Gość: poznaniak IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.05, 21:46 oczywiscie, najlepiej wyslac do putina, moze mu jeszcze jakis medal da jak pewnemu generalowi,a kulom sie nie klanial bo stale spity byl, a i tak zalatwili go swoi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznaniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:50 Znowu jakieś debi** nie mają co robic i głupotami sie zajmują!! Zostawcie pomnik w spokoju!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v.i.k.k.a. Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:52 Czy zby kochanek Waltera? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania 08.07.05, 22:14 Spokojnie Demontaż rzeźby, to w skali miasta żaden majątek. Na cokole najlepiej ustawić jakąś rzeźbę, niechby ze szkoły poznańskiej. Nie wiem wariacja o Koziołkach, albo coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nudzicie się!? Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 23:35 Spalić te teczki,zapomnijcie o przeszłości! A jak tak chcecie pamiętać to może przypomnicie zasługi "fanatyków ognia" i "wypraw krzyżowych".Byłem za Solidarności we właściwym czasie,a teraz raduję się gdy Cimoszewicz prowadzi w walce o prezydenturę!Panowie "rewolucjoniści czwartorzeczypospolitowi" -:OCH POPRZEWRACAŁO WAM SIĘ W GŁOWACH!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania 08.07.05, 23:42 A w "S" byłeś z p[olecenia, czy tak samodzielnie?? Nikt nie mówi o rozdrapywaniu historii, ale o podstawach sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.idea.pl 09.07.05, 09:04 Gość portalu: Nudzicie się!? napisał(a): > Spalić te teczki,zapomnijcie o przeszłości! Chciałbyś co ??? Masz tyle bezeceństw do ukrycia ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lexgm Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:19 No co z Wami ! Wszyscy na wakacjach ? Tylko trzy opnie ? Dalej "na forum" ! Jeszcze kombatanci z AK pomyślą, że macie ich ... . W muzeum w Kozłówce koło Lublina, bardzo chętnie wezmą ten pomnik. Mają najlepszy w Europie zbiór. A i "warszawka" zaczyna inaczej myśleć o Pałacu Kultury, już nie chcą go demontować - stał się super atrakcją dla turystów z całego świata. Daje miastu kasę. No a My co ? Wywalić ? Najlepiej przetopić na jakiś nowy pomnik - może słuszny ? A co jest słuszne, naprawdę słuszne, nieskomplikowane, oczywiste,jasne i proste - sami sobie odpowiedzcie. Jeśli potraficie, i sami umiecie wybaczać, a i kamieniem nigdy pierwsi nie rzuciliście ? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania 08.07.05, 22:26 Nie porównuj pałacu Kultury do jakiegoś nędznego pomniczka. To inna skala problemu. Rozbiórka pałacu kultury, który już od dawna nie nosi imienia Stalina, bylaby głupotą, demontaż rzeżby i tablicy z pomnika, to chwilka i żaden wielki koszt. pałac Kultury ma swoje funkcje użytkowe, ten nędzny pomniczek nie. Podobnie w Poznaniu, nikt nie mówi o rozbiórce zamku wilusia, a pomniki tegoż s są już dawno zapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 777z Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:32 A od kiedy to PKiN nie nosi imienia Stalina? Od Marszałkowskiej podejdż do pałacu, zadrzyj tumanie łeb i przeczytaj to ,co jest wyryte w piaskowcu nad wejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania 09.07.05, 23:30 > A od kiedy to PKiN nie nosi imienia Stalina? Od 1956 roku W miejscyu tych wyrytych liter były kiedyś powieszone litery. Po ich symbolicznym zwaleniu pozostały tylko ślady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 777z Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 07:59 Nikt nic nie zacierał ,na piaskowcu powieszono neon i tyle. Przestano tylko używać nazwy, pałac imienia Stalina. Wyryty nad głównym wejściem napis im. J.W. Stalina nadal jest. Pod neonem ,w dzień , bardzo dobrze widoczny. Nie opowiadaj więc bajek. Stalin swój pomnik w Warszawie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania 08.07.05, 22:54 "Młoda dziewczyna w sportowym stroju: - Nie słyszałam niczego o Świerczewskim. Ale niech sobie stoi. Dwaj chłopcy z piłką, uczniowie klasy V i VI: - O generale Świerczewskim jeszcze w szkole nie przerabialiśmy. Ale pomnik mógłby sobie stać. Tylko go odnowić!" WSTYD SZANOWNA MŁODZIEŻY, WSTYD. Kto ma decydować o losach kraju? TACY ANALFABACI?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i bardzo dobrze że Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 23:40 mają to wszystko w d..pie!Oni chcą żyć dniem dzisiejszym i mają własne problemy! A my nic nie robimy dla nich tylko te wspominki uskuteczniamy!Chodniki też rozpieprzcie ,bo z innej epoki, to samo zróbcie z domami! Mam tego dość! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania 08.07.05, 23:45 Sorry. czy negujesz naukę historii?? A może też literatury?? LUDZIE BEZ HISTORII, NIE SĄ NARODEM. "...Ale nie niszcie przeszłości ołtarzy, choć macie sami doskonalsze wznieść, na nich się jeszcze święty ogień żarzy, i miłość ludzka stoi tam na straży" Wiesz co to jest?? Żyją jeszce ludzie, którzy pamiętają tego czerownego generała, żyją ludzie którzy w tamtych czasach stracili najbliższych. Dlaczego depczesz ich uczucia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.07.05, 08:33 Chyba pierwszy raz się z tobą zgodzę... Co do słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt A ile taka rozbiórka kosztuje! - oburza się jedna 08.07.05, 23:54 A ile taka rozbiórka kosztuje! - oburza się jedna Z czego zrobiony jest ten pomnik?? Z metalu? Z brązu? DAJCIE ZGODE ZŁOMIARZOM. Zrobią to za darmo i jeszcze podziękują. Odpowiedz Link Zgłoś
brander Dla takich jak Piotr,Znudzony,Bardzo Dobry i 09.07.05, 01:02 podobnej,niedouczonej, hołoty liczy się tylko "kasa" i "dzień dzisiejszy".Zresztą na pewno nie wiedzą kim był Swierczewski, i nie chcą wiedzieć ( bo po co?). Przypominają konia dorożkarskiego z klapkami na oczach, widzącego tylko owies. I takich jest większość....a pytamy skąd ta korupcja,chamstwo i znieczulica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 01:02 Czy "swoi" go załatwili tego nie wiadomo, jedno jest pewne, strategiem był nieudolnym i tylko śmierć jego w Bieszczadach zrobiła z niego bohatera i stworzono legendę. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania 09.07.05, 07:00 > Czy "swoi" go załatwili tego nie wiadomo Nie ma żadnej pewności, ale opowieści o tym chodzą po Bieszczadach, już przynajmniej od lat 70-tych Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof-kowalski Oczywiście II Wojnę wygrała tylko Armia Krajowa 09.07.05, 09:53 Boli, że słucha się tylko przedstawicieli Armii Krajowej. Prócz nich i ile dobrze pamiętam byli również żołnierze Wp, Batalionów Chłopskich, GL oraz wiele wiele innych formacji, które walczyły o naszą wolność - nie tylko AK. Pomnik ten jest elememtem historii - tej dobrej i tej złej. Jeżeli sa poważne zastrzeżenia w stosunku do gen. Świerczewskiego to być może warto rozważyć postawienie obok tego pomnika informacji wyjaśniającej wszystkie aspekty historyczne tej postaci. A Panu Janu Górce pragnę przypomnieć, że nigdy nie było LWP - zawsze było Wojsko Polskie. Będąc kombatantem od czasu do czasu warto coś przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Oczywiście II Wojnę wygrała tylko Armia Kraj 09.07.05, 09:56 > A Panu Janu Górce pragnę przypomnieć, że nigdy nie było LWP - zawsze było > Wojsko Polskie. Nie było LWP?? Jaja se robisz, czy stosujesz jakieś kruczki?? A może nie pamiętas też przysięgi na wierność ZSRR?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.k. Re: Oczywiście II Wojnę wygrała tylko Armia Kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 10:29 Nie było Ludowego Wojska Polskiego ( chodzi mi o nazwę ), tylko Wojsko Polskie . LWP- tylko nazwa prasowa. Jeżeli nie wierzysz zajrzyj do książeczko wojkowej Ojca, Dziadka , Pradziadka, itd. Ew. polecam poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Oczywiście II Wojnę wygrała tylko Armia Kraj 09.07.05, 11:03 A może swojej?? Byłem w tym czasie w wojsku, wiem gdzie służyłem. Regulaminy LWP też pamiętam i przyzsięgę na wierność zsrr też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimmy Re: Oczywiście II Wojnę wygrała tylko Armia Kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 13:00 Ja chodziłem do szkoły imienia Ludowego Wojska Polskiego, więc chyba nie była to nazwa prasowa:)) A co do Świerczewskiego, to uważam, że fakt, że jeszcze tam stoi, to obraza dla żyjących żołnierzy AK i dawno powinien być usunięty. Nie jestem za rozdrapywaniem starych ran, ale moim zdaniem ten pomnik właśnie to powoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? ARmia Ludowa - co to jest? Zdrajcy? IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 11:12 Co Ty opowiadzasz. Pomnik nie przedstawia zadnego bohatera tylko zwyklego smiecia ktory swoich rodakow po krwi zdradzil. AL? tez mi bohaterowie,sciska mnie jak widze te truchła renegatow ktorzy leza kolo akowcow na junikowie. ARmia Ludowa po wojnie wkopywala w dupe butelki akowcowm. Podniesli reke na swojego. W kiju mam Armie Ludowa i Swierczewskiego. Wypad z tym pomnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek kos Re: ARmia Ludowa - co to jest? Zdrajcy? IP: *.inter / *.inter-c.pl 10.07.05, 21:20 A ja w kiju mam twoje wywody!!! AL też walczyła o zwycięstwo na Hitlerowcami, a że przy innym boku to ju8ż nie ma znaczenia. Skoro tak wszyscy twierdzicie, że mozna było postawić się Ruskom, to czemu wasi kochami angole czy amerykanie tak nas zlali po wojnie - odpowiedź jest prosta - Zachód miał nas w dupię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Polacy a polacy IP: *.icpnet.pl 09.07.05, 11:48 Bronić tego pomnika mogą tylko ludzie nie znający najnowszej historii Polski, albo popierający komunistycznych zbirów, których potomkowie do dzisiaj krążą po ziemi polskiej, zajmują wysokie stanowiska i dlatego jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roma25 Re: Polacy a polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 13:20 Bronić tego pomnika mogą równiez ludzie pamiętający zbirów z NZS i innych strzelających po wojnie zwykłym ludziom w plecy. A historia mowi, ze rządy wielkiej trójki uznały w 1945 r. rządy komunistów, a olały londyńczyków i ich pomioty. Więc nie zakłamuj ty historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? I znowu Roma corka I sekretarza... IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 11:15 dziadek w Armii Ludowej sciagal Akowcow i teraz takie cos jak Roma prezentuje swoje wywody. I Armia Czerwona wyzwolila kraj. Stalinowi zalezalo na powstaniu. I nie bylo gwaltow. Widac ze corki I sekretarzy to tepoty. Jak ktos bedzie bronil tego pomnika to go usune. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek - syn AKowca Re: I znowu Roma corka I sekretarza... IP: *.inter / *.inter-c.pl 10.07.05, 21:22 A my usuniemy ciebie bałwanie. Gościówa ma racje po wojnie (zresztą podczas też) zostaliśmy oddani ruskom w "wieczyste użytkowanie" zwłaszcza, że alianci mieli już dość wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: I znowu Roma corka I sekretarza... IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 22:09 A czy ja zaprzeczylem? Zachod nas oddal ruskim. Ale z tego powodu mam tych podlych zbrodniarzy z Armii Czerwonej traktowac z szaczunkiem? Mam traktowa z szacunkiem Armie Ludowa ktorej bohaterowie tepil AKowcow? Bo nie chcieli zwierchnictwa czerwonych zbrodniarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guetta Pomiotami sa Bierut,Sweirczewski,Sucharski.. IP: *.icpnet.pl 11.07.05, 10:09 olaly pomioty...Pomiotem to jest Swierczewski i Twoje poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk znający h Re: Polacy a polacy IP: *.inter / *.inter-c.pl 10.07.05, 21:21 długo nad tym myślałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Zbrodniarz Świerczewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 14:12 Zwolennikom pomnika radzę rozpocząć zbieranie pieniędzy na budowę pomników: Stalina, Lenina, Hitlera itd. Przecież to takie same "autorytety" jak Świerczewski Odpowiedz Link Zgłoś
roma25 Re: Zbrodniarz Świerczewski 09.07.05, 15:26 A tobie radzę zacząć zbierać na pomniki kościelnych zbrodniarzy i Pinoczeta, Franko, Buscha itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanzone Re: Zbrodniarz Świerczewski IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 22:13 Bush zbrodniarzem? Bo tepi arbaski terroyzm? Glupote to chyba bierzesz z marszow rownosci. Ojej a kto tu mowi o gloryfikowaniu FRanko(choc oczywiscie dzieki Twojemu staremu i sekratrzowi mielismy podreczniki ze Franko to faszysta natomiast komunisci hiszpanscy byli cacy). Mowimy o wyrzuceniu z cokolo smiecia. Smiecia ktory nisczyl ludzi co walczyli o kraj w ktorym zyjesz. O kraj w ktorym podli ludzie nie potrafili podziekowac za przelana krew. W ktorej podli ludzie tepili przejaw i dazenie do niepodleglosci. Takiej tepej laski to forum nie widzialo. Idz do starego i sie cieszcie ze Armie Czerwona traktujesz jak wyzwolicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania 09.07.05, 14:42 Jak słyszę te kombatanckie bluzganie , to na miejscu "pomnikowego Świerczewskiego" zeszedłbym z postumentu i poszedł sobie dokądkolwiek, aby tylko nie być z tymi poznaniakami typu Mączkowskiego czy Górskiego razem. Zachowują się oni dokładnie tak, jak władze w latach 1948-56 kiedy innych polskich żołnierzy nazywano zaplutymi karłami reakcji. Teraz jest odwrotnie! Odpowiedz Link Zgłoś
brander Rzecz w tym,że Ty nigdy nie trafisz na postument, 09.07.05, 15:26 nawet gdyby wróciły czasy "jedynie słuszne" A porównywanie tamtych i obecnych czasów, w kontekście działania władz, świadczy,delikatnie mówiąc, o Twojej niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Rzecz w tym,że Ty nigdy nie trafisz na postum IP: *.inter / *.inter-c.pl 10.07.05, 21:26 Raczej twoja wypowiedź świadczy o bardzo małym rozmuku. Górski faktycznie zachowuje się, niczym dawne władze. Ku.., czy zawsze któryś żołnierze muszą byc fe? I jedni i drudzy walczyli o Polskę. Rzecz w tym, że jedni nie pogodzili się z tym, że Polska po wojnie NIE MOGŁA być niezależna - ZSRR było mocarstwem, my zaś, biednymi ludkami, którymi USA i spółka się nie interesowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanzone Re: Rzecz w tym,że Ty nigdy nie trafisz na postum IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 22:14 I z tego powodu jeden rodak drugiemu wkopywal butelke w dupe i bil do nieprzytomnosci...Bohaterowie ,faktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 11:13 Odwrotnie? A dla Ciebie ten renegat Swierczewski to bohater? Tylko winszowac. Glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 12:44 Panie Górski, wojna się już dawno skończyła; a za obrażanie kogoś, kto nijakiego związku z LWP nie ma a mieszka na tym osiedlu to Pan w wolnej Polsce siedzieć możesz iść... Jeśli w ten sposób chcesz Pan mówić, to równie dobra byłaby propozycja żebyście sobie, panowie z państwa podziemnego, pod ziemią (jak nazwa wskazuje) ten nowy pomnik zrobili; a jeśli Was stać, to sobie w ramach czasu wolnego zamiast krzyżówki rozwiązywać i na obecne czasy narzekać ten pomnik sami rozbierzcie! Pieniądze w mieście powinny służyć czemuś naprawdę znacznie bardziej sensownemu i potrzebnemu... Nie mam nic do Armii Krajowej, cieszę się, że dzięki Wam, Panowie żołnierze, ja teraz mogę cieszyć się wolnością, moje dzieci pójdą niedługo do polskiej szkoły uczyć się języka polskiego... Ale trochę to jest tak, jak z talibami w Afganistanie - oni też zniszczyli "niepolityczne" zabytki minionych epok, choć jak dotąd nikomu nie przeszkadzały... No ale jak widać mieszkańcom (nie tylko tego osiedla) to nie przeszkadza, tylko jakiemuś honornemu kapitanowi AK. No i jeszcze jedno; jeśli ten pomnik rozbiorą, ktoś wpadnie na pomysł żeby tam zrobić hipermarket; teraz przynajmniej jest trochę zieleni. Będzie wtedy lepiej, Panie Górski ?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OscardeLAHoya Jak mieszkaniec tamtego rejonu Cie nie lubie IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 15:07 i nie zycze sobie ze taki degenrat i zdrajca jak Sweirczewski mial monument. Takie smiecie jak on niweczyly i plugawily tych o wolnosc tego kraju walczyli. Ze tylko przypomne bohaterow Westerplatte.Bohaterow a nie komunistycznych wypierdkow jak major Sucharski. Na pochybel smieciom wyslugujacym sie najezdzcom. CZerwonym czy brunatnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor doktor [...] IP: *.inter / *.inter-c.pl 10.07.05, 21:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noicodoktorku Re: Jak mieszkaniec tamtego rejonu Cie nie lubie IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 22:16 Daj te pieniadze na lecznie chorych na amnezje kretynow ktorych tu nie brakuje. Tych ktorzy gwalcicieli z armmii czerwonej by chcieli gloryfikowac ,ablo tych co tablice dla zolnierzy niemieckich fundowac albo tez dla tych co napawaja sie widokiem pominikow ku chwale zdrajcow ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu I ostatnim... IP: *.icpnet.pl 10.07.05, 22:16 "Bo to wstyd. Poznań był chyba ostatnim miastem wojewódzkim w Polsce, które ma coś takiego. I ostatnim, które nie ma pomnika Polskiego Państwa Podziemnego - grzmi pan Jan." I ostatnim miastem, które z własnej kasy nie stawia pomników organizacji żołnieży AK. Panowie, macie własny budżet, postawcie pomnik sami. U nas nie zorganizowaliście powstania (na szczęście), za co mamy wam dziękować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: I ostatnim... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 22:20 A co na to twój ojciec Mordechaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.ce.put.poznan.pl 11.07.05, 13:34 1. Świerczewski ewidentnie walczył dla Stalina, nie dla Polski. Dlatego nie powinien mieć pomnika w Poznaniu 2. Można pomyśleć o wykorzystaniu pomnika jako hołdu dla wszystkich, którzy w Polsce walczyli z Hitlerem - i AK, i AL, i BCh, i NSZ. Warunek - muszą to być żołnierze, a nie bandyci rabujący okoliczne wioski czy walczące z innymi niebandyckimi oddziałami Polski Podziemnej. 3. Należy zostawić zarówno Pałac Kultury, jak i Zamek Cesarski; usunąć jedynie napisy typu "Im. Stalina". Tak samo można zostawić cokół i elementy pomnika, ale niech nie będzie to pomnik Waltera 4. Zgadzam się, że miejsce dobrze pasuje na pomnik, a nie np. na hipermarket Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re:A może obok postawić pomnik gen .Franco? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 11.07.05, 22:51 Niszczenie pomników mnie brzydko się kojarzy , od tego się zaczyna ...A tutaj postawic obok generała Waltera Caudillo Franko , znanego antykomuniste , wroga Świerczewskiego , i wszyscy powinni byc zadowoleni. A jak byłoby mało , to moze jakiegos wroga Waltera z UPA, Stephana Bandere na przykład . A tak całkiem na powaznie , może z zasady nie powinno sie niszczyć pomników , z wyjątkiem Hitlera i Stalina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kompozycja Wolabym Franco IP: *.icpnet.pl 12.07.05, 00:12 Wolalbym Franco niz SWierczewskiego. Walczyl z komuchami a komunizm to najbardziej zbrodniczy rezim na swiecie. Najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Wolabym Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:45 Ten sam Franco zakazywał swoim obywatelom posługiwania się ojczystym językiem. Jeden wart drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:51 Gość portalu: JaJo napisał(a): > 1. Świerczewski ewidentnie walczył dla Stalina, nie dla Polski. Dlatego nie > powinien mieć pomnika w Poznaniu Wcześniej jeszcze dla Lenina, poza tym był kiepskim dowodzącym, wiele ofiar było przez jego błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:08 Mam już dosyc tej naszej polskiej manii niszczenia pomników i stawiania nowych. Historii w ten sposób nie poprawimy. Może tak wreszcie zająć się czymś innym? Odpowiedz Link Zgłoś
brander Jasne,Sineira-"kasą" i "szmalem".To oczywiście 13.07.05, 00:43 Twoje największe "wartości"? Odpowiedz Link Zgłoś
brander O czym Ty bredzisz,"historyku"? 13.07.05, 01:23 Oczywiście Ty masz łeb jak koń ale nie świadczy to rozmiarach jego zawartości. Dlatego Twój nick, jako przejaw swoistej megalomanii,umieściłem w cudzysłowiu bo też emanuje od Ciebie wiedza historyczna niczym upojna woń od starych trampek. Napisałeś:" Ku.., czy zawsze któryś żołnierze muszą byc fe? I jedni i drudzy walczyli o Polskę." Rzecz w tym, że Swierczewski nie walczył o Polskę ale jako Polak z pochodzenia został skierowany przez Stalina do dowodzenia II Armią Wojska Polskiego i,w istocie, postawiony na straży imperialnych interesów b.ZSRR. Jako dowódca II Armii nie popisał się doprowadzając swoją nieudolnością do znaczych strat w tzw. operacji drezdeńskiej.Po wojnie w 1946 r.został wiceministrem obrony narodowej, był osobiście odpowiedzialny za represje wobec żołnierzy AK. Zasłynął też między innymi wydaniem rozkazu aby żołnierzw WP wzięli udział ( w zwartych szeregach) w głosowaniu w referendum w 1946 r. Zatem nie zasługi były przyczyną uhonorowania go pomnikiem lecz serwilizm ówczesnych władz PRL oraz potrzeby propagandy komunistycznej.Był też alkoholikiem. Wynika z tego niezbicie, że nie miałeś zielonego pojęcia, "historyku",kim był "generał Walter" I taka jest właśnie przwara "wściekłych a nierozumnych"-zabierają głos na temat,o którym brak im elementarnej wiedzy. Raczej twoja wypowiedź świadczy o bardzo małym rozmuku. Górski faktycznie zachowuje się, niczym dawne władze. Ku.., czy zawsze któryś żołnierze muszą byc fe? I jedni i drudzy walczyli o Polskę. Rzecz w tym, że jedni nie pogodzili się z tym, że Polska po wojnie NIE MOGŁA być niezależna - ZSRR było mocarstwem, my zaś, biednymi ludkami, którymi USA i spółka się nie interesowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: Jasne,Sineira-"kasą" i "szmalem".To oczywiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 13:05 Nie oceniaj innych wedle siebie, dziecko. Akurat do moich największych wartości zalicza się raczej uczciwa praca i budowanie solidnej przyszłości dla nastepnych pokoleń. Ciężko w coś takiego uwierzyć, prawda? A zabawa pomnikami to typowe "ideologiczne" mydlenie oczu, woda na młyn rozmaitych oszołomów i miłośników rozmaitych rozliczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogniczanin Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.icpnet.pl 13.07.05, 00:50 No to zajmijmy się rzetelnością informacji: "Mieszkańcy osiedla ks. Popiełuszki, na którym stoi do dziś obelisk ku czci..." Otóż wg danych Spółdzielni Mieszkaniowej Grunwald osiedle to nosi imię Cyryla Ratajskiego a nie ks. Popiełuszki. To tyle. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z tego osiedla Re: Pomnik Karola Świerczewskiego dzieli poznania IP: *.icpnet.pl 13.07.05, 22:56 Nie bede wdawal sie w polityczne aspekty calej sprawy, bo po pierwsze nic nowego to nie wniesie, a po drugie nie zamierzam sie klocic na tym forum z kimkolwiek. Interesuje mnie raczej inna sprawa. Skoro kombatanci czekali kilkadziesiat lat na decyzje miasta odnosnie likwidacji pomnika, to mam nadzieje, ze mieszkancy tej spoldzielni po kilkudziesieciu latach doczekaja sie: -polatania dziur na wszystkich uliczkach dojazdowych na osiedlu (np Plomienna, Brzask, Ognik, Swit itd) -ocieplenia budynkow -wymiane chodnikow z uwzglednieniem potrzeb mieszkancow. Mozna tak wymieniac jeszcze troche, ale pragne skromnie zaznaczyc tylko jedno. Skoro miasto stac na kilkaset tysiecy zlotych na usuniecie pomnika, to ja sie ciesze, ze zyje w tak bogatym miescie. Jako prawie czterdziestolatek ze smutkiem obserwuje fakt, ze jest to jedno z najbardziej zapomnianych i zapuszczonych osiedli w naszym miescie. Od czasu jak owczesna elitka wyprowadzila sie na os. Kopernika, nie zrobiono tutaj nic. Niech sie zatem nie dziwi wiecznie zyjacy kpt. Gorski, ze spoleczenstwo reaguje tak a nie inaczej. Jego uogolnienie, ze osiedle to zamieszkuja przede wszystkim pulkownicy LWP, swiadczy o daleko posunietej indolencji. Musi sobie uswiadomic fakt, ze jesli kazdy zylby tylko i wylacznie wspomnieniami i potrzeba rozlicznie przeszlosci, zadne spoleczenstwo nie doszloby do niczego. Nie nalezy wymagac od pokolenia 20 latkow takiego zaangazowania w historie, jak od bezposrednio uczestniczacych w tych wydarzeniach. Idac bowiem w tym kierunku powinnismy rozliczyc Szwedow za Potop,Niemcow za Grunwald itd. Dzisiaj sa inne potrzeby, wybiegajace raczej w przyszlosc i majace charakter ekonomiczny. Nie bez potrzeby wspomnialem o zapuszczonej spoldzielni, bo to wlasnie te sprawy sa dla jej mieszkancow istotne. Niektore bloki stoja po 40 lat i nie zrobiono w nich nic. I to jest problem 20 latka, ze musi przeplacac za miszkanie, jezdzi po dziurawych drogach i na domiar zlego menele obok Biedronki wolaja na piwo. Jego nie interesuje Swierczewski i to co on wyczynial. On chce normalnie zyc, a to nie jest glupia potrzeba prawda? Wiec jak ma zareagowac obywatel, skoro taka kase przeznacza sie te "historyczne wydarzenie", a jego potrzeby sa nadal nie do zalatwienia? Mam tylko nadziej, ze kiedys ktos rozliczy tych ekonomicznych nieudacznikow i dzisiejsze pokolenie 20 i 30 latkow "zamiecie" te ideologiczna brac do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
brander Tu nie chodzi o aspekty polityczne,tu chodzi 14.07.05, 03:51 o zwykłą przyzwoitość.Nie chcesz się kłócić z kimkolwiek? Na temat przyzwoitości trudno się kłócić,albo się jest przyzwoitym albo nie.Ty,jak się okazuje,nie jesteś.Zasłużyłeś za to na miano "porzundnego Poznanioka".W gruncie rzeczy,Twoja wypowiedź niczym się nie różni od wypowiedzi Sineiry i jemu podobnych tyle,że Ty chcąc ukryć swoją miałkość umysłową zasłaniasz się rzekomą "reakcją społeczną" i "potrzebami" tegoż społeczeństwa.Nie sądzę abyś miał upoważnienie do występowania w jego imieniu -jest to zwykłe nadużycie.Nie wierzę tez aby pokolenie dwudziestolatków, w którego imieniu również zabierasz głos, charakteryzowało się tak wąskim horyzontem myślowym i zaintersowaniami ograniczonymi do dziur w jezdni i chodnikach tudzież ocieplania budynków.Zapewniam Cię,że życie człowieka rozumnego nie składa się tylko z takich przyziemnych pragnień jak chęć zdobycia "kasy" czy "szmalu"- bo to w istocie wyłania się z Twoich wynurzeń. I ta Twoja skłonność do demagogii- "ze jesli kazdy zylby tylko i wylacznie wspomnieniami i potrzeba rozlicznie przeszlosci, zadne spoleczenstwo nie doszloby do niczego","...idac bowiem w tym kierunku powinnismy rozliczyc Szwedow za Potop,Niemcow za Grunwald...", Chęć pozbycia się betonowego pomnika o miernej wartości artystycznej nazywasz dowodem"życia wyłącznie wspomnieniami"? Nie dostrzegasz też różnicy między "rozliczaniem Szwedów" za 1655 r. a rozliczaniem rodzimych oprawców? A jak myślisz, dlaczego hitlerowcy zakazali Polakom uczenia się historii i starali się usunąć wszystkie materialne ślady naszej wielkiej przeszłości ? Bo Hitler twierdził odbierzcie narodowi jego historię to w drugim pokoleniu przestanie być narodem.Oczywistym jest, że nie należy wyłącznie żyć historią( zresztą jest to niemożliwe) ale zamiar usunięcia pomnika Świerczewskiego na pewno nie można nazwać tego przejawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z tego osiedla Re: Tu nie chodzi o aspekty polityczne,tu chodzi IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 04:37 Brander nie obrazaj mojej inteligencji i nie wkladaj mi w usta slow, ktorych wypowiedziec nie zamierzam.Rzucenie hasla usuniecia pomnika to jedno. Mnie interesuje co dalej. Nie uwazasz, ze sprawe naglasnia sie w okreslonym celu? Tak sie sklada, ze mieszkalem na tym osiedlu od urodzenia przez ponad 25 lat i znam je bardzo dobrze. Pamietam rowniez jakie byly plany, co do zabudowy calego terenu pomiedzy Grochowska a Swoboda. Mial tam powstac kryty basen. Ostatecznie zbudowano na przelomie lat 80/90 kosciol, a pomnik pozostal niczym wrzod na tylku. Zeby bylo jasne nie wiaze z nim zadnych pozytywnych wspomnien, skoro spotkania z owczesnymi strozami prawa w tym rejonie do przyjemnosci nie nalezaly. Zastanawia mnie tylko cala ta otoczka, jaka powstala wlasciwie po podjeciu decyzji przez miasto. Przepraszam , ale jak mam sie nie wku....c, skoro pod przykrywka pariotyzmu zawraca sie ludziom glowe, kiedy na ich osiedlu od ponad 20 lat nie zrobiono nic. I jakos nikt nie protestuje! Szanuje AK-owcow i nie tylko ich, ale przestanmy patrzec w jednym kierunku.Przeczytaj uwaznie artykul i zauwaz, ze ludzie nawet nie wiedza kto to byl( z wyjatkiem osob starszych). I nie ma co ich za to winic. Wszyscy walczyli o wolnosc, a w szkolach o 2 wojnie mowia coraz mniej, wrecz sladowo. Tak dziala czas, to jego sila. Dla jednych to ciagle swieze rany a dla drugich dziwna wiadomosc. Dla tych co maja jakas wiedze na ten temat i chca ja zglebiac jest to wazne wydarzenie, a dla pozostalych (domniemam sporej czesci) smieszne i nic nie znaczace przedsiewziecie. Uszanujmy zatem jednych i drugich. I sprawa kolejna. Tak sie zlozylo ze pracuje z 20 latkami i zdziwiloby cie jakimi przyziemnymi sprawami zyja oni na codzien. Oczywiscie nie generalizuje. Na koniec napisze tak. Jesli uwazasz, ze podejmowanie merytorycznej dyskusji ma sie sprowadzac do obrazania jej uczestnikow ( z wyjatkiem porzundnego Poznanioka- za to dziekuje), to przepraszam, ale ja wysiadam. Nie zwyklem prowadzic dyskusji, ktora nic nie wnosi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rene Re: Tu nie chodzi o aspekty polityczne,tu chodzi IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 09:11 Z tego osiedla - piszesz niby wyważenie ale piszesz bzdury - chodzi mi o wątek oceny przeszłości. Oczywiście,że nie można negatywnie oceniać szarych żołnierzy "ze wschodu". Oni walczyli i nikt nie ma prawa pluć na ich walkę. O tym nie mozna dyskutować. Ale pomnik jest nie dla tych zołnierzy lecz dla czerwonego oprycha Świarczewskiego. Właśnie przez to, że takie pomniki jeszcze funkcjonuja w opinii "ubogich duchem" wytwarza się przekonanie, że był naszym "bohaterem". By tego mniemania nie wytwarzać nalezy takie pomniki likwidować. Twoja wypowiedź - świadomie lub nie - sprzyja utrwalaniu zafałszowania historii i utrwalania tego zafałszowania w pamięci wielu ludzi. Nie wszyscy interesuja się historią, nie wszyscy czytaja o tych czasach. Dlatego nawet takie symbole jak pomniki nie mogą funkcjonować jako "fałszerze" historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z tego osiedla Re: Tu nie chodzi o aspekty polityczne,tu chodzi IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 11:08 Albo ja niewlasciwie przekazuje swoje mysli, albo jestem zle zrozumiany. Pozwol, ze zaczne z innej beczki. Mieszkalem 300 metrow od tego pomnika. Od wielu lat (jak wspominaja zreszta kombatanci) toczyla sie batalia o jego likwidacje.Stare przyslowie mowi, ze jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze.Nie jestem przeciwny likwidacji tego pomnika,wrecz przeciwnie, ale sposobowi w jaki sie do tego podchodzi. Robienie sztucznej medialnej sensacji wokol sprawy tak oczywistej jest smieszne i do tego zmierzam. To, ze winno to byc zalatwione kilka lat temu, tez nie podlega zadnej dyskusji. Zwroc uwage na komentarze ludzi. Powtarzajacym sie argumentem jest ekonomiczy aspekt calej sprawy. To wlasnie miedzy wierszami probuje wytknac specom od mediow. Postawienie pytania, zlikwidowac czy tez nie jest wysoce niepowazne. Pojde dalej Rene. Celowo przytaczam potrzeby materialne tego osiedla, by uzmyslowic co niektorym, ze kiedy przez 20 lat nie robiono nic lub wzieto sie za rozbudowe gownianego obiektu na Bulgarskiej, jakos nikt z promiejskiej telewizji poznanskiej lub gazety nie wpadl na pomysl zadania pytania ludziom: zgadzacie sie czy nie? I nie chodzilo tutaj o smieszne jak na warunki miasta kilkaset tysiecy tylko grube miliony. Teraz mnie rozumiesz? Naprawiajmy konsekwentnie bledy historii, uczmy mlodych prawdy, ale niech towarzyszy temu nie propagandowe cwaniactwo miasta i odracanie uwagi od biezacych problemow, tylko uczciwe podejscie do sprawy. Odnosze wrecz wrazenie, ze celem tego artykulu bylo obnazenie naszej spolecznosci i pokazanie jak niewiele trzeba by nas sklocic. Spece nazywaja to sonda, a ja wrzucaniem kija do mrowiska.To przykre, ale prawdziwe. Niewiele bowiem pozytywow wynika chocby z toczacej sie tutaj dyskusji (poza nielicznymi wyjatkami). Wiekszosc to plucie sobie w twarz i obrzucanie blotem. i to ma byc powazne podejscie do problemu?! Zaczynanie postow od obrazenia goscia, wylania na niego pomyj, by potem w kilku nieskladnych zdaniach probowac podeprzec sie patriotyzmem? I to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: Tu nie chodzi o aspekty polityczne,tu chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 13:27 Święte słowa. Pomnik można zlikwidować, można mu skuć "buźkę" i zmienić podpis, można zrobić COKOLWIEK - ale bez robienia wokół sprawy sztucznego szumu, bez wynajdywania konfliktów, których nie ma i bez niepotrzebnego antagonizowania. Za każdym razem, gdy w prasie pojawia się tego typu temat mam wrażenie, że rozmaici "ideolodzy" próbują zbić na sprawie polityczny kapitał, zrobić sobie darmową reklamę. Rozmaici panowie wycierają sobie gęby patriotyzmem tylko po to, by zaistnieć medialnie i odwrócić uwagę społeczeństwa od własnych niedociągnięć i nieróbstwa. A tych, którzy ośmielą się powiedzieć, że dość mają tych niegodziwych zagrywek, natychmiast miesza się z błotem. Eeech, słów szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Masz racje Sineira IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 13:54 j.w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rene Re: Tu nie chodzi o aspekty polityczne,tu chodzi IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 15:30 OK. Przyjmuję Twoje argumenty, choć sie z nimi nie zgadzam. Masz rację jeśli chodzi o zaniedbanie osiedla. Jednak takich osiedli jest wiecej. Masz rację, jeżeli twierdzisz, że dla częśći decydentów likwidacja pomnika oprycha jest propagandową draką. Ale czy to oznacza, że mamy tolerować ten pomnik? Masz rację, że prowadzone sondaże, badania opinii itp robione sa z podtekstem. Ale co z tego? Wymieszałeś niewątpliwie słuszne żale z kwestią likwidacji poronionego miejsca "czci" i wyszło na to, że bronisz bandyty. Checi może miałeś dobre ale razultat? Wiesz do czego dobre chęci służą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z tego osiedla Re: Dziekuje Rene IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 16:44 Zanim opuszcze to forum, chcialbym podziekowac za Ciekawa wymiane zdan. Pomimo slow krytyki odczulem chec przekazania mi Twojego punktu widzenia, a o to chyba chodzi. Niestety wcinanie sie Brandera przestalo dzialac na mnie kojaco. Ten czlowiek ma problemy z artykulowaniem swoich mysli i non stop puszcza w obieg starte frazesy.A to meczy na dluzsza mete, nawet cierpliwych ludzi. Zeby zokonczyc pelnym wyjasnieniem napisze tak. Popieram i zawsze popieralem likwidacje pomnika i prostowanie bledow historii. Ale mowie po stokroc nie wykorzystywaniu tego do manipulowania spolecznoscia i odracania ich uwagi od codziennosci. Mozna bowiem pogodzic potrzebe wyrownania rachunkow z przeszloscia i pojsciem do przodu w rozwoju tego kraju. To glupie w swoim zalozeniu pytanie skierowane do Poznaniakow, dla takich Branderow jest okazja do uzewnetrzniania sie i obrazania innych. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rene Re: Dziekuje Rene IP: *.icpnet.pl 15.07.05, 14:05 Też dziękuję. Do spotkania na innym interesującym forum. To chyba juz wyczerpało swe mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z tego osiedla Re: Ten pomnik to pikus IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 04:00 Nasi radni potrafia podejmowac decyzje na czasie i odrocic uwage ludzi od innych ciekawych wydatkow. Jeden z piszacych nadmienil, ze ta rozbiorka dla miasta nie stanowi zbyt duzej kwoty. W zupelnosci sie z nim zgadzam. Jesli wziac pod uwage "trafnosc" decyzji dotyczaca rozbudowy stadionu dla grajacych w szmacianke Lechitow, to ten demontaz jest skromnym dodatkiem do wydatkow. No, ale wybory za pasem a kibicow skorokopow w wydaniu amatorow Lecha dostatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwiec Nie pikus bo gloryfikacja smieci to nie pikus. IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 11:57 Nareszcie sie doczekalem ze ten frajer wyjedziez cokolu. Jescze czekam az te truchla na junkiowie gdzie bohaterowie kolo degenartow leza... Odpowiedz Link Zgłoś
brander Sineiro z tego osiedla (niech to będzie nick 14.07.05, 14:56 zbiorczy dla takich jak Wy "porzundnych Poznanioków") Zasłaniacie swoje prawdziwe intencje dbałością o "interes społeczny" i przy okazji stosujecie zwykła demagogię.Jak bowiem mają się koszty usunięcia wykonanej z betonu samej postaci Waszego "bohatera" (cokół przecież zostaje) do kosztów rozbudowy osiedla i usunięcia,najważniejszych dla Was,dziur w jezdniach i chodnikach? Nie możecie sobie nie zdawać sprawy, że budżecie miasta, czy nawet osiedla,te pierwsze są zupełnie nieistotne, a zatem nie to jest powodem Waszej niechęci do usunięcia tow. Waltera.Co więc nim jest? Swoista tęsknota za "jedynie słusznym okresem sprawiedliwości społecznej"? Czy też pragmatyzm posunięty do granic paranoi nie pozwalający Wam wydać ani złotówki na cel nie przynoszący widocznej korzyści? A może jedno i drugie po trochu? Piszecie,że moja wypowiedź może być wykorzystana przez róznych cwaniaków,którzy na rozgłosie panującym wokół tej sprawy chcą zbić polityczny kapitał. Częsciowo macie rację ale równie dobrze ja mógłbym Wam zarzucić,że Waszymi wypowiedziami dajecie do ręki oręż pogrobowcom dawnego systemu,którzy za wszelkę cenę chcą pokryć zasłoną niepamięci ich dawne wyczyny.Czyżbyście tego nie zauważali? Jako argument przemawiający za słusznością Waszego stanowiska wskazujecie panującą wśród "dwudziestolatków" powszechną niewiedzę kim był Swierczewski i ich kompletny brak zainteresowania tamtymi czasami.A jak ma być skoro "ten z osiedla" pracujący rzekomo wśród młodzieży (może-nie daj Boże-nauczyciel?) swoją postawą daje im taki przykład? Nie przeceniałbym też wpływu zakresu wiedzy i postawy życiowej młodzieży z "tego osiedla" na przyjęcie ogólnej oceny co też sobą reprezentuje "dzisiejsza młodzież" Tak czy inaczej,-" posunięty do granic obrzydliwości pragmatyzm nie powinien być motorem naszych działań lub zachowań,trzeba umieć wypośrodkować między "duchem a materią" ( abstrachuję tutaj od spraw wiary)- "porzundne Poznanioki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z tego osiedla Re: Sineiro z tego osiedla (niech to będzie nick IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 16:25 Widze ze tylko znizajac sie do Twojego poziomu mozna kontynuowac. Zaczynam od razu. Po pierwsze siegnij do ksiazek i zacznij uzywac innych slow niz demagogia.Po drugie litania jaka przed chwila przeczytalem nie wnosi nic nowego, ba, jest powtorzeniem Twoich poprzednich postow. Po trzecie,na obecna chwile wystarczy skonczyc 4 klase podstawowki, aby byc ocenionym z umiejetnosci :czytanie tekstu ze zrozumieniem. Zatem skoro nie rozumiesz czyjegos postu, to nie zabieraj glosu na forum dla doroslych mlody czlowieku, tylko cofnij sie w edukacji i rozwin intelektualnie. Jezeli bowiem ktos napisal, ze usuniecie pomnika powinno byc zrobione pare lat wczesniej, a Ty "wkladasz w usta" okreslenie "nichec do usuniecia tow.Waltera" to znaczy, ze masz problem ze zrozumieniem wspomnianego tekstu. Tak sie bowiem sklada, ze w merytorycznej dyskucji, przytacza sie konkretne argumenty i slucha sie argumentow drugiej strony. Niestety Ty, oprocz ogolnie dostepnych zwrotow, nie potrafisz w swoich odpowiedziach wniesc nic nowego.Duzo slow, a malo tresci. Jednym slowem :monotematycznosc. Biorac pod uwage wszystko to co wspomnialem przed chwila, jestem zmuszony opuscic to forum. Nie prowadze wymiany pogladow z ludzmi ktorzy zamiast konstruktywnie poszerzac spektrum sprawy, brna w tych samych argumentach.To nie dla mnie. Pozdrawiam i zapraszam Cie do kontynuowania swoich wypocin. Przy obecnej aurze, chwila relaksu na frazesami rozluznia. Nie musisz jednoczesnie ripostowac mojej wypowiedzi, gdyz nie sprawie Tobie tej przyjemnosci i nie wejde na to forum. Swoja droga, ciesze sie niezmiernie, gdyz mialem mozliwosc wysluchania kogos, kto zauwaza nasz pragmatyzm. Widocznie nie jest on taki meczacy, skoro zamieszkujesz wsrod "porzundnych Poznaniokow" i masz sie calkiem dobrze.Jesli jednak on Cie meczy, to coz mlody czlowieku- Polska przyjmie do siebie z otwartymi ramionami. Nie wszyscy sa przeciez pragmatyczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: Sineiro z tego osiedla (niech to będzie nick IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:31 Wzorem przedmówcy poradzę Ci naukę czytania ze zrozumieniem. Nie będę się juz powtarzać ani tłumaczyć, co miałam na myśli, bo napisałam wystarczająco wyraźnie. Przeczytaj i spróbuj pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
brander Sineiro z tego podwórka,nie rozśmieszaj mnie. 15.07.05, 00:14 Ty "porzundny Poznaniok" namawiasz mnie do sięgnięcia po książkę?.Niebywałe,a jaka to ma byuć książka?."kuchnia polska"?Książeczka PKO? Książeczka do nabożęństwa? Bo przecież "porzundny Poznaniok" zazawyczaj nie posiada innych.Oh, pardon,mam do czynienia ze starszym człowiekiem,wykazującym pewną nostalgię za dawnymi,jedynie słusznymi, czasami.Oznacza to pewnie,że zamiast książeczki do nabożeństwa posiada w swojej podręcznej bibliotece (zresztą jedynej,którą posiada) "Kapitał" Marksa. Przwidywałem, że nasza "rozmowa" będzie miała taki finał-skończą się argumenty ( a niewwiele ich było),zaczną się inwektywy.Dobrze się stało,że trafiłem na "porzundnych Ponanioków" bo przecież im nie wypada "rzucić mięśem"-chociaż jako żywo wyczuć można było (zwłaszcza u tego z podwórka)nieprzemożoną ochotę aby to uczynić. W przekonaniu 'podwórkowego" dokonywał on "konstruktywnego poszerzerzenia spektrum spraw" ( jak widać przywiązanie do tzw. nowomowy pozostało) oraz używał nader zróżnicowanej argumentacji w czasie swojej (belferskiej?)tyrady. No cóż, nie ma to jak mieć dobre smopoczucie gdy się myśli o swojej osobie.Ja jakoś nie zauważyłem ani jednego ani drugiego.Zauważyłem natomiast,że "podwórkowy" jako głównego ( i niestety jedynego) argumentu przemawiającego przeciw usunięciu bliskiego Mu pomnika tow. Waltera podał konieczność usunięcia w pierwszej kolejności dziur w jezdniach i chodnikach na jego podwórku,tfu,...na jego osiedlu.Później z uporem maniaka powtarzał ten argument no i oczywiście tym, jak zwykle, wykazał swoją wyższość intelektualną... Pozostaje jeszcze do wyjaśnienia jedna sprawa. Wprawdzie,Drogi Nauczycielu (W.F-u?)Ty wszystko rozumiesz ale widocznie nie byłem wystarczająco precyzyjny i nie podałem co rozumiem pod pojęciem "porzundnego Poznanioka" Otóż jest to osobnik,którego korzenie rodowe sięgają którejś z podpoznańskich wiosek, a który w drodze swoistego awansu spolecznego zyskał prawo zamieszkania w naszym mieście.Osobnik taki charakteryzuje się, oględnie mówiąc,daleko posuniętą oszczędnością,niezbyt lotnym umysłem,przywiązaniem do wiejskich tradycji,swoistą elegancją,uporem w dążeniu do wyznaczonego celu przy czym najwyższą wartością (cenioną oczywiście wyżej niż zbiór osławionych W.C.) jest dla niego PIENIĄDZ. Jak taki "pragmatyk" może zgodzić się na wydanie kilku tysięcy złotych na usunięcie pomnika ( nawet gdyby był to pomnik największego siepacza),przecież za to można zasypać co najmniej kilka kałuż na jego podwórku...? Wbrew Twoim światłym radom,nie muszę się wyprowadzać bo mieszkam w centrum,tam jeszcze "porzundni" nie dotarli...chociaż..kto wie...może Sineira też mieszka już gdzieś w pobliżu? Nie pozdrawiam bo ( jak wyżej pisałem) przecież i tak masz świetne samopoczucie... I pamiętaj:Qui tacet consentire videtur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: Sineiro z tego podwórka,nie rozśmieszaj mnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 11:55 Ty naprawdę nie rozumiesz tego, co czytasz! Nie chodzi o to, żeby nie usuwać pomnika, tylko o to, że osoby, które robią wokół tej sprawy szum, starają się w ten sposób odwrócić uwagę od tego, że przez ileś lat nie zrobiły NIC dla zaspokojenia podstawowych potrzeb mieszkańców. O to, że zamiast wziąć się do roboty, wycierają sobie pyski rzekomym patriotyzmem. O to, że pomnik można usunąć lub przerobić bez zbędnego szumu i za pieniadze tych, którym na owym usunięciu zależy. O to wreszcie, że komuś może nie zależeć i ma do tego prawo! Bo na tym polega demokracja! Zrozumiałeś? Bo już prościej tego ująć nie potrafię... A skoro tak ważna jest dla Ciebie kwestia pochodzenia to uprzejmie informuję, że moi przodkowie mieszkali w kamienicy w centrum Poznania, a po jej zniszczeniu w czasie wojny przenieśli się w spokojniejsze rejony na obrzeżu. Odpowiedz Link Zgłoś
brander Zapewne,Sineiro z tego podwórka,zapewne bo 10.08.05, 13:57 pokrętne tłumaczenie Waszego stanowiska jest zdecydowanie niezrozumiałe.Teraz obaj staracie się przekonać, że występujecie w imię dobra obywateli z Waszego podwórka a sprawa usunięcia pomnika Waszego idola miała odwrócić uwagę od zdecydowanie słusznych żądań zasypania dziur w jezdni i chodnikach ( nawiasem mówiąc " można je usunąć bez zbędnego szumu i za pieniadze tych, którym na owym usunięciu zależy") Tymczasem te dwie sprawy nie mają ze sobą żadnego związku,co innego to administrowanie osiedlem- bowiem ma to znaczenie tylko dla jego mieszkańców- a zupełnie co innego sprawa pozostawienie pomnika osobnika mającego na rękach krew tych co to "sobie patriotyzmem pysk wycierali",działającego wbrew polskiej racji stanu i na rozkaz ewidentnego zbrodniarza( chodzi o Stalina-pewnie o nim słyszeliście?)- co dotyczy znacznie szerszych kręgów społeczeństwa polskiego. Jest to po prostu sprawa sumienia a nie tylko "kasy".I tego właśnie tacy jak Wy nie są w stanie zrozumieć.Idąc tokiem Waszego rozumowania, do tej pory nie należało do tej pory usuwać pomników Hitlera i pozostawić nazwę "Posen" bo ile za pieniądze przeznaczone na usunięcie tych zaszłości można było zasypać dziur w jezdni, no a poza tym "nie wszystkim na tym zależało". Macie,niestety,mentalność "porzundnych Poznanioków" i przynosicie wstyd między innymi tym naszym ziomkom,którzy wywołali Powstanie Wielkopolskie. A co do miejsca zamieszkania Twoich przodków-nie sądzę aby miało to specjalne znaczenie-w każdej rodzinie może się znaleźć czarna owca,być może "porzundnym Poznaniokiem" stałeś sie w czasach PRL.Wszak panowała wówczas powszechnie zasada "głupi,mierny, ale wierny".Jak widać wierny aż do śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś