mejbi 14.11.05, 12:03 Czy macie u siebie wilgoć na oknach? Od strony wnętrza mieszkania? My mamy ją stale. Czy to jest normalne, że krople spływają nam z okien? Słyszałam, że to może być wina złej wentylacji.. Ktos zna się na tym? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polanek1 Re: Rosa na oknach 14.11.05, 13:18 mejbi napisała: > Czy macie u siebie wilgoć na oknach? Od strony wnętrza mieszkania? My mamy ją > stale. Czy to jest normalne, że krople spływają nam z okien? Słyszałam, że to > może być wina złej wentylacji.. Ktos zna się na tym? > Pozdr A rozszczelniasz okna na noc? Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: Rosa na oknach 14.11.05, 13:44 Nie tylko na noc (jesli chodzi Ci o status zamkniecia okna: "mikrowentylacja"). A otwierac ich na full raczej się nie da przy tej pogodowo-tramwajowej aurze za oknem. Faktem jest, że ostatnimi czasy nie działa u nas ogrzewanie (albo działa okresowo), może stąd tak duzo wilgoci w mieszkaniu? Nigdy wczesniej w poprzednich mieszkaniach nie spotkałam się z czymś takim, nawet przy rzadko otwieranych oknach... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
polanek1 Re: Rosa na oknach 14.11.05, 13:56 Przyczyna jest prosta - różnica temperatur pomiędzy zew i wew stroną okna + wilgoć Ja miałem tak jak mieszkałem na wildzie w nowej plombie - sypialnia miała jakieś 4 m2 i nawet przy wyłączonym ogrzewaniu woda się skraplała, pomagało dopiero otwarcie okna Ja póki co nie mam takich problemów w wieżowcu Jakie duże jest pomieszczenie o którym piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: Rosa na oknach 14.11.05, 14:31 Dotyczy to zarówno większego salonu, jak i mniejszej sypialni, więc nie wiem czy powierzchnia ma tu coś do rzeczy.. A dzisiejszej nocy przy braku ogrzewania różnica między zew i wew stroną okna nie była az tak duża ;) Pozostaje więc wilogoć... Odpowiedz Link Zgłoś
polanek1 Re: Rosa na oknach 14.11.05, 14:46 jeśli to całe mieszkanie, to przyczyną jest wentylacja Odpowiedz Link Zgłoś
polanek1 Re: Rosa na oknach 14.11.05, 14:51 a rozszerzając jej złe działanie tzn. zakładając, że nie hajcujesz na maksa kaloryferami, nie gotujesz non stop np. baraniny, nie masz w chacie imprezy na 100 osób 24 h na dobę i masz rozszczelnione okna, a mimo to masz skraplanie na okienkach - zawodzi wentylacja grawitacyjna; co mogę polecić - rozszczelniaj okna ( w sypialni dla zdrowia polecam otwieranien okna choćby w wariancie lufcik, reszta na godz. 13tą czyli tzw. mikrowentylacja) i zostaw na noc w jeden dzień włączony wentylator w łazience - jeśli skraplanie zniknie - na bank jest problem z wentylacją grawitacyjną (poproś Atanera o sprawdzenie pionów - zdarza się, że zaprawa utknie w przewodzie went. co można usunąć i przywrócić właściwe działanie - ja miałem ten case na wildzie) Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: Rosa na oknach 14.11.05, 23:39 Otwieranie w sypialni na noc chocby lufcika nie wchodzi w grę (tramway ;), ale non stop się mikrowentylujemy, zrezygnowaliśmy z baraniny, a goście dostali zakaz wizyt, to może coś z tego będzie? ;) Pozdr PS. Test kartkowy wykazał, że wentylacja grawitacyjna jest oki. Odpowiedz Link Zgłoś
mbb4 Re: Rosa na oknach 14.11.05, 22:01 poczytaj w granatowej teczce, która dostałaś z atanera. tam pisza o tym zjawisku i nawet go interpretują Odpowiedz Link Zgłoś
polanek1 Re: Rosa na oknach 15.11.05, 12:54 Że też o tym nie pomyślałem - zgadza się Ataner ma takie ładne opracowanie nt. wilgoci etc. Jeśli masz sprawną wentylację - pozostaje Ci uchylanie okna w nocy i wietrzenie w dzień - jak na dobre zaczną grzać to może Ci ta wilgoć w końcu "wyjdzie". Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kotschroedingera Re: Rosa na oknach 15.11.05, 17:25 Wilgoć nie wychodzi od temperatury, a zmienia się prężność pary :-). Równie dobrze można by maksymalnie uszczelnić mieszkanie i jakąś pompką podnosić ciśnienie, bo jest pewna równoważność między p i T w kontekście tej sytuacji. Ale z tych dwóch wyjść lepsze zdaje się być ciśnieniowe, bo samopoczucie wzrośnie wraz z ciśnieniem :-)). Tyle gwoli żartów. pozdrawiam kots. Odpowiedz Link Zgłoś
gagt Re: Rosa na oknach 26.11.05, 00:23 Też mam cholerną rosę i nić nie mogę z nią zrobić! Na szczęście nie pojawia się codziennie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
biochip Re: Rosa na oknach 18.01.06, 15:40 Problem z parowaniem szyb niestety dotyczy i nas, a jest teraz zimą naprawdę tragicznie. Codziennie zaczynam dzień od ścierania kałuży wody z parapetów i podłogi. Doszło do tego, że podkładam jakieś śmieszne pojemniki na wodę, bo wkrótce drewnianą podłogę i parapety może szlag trafić. Na nic stosowanie się do wspomnianej tu "instrukcji". Wentylacja plus rozszczelnianie okien (na cały dzień!), nic nie daje. A nie mam w domu sauny czy pralni... Mieszkanie jest dodatkowo (mimo mrozów i ryczących czołgów za oknem) wietrzone codziennie przez otwarcie okien. Mimo to, para się utrzymuje. Zauwazyłem ostatnio, że uszczelka w oknach była przemarznieta, a tak zdaje się być nie powinno. Ktoś ma podobne problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
karoolo83 Re: Rosa na oknach 18.01.06, 21:51 Proszę Państwa grzać, grzać i jeszcze raz grzać, a przy tym cały czas wentylować. Mieszkamy w nowych blokach ściany jeszcze „oddychają”. Jest bardzo duża wilgotność w mieszkaniach. Mury są świeże i przez najbliższe 2 lata to będzie się tak ciągnąć. Musimy wysuszyć mury przez ostre grzanie i będzie dobrze. Tak jest w każdym nowym mieszkaniu nie ważne, przez kogo było budowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
plootto Re: Rosa na oknach 24.01.06, 21:17 ja mieszkam na Polance 1 od początku jej powstania. Mieszkanie 42 m.kw. Mikrowentylacja włączona cały dzień. Szyby wentylacyjne dobre. Ale i tak mam skroplinę. I nie jest to wina świeżego mieszkania, oddychanie itd. Moim zdaniem problem polega na tym, że Ataner dał badziewne okna!! Moja mama ma również plastiki. Gdy szczelnie zamknie wszystkie okna (grzeje normalnie) to nie ma ani kropelki na oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
biochip Prawda o oknach 24.01.06, 22:32 Na pewno nie jest normalne, to co zastałem wczoraj w mieszkaniu, tj. zamarzniętą skroplinę (po ludzku sople) między oknami balkonowymi a podłogą. Chyba nie na tym ma polegać mikrowentylacja (do której się skrupulatnie stosuję), abym miał, jesli nie wodę, to lód pod oknem?? Na parapecie (na szczęście wciąż betonowym) krople zdążyły już wyżłobić dziurę, a w podstawionych obecnie pod oknami pojemnikach codziennie zbieram na oko ok. 1/4 szklanki wody. Okna mam stale rozszczelnione! I tu pare słów o oknach. Nie wiem, jak to jest na Polance1, ale w etapie I Ataner zastosował najprostsze okna o 3-komorowym profilu z szybą 1,1 (współczynnik przenikania ciepła okreslający stopień izolacyjności termicznej okna). Oto, co mozna przeczytać o nich w najnowszym (01.2006) numerze branżowego miesięcznika "Izolacje". Cytuję: "Stosowane od 1998 r. okna o profilu trzykomorowym z szyba 1,1 są dziś rozwiązaniami raczej nieekonomicznymi i przestarzałymi. Wybiera się je w przetargach ze względu na niewłaściwy zapis w projekcie. Najczęściej bowiem architekci określają okna przez informację o profilu i o szybie. Zapis brzmi: okna z PCV z szybą 1,1 W/m2.K, co daje ogromną dowolność w interpretacji zapisu, a w konsekwencji przyczynia się do stosowania okien najtańszych i najgorszych". O braku jakiejkolwiek dźwiekoszczelności już nie wspomnę. Z tego, co się natomiast zorientowałem, w II etapie Ataner już nieco zmądrzał, stosując okna z szybami 1,0 (mówiąc prosto - im współczynnik mniejszy tym lepiej) i z duzo lepszym profilem, wprawdzie nieduży postep, ale zawsze coś. Nauczył się naszym kosztem?? Odpowiedz Link Zgłoś
karoolo83 Re: Rosa na oknach 25.01.06, 17:50 Jak chcecie to sobie poczytajcie. Problemy nie są tak ważne jak odpowiedzi Jak chcecie wiedzieć coś więcej sami zadajcie pytanie www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,1373 www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,10415 www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,11194 www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,11786 www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,12830 www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,10698 www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,12160 www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,4336 www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,11665 Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
biochip Re: Rosa na oknach 25.01.06, 19:03 No cóż, znam te odpowiedzi. Niestety nie wnoszą one nic nowego. Nad nawiewnikami w oknach sam się zastanawiam od jakiegoś czasu. To wszystko nie zmienia faktu, że okna mamy do niczego i kłania się ich wymiana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś