renepoznan 31.10.05, 18:41 Na WTK usłyszałem fragment dyskusji z Frankiewiczem na temat finansowania oświaty poznańskiej - szkół. Czy ktoś coś wie na ten temat lub wie gdzie można na ten temat poczytać? Prosze o informację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nieczytata Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.crowley.pl 31.10.05, 20:55 Czy to chodzi o sfinansowanie jego magisterki? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 31.10.05, 20:58 Nie bo to dotyczy szkół do poziomu liceum. Wyzej juz nie.Choć szkoda bo dałby wieksze pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thin_Air Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 23:56 Powstał taki program chyba 2 lata temu i szkoły po okresie 3 lat miały być rozliczane z efektow tzn. oceniane czy sobie dają radę czy nie. Ale w międzyczasie powstała pilna potrzeba zamknięcia kilku szkól i wtedy najlepsi fachowcy od oswiaty tzn. panowie Frankiewicz, Pomin + Dyrektor Tomczak zaprezentowali własne, nieco skorygowane wyliczenia, które miały pokazać, ze te własnie, a nie inne szkoły muszą być zamknięte. Wszystko to było mocno naciągane więc w/w fachowcy po paru kompromitujących wystąpieniach zobowiązali się przygotowac dodatkowo Najlepsze i Niepodważalne Kryteria wskazujące jak restrukturyzować oświatę w Poznaniu. Gdy udalo się już jednak zamknąc to co chcieli, przekazac co poniektóre budynki inicjatywom biznesowym sprawa kryteriow ucichła. W niedzyczasie okazalo się, ze władze Poznania poważnie oszukują szkoły opóźniając należne dotacje m.in. na dzieci niepełnosprawne. Z inicjatywy radnych (o ile pamiętam panie Dudziak, Kretkowska i Syp) oraz dyrektorów szkół powstał zespół, który w kilka tygodni zrobił to, za co nie mógł przez rok zabrać się Wydzial Oświaty. Po rozpoznaniu sytuacji nie było watpliwości, że pieniedze nie docierały tam gdzie powinny i system finansowania oświaty jest manipulowany przez władze miasta. Obawiam się, ze do teraz nic się nie zmieniło. Mam wrażenie, ze sprawa przygotowania programu restrukturyzacji sieci placówek oświatowych w Poznaniu i związanego z tym programu finansowania oświaty to problem pzekraczający możliwości obecnych władz miasta i fachowców z WO (a raczej niskiego lotu polityków, którzy się tam przechowują do najbliższych wyborów). W trakcie dyskusji na ten temat na Radzie Miasta z inicjatywą przygotowania autorskiego programu restrukturyzacji oświaty wystąpił pan Szczuciński ale po szumnych ogłoszeniach nigdy więcej nic na ten tenmat nie czytałem. Pod Prezydentem Grobelnym też był chyba w zeszłym roku podwieszony link, ze z troską pochyla się nad poznańską oświatą i patronuje jakims projektom zmian na lepsze (ale nie było konkretów). Jesli Cię ten temat interesuje to na pewno najwięcej informacji uzyskasz u tych pań radnych, o których wspominałem. Raczej na pewno odezwie się mailowo p. K.Kretkowska (kasiakret@go2.pl), pozostałe chyba też. Faceci z Komisji Oświaty są raczej mniej merytoryczni (robią w każdym razie takie wrażenie). Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 01.11.05, 08:19 Dzięki z informację i namiar na źródło informacji. Frankiewicz mówił coś o bonie oswiatowym ale dziwnym, bo pieniadze na ucznia miały byc dzielone na cztery cząsci z czego do ucznia podwiazane miały byv dwie a pozostałe dwie byłyby przydzielanie wg swobodnego uznania urzednika. Brzmiało to dziwnie ale że słyszałem fragment dyskusji to trudno sie wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thin_Air Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 02.11.05, 07:29 W normalnym kraju taki program powinien być konsultowany, pojawić się na stronie UM. U nas zwykle do konsultacji dostają takie dokumenty dyrektorzy szkol i to dzień przed terminem wprowadzenia. Gdybyś gdzieś namierzył to dzielo daj znac. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 02.11.05, 13:53 O.K. Choć nie używałbym słowa "dzieło". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thin_Air Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 04.11.05, 21:11 Dzis (4.11.) o finansowaniu oswiaty pisze Pani A Przybylska na str 7 GW. Słyszałem też o programie likwidacji szkoł integracyjnych, które się nie sprawdzaja bo są za drogie dla miasta. Ale to mam nadzieję jakaś przekłamana informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
gizela123 Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 04.11.05, 22:08 Znalazłam projekt uchwały bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thin_Air Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 05.11.05, 04:51 Dokładniejszy adres projektu uchwaly w sprawie bonu oswiatowego - bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/kalsam.html?co=sesja&id=12224&p= Projekty uchwal są podłaczane pod poszczegolne sesje RM, nie sposób ich znaleźć gdzie indziej. Na tej samej stronie jest pod poz. 10 stanowisko w sprawie finansowania oswiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 05.11.05, 08:08 Dzięki za informację. Nie wiedziałem że publikuja też projektu uchwał. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 05.11.05, 10:22 Przeczytałem ten projekt. I szczerze mowiac mam poważne wątpliwosci. O ile zrozumiałe dla mnie jest dodatkowe dofinansowanie uczniów kalekich (nie lubie słowa niepełnosprawny bo to jest masło maslane) to pozostałe cele bonów dodatkowych i uzupełniających sa dziwne - praktycznie bedzie to swobodna decyzja urzednika a życie juz nas nauczylo, że oznacza to kumoterstwo. Z drugiej strony zycie jest tak bogate,że wszystkich przypadków przewidziec nie sposób. Ale czy zakres tej swobodnej decyzji urzedniczej nie jest zbyt duzy. Poza tym regulacje szczegółowe, np. przewidziano dofinansowanie w przypadku najmu pomieszczeń przez przedszkole a co w przypadku najmi przez szkoły? Nie mam przekonania. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weteran Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 06.11.05, 13:58 E tam. Odpowiedz Link Zgłoś