Dodaj do ulubionych

finansowanie oswiaty w Poznaniu

31.10.05, 18:41
Na WTK usłyszałem fragment dyskusji z Frankiewiczem na temat finansowania
oświaty poznańskiej - szkół. Czy ktoś coś wie na ten temat lub wie gdzie
można na ten temat poczytać?
Prosze o informację.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nieczytata Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.crowley.pl 31.10.05, 20:55
      Czy to chodzi o sfinansowanie jego magisterki?
      • renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 31.10.05, 20:58
        Nie bo to dotyczy szkół do poziomu liceum. Wyzej juz nie.Choć szkoda bo dałby
        wieksze pieniadze.
    • Gość: Thin_Air Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 23:56
      Powstał taki program chyba 2 lata temu i szkoły po okresie 3 lat miały być
      rozliczane z efektow tzn. oceniane czy sobie dają radę czy nie.
      Ale w międzyczasie powstała pilna potrzeba zamknięcia kilku szkól i wtedy
      najlepsi fachowcy od oswiaty tzn. panowie Frankiewicz, Pomin + Dyrektor Tomczak
      zaprezentowali własne, nieco skorygowane wyliczenia, które miały pokazać, ze te
      własnie, a nie inne szkoły muszą być zamknięte.

Wszystko to było mocno naciągane więc w/w fachowcy po paru kompromitujących
      wystąpieniach zobowiązali się przygotowac dodatkowo Najlepsze i Niepodważalne
      Kryteria wskazujące jak restrukturyzować oświatę w Poznaniu. Gdy udalo się już
      jednak zamknąc to co chcieli, przekazac co poniektóre budynki inicjatywom
      biznesowym sprawa kryteriow ucichła.

W niedzyczasie okazalo się, ze władze Poznania poważnie oszukują szkoły
      opóźniając należne dotacje m.in. na dzieci niepełnosprawne. Z inicjatywy radnych
      (o ile pamiętam panie Dudziak, Kretkowska i Syp) oraz dyrektorów szkół powstał
      zespół, który w kilka tygodni zrobił to, za co nie mógł przez rok zabrać się
      Wydzial Oświaty. Po rozpoznaniu sytuacji nie było watpliwości, że pieniedze nie
      docierały tam gdzie powinny i system finansowania oświaty jest manipulowany
      przez władze miasta. Obawiam się, ze do teraz nic się nie zmieniło.

Mam wrażenie, ze sprawa przygotowania programu restrukturyzacji sieci placówek
      oświatowych w Poznaniu i związanego z tym programu finansowania oświaty to
      problem pzekraczający możliwości obecnych władz miasta i fachowców z WO (a
      raczej niskiego lotu polityków, którzy się tam przechowują do najbliższych
      wyborów).

W trakcie dyskusji na ten temat na Radzie Miasta z inicjatywą przygotowania
      autorskiego programu restrukturyzacji oświaty wystąpił pan Szczuciński ale po
      szumnych ogłoszeniach nigdy więcej nic na ten tenmat nie czytałem. Pod
      Prezydentem Grobelnym też był chyba w zeszłym roku podwieszony link, ze z troską
      pochyla się nad poznańską oświatą i patronuje jakims projektom zmian na lepsze
      (ale nie było konkretów).
      Jesli Cię ten temat interesuje to na pewno najwięcej informacji uzyskasz u tych
      pań radnych, o których wspominałem. Raczej na pewno odezwie się mailowo p.
      K.Kretkowska (kasiakret@go2.pl), pozostałe chyba też. Faceci z Komisji Oświaty
      są raczej mniej merytoryczni (robią w każdym razie takie wrażenie).

• renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 01.11.05, 08:19
        Dzięki z informację i namiar na źródło informacji. Frankiewicz mówił coś o
        bonie oswiatowym ale dziwnym, bo pieniadze na ucznia miały byc dzielone na
        cztery cząsci z czego do ucznia podwiazane miały byv dwie a pozostałe dwie
        byłyby przydzielanie wg swobodnego uznania urzednika. Brzmiało to dziwnie ale
        że słyszałem fragment dyskusji to trudno sie wypowiadać.
        • Gość: Thin_Air Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 02.11.05, 07:29
          W normalnym kraju taki program powinien być konsultowany, pojawić się na stronie
          UM. U nas zwykle do konsultacji dostają takie dokumenty dyrektorzy szkol i to
          dzień przed terminem wprowadzenia. Gdybyś gdzieś namierzył to dzielo daj znac.
          • renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 02.11.05, 13:53
            O.K. Choć nie używałbym słowa "dzieło".
            • Gość: Thin_Air Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 04.11.05, 21:11
              Dzis (4.11.) o finansowaniu oswiaty pisze Pani A Przybylska na str 7 GW.
              Słyszałem też o programie likwidacji szkoł integracyjnych, które się nie
              sprawdzaja bo są za drogie dla miasta. Ale to mam nadzieję jakaś przekłamana
              informacja.
    • gizela123 Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 04.11.05, 22:08
      Znalazłam projekt uchwały
      bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/index.html
      • Gość: Thin_Air Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 05.11.05, 04:51
        Dokładniejszy adres projektu uchwaly w sprawie bonu oswiatowego -

bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/kalsam.html?co=sesja&id=12224&p=
        Projekty uchwal są podłaczane pod poszczegolne sesje RM, nie sposób ich znaleźć
        gdzie indziej. Na tej samej stronie jest pod poz. 10 stanowisko w sprawie
        finansowania oswiaty.

• renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 05.11.05, 08:08
          Dzięki za informację. Nie wiedziałem że publikuja też projektu uchwał.
        • renepoznan Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu 05.11.05, 10:22
          Przeczytałem ten projekt. I szczerze mowiac mam poważne wątpliwosci. O ile
          zrozumiałe dla mnie jest dodatkowe dofinansowanie uczniów kalekich (nie lubie
          słowa niepełnosprawny bo to jest masło maslane) to pozostałe cele bonów
          dodatkowych i uzupełniających sa dziwne - praktycznie bedzie to swobodna
          decyzja urzednika a życie juz nas nauczylo, że oznacza to kumoterstwo. Z
          drugiej strony zycie jest tak bogate,że wszystkich przypadków przewidziec nie
          sposób. Ale czy zakres tej swobodnej decyzji urzedniczej nie jest zbyt duzy.
          Poza tym regulacje szczegółowe, np. przewidziano dofinansowanie w przypadku
          najmu pomieszczeń przez przedszkole a co w przypadku najmi przez szkoły? Nie
          mam przekonania.
          Co o tym sądzicie?
    • Gość: Weteran Re: finansowanie oswiaty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 06.11.05, 13:58
      E tam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka