Gość: dociekliwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 18:39 Czy jakiś prawnik może napisać, na podstawie jakich przepisów działa taki patrol? Bo w "pościgu" za piratem przekracza dozwoloną prędkość bez niebieskiego światła błyskającego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bywalec Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.icpnet.pl 30.09.05, 20:47 Ostatnio jechałem za nieoznakowanym policyjnym Fordem Mondeo do Międzychodu z Poznania. Policjanci wieźli na tylnym siedzeniu jakąś "szychę" w mundurze. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie styl jazdy tego pojazdu. Jechali chwilami 150 km/h, wyprzedzali w niedozwolonych miejscach, a w terenie zabudowanym zwalniali do 90-100 km/h. Nigdy tak szybko nie pokonałem tej trasy jak wtedy. Dziękuję Ci polska policjo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu i w tak dowcipny sposób dałeś usprawiedliwienie.. IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 10:57 idiotom, których codziennie spotykam na różnych drogach. Tak się składa, że kiedyś jeździłem w wyścigach (średniakiem byłem) i jeździć umiem. I widzę, jak Ci wyścigowcy po prostu nie potrafią przewidywać. A już szczególnie w miejscach tak nie przewidywalnych jak wsie. Jeśli zatem, jadąc za szybkim samochodem, zostaniesz nagle wyhamowany przy wjeździe do pustej wioski do 60-70 km/h, możesz mieć pewność, że będę to ja i zrobię to z perfidią. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: i w tak dowcipny sposób dałeś usprawiedliwien 16.10.06, 21:30 Ale tutaj glownym (a wlasciwie jedynym) winnym jest policja. Jak chcesz wymagac zeby ludzie przestrzegali przepisy, skoro ci co maja je egzekwowac, sami je lamia. Po pierwsze, podczas gdy policja lamie przepisy ruchu drogowego to MUSZA miec wlaczonego koguta. Po drugie, co to ma k***a znaczyc, ze wioza jakiegos innego policjanta i sie spiesza? Ja jak sie spiesze, to musze jechac przepisowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejc Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.tele2.pl 30.09.05, 20:50 A zna ktoś markę tych nowych samochodów? Czego trzeba wypatrywać? Dotychczas trzeba było być czujnym na Ople Vectry, Fordy Mondeo i Toyoty Camry... Odpowiedz Link Zgłoś
sondoobie Re: komunikacja. Tajne patrole na drogach 23.10.06, 21:00 Na trasie Piła-Poznan jeździ zdezelowany CW Passat.Ma kopa jak nie wiem, bo ja czesto redy jezdze po 150 na godz, znam trase i wioski, ale oststnio widze na poboczu z kogutem wlasnie tego VW.Walą komuś mandat a zwalniając obok nich widac kamere na desce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: komunikacja. Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 28.10.06, 22:39 Tak szybka jazda (150 km/godz) powoduje, ze silnik spala o wiele wiecej paliwa niz jadac predkoscia optymalna. Czy to tak trudno pojac? Gdzie ignorancie wagarowales, kiedy w szkole uczyli fizyki? Kretyni za kierownicami przestancie wreszcie nadmiernie smrodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 20:53 pomysł sam w sobie jest dobry, ale tylko 5? za miesiąc zaczną krążyć wśród kierowców marki tych samochodów razem z numerami rejestracyjnymi; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.05, 00:12 ... A kiedy na pustej, szerokiej szosie przekroczysz nieznacznie predkosc zafunduja ci mandat 10-cio krotnie wyższy niz w Holandi! Za komuny bylo panstwo policyjne i świry w mundurach lały pałami, dziś panowie policjanci odbierają ci chleb sposobami jakich móglby się wstydzić Janosik - powoli przestaję rozróżniac co gorsze, bo wtedy to moglem chociaz z czystym sumieniem napluc w pysk. Jestem ciekaw, kiedy (w koncowce miesiaca) przestana stawać z radarem przy znaku konca terenu zabudowanego albo na szerokich przelotowkach. Cóż za bezsens - zamiast inwestować w poprawe bezpieczeństwa i budować OZNAKOWANE skrzynki z 'radarami' to niezwykle inteligentni decydenci zwiekszają koszty przez kupowanie nowych aut i zatrudnianie kolejnych urzednikow. Wstyd Piotrek, wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 07:44 Oj widze że pyry nie potrafią jeździć szczególnie widać to w warszawie. Najczęściej jest to CC albo jakiś inny mały samochód z kratką, oklejony jakąś raklamą wielkopokskich zakładów, szaleją na Połczyńskeij. Przeskakiwanie z pasa na pas albo wymuszanie z podporządkowanej, i jeszcze ma pretensje. Stosują też chamskie praktyki przychamowywania przed innym samochodem... Popieram policje ! Popieram "Stop wariatom drogowym" Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Docent Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 11:48 A to że to są warszawiacy zatrudnieni jako PH na terenie stolicy to już szczegół.. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu nie pocieszaj się. Oceniam, iż w Wwie jest wyżs... IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 10:59 wyższa kultura jazdy niż w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 29.11.06, 16:48 Karac i to mocno tych co nie chcą bezpiecznie jeździć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB jest 90, stoi znak "60" IP: *.icpnet.pl 01.10.05, 12:38 > ... A kiedy na pustej, szerokiej szosie przekroczysz nieznacznie predkosc > zafunduja ci mandat 10-cio krotnie wyższy niz w Holandi! W Holandii dają mandaty w wysokości 7 euro (30 złotych)? Nie wierzę... A co do odbierania chleba, gdybyś trzymał się ograniczeń prędkości, to nie musiałbyś płacić. Ograniczenia są idiotyczne, to fakt, w miejscu w którym spokojnie można jechać 90 jest 60. Ale są też miejsca, np. w okolicy szkół, gdzie jest 40 i musi być _40_. Proponuję odłączyć się od Polski i ich kretyńskich przepisów i przesadnych o 30% ograniczeń. Jak postawisz znak 90 (a nie 60), i będziesz tego wymagał, to ludzie będą mieli większy respekt do prawa. To od tego mają być te radiowozy. Może wtedy uda się w końcu przekonać kilku palantów prawodawców, że do przesadnie karnego prawa nie ma się szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu jakiekolwiek ograniczenie będzie Polakom nie... IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 11:04 w smak. Sam fakt ograniczania sprawia iż w sarmacko-gierkowskiej krwi rozpoczyna się proces wrzenia. To nałożone na niskie umiejętności, brak wyobraźni i kiepskie drogi sprawia, iż mamy najwyższą (zdecydowanie) śmiertelność oraz liczbę inwalidów po wypadkach w krajach cywilizowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: jest 90, stoi znak "60" IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 21:06 Nie wierzysz, bo zapewne nigdy tam nie pracowales i nie placiles mandatu. Jak bedziesz zarabial 2.000EUR i zaplacisz 50EUR mandatu to moze uwierzysz. Jesli natomiast wierzysz w zbawienna role wysokich kar, to moze odpowiesz sobie na pytanie, dlaczego w kraju gdzie jest zasadzana i wykonywana kara smierci przestepczosc jest ciagle na bardzo wysokim poziomie a wiezienia pekaja w szwach? Poza tym -konfabulujesz, bo mnie nie przeszkadza egzekucja prawa tylko ludzie, ktorzy zamiast dbac o bezpieczenstwo pierdza caly miesiac w stolek albo mysla jak tu zebrac jakas lapowe a w ostatnich dniach na potege nadrabiaja "zaleglosci" pilnujac tam gdzie nie ma zadnego zagrozenia. Czlowieku, my tym ludziom placimy gruba kase wlasnie po to aby byli w odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie a nie gdziekolwiek i kiedykolwiek. Oni maja przede wszystkim chronic miejsca niebezpieczne a nie polowac - jaki normalny dowodca wysyla funkcjonariusz z radarem na rzadko uczeszczana droge wyjazdowa z miasta i stawia ich pod znakiem konca obszaru zamiast ustawiac ich pod szkola, przedszkolem i innymi podobnymi obiektami, gdzie codziennie istnieje konkretne zagrozenie? Jaki rozsadny administrator publicznych pieniedzy kupuje 5 nieoznakowanych radiowozow zamiast 200 urzadzen przy ktorych 100% kierowcow zwalnia nawet ponizej przepisowej? Czlowieku zastanow sie! Jesli myslisz wydawac cudze pieniadze na sciganie obywateli z ukrycia w sytuacji kiedy podstawowe bezpieczenstwo lezy, to rzeczywiscie powinienes sie od Polski odlaczyc... I co z tego ze UBeckimi metodami ukarzesz kilkuset kierowcow skoro w tym samym czasie zginie kilkoro dzieci i paru doroslych, bo nie wystarczylo juz pieniedzy na zainstalowanie blaszanej skrzynki z szybka i znaku informacyjnego. Bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: jest 90, stoi znak "60" IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 21:16 Dodam jeszcze. Poznalem goscia za ktorym "panowie" z radarem jechali ponad 10 kilometrow i nagrali 6 wykroczen a jestem ciekaw coby sie stalo w razie powaznego wypadku? Jaka kare zasadzilby od nich niezawisly sad za BRAK REAKCJI na pierwsze, drugie ... wykroczenie? Przeciez to jest przejaw kompletnego braku odpowiedzialnosc z ich strony. I to ma byc Policja, tacy ludzie maja nas chronic? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: jest 90, stoi znak "60" 16.10.06, 21:54 Gość portalu: mario napisał(a): > Oni maja przede wszystkim > chronic miejsca niebezpieczne a nie polowac Tacy nie zostają policjantami, nie w Polsce. A. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: jest 90, stoi znak "60" 16.10.06, 21:34 > A co do odbierania chleba, gdybyś trzymał się ograniczeń prędkości, to nie > musiałbyś płacić. Ograniczenia są idiotyczne, to fakt, w miejscu w którym > spokojnie można jechać 90 jest 60. Ale są też miejsca, np. w okolicy szkół, > gdzie jest 40 i musi być _40_. > Szkoda, ze w Polsce nie uzywaja takiej tabliczki jak np w Niemczech, czyli "obowiazuje od 8 do 16". W wielu miejscach faktycznie ograniczenie predkosci jest TYLKO ze wzgledu na szkole. W takich miejscach warto ustalic, ze ograniczenie obowiazuje do wczesnego popoludnia, a pozniej mozna jezdzic normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL I tak w tym wszystkim chodzi o KASĘ !!! IP: *.orange.pl 01.10.05, 09:54 A nie o bezpieczeństwo. Jak zwykle będą jeździć po najszerszych drogach, na których zapomniano zdjąć znaki ograniczeń..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: I tak w tym wszystkim chodzi o KASĘ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 14:03 Raczej załorzyć nowych po zmianie przepoisów, bo nie rozumiem dlaczego na Solidarności czy Dumka (lub Baraniaka nie wiem, która jest ta szersza), jest 50, a nie 60 na średnicówce tak samo, nie wspominając, że na Lechickiej między Piątkowską a Umultowską nawet 80 nie jest niebezpieczną prędkością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HeHe05 Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 16:02 Ciekawy jestem czy przejazd przed radarem na Mieszka I przepisowo powinien się odbywać z prędkością 50 km/h jak czy 40 km/h jak informuje znak przed znakiem uprzedzającym fotoradar. Pozdrawiam HeHe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.icpnet.pl 02.10.05, 10:25 Popieram gorąco taką akcję, bo łapanie na radar konczy się ukaraniem przypadkowych gapowiczów, co w porę nie dostrzegli ostrzeżeń innych kierowców. A piratów drogowych, narażających życie innych jest mnóstwo. Mama nadzieję, że co jakiś czas policja będzie wymieniać samochody np. między województwami, żeby ci "sprytni" co wolą zapamiętać markę niż przestrzegać przepisów mieli szansę dostać po głowie za swą bezmyślność i nieodpowiedzialność. A co do kosztów kupowania takich aut, to myślę, że wystarczyłoby montować takie kamery w prywatnych autach ludzi, którzy dużo jeżdżą po Polsce i regularnie je przeglądać. Nikt nie musi gnać 150 km/h i łamać przepisów mając taką kamerę. Nagrać idiotę który wyprzedza na trzeciego, na podwójnej ciągłej albo na skrzyżowaniu można i bez tego. Sądzę że znalazłoby się sporo ludzi, którzy dla poprawy bezpieczeństwa na drogach zgodziliby się na taką współpracę dla czystej satysfakcji, że jedengo głupiego na drogach będzie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL@STI-Poznań Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach IP: *.icpnet.pl 02.10.05, 12:22 Dokładnie.... Popieram... I ja jestem pierwszy który sie na to zgodzi. Jezdżę duzo i właśnie oststnio wracajac z Wrocławia i wyprzedzając TIRa i bęąc w jego połowie zostałem Bezczelnie spychany przez niego, bo jasnie panu TIrowcowi nie chcialo sie odpuscic gazu, klakson i swiatla nic nie pomoglym usialem hamowac z piskiem opon. Co bardziej przykre TIR nalezal do ziomala Firmy z CZERWONAKA k/Poznania. Nie mam aparatu w telefonie inaczej na 100% zrobilbym zdjecie. Ale teraz juz bede wozil aparacik ze soba i pstrykal. To bylo juz przegiecie.....Ciekawe czy takie zgloszenie cos da? Bedzie mialo jakies konsekwencje??? Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih Re: Tajne patrole na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.06, 21:16 takiego pogietego TIRowca jest stosunkowo łatwo wyprostować: wyprzedzasz go i przejezdzasz przez najblizsze 5 miejscowości z przepisową predkościa, albo po chamsku: na najblizszym podjeździe "resetujesz" silnikiem do 30 km/h i już sie gotuje. pewnie to chore, ale inaczej do niektórych nie trafisz. ja zawsze nie moge wyjść z podziwu czemu niektórzy kierowcy jadą zawsze środkiem jezdni lub dlaczego niektóre modele pozbawione sa kierunkowskazów... o mijankach na zakretach lub wymuszaniu pierszeństwa to nawet nie wspomnę. bo przewaznie to nie jest kwestia predkości, lecz zachowania zdrowego rozsadku oraz dobrej techniki jazdy. i jeszcze taka drobnocha: jak widzisz, że ktoś się spieszy i jedzie ostro: puść go, a jak sam się spieszysz podziękuj za pomoc w wyprzedzaniu. to nie ma nic wspólnego z przepisami: to tylko drobne drogowe życzliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: Komunikacja. Tajne patrole na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.06, 01:10 Spisz numer rejestracyjny i (jeśli jest oklejony a zazwyczaj jest) nazwę firmy. Następnego dnia zadzwoń albo nawet napisz maila z opisem kiedy i gdzie zdarzenie miało miejce i czego nieprzepisowqego dopuścił się kierowca. Miałem trzy takie sytuacje, gdy koleś mnie wq...ł i za każdym razem taka interwencja pomogła. Dwa razy ostra reprymenda, raz zwolnienie z pracy. Polecam tę metodę! Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Komunikacja. Tajne patrole na drogach 16.10.06, 21:41 Czyli mowiac krotko proponujesz powrot do donosicieli i konfidentow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Komunikacja. Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 31.10.06, 15:09 To nie donosicielstwo, to spelnienie obowizku. Wszyscy odpowiedzialni obywatele tak postepuja. To pozwoli skutecznie wyeliminowac piratow drogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus62 Re: KOMUNIKACJA. Tajne patrole na drogach 03.10.05, 14:18 Też się nad tym zastanawiałem.Bo jadąc do Tarnowa Pdg.doszliśmy do 170 km/h.Na pytanie dlaczego tak szybko jechałem była prosta odpowiedź:bo mnie goniliście.Skąd mam wiedzieć czy to nie bandyci? W Niemczech po wyprzedzeniu mnie ,włączyliby napis Halt Polizei.A u nas dupa,czyli nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 16.10.06, 23:19 Kazda proba przywrocenia porzadku na drogach jest cenna. Protestujacy przeciw tej metodzie walki z piratami drogowymi choruja na brak wyobrazni. Nie potrafia po prostu wczuc sie w role osob, ktore stracily kogos bliskiego w wypadku, albo tych co przezyli ale okaleczni zostali kalekami. Piraci drogowi powinni byc jak najpredzej wyeliminowani z naszych drog. Moga sie scigac na torach wyscigowych. Beda wowczas nawet sporo zarabiac jak okaza sie mistrzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih Re: Tajne patrole na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.06, 21:04 no cóż niedlugo moze okazac sie, ze nasze dziurawe drogi pozwalaja na poruszanie sie 30 km/h ale wtedy pewnie równiez bedziesz oredownikiem podrozy zgodnie z przepisami, bo i pewnie mozesz sobie na to pozwolic beda zapewne weekendowym kierowca. ale co maja powiedziec tłumy TIRowców, przedstawicieli hadlowych i innych dla których jazda za kierownica jest źródłem utrzymania i którzy nie moga sobie pozwolić na 18 godzinną podróż z poznania do w-wy? zamiast urządzać łapanki na sflustrowanych kierowców, wartoby karać kolejne ekipy, które mimo ogromnego wzrostu liczby pojazdów nie robią praktycznie nic, żeby polepszyć sytuacje. kiedys przetrenowałem jazdę zgodną z przepisami na trasie z poznania do pily - droga jak lotnisko, troche kolein i sporo dziwacznych ograniczeń: 100km jechałem przez 1,5 godziny(!) a w tym czasie byłem potencjalnym zgrożeniem powodując korki i prowokując (niechcący) do niebezpiecznego wyprzedzania. a wszystko przez jazdę zgodnie z nakazami. zobacz sobie przebudowe 11 w obornikach: na szerokiej drodze jakis cymbał postawił -za pieniądze UE- całe archipelagi wysepek, przez które jeden ciagnik powoduje korek na kilkaset metrów. oczywiście znajduja się desperaci, którzy robia slalom miedzy wysepkami i skutek jest taki, ze zamiast udrożnić ruch i ograniczyć niebezpieczne zdarzenia drogowe, zafundowano rosyjska ruletkę. nawet gdybys chciał uciec przed takim desperatem: nie masz po prostu gdzie, co często widac po skoszonych znakach i pozostałościach plastików na jezdni. oczyiście wysepki sa na tyle wąskie, że mieszczą sie miedzy nimi tylko osobówki. i kogo za te głupote chesz tu karać? nie jestem jakims domorosłym rajdowcem, ale wiem, że sprawne poruszanie sie po drogach publicznych zgodnie z przepisami jest przeważnie niemożliwe. i zadne fotoradary tego niezmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 18.10.06, 00:05 Uważasz, że ci dla których jazda za kierownica jest źródłem utrzymania nie moga sobie pozwolić na zbyt dlugą podróż z Poznania do W-wy. W zwiazku z tym mogą (powinni) przekraczac przepisy i ryzykować tym że kogos okaleczą lub zabiją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih Re: Tajne patrole na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.06, 00:37 uwazam, ze takie sa realia i nie zmienią ich jakies lotne kontrole o których zreszta na CB bedziesz miał nonstop dokladne informacje. słyszałes o funduszach mandatowych w firmach transportowych? mozemy sobie opowiadac historie jak to fajnie jest bezwzglednie przestrzegac przepisy, ale jeśli nie zmieni się infrastruktura drogowa, to zawsze beda tacy, którzy bedą musieli ryzykować na drodze swoje i twoje zdrowie. mozemy wszedzie postawic nakaz do 50km/h tylko po co skoro nikt tego nie przestrzega? a stajesz na zielonych "strzalkach"? zatrzymujesz sie przed przejazdem kolejowym jesli tylko zapali sie czerwone (majac w perspektywie kilkuminutowe czekanie na jakąś drezynkę i na plecach 10 kierowców którzy usiłują cie staranować)? jesli zawsze w poznaniu (lub jakimkolwiek wiekszym miescie) stosujesz sie do powyzszych przepisów, zdaj sobie sprawę, że ty - kierowca wyjatek- jesteś potencjalnym zagrozeniem wypadkowym dla ogółu miejskich piratów. i dlatego uwazam, że ta cała łapanina niewiele zmieni, a co gorsza nawet jesli wszyscy nawróca się na jazde "przepisowa" to moze okazać się, że korki w poznaniu beda ciągnać się od obornik po leszno i od pniew po konin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Tajne patrole na drogach IP: *.icpnet.pl 18.10.06, 03:13 Zdecydowanie popieram przedmowce. Dla "?" za to trzeba jeszcze napisac, ze wbrew pozorom nieprzepisowo mozna jezdzic nie tylko brawurowo narazajac bezpieczenstwo swoje i innych ale rowniez rozwaznie. Bo co powiesz o smiesznych ograniczeniach do jakichs zaloznych predkosci na bardzo przepustowych i bezpiecznych drogach z dwoma pasami w kazda strone w stylu bodajze Mieszka I, Dabrowskiego (na odcinku dawnej A2), Niestachowskiej i Katowickiej czy jak tam sie nazywa ta dluga estakada na Ratajach? Wiadomo, ze nie mozna swirowac jak czubki na motorach, ktorzy gnaja tak szybko, ze ich nawet nie widac (vide glosny wypadek na Mieszka I przy markecie Elissa gdzie wyjezdzajacy z osiedla kierowca spojrzal w lewo i zobaczyl dopiero ruszajace na swiatlach samochody w odleglosci jakichs 250m, a kiedy wrzucil bieg i ruszyl to juz mial w boku pedzacego 200 na godzine motocykliste czubka) ale jazda zbyt wolna - czesto przepisowa tez jest niebezpieczna. Kiedys nawet sama policja przyznala w TV w jakims wywiadzie, dlaczego nie postawia radaru na ulicy X "bo przeciez tam tak szybko jezdza". Gliniarz odpowiedzial, ze oni dobrze wiedza, ze ludzie tam lamia przepisy i jezdza dwa razy szybciej niz znaki pozwalaja ale na tym odcinku drogi nie bylo zadnego wypadku od ilustam lat. A teraz wyobraz sobie panie "?", ze na drodze gdzie wszyscy jada 120, pojawia sie jadacy przepisowo 60km/h samochod. Karambol murowany. Oczywiscie formalnie bedzie wina tego co jechal 120. Tak samo jak we wspomnianym wypadku na Mieszka I formalnie wine ponosil kierowca wyjezdzajacy z osiedla, bo "nie zachowal ostroznosci, we wlaczaniu sie do ruchu" czy jakos tak. A to nic, ze dostrzec tego motocykliste bylo po prostu niemozliwoscia. Jak napisalem na poczatku, mozna jezdzic nieprzepisowo ale bezpiecznie. Znam jednego faceta, ktory jest przedstawicielem handlowym, prawie 50 lat na karku i pol zycia jezdzi codziennie samochodem po Wielkopolsce. Chyba nie ma dnia kiedy jechalby przepisowo i nie zlamal minimum 20 przepisow ruchu drogowego. Jedyne wypadki jakie dotychczas mial, a mial ich bardzo malo, wynikaly tylko z tego, ze na drodze znalazl sie jakis dziadek w kapeluszu kierujacy Skoda, albo inny niemrawy niedzielny kierowca, ktory nie wie, ze wyjezdzajac z podporzadkowanej trzeba sie rozejrzec, albo ze zmieniajac pas wlacza sie kierunkowskaz i sprawdza czy cos wlasnie Cie nie mija. I to, ze jezdzi tak bardzo nieprzepisowo wcale nie znaczy, ze niebezpiecznie, wlasnie jest jednym z lepszych kierowcow jakich znam i jezdzi bardzo bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 18.10.06, 15:33 Co czeka kierowców w Polsce? Pierwsze wrażenie moich dzieci odwiedzajacych Polskę było takie, że oto znaleźliśmy się na drodze, którą porównywały do gier komputerowych, w których kierowcy nie dbają ani o swoje, ani o życie innych. (...) Rodak z Australii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: same_plusy Re: Patrole policyjne na drogach IP: 142.94.86.* 18.10.06, 19:47 Zatrudniajac wiecej policjantow i kierujac ich do pracy w patrolach na drogach (zwlaszcza na odcinkach, gdzie zdarza sie najwiecej wypadkow) - zmniejszamy bezrobocie wsrod ludzi mlodych (chetnych do pracy w policji) - obnizamy ilosc wypadkow a tym samym zmniejszamy straty finansowe spowodowane karaksami (koszty leczenia, wyplaty odszkodowan, itp.) - zarabiamy na mandatach wlepianych piratom drogowym. Czy nie warto tak zrobic i to jak najwczesniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R_G Re: Tajne patrole na drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 03:38 Masz rację, na niektórych drogach to taka gra "JAK NIE WPAŚĆ W DZIURĘ", albo "OMINĄĆ KOREK W OBORNIKACH" (to jest gra horror, w Poznaniu rzadko się pakuje w takie korki a w Obornikach jadąc do Poznania ok 14-16 nie do uniknięcia). Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Tajne patrole na drogach 20.10.06, 12:51 Pomysł może nie najgorszy, ale jak to będzie z wykonaniem? Nasza policja "kocha" łapanki na kretyńskich ograniczeniach. Ostatnio jechałem autostradą do Warszawy, za węzłem w Golinie były jakieś roboty drogowe - ograniczenie do "osiemdziesiątki" i OCZYWIŚCIE brak odwołania tegoż ograniczenia. A najbliższe "skrzyżowanie" dopiero pod Koninem. Nie sięgając tak dalego: na Koszalińskiej, zaraz za skrzyżowaniem z Lutycką trwa (trwała?) budowa kanalizacji no i jest (było?) ograniczenie do 30-tki. Miejsce robót zajmowało długość kilkudziesięciu metrów, ale żadnego odwołania ograniczenia nie było. "Najbliższa" krzyżówka - Biskupińska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih Re: Tajne patrole na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.06, 00:31 nie podsuwaj szuwarkom pomysłu na łapankę: na koszalinkiej i tak wszyscy jada po 70 km/h -> jazda 30stką spowodowałaby tylko, że zostałbys wyprzedzony przez rowerzystów ;) a przy okazji to szkoda, że połozona na uboczu ważna droga wylotowa jest taka waska i dziurawa: prezydent grobelny raczej nie dopisze jej do swojej listy "niesamowitych sukcesów inwestycyjnych" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 23.10.06, 14:20 Klonie Szurkowskiego, od kiedy to roweżysci jeżdża tak szybko? Przecietna predkosc to zaledwie 20 km/godz. Kazdy pomysł na łapankę jest cenny bo eliminuje piratów drogowych! Przekraczajac dopuszczalne predkosci niewiele zyskasz. Zarobisz może kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih Re: Tajne patrole na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 23:24 a teraz powiedz, ze jezdzisz po poznaniu 50 km/h i nikt cie tu nigdy nie rozjechal. zobacz sobie jak wygladaja lapanki na dabrowskiego przy JW - co drugi dzien stoi policja lub SM z fotokubłem. i jaki rezultat? wiekszosc nadal grzeje po 90 km/h i wiecej. kogo wiec te lapanki eliminuja? wiekszy efekt ma postawienie "masztu" i ostrzezenie przed fotoradarem niz 100 zl grzywny dla faceta w mercu z dochodem > 5000. ale jak ktos tego nie zaskoczyl to zawsze bedzie twierdzil, ze ograniczenie predkosci do 40km/h w terenie zabudowanym poprawi bezpieczenstwo, a nie zakorkuje miasto i gotujac nawet w miare spokojnych kierwcow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 23.10.06, 23:54 Poznan i tak jest juz zakorkowany na amen. Sciganie sie idiotow za kierownicami nic im nie da. Kolejne mandaty powinny byc natomiast podstawa do odebrania prawa jazdy. Tak jest w wielu krajach, gdzie za kazde wykroczenie pirat obrywa punkty karne. Jak przekroczy dozwolony limit "czerwona kartka" eliminuje go z tej niebezpiecznej zabawy w kierowce. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Tajne patrole na drogach 24.10.06, 11:00 Chłopczyku, czy Ty wiesz o czym starsi rozmawiają? Gość portalu: ? napisał(a): > Poznan i tak jest juz zakorkowany na amen. My o Dąbrowskiego (na wylocie) i Koszalińskiej, a Ty o korkach (zapewne w centrum)... > > Sciganie sie idiotow za kierownicami nic im nie da. Masz bujną wyobraźnię. Nikt tu nie propaguje ścigania się. > Kolejne mandaty powinny byc natomiast podstawa do odebrania prawa jazdy. > Tak jest w wielu krajach, gdzie za kazde wykroczenie pirat obrywa punkty > karne. I tak jest też w Polsce. A gdzie Ty żyjesz? > Jak przekroczy dozwolony limit "czerwona kartka" eliminuje go z tej > niebezpiecznej zabawy w kierowce. Jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 26.10.06, 05:05 Przepraszam, ale ja jestem dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Tajne patrole na drogach 26.10.06, 12:51 Gość portalu: ? napisał(a): > Przepraszam, ale ja jestem dziewczynka. O rany! Prawdziwa BLONDYNKA ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 26.10.06, 18:58 mankut, masz glace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 29.11.06, 16:59 Mankut jestes uczulony na blondynki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Tajne patrole na drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 17:29 uczulenie na blondynki nie istnieje ISTNIEJE NATOMIAST UCZULENIE NA BLONDYNKI NIE MAJĄCE PRAWA JAZDY I WYPOWIADAJĄCE SIĘ O RUCHU DROGOWYM jeśli masz prawo jazdy to się do tego nie przyznawaj - bo twoja znajomość przepisów kwalifikuje cię do odebranie owego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 30.11.06, 00:35 Ble, typowe ble, ble, ble. Nic nie wnosisz do dyskusji. Daj sobie urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R_G Re: Tajne patrole na drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 03:43 To w końcu rodak z Australii czy rodaczka? Wyprzedziłaś kiedyś kangura samochodem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tajne patrole na drogach IP: 142.94.86.* 30.11.06, 15:15 Nie radze wyprzedzac kangurow. Automobilisto, probowales scigac sie z dzikiem? Odpowiedz Link Zgłoś