Dodaj do ulubionych

Największy "knot" architektoniczny w Poznaniu

IP: *.icpnet.pl 23.08.05, 17:47
W dyskusji na temat najlepszego budynku w mieście kolezanka napisała: "A tak
wogóle to może stworzy się listę NAJBRZYDSZYCH inwestycji? Znalazłoby się
wiele przykładów. Moje typy to:
1. Biurowiec obok hotelu MERCURE - pomarańczowy koszmarek!
2. sam holet MERCURE - kiedyś to on miał jakiś styl - i trzeba było go tylko
wyremontować, a nie robić jakąś taką byle jaką fasadę
3. Poznań - Plaza - magia stylów i kolorów
4. wymienione wyżej Stomatologicum
i wiele innych - na gorąco przychodzą mi do głowy tylko te 4 propozycje.

Pozdrawiam wszystkich, którym wygląd Poznania nie jest obojętny

JAGA"

POPIERAM POMYSŁ. KTO NA CO STAWIA?
JA STAWIAM NA;
1. POMARAŃCZOWEGO KOSZMARKA PRZY ROOSWELTA
2. KING CROSS - BUKOWSKA - ale nie wiem czy baraki mogą brać udział w takim
konkursie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mex okraglak straszy:) IP: *.hstl2.put.poznan.pl 23.08.05, 19:17
    • Gość: malkontent Re: Największy "knot" architektoniczny w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 20:14
      1. Kredki Klimaszewskiej przy Serafitek;
      2. Hotel z restauracją naprzeciw Starego Zoo, zresztą też Klimaszewskiej;
      3. Pasażą Jeżycki przy Dąbrowskiego, ponownie Klimaszewska;
      4. Nowy budynek Muzeum Narodowego, zupełnie nie z tej epoki.
      • Gość: por Re: Klimaszewska stawia knoty to fakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:57
        ale najwstrętniejszy jest Globis - biurowiec przy Merkurym
        • Gość: paulos Re: Klimaszewska stawia knoty to fakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:14
          fakt globis jest wstrętny:(
          • Gość: klimaszewska Re: GLOBIS to nie klimaszewska akurat IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.05, 23:42
            Dziękuję za uznanie, chciałabym mieć takie układy o jakich piszecie, oj
            chciałabym
    • kiks4 Re: Największy "knot" architektoniczny w Poznaniu 23.08.05, 22:23
      Chyba Stomatologicum wiedzie prym, sztucznota bije po oczach. Żal, że goście
      przylatujący do Poznania samolotem muszą obowiązkowo zaliczać taki widoczek.

Most Rocha tez do udanych nie nalezy, nie jest co prawda budynek ale obiekt
      architektoniczny. Cytaty ze swoich poprzednich dzieł są w tym przypadku
      symptomem zaniku sił twórczych.
      Jak to robią inni architekci, że kaze ich nowe dzieło zaskakuje świeżścią???
      • Gość: LIONS CLUBS Re: KLIMASZEWSKA ma swoje układy ....z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:37
        z wydziałem architektury i urbanistyki i innymi także
        • taxibychu Re: Globis - to paskudztwo, najbrzydszy budynek 23.08.05, 22:42
          jakby z lat 60- tych - kto to zaprojektował ?
          • Gość: Stanisław Re: Globis - to paskudztwo, najbrzydszy budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:57
            Globis przy Markurym to rzeczywiście nieporozumienie - chaos bez myśli
            przewodniej. Psuje przestrzeń w ważnym punkcie miasta.
            A ciekawe czy zauważyliście niewielki nowy hotel "Stare Miasto" przy Rybakach -
            tuż przy wlocie w Strzelecką. Ciekawy jestem co o nim myślicie. Mnie się podoba.
            • Gość: malkontent Re: Globis - to paskudztwo, najbrzydszy budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 23:13
              Widziałem. Co ciekawe, ten fragment w "widłach" ul. Rybaki ma szczęscie do
              ciekawych pomysłów, za plecami hotelu jest bardzo efektowna plomba.
              • Gość: zupak Re: TA EFEKTOWNA PLOMBA - TEŻ KLIMASZEWSKA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.05, 23:30
                • Gość: malkontent Re: TA EFEKTOWNA PLOMBA - TEŻ KLIMASZEWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 00:05
                  Nie wiem, czy myślimy o tym sazmym budynku (ja o takim modernistycznym z
                  niesymetrycznymi oknami, dużą liczbą prostokątów i różnymi wystającym
                  fragmentami elewacji). Jeśli to Klimaszewska, to ten jej się wyjątkowo udał.
                  • Gość: Stanisław Re: TA EFEKTOWNA PLOMBA - TEŻ KLIMASZEWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 00:46
                    Ta modernistyczna plomba jest taka sobie. Trochę przypadkowa, poszarpana i
                    niedopracowana jak chyba wszystkie pośpieszne projekty Klimaszewskiej. Cokół
                    czyli handlowy parter ma fatalne wykończenie elewacji, natomiast góra -
                    znacznie szlachetniejszą cegłę licową - a powinno być odwrotnie.
                    Mnie o wiele bardziej odpowiada hotel "Stare Miasto" - budynek, który
                    porzadkuje i wprowadza ład w cały ten fragment miasta - do tej pory strasznie
                    zapuszczony. Lubię tam przejeżdżać samochodem.
                    • Gość: malkontent Re: TA EFEKTOWNA PLOMBA - TEŻ KLIMASZEWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 00:50
                      Być może moje uznanie bierze sięstąd, ze widziałem ją zwykle z boku, z jednego z
                      balkonów pobliskiej kamienicy (szczerze mówiąc całej się nigdy nie przyjrzałem).
      • Gość: aryman Re: Największy "knot" architektoniczny w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.05, 23:49
        pakudne są też markety - castorama i kaufland, chociaż przydatne, autor
        Arcada - Mercik
    • v.i.k.k.a plaza-jest szkaradna jak kupa 24.08.05, 00:48
      i nie jestem tu złosliwa, nie lubię plazy wiadomo z jakich względów, ale ilekroć
      jak jadę średnicową to "podziwiam" te pokrakę:(((
      • Gość: malkontent Re: plaza-jest szkaradna jak kupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 00:51
        A co, do pracy Cię tam nie chcieli przyjąć, panno Pępek Świata?
        • v.i.k.k.a Re: plaza-jest szkaradna jak kupa 24.08.05, 00:52
          Pępek swiata nie pracuje bo nie musi.
          • Gość: malkontent Re: plaza-jest szkaradna jak kupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 01:15
            To z czystym sumieniem mogę o sobie teraz powiedzieć, że znam jednego rentiera
            (uwaga, trudne słowo).
            • Gość: mat brzydota w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:27
              dla mnie najbrzydszy jest pawilon handlowy przy kosciele sw. Marcina i galeria
              Arsenal na Starym Rynku
          • Gość: antyvika 5 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 13:28
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Alchemik Nowe skrzydło Muzeum Narodowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:30
      Nowe skrzydło Muzeum Narodowego to największy knot architektoniczny, który
      kiedykolwiek powstał w Poznaniu. Nawet budynki BWA i Muzeum Wojska Polskiego na
      Starym Rynku to szczyt finezji przy tym bunkrze.
    • tomashec Re: Największy "knot" architektoniczny w Poznaniu 24.08.05, 12:29
      Plaza
      Domy Centrum Alfa
      Dworzec Głowny
      Adria
      Urząd Wojewódzki i wiele wiele innych
    • Gość: Rene Re: Największy "knot" architektoniczny w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 24.08.05, 15:40
      Budynek Muzeum jest bezkonkurencyjny. Natomiast drugie miejsce - wydaje się -
      zajmuje "Pomarańczowy Koszmarek" koło Merkurego (no stara nazwa ale wiadomo o
      co chodzi). Zobaczymy czy wątek sie rozwinie i jakie beda wypowiedzi.
      Szanowna redakcjo - proponuję takie "arcydzieła" uhonorować w Dodatku poznańskim
      Wydaje się, że nie ma co pisać o marketach bo to nie jest zadna architektura
      tylko programowe straszydło. Dotyczy tez Plazzy z jej ozdóbkami widocznymi z
      PST.
      Natomiast nie zgodziłbym sie z krytyką Stomatologii. Jest to może "straszny sen
      szklarza" (jak ktoś napisał) ale czy nie uważacie, że odrobina szaleństwa (w
      pozytywnym sensie) w mieście - w miejscach w których nie niszczy się uroku
      Starego Miasta - jest potrzebna? Jest to niewątpliwie architektura prowokująca
      ale czy musimy być zawsze "po poznańsku" grzeczni? Podsumowując - nie zgadzam
      sie na przyznanie "knota" stomatologii.
      • Gość: ger Re: Największy "knot" architektoniczny w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:05
        zapomnieliscie o jeszcze baqrdziej szalonym szklarzu.... wejscie na MTP
        to dopiero paskudztwo ...no i strasznie tam gorąco
        • Gość: pen Re: wejście na MTP - szalone akwarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 00:01
          kto to dziwo zaprojektował ?
    • Gość: krakus Re: Najwie˛kszy "knot" architektoniczny w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:09
      stary rynek
      ;)
      • Gość: Weteran Re: Najwie˛kszy "knot" architektoniczny w Poznani IP: *.icpnet.pl 29.08.05, 22:22
        Gość portalu: krakus napisał(a):

> stary rynek
        > ;)

Stary Rynek w całosci czy we fragmentach? czy chodzi o krakowski?
        • Gość: Kalinka Re: najczęściej Klimaszewska robi knoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 00:03
          ta to ma pomysły - że dostaje się bólu brzucha za śmiechu
      • Gość: paulos stary rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 00:19
        ach ten krakus!
        jak zawsze kontrowersyjny i prowokujący!!

jednak jaki piękny byłby nasz rynek gdyby nie ohydne muz.wojskowe i arsenał!
        kiedy te gniotki zostana zburzone??????????
        • agnissa Re: stary rynek 30.08.05, 01:02
          kto zaprojektował "akwarium" przed głownym wejściem MTP?:)
          • Gość: aryman Re: kto zaprojektował akwarium przed MTP IP: *.echostar.pl 30.08.05, 08:02
            Akwarium przed MTP zaprojektowało Studio ADS Piotr Barełkowski z Borkowiczem .
            A kto zaprojektował koszmarny budynek Proliftu na Kościelnej?
            • Gość: polo Re: kto zaprojektował akwarium przed MTP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:19
              ta sama firma zrobila Gianta - czyli king cross,,,,chyba nawet z resztek
              elementow jakie zostaly im z targów - te same luki slupy wykonczenia
              bylem niedawno w tej szklarnio-akwarium byl kiermasz podrecznikow - po 5
              minutach bylem mokry takie goraco, no i cos tam smierdzi....jakies kleje czy co
    • Gość: Gall Anonim Batman i budy na Sw. Marcinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 08:14
      Chcialem rzucic Stomacologicum, ale juz ta propozycja padla, wiec nie ma co wyjasniac. Rzucam wiec dwie propozycje - "Batman" na Slowianskiej oraz cos co chyba (?????) mialo byc prowizorka (???) mianowicie budy na skrzyzowaniu Sw. Marcina z Alejami. Jak przyjezdzaja do mnie znajomi zza granicy to po obejrzeniu kosciola Sw. Marcina obracaja sie o 180 stopni i pytaja sie co to jest. Jak to co - poznanska mysl architektoniczna lat dziewiecdziesiatych!
      • Gość: aryman Re: Nowe skrzydlo Akademii Muzycznej IP: *.echostar.pl 30.08.05, 08:45
        jest to blaszana tandeta

oraz typuję pretensjonalny owalny wieżowiec Frąckowiaka, wprawdzie nie
        ukończony ostatecznie, ale już widać, jak się dobrze zapowiada
        • agnissa Re: Nowe skrzydlo Akademii Muzycznej 30.08.05, 09:56
          nowe skrzydło AM jest okej, bardziej mnie niepokoi ten rozkopany plac przed
          nowym wejściem do AM, co to ma być????
    • Gość: Vexillifer A może Sheraton na Bukowskiej? IP: *.bg.am.poznan.pl 30.08.05, 11:02
      Na miejscu śp. "Bałtyku" (nic to ciekawego nie było ale miało swój styl i przez
      te kilkadziesiąt lat oko przywykło) powstaje schludny szaro-betonowy klocuszek:
      hotel Sheraton, z tego co widać, to skutecznie przytłoczy (i trochę pozasłania)
      ładny gmach starej drukarni (bodajże przedwojenna Concordia), która, co daj
      Boże, może wreszcie pozbędzie się narośli na dachu, ramp załadunkowych itp.
      socjalistycznego trądu, ale i tak na długie lata zginie stłamszona Sheratonem o
      urodzie motelu przy autostradzie.
    • antidotumm Szklarnia na Targach 30.08.05, 12:51
      Zdecydowanie szklarnia przed glownym wejsciem na Targi Poznanskie: ohydna
      szklarnia nie wiadomo po co zaslonila zabytkowa i piekna wieze targowa.
      • Gość: mat Re: Szklarnia na Targach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 13:03
        no nie to wejscie na teren targow jest calkiem niezle - gorzej z pobliskim
        dworcem PKP i PKS - nie ma to jak niezla wizytowka miasta od razu od samego
        poczatku wizyty w danym miescie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka