Dodaj do ulubionych

Lekarz kontra żona pacjenta

IP: *.swh.uni / *.uni-halle.de 07.10.05, 18:43
Z jednej strony nie dziwie sie zachowaniu tej Pani (choc go nie
usprawiedliwiam), ale z drugiej strony mysle ze kazdy przyzna mi racje, ze
lekarz to tylko czlowiek i nie moze tak po prostu rzucic wszystkiego i sobie
przyjechac do pacjenta, zwlaszcza ze on ma pod opieka powiedzmy tysiac
pacjentow i tak by mial sobie jezdzic to ja nie wiem skad by wzial na benzyne
itp. Lekarz to nie firma (jeszcze nie) Z drugiej strony mysle,ze w Polsce
brakuje pewnego systemu, ze ludzie sie nie nauczyli i nie naucza (wrzeszcza
jak cos dolega, o panie Boze! O Lekarzu Ratuj mnie jedyna nieszczesliwa! cos
wtym rodzaju),ze potrezba pewnego spisu, co lekarzowi wolno w danej chwili, a
czego nie...Przeciez dzwonic mozna na pogotowie,prawda...I tu powinien
zaczynac sie system,co teraz powinno zrobic pogotowie, czy przyjechac,czy
uruchomic jaka procedure wywolywania jakiegos lekarza na danym terenie, ktory
ma dyzur, czy pelni jakby dyzur ( i tu pojawi sie problem, abstrahujac od
braku pieniedzy - bo taki lekarz na zawolanienie niestety nie zna pacjenta,
czy nie znalby pacjenta i gdyby cos zle zrobil, zapisal zly lek itp. to znow
by bylo wielkie halo) To jest wlasnie ta przepasc miedzy cierpiacym
czlowiekiem a lekarzem, ze cierpienie przychodzi czesto nagle,ale lekarz jest
ograniczoony w dzialaniu (moze co najwyzej podac
profilaktycznie/mechanicznie jakis lek,ale nigdy do konca tak naprawde nie
wyleczy pacjenta).I nic tu nie pomoze narzekanie na lekarzy,ze to ukryci
biznesmeni ktorzy mysla o sobie jak sie nachapac itp. bo sa tez tacy,ale
lekarz to niestety - tylko czlowiek.AMEN
Obserwuj wątek
    • Gość: mia przychodnia MEDEO na RP... IP: *.icpnet.pl 07.10.05, 22:37
      1. Pani dr Schmidt jest wspaniałym i godnym zaufania lekarzem
      2. byc może ktos bardziej stanowczy powinien zrobic porządek z rejestratorkami -
      nie odbierają telefonów, na zwróconą uwagę odpowiadają, że mają jeszcze inne
      zajęcia, a proces rejestracji do lekarza to koszmar
      3. kiedyś, będąc sama w domu, dostałam nagłego uczulenia - błyskawicznie
      puchla mi twarz, nos i gardło, dyspozytorka z pogotowia kazała zadzwonić na
      pomoc wieczorową od lekarza rodzinnego - to zadzwoniłam na RP i opisałam
      sytuację zdenerwowanym głosem - spytali się, czy leczę się psychiatrycznie...

więc włożyłam głowę pod zimną wodę. na szczęście po jakimś czasie ustąpiło.

• Gość: kazik niedlugo... IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 08.10.05, 12:42
        niedlugo przychodnie i szpitale beda samoobslugowe i problem bledow w sztuce
        sie raz na zawsze skonczy. Niech tylko nastepny rzad dalej ignoruje
        pielegniarki i lakarz a przekonamy sie jak to boli gdy nie ma do kogo pojsc na
        ratunek. Zostana tylko ziolka,opisana wyzej zimna woda z kranu a kogo bedzie
        stac to pojdzie sobie do Kaszpirowskiego.AMEN
    • doren choleryctwo 08.10.05, 18:50
      pani (sądząc z opisu sytuacji) wyglada mi na niezla choleryczke i pieniaczke, ktorej wydaje sie, ze caly swiat powinien krecic sie wokol jej i jej spraw.
      brr..
    • Gość: docuk Dyzurna redaktor lampa wypuściła pierda IP: *.server.ntli.net 09.10.05, 04:36
      Tak po raz kolejny, tym razem na zamówienie kaczych socjalistów smaruje się
      pierdy o chamstwie lekarzy(co za bezczelny typ prawda drodzy państwo-nie chciał
      nsię pofatygować i pogotowie też nie chciało).Mój problem=największy problem i
      jak mnie boli krzyż albo wyskoczył mi pryszcz na nosie to zaraz trzeba lekarza-
      TERAZ ZARAZ BO JA CHCE I JA PRZEZ ....lat płaciłem składki.
      Pierdu godne straganu z marchewką a jednocześnie obraz polskiej słuzby zdrowia
      na kilka lat przed początkiem rozowju śmiertelnych obajwów wieszczących koniec
      mitu o równym uprawnieniu wszystkich do wszystkiego.
      Jak zwykle znawca problamtyki poznanskiej słuzby zdrowia porusza głębie tematu
      i przedstawia rzetelną analize zjawiska.
      Pani lampa a fakty jakiegoś artykulu u Pani ostatnio nie zmawiały, czy
      rzeczywistośc już tak gryzie że nie da się tego komentować?
      Wróci juz wkrótce socjalizm w służbie zdrowia-bójcie się bać, nie będzie
      kontraktów limitów a jak pacjent da za łozko to będzie się na nim wylegiwac do
      woli a umierajacy bez pieniedzy skona w zaciszu łazienki lub obsyfionej izby
      przyjęć. Wzrosną stawki bo wzrośnie liczba sfrustrowanych rodzin, którym ZUS
      zalega z wypłatą zasiłku pogrzebowego.Macie co chcieliscie mit o szczęściu.
      • pan.nikt Re: Dyzurna redaktor lampa wypuściła pierda 09.10.05, 10:16
        W pewnych rzczach masz rację.
        Ale nie łączyłbym tego artykuliku z wyborami prezydenckimi, a tylko i wyłacznie
        z furiatką, która przekonała redakcje.
        Jak?
        Nie wiem.
        Może też furią??
        • Gość: gosc Re: Dyzurna redaktor lampa wypuściła pierda IP: 80.48.238.* 09.10.05, 13:36
          sklepy z pietruszką i ziemniakami są tylko i wyłącznie prywatne i funkcjonują
          bez zarzutu. Jeszcze nie słyszałem żeby jakaś sprzedawczyni odmówiła komuś
          sprzedania pietruszki albo marchewki albo była niemiła. Może do służby zdrowia
          też należy wpuścić trochę więcej odżywczego wolnego rynku i konkurencji? Gdyby
          pani opisana w artykule sama płaciła za usługi medyczne lub pokrywała je
          prywatna firma ubezpieczeniowa (nie ZUS!) to sytuacja byłaby bardzo prosta: A.
          lekarz przyjechałby natychmiast bez względu na to czy stan pacjenta tego
          wymagał czy nie. B. Rzeczona pani nie mając dużych środków finansowych
          płaciłaby tylko za podstawowe usługi i nie miałaby żadnych podstaw do
          wszczynania awantur. A jeśli stan pacjenta jest ciężki to od tego jest
          pogotowie które powinno ponosić wszelkie konsekwencje zignorowania wezwania
          które było uzasadnione i vice versa. Proste?
          • Gość: docuk Proste IP: *.server.ntli.net 10.10.05, 00:37
            A jeśli stan pacjenta jest ciężki to od tego jest
            > pogotowie które powinno ponosić wszelkie konsekwencje zignorowania wezwania
            > które było uzasadnione i vice versa. Proste?
            Pozwól, że kilka rzeczy jako fachowiec ci wyjaśnie (co jako laikowi może
            umożliwić zrozumienie problemu).
            Nie znamy wielu szczegółów ale jako lekarz powiem ci że:
            1.nie było żadnego stanu zagrożenia zdrowia (cięzki ?) w tym momencie-pacjent z
            zespołem bólowym kręgosłupa został kilka dni przed incydentem zbadany, lekarz
            nie stwierdził konieczności hospitalizacji (w domyśle nie było objawów
            neurologicznych wynikających z ucisku na korzenie nerwowe cauda
            equina).Potwierdza to również fakt, że pacjent byłm zdolny przejść dystans z
            domu do przychodni (pisze że zawrócił w połowie drogi).Oczywiście mogło w tym
            czasie dojśc do pogorszenia tego stanu i tu się zgadzam dyspozytorka powinna
            wysłać zespół, któego prawdopodbnie nie miała.Nie będę ci przytaczał (żeby nie
            strszyć)statystyk ilości zwykłych zespołów wyjazdowych w Polsce i
            zagranicą.Karetka mogła w tym czasie obsługiwac np wezwanie do bolesej
            miesiączki.

2.pogotowie -broń Boże bez lekarza (wystarczą wyszkoleni ratownicy medyczni)
            powinno przetransportować chorego na najbliższy oddział ratunkowy gdzie
            internsita/neurolog po zbadaniu zadecydował by o konieczności hospitalizacji i
            rozwiał wątpliwości.
            3.lekarz rodzinny pełniący zastępstwo w tym dniu musiał przyjąć pacjentów
            swoich i koleżanki.Nie pracuje on w czasie nieograniczonym w związku z czym nie
            musiał (mógł ale pewnie nie miał na to siły) wyświadczyć grzeczność ale to nie
            należało do jego obowiązków. Tutaj kłania się postrzeganie wizji pracy lekarza
            jako nieustającego powołąnia, które np każe zabierać ze sobą bloczki do recept
            wynosząc kubeł ze śmieciami bo a nuż sąsiadce zachorował pies i trzeba mu
            przepisać antybiotyk.
            4.W cywilizowanym kraju brakującego lekarza zastępuje np locum doktor (są
            specjalne agencje wynajmujące zastępców na dzień, dwa) W obecnej sytuacji w
            Polsce należy mieć nadzieję, ze kolejki do lekarzy nie wydłużą się zbyt
            gwałtownie a bajanie o nadmiarze kadr medycznych i lekarzach ze wschodu proszę
            opwiadać dzieciom na dobranoc.W związku z czym nie ma mowy o takich luksusach
            jak lekarz na zastępstwo.
            > też należy wpuścić trochę więcej odżywczego wolnego rynku i konkurencji?
            Zapytaj polityków, których wybrałeś co mają ci do zaoferowania w temacie.
            Prywatyzacja służby zdrowia jest naczelnym hasłem wyborczym jednego z ugrupowań
            natomias a chętnych na stołek ministra zdrowia niestety brakuje (wiem z
            zaufanych źródeł). Dlaczego ?
            Bo minister BP będzie musiał zmierzyć się z dużym kryzysem jeśli przeforsuje
            powrót do socjalistycznych korzeni-ze sklepu znikną resztki marchewki a na
            półkach zostanie piasek.Natomiast minster AS będzie musiał jakoś wytłumaczyć
            wszystkim chętnym do nabycia marchewki q trybie natychmaistowym i za
            dotychczasową cenę, że niestety warunki zakupu marchewki uległy
            zmianie.Istnieje kolejka i nie przepuszczamy już w niej zasłużonych krzykaczy i
            działaczy podsatwowych organizacji partyjnych, oraz innej maści upośledzonych
            jednostek wymagających resocjalizacji społecznej połączonej z zakazem oglądania
            TV.
            Rzeczona pani nie mając dużych środków finansowych
            > płaciłaby tylko za podstawowe usługi i nie miałaby żadnych podstaw do
            > wszczynania awantur.
            Biorąc pod uwagę fakt, ze rzeczona "pani" stanowi ok 60-70% polskiego
            elektoratu, nie należy oczekiwać, ze politycy wybrani przez ów elektorat
            wystawią do niego gołą d..ę niecałe 3 tyg po e(r)lekcji.
            Proste?
            Dlatego ZUS rules w tym kraju !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka