Dodaj do ulubionych

A może tak!!

22.11.05, 13:08
Bardzo podoba mi się ta propozycja.
No może miejsce wybrałbym mnie ruchliwe.
Oczekuję propozycji takiego miejsca.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051122/publicystyka/publicystyka_a_12.html
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: A może tak!! 22.11.05, 13:09
      OPINIE
      LISTY

Stała trasa demonstracji

Ciągle dyskutuje się o wolności do demonstracji. Ja tez uważam, że nie powinno
      się zakazywać jakiejkolwiek demonstracji, bez względu na to, czy demonstrują
      pederaści, lesbijki, górnicy, hutnicy, właściciele zwierząt, obrońcy żab,
      lunatycy czy świry. Uważam, że dla zapewnienia porządku i bezpieczeństwa na
      drogach powinniśmy wzorem rozwiniętych państw wyznaczyć w każdym mieście stałą
      trasę demonstracji, np. w Poznaniu na drodze wzdłuż toru regatowego na Malcie.
      A łamiących to prawo rozpędzać z całą bezwzględnością. Skuteczniej i szybciej,
      jak ostatnio w Poznaniu.

Będzie wyznaczona trasa i nie będzie argumentu, że istnieje jakiś zakaz.

Do zobaczenia na wyznaczonej trasie.

Tadeusz Skaba, Toruń
      • Gość: 007 Kto by manifestował z dala od widzów? IP: *.icpnet.pl 22.11.05, 13:14
        • l.george.l Re: Kto by manifestował z dala od widzów? 22.11.05, 14:31
          Zainteresowani widzowie dotrą do trasy przemarszu, niezaintersowani nie będą
          prowokowani do zajmowania stanowiska i wykrzykiwania, co o tym myślą.
      • Gość: Weteran Re: A może tak!! IP: *.icpnet.pl 22.11.05, 13:24
        Tak myslę,że idealna byłaby trasa pomiędzy Pomnikiem Armii Czerwonej na
        Cytadeli a amfiteatrem. Ludzi mogłoby sie zebrać dowolna ilość.
        Niebezpieczeństwa dla osób trzecich i ich mienia prawie żadnego. Ruchu
        ulicznego nie zablokują. A jak ktoś sie zdenerwuje za bardzo to z pobliskiego
        muzeum jakis moździerzyk pożyczyć mozna. Amunicja już we własnym zakresie.
        Oczywiscie Prezydent nie mogłby zakazać takiej manifestacji. Najwyzej po niej,
        organiztorzy do pierdla (wyrok Sądu)jeżeli okaże się, że np. nie lubią żydów
        czy gejów albo Radia Maryja.
        A miasto miałoby spokój. I o to chodzi.

Problem tylko co z tymi psami, które grasują po Cytadeli.
        • caprice83 Re: A może tak!! 22.11.05, 13:28
          w takim razie należałoby zakazać wszelkich meczy piłki noznej, wiadomo do
          jakich awantur dochodzi między pseudokibicami, mienie jest tym bardziej
          zagrozone.
          uzasadnienie grobelnego o niszczeniu mienia jest idiotyczne
          • Gość: Weteran Re: A może tak!! IP: *.icpnet.pl 22.11.05, 13:30
            Koleżanko - nie ten temat. Marsz z soboty to juz temat zamkniety. Nie odgrzewaj
            starej zupy bo smierdzi. A jak uklady z vikką? Zawieszenie broni?
          • pan.nikt Re: A może tak!! 22.11.05, 13:31
            Mecze odbywają sie na stadionach.
            I włąśnie o to w tym wątku chodzi.
            O wydzielenie stałej trasy dla protestów i pseudoprotestów.

A Ty dlaczego wypowiadasz się nie na temat??
            • pan.nikt Re: A może tak!! 22.11.05, 13:34
              to oczywiście do Caprii
            • caprice83 Re: A może tak!! 22.11.05, 13:34
              a kibice to przepraszam jak docierają na mecze? wg ciebie chyba na
              spadochronach skoro nie zakładasz mozliwosci zniszczenia mienia po meczu:/
              • Gość: Weteran Re: A może tak!! IP: *.icpnet.pl 22.11.05, 13:41
                caprice83 napisała:

> a kibice to przepraszam jak docierają na mecze?

Takie ryzyko to dla dobra demokracji już trzeba ponieść. Ostatecznie
                demonstranci na stałą trasę też muszą dotrzeć. Ale tak jak kibice najbardziej
                niebezpieczni sa dopiero w dużej grupie - gdy stają sie już 'odważni" - a nie
                daj Boże jak ostatnio jest modne - po prochach lub alkoholu.
                Całkowicie ryzyka nie wyeliminujemy. Gdy naprzykład bolszewicy będa chcieli
                demonstrować, że wszystko jest wspólne to nie unikniemy rabowania sklepów
                (popatrz na demonstracje zachodnie) ale gdy beda to grupki dopiero idace na
                demonstracje to policji bedzie łatwiej nad nimi zapanować.
              • pan.nikt Re: A może tak!! 22.11.05, 13:41
                Za niszczenie mienia niezależnie przed, po czy w czasie, nalezy karać z całą
                surowością. I nie ważne, czy sprawa dotyczy meczu, czy pikiety, czy pielgrzymki.

Napisałem to kilka razy wyraźnie. Chuligaństwo trzeba tępić.
                Pomaranczowe kamizelki i po kilkaset godzin prac społecznych na rzecz miasta.
                Miotła, kilof, szypa, a im praca bardziej nieprzyjemna, ty, lepiej.
                Na kamizelakach napisy "jestem gnojem chuliganem", albo w tym stylu.
                NIECH ICH ZOBACZĄ!!!

Oczywiscie pomijam koszty zniszceń, bo za to chuligani muszą zwyczajnie
                zapłacić.
          • drhuckenbush Re: A może tak!! 23.11.05, 10:32
            To proponuje przejdz sie na mecz i zobacz to niszczone mienie.
            Jako przyszly prawnik powinnas opierac sie na faktach, a nie na wyobrazeniach o
            nich.
      • poika Re: A może tak!! 22.11.05, 13:44
        w sumie czemu nie. rozumiem, ze wszystkie demonstracje, marsze i pochody by sie
        w takim miejscu odbywaly? wlacznie z pochodami pierwszomajowymi, protestami
        zwiazkowcow, pokazami samochodow, pochodami religijnymi typo Boze Cialo itp...
        Bo jesli np. czesc z tego wylaczyc, to pomysl jest chybiony jako
        niesprawiedliwy.
        • pan.nikt Re: A może tak!! 22.11.05, 13:49
          Procesje Bożego Ciałą skupiajątaką ilość wiernych, że żadna tak minitrasa się
          nie sprawdzi.

Po prostu mamy w kraju ok 90% katolików, w procesjach bierze udział jakieś 70%,
          czyli w Poznaniu ponad 400 tys ludzi.

Mówmy o takich smiesznych grupkach, jak np w homopardach. Ilu? 100?? 200???
          • poika Re: A może tak!! 22.11.05, 14:11
            nie bardzo wiem skad wziales te 70% Poznania, ale pewnie wiesz co piszesz. 400
            tysiecy luda na dworze, no coz, moze dlatego, ze ja nie chodze nie
            doswiadczylem takiego tlumu, ktory powinien sie pojawiac co roku...

ale juz widze co czego zmierzasz - do podzialu na sluszne demonstacje, np. te
            za duze (kto bedzie definiowal, ktore sie kwalifikuja do miejskiej trasy, a
            ktore do tej "wyznaczonej" - w zamysle pewnie gdzies we Wiorku - boje sie
            pytac) i te niesluszne, typu lewakow czy homo... Pozniej mozna by podzialy
            mnozyc (np. srodki transportu dostosowane do wielkosci odpowiednich grup,
            wreszcie niepelnosprawni mieliby wlasne, dostosowane do ich potrzeb pojazdy;
            odseparowane od siebie miejsca handlu - taki gej, jak sie ubierze jak gej, moze
            wzbudzac niesmak nie tylko podczas demonstracji, ale podczas np. zakupow) i w
            ogole rozwarstwic spoleczenstwo na wszelkich mozliwych poziomach i uwidocznic
            to np. strojem (moze nawet uniformem - dla katolikow np. czarne, dla
            homoseksualistow rozowe), albo chociaz kokardkami (bron boze przepaskami) :-) -
            jaki wtedy swiat bylby piekny - kazdy znalby swoje miejsce (poczawszy od tego
            pierwszego, od miejsca demonstrowania), wiedzialby jaka czesc spoleczenstwa
            reprezentuje (kolorowe mundurki latwo sie liczy) i wiedzialby na ile moze sobie
            pozwolic (taki w rozowym mundurku raczej nie sugerowalby, ze JPII byl miernota
            teologiczna w parku pelnym ludzi ubranych na czarno - o ile by go w ogole do
            takiego parku wpuszczono)... Pieknie.

Moze ta kpina do Ciebie nie przemawia, moze faktycznie idea jest dobra, tylko
            jakos nie chce mi sie wierzyc, ze ten pomysl sie sprawdzi. Bo albo wszystkie
            pochody/demostracje/protesty w jednym miejscu, albo rowni i rowniejsi.
            • pan.nikt Re: A może tak!! 22.11.05, 14:19
              ze ja nie chodze nie
              > doswiadczylem takiego tlumu, ktory powinien sie pojawiac co roku...

NIE POWINIEN, ALE POJAWIA SIĘ CO ROKU.
              Nie w jednym miejscu, ale w wielu, dlatego trudno Ci to ogarnąć.

> ale juz widze co czego zmierzasz - do podzialu na sluszne demonstacje,
              Do niczego nie zmierzam.
              To Ty zaczełąś porównywać manifestacje zdecydowanej większości obywateli do
              demonstracji mikrogrupek.

Przypomnij sobie co znaczy demokracja.

A dalej, już tylko "blubry".

A co do stałego miejsca??
              Czy mam przypominać o takim miejscu np w Londynie????
              • poika Re: A może tak!! 22.11.05, 16:11
                o typowy pan.nikt... z capslock'iem jak zwykle... tak czy siak miejsce do
                demonstracji, ktore za kims peoponujesz, mialoby byc uzywane tylko w przypadku
                jakis mikrogrupek - ta niewygodna cecha demokracji (wolnością od dyskryminacji
                (rasowej, religijnej, seksualnej itp.) wraz z wolnością zrzeszania się i
                tworzenia politycznych grup nacisku oraz wolnością głoszenia swoich poglądów -
                nawet jeśli nie są one w danym momencie popularne) bylaby zachowana i sumienie
                uspokojone... No coz, powodzenia - taki pomysl i takie jego urzeczywistnienie
                na pewno przyniosa Poznaniowi kolejny rozglos.

O tych 400 tys. nie dyskutuje - moze mam za mlodych znajomych, ale jak z 10% z
                nich sie pojawia na tym spedzie bozocielnym to maksimum.

aha, w Londynie nie bylem, jedynie "przelotem", ale tam chyba wszystkie
                demostracje i pochody odbywaja sie w tym wyznaczonym miejscu, czy tylko
                mikrogrupek (np. w ich przypadku takie procesje katolickie)?
            • alfalfa Re: A może tak!! 22.11.05, 22:38
              No tak, większość chce Cię odpędzić a Ty tak bardzo, bardzo chciałabyś się do
              niego przytulić. A tu separacja. Tymczasem jest to odwracianie rzeczy
              faktycznej przyczyny i skutku. Chęć demonstrowania czegoś jest przyczyną - dla
              wyjaśnienia. Jeśli może być, nazwijmy to, nerwowo (bo taki obyczaj w
              społeczeństwie) to trzeba ryzyko minimalizować chocby przez lokalizacje
              geograficzną rzeczy samej. Mecze wysokiego ryzyka czasem rozgrywa się na
              neutralnym, obcym obu zgrupowaniom kibiców, gruncie.
              A.
              • poika Re: A może tak!! 23.11.05, 08:28
                Rozgrywanie meczy nie jest gwarantowane w konstytucji. Wydzielenie miejsca do
                demonstracji byloby swietnym pomyslem, gdyby dotyczylo wszystkich demonstracji -
                tu wyglada bardziej na chec wprowadzenia podzialu na manifestacje sluszne i
                mniej sluszne - to juz jest lamanie prawa.
          • Gość: Marol Re: A może tak!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 14:42
            Panie kochany 70%? Gdzie? Chyba w Bninie!
            • pan.nikt Re: A może tak!! 22.11.05, 14:46
              Panie kochany. A ile??

Znacznie więcej niż w niedziele na mszach.
              A na wyniki ws mszy czekamy.
              Liczenie właśnie się odbyło.

zresztą 400 tys to tylko 66%

A w Bninie??
              Nigdy nie byłem na procesji.
              Z ciekawych procesji, byłem w Łowiczu
      • renepoznan Re: A może tak!! 22.11.05, 19:22
        pan.nikt napisał:

> Stała trasa demonstracji

Dobry pomysł. A głupawe prowokacje, że procesje na Boże Ciało też miałyby tam
        sie odbywać niewarte są odpowiedzi.
        Natomiast demonstracje wyrażające poglady polityczne i inne mogace wywolać
        spory powinny byc skanalizowane.
        Proponuje drobna modyfikację. Organizator może starać sie o inna trasę ale musi
        być to wowczas demonstracja niekontrowersyjna, bezpieczna i popierana przez
        większość. Na to trzeba by uzyskać zgodę. Natomiast na stałej trasie - jedynie
        powiadomienie i uzgodnienia terminu. Wowczas wszelkie ruchy marginalne beda
        miały zagwarantowane swoje prawa.
        • pan.nikt Re: A może tak!! 22.11.05, 19:49
          Popieram ten głos rozsądku.
        • caprice83 przed chwilą na polsacie leciał program o takich 22.11.05, 20:47
          jak wy, powtarzacie tu wszystie poglądy neofaszystów, wszystkie - sa rowni i
          rowniejsi:/
          • v.i.k.k.a [...] 22.11.05, 21:05
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: strach Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:45
              v.i.k.k.a napisała:
              > jak inni sa neofaszystami to ty jesteś głupia ci.., uwazaj wiec na słowa.

vikka nie ma wyjscia musi posunąc sie do gróźb,bo caprice we wszystkim ją
              przerasta-nie jest głąbem ani nie ma tłustego meskiego ryja na pussydog.pl
              uhahahahaha
              • renepoznan Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:47
                nie znudziły cie jeszcze te durnawe wpisy?
                • lucyferciu Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:56
                  To jest wirtualna walka na śmierć i życie. Będą konały, ale jeszcze pazurami
                  będa sobie oczy wydłubywały:(
                  • pan.nikt Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 23:18
                    Kobiety tak mają.
                    • lucyferciu Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 23:22
                      W tym wypadku mamy 1000% zgodności:)))
                    • dobrusia_to_ja Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 23:58
                      No to ja nie jestem kobietą :((
                      • pan.nikt Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 23.11.05, 00:03
                        Wyjątki potwierdzają regułę.
                        Taką mam nadzieję.
                        Bo jak nie to musiałabyś być trawestytą.
                        A przecież ja Cię lubię.
                        • lucyferciu Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 23.11.05, 00:12
                          Czy mogę "przykolegować" się do Twojej wypowiedzi?:))
                          • pan.nikt Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 23.11.05, 00:27
                            Oczywiście. Lubić możemy Dobrusię grupowo.
          • pan.nikt Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:12
            Mogę zrobić dwie rzeczy:
            1. Wyzwać cię, za to, że mnie bez sensu obrażasz,
            Ale to byłoby dla ciebie za proste.

2. Poprosic o bliższe wyjaśnienie skąd wysnułaś taki wniosek.
            NA BAZIE JAKICH DEFINICJI I JAKICH PRZESŁANEK
            W końcu jako od omc pani mecenas mogę tego od ciebie wymagać.
            Pokaż co jest warta twoja wiedza.
            START!!!
            • lucyferciu Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:29
              pan.nikt napisał:

> Mogę zrobić dwie rzeczy:
              > 1. Wyzwać cię, za to, że mnie bez sensu obrażasz,
              > Ale to byłoby dla ciebie za proste.

Ona tylko na to czeka

> 2. Poprosic o bliższe wyjaśnienie skąd wysnułaś taki wniosek.
              > NA BAZIE JAKICH DEFINICJI I JAKICH PRZESŁANEK
              > W końcu jako od omc pani mecenas mogę tego od ciebie wymagać.

Nooo. Tu już przegiąłeś:) Nie spodziewałem sie po Tobie, że tak trudne pytania
              zadasz przyszłej absolwentce prawa:)) Aha, "omc pani mecenas" to dla niej za
              dużo:( Daj jej jakąś "podpórkę":)) Może telefon do przyjaciela? :)
            • renepoznan Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:35
              pan.nikt napisał:

2. Poprosic o bliższe wyjaśnienie skąd wysnułaś taki wniosek.
              > NA BAZIE JAKICH DEFINICJI I JAKICH PRZESŁANEK

Popieram - teraz sie okaże czy ma sie jakakolwiek wiedzę czy też tylko rzuca
              sie obelgami.
              • lucyferciu Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:38
                renepoznan napisał:

> teraz sie okaże czy ma sie jakakolwiek wiedzę czy też tylko rzuca
                > sie obelgami.

Rzuca tylko obelgami. A na jej wiedzę to nie licz:( Sprawdzone.
                • renepoznan Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:45
                  lucyferciu napisał:

>
                  > Rzuca tylko obelgami. A na jej wiedzę to nie licz:( Sprawdzone.

A szkoda. W Polsce i w Europie nalezałoby si ewreszcie naczyc znaczenia pojęć.
                  Lewicowcy rzucaja obelgami typu faszysta - podczas gdy faszyzm jest ewidentną
                  doktryna lewicową.Nie nazywa sie rzeczy po imieniu a potem sie placze na temat
                  zaniku moralności i odpowiedzialnosci.
                  Przykre to, że utwierdza w tym GW od której (niezaleznie od pogladów)
                  nalezałoby oczekiwać odpowiedzialności za słowo.
                  • lucyferciu Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:53
                    renepoznan napisał:

> Przykre to, że utwierdza w tym GW od której (niezaleznie od pogladów)
                    > nalezałoby oczekiwać odpowiedzialności za słowo.

Już to dawno zauważyłem. Nie doczekasz się odpowiedzialności za słowo:( I
                    dlatego, w miarę możliwości, czytuję różne dziwne gazety i oglądam telewizje
                    różnych maści. Bo, aby coś oceniać, czy mieć wyrobione zdanie, to trzeba poznać
                    język i myśli wroga.
                    • renepoznan Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 23:02
                      lucyferciu napisał:

> Już to dawno zauważyłem. Nie doczekasz się odpowiedzialności za słowo:( I
                      > dlatego, w miarę możliwości, czytuję różne dziwne gazety i oglądam telewizje
                      > różnych maści. Bo, aby coś oceniać, czy mieć wyrobione zdanie, to trzeba
                      poznać
                      >
                      > język i myśli wroga.

Nie tylko wroga. Nie można zaufać żadnej gazecie. Moze jeszcze w miare porządna
                      jest Rzeczypospolita. Pozostałe niestety nie maja pojecia co to jest niezalezne
                      dziennikarstwo. Popluwa sie na Nasz Dziennik ale przeczytawszy choćby relacje z
                      ostatnich zdarzeń w GW to naprawde nie widze zadnej miedzy nimi różnicy poza
                      popierana opcją. To samo dotyczy tygodników.
                      szkoda, że nie mamy jeszcze dobrze wyrobionego intelektualnie dziennikarstwa -
                      niezaleznego od trendów politycznych.
                      • lucyferciu Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 23:09
                        renepoznan napisał:

> szkoda, że nie mamy jeszcze dobrze wyrobionego intelektualnie dziennikarstwa -
                        > niezaleznego od trendów politycznych.

Nie tylko intelektualnie, ale i merytorycznie:( Przez pryzmat wymyślonych na
                        potrzeby gazety tzw. afer (m.in. Morasko) obserwuję od długiego czasu aktywność
                        naszych gwiazdeczek dziennikarskich - Oli P. i Moniki L.-P. Co tu mówić? Po
                        prostu łapy opadają:(
                        • renepoznan Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 23:13
                          lucyferciu napisał:

>
                          > Nie tylko intelektualnie, ale i merytorycznie:( Przez pryzmat wymyślonych na
                          > potrzeby gazety tzw. afer (m.in. Morasko) obserwuję od długiego czasu
                          aktywność
                          >
                          > naszych gwiazdeczek dziennikarskich - Oli P. i Moniki L.-P. Co tu mówić? Po
                          > prostu łapy opadają:(

Fakt to przykre. Zwłaszcza Oli P. Na poczatku myślałem, że coś pokaże. Ale
                          rozwój jej poszedł "jak zwykle". Szkoda.
                          • lucyferciu Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 23:21
                            renepoznan napisał:

> Fakt to przykre. Zwłaszcza Oli P. Na poczatku myślałem, że coś pokaże. Ale
                            > rozwój jej poszedł "jak zwykle". Szkoda.

Pamiętam kilka lat temu jako "korespondentka wojenna" przyglądała się obradom
                            RM. I dzięki temu mogłem zweryfikować jej "wypociny" w GW. Po przeczytaniu to
                            dochodziłem do przekonania, że albo ona była upita, albo ja przespałem sesję:(
          • renepoznan Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 22.11.05, 22:23
            już mam dość .............. (wstawcie sobie dowolne określenie
            małopartamentarne)wyzywajacych innych od faszystów czy neofaszystów. Jeżeli
            jeszcze na prawie wykladana jest Historia Doktryn popityczno-prawnych to
            przedmowczyni powinna wiedzieć czym faktycznie był faszyzm. Ta lewicowa
            doktryna dziwnie bliska jest niektórym współczesnym pogladom ale nie tych
            ludzi, którzy sa tym słowem obrażani.
            • caprice83 Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 23.11.05, 14:56
              przeczytaj posty tu obecnych, o czym one mówią? o izolacji homoseksualistów, w
              innym wątku była mowa o zakazie pracy w określonych zawodach! to samo robili
              faszyści z żydami. tak jak mam prawo twierdzić że zabicie żywej istoty
              całkowicie ukształtowanej (zwierzęcia czy człowieka) to morderstwo tak samo
              wszystkie aluzje to specjalnego oznaczania lub wyznaczania homoseksualistom
              określonych miejsc spotkać (getta?) to pogląd neofaszystowski.
              • pan.nikt Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 23.11.05, 18:07
                Gdyby faszyści tylko zamykali Żydó, albo zakazywali im pracy w zawodach, to nie
                byłoby holokaustu.

Kobieto obudź się.
                Nie znasz historii, nie znasz prawa, a w dodatku brukasz dobre imię milionów
                pomordowanych przez faszystów Żydów, Polaków, Romów, Rosjan i członkó wielu
                innych narodów.

Czyżbyś byłą antysemitką???

A kto mówił o gettach dla homosiów??
                To wyraźnie twój autorski pomysł.
                Gratuluję lotności myśli, choć pomysłu nie popieram.
              • renepoznan Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 23.11.05, 18:28
                caprice83 napisała:

> przeczytaj posty tu obecnych, o czym one mówią? o izolacji homoseksualistów,
                w
                > innym wątku była mowa o zakazie pracy w określonych zawodach! to samo robili
                > faszyści z żydami.

Kolezanko. Jesteś przyszłą prawniczką. Zatem proszę abyś bardziej przemyślała
                swoje argumenty. Jezeli tak bedą wygladały Twoje pisma procesowe lub
                uzasadnienie wyroków to nie widzę zadnej przyszłosci dla Ciebie w Tym zawodzie.
                Łączysz kwestię zakazu wykonywania zawodu z poszczególnych konkretnych powodów
                z generalnym zakazem dla niektórych grup społecznych odróżnianych według
                kryteriów nie majacych z tym zakazem nic wspólnego. To wszystko ubarwiasz
                fasyzmem lub innym -izmem. To błąd bardzo poważny, dyskredytujacy zarówno Twoje
                argumenty jak i Ciebie jako przyszłego prawnika.
                Eliminacja Żydów, Polaków czy Rosjan ze wzgledu na rasę czy narodowość jest z
                oczywistych wzgledów idiotyczne - chyba nie muszę tłumaczyć rzeczy oczywistych.
                Natomiast zakazy wykonywania przez konkretne osoby określonych zawodów lub
                czynności w europejskim prawie istnieje i nikt tego nigdy nie kwestionował.
                Jedynie poszczególne grupy nacisku próbują wyrwać pewne kategorie ludzi spod
                działania tego zakazu. Chyba nie kwestionujesz, że alkoholik nie może wykonywac
                zawodu kierowcy, osoba z wade wzroku nie bedzie pilotem, pedofil nie moze byc
                wychowawca w przedszkolu, gwałciciel nie bedzie opiekunem prawnym nieletniej a
                wyrodny rodzic moze dostać zakaz zblizania sie do swego dziecka. Osoba skazana
                za działalnośc na szkode spółki moze mieć zakaz wykonywania funkcji członka
                zarzadu. Tych przykladów jest szereg. Fakt, wskazane przyklady najczęsciej
                wiążą sie z wyrokiem skazującym. Ale nie zawsze tak jest. Osoba bez obu rąk
                nigdy nie będzie krawcową. Czy chcesz pozbawić pracodawcę prawa odmowy
                zatrudnienia takiej osoby - ze wzgledu na jej rzekomą dyskryminację?
                Dlaczego zatem robisz problem z zakazu wykonywania pewnej pracy przez aktywnego
                homoseksualistę? Dlaczego kwestionujesz prawo państwa i ludzi do ochrony swych
                dzieci przed niepożądanym oddziaływaniem. Zdaję sobie sprawę, że zakaz ten może
                krzywdzić homoseksualistów nie majacych zamiaru propagować swych pogladów w
                szkole. Ale ryzyko skrzywdzenia dzieci jest zbyt duże by takie ryzyko
                podejmować.
                Jak rozumiem jesteś wegetarianka - to Twój wybór - masz prawo. Ale spotkałem
                sie z przypadkiem - w zkole gdzie nauczycielka wegetarianka w nauczaniu
                poczatkowym urządzała dzieciom na przerwie sniadaniowej regularne pranie mozgu
                opowiadając o zjadaniu zwierzatek i inne bzdury. Uważasz, że to bylo w
                porzadku????
                Dlatego - nie odbierająć prawa ludziom do swych pogladów - nalezy ograniczyć im
                mozliwosci ich głoszenia w srodowiskach bardzo podatnych jakim jest np. szkoła.
                Tym bardziej, ze homoseksualizn nie jest najbardziej pożadanym pogladem w
                normalnie funkcjonujacym społeczeństwie.
                Rozumiem pewne uproszczenia dyskusji internetowej - sam je w tej chwili
                popełniam - ale mocno przegięłaś.
          • v.i.k.k.a Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 23.11.05, 10:29
            głosisz poglądy FASZYSTÓW- hitler też był wege.
            a że jesteś ****** **** to już inna sprawa, co bystrzejsi rozszyfrują gwiazdki:)
          • drhuckenbush Re: przed chwilą na polsacie leciał program o tak 23.11.05, 10:35
            Jakich znowu neofaszystow? O czym Ty mowisz? Znowu jakies urojenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka