Dodaj do ulubionych

rozruszać Poznań

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 11:32
jak sądzicie co trzeba zrobic aby rozruszać inwestycyjnie nasze miasto?
chodzi mi głównie o inwestycje typu centra badawczo-rozwojowe, sektor
wysokich technologii; nowe zakłady produkcyjne;
niepokoi mnie ten zastój jaki u nas panuje

uważam, że głównymi winowajcami są władze miasta i województwa, które wogóle
nie myślą o przyciaganiu inwestorów i traktujA ich jak zbędny balast...

pojawia się też drugie pytanie: kto ma być nowym prezydentem Poznania, era
obecnego (nareszcie) dobiega końca w przyszłym roku;
czy widzicie kogoś nadającego sie do tej funkcji?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anty wybory Re: rozruszać Poznań IP: *.crowley.pl 05.11.05, 08:09
      Wybrać Prezydenta i radnych z poza układów partyjnych. Niestety ordynacja
      wyborcza do samorządów temu nie sprzyja.
      • Gość: Inwestor Re: rozruszać Poznań IP: *.echostar.pl 05.11.05, 16:35
        Zmienić Prezydenta miasta i cały bajzel urzędniczy
    • Gość: Thomas Re: rozruszać Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 15:59
      Moi drodzy,
      istnieje wiele możliwości, by rozruszać inwestycyjnie Poznań, ale do tego
      potrzeba:
      miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego;
      większych pieniędzy na promocję miasta (słyszałem, że Kudowa Zdrój ma większy
      budżet promocyjny niż Poznań);
      lepszej prasy - dziennikarze powinni informować o nowych inwestycjach w
      Poznaniu (np. centrum finansowe Brtelsmana) oraz tym, że do Poznania przyjeżdża
      niemal tyle samo turystów, co do Krakowa (niech żyje MTP);
      poprawy infrastruktury (drogowej i informatycznej);

Miałem przyjemność rozmawiania z Panem odpowiedzialnym za promocję miasta. To
      naprawdę inteligentny gość. Czy wiecie, że Poznań w rankingu miast światowych
      został uznany za III miasto najatrakcyjniejsze do mieszkania na świecie? Nie
      zrzucałbym całej winy na wszystkich urzędników. To głowa miasta jest do
      wymiany, a reszta najwyżej do korekty.

Poprawy wymaga współpraca władz Poznania, Marszałka i Wojewody. Poznaniakom
      jest potrzebny dalekosiężny plan rozwoju, a nie po omacku szukanie inwestorów.
      Lepiej niech inwestycje przemysłowe powstają w okolicach Poznania, a miasto
      stworzy warunki do wygodnego mieszkania i korzystania z usług publicznych na
      najwyzszym poziomie.
      Za 20 lat, przy rozsądnej polityce rozwojowej nie będzie ważne, czy w granicach
      Poznania jest fabryka takiej czy innej firmy, tylko czy poziom oświaty i
      kultury jest na najwyższym poziomie - (patrz stan Massachusetts z najlepszą
      oświatą publiczną na świecie na poziomie podstawowym i średnim oraz
      uniwersytetami w Cambridge czy Bostonie).

Pytanie, jakie nalezy sobie postawić, to czy chcemy Poznania jako miasta
      przyszłości, czy też efektów nalezy szukac natychmiast? Wiele zależy od PR.

Pozdrawiam.
      • Gość: Marek to dlaczego dowiaduję się o tym z forum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 19:18
        > Miałem przyjemność rozmawiania z Panem odpowiedzialnym za promocję miasta. To
        > naprawdę inteligentny gość. Czy wiecie, że Poznań w rankingu miast światowych
        > został uznany za III miasto najatrakcyjniejsze do mieszkania na świecie? Nie
        > zrzucałbym całej winy na wszystkich urzędników.

Bo z własnych obserwacji wiem że Poznań jest najlepszym polskim miastem do
        zamieszkania.
        Ale dlaczego o wynikach takiego konkursu nie jest głośno?

W mieście jak i w okolicach inwestuje się naprawdę dużo.
        Lecz wydaje się że nie ma komu w Poznaniu o tym pisać.
        Brakuje profesjonalnych dziennikarzy piszących o gospodarce i inwestycjach.
        Szczególnie dziennikarze Gazety w poznańskim oddziale powinni się tym zajmować.

Ja rozumiem że bardziej chwytliwymi tematami jest działalność Kulczyka i
        Grobelnego...ale przecież nie tylko nimi Poznań żyje;-)

pozdr.
        • Gość: paulos Re: to dlaczego dowiaduję się o tym z forum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:08
          Thomas skąd Ty masz takie dane??
          to są chyba jakieś żarty

a co do inwestycji - może i prasę mamy kiepską, ale ich nie jest naprawdę
          dużo...
          • Gość: MK podstawa to połączenia lotnicze IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.11.05, 12:15
            Liczba czy wolumen inwestycji jest wypadkową także liczby połączeń lotniczych.
            Jednym z podstawowych pytań stawianych przez inwestorów jest skomunikowanie
            miejsca inwwestycji z Europą, światem. Ciężarówki z materiałem i produktami
            końcowymi muszą mieć możliwośc dojazdu, właściele i pracownicy zaś dolotu....
            Wyższa kadra, specjaliści, pracownicy biurowi krążący między siedzibą i
            fabrykami nie będą często pół Europy jechać samochodem !!!

Przykład Niemiec, gdzie nawet największe firmy w celu obniżenia kosztów, latają
            na pokładach linii niskokosztowych jest głosem "za" jak najsilniejszym
            przyciąganiem na Ławicę tanich przwoźników, których na razie jest mało (Wizz Air
            i Ryanair z 2 połączeniami Poznań - Londyn). Tanimi liniami podróżują i
            podróżować będą także przedstawiciele small business-u. Oto przykład tanich
            niemieckich linii lotniczych Germanwings:

"Wiele pasażerów wybiera tanie linie lotnicze Germanwings w przypadku podróży
            służbowych. Na trasach do i z Warszawy (do końca sierpnia 2005) 49,7% pasażerów
            leciało służbowo, na trasach do i z Krakowa odsetek ten wyniósł 37,2%. Źródło:
            www.mojeprzeloty.pl/nowosc.php?dzien=2005-09-29&org=germanwings

MK
            • Gość: Tommy Re: podstawa to połączenia lotnicze IP: 62.17.252.* 14.11.05, 14:22
              Pelna zgoda z przedmowca.
              Co jest nie tak w Poznaniu, ze ruch lotniczy jest tak slabo rozwiniety?
              Dlaczego dopiero teraz zaczyna sie dziac cos na Lawicy skoro Polska jest w UE
              ponad rok, a nowoczesny terminal juz stoi juz chyba od 3 lat?
              Co jest nie tak???????
              • Gość: couleur3 Re: podstawa to połączenia lotnicze IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.05, 14:36
                > Dlaczego dopiero teraz zaczyna sie dziac cos na Lawicy skoro Polska jest w UE
                > ponad rok, a nowoczesny terminal juz stoi juz chyba od 3 lat?
                > Co jest nie tak???????
                Myślę , że odpowiedzi należy szukać w strukturze własnościowej przedsiębiorstwa
                Porty Lotnicze. Większość nie należy do miasta czy nawet wojewody tylko do
                centrali w Wa-wie. A oni tam mają inną koncepcję rozwoju regionalnego niż my ,
                mieszkańcy Wlkp. Dla nas przeznaczyli rolę peryferyjnego lotniska dla Warszawy.
                To szeroki temat i na pewno jest jeszcze wiele do powiedzenia o tym.
        • Gość: Thomas Re: to dlaczego dowiaduję się o tym z forum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:48
          Właśnie to jest brak odpowiedniej polityki informacyjnej i promocyjnej miasta.

Politykom z Wiejskiej wystarczy, że się spotkają z byle jakiego powodu, by
          zorganizować konferencję prasową, zaprosić wszystkie stacje telewizyjne i
          agencje prasowe.

Poznaniowi brakuje nie tylko odrobiny buty i dumy, ale i pieniędzy na promocję.
          Nie wystarczy osiągać sukcesy i robić "pracę u podstaw". Popatrzcie choćby na
          sprawę miast organizatorów mistrzostw Europy w p.n.

Władze miasta myślały, że wystarczy budować stadion, budować hotele
          (5 gwiazdkowy Sheraton, w miejscu kina Bałtyk), oddawać autostradę i planować 3
          ramę komunikacyjną i wszyscy to dostrzegą. Błąd. Informacja i promocja musi
          ludzi bombardować. W Stanach jak Cię wywalą jednymi drzwiami to się musisz
          wpychać drugimi. Po kilku razach zawsze coś osiągniesz. To samo trzeba robić w
          Poznaniu, jak Cię wywali jeden decydent, to wpychać się trzeba do kolejnego i
          lobbować na maxa. Gdańsk i Wrocław mają gigantyczne budżety promocyjne i gdzie
          się da prezentują makiety, a poza tym nic nie robią. Ale mają wyniki.

Ale to jest pikuś.

Wyobrażcie sobie, że w Jelonku gm. Suchy Las buduje się nowoczesny park
          przemysłowo-technologiczny. Realizuje go prywatny człowiek. Po prostu bez
          gadania co można zrobić sam postanowił zbudować nowoczesne centrum i
          samodzielnie przyciągać nowe inwestycje do Poznania.
          Na razie buduje biurowiec i dwie hale przemysłowe. Robi to w ramach programu
          1.3. SPO-WKP. Jestem ciekaw czy miasto i wojewoda pomogą mu się dalej rozwijać
          choćby poprzez poszerzenie drogi Poznań-Piła. Wszyscy byśmy na tym skorzystali,
          bo szybki wyjazd w kierunku Piły w godzinach szczytu jest kosmicznym wyczynem.

Podstawowy bład tego gościa to tylko to, że nie potrafi tak się promować i
          lobbować jak Volskwagen, chociaż docelowo na 35 ha gruntu może być więcej
          miejsc pracy niż w całym VW, Polfie i Bridgestonie razem wziętych. Tylko jak Ci
          ludzie dojadą do roboty...

Pozdrawiam troszczących się o Poznań
          • Gość: Thomas Dodam tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:58
            Tylko dlaczego, żadna gazeta o tym nie pisze, kiedy na przykład inwestycja
            DELPHI o wartości 1.5 mln USD w Krakowie polegająca na zatrudnieniu 100 ludzi
            gościła prawie w każdej gazecie.

Co te pismaki w Poznaniu robią...
            • Gość: pagani Re: Dodam tylko IP: *.asta-net.com.pl 18.11.05, 18:45
              Thomas mam pytanie dot. tego Parku Technologicznego w Jelonku. Czy obiekt ten
              ma stawiać firma Nickel?
              • Gość: Thomas Re: Dodam tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:49
                Tak, NICKEL.
                Ja osobiście jestem pod wrażeniem takiej aktywności
                • Gość: pagani Re: Dodam tylko IP: *.asta-net.com.pl 18.11.05, 18:55
                  Tak też się cieszę z takiej informacji. Nawet nieźle się prezentuje ten budynek
                  na wizualce. Co do dziennikarzy poznańskich w kwestii inwestycji to szkoda
                  gadać. Na stronce GW dział inwestycji jest uaktualniany raz na 6 miesięcy...
                  Poza tym mam wrażenie, iż nasi dziennikarze uważają, że nie ma sensu informować
                  o jakichkolwiek inwestycjach realizowanych za rogatkami Poznania.
                  • Gość: pagani Re: Dodam tylko IP: *.asta-net.com.pl 18.11.05, 19:01
                    Co do wylotu na Piłę to obawiam się, że na poprawę obecnego horroru jeszcze
                    trochę poczekamy. Wiąże się to z zaplanowaną budową północno-wschodniej
                    obwodnicy Poznania przez centralę GDDKiA. Nie pamiętam terminów, ale chyba coś
                    słyszałem o roku 2009 (koniec realizacji), pewny jednak nie jestem na 100%.
                    • kaska65 Re: Dodam tylko 18.11.05, 19:09
                      Ja tylko nie rozumiem, dlaczego ten facet nie zorganizował imrezy typu "kamień
                      węgielny" itp. Przed wyborami miałby całe stado polityków i kupę obietnic,
                      typu "bedziemy wspierać nowe inwestycje".

Może wówczas ugrałby wiecej niż VW w Antoninku. Swoją drogą ta inwestycja
                      bardziej zasługuje na rozszerzenie wolnej strefy ekonomicznej.
    • Gość: ee Re: rozruszać Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 00:01
      Tylko że do VW przyjeżdżają we czwórkę w jednym samochodzie rozklekotanymi
      rzęchami ludzie spod Wągrowca... A dla Inżyniera to tylko jest tam praca
      właśnie "poganiacza mułów". Nic do wymyślania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka