Dodaj do ulubionych

Problem z ciśnieniem wody

21.09.05, 12:45
Od kilku dni szwankuje w naszym mieszkaniu ciśnienie wody. Wczoraj przez cały
wieczór woda leciała tylko ciurkiem. Zdarzały się momenty, że nie leciała
prawie w ogóle i (nieliczne, kilkusekundowe) momenty, gdy leciała "na full".
Czy równiez macie takie problemy, czy też dotyczą one tylko wyższych pieter?
Z jednej strony trzymam sie nadziei, że wszystko się z czasem "wyrobi", z
drugiej strony, przy pełnej obsadzie mieszkańców, teoretycznie może byc tylko
gorzej.
Obserwuj wątek
    • kaizen78 Re: Problem z ciśnieniem wody 21.09.05, 13:52
      Nie miałem jeszcze aż tak niskiego cośnienia, ale tak ogólnie i tak uważam, że
      ciśnienie wody jest za słabe w wieżowcu. Napełnienie wanny do kąpieli trwa
      stanowczo za długo. Inna sprawa, że często (a po północy to prawie zawsze)
      temperatura wody gorącej jest (przynajmniej na moim piętrze) raczej niezbyt
      wysoka: nierzadko muszę brać prysznic/kąpiel używając wyłącznie kurka z ciepłą
      wodą (a nie należę do osób, które lubią chlapac się we wrzątku). To oczywiście
      przekłada się na koszty: 1 m3 ciepłej wody kosztuje dużo więcej niż wody zimnej.
      Ciekawe co będzie w zimie ;-)
    • arsil Re: Problem z ciśnieniem wody 22.09.05, 00:39
      U mnie (klatka B, 3 piętro) nie ma problemu z ciśnieniem wody... Choć mogłoby
      być wyższe... Współczuję tym, co kupili panele prysznicowe za kupę kasy...
      • mejbi Re: Problem z ciśnieniem wody 22.09.05, 11:10
        No niestety, problem co wieczór sie powtarza. Napełnienie wanny chocby w 1/3
        graniczy z cudem. Rano jest dużo lepiej.
      • drunner Re: Problem z ciśnieniem wody 28.09.05, 11:05
        W trakcie spotkan z architektami uslyszalem historie pewnego mieszkanca osiedla
        przy Miedzychodzkiej, ktory urzadzal tamze wysublimowany penthouse. Mial w
        jednej lazience jaccuzi, w drugiej prysznic z panelami. Niestety wskutek
        niskiego cisnienia wody na ostatniej kondygnacji okazalo sie,ze wspomniane
        elementy wyposazenia moga miec charakter wylacznie dekoracyjny...
        Panowie architekci zapewniali, ze na Polance winno byc lepiej ze wzgledu na
        sasiedztwo 16-pietrowych wiezowcow, ale miedzy wierszami dali do zrozumienia,
        ze panele lepiej sobie odpuscic i takoz uczynie
        • mejbi Re: Problem z ciśnieniem wody 28.09.05, 11:19
          :0
          Dzisiaj ok godziny 9:30-10:30 woda na wysokich piętrach momentami nie leciała w
          ogóle. Problem jest juz znany administracji osiedla.
          • arsil Re: Problem z ciśnieniem wody 28.09.05, 12:30
            Ja bym nie liczył na jakieś wielkie cuda... Wynajmowałem kilka razy mieszkania w różnych miejscach na wysokich piętrach i wszędzie był ten sam problem. Dlatego kupiłem mieszkanie niżej niż bym chciał:)
            Problem polega na tym, że sieci zwykle projektuje się biorąc pod uwagę jakieś tam średnie obciążenie. Jeśli wszyscy o 20 idą się "pluskać", to niestety ciśnienie wody siada potwornie. A im wyżej, tym gorzej.
            Ciśnienia nie można zwiększyć powyżej dopuszczalnych wartości dla zastosowanych elementów. Pewnie jest jeszcze spory zapas, ale też większość mieszkań jest ciągle pusta.
            • mejbi Re: Problem z ciśnieniem wody 28.09.05, 12:59
              > Jeśli wszyscy o 20 idą się "pluskać", to niestety ciśnie
              > nie wody siada potwornie. A im wyżej, tym gorzej.

No ale właśnie w tym rzecz, że póki co mieszkają w budynku nieliczni :( Więc
              może być już tylko gorzej??
              • pe1 Re: Problem z ciśnieniem wody 28.09.05, 19:23
                ooops :-)
    • kaizen78 Re: Problem z ciśnieniem wody 24.10.05, 19:16
      Cholera, u mnie od prau dni zdarza się, że w ogóle nie ma zimnej wody, tylko
      gorąca płynie... Czy te rury się ciągle zapowietrzają czy co? A może ktoś
      grzebia w rurach??? czas na takie "remonty" już dawno minął!
      • jakulek Re: Problem z ciśnieniem wody 25.10.05, 09:35
        Niestety podobna sytuacja powtarza się juz kilka razy i u mnie.Z kranów leci
        wrzątek i ciągle coś bulgoce.Może jakaś ekipa coś pogrzebała?
    • meleks2 Re: Problem z ciśnieniem wody 02.01.06, 17:52
      problem tkwi w przeczyszczaniu rur na kolejnych etapach budowy osiedla kiedy
      tam zwiekszaja cisnienie celem wyplukania rdzy i wszelakiego osadu...dlatego
      byly problemy z woda....
      • biochip Re: Problem z ciśnieniem wody 03.01.06, 19:20
        A jak wytłumaczyć ciągłe zapowietrzanie się grzejników? Są dni gdy słychać jak w
        rurach zasówa woda zmieszana z bąbelkami powietrza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka