zrobił) A z terenów piątkowa też znam sporo osób.

Niestety mimo że plazę mam pod "nosem" bo mieszkam przy przystanku Serbska i
      dziś z parkingu plazy zrobiłem nawet fotkę mego bloku to będę musiał do kina
      jeździć na drugi koniec poznania do kinepolis.

Dziś lub jutro wyślę majla z "artykułem" i zdjęciami do Gazety Wyborczej
      Poznańskiej i Głosu. Tak być nie może!!!!
      • michmaj Re: Plaza nieprzystosowana dla niepełnosprawnych 01.06.05, 22:43
        Rzeczywiście skandal. Zaczynam coraz bardziej negatywnie patrzeć na tą Plazę, mimo że była to najbardziej wyczekiwana przeze mnie inwestycja Poznania. Ciekawe czy w innych krajach obiekty tej spółki też są tak sfuszerowane, czy tylko u nas mamy tak wspaniały kraj i wspaniałe przestrzegane prawo, że wszystko jest zawsze gorsze.
    • Gość: mama Re: Dziś otwarcie centrum Plaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:12
      Wybrałam się dzisiaj z córką do imaxu na "Podwodny las"
      Wszystko ok tylko ceny jak z kosmosu - 2 bilety (1 normalny + 1 ulgowy)=39 zł.
      Seans trwa 45 min.
      Organizacja dnia dzisiejszego typowo polska , na huraa, nikt nic nie wie.
      Wszędzie kolejki, nie wiadomo co i jak. Generalnie to mnie podkusiło żeby
      dziecku dzień dziecka uatrakcyjnić, a umęczyłam się jak dzik. Jedno jest dla
      mnie pewne - tego typu atrakcje odpuszczam sobie na najbliższych kilka
      miesięcy - zniechęciłam się oj bardzo:(
    • mantis77 Plaza nieprzystosowana - fotki 02.06.05, 00:41
      Żeby nie być gołosłownym

www.echostar.pl/~mantis/plaza/galeria.html
      To fotki nawiązujace do posta powyżej.
      W wyższej rozdzielczości mam fotki na kompie. Jakby co.
    • Gość: alex Re: Dziś otwarcie centrum Plaza IP: *.dsl.prodigynet.co.uk 02.06.05, 13:01
      nareszcie jak w Europie wzdycha nie wiadomo czemu autor artykulu.., (jakas
      zalosna pseudo reklama??) Na zachodzie (jak widac pojecie ciagle aktualne)
      kroluje zielen (wystarczy spacer po centrum Londynu), budowanie schodow
      ruchomych (ale atrakcja!!) do budowanego obiektu nie wzbudza zachwytow nad
      laska inwestora ale raczej jest jego obowiazkiem (tym bardziej, ze nie robi
      tego bezinteresownie!!), nie wspominajac juz o niedogodnieniach dla
      niepelnoprawnych, matek z wozkami itp. Rozumiem, ze autor artykulu sie cieszy,
      ze sobie podjedzie schodami do kina, ale ciekawe co zrobi jak np. zlamie noge
      (czego absolutnie nie zycze!) i bedzie mogl co najwyzej obejrzec budynek z
      przystanku PST. Dodam, ze PST jest wiecznie pelna i zapchana wiec czasem i na
      moim przystanku (Szymanowskiego) jest problem co by wejsc do tramwaju, a jak
      mowi MPK od lat ze wzgledu na przepustowosc PST i Teatralki wiecej niz 4
      tramwaje na 10 minut i tak sie nie puscic. Tramwaje w weekedn co 20 minut -
      widze, ze czeka mnie nowe adventure w dojezdzie do centrum. Takie zycie,
      kolorowy moloch jak z kreskowki i wyborcza cie cieszy.
      • Gość: hint? Re: Dziś otwarcie centrum Plaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 13:35
        nie musicie chodzic do plazy! mozecie isc gdzie indziej ;-)
        • Gość: ania Gazeta --zydowska to wspiera zydowski kapital:) IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 19:01
          Plaza nalezy do Zydow totez byloby bardzo dziwne gdyby ta napisala cos zlego na
          ich inwestycje. Tak streotypy. Tylko napiszczie gdzie klamie? Jak co to sluze
          zdjeciami z otwarcia Plazy:D Same jarmulki...Jestem ciekaw czy zaplacili
          wszystkim inwetorom bo Kin Cross Gazeta opisala...
          • tupotek Re: Gazeta --zydowska to wspiera zydowski kapital 07.06.05, 12:56
            A ja myslałem, że Ania to żeńskie imię... :-) Jakieś rozdwojenie jaźni? A poza
            tym bardzo się cieszę, że zydowska tradycja powraca. Marzy mi się taka Polska
            jak przed wojną, gdzie każdy ma dla siebie miejsce i Żydzi też. Pozdrawiam
    • tavo na temat plaza 07.06.05, 22:21
      ku.. co wy na marudzicie na temat ze ch..owo bo takie cos otwarli bo ch..owo
      wyglada
      jak wam sie nie podoba to nie chodzcie nikt was nie zmusza a nie gadacie tutaj
      jakbyscie chcieli ludzi zniechecic
      niektorzy lubia takie centra inni nie i ch..
      • Gość: MJ Re: na temat plaza IP: *.tce.put.poznan.pl 20.06.05, 14:06
        Witam.
        Wydaje mi się, że forum jest właśnie od tego żeby sobie na nim "gadać" i
        wymieniać opinie. Jeśli ktoś lubi takie obiekty jak Plaza to jego sprawa. Ale
        jest tam wiele zaniedbań niestety. Brak bankomatów (a w niktórych obecnych tam
        sklepach i m.in. w kasach kina nie można płacić kartą. Nie przystosowanie
        centrum dla osób niepełnosprawnych (może "tavo" jest tylko umysłowo
        niepełnosprawny i dlatego niezauważa przeszkód dla niepełnosprawnych
        fizycznie). Obecność "bujanych" zabawek dla małych dzieci obok automatów dla
        prawie dorosłych to istna porażka!!! Nie mówiąc już o pomyśle Cinema City: idąc
        z dzieckiem na trwającą 60 minut bajkę w sobotę rano płacisz 21 ponieważ to
        weekend ! A dodatkowo siedząc już w kinie i trzymając swoją pociechę w
        objęciasz musisz jeszcze przed seansem obejrzeć kilka reklam, dla dorosłych
        oczywiście, okraszonych odpowiednim słownictwem. Czułam się zdegustowana. No i
        oczywiście miejsca parkingowe są tak "obszerne", że trzeba wychodzić z
        samochodu przez bagażnik. I na koniec: "wspaniała" scena w kształcie łodzi na
        której występują kukły grające na instrumentach rodem z koszmaru - od razu
        skojarzyło mi się to z laleczką Czaki (spolszczam nazwę żeby tavo załapał :-))
        Miłego oglądania dzieciaki :-) Nie będę dalej wymieniać bo z tego mógłby być
        pokaźny artykuł. Uważam tylko, że każdy ma prawo podzielić się z innymi swoimi
        spostrzeżeniami. No chyba, że ten "każdy" to ktoś taki jak m.in. tavo:
        inteligencja na poziomie pantofelka (dobrze że chociaż ch.. pisze bezbłędnie :-
        )) Ja sama pomimo tego, że Plaza mnie nie zachwyciła, wręcz przeciwnie, pewnie
        jeszcze nie raz tam pojadę (osobiście wolę King Cross z wieloma DARMOWYMI
        atrakcjami dla dzieci).
        Pozdrawiam.
        • tavo ale jaja musialas MJ? 20.06.05, 20:26
          wiem jak sie pisze i czyta laleczka CHUCKY! a z moja inteligencja jest ok jak i
          z umysłem inaczej bym nie umiał obsłużyć kompa z ortografii tez bylem niezly
          dzieki za chociaz jeden plus zauwazony w mojej wypowiedzi :>. chcialem cos
          napisac obrazliwego ale jestes płci przeciwnej
          do ktorej mam ogormny szacunek wiec sie wstrzymałem.pozdrawiam :)))))
    • Gość: Sandrusia Re: Ćentrum Plaza IP: *.adamnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 16:15
      Hey moze ktos by napisała jakie sa tam sklepy? bardzo prosze!
    • mantis77 Co za żenada 10.06.05, 21:10
      Od tygodnia centrum otwarte a strony www pożądnej nie mają. Strona powinna być
      już z miesiąc przed otwarciem żeby ludzie wiedzieli jakie sklepy będą a tu taka
      porażka

www.poznanplaza.pl
      Niech rzucą kaską to sam im zrobię :-) Boże dziwny jest ten świat. Marketing na
      poziomie zero.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka