Dodaj do ulubionych

Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka?

IP: *.echostar.pl 20.02.06, 18:47
Słyszałem, że Wechcie na Mieszka I cofnęto decyzję o warunkach zabudowy
(sądownie). Słyszałem, że ma być rozbiórka tego co już powstało - a powstało
duzo. Może ktoś coś wie więcej na ten temat. Proszę o posty !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: młody Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 22:30
      www.tutej.pl/cms.php?i=6959pzdr
      • Gość: 50 CZerwona mafia blokuje wechte!!!! IP: *.icpnet.pl 20.02.06, 23:04
        Powstaja gowna i scierwa dookola. Beznadziejne budynki,bez pozwolen i z
        naciaganiem prawa. Rozpoczyanie budowy a dopiero pozniej pozwolenie ale to paru
        inwestorow nie dotyczy. Wechte natomiast kopia ze wszystkich stron. Uwierzcie
        ze gdyby czerwona mafia nie trzymala rynku nieruchomosci w Poznaniu to bysmy
        byli drugim placem budowy po Warszawie. Wechta chciala tam 18 pieter. Nie
        pozwolili. Na dabrowskiego inna firma nie miala problemow z wyskosciowcem.
        Podono na mieszka psulo to architekture. Archtiekture czego sie pytam. Stacji
        benzynowej,wiezowcow z wielkiej plyty, hangaru makro, bunkra plazy a moze
        kauflandu? Wkurza mnie to tak ze normalnie ide w powietrze.
        • annamariaj Re: CZerwona mafia blokuje wechte!!!! 21.02.06, 11:48
          kto jest niby ta mafią? :-O
        • Gość: POSEN Re: CZerwona mafia blokuje wechte!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:52
          Wyrok WSA jest nie prawomocny,Wechta moze budowac dalej.To prezesi z spoldzieli
          Winogrady tak go n niszcza argumentujac brakiem parkingow dla mieszkancow .Ale
          pod budynkiem jest parking podziemny.Budowa idzie ostro naprzod i zostanie
          raczej dokonczona.W razie innej decyzji zaplaci miasto.
          • Gość: POSEN Re: CZerwona mafia blokuje wechte!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:55
            Czerwona mafia to ATANER,Nickiel,spoldzielnia Piatkowo i Grunwald,Agrobex.
        • Gość: Tomek Ok ale nie zrobili miejsc postojowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 14:33
          Nie zaprojektowali wystarczającej ilości miejsc postojowych - i kto ma za to
          płacić? Ludzie mieszkający dookoła? Przecież ci wszystcy przyszli mieskzancy
          wechty raz dwa zajma wszysttkie parkingi dookoła nie swoje!
          Niestety nikt tego nie pilnuje nie tylko u Wechty ale tez innych deweloperów -
          a złodzieje z urzędu miasta biora pieniądze za wydanie" decyzji o warunkach
          zabudowy" zamiast robic plany zagospodarowania!
          • Gość: ew Re: Ok ale nie zrobili miejsc postojowych IP: *.icpnet.pl 22.02.06, 16:07
            Kupiłem tam mieszkanie, ponieważ nie chcę mieć samochodu (po co mi samochód,
            jak pestka pod blokiem). Efekt tego jest taki (i bzdur pisanych w gazetach) że
            Banki (w tym mój) wstrzymały kredytowenie tej inwestycji i odmawiają
            przelewania dalszych transz...ciekawe kto za to zapłaci, bo Wechta niby karnych
            odesetek póki co nie liczy, ale też wiecznie na swoje pieniążki czekać nie
            będzie.
            • awprawo Re: Ok ale nie zrobili miejsc postojowych 22.02.06, 18:55
              Gość portalu: ew napisał(a):

> Kupiłem tam mieszkanie, ponieważ nie chcę mieć samochodu (po co mi samochód,
              > jak pestka pod blokiem). Efekt tego jest taki (i bzdur pisanych w gazetach)
              że
              > Banki (w tym mój) wstrzymały kredytowenie tej inwestycji i odmawiają
              > przelewania dalszych transz...ciekawe kto za to zapłaci, bo Wechta niby
              karnych

Hm Tomek ma rację jeśli chodzi o te miejsca parkingowe - ich niewybudowanie
              jest niezgodne z prawem i może stanowić o zatrzymaniu budowy i jej rozbiórce...
              (w tej chwili w Polsce powinno być min. 1 miejsce parkingowe na mieszkanie - w
              niektórych gminach słyszałem o 1,5 miejsc parkingowych na mieszkanie).

A Tobie szczerze współczuję - tak naprawde to jest wina urzędników miejskich bo
              to oni nie stworzyli warunków i nie kontrolowali określonych działań..
              >
              > odesetek póki co nie liczy, ale też wiecznie na swoje pieniążki czekać nie
              > będzie.
          • Gość: Eric Re: Ok ale nie zrobili miejsc postojowych IP: 195.20.110.* 23.02.06, 13:15
            A gdzie jest napisane że miejsca parkingowe wokół należą do SM Winogrady i
            konkretnych spółdzielców?? Mają abonament?? Wykupili te miejsca? Czy teraz
            sprawdzają czy parkują tam wyłącznie mieszkańcy Spółdzielni?? Więc argument o
            tym, że mieszkańcy Wechty zajmą ich miejsca parkingowe jest chybiony, bo
            mieszkańcy SM nie są właścicielami miejsc parkinogwych. A poza tym - będzie
            tak, że zaparkuje ten kto pierwszy znajdzie miejsce parkingowe.
            Ja też tam kupiłem mieszkania właśnie dlatego, że nie mam samochodu i chce mieć
            dobry dojazd do Centrum. Poza tym po przeciwnej stronie ulicy są parkingi
            strzeżone - czy żeby tam zaparkować też trzeba być członkiem SM Winogrady?? SM
            zachowuje się jak pies ogrodnika - nie mogą przeżyć że Wechta przebił ich
            ofertę i kupił tą działkę.
            Problem jest taki, że jak w latach 70 projektowano Osiedla Winogradzkie do
            głowy nie przyszło projektantom, że kiedyś samochody będą dobrem tak
            powszechnym - stąd koszmarne wąskie uliczki na winogradzkich osiedlach i brak
            parkingów. Wystarczy spojrzeć na sąsiednie osiedle Zwycięstwa - parking
            strzeżony zrobiono w szczerym polu naprzeciw kościoła (kiedyś było tam boisko)
            + na częsciowo odzyskanym placu budowy przy Połabskiej).
            Jak budynek pójdzie do rozbiórki zapłaci za to miasto - w końcu WECHTA nie
            uprawia samowolki, tylko buduje na podstawie ważnych decyzji administracyjnych.
            • Gość: tomek Re: Ok ale nie zrobili miejsc postojowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 14:11
              Gość portalu: Eric napisał(a):

> A gdzie jest napisane że miejsca parkingowe wokół należą do SM Winogrady i
              > konkretnych spółdzielców?? Mają abonament?? Wykupili te miejsca? Czy teraz
              > sprawdzają czy parkują tam wyłącznie mieszkańcy Spółdzielni?? Więc argument o
              > tym, że mieszkańcy Wechty zajmą ich miejsca parkingowe jest chybiony, bo
              > mieszkańcy SM nie są właścicielami miejsc parkinogwych. A poza tym - będzie
              > tak, że zaparkuje ten kto pierwszy znajdzie miejsce parkingowe.
              > Ja też tam kupiłem mieszkania właśnie dlatego, że nie mam samochodu i chce
              mieć
              >
              > dobry dojazd do Centrum. Poza tym po przeciwnej stronie ulicy są parkingi
              > strzeżone - czy żeby tam zaparkować też trzeba być członkiem SM Winogrady??
              SM
              > zachowuje się jak pies ogrodnika - nie mogą przeżyć że Wechta przebił ich
              > ofertę i kupił tą działkę.
              > Problem jest taki, że jak w latach 70 projektowano Osiedla Winogradzkie do
              > głowy nie przyszło projektantom, że kiedyś samochody będą dobrem tak
              > powszechnym - stąd koszmarne wąskie uliczki na winogradzkich osiedlach i brak
              > parkingów. Wystarczy spojrzeć na sąsiednie osiedle Zwycięstwa - parking
              > strzeżony zrobiono w szczerym polu naprzeciw kościoła (kiedyś było tam
              boisko)
              > + na częsciowo odzyskanym placu budowy przy Połabskiej).
              > Jak budynek pójdzie do rozbiórki zapłaci za to miasto - w końcu WECHTA nie
              > uprawia samowolki, tylko buduje na podstawie ważnych decyzji
              administracyjnych.
              >

w chwili obecnej developer jest zobowiazany do budowy miejsc parkingowych do
              danej inwestycji w ilości zgodnej z uchwała danej Rady Gminy - w tej chwili
              rzeczywiście w Polsce wynosi ona CONAJMNIEJ jedno miejsce parkingowe na jedno
              mieszkanie. Dlaczego niby naruszenie tego przepisu nie miało skutkować
              określonymi (niestety dla kupującego przykrymi) konsekwencjami?

p.s.
              poza tym nie przestrzeganie powyższych przepisów prowadzi do patologii,
              stwainaia samochodów wszedzie bez ładu składu - no i oczywiście utrudnia życie
              dotychczasowym mieszkańcom (przykład Howell na Naramowicach)

pzdr.
              • Gość: Eric Re: Ok ale nie zrobili miejsc postojowych IP: 195.20.110.* 23.02.06, 14:51
                Otóż jeśli chodzi o miejsca parkingowe to nie naruszono tej proporcji gdyż:
                - 64 miejsca parkingowe znajdują się na terenie posesji w podziemnym garażu
                - 116 miejsc parkingowych zostało zapewnionych poprzez zawarcie umowy najmu 116
                miejsc postojowych z firmą Parkingi Poznańskie s.c. - zarządcą istniejącego
                parkingu położonego międzu ul.Księcia Mieszka I , a trasą PST pomiędzy ulicami
                Wyłom i Słowiańską. Dodatkowo Wechta zobowiązał się, do zapewnienia, w
                przypadku gdyby zaistniały okoliczności uniemożliwiające parkowanie na w/w
                parkingu do zapewnienia potrzebnych miejsc parkingowych na innych parkingach
                znajdujących się w pobliżu (w rachubę wchodzi wynajęcie miejsc parkingowych na
                innych strzeżonych parkingach w okolicy).
                Argument o tym ,że mieszkańcy nowopowstałego budynku będą parkowali na
                osiedlowych uliczkach jest śmieszny (niby bliżej), bo kto przy zdrowych
                zmysłach, mając możliwość zaparkowania na strzeżonym parkingu po drugiej
                stronie ulicy zaparkuje samochód na niestrzeżonej uliczce.
                • Gość: Tomek Re: Ok ale nie zrobili miejsc postojowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 15:41
                  Hm no to zapewnili ale wszystkie płatne miejsca parkingowe - nie wiem czy to
                  jest takie bardzo porządane rozwiazanie przez mieszkańców, lepiej gdy maja
                  możliwość wyboru.
                  Poza tym co zrobić zdy przyjedzie mnie ktoś odwiedzić? Ma płacić za dwie
                  godziny postoju? Toz to paranoja, idąc tym tropem zaczniemy w tym Kraju płacic
                  juz niemal za wszystko łącznie z powietrzem. Uważam że mieszkańcy powinni mieć
                  możliwość wyboru pomiędzy parkingami prywatnemi a zwykłymi miejscami które
                  powinny znajdować się koło bloku.
                  Poza tym część mieszkańców nie ma drogich aut i oni WOLĄ parkować na normalnym
                  bezpłatnym parkingu obok bloku mieszkalnego. Bo to ma być dla ludzi przede
                  wszystkim...
                  • Gość: wania Re: Ok ale nie zrobili miejsc postojowych IP: 193.120.95.* 24.02.06, 06:27
                    dla mnie to jest poprostu jedna wielka glupota!!! i tyle

tak samo ludzie z sm winogrady moga parkowac i je zajomowac na ewentualnych
                    miejscach wytyczonych przez wechte prawda. co to za dziecinada.
                  • Gość: Eric Re: Ok ale nie zrobili miejsc postojowych IP: *.icpnet.pl 24.02.06, 07:04
                    Na ile ja rozumiem, Wechta jako przyszły zarządca hurtem wynajął miejsca
                    parkingowe i mieszkancy nie posiadajacy miejsca parkingowego pod budynkiem (30
                    tys to jednak sporo) będą parkować tam, a koszt będą mieli w czynszu (przy
                    hurtowym wynajmie cena jednostkowa mocno leci w dół). Co do tego jaki kto ma
                    samochód: jeśli kogos stać na zakup mieszkania po 3500pln/m2 za stan
                    developerski to na pewno nie jeździ 20 letnim poldasem. Jak ktoś jeździ
                    samochodem z wyższej półki to zapewne stać go też na miejsce parkingowe pod
                    budynkiem. Jak ktoś się nie załapie, to będzie parkował na strzeżonym, bo i tak
                    będzie miał to w czynszu. Tyle tylko, że SM Winogrady chce sobie dodatkowo
                    zarobić. Przed budową negocjowało z Wechtą budowę parkingu - Wechta miał
                    wybudować, ale korzystać mieli wszyscy, to jest członkowie SM Winogrady i
                    Wechty. No więc Wechta się wypiął na taki biznes i wynajął miejsca po
                    przeciwnej stronie ulicy.
        • Gość: 60 Re: CZerwona mafia blokuje wechte!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.06, 21:55
          Gość portalu: 50 napisał(a): Wechta chciala tam 18 pieter. Nie
          pozwolili. Na dabrowskiego inna firma nie miala problemow z wyskosciowcem.
          > Podono na mieszka psulo to architekture. Archtiekture czego sie pytam. Stacji
          > benzynowej,wiezowcow z wielkiej plyty, hangaru makro, bunkra plazy a moze
          > kauflandu? Wkurza mnie to tak ze normalnie ide w powietrze.

Architekturę bloków czteropiętrowych ciołku, tychże bloków. Rozumiem, że gdybyś
          tam mieszkał to chciałbyś miec widok na wysokościowiec, czy tak?
    • Gość: Puvio Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: *.echostar.pl 27.02.06, 11:24
      Na moje budynek nie pasuje do otoczenia.
      Spółdzielnia ma rację, że wszyscy bedą parkować na jej terenie. No cóż ale może
      przecież ogrodzić swój teren i nie wpuszczać obcych.
      A co do budynku to chce powiedzieć, że szkoda go, a za błędne decyzje powinien
      odpowiedzieć przede wszystkim Prezydent Grobelny i rada miasta. Brak
      miejscowych planów zagospodarowania, w których jasno jest określone co można na
      danym terenie budować to ich sprawka. Co może biedny inwestor???
      • Gość: Bloker_W Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 06:53
        Też bym sie wkurzał jak przed moim blokiem niskim wyrusłby kilkukrotnie wiekszy
        wiezowiec, a wszyscy goscie przyjezdzajacy don parkowaliby na moim parkingu.
        DLATEGO uważam, że sąd miał rację i rozbiórka jest KONIECZNA
        • Gość: kOKO Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 08:20
          Gość portalu: Bloker_W napisał(a):

> Też bym sie wkurzał jak przed moim blokiem niskim wyrusłby kilkukrotnie
          wiekszy
          >
          > wiezowiec, a wszyscy goscie przyjezdzajacy don parkowaliby na moim parkingu.
          > DLATEGO uważam, że sąd miał rację i rozbiórka jest KONIECZNA

Tak to wygląda - dostaja pozwolenie o warunkach zabudowy za łapówkę i hulaj
          dusza piekła nie ma - a okoloiczni mieszkańcy są zupełnie nie ważni dla
          miasta...
          • Gość: Eric Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: 195.20.110.* 01.03.06, 09:15
            Jak widać Bloker ma nie tylko kłopoty z ortografią
            Podobnie jak Głos Wielkopolski, który wypuszcza artykuły nie mając pojęcia o
            prawie i pisze, delikatnie mówiąc bzdury.
            Wojewódzki Sąd Administracyjny, w II instancji uchylił decyzję o warunkach
            zabudowy i zagospodarowania terenu.Poprzednio tą sprawę badało Samorządowe
            Kolegium Odwoławcze i nie dopatrzyło się uchybień, ciekaw jestem co zauważył
            Sąd - do tego będzie potrzebne uzasadnienie wyroku.Wechta z miastem na pewno
            złożą skarge kasacyjną do NSA w Warszawie i cała sprawa się jeszcze pociągnie.
            Póki NSA nie rozpatrzy kasacji wyrok będzie nieprawomocny. Czas rozpatrywania
            skargi kasacyjnej: od 6 miesięcy do 2 lat.Póki wyrok nie będzie prawomocny o
            żadnej rozbiórce nie ma mowy. Powiem więcej, nawet jeśli stanie sie prawomocny
            droga do rozbiórki będzie baaaardzo daleka.
            Tak naprawdę nikt nie będzie zainteresowany rozbiórką - Miasto - bo będzie
            musiało zapłacić odszkodowanie Wechcie i jej klientom (a to będą grube
            miliony), Spółdzielnia też tak naprawdę nie będzie zainteresowana rozbiórką -
            lepiej będzie bowiem wytargować coś od Miasta lub Wechty niż psuć sobie
            stosunki z ratuszem jako podmiot który doprowadził Miasto do sporych strat.
            • Gość: kOKO Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:20
              ale bloker słusznie zauważył ze plasowanie inwestycji Wechty w tym miejscu to
              popsucie zycia wszystkim okolocznym mieszkańcom - to co oni sa juz nie ważni?
              • Gość: Eric Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: 195.20.110.* 01.03.06, 10:53
                Przepraszam, ale na czym będzie polegało "psucie życia"? Czy to bedzię jakaś
                fabryka emitująca trujące wyziewy? Czy psucie życia będzie polegało na tym, że
                zasłoni im widok na tyły kliniki weterynaryjnej? Co do zajmowania miejsc
                parkingowych to już się w tym temacie wypowiadałem - mieszkańcy tego budynku
                bedą mieli w czynszu parking strzeżony po przeciwnej stronie ulicy.
                Tylko nie pisz, że zablokuje im dostęp do światła słonecznego, bo akurat
                względem budynku 21 budynek Wechty jest położony na północy zachód.

Chyba bardziej powinni gardłować przeciw planom wybudowania pod oknami stacji
                benzynowej, no chyba że Blokers ceni sobie posiadanie stacji benzynowej pod
                oknem, bo bedzie blisko do sklepu na stacji po piwko.
                • Gość: Ryszard Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 13:01
                  Jak budynek mieszkalny podobny do tych ze spoldzielni moze psuc zycie .Przeciez
                  to jest miasto a nie wies.Budynki w miescie powinny byc jedne przy drugich.Moze
                  czesc mieszkancow tej spoldzielni pochodzi ze wsi i nie chce byc mieszczanami.W
                  takim razie powinni byc przymusowo wysiedleni do popegerowskiej wsi .Tam beda
                  miec duzo przestrzeni.Co do artykolow w GLOSIE to moim zdaniem maja charakter
                  korupcyjny.Drukuja zmanipulowany artykol o Wechcie majacy odstraszyc klientow a
                  obok artykoly o wspanialych postepach prac na budowach ATANERA i SM GRUNWALD i
                  ile maja mieszkan do zaoferowania.Ta sprawe powinno wyjasnic Biuro
                  Antykorupcyjne.I jeszcze przepedzic ta komune i ubecje ze spoldzielni
                  mieszkaniowych.
                  • Gość: kOKO Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 13:25
                    I jeszcze przepedzic ta komune i ubecje ze spoldzielni
                    > mieszkaniowych.

zgadzam sie - ale czerwona hołota tak mocno tam sie zagnieździła że będzie
                    trudno...:(
                    • Gość: eric Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: 195.20.110.* 03.03.06, 14:55
                      24 lutego wysłano uzasadnienie wyroku. Czy ktoś je czytał>??
                      • Gość: siemnes 4 pietrowe bloki...rozumiem IP: *.icpnet.pl 03.03.06, 23:02
                        rozumiem ze bloki ze Zwyciestwa i Winogrady Bussiness Center Ci nie
                        przeszkadza...
                        • Gość: Eryk Re: 4 pietrowe bloki...rozumiem IP: 195.20.110.* 04.03.06, 11:08
                          Moim zdaniem blok się bardzo dobrze komponuje. Jak sie patrzy wzdłóż osi Alei
                          Solidarnosci to na Osiedlu Zwycięstwa są 16 piętrowce, z drugiej strony ulicy 9
                          pietrowce (Wechta i WBC) które przechodzą w 5 piętrowce. Harmonia zachowana.
                          Poza tym, przy cenach gruntów w tych okolicach aby inwestycja byla opłacalna
                          trzeba budować wyższe bloki, iść w górę. No chyba że buduje TBS który dostał
                          ziemię za friko od miasta...
                          • Gość: n-klawa Re: 4 pietrowe bloki...rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 22:48
                            nie pierwszy raz w UM wydaje się pozwolenia na budowę nie uwzględniając
                            jakichkolwiek racji mieszkańców działek przylegających.
                            Szczególnie dotyczy to sp. mieszkaniowych - patrz SM Cegielskiego (przy
                            Zmartwychwstańców - pozwolenie uchylono, a zaraz szybciutko wydano nowe i wtedy
                            sprawa utknęła w NSA na 2 lata, a budynek stanął); SM Enklawa (pozwolenie
                            wydano na polecenie Jacka M.- z UM- zarząd tej spółdzielni nie liczy się wcale
                            z mieszkańcami osiedla przy Czeremchowej, ale ostatnio w GW pojawiają się
                            pochwalne artykuły dla zarządu, który "uratował" spółdzielnię kosztem jej
                            członków i pobrał sobie ostatnio prawie 100 tys. premii z tytułu wybudowania 12
                            mieszkań)
                            • Gość: Eryk Re: 4 pietrowe bloki...rozumiem IP: *.icpnet.pl 06.03.06, 18:12
                              No mam uzasadnienie wyroku Sądu w sprawie uchylenia decyzji - generalnie
                              decyzja zostala uchylona z powodów formalnych, nie merytorycznych. Sąd w
                              zasadzie nie odniósł się do żadnego zarzuty spółdzielni. Brakowało jakiegos
                              podpisu + Sąd ogólnie zarzucił niechlujną formę decyzji. Spółdzielnia może
                              zapomnieć o rozbiórce, póki co...
    • Gość: Fikus Re: Wechta Mieszka I - będzie rozbiórka? IP: *.echostar.pl 08.05.06, 13:04
      Ogladam i widze, że budowa wre i idzie do przodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka