Dodaj do ulubionych

Ile zarabiają lekarze rodzinni?

09.02.06, 10:21
W polsce się mówi że zarobek powyżej 1000 zł to już jest dobry zarobek. Moim
zdaniem zarobek od 1000 do 3000 zł to wegetacja. Lekarz po to się uczył był
zdolny żeby nie wegetować.Jeżeli ktoś jak lekarz ma leczyć i jako tako
utrzymać rodzinę oraz się dokrztałcać to niestety suma 5000zł nie jest
wygurowana.Walczmy o lepsze zarobki dla wszystkich bo inaczej wszyscy
będziemy wegetować przed telewizorami
Obserwuj wątek
    • Gość: życzliwy_pacjent Zarobki lekarzy w SUPERMED (os.Chrobrego) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 10:30
      szefowa i jej dwójka wspólników (oczywiście lekarze): 5.000- 6.000 zł- w
      zależności ile w danym miesiącu uda się uciułać i zaoszczędzić. Pozostali
      lekarze to ponad 3.000 zł. Pozostały personel medyczny najprawdopodobniej nie
      podskoczy powyżej 1.000 zł...
      Ot- cała prawda...
      • Gość: stenia Re: Zarobki lekarzy w SUPERMED (os.Chrobrego) IP: *.ornet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:40
        moim zdaniem zarobki lekarzy są wystarczające mi musi wystarczyc 605 zł. nikt
        mnie nie pyta czy mam dosyc i na co mi wystarczy .M usze zyc czy chce czy nie
        bo i tak mi nikt nie dołoży.
    • Gość: Gosc Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 10:36
      A moim zdaniem to skandal, zeby za te same pieniadze ktore powinny byc
      przeznaczone TYLKO na leczenie lekarz musial sie utrzymywac. To oczywste ze
      lekarz bedzie chcial jak najwiecej wycagnac dla siebie, krzywdzac pacjenta.
      Wychodziloby na to ze najlepiej szukac lekarzy ktorzy maja malo pacjentow, bo
      wtedy wiecej maja dla sebie i "byc moze" nie natna pacjenta.
      To powinno byc zupelnie inaczej rozwazane - normalna pensja dla lekarza i
      osobnoi pieniadze na leczenie!
      • Gość: LMB Skandalicznie komunistyczne pomysły. IP: *.icpnet.pl 09.02.06, 12:00
        > A moim zdaniem to skandal, zeby za te same pieniadze ktore powinny byc
        > przeznaczone TYLKO na leczenie [...]
        > To powinno byc zupelnie inaczej rozwazane - normalna pensja dla lekarza i
        > osobnoi pieniadze na leczenie!

Skandalicznie komunistyczne pomysły. 40 lat komuny nie wystarczyło, żeby
        zrozumieć, że takie pomysły są nei na miejscu. Żenada.
        • Gość: gość A co mniej do kieszeni!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 09.02.06, 19:32
    • Gość: LukasK Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: 217.153.71.* 09.02.06, 11:56
      > Jeżeli ktoś jak lekarz ma leczyć i jako tako
      > utrzymać rodzinę oraz się dokrztałcać to niestety suma 5000zł nie jest
      > wygurowana

Z tego wynika, że nie jesteś lekarzem, bo się nie dokształcasz albo
      dokształcasz się w dziedzinie wegetacji przed telewizorem.
    • Gość: LMB Wiedział w co wchodzi. IP: *.icpnet.pl 09.02.06, 11:58
      > W polsce się mówi że zarobek powyżej 1000 zł to już jest dobry zarobek. Moim
      > zdaniem zarobek od 1000 do 3000 zł to wegetacja.

Racja, ale...

> Lekarz po to się uczył był zdolny żeby nie wegetować.

..ale lekarz wiedział, w co wchodzi i wiedział ile będzie zarabiać. Nie wybiera
      się studiów po tym, jakie są łatwe czy przyjemne, ale po tym jaką pracę oferują.
      Trudno mieć pretensje do świata, jeśli zrobiło się inaczej.

> Walczmy o lepsze zarobki dla wszystkich bo inaczej wszyscy
      > będziemy wegetować przed telewizorami

Walczy się zwiększając konkurencję, a nie strajkując. Od mieszania herbata nie
      robi się słodsza.

• Gość: qweta0 Re: Wiedział w co wchodzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:19
        > > Lekarz po to się uczył był zdolny żeby nie wegetować.
        >
        > ..ale lekarz wiedział, w co wchodzi i wiedział ile będzie zarabiać. Nie
        wybiera
        > się studiów po tym, jakie są łatwe czy przyjemne, ale po tym jaką pracę
        oferują

tylko zebys sie nie zdziwil jak w niedalekiej przyszlosci
        nie bedzie komu leczyć w polsce, ponieważ pozycja finansowa lekarzy w innych
        krajach jest wielokrotnie lepsza, wtedy możemy porozmawiać czy to za granicą
        ich przeceniają, czy w polsce niedoceniają, ale wtedy będzie już po ptokach

> .
        > Trudno mieć pretensje do świata, jeśli zrobiło się inaczej.
        > > Walczmy o lepsze zarobki dla wszystkich bo inaczej wszyscy
        > > będziemy wegetować przed telewizorami
        >
        > Walczy się zwiększając konkurencję, a nie strajkując. Od mieszania herbata nie
        > robi się słodsza.
        >

zważ to, że medycyna nie jest normalną gałęzią gospodarki, szczególnie gdy
        praktyczny monopol na wiele świadczeń ma nfz i może wymusić ceny nie
        pokrywające nawet kosztów, a lekarz z czegoś musi żyć, odbić sobie koszty
        edukacji kiedy inni mogli już normalnie pracować i zarabiać (liceum + 6 lat
        studiów), pokryć koszty obowiązkowych szkoleń i stalego doksztalcania się itp
        • Gość: gość Gadanina IP: *.icpnet.pl 09.02.06, 19:39
          a lekarz z czegoś musi żyć, odbić sobie koszty
          > edukacji kiedy inni mogli już normalnie pracować i zarabiać (liceum + 6 lat
          > studiów), pokryć koszty obowiązkowych szkoleń i stalego doksztalcania się itp

Każdy z czegoś musi zyć.
          Nie tylko lekarz kończy studia i musi godnie zyć
          ie tylko lekarz się dokształca.
          Nie tylko lekarz ponosi ogromną odpowiedzialność za pracę. Ale u lekarza to
          tylko błąd w sztuce i tyle. Inni ponoszą poważne konsekwencje.
          Jest wiele bardzo odpowiedzialnych zawodów.
          LEKARZE nie bądzcie zarozumiali!!!!!!!!!!.
          Przecież lekarz lekarzowi nie równy, tak jak student medycyny studentowi nie
          równy. Więc dlaczego pensje mają być równe.
          Partaczy wysłać jako higienistki do szkoły, a lekarzom z prawdziwego zdarzenia
          zapłacić godne pensje.
    • Gość: pietrek Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: 80.54.27.* 09.02.06, 12:14
      Jeśli jest tak jak pisze autorka, to skąd niby ci biedni leakrze - 1-3 tys zł -
      mieisęcznie biorą pieniądze na luksusowe domy, wakacje dookoła świata i kupują
      budynki w centrach mast aby adaptować na przychodnie NZOZ. Jeśli już autorka
      chciała się za darmo przebadać - to mniej czyni to w mniej kompromitujący
      sposób (prostacka kryptoreklama)
      • Gość: pacjent Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.icpnet.pl 11.02.06, 01:59
        Tak sie sklada, ze wypowiadajaca sie w artykule doktor Strzembosz jest moim lekarzem rodzinnym i dla Twojej informacji, ten lokal z drogim centrum miasta jak sadzisz, ktory jest w "posiadaniu" jej NZOZu byl przychodnia jeszcze "za komuny". Zaden normalny lekarz zakladajacy NZOZ nie kupuje lokalu w centrum miasta. Widziales jakies przychodnie na Sw.Marcinie? Albo na 27 Grudnia czy na Ratajczaka tudziez Gwarnej? Jesli jakies przychodnie istnieja w scislym centrum tak jak Gaudium wlasnie, to maja ten lokal niejako w spadku po PRLowskich ZOZach. Tylko duze prywatne przychodnie jak np. LuxMed stac na wynajem lokalu w centrum (vide LuxMed w Globisie) i nie robia tego za pieniadze od NFZ bo by im juz na pacjentow nie starczylo.
    • Gość: biba Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.02.06, 17:41
      Oświadczenie majątkowe tego Sapa (Porozumienie Zielonoegórskie) ze stron
      Urzędu Miejskiego w Zielonej Górze:
      Przychód roczny (2004 ze spółki lekarskiej prowadzącej przychodnię medycyny
      rodzinnej) 215 502 zł ,dochód roczny 111 191zł.
      To daje ok. 9 000 zł miesięcznie netto , a napisaliście i w/w powiedział,że
      zarabiaja po 2 000 zł.
      Kto tu mówi prawdę a kto kłamie?
      • Gość: biba 2 Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.02.06, 17:51
        Te 18 000 zł to jest brutto i dopiero od tego ten samochód,paliwko, ubranka,
        szklaneczki, napoje, Zus ,czynsz, telefony,ogrzewanie, itd.itd. Te 9000
        wygląda ,że juz po podatku dochodowym (napisał w oświadczeniu ok 111 000 zł
        netto rocznie ).
        Jak mu wyszło razem z tym Twardowskim po 2000 zł miesiecznie?
      • Gość: ciekawa Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.bg.am.poznan.pl 10.02.06, 14:34
        pytanie tylko - ilu lekarzy w tej przychodni pracuje, bo chyba nie jeden?
        • Gość: odpowiedz Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.02.06, 18:19
          W tej przychodni pracuje trzech lekarzy i każdy zarabia tyle samo tzn po ok.18
          000 zł miesięcznie brutto.Netto (po odliczeniu wszystkich
          kosztów,zus ,prad,benzyna drogie leasingi ok. 9000 zł na rękę.
          Pytam jak tym działaczom wyszło po 2000 na rękę ?
    • kilik8 Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? 09.02.06, 19:30
      Tu działa stara zasada PRLu, kto ma dużo krzyczy o więcej. Na polskie warunki
      lekarze mają dobre zarobki. Fachowcy wyjechali za granicę a ci co zostali
      zbijają na tym kapitał. Lekarz odkrył, że mam zrośniętą przegrodę w nosie.
      Kłopoty z nosem mam od urodzenia. Diagnozę taką postawił przypadkowy lekarz,
      która została potwierdzona przez specjalistę, rodziny lekarz przez 50 lat tego
      nie zauważył.
    • kilik8 Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? 09.02.06, 19:33
      Tu działa stara zasada PRLu, kto ma dużo krzyczy o więcej. Na polskie warunki
      lekarze mają dobre zarobki. Fachowcy wyjechali za granicę a ci co zostali
      zbijają na tym kapitał. Lekarz odkrył, że mam zrośniętą przegrodę w nosie.
      Kłopoty z nosem mam od urodzenia. Diagnozę taką postawił przypadkowy lekarz,
      która została potwierdzona przez specjalistę, rodziny lekarz przez 50 lat tego
      nie zauważył.
      • pan.nikt Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? 09.02.06, 19:40
        A Ty masz rodzinnego od 50 lat??
        To ciekawe gdzie??
        • chejron74 Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? 10.02.06, 14:42
          Chyba w tylku
        • kilik8 Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? 10.02.06, 16:30
          ale przeszło 50 lat już chodzę do lekarzy. Na tyle czasu jeden się trawił co
          postawił wlaściwą diagnozę.
      • Gość: M Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.icpnet.pl 09.02.06, 19:55
        Lekarze maja prawo do dobrych zarobkow, ale maja tez OBOWIAZEK brac
        odpowiedzialnosc za to co robia. Podam kilka przykladow ich pracy.
        Mam caly czas bardzo zimne dlonie i stopy - porada pani doktor : wyjdz za maz,
        to moze bedziesz miala cieplejsze rece. Do dentysty chodze zawsze prywatnie
        i place za to spore pieniadze (zwyczajne wypelnienie 150). Ale moja dentystka ma
        podpisana umowe z NFZ, podczas ostatniej wizyty zostalam poproszona o zaplacenie
        za wizyte na korytarzu.Kiedy zapytalam dlaczego, asystentka wyjasnila, ze
        dzisiaj jest kontrola, a pani doktor moje wizyty zglaszala rowniez do NFZ.
        Dzieki temu dostaje wiecej pieniedzy. No i jeszcze najbardziej przykry
        przypadek. Moja mama od dluzszego czasu skarzyla sie na bol nogi, prosila
        lekarza rodzinnego o skierowanie na RTG, ale lekarz twierdzil, ze nie kuleje tak
        bardzo. W koncu po trzech latach wymusila to skierowanie. Najpierw dostala opis,
        z ktorego wynika, ze ma dwa lewe biodra. Potem ortopeda stwierdzil, ze szkoda
        ze przyszla tak pozno. Dwa lata temu wystarczylo podac zastrzyki dostawowe, ale
        teraz bez operacj sie nie obedzie.
        Nie twierdze, ze wszyscy lekarze sa kiepscy, moze mialam wyjatkowego pecha w
        kontaktach z nimi, ale nie mozna domagac sie wysokich pensji tylko dlatego, ze
        skonczylo sie studia wyzsze.
    • Gość: Ahha Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.telia.com 09.02.06, 20:01
      Przeraża mnie treść wypowiedzi na forum na temat zarobków lekarzy. Ludzie- tak
      naprawdę nie o zarobki tu chodzi. Czy nie widzicie, że od lat kolejne rządy nie
      potrafią poradzic sobie z reformą w służbie zdrowia? Wielu lekarzy i
      pielęgniarki pracują na bardzo wysokim poziomie w złych warunkach sprzętowych i
      finansowych, wykonują naprawdę dobrą robotę często kosztem swojego wolnego
      czasu- również bez wynagrodzenia! A co mają wzamian-przerzucanie
      odpowiedzialności za marną kondycję służby zdrowia na nich, szkalujące programy
      w TV, podważające zaufanie do lekarzy, brak szacunku dla ich pracy. A mnie
      uratowali życie- bezinteresownie i przy uzyciu najnowszych technik. Tyle, że
      ten lekarz już nie pracuje- wyjechał z Polski i ja się mu nie dziwię.
      • chejron74 Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? 10.02.06, 14:49
        Brawo za ten glos! Powinniscie przyjechac moi drodzy do UK gdzie lekarzy nikt nie szkaluje, maja
        godziwe zarobki a reprezentuja poziom nizszy niz w naszym kraju. Tak tak, za o wiele wieksza kase
        jaka Brytyjczycy placa na NHS maja gorsza opieke medyczna niz Polacy w Polsce! I docencie wreszcie
        polskich lekarzy. nawet nie wiecie jaki kapital umyslowy jest w naszym kraju. Tutaj (w UK) wszystko jest
        urzadzone tak by pacjenta trzymac jak najdalej od systemu. A poziom ichnich medykow jest wyraznie
        nizszy niz naszych. Powodow jest kilka-m.in ten ze ich studia medyczne sa na nizszym poziomie i po
        ich skonczeniu nie za bardzo sie doksztalcaja, uwazajac brytjska medycyne za jedna z najlepszych na
        swiecie
        • Gość: gość do chejron74 IP: *.icpnet.pl 10.02.06, 18:38
          Nie wiem czy masz rację, czy nie. Ale mojemu dziecku nikt w Polsce nie potrafił
          pomóc, nawet najwyższe jednostki lecznictwa stwierdziły że u nas niestety nic
          nie poradzą.
          Wyobraź sobie, że po wyjeździe za granicę na leczenie, moje dziecko jest już
          prawie zdrowe. Biega, skacze i zadnych dolegliwości, pozostały tylko kontrole
          co pół roku, ponieważ medycyna jest bardziej rozwinięta niż u nas.
          I nie pisz bzdur.
          Natomiast ja korzystałam z medycyny w Niemczech, prawie przez całe swoje obecne
          zycie i mogę porównać różnice. Wolę leczyć się w Niemczech jak w Polsce.
          Nie pisz jak nie korzystasz z lecznictwa w innym Kraju
          • chejron74 Re: do chejron74 10.02.06, 18:51
            To ty nie pisz bzdur. Prosze bardzo przyjedz tutaj, tzn do Wielkiej Brytanii i zobaczysz jak tu jest
            pieknie. Albo wyjedz do Stanow - tam jak sie prywatnie nie ubezpieczysz (za konkretna kase) to
            pozwola tobie umrzec pod drzwiami.Drogi zadufku wiem dokladnie jak jest we wspomnianych przeze
            mnie krajach anglosaskich. I wiem jak jest u nas.
            • Gość: gość Re: do chejron74 IP: *.icpnet.pl 10.02.06, 19:46
              Nie opowiadam bzdur, tylko fakty. A nie wspomnę o samym zachowaniu się
              lekarzy,pełna kultura, której brakuje w Polsce.
              • chejron74 Re: do chejron74 10.02.06, 20:18
                Zapomniales o jednym drobnym szczegoliku. Otoz lekarze nie sa opluwani za granica tak jak robi sie to
                u nas, a co najwazniejsze PRACUJA ZA NORMALNA (czyt. duza) KASE! I to w porownaniu z zarobkami
                jakie sa w Niemczech, czy w UK. Nikt w tych krajach nie powtarza komunistycznych bredni ze praca
                lekarza to poslannictwo i pracowac powinno sie za darmo lub za pensje mniejsza niz robotnik w
                fabryce. Dla przykladu: porzadna pensja na starcie w UK to 1000 funtow netto. Lekarz na starcie
                zarabia min. 2000 funtow. PO paru latach zarabia 3000 funtow netto. PO ok. 6 latach od konca studiow
                zarabia (jako consultant czyli pelny specjalista) min 5000 funtow netto! Wiec z czym my tutaj cokolwiek
                porownujemy. Tylko prosze bez demagogii o lekarzach majacych wille, baseny i jaguary. Tak dobrze
                ma tylko waskie lobby ordynatorskie, lub ludzie z pokazna prywatna praktyka (ale oni z kolei oprocz
                panszczyzny w szpitalu przyjmuja pacjentow min 3-4 razy w tygodniu od 15.00 do 20-22.00). Lekarz
                w szpitalu (a nie pracujemy mniej od tych za granica, i czesto lepiej) zarabia 1100-1500 PLN netto.
                Widzisz dysproporcje? Chyba tak. powiedz wiec jak w tych warunkach byc zmotywowanym do pracy tak
                jak na Zachodzie Europy? prosze zatem bez demagogi.
                A tak juz zupelnie na koniec. Dysponuje pelnymi informacjami na temat ile powiklan jest w UK
                spowodowanych przez tzw malpractice. Nie jestesmy gorzej wyksztalceni, ba moge smialo powiedziec
                ze lepiej leczymy i to za mniejsze pieniadze.
                Pozdrawiam
                • Gość: W Re: do chejron74 IP: *.icpnet.pl 11.02.06, 13:22
                  Tylko nie zapominaj prosze jaka jest srednia pensja w Polsce. Zadania placowe
                  nalezy do nich dostosowac, a nie do pensji w UK.
                  • chejron74 Re: do chejron74 11.02.06, 15:30
                    Prosze bardzo. Jesli jak napisalem w UK srednia pensja to 1000 funtow, a pensja lekarza 2-3 lata po
                    studiach to 3000 tysiace. To ja chce w takim razie dostawac 3,500-4000 tysiace zlotych za swoja prace
                    w szpitalu.
                • Gość: gośc Re: do chejron74 IP: *.icpnet.pl 12.02.06, 00:07
                  Pieniądz to nie powód do nie udzielenia pomocy dziecku czy doroslemu. Istnieje
                  jeszcze coś jak przysięga, chyba że to tylko dla nie których słowa.
                  Niestety ciężko chorego dziecka nie przyjęto mi w szpitalu (16 biegunek i8
                  wymiotów w ciągu 10 godzin)ponieważ nie mialam skierowania od rodzinnego,
                  proszono abym najpierw zapłaciła a potem zajmą się dzieckiem. Prosiłam że to
                  później a najpierw niech zajmą się dzieckiem. Pani doktór nawet nie zbadała
                  dziecka siedzialo na kozetce w kombinezonie. Powiedziałam ze nie zapłace dopuki
                  nie przyjmie dziecka (posiadamy ubezpieczenie w Polsce w ramach NFOZ). Pani
                  doktórstwierdziła że nie przyjmie i wyszła. Zabralam dziecko do domu,
                  zadzwoniłam do męża na dyżur, ściągneliśmy lekarzy do domu, ale stan był
                  zagrazający życiu, więc na drugi dzień przyjął inny szpital dziecko, bez pytań.
                  Jak sądzisz czy niska pensja upoważniała do takiego zachowania, a nie wspomnę
                  oslownictwie Pani doktor.
                  Bywam w wielu krajach swiata, łącznie z dzieckiem i nigdy mnie coś takiego nie
                  spotkalo, jak w Polsce z Polskimi lekarzami, oczywiście bez uogólnień.
                  Posiadam łącznie ubezpieczenie międzynarodowe, ale w Poznaniu nikt nie wiedział
                  co z tym zrobić, łącznie kazana mi je zabrać i płacić, okazując ubezpieczenie w
                  Polsce NFOZ stwierdzili że nic nie rozumieją. W żadnym Kraju w którym byłam
                  nikt nie miał problemu z ubezpieczeniem międzynarodowym, tylko w Polsce.
                  Czyżby nie douczenie????
                  W Polsce nie ma lekarzy, a sami biznesmeni, pacjęci to klienci lub petenci.
                  Czy niskie pensje jak uważa większość upoważniają do takiego zachowaniasię,
                  gdzie etyka.
                  Zawód sami wybieramy i winniśmy być konsekwentni do samych siebie.
                  Chyba że zycie czlowieka jest mniej warte jak pieniądze?????
                  Ponoć są pensje dodatkowe nie opodatkowane, wię dlaczego za malo zarabiają.

• Gość: za mało i za dużo! Re: Ile zarabiają lekarze rodzinni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 20:58
      Za mało w porównaniu z innymi zawodami w kraju i zagranicą, za dużo w porównaniu
      do lekarzy pracujących w szpitalach. Ale swoje wyrwali. Teraz kolej na szpitalników!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka