Dodaj do ulubionych

Filozofia według Oriany Fallaci

10.08.12, 00:02
Jestem świeżo po lekturze "Wściekłości i dumy" i mam mieszane uczucia. Wiele krytycznych i też osobistych refleksji budzi szacunek, z drugiej - denerwuje mnie nadmierny patos i uogólnienia.

Do przeczytania tej książki zostałam niejako zmuszona w ramach przygotowania się do egzaminu z filozofii. Mam jednak problem z jej oceną w kategoriach filozoficznych. Może wy macie wiedzę albo pomysły, jak zlokalizować problem wielokulturowości we współczesnej filozofii ?

Czy powinnam przeczytać inne książki Oriany, żeby lepiej zrozumieć "Wściekłość i dumę" ?
I co ważniejsze - jakie teksty krytyczne wobec autorki powinnam przeczytać, żeby .... lepiej ją zrozumieć ?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Filozofia według Oriany Fallaci 10.08.12, 11:03
      Ale co to znaczy "zrozumieć"? Bo trochę mi wygląda na to, że pod "zrozumieć" masz na myśli "częściowo zaakceptować".
      • gaja78 Re: Filozofia według Oriany Fallaci 10.08.12, 12:17
        verdana napisała:

> Ale co to znaczy "zrozumieć"? Bo trochę mi wygląda na to, że pod "zrozumieć" ma
        > sz na myśli "częściowo zaakceptować".

Powinnam przeczytać rożne pozycje w zależności od tego, czy bardziej chcę zrozumieć, czy zaakceptować ?
      • pavvka Re: Filozofia według Oriany Fallaci 10.08.12, 13:40
        I czy w ogóle warto próbować zrozumieć nienawiść na tle rasowo-religijnym?
    • hajota Re: Filozofia według Oriany Fallaci 10.08.12, 11:49
      Jeśli chcesz lepiej poznać Orianę z jej najlepszego okresu, polecam "Wywiad z historią", zbiór jej najsłynniejszych wywiadów. Książka jest bardzo gruba, ale wystarczy, jak przeczytasz wprowadzenia Oriany do poszczególnych wywiadów, no i kilka z nich. Jako książkę w pewnym sensie polemiczną wobec "Wściekłości i dumy" polecam "Listy przeciwko wojnie" Tiziano Terzaniego. W jednym z numerów kwartalnika "Książki" ukazała się pogłębiona recenzja obu tych pozycji, moim zdaniem dobra i wnikliwa i też pomagająca zrozumieć Orianę. Niestety, nie pamiętam autora ani numeru, a sprawdzić teraz nie mogę, bo jestem w lesie smile (chyba dwa numery wstecz to było).
      A co za geniusz polecił "Wściekłość i dumę" jako przygotowanie do egzaminu z filozofii?
      • gaja78 Re: Filozofia według Oriany Fallaci 10.08.12, 12:12
        hajota napisała:

> A co za geniusz polecił "Wściekłość i dumę" jako przygotowanie do egzaminu z fi
        > lozofii?
        >

Pan egzaminator wink
        To jest egzamin doktorski na uczelni technicznej. Myślę, że pan egzaminator uważa, że tak będzie dla mnie korzystnie. I pewnie ma rację smile
        • paszczakowna1 Re: Filozofia według Oriany Fallaci 21.08.12, 00:38
          > Pan egzaminator wink
          > To jest egzamin doktorski na uczelni technicznej.

Pogłupieli. Ścisłowcom powinni dawać do czytania spokojne, nieszkodliwe pozycje z dziedziny filozofii nauki (Popper, Kuhn) i wszyscy byliby szczęśliwi.

"Wściekłość i duma" faktycznie reprezentuje jakąś dziedzinę filozofii? (Pytam, bo nie wiem.)
      • gaja78 Dziękuję :) n/t 10.08.12, 12:17

• nabakier Re: Filozofia według Oriany Fallaci 10.08.12, 17:20
      Oriana Fallaci to:
      1. Samica alfa.
      2. Rasistka.
      To razem daje mieszankę wybuchową acz mało subtelną. Znać warto, ale jako kuriozum.
      • nabakier Re: Filozofia według Oriany Fallaci 10.08.12, 17:22
        Coś jak polski Bronek Wildstein i może trochę...Łysiak.
    • kebbe Re: Filozofia według Oriany Fallaci 23.08.12, 15:47
      Oriana napisała też "Wywiad z sobą samą. Apokalipsa." gdzie w zasadzie rozwija tezy zawarte we "Wściekłości i dumie".
      • kaliope3 Re: Filozofia według Oriany Fallaci 23.08.12, 19:23
        Jest jeszcze "Penelopa na wojnie", ale nic bliższego nie powiem o tej pozycji, bo oglądam ją póki co u mamy na półce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka