Dodaj do ulubionych

Lednica seniora - groźna dla jeziora?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 10:12
Hej! Radio podało dziś informację, ze w najbliższą sobotę nad Lednicą odbywa
się spotkanie Lednica Seniora, na którą zamiast chrześcijańskiej młodzieży
przyjadą chrześćijańscy dorośli. Mam nadzieję, że dorośli wykażą się lepszym
zachowaniem niż młodzież i nie zanieczyszczą jez. lednickiego bakteriami
fekalnymi i innymi. Przypominam też szanownej redakcji GW, że mimo końca
wakacji, wasi czytelnicy nadal nie dowiedzieli się co było przyczyną
zanieczyszczenia jeziora lednickiego na początku wakacji (może wszyscy to
wiedzą, ale nikt nie napisze, bo się prasa boi?) Nadal też nie wiemy jak jest
rozwiązana sprawa odprowadzania scieków ze Szkoły Wiary zbudowanej nad
jeziorem przez o. Górę. Może w ogóle nie jest rozwiązana? Czepiam się tej
sprawy ponownie, bo rzecz dzieje się w PARKU KRAJOBRAZOWYM - czyli terenie
objętym szczególną ochroną. A do tego to najbardzej historyczne jezioro w
Polsce!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: O Lednica seniora - groźna dla jeziora? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:45
      Może ktoś z redakcji GW Poznań wybierze się na Lednicę z seniorami i sprawdzi
      jak tam wygląda sprawa oczyszczania organizmów? Jest szambo, toi toje czy
      oczyszczalnia ścieków? Bo jak wiadomo Szkoła Wiary na pewno nie ma
      kanalizacji... Może się tego dowiemy od jakiś tzw. dziennikarzy sledczych z GW?
      Anna Marszałek z Rzeczypospolitej na pewno by wyśldziła kto zanieczyśćił jez.
      lednickie na poczatku wakacji...
      • Gość: gosc Re: Lednica seniora - groźna dla jeziora? IP: *.icpnet.pl 04.09.05, 18:41
        Jezeli tak bardzo chca panstwo bawic sie w sledzenie winnych, to bardzo prosze o
        skontaktowanie sie firna udostepniajaca toalety i Toi-Toi'e...
    • jop3 Re: Lednica seniora - groźna dla jeziora? 05.09.05, 14:54
      czemu sam nie chciales sprawdzic czy jest szambo, oczyszczalnia czy toi toie?
      zreszta sam piszesz ze wiadomi, ze nie ma kanlizy. skad to wiesz? i czemu w
      koncu Anna Marszałek sie tym niezainteresowała, może ma ważniejsze prace niż
      śledztwa wc-tów?
      • Gość: Ambasadorka Re: Lednica seniora - groźna dla jeziora? IP: *.toya.net.pl 17.09.05, 21:42
        Zapewniam że na tegorocznej Lednicy Seniora były Toi Toie, a Seniorzy nawet nie pomyśleli żeby zanieczyszczac jezioro :-]
        • Gość: O Do Ambasadorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 16:55
          A czy możesz poinformować nas w jaki sposób w Szkole Wiary na Lednicy usuwane
          są zanieczyszczenia ludzkie? Urzędnicy w gminie powiedzieli mi, że tam w
          okolicy (Imiołki?) nie ma kanalizacji! Mam nadzieję, że zawartość toitojów
          wywieziono o oczyszczalni, a nie wylano do lasu nad jeziorem.... Pozdrawiam
          Ambasadorkę i dziękuję za odzew...
          • Gość: Sztab Re: Do Ambasadorki IP: *.icpnet.pl 21.09.05, 23:25
            Wtakim razie, jak mieszkańcy Imiołek i okolicznych miejscowosci żyją, bez
            kanalizacji?? czy prądu?? czy wody?? Przeciez to czysta fikcja. Nie wiem skad
            dostarczono takich informacji, i nie wiem dlaczego jest nagonka na Osrodek
            Duszpasterski. Wszystkie prace prowadzone sa w odpowiedni sposob. Latwo sie
            oczernia i mowi nie sprawdzone rzeczy, dlatego bardzo prosze przyjechac i
            sprawdzic jak to jest naprawde.
            • Gość: O Hę? Sztab Jana Góry się odezwał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 00:23
              A czy ja coś napisałem o tym, że mieszkańcy Imiołek nie mają prądu, ani wody?
              Nie napisałem! To typowe zagranie propagandowe! Ja napisałem jedynie, że nie
              mają kanalizacji, co jest normalne w małej wiosce. Mają szamba, które
              wystarczają na małe gospodarstwa 5 czy 10 osobowe. Ale Szkoła Wiary nie jest
              małym gospodarstwem. Może ją odwiedzać ok. 100 osób naraz. Domagam się więc
              informacji w jaki sposób ten "Ośrodek Duszpasterski" usuwa ścieki. Jaką metodę
              zastosowano? Zapewniam, że żadnej kampanii przeciwko Szkole Wiary nikt nie
              prowadzi, my tylko chcemy wiedzieć. Wszak "Prawda was wyzwoli". Proszę o
              informację jak Szkoła Wiary usuwa ścieki. Pozdrawiam!
              • Gość: Sztab Re: Hę? Sztab Jana Góry się odezwał? IP: *.icpnet.pl 22.09.05, 16:09
                Ośrodek duszpasterski - Szkoła Wiary posiada wlasne szambo, wystarczajace, by
                pomiescic zanieczyszczenia wiekszych ilości osób przybywających na Lednice
                (osrodek). Jezeli wiec potrzebne sa jeszcze jakies informacje, zapraszam do
                osobistego przybycia do o. Jana w Poznaniu. Jestem pewien ze
                o. Jan wyjasni wszelkie watpliwosci i pytania dotyczace osrodka duszpasterstwa -
                Szkoły Wiary na Lednicy. Pozdrawiam i mam nadzieje ze ciekawosc zostala ugaszona.
                • Gość: O Szambo nad jez. Lednickim - zgroza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 18:43
                  Jeżeli wierzyć treści posta napisanego powyżej, to w ośrodku duszpasterskim
                  Szkoła Wiary o. Jana Góry nad Jez. Lednickim zostało zbudowane SZAMBO!!! Rany
                  Boskie! To zgroza! Jak wielkie jest to szambo skoro przyjeżdża tam na
                  rekolekcje i modlitwy po 100 i więcej osób naraz?!?! To przecież jakaś
                  paranoja! Kto wydał zgodę na wyposażenie tak dużego ośrodka POŁOŻONEGO NAD
                  JEZIOREM w SZAMBO! Wiem jak się buduje szamba w Polsce, dlatego uprzejmie
                  poproszę urzędników z gminy Łubowo lub Kłodzko o skontrolowanie wam szczelności
                  ścian i "podłogi" tego szamba. Jak znajdą tam jedną nieszczelność, to będziecie
                  mieli kłopoty! Poproszę też urzędników o sprawdzenie wam w papierach jak często
                  to szambo jest opróżniane. Bo jeśli o. Jan nie miał pieniędzy na ekipy
                  sprzątające po Lednicy, to może i na wywóz szamba też nie ma kasy???
                  • Gość: Sztab Re: Szambo nad jez. Lednickim - zgroza!!! IP: *.icpnet.pl 22.09.05, 20:10
                    Informuje ze Osrodek DA nie lezy nad Jeziorem, i spelnia normy bezpieczenstwa
                    srodowiska. Jest on wybudowany w bezpiecznej odleglosci od Jeziora. Informuje
                    także że zarówno teren jaki Osrodek są położone na prywatnej dzialce.
                    Jeszcze nigdy nie bylo jednoczesnie na rekolekcjach wiecej niz 100 uczestnikow.
                    Prosze takze o nie straszenie nas i informowaniu o skladaniu donosow w urzedach
                    gmin Łubowo lub Kłodzko.
                    Jezeli chodzi o posprzatanie Pola Lednickiego po Spotkaniu Lednickim. To nie
                    bylo z braku pieniędzy, ktorych rzeczywiście nie było, ale wynikalo to z
                    wychowania mlodziezy i osob z nimi przybylych. Jezeli w rodzinach sie nie nauczy
                    czystosci i sprzatania, to jak mozna wymagac od nich by robili to w innych
                    miejscach, gdy z domu tego nie wyniesli.
                    Nie rozumiem tylko jednego, jaka ma sie z tego wszystkiego satysfakcje?? Znow
                    zaszkodzic mlodziezy, a w ten sposob kosciolowi. Tak bardzo przeszkadza Wam to
                    przedsięwzięcie? Dlaczego?
                    • Gość: O Szambo nad jez. Lednickim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:30
                      1. Ośrodek nie jest wybudowany w bezpiecznej odległości od jeziora, bo taka
                      odległość nie istnieje. Nawet z dwóch kilometrów od brzegu można zanieczyścić
                      wody. 2. To czy ośrodek spełnia normy ekologiczne sprawdzą odpowiednie służby
                      3. Nie ma znaczenia czy ośrodek jest wybudowany na prywatnej działce czy nie.
                      Normy ekologiczne obowiązują tak czy inaczej. 4. Jeżeli nigdy nie było więcej
                      niż 100 uczestników rekolekcji, to dlaczego informowano, że ośrodek jest
                      zbudowany dla ok. 100 osób? Czyżby nie cieszył się spodziewaną popularnością?
                      5. O żadnym straszeniu nie może być mowy, o żadnych donosach także. Jako
                      obywatel RP poproszę jedynie miejscowych urzędników o sprawdzenie szczelności
                      waszego szamba, bo chciałbym w przyszłym roku kąpać się w jez. lednickim - bo w
                      tym roku nie mogłem. 6. Jeżeli młodzieży nie nauczyli w domach sprzątania i
                      porządku niech ich tego nauczy o. Jan Góra, to chyba daje większe efekty niż
                      tańczenie przy monotonnej muzyce "Siewców Lednicy"? 7. Nie mam żadnej
                      satysfakcji z tych postów, nie chcę szkodzić ani młodzieży ani Kościołowi, leży
                      mi tylko na uwadze dobro przyszłych pokoleń i czystość jez. lednickiego. To są
                      pobudki egoistyczne - kąpię się w tym jeziorze więc nie chcę żeby wpływały do
                      niego przecieki z waszego szamba, to chyba zrozumiałe, szak nie?
                      • Gość: Sztab Re: Szambo nad jez. Lednickim IP: *.icpnet.pl 22.09.05, 22:56
                        1. Skoro Osrodek jest wybudowany w zlym miejscu, to rownież mieszkańcy
                        okolicznych miejscowośći nie powinni tam przebywać. Cyt. Nawet z dwóch
                        kilometrów od brzegu można zanieczyścić
                        wody...
                        2. Jak juz pisałem, prace budowlane prowadzone sa w sposob zgodny z prawem,
                        zarowno pod wzgledem ekologicznym.
                        3. Znaczenie ma czy coś jest publiczne czy prywatne. Bez zgody wlasciciela nie
                        ma prawa nikt na przebywanie na jego terenie.
                        4. Jak wiadomo osrodek caly czas jest w stanie budowy.
                        5. No w tym punkcie to ja sie sprzeciwie, z poprzedniej wypowiedzi jasno wynika
                        ze zamierza Pan zlozyc donos cyt. ...Wiem jak się buduje szamba w Polsce,
                        dlatego uprzejmie poproszę urzędników z gminy Łubowo lub Kłodzko o
                        skontrolowanie wam szczelności ścian i "podłogi" tego szamba. Jak znajdą tam
                        jedną nieszczelność, to będziecie mieli kłopoty!...
                        TO BĘDZIECIE MIELI KŁOPOTY - to juz jest straszenie! szanowny Panie.
                        6. Naukę prac domowych pozostawiam rodzicom, to oni sa od tego. Raz jeszcze
                        podkreślam, czego się nie wyniesie z domu, tego sie nie nauczymy w przyszłości.
                        Jezeli tak bardzo przeszkadzaja Panu tańce mlodziezy, to prosze tego nie
                        ogladac, nikt nie zmusza do tego, tak samo z muzyka Siewcow Lednicy. Skoro Pan
                        nie sluchal tej muzyki, wiec dlaczego mowi ze jest monotonna??
                        7. Egoizm -
                        • Gość: O Droga GW! Sztab Lednicki przyznał się do winy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 08:21
                          Uwaga redakcjo GW. Jeżeli jest prawdą, że osoby podpisujące się "Sztab"
                          reprezentują Młodzież Dominikańską związaną z organizacją spotkania na Lednicy,
                          to właśnie na tym forum przyznali się do popełnienia przestępstwa przez
                          zanieczyszczenie jez. lednickiego. Oto właściwy cytat "Jedynie w tym roku, z
                          przyczyn od nas niezaleznych doszło do takiego incydentu, jakim bylo
                          zanieczyszczenie Jeziora Lednickiego przez firmę udostepniajaca nam toalety".
                          Do roboty Gazeto! Chrońcie nasze środowisko!!! Obojętnie kto jest winny: sztab
                          czy firma od toitoiów trzeba ich pociągnąć do odpowiedzialności! A to już rola
                          wolnej prasy!!
                          • Gość: Sztab Re: Droga GW! Sztab Lednicki przyznał się do winy IP: *.icpnet.pl 23.09.05, 08:48
                            Czlowieku, ale ty jestes upierdliwy. Pociagnij siebie, ale do lekarza. Jezeli
                            chesz kogos "ciagnac" do odpowiedzialnosci, to pociagnij firme udostepniajaca
                            toalety, a nie nas. Jak narazie wynika ze z tego co napisalismy nie zostalo
                            zrozumiane zadne slowo. NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOSCI ZA CZYJES ZANIEDBANIA !!!
                          • Gość: Aska Re: Droga GW! Sztab Lednicki przyznał się do winy IP: *.int.pl 23.09.05, 10:23
                            Drogi panie nam do stawu hodowlanego sasiad zajmujący się toi toikami wpuścił
                            szambo było wesoło i jakos to on poniósł konsekwencje a nie ci ktorym te toi
                            toiki słuzyły...Gdyby pan miał szambo koło domu i osoba które je raz na jakiś
                            czas opróznia zanieczyściłaby jezioro odpowiedzialnośc poniósł by pan?
                          • Gość: A.L. Aśka Re: Droga GW! Sztab Lednicki przyznał się do winy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 18:04
                            Szanowny Panie!!!
                            Skoro Pana tak to wszystko ciekawi, to może wybierze się Pan osobiście do
                            Szkoły Wiary na pare dni lub w przyszłym roku na Lednice i wtedy pogadamy. Ja
                            byłam już 4 razy i jakoś zawsze można było załatwić się w odpowiednim miejscu-
                            tzn. TOI TOIu, a że firma udostępniająca te rzeczy nie wywiązuje się ze swoich
                            obowiązków, to razde się przerzucić na tą firme, bo może ona dalej tak
                            postępować.
                            Ciekawa jestem jeszcze czy jest Pan katolikiem-pytam z Ciekawości???
                            • Gość: O Droga A.L. Asiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 19:01
                              Odpowiedź na twoje pytanie znajduje się w innym moim poście w wątku pt. Jezioro
                              Lednickie zanieczyszczone (?) Mam nadzieję, że ci wystarczy, chociaż poziom
                              dyskusji z tobą i ze Sztabem jest żenująco niski. Informuję Sztab, że
                              inspektorzy ochrony środowiska mogą bez problemu wejść na kontrolę do Szkoły
                              Wiary chociaż to teren prywatny. Weszli przecież na teren strasznego
                              Stokłosy!!! A chyba o. Góra nie jest Stokłosą, prawda? Szczelność szamba w
                              szkole wiary zostanie sprawdzona, obiecuję!
                          • Gość: jop3 Re: Droga GW! Sztab Lednicki przyznał się do winy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:43
                            o.Jan dzisiaj na Mszy mówił że jutro idzie do prokuratury w sprawie
                            zanieczyszczenia jeziora lednickiego.....
                            no comment
    • Gość: Rene Re: Lednica seniora - groźna dla jeziora? IP: *.icpnet.pl 23.09.05, 10:55
      Panie "O" widać, że nie lubisz Ojca Góry. A co do ochrony jeziora to zgoda.
      • Gość: O JOP! A kiedy o. Góra się do tego przyznał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 15:02
        Napisałeś, ze o. Góra w niedzielę na mszy zapowiedział, że odda sprawę
        zanieczyszczenia jeziora Lednickiego do prokuratury? w jakim momencie mszy to
        powiedział, w kazaniu? Dlaczego chce to zrobić dopiero teraz skoro
        zanieczyczenie wystąpiło w czerwcu? Na kogo chce złożyć zawiadomienie w sprawie
        zanieczysczenia? Na siebie? Na sztab lednicki? Czy na firmę toi-toiojową, która
        obsługiwała spotkanie Lednickie? Proszę o więcej szczegółów, bo nie byłem na
        niedzielnej mszy u o. Góry, a sprawa niezykle mnie interesuje jestem bowiem
        fanem jeziora lednickiego...
    • jop3 Re: Lednica seniora - groźna dla jeziora? 12.12.05, 18:50
      o.Jan został wezwany- tak mówł.....
      idzie powiedzieć i pokazać umowę z firmą od toitoiów.....
      to nie były przecież jego g..... a ciekaw jestem kto tę sprawę zaczął
      • Gość: O O. Góra wezwany do prokuratury? Elegancko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 23:46
        Dzięki za wieści, myślałem, że sprawa zanieczyszczenia jeziora Lednickiefo w
        czasie spotkania młodzieży umrze śmiercią chwalebną. A tu sie okazuje że nie!
        Czyżbym żył w normalnym kraju? Czyżby wymiar sprawiedliwości jednak istniał?
        Twierdzisz JOPie, że o. Górę wezwano na przesłuchanie do prokuratury i on o tym
        na Mszy św. mówił? A dlaczego mówił? Ciekawe czego się dowiemy w tej sprawie z
        prasy np. z Gazety Wyborczej... Niestety jak znam prokuraturę to sprawa
        zostanie umorzona "z powodu wyrządzenia nieznacznej szkody środowisku". Tak się
        niestety w Polsce postępuje ze większością trucicieli środowiska... Ale może
        jednak komuś się za to zatrucie oberwie? Jestem PRAWIE pewien, że wiem co się
        tam na Lednicy stało - firma Toi-toiowa wypuściła zawartość kibelków do
        jeziora....
        • Gość: O JOP3 przesłuchano o. Górę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 18:35
          I co panie JOP? Znasz jakieś szczegóły przesłuchania o. Góry? Będa zarzuty o
          zanieczyszcznie środowiska?
          • Gość: O Co nowego w sprawie? Góra był przesłuchany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 15:28
            Dajcie znać co ze sprawą i czy już wiadomo kto wylał zawartość ToiTojów do
            jeziora? Coś już wiecie? Jak przesłuchanie o. Góry w prokuraturze? Może się
            Sztab Lednicki odezwie i nas poinformuuje?
            • Gość: O Gazeta Poznańska napisała o zanieczyszczeniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 09:14
              Tygodnik Urbana Nie i dzisiejsza Gazeta Poznańska napisały w końcu o
              zanieczyszczeniu jeziora Lednickiego przez młodych Ledniczan! GW Poznań bała
              się zaczepiać o. Górę i napisać o tym reportaż, chociaż na forum informacja na
              temat zanieczyszczenia była podana na talerzu! "Ma szczęście" jest
              komunistyczny tygodnik Nie, którego nie lubię, ale który nie boi się o. Góry i
              w końcu napisał prawdę. CZYTAJCIE:
              www.poznan.naszemiasto.pl/wydarzenia/549818.html
              • Gość: B-53 Re: Gazeta Poznańska napisała o zanieczyszczeniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:26
                Brawo proponuję pójść dalej i napisać reportaże o sprawcach zasrania całego
                kraju w latach 70-tych i 80-tych, kiedy to 90% wód stało się pozaklasowe, a w
                takich perełkach jak Ner czy Raba zaniknęło całkowicie życie biologiczne,
                płynęły sobie rzeczki ciągnąc fetor, nie zamarzając nawet w największe mrozy.
                Może w tych reportażach ktoś wyśledzi jakie musieliśmy ponieść nakłady aby
                wbrew pseudo ekologom przywrócić w miarę normalność choćby rz. Warcie.Myślę że
                najbardziej odpowiednią osobą do zdopingowania pismaków do podjęcia pow. tematu
                mógłbyś zostać Ty Gościu O

Pozdrawiam .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka