Dodaj do ulubionych

Nowy biurowiec Globis

IP: 217.153.34.* 05.11.02, 14:18
Budynek jest juz na tyle zaawansowany w budowie, ze mozna sie chyba pokusic o
ocene jego wartosci architektonicznej, ktora niestety nie wypada najlepiej.
Biurowiec prezentuje sie jako zalosna, niezdarna i pozbawiona jakiegokolwiek
polotu bryla, wrecz oddzialowujaca swoja szpetota na otoczenie, miedzy innymi
na pobliski hotel Merkury. Jak to sie do diabla dzieje, ze w miescie w ktorym
nie buduje sie prawie nic, tak prestizowe zlecenia dostaja najgorsi
architekci? Dlaczego pozwolono na bezpowrotne zniszczenie tak
reprezentacyjnej czesci miasta? Rece opadaja....
Obserwuj wątek
    • Gość: ggg Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.prosat.net.pl 05.11.02, 16:59
      Jeżeli mówisz, że w Poznaniu sie nic nie buduje tzn. że albo w Poznaniu nie
      mieszkasz albo mieszkasz ale nigdy nie wychodzisz z domu. Po drugie Globis nie
      jest wcale brzydkim budynkiem, no ale jeśli twierdzisz inaczej tzn. że jesteś
      wybitnym ekspertem od spraw architektury i masz rację !?!!??!?!?!?!?!?!!?
      • Gość: Jurek Re: Nowy biurowiec Globis IP: 217.153.34.* 06.11.02, 14:25
        Gość portalu: ggg napisał(a):

> Jeżeli mówisz, że w Poznaniu sie nic nie buduje tzn. że albo w Poznaniu nie
        > mieszkasz albo mieszkasz ale nigdy nie wychodzisz z domu. Po drugie Globis
        nie
        > jest wcale brzydkim budynkiem, no ale jeśli twierdzisz inaczej tzn. że jesteś
        > wybitnym ekspertem od spraw architektury i masz rację !?!!??!?!?!?!?!?!!?

Ilosc inwestycji budowlanych w Poznaniu przedstawia sie zalosnie i to nie tylko
        w porownaniu z Warszawa, ale nawet z takim Wroclawiem czy Gdanskiem. Jestesmy
        po Warszawie wg. statystyk najbogatszym miastem Polski czego absolutnie nie
        widac chodzac po miescie i ogladajac nowe budynki. Czyzbysmy mieli to do
        zawdzieczenia naszemu, skadinad uwielbianemu przez poznaniakow prezydentowi ?
        • Gość: P.B Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 06.11.02, 14:32
          Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Ilosc inwestycji budowlanych w Poznaniu przedstawia sie zalosnie i to nie
          tylko
          >
          > w porownaniu z Warszawa, ale nawet z takim Wroclawiem czy Gdanskiem. Jestesmy
          > po Warszawie wg. statystyk najbogatszym miastem Polski czego absolutnie nie
          > widac chodzac po miescie i ogladajac nowe budynki. Czyzbysmy mieli to do
          > zawdzieczenia naszemu, skadinad uwielbianemu przez poznaniakow prezydentowi ?

Mało się znasz kolego, nie masz o tym żadnego pojęcia.
        • Gość: niunia Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.policom.com.pl 06.11.02, 15:25

> w porownaniu z Warszawa, ale nawet z takim Wroclawiem czy Gdanskiem. Jestesmy
          > po Warszawie wg. statystyk najbogatszym miastem Polski czego absolutnie nie
          > widac chodzac po miescie i ogladajac nowe budynki. Czyzbysmy mieli to do
          > zawdzieczenia naszemu, skadinad uwielbianemu przez poznaniakow prezydentowi ?

poznanskie inwestycje są rozlokowane po calym miescie
          np.bułgarska,serbska(2 biurowce),glogowska(pko)itd.
          gdyby trzy ostatnie inewstycje powstały obok siebie to i efekt bylby inny
          np.obok Delty-biurowiec PGK i ten z ul Serbskiej
    • Gość: OELK K Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 17:20
      A MI SIE GLOBIS PODOBA.TAKICH BUBYNKÓW POWINNO BYĆ WIĘCEJ.
      • Gość: łuki Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 09:17
        Jezu ludzie
        wiadomo że nowych (nowoczesnych) budynków powinno być coraz więcej ale coś
        takiego jak globis to porażka . Ten budynek jest poprostu kiepski , za 20 lat
        zestarzeje sie tak jak budynki alfy ,albo biurowce na piekarach. Nie ma w sobie
        nic oryginalnego , zero klasy czy wyrafinowania .

Gość portalu: OELK K napisał(a):

> A MI SIE GLOBIS PODOBA.TAKICH BUBYNKÓW POWINNO BYĆ WIĘCEJ.
        • madduck Re: Nowy biurowiec Globis 07.11.02, 21:08
          Gość portalu: łuki napisał(a):

> Jezu ludzie
          > wiadomo że nowych (nowoczesnych) budynków powinno być coraz więcej ale coś
          > takiego jak globis to porażka . Ten budynek jest poprostu kiepski , za 20 lat
          > zestarzeje sie tak jak budynki alfy ,albo biurowce na piekarach. Nie ma w
          sobie
          >
          > nic oryginalnego , zero klasy czy wyrafinowania .
          >
          > Gość portalu: OELK K napisał(a):
          >
          > > A MI SIE GLOBIS PODOBA.TAKICH BUBYNKÓW POWINNO BYĆ WIĘCEJ.

Dolaczam sie do glosow popierajacy ten budynek. Jest ladny i ladnie sie
          komponuje. Nie wiem na czym opierasz takie opinie i tym ze budynek jest
          kiepski? Moze jakas ekspertyza a nie kilka slow rzuconych na forum dla wyzycia
          sie??? Prosze tez o definicje oryginalnosci, klasy i wyrafinowania. Na czym
          wedlug Ciebie to polega?? Wiadomo ze piekno to pojecie abstrakcyjne i nie
          kazdemu sie podoba to co podoba sie innemu. Jednakze wyciaganie tak daleko
          idacych wnioskow bez potwierdzenia tego o czym mowisz naraza Cie na smiesznosc
          i ten post wlasnie taki jest.
          Pozatym radze sie przyjzec jak sie buduje na zachodzie. Ostatnio bylem w
          Hamburgu i widzialem wiele fajnych, ladnych, pomyslowych budynkow. One tez sie
          zestarzeja jak budowle Alfy i piekar??

Pozdrawiam

----------------------------------------------------------------------------
          Malkontenctwo bleeeeeeeeeeeeeeeee.....
          • Gość: łuki Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 11:03
            nie sądzę ze malkontenctwo - raczej większe wymagania

Słuchaj, bardzo się cieszę, że powstał ten budynek , ale trzeba go
            obiektywnie ocenić . To jest bardzo reprezentacyjne miejsce w Poznaniu i
            możemy wymagć aby powstające tu budynki były najwyzszej jakości a tu co :
            banalna bryła , tania elewacja, faktycznie- kolorystycznie dopasowany jest do
            mercurego ale to nie wystraczy.
            Globis zwłaszcza od strony hotelu wygląda jak jakiś firmowy biurowiec
            postawiny obok fabryki
            Może nie stało sie nic strasznego, ale napewno straciliśmy okazje na
            uatrakcyjnienie Poznania , być może globis nie szpeci ,ale napewno też nie
            zdobi, jest bezbarwny i bez wyrazu . Wyobraź sobie, że obok powstanie hotel ,
            być może podbny do globisu , potem kolejny biurowiec w miejscu Baltyku ,
            jeżeli w tych przypadkach inwestorzy i miasto pójdą na łatwiznę to calość
            będzie wyględała dosyć smutno.
            a propos starzenia sie budynków, niestety przez 50 lat zniszczyliśmy
            architektonicznie miasta , budynki wygladaja staro (w domyśle brzydko ) nie
            dlatego, że sa zniszczone, ale dlatego że sa nieciekawe, kiepskiej jakosci.
            Wiadomo, że po czasie każdy budynek sie zestarzeje , stanie sie "niemodny"
            elewacja się zabrudzi i wtedy widać jak na dłoni jakość pomysłu

> Hamburgu i widzialem wiele fajnych, ladnych, pomyslowych budynkow. One tez
            sie
            > zestarzeja jak budowle Alfy i piekar ?

no właśnie, pewnie nie

> Prosze tez o definicje oryginalnosci, klasy i wyrafinowania. Na czym
            > wedlug Ciebie to polega??

daj spokój :))

pozdrawiam

madduck napisał:

> Gość portalu: łuki napisał(a):
            >
            > > Jezu ludzie
            > > wiadomo że nowych (nowoczesnych) budynków powinno być coraz więcej ale co
            > ś
            > > takiego jak globis to porażka . Ten budynek jest poprostu kiepski , za 20
            > lat
            > > zestarzeje sie tak jak budynki alfy ,albo biurowce na piekarach. Nie ma w
            > sobie
            > >
            > > nic oryginalnego , zero klasy czy wyrafinowania .
            > >
            > > Gość portalu: OELK K napisał(a):
            > >
            > > > A MI SIE GLOBIS PODOBA.TAKICH BUBYNKÓW POWINNO BYĆ WIĘCEJ.
            >
            > Dolaczam sie do glosow popierajacy ten budynek. Jest ladny i ladnie sie
            > komponuje. Nie wiem na czym opierasz takie opinie i tym ze budynek jest
            > kiepski? Moze jakas ekspertyza a nie kilka slow rzuconych na forum dla
            wyzycia
            > sie??? Prosze tez o definicje oryginalnosci, klasy i wyrafinowania. Na czym
            > wedlug Ciebie to polega?? Wiadomo ze piekno to pojecie abstrakcyjne i nie
            > kazdemu sie podoba to co podoba sie innemu. Jednakze wyciaganie tak daleko
            > idacych wnioskow bez potwierdzenia tego o czym mowisz naraza Cie na
            smiesznosc
            > i ten post wlasnie taki jest.
            > Pozatym radze sie przyjzec jak sie buduje na zachodzie. Ostatnio bylem w
            > Hamburgu i widzialem wiele fajnych, ladnych, pomyslowych budynkow. One tez
            sie
            > zestarzeja jak budowle Alfy i piekar??
            >
            > Pozdrawiam
            >
            > ----------------------------------------------------------------------------
            > Malkontenctwo bleeeeeeeeeeeeeeeee.....
            • Gość: niunia Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.11.02, 13:59
              Gość portalu: łuki napisał(a):

a jak Ci się podoba nowy gmach akademii muzycznej?

natomiast projekt budynku w mijscu Bałtyku jest o kilka klas lepszy,ciekawszy i
              ładniejszy niż Globis
            • madduck Re: Nowy biurowiec Globis 11.11.02, 15:05
              Uff... nareszcie jakis normalny post. Dziekuje. Nadal bede sie upieral przy
              malkontenctwie. Ciekawi mi skad bierzesz informacje o tym ze elewacja jest
              tansza i marnej jakosci?? Czy mozesz przedstawic mi jakies mozliwosci, dostepne
              na rynku i uzasadnic ze sa lepsze bo drozsze???? i lepszej jakosci??? Ja
              niestety takich informacji nie posiadam i kieruje sie tym co widze.
              Jak latwo mozna zauwazyc na dachu zamontowane sa specjalne barierki, ktore beda
              pomagaly sluzba odpowiedzialnym za czystosc elewacji ja poporostu w
              nieskazitelnym stanie utrzymac wiec raczej bym sie nie bal o to ze sie zabrudzi.
              Tak naprawde czas pokaze czy budynek wytrzyma jego bieg.
              Mam nadzieje ze w tej okolicy powstanie wiecej budynkow nowowczesnych, jednakze
              roznych od siebie, bo tylko roznorodnosc wedlug mnie sprawi,ze ten fragment
              miasta bedzie wygladal nareszcie fajnie. Jednak wydaje mi sie ze kluczowa
              czescia miasta stana sie Wolne tory i okolica wlaczajac PFC, Stary Browar i
              inne budynki, ktore tam powstana ;-)
              Pozdrawiam
              • Gość: Jurek Re: Nowy biurowiec Globis IP: 217.153.34.* 11.11.02, 16:59
                madduck napisał:

> Uff... nareszcie jakis normalny post. Dziekuje. Nadal bede sie upieral przy
                > malkontenctwie. Ciekawi mi skad bierzesz informacje o tym ze elewacja jest
                > tansza i marnej jakosci?? Czy mozesz przedstawic mi jakies mozliwosci,
                dostepne
                >
                > na rynku i uzasadnic ze sa lepsze bo drozsze???? i lepszej jakosci??? Ja
                > niestety takich informacji nie posiadam i kieruje sie tym co widze.
                > Jak latwo mozna zauwazyc na dachu zamontowane sa specjalne barierki, ktore
                beda
                >
                > pomagaly sluzba odpowiedzialnym za czystosc elewacji ja poporostu w
                > nieskazitelnym stanie utrzymac wiec raczej bym sie nie bal o to ze sie
                zabrudzi
                > .
                > Tak naprawde czas pokaze czy budynek wytrzyma jego bieg.
                > Mam nadzieje ze w tej okolicy powstanie wiecej budynkow nowowczesnych,
                jednakze
                >
                > roznych od siebie, bo tylko roznorodnosc wedlug mnie sprawi,ze ten fragment
                > miasta bedzie wygladal nareszcie fajnie. Jednak wydaje mi sie ze kluczowa
                > czescia miasta stana sie Wolne tory i okolica wlaczajac PFC, Stary Browar i
                > inne budynki, ktore tam powstana ;-)
                > Pozdrawiam

Na cale szczescie pierwszy biurowiec budowany w okolicy Wolnych Torow zapowiada
                sie bez porownania lepiej niz Globis......mam na mysli oczywiscie biurowiec
                Atanera....ciekawa forma, niezly architekt, miejmy nadzieje ze skoncza w
                terminie. Oby tak dalej.
                Pozdr
    • Gość: Arti Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 10:48
      Naprawdę niewiem co wam się podoba w biurowcu Globisu (tym którym się on
      podoba) miał on się komponować z otoczeniem i być jednocześnie nowoczesny, a mi
      tu nie pasuje ani jedno ani drugie. To poprostu duży pomarańczowo-szary klocek,
      który nic a nic nie ma ciekawej formy architektonicznej i zgadzam się z Lukim,
      że teraz jeszcze jest nowy, a co nowe z reguły się tym ludzie interesują, ale
      za parenaście lat będzie budynkiem niczym nie wyróżniającym się, bez żadnych
      cech charakterystycznych.
    • Gość: lol Re: Nowy biurowiec Globis IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.02, 11:12

Spokojnie W chili gdy zabudują działkę obok jakimś szkaradztwem wyda Ci się
      nawet ładny ;)
    • kaspera Re: Nowy biurowiec Globis 16.11.02, 21:51
      Cześć wszystkim !!!
      Szczególne pozdrow. dla Jurka. Bardzo się cieszę, że poruszyłeś ten temat. W
      zasadzie przyjeżdżając dzisiaj do domu, po długiej niebytności, myślałem, żeby
      coś właśnie o tym napisać.
      Cóż można powiedzeć, nasuwa mi się tylko jedna konstatacja:
      WSPANIAŁY PRZYKŁAD NOWEJ TENDENCJI W ARCHITEKTURZE, PIONIERSKI NA SKALĘ
      ŚWIATOWĄ, MIANOWICIE MAMY TU DOCZYNIENIA Z UNIKALNYM EGZEMPLARZEM
      N E O S O C R E A L I Z M U.
      • Gość: Jurek Pozdr dla Kaspery IP: 217.153.34.* 18.11.02, 17:24
        Witam, witam.....ciesze sie, ze nie jestem jedynym poznaniakiem ktoremu nie
        podoba sie to barachlo.......chociaz wlasciwie, starajac sie dostrzegac jasne
        strony we wszystkim a takze i w tym budynku, musze uczciwie powiedziec, za na
        jego tle dopiero teraz widac jak dobrym projektem jest hotel Merkury....i
        pomyslec, ze zostal zaprojektowany calych 40 lat temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka