Dodaj do ulubionych

50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją

13.03.06, 20:19
Bardzo miła wiadomośc, szkoda tylko, że tramwaje mamy w opłakanym stanie, a
to dzięki genialnemu zakupowi kilku Combino za 2 mln euro sztuka (maszyn na
które najbogatszych metropolii nie stać), zamiast większego taboru w
rozsądnej cenie (tak tylko piszę o tych Combino, wiem, że to temat objechany
już setki razy, ale jakoś do dzisiaj trudno przychodzi mi się z tą decyzją
pogodzić).
Obserwuj wątek
    • Gość: Robert Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 20:33
      Jak bedzie wylgladaly 18metrowce z klima mozna zobaczyc juz dzis na linii 74, na
      ktorej kursuje Urbino 18 z warszawy.
      Wiecej + zdjecia: solaris-club.com/index.php
      • Gość: Poznańczyk20 Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 20:45
        Szkoda, że obu przetragów nie wygra MAN :(
        Musze powiedzieć, że Solarisy coraz upadabniają sie do Manów bo są copra
        bardziej kanciate...
        • Gość: KOKO Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 22:49
          Gość portalu: Poznańczyk20 napisał(a):

> Szkoda, że obu przetragów nie wygra MAN :(
          > Musze powiedzieć, że Solarisy coraz upadabniają sie do Manów bo są copra
          > bardziej kanciate...

Ty jesteś nieniormalny czy tylko prowokujesz?
          To chba jasne że najlepiej jak by wygrała polska firma...
          • Gość: cbc Fajnie, że z klimą!! IP: *.icpnet.pl 13.03.06, 23:58
            Gość portalu: KOKO napisał(a):
            > Ty jesteś nieniormalny czy tylko prowokujesz?
            > To chba jasne że najlepiej jak by wygrała polska firma...

Niby polska firma, ale designe autobusów powstaje w Niemczech, silniki są MANa,
            DAFa albo IVECO, klima pewnie Convecta, deska rozdzelcza VDO, skrzynia biegów
            Voith... w przypadku MANa podobnie (z tym, że silniki są tylko MANa).
            A co jest polskiego w tych autobusach (zarównow MANie jak i w Solarisie), to
            zapewne siedzenia (z wyłączeniem siedzenia kierowcy), wiązki elektryczne,
            blacha, podsufitki, szyby...
            No i jeszcze jedno - każdy egzemlarz Solarisa jest inny... a w przypadku MANa
            jest pewna powtarzalność.
            • Gość: KT4D Re: Fajnie, że z klimą!! IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 01:01
              Od kiedys kazdy egzemplarz solarisa jest niby inny? Tak, jest odrebnym
              autobusem i co z tego?
              • Gość: CBS Re: Fajnie, że z klimą!! IP: *.icpnet.pl 17.03.06, 22:53
                Gość portalu: KT4D napisał(a):

> Od kiedys kazdy egzemplarz solarisa jest niby inny? Tak, jest odrebnym
                > autobusem i co z tego?

Części zamienne od jednego egzemlarza nie pasują do innego (tego samego modelu),
                bo akurat w trakcie produkcji zabrakło jakieś części i została ona zastąpiona
                innę - niestandardową... zmiany techniczne i poprawki są robione na bierząco
                i często na kolanie...
                Standardem jest, że autobus jest dowożony do klienta w celu dokonania odbioru,
                a potem już u klienta serwis fabryczny kończy montaż tego pojazdu, albo dokonuje
                przeróbek...

Niestety firma Solaris, to manufaktura, gdzie panuje bałagan... montaż
                autobusów, to jedna wielka prowizorka... ta montownia ma nie wiele wspólnego
                z fabryką... za to prezes Olszewski ma gest i ma doskonałych fachowców od
                marketingu i sprzedaży, którzy tak zabajerują klientów, że mimo mankamentów
                technicznych auobusy SOLARIS całkiem nie źle się sprzedają!!
                • Gość: lubie_solarisy Re: Fajnie, że z klimą!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 00:25
                  pieprzenie! Wystarczy spojrzec na solarisa i porownac go z manem, solaris juz z zewnatrz wyglada 10 razy lepiej niz man. W srodku efekt podobny, doskonaly design. Jesli nawet sa bardziej awaryjne od manow to ja i tak bym ich niezawodnosc poswiecil dla tego designu. Ja jestem dumny z tego, ze Polska firma potrafi wyprodukowac cos tak przyjemnego dla oka i nie tylko bo sa to bardzo wygodne autobusy. Many wygladaja jak zaprojektowane z 10 lat przed Solarisami.
          • Gość: symbol Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.echostar.pl 14.03.06, 00:03
            Co za róznica polska czy niemiecka?? Wygrać powinna po prostu najlepsza!!
            • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 00:07
              Oj, KOKO, widzę, że znasz się na rzeczy.. Nawet cienki Jelcz Vecto jest w 3/4
              nie polski. Solbus z resztą też. Nie ma polskiej firmy w całości co by busa
              zbudowała.

MAN jest o wiele lepszy od Solarisa. Zdecydowanie.
              • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 01:02
                Taaaa... Kazdy ma swoje sympatie. Znam nawet pewnego torunianina, ktory gotow
                bylby na piesci walczyc o to, ze nie ma nic ponad jelcza :P
                • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 11:07
                  A w Toruniu to mają cokolwiek innego od Jelcza? (no dobra, kilka manów jest, ale
                  tak mały procent ze szok). Oni nawet poczciwego ikara chyba nigdy nie zaznali.
                  • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 11:29
                    No maja kilka MANow, ale jak testowali EL263 to szacowny kolega stwierdzil, ze
                    to jest kompletny chlam, bo trzecie drzwi rysuja po kraweznikach na
                    przystankach... To bardzo ciekawe - w Poznaniu tez mamy co najmniej jednego
                    MANa z drzwiami uskokowo-uchylnymi, wiekszosc przystankow ma podwyzszone
                    wysepki i jakos nikt nie narzeka... :P
                    • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 12:44
                      Mamy dokładnie dwa takie MANy, jeden 10-metrowy serii NM a drugi z zeszłego roku
                      teściak z wieżowym silnikiem.
                      A EL263 to jest ta wersja niskowejściowa, co nie? Takie cudo ma chyba gmina
                      Tarnowo Podgórne, o ile się nie mylę.

Kolega się nie zna.. Chociaz szczerze powiem, że brakuje mi w Poznaniu jelczy
                      120M (chyba nigdy nie mieliśmy) i PR-ek. Mimo iż są w Czerwonaku, Luboniu to
                      szkoda że u nas tak szybko wycofali. PR-ki chyba nie jeżdżą odkąd upadły w 1991
                      roku linie podmiejskie, więc to już 15 lat.. możnaby było zostawić jedną "dla
                      potomnych" :)
                      Kupimy se w Toruniu :) Ale wtedy kolega Twój będzie miał pretensje że mu
                      nowoczesny tabor kradniemy :))

Zawsze chciałem, zeby w Poznaniu uruchomili linię turystyczną na bazie jakiejś
                      kultowej pośpiesznej linii z lat 80-tych. Właśnie jakąś PR-ą. Fajna była linia
                      "F" z Poloneza, al. Niepodległości, Królowej Jadwigi, Piłsudskiego, Wiatraczną
                      do Os. Rusa (obecnie przystanek Piaśnicka/Kurlandzka)... taki klimat najlepszych
                      czasów dla każdej komunikacji w kraju, czyli początku lat 80-tych.
                      • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 16:12
                        Mialem nieprzyjemnosc jezdzenia sobie troche M120 z MZA Warszawa. Tak, wiem, to
                        MZA, to na dodatek Zaj. Woronicza (slynie z "dbalosci" o tabor), ale rzezilo to
                        gorzej niz nasze M11tki sprzed remontu. Co do PR110 to chyba jest jedna sztuka
                        w Czerwonaku i jedna w WirazBusie w Swarzedzu.
                      • Gość: Qba Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 20:08
                        Myslisz sei szaniwny kolego!Gmina Tarnowo Podgórne nie ma takiego busa...Jest
                        jeden SL202 i chyba 5 lub 6 NL2x2!Nigdy nawet u nas tego cuda na testach nie bylo!!
                        • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 16.03.06, 10:12
                          Modele mnie się pomyliły, już wiem co i jak. Ale też nie napisałem, że na pewno
                          mają, ale ze zdawało mnie się.
              • Gość: KOKO Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:52
                r0bur napisał:

> Oj, KOKO, widzę, że znasz się na rzeczy.. Nawet cienki Jelcz Vecto jest w 3/4
                > nie polski. Solbus z resztą też. Nie ma polskiej firmy w całości co by busa
                > zbudowała.
                >
                > MAN jest o wiele lepszy od Solarisa. Zdecydowanie.

Oj ludzie ludzie - tu chodzi o to że zysk ze sprzedazy autosbusów (chcociażby
                to była wartość dodana powstająca w wyniku montazu części) zostaje w polskich
                rekach a nie niemieckich czy innych.
                Pozdrawiam.
                • Gość: KOKO Francuzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:53
                  Francuzi jak otwieraja firmy w polsce to nawet meble i ołówki z francji
                  sprowadzja..
                  • r0bur Re: Francuzi 14.03.06, 13:05
                    O ile wiem to mamy niezbyt dobre doświadczenia z francuzami w dziedzinie
                    autobusów. Pamiętasz Gierka i słynne Berliety.
                    Z tym zyskiem w rękach niemców, to wypalasz jak poseł samoobrony. Dobrze, że
                    pracownicy fabryki w Sadach (busy) i Starachowicach (silniki itp) mają pracę. I
                    zysk dzięki temu. To jest ważniejsze, niż to kto zarządza.
                    • Gość: KOKO Re: Francuzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:21
                      r0bur napisał:

> O ile wiem to mamy niezbyt dobre doświadczenia z francuzami w dziedzinie
                      > autobusów. Pamiętasz Gierka i słynne Berliety.
                      > Z tym zyskiem w rękach niemców, to wypalasz jak poseł samoobrony. Dobrze, że
                      > pracownicy fabryki w Sadach (busy) i Starachowicach (silniki itp) mają pracę.
                      I
                      > zysk dzięki temu. To jest ważniejsze, niż to kto zarządza.

Nie rozumiesz. Ovzywiscie ciesze sie ze ci pracownicy MAN-a moga mieć więcej
                      pracy i pieniędzy ale WOLĘ aby ta prace mieli praciownicy Solarisa i dodatkowo
                      ostateczny zysk zostawał w Polskich rekach.
                      • r0bur Re: Francuzi 15.03.06, 18:40
                        A dlaczego wolisz? Czyżbyś był(a) zwolennikiem handlu sterowanego i
                        niekonkurencji? Tośmy chyba też już przerabiali. Wygrywa lepszy produkt, po
                        prostu. A skoro Jelcz ma takie produkty, że ledwo potrafią dotrwać pierwszej NG,
                        bo karoseria się rozpada, to się nie dziw że kupuje się MANy (patrz: Konin i
                        wiele innych miast).
                        Jak Twoje argumenty "wolę, żeby.." mają się dodatkowo do ustawy Prawo Zamówień
                        publicznych?
                        • Gość: ustawa Re: Francuzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 00:31
                          ano pewno taki, ze ustawa prawo zamowien publicznych jest zle napisana, chociazby z tego powodu, ze kaze zawsze wybierac najtansza oferte co wcale nie znaczy najlepsza. Poza tym moglaby w jakis sposob nakazywac preferowanie wyrobow krajowych aczkolwiek to juz troche przesada by byla, przynajmniej jak dla mnie, smierdzi mi to LPRem i Romanem ;)
                  • Gość: KT4D Re: Francuzi IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 16:13
                    Taaa! Rece precz od majatku narodowego! Kapitalisci won z Polski! Tutaj tylko
                    Bog, Honor i Ojczyzna!

Najlepiej to sie odizolujmy od wszystkiego, wstrzymajmy import i badzmy
                    samowystarczalni! Jak w Korei Pn., tylko bardziej katolicko :P
                    • Gość: KOKO Re: Francuzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:27

> Taaa! Rece precz od majatku narodowego! Kapitalisci won z Polski! Tutaj tylko
                      > Bog, Honor i Ojczyzna!
                      >
                      > Najlepiej to sie odizolujmy od wszystkiego, wstrzymajmy import i badzmy
                      > samowystarczalni! Jak w Korei Pn., tylko bardziej katolicko :P

Tak krzysczysz a jakiś rozsadny kontrargument? Gdzie nie mam racji...?
                      • Gość: KT4D Re: Francuzi IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 16.03.06, 15:31
                        Tu, ze zysk zostaje w polskich rekach tak czy inaczej. Fabryka MANa nalezy do
                        polskiej spolki zaleznej od koncernu MAN - zysk zostaje wiec zazwyczaj w Polsce
                        (tym bardziej, ze u nas sa mniejsze podatki niz w Niemczech i nie ma sensu go
                        przenosic), ale decyzje juz moga byc podejmowane w Niemczech. Znowuz - dlaczego
                        miano by podejmowac decyzje przeciwko polskim fabrykom skoro sa zyskowne?
                • Gość: FBI Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.icpnet.pl 17.03.06, 22:59
                  Gość portalu: KOKO napisał(a):

> Oj ludzie ludzie - tu chodzi o to że zysk ze sprzedazy autosbusów (chcociażby
                  > to była wartość dodana powstająca w wyniku montazu części) zostaje w polskich
                  > rekach a nie niemieckich czy innych.

Z racji globalizacji - jest to wszystko jedno...
                  A Solaris jest tak samo polski, jak i MAN - zresztą Solarisa projektuje
                  niemiecka firma, w Solarisach są najczęściej niemieckie silniki, skrzynie
                  biegów, mosty napędowe, klimatyzacje...
                  Biznes jest i tu i tu polsko-niemiecki, więc pod tym względem jest to wszystko
                  jedno!!
          • Gość: Pozhoga Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 11:40
            > To chba jasne że najlepiej jak by wygrała polska firma...

To chyba jasne, że najlepiej by wygrała firma oferująca lepsze
            autobusy za niższą cenę.
            To czy jest polska czy srolska nie ma nic do rzeczy. Może być
            nawet i z Madagaskaru.

Pzdr,
        • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 01:01
          Bo akurat stylistyka byla najwazniejsza w przetargu...
    • youkonik Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 13.03.06, 20:59
      znając poznaniaków, kiedy będzie gorąco to będą otwierać okna, a wtedy klima
      nie daje rezultatów. W jednym z numerów "Zajezdni" z zeszłego roku opisali jak
      się zachowują warszawiacy w takich autobusach latem...zachecam do lektury :)
      • Gość: zulu18 Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 21:19
        Jak dla mnie stosowanie w autobusie wyposażonym w klimatyzację przesuwanych
        okien jest nonsensem. Oby takie nie zamówiono w Poznaniu.
        • Gość: Poznańczyk20 Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 21:22
          Ogólnie w Polsce nie mogło by być okien otwieranych skoro jest klima.
          • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 00:09
            Gość portalu: Poznańczyk20 napisał(a):

> Ogólnie w Polsce nie mogło by być okien otwieranych skoro jest klima.

Zgadzam się w 100%. W ogóle nonsensem jest klima w miejskim busie. Ech, już to
            kilka razy na forum tłukłem dlaczego, więc nie chce mi się powtarzać.
            • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 01:03
              Ojej - kilka litrow paliwa wiecej sie zuzyje, ale bedzie przynajmniej porzadnie
              i komfortowo. A okna trzeba po prostu zamykac na kwadrat i problem z glowy...
              • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 11:10

> bedzie przynajmniej porzadnie
                > i komfortowo.

To chyba nie jechałeś miejskim autobusem marki Solaris z klimą. Warszawski model
                ma tandetny rozstaw miejsc siedzących, ogólnie wersja jest jakas do d. Niski
                komfort jazdy i hucząca klima tak, że decybelami bije ikary na łeb. To nie jest
                "porzadnie i komfortowo"
                • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 11:32
                  Warszawskimi U18 jechalem zima jak klimy nie bylo, wiec nie wiem na ile jest
                  ona glosna. Wiem natomiast, ze we Frankfurcie nad Menem, gdzie klimatyzowane sa
                  autobusy (Citaro) i tramwaje (Bombardiery) w pojazdach ZAWSZE bedzie glosniej.
                  Szef Volkswagena wydal dobrych kilka milionow Euro na stworzenie bezszelestnej
                  klimatyzacji w VW Phaetonie i jakos mu nie wyszlo. A co do siedzen w
                  warszawskich U18 to nie narzekam - w ekstremalnym tloku, jaki zazwyczaj panuje
                  na liniach 5XX z Ostrobramskiej, ktorymi jezdzilem, ten uklad sie raczej
                  sprawdza.
                  • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 13:09
                    Kursowałem nimi na 525.
                    A dziś widziałem teściaka na 74, z Warszawy ściągniętego, muszę się jakoś po
                    południu "zaczaić". Siedzenia ma źle rozplanowane, tzn. są miejsca gdzie nogi
                    wyciągnę bardzo, a i takie, gdzie nie mogę kolan wcisnąć. Jest niewygodny, a w
                    przestrzeni pasażerskiej wygodniejszy od solara bywa nawet Vecto. Poza tym
                    Poznań nie uzyskuje takich napełnień pasażerami jak Warszawa, bo nie ma takich
                    lini, jak oni - właśnie 5xx jadących w miarę szybko do samego centrum miasta.
                    • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 16:15
                      Ale przeciez w szczycie na 74, 82, 90, czy 91 potrafi byc rownie wesolo co w
                      Warszawie jesli nie weselej! Ba, nawet takie 61 czy 86 potrafi byc zapchane -
                      moze nie do tego stopnia, ale zawsze.

Co do siedzen sie nie wypowiadam... Dawno juz nie jechalem vecto.
                      • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 20:52
                        Sie dziś zaczaiłem na tego Solarisa, jechałem kursem około 16.50 z Sobieskiego
                        do centrum. Pozdrawiam z tej okazji kilku MKM-ów, co focili autobus.. ciekawe,
                        czy rozpoznam się na zdjęciu jak do neta trafi.. :)
                        Kierowca nie włączył klimy w busie. Poza tym, nie jest źle, jedzie się solidnie.
                        Ustawienie foteli zupełnie inne niż w "naszych" solarkach, chociaż siedzenia
                        niewygodne :( nie to co w warszawskich MANach. Większoś z nich zlokalizowana na
                        podestach, tak więc trzeba wspiąć się na schodek, by usiąść. W Poznańskich tak
                        też bywa, w kilku modelach 12-metrowych solarisów z początków dostawy (tam gdzie
                        z przodu od strony drzwi jest rząd pojedyńczych siedzeń). Poza tym niewielkie
                        braki w wykończeniu, np. w drugim członie, w przestrzeni przystosowanej dla osób
                        na wózkach, brakuje odgrodzenia siedzeń szybką od miejsca dla wózka. To utrudnia
                        podróż na stojąco w tłoku, niewygodnie też sie siedzi.
                        Tak więc w kwestii siedzeń, minus za braki przynajmniej dwóch szyb, i za podesty
                        pod siedzeniami (całe szczęście nie w całości autobusu), co utrudnia podróż na
                        siedząco osobom starszym. No i zdaje mi się, że tych miejsc siedzących jest
                        trochę mniej niż w "poznańskich" SU18.
                        W innych kwestiach, jak kierowca prowadził, zdawało mi się że bus chodzi trochę
                        topornie i ciężko, a nie był przeładowany. Może się jeszcze dociera.

w szczycie w 74, 82 (90 odpada, nie bywa aż tak przeciążony, chociaż miewa
                        okresy full'u) faktycznie jest ciężko. Pamiętajmy o porannym szczycie na 98. Ale
                        dla porównania, będąc w Wawie zalicz sobie podróż 517 z Ursusa do centrum w
                        porannym szczycie. Wrażenia gwarantowane.
                        • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 16.03.06, 15:33
                          Co do klimy w warszawskim solarisie, to wlacza sie ja zazwyczaj jak jest za
                          cieplo. Nie jestem w PL obecnie, ale chyba patrzac na prognozy IMiGW to tak
                          cieplo nie jest?

A co do 517 z Ursusa - akurat drugi koniec Warszawy :P Niemniej jezdzilo sie
                          pare razy 514 do centrum w szczycie - tez wesolo :)
    • Gość: student z Moraska Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.icpnet.pl 13.03.06, 21:40
      czy dobrze rozumiem, że na lini 98 również będą nowoczesne autobusy? czy może
      MPK nadal uważa nas za bydło, które idzie stadnie upchąć rano do rozklekotanego
      IKARUSA?
      • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 00:19
        Na 98 najnowoczesniejsze autobusy?? Wolne żarty.
        Najnowsze solarisy pójdą na takie linie jak 51, 74, 76, 90, i zastąpią na tych
        liniach starsze modele solarisów, neoplanów (15m, 18m). Te owe starsze modele
        pewnie zaczną się pojawiac na liniach takich jak 55, 62, 58, 96, 98. Więc nie
        liczyłbym na najnowszego solara na dziurach Dzięgielowej. Jeżeli w ogóle będą
        tam niskie puszczać.
        Jeżeli wygra MAN, co już raczej nie jest pewne, wręcz przeciwnie, też pojawi się
        na 82, 91, w porywach na 64 i 68, może 77. A na pewno nie na 61, 86, 56, 95,
        87... gdzie z kolei ewentualnie trafi tabor obecny z linii podstawowych.
        Chyba, ze MPK zrobi mi na złość ;p i wsadzi najnowsze nabytki na linie
        peryferyjne...
        • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 01:05
          Bo na 98 czy 87 niiiigdy nie puszczali solarisa czy N4016... Nie ma po prostu
          wystarczajaco niskich przegubkow, a skoro sie upieraja, zeby cale linie
          uniskopodlogawiac to na 98 jezdza tylko ikarki. Zreszta... Ja wiem, ze to
          nienajlepszy pojazd, ale niskacze sa jednak potrzebne na innych liniach.
          • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 11:13
            Otóż raz po raz (na morasku właśnie kończę studiować) na 98 puszczają zarówno
            SU18 jak i Neoplany (15m, 18m) jako ściągawki z 90 i 74, poza godzinami szczytu
            i wieczorem.
            A na 87 był taki okres, co całym tygodniem jeździli MANem krótkim, i tez było OK.
          • Gość: student_WNGiG Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 00:46
            no tak, a Ty to siedzac w UK wiesz najlepiej co w Poznaniu gdzie jest najbardziej potrzebne... Powiedz mi dlaczego niskopodlogowe autobusy sa bardziej potrzebne gdzie indziej niz np. na 98? Podaj konkretny przyklad. Bo jak dla mnie to niskopodlogowe 98 byc powinny, chociazby dlatego zeby na zajecia mogli dojezdzac niepelnosprawni studenci. Zaraz pewnie napiszesz, ze takich nie ma, ano nie ma (na WNGiG nie widzialem zadnego), bo jak maja byc skoro dobrze wiedza, ze nie sa w stanie dojechac na zajecia, bo na liniach do kampusu jezdza jakies gruchoty z podloga na wysokosci polowy pierwszego pietra? Ktos madry wymyslil, ze budynki powinny byc dostosowane do potrzeb niepelnosprawnych. Fajnie, szkoda tylko, ze nikt nie pomyslal o komunikacji miejskiej. Tez fajnie, ze Poznan ma najwiecej niskopodlogowych, szkoda jednak ze niskopodlogowe traktowane sa tylko jako ulatwienie dla tabunow emerytek, zeby mialy latwiej jechac przez pol Poznania po kilo pyrow, bo gdzies maja o 5gr taniej, a nikt nie mysli o niepelnosprawnych. Podobnie MPK daje ciala z systemem informacji pasazerskiej. Niby pomontowano glosniki i wyswietlacze w tramwajach tyle, ze nierzadko wyswietlacze pokazuja nie ten przystanek co trzeba, a uslyszenie zapowiedzi z glosnika graniczy z cudem.
        • Gość: Water Proof Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.icpnet.pl 14.03.06, 12:23
          A co z niepełnosprawnymi studentami? Budynki dostosowane, wszędzie windy,
          podjazdy,a autobusy - dno!
    • Gość: karl Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 21:48
      Cale szczescie ze szefowie się dogadali między sobą. Postraszyli, postraszyli a
      a i tak pewnie wtajemniczeni wiedzieli ze sie podziela zamowieniem. A
      myskorzystamy podwojnie, i mieszkancy i pracownicy tych firm z Poznania i
      okolic...
      • Gość: ~ Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.echostar.pl 14.03.06, 00:07
        Skoro sie dogadali to sprawą powienien zajac się UOKiK. To jest zmowa
        przetargowa i jest to przestepstwo !!!
        • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 00:24
          A g.. bo nie przestępstwo, tylko Gentelmen Agreement. A może to, że Volvo (już
          któryś raz miało chęć na Poznań) chcialo i nagle się nie zgłosiło do przetargu,
          podobnie jak Jelcz i Mercedes to też pewnie zmowa firm i przestepstwo?
          (na przykład w celu uzyskania wyższej ceny za towar).
          A dogadanie sie polegało raczej na "nie oprotestowywaniu się wzajemnie" bo wtedy
          obie firmy zdają se sprawę że gdzie dwóch się bije.. tak jak było w przetargu
          kiedy wygrało Vecto. A przy unieważnieniu tych dwóch dużych - kto wie czy
          Jelczydło nie wystartowałoby w następnych i nie zgarnęłoby całej puli przy dwóch
          kłócących się firmach.
          Normalne działania strategiczne firm, więc o co hałas?
          • Gość: ~ Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:28
            To co opisałeś to własnie jest przestepstwo - Art. 305. § 1. Kodeksu karnego
            Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, udaremnia lub utrudnia przetarg
            publiczny albo wchodzi w porozumienie z inną osobą działając na szkodę
            właściciela mienia albo osoby lub instytucji, na rzecz której przetarg jest
            dokonywany, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Ponadto "zakazane są
            porozumienia, których celem lub skutkiem jest wyeliminowanie. ograniczenie lub
            naruszenie w inny sposób konkurencji na rynku właściwym polegające w
            szczególności na uzgadnianiu przez przedsiebiorców przystepujących do przetargu
            lub tych przedsiebiorców i przedsiebiorcę będącego organizatorem przetargu
            warunków składanych ofert, w szczególności zakresu prac lub ceny" - art. 5 ust.
            1 pkt 7 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów.
        • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 01:07
          To sobie zglaszaj zdrow... Zglos przy okazji i Wroclaw, bo tam jeszcze nigdy
          nie wygralo nic poza Volvo. W Poznaniu jakos tez same solniczki i many nam
          przybywaja... Tylko ta jedna wpadka z 7 szt. vecto :D

Swoja droga jak czytam niektore przetargi to mi sie smiac chce. Gdansk wystawil
          przetarg na tramwaje 3-czlonowe, dlugosc ok. 26m, ok. 70% niskiej podlogi, 3
          wozki, 5 drzwi. Niech mi ktos wskaze cos innego poza krakowskimi bombardierami,
          co pod to podchodzi... :P
    • r0bur ? 14.03.06, 00:03
      Bosze, tylko nie Solaris przegubowy z klimatyzacją! Znowu nie posłucham sobie
      muzyki w słuchawkach, bo te g..na wyją jak psy do księżyca. Gorzej jak poczciwe
      ikary. Sprawdzałem osobiście.
      Ale po artykule widać, że się firmy dogadały między sobą. Qrwa, moglismy mieć
      jako pierwsi w kraju Lion's City w wersji przegubowej... :(
      • Gość: KT4D Re: ? IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 01:08
        Nie moglismy, bo ITS Michalczewski wygral juz pare miesiecy temu przetarg w
        Warszawie na 50 brygad z Lion's City G. Zreszta wez juz nie narzekaj za
        bardzo... Solaris moze nie dorownuje do konca MANowi, ale taki zly nie jest...
        • r0bur Re: ? 14.03.06, 11:16
          Ale bez protestów i kombinacji u nas byłyby najpierw. Poza tym w wawie chyba ta
          umowa z ITS będzie obowiązywać od września lub nawet stycznia, chociaż nie wiem
          do końca. A u nas miały być jeszcze latem.
      • Gość: Poznańczyk20 ROBURze masz rację!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:45
        Znowu dostaniemy wyjące gó.. w którym skrzynia biegów skacze jak chce, a
        mogliśmy mieć jako pierwsi w Polsce MANy Lion's City przegubowe. Swoją drogą to
        w necie naprawdę ciężko znaleźć nawet ich zdjęcia, a już 30-toma PRZEGUBOWYMI
        LIONS'AMI to Poznan zabłysnąłby na arenie OGÓLNOEUROPEJSKIEJ!!

Co do opinii, że Solaris powinien wygrywać bo jest polski to bzdura, ponieważ
        jak już kilka osób zauważyło to we wszystkich busach jakiejkolwiek marki mało
        co jest polskiego a po drugie to spojrzeć trzeba inaczej na sprawę. Zadam
        pyatnie: KTO SKŁADA I MONTUJE ORAZ OGÓLNIE STANOWI ZNAKOMITĄ WIĘKSZOSĆ
        PRACOWNIKÓW MANA JAK I SOLARISA W FABRYKACH POD POZNANIEM??

Odp. POLACY!!

EOT
        • Gość: KT4D Re: ROBURze masz rację!! IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 16:16
          Przegubowe Lionsy kursuja np. w ilosci szt. 2 w Weser-Ems-Bus w Bremie. A czemu
          ich tak malo w Europie? No wlasnie... Juz Solaris U18III sie lepiej sprzedaje,
          bo jest po prostu tanszy.
          • r0bur Re: ROBURze masz rację!! 14.03.06, 20:56
            www.infobus.com.pl/files/6048/zd_1_760.jpg
            Oto MAN Lion's City G - zdjęcie producenta.
    • monika_04 Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 07:41
      A to bardzo dobrze bo w niektórych autobusach w godzinach szczytu stanąć
      swobodnie nie można, o siedzeniu mowy nie ma.
    • Gość: MS Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.echostar.pl 14.03.06, 10:26
      ...a ja, mimo, że nie mam tej przyjemności podróżowania wraz z MPK, chciałbym
      wiedzieć, czy dobrze zrozumiałem:
      Nowy tabor z monitoringiem na dzień, a "trupy" bez w.w. na noc, tak??
      W nich chyba raczej nie ma i nie będzie monitoringu, co oznacza, ze w nocy jest
      baaaardzo bezpiecznie i nie ma strachu...
      Chyba się przejadę kiedyś nocnym, skoro to taka frajda :>
      Pzdr. i proszę o wyjaśnienie :)
      • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 11:35
        Po pierwsze: w tramwaju wysylanym na N21 SA kamery. Po drugie: w nocy jest
        mniejsze zapotrzebowanie na tabor niskopodlogowy i MPK wysyla na nocki pojazdy,
        ktore maja mniejsza wartosc wlasnie z obawy przed wandalizmem :P
        • Gość: ateista R o ku.. szmelc z bolechowa zaleje poznanskie dro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 11:56
          drogi...wyprowadzam sie do katowic tam przynajmniej jezdza zajebiste vecto...
          • Gość: KT4D Re: R o ku.. szmelc z bolechowa zaleje poznanskie IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 16:17
            Ale Solarisy tez jezdza! I to nie tylko w PKM Katowice, ale tez w Gliwicach,
            Czeladzi, Tychach i Sosnowcu! Nie uciekniesz :P
      • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 12:32
        "Chuck Norris i tak nie boi się jazdy tramwajem nocnym w Poznaniu. To dla niego
        Pestka"
        Wiem, było.

Ale tak na poważnie, to żeby w Poznaniu mógł jeździć tylko tabor niskopodłogowy,
        potrzeba nie 50 nowych autobusów, ale przynajmniej 80. Wtedy i w nocy niskie
        zobaczymy. Zawsze zastanawiałem się dlaczego MPK nie kupowało pod koniec lat
        90-tych jakichś jelczy M121M własnie z przeznaczeniem na nocki i na rezerwy lub
        na linie peryferyjne. Bądź obecnie na podmiejskie. Niby mamy jednego jelcza
        M121M który teoretycznie przypisany jest na 111, ale nie wiem, jeszcze go w
        ruchu nie widziałem za bardzo. Może nie trafiam.
        Swoją drogą chyba nie trudno jest zrobić tak jak Gdańsk i zakupić sobie
        kilkanaście używanych 10-letnich pojazdów z Berlina właśnie z przeznaczeniem na
        nocki? Przeciez busy z pierwszej dostawy dla Poznania też mają już po 10 lat. A
        i takie używki są lepsze niż Ikarus czy M11, bo przynajmniej oszczędniejsze w
        eksploatacji i niepełnosprawni mieliby wygodniej. A i zapewne pojeżdżą
        ostatecznie dłużej niż ikar czy m11.
        • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 16:20
          M121M nie kupowalismy, bo kupilismy jednego, ktory przez dluzszy czas raczej
          stal na A-3 anizeli jezdzil na linii. Moim zdaniem zyski ze standardyzacji
          taboru i tak beda wieksze niz koszty kupowania osobych wozow na nocki/rezerwy
          itp. Chociaz mozna by w sumie kupic jakies uzywane niemieckie MANy NL202 na
          przyklad zeby puszczac na nocki. Tylko ze w piatki i soboty i tak trzeba
          puszczac przegubki...
          • mantis77 Jak zwykle swoje 3 gorsze. :-) 14.03.06, 20:31
            No widzę że dyskusja ożyła na nowo.

Cieszy mnie że jako osoba na wózku nie będę już musiał myśleć jakim autobusem
            gdzieś dojechać i czy jest niskopodłogowy. Poprostu wsiądę tak jak każdy inny
            do autobusu i pojadę. Mam nadzieję że jeszcze parę lat i dożyję czasów gdy w
            nocy będzie podobnie.

Może do tego czasu zestażeją się vecto i puszczą je na nocki :-) A na poważnie
            to już dawno mówiłem że warto w nocy puścić busy z kamerami. Czy nie lepiej
            jesli już ma być monitoring zrobić tak żeby założyć monitoring do starszych
            busów co jeżdżą w nocy? Przecież jasne jest że w nocy jest więce występków
            (Jakby tak nie było to by się MPK nie bało wandalizmu).

Co do tramwajów. Z całym szacunkiem może helmuty i insze relikty przeszłości są
            dobre ale nie dla wszystkich. Nie będe już tam utyskiwał na siebie (jeżdżę
            tylko combino i Tatrami i powiem że każde ma swoje wady i zalety) ale nawet
            matka z wózkiem dziecięcym przez te pierdzielone poręcze na środku nie jest
            wstanie wejść. Myślę że fajnie byłoby gdyby takie tramwaje były tylko w muzeum.
            Zresztą uważam że Poznań mógłby stworzyć takowe. I tak słyszłem że z zachodu
            przyjeżdżają niemcy i inni żeby oglądać relikty jeżdżące u nas. Zebrać z
            każdego tramwaju po jednym egzemplarzu i powprowadzać trasy wycieczkowe.

Jedną np. przez śródkę do zoo. Inną Marcinem koło pl wiosny ludów na starołękę.
            To takie moje dywagacje. Mnie cieszy także (mimo że do nich sam nie wsiądę) jak
            widzę tą naszą starą bimbę z rozsuwanymi drzwiami. Pamiętam z dzieciństwa te
            drewnoane ławki w środku z linkami do trzymaniu pod sufitem zamiast rur.
            Pamiętam jak pewnej zimy nie mogła podjechać na podgórnej bo się koła ślizgały.

Ahh powspominałem troszkę :-)

Wracając do tematu to combino mają zbyt mało miejsca w środku ale mają naprawdę
            niską podłogę. (Na pestce równo z chodnikiem) Tatry mają więcej miejsca ale
            jednak dość wysoki próg. Jak jest dobrze zrobiony przystanek to się tego nie
            odczuje (np na pestce) ale już np na rondzie rataje czy np przy AWFie do 12
            ciężko wsiąść bez pomocy.

Co do nocków. Zawsze wuażałem że oprócz pomocy NAM niepełnosprawnym mają inne
            zalety niskopodłogowce bo są nowocześniejsze niż ikarusy i tak:

1. Są cichsze co przy jeździe przez miasto w nocy ma znaczenie dla mieszkańców.
            2. Żrą mniej paliwa (chyba tak mi sie wydaje choć nie znam parametrów).

Zaraz mi się przypominają otwierane z hukiem e drzwi harmonijkowe i normalne
            takie jak w solarkach i MANach.

Co do klimy to nie mam zbytno zdania ale w sumie wydaje mnie się że taniej
            byłoby założyć bardziej otwierane okna i zostawić bez klimy. I tak autobus
            otwiera drzwi co kawałek a poza tym ludzie okna będą otwierać.

No to chyba tyle ale się rozpisałem.

P.S. W sumie nie jest źle będziemy pierwszym miastem w polsce z całkowitym
            DZIENNYM taborem autobusowym i taka Waw-ka czy Wrocek mogą nam skoczyć :-)

P.S.2. Na nic się nie zdadzą niskie jak kierowcy będą jeżdzić tak jak dziś na
            lini 91 który przy ogrodach gdzie są duuuuże zatoczki stanął pół metra od
            krawężnika. Musiałem być WNOSZONY do nisko podłogowego autobusu. Czy to nie
            chore? Kiedyś wiadę poprostu między busa a krawęnik i będę stał aż kierowca nie
            ruszy dupy i mnie nie wyciągnie skoro tak bez sensu podjechał. Aha miał opcję
            bo akurat zwróciłem uwagę że mógł rozłożyć rampę. Na 100% mnie widział na
            przystanku bo stałem tak że ja go też bez problemu widziałem od przodu. Zawsze
            daję "znaki" że chcę wsiąść (jeśli nie chcę to staję jak najdalej od krawężnika
            i czasem się obracam bokiem, a jeśli chcę staję blisko (ale tak aby mnie nie
            przychaczył czyli jakieś pół metra od krawężnika) i przodem do ulicy by widział
            że chcę wsiąść.)

No teraz już naprawdę koniec :-)
            • r0bur Re: Jak zwykle swoje 3 gorsze. :-) 14.03.06, 21:13

>
              > P.S. W sumie nie jest źle będziemy pierwszym miastem w polsce z całkowitym
              > DZIENNYM taborem autobusowym i taka Waw-ka czy Wrocek mogą nam skoczyć :-)
              >

Tyż prowda. Mogą skoczyć. Póki co my możemy skoczyć Swarzędzowi, który ma już
              chyba tylko 1 autobus wysokopodłogowy. On są najlepsi..
            • Gość: KT4D Re: Jak zwykle swoje 3 gorsze. :-) IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 16.03.06, 15:37
              No niestety w Poznaniu tak jest, ze tabor dobry, obsluga srednia...

Kolejna zaleta niskaczy jest po prostu szybsza wymiana pasazerow - jeden
              Niemiec stwierdzil wrecz, ze do wysokiego sie wsiada, do niskiego sie po prostu
              wchodzi :)
          • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 21:09
            Tylko zauważ drogi kolego, że gdy wygra solaris, to i tak wiele linii, na
            których masz teraz przegubowe wysokopodłogowe (56,61,86,95) zostanie bez obsługi
            niskopodłogowej, bo "Kacza" nie będzie miała ich czym obsłużyć! Jakos nie widzę
            12-metrowca na 61... więc nie wiem co MPK wymyśli by te linie obsługiwać
            niskopodłogowo. Ściągnąć taboru z innych linii tez nie warto.
            Analogicznie sytuacja ma sie z liniami 62,96,58,73,55 gdy wygra MAN. Skąd
            "Warszawska" weźmie długie niskie na ich obsługę? OK, na 73 przeguby to lekka
            przesada, ale na 58 to już nie.
            więc może jednak przy 95% (niestety) zwycięstwe solarisa kupić 15 uzywanych
            NG272 własnie na takie linie jak 95,86,56 i na rezerwę i na nocne. Da się wtedy
            "Kaczej" obsługę brygad nocnych na 234,235,252 i jest OK.
            Poza tym częś nocnych i tak zostanie zapewne obsłużona przez tabor niski po
            dostawie, bo jezeli MANy krótkie przyjdą na Kaczą to znikną resztki M11 i
            krótkie ikary, akurat na linie 240,242,239,243 i też OK
            • Gość: KT4D Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 16.03.06, 15:38
              Jak nie widzisz 12m na 61? Codziennie sie taki trafia i trafial sie jeszcze het
              het jak bylem w LO :)

Albo moze po prostu czesc solniczek trafi na Kacza? :]
              • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 16.03.06, 22:55
                Tzn widzieć może widzę czasem, ale sobie nie wyobrażam..
                Solniczki na kaczą raczej nie trafią, myślę że pzmieniają się raczej brygady na
                liniach. Np jak nowe będą solarki (długie) i MANy (krótkie) MPK zapewne odda
                całościowo obsługę 71 w dni powszednie Kaczej (12m). W zamian Warszawska
                dostanie w dni powszednie 87 (18m) I tego typu kombinacje. Po prostu część lini
                "przegubowych" trafi pod obsługę Warszawskiej, a Kacza dostanie wzamian krótkie.
                Może nawet Warszawska dostać 82 (chociaż przejazdy techiczne będą
                dłuższe)wzamian za np pozostałe brygady z A i 63 robione obecnie "pół na pół".
    • Gość: M Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:26
      Jan Firlik jest innego zdania.Helmuty są najnowocześniejszymi tramwajami na
      świecie.
      • Gość: Poznańczyk20 GT 6/8 cud techniki szynowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:49
        Moze nienajnowocześniejszymi, ale za to jednymi z najlepszych w historii
        szynowej komunikacji miejskiej i należy o nie dbać bo bez problemu mogą być
        exploatowane do 70-80 lat a najstarsze są z 1958 roku chyba w Poznaniu.
        • Gość: KT4D Re: GT 6/8 cud techniki szynowej IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 16:20
          A widziales gdzies 70-letniego helmuta w eksploatacji? Bo jak dobrze pamietam
          to najstarsze dopiero 50-lecie istnienia niedawno obchodzily...
          • Gość: Poznańczyk20 Re: GT 6/8 cud techniki szynowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 16:43
            No ale jeżeli ich w zajezdnic\ach Obsługa Techniczna nie wykończy to moim
            zdaniem minimum 15 lat jeszcze pojeżdżą. Niemodernizowane 105-tki (np.skład
            230+229) wyglądają o niebo gorzej niź GT8 po moderniczacji z 1982 roku!
            • Gość: grobelny Re: sklad 229 230 jest po remoncie debilu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:44
              moj przedmowca to debil .sklad 105N 229+230 jest po kapitalnym remoncie.jak nie
              wiesz zewszony spedalony debilu nto nie otwieraj ryja w dyskusji...
              • Gość: Poznańczyk20 230+229 jak już młocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 22:01
                Mój przedmówca to cham i prostak, do tego inbecyl który nic sobą nie
                reprezentuje, może ktoś mu nic innego nie zaproponował niż zamiatanie odchopdów
                psów pod klatką, więc wykazuje swoje lapidarne flustracje tutaj, żałosne :/
                Szczerze mówiąć machnęło mi się bo chodziło mi o 220+219 którym niedawno
                jechałem.
                • Gość: Poznańczyk20 230+229 i 220+219 po remoncie już :-P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:18
                  220+219 właśnie wyjechał świeżo po remoncie, a na przykład tandetnego złomu
                  105N dam numer 140+141
      • posener89 Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 14.03.06, 17:35
        Może nie najnowocześniejszymi ale prównaj je sobie z tymi szajsami 105 Na i
        licznymi ich przeróbkami! Są o wiele wygodniejsze i cichsze niż te kanciaste
        puchy! A co do autobusów to wolałbym żeby wygrał MAN i bardzo dobrze że bedą z
        klimatyzacją bo latem można się uduśić w tym upale i smrodzie ludzi [ble!]!!
    • expertyzer Łoł! Solaris na 62 do Krzesin? 14.03.06, 16:26
      Jak chodziłem do XVI LO to było nie do pomyślenia.
      • Gość: Martix Wrocław Re: A ja wolę nasze VOLVO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.06, 17:14
        Najlepsze autobusy w Polsce to VOLVO 7000 SOLO I 7700 przegubowe.Wrocław tylko
        takie kupuje i nie dlatego,że fabryka jest we Wrocku na Mydlanej ale dlatego,że
        są najlepsze a cena nienajwiększa.Na SOLARISY narzekają w Krakowie bo mają
        ponoć plastykowe zbiorniki na paliwo.
        • posener89 Re: A ja wolę nasze VOLVO 14.03.06, 17:39
          O jezu, ciągle Wrocław i Wrocław, czemu sie tak przyrównujemy do stolicy
          górnego śląska i tylko wytykamy błędy naszych władz. Wrocław na pewno nie jest
          taki idealny i piękny jak nam sie wydaje. Musimy brnąć do przodu nie patrząc
          się na innych bo to jest zgubne działanie
          • Gość: Poznańczyk20 Osobiście wolę MANa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 17:51
            Wrocław to stolica Dolnego Śląska !! Ale ze jest podobnejk wielkości to sie
            utarło, że sie je porównuje... Tak jak Kraków z Wa-wą i Szczecin z Gdańskiem...
            • posener89 Re: Osobiście wolę MANa 14.03.06, 22:15
              Sorry, faktycznie, pomyliłem się. A co do porówniań to oczywiście można
              porównywać ale bez przesady! Przecież Wrocław to nie jest wzór idealnego
              polskiego miasta!
          • Gość: nexus Re: A ja wolę nasze VOLVO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.06, 18:47
            posener89 napisał:

> O jezu, ciągle Wrocław i Wrocław, czemu sie tak przyrównujemy do stolicy
            > górnego śląska i tylko wytykamy błędy naszych władz. Wrocław na pewno nie
            jest
            > taki idealny i piękny jak nam sie wydaje. Musimy brnąć do przodu nie patrząc
            > się na innych bo to jest zgubne działanie

Proponuję korepetycje z geografii.
        • Gość: KT4D Re: A ja wolę nasze VOLVO IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 14.03.06, 18:37
          Taaa.. Przez V7000 zbankrutowalo przedsiebiorstwo JGSP Novi Sad w Serbii.
          Autobusy zaczely zrec zaraz po zakupie 59l/100 i bylo wesolo. Poza tym kultura
          pracy silnika V7000 da sie tylko porownac z ta z Jelcza M121 - bardziej trzesc
          nie moze :D
        • r0bur Re: A ja wolę nasze VOLVO 14.03.06, 21:17
          Berlin jakoś Wrocławskich Volvo nie kupuje, tylko Poznańskie Solarisy. Volvo
          jakoś nie za bardzo się w kraju przyjęło, poza dolnym śląskiem, sladowo w gdyni
          i łomży. I swarzędzu. Kto chce, może sobie volvo sprawdzić w Swarzku. Ogólnie -
          takie sobie.
          • Gość: Martix Wrocław Re: A ja wolę nasze VOLVO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.06, 18:27
            Do Swarzędza kursują VOLVA starego typu.Tych najnowszych na tej trasie nie
            zobaczysz.Berlin choć kupował to ich obecnie nie kupuje bo przerzucili się na
            swoje ale kupują je inne europejskie stolice np.Amsterdam z poj.na gaz ziemny
            na dachu.Szwedzi prawie całkem do nas całkiem przenoszą produkcję autobusów,u
            nich będzie tylko produkcja na lokalny rynek.
            • Gość: Poz Bus Re: A ja wolę nasze VOLVO IP: *.icpnet.pl 15.03.06, 21:10
              W Swarzędzu kursują też Volvo 7000 nowego typu (krótkie i przegubowe). W
              porównaniu do Solarisów są głośniejsze. W środku wyglądają bardziej topornie i
              mają mniej wygodne siedzenia. To wszystko spowodowało, że Swarzędz od czterech
              lat kupuje Solarisy a nie Volvo.
              • Gość: sexocholiczka Re: A czy jest cos bardziej topornego niz solaris? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 22:51
            • r0bur Re: A ja wolę nasze VOLVO 16.03.06, 10:15
              Że tak powiem w Swarzku jest kilka V7000. Ale ostatnio kupują solarki, bo są
              lepsze niż Volva.
              • Gość: Martix Wrocław Re: A ja wolę nasze VOLVO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.06, 11:42
                Czy lepszy SOLARIS czy VOLVO to o opinię by trzeba zasięgnąć fachowców.Mnie
                podobają się obydwa ale trochę bardziej jednak VOLVO lepsze nawet od rodzimej
                szwedzkiej SCANII.U nas SOLARISY jeżdżą tylko w PKS-owskiej linii
                podmiejskiej "901" do Siechnic{znane ze szklarni}ale to są te starsze brzydsze
                modele.Na marginesie:czemu na waszym Forum nie ma rubryki KOMUNIKACJA tak jak w
                każdym innym większym Polskim mieście?
                • r0bur Re: A ja wolę nasze VOLVO 16.03.06, 23:03
                  A nie wiem dlaczego nie ma, zapytaj operatorów itp.
                  W Swarzędzu masz i Volvo najnowsze i Solarisy najnowsze (ostatni - rocznik
                  2004/2005 SU15). Bez wątpienia Swarzędz dla mnie jest najlepszą komunikacją.
                  Powiem tak: Volvo nie jest złym busem, chociaż panicznie ciężkie w odbiorze są
                  modele B10L (Swarzek kilka ma) i ich 15-metrowi rówieśnicy. Cholernie wysoka
                  linia szyb, niepotrzebne schodki, małe kółka, wygląda dziwnie i jeździ sie
                  dziwnie. No ale to starszy model, przejsciowy z wyskopodłogowych. W czasie
                  produkcji nie wiele było innowacyjnych, niezłych firm.
                  Solar też zaczynał średnio, chociaż kształty zachowywał i design dopiero teraz
                  sie zmienia. Z modnych kiedys opływowych kształtów wchodzi w nowoczesne
                  "drapieżne" linie, nawet ładne. Solar ma kilka wad technicznych z zakresu
                  aranżacji wnętrza, co już gdzies w którymś z postów napisałem.
                  Generalnie wolę i tak Solara, bo wersja 7000 Volva mnie nie powala w zupełności
                  (nie za ładne to jest, chociaż duużo lepsze niż B10L, w srodku blisko mu do
                  Jelcza M125M). Technicznie, słyszałem że ponoć "średni", więc nie dziwota, że w
                  Poznaniu albo przegrywał, albo w ogóle nie decydował się ostatecznie startować.
                  • r0bur Re: A ja wolę nasze VOLVO 16.03.06, 23:09
                    A o Scanii to sie w ogóle nie wypowiadam. Wersja stara - Konin, Malbork, dla
                    przykładu, jeszcze uszła w widoku. Ale teraz co ta fabryka uskutecznia swoimi
                    busami (z punktu widzenia szacunku dla moich biednych oczu) woła o pomste do
                    nieba. Są tak ochydne, ze obok Solbusa nie ma nic równie strasznego co Scania...
                    i ponoć awaryjne dziwadło jest strasznie, w Słupsku narzekają.. A Olsztyn sobie
                    własnie kupił.. hehehe. Biedoki.
      • r0bur Re: Łoł! Solaris na 62 do Krzesin? 14.03.06, 21:15
        W najlepszym wypadku Neoplan N4020 (dwuosiowy) lub Neoplan N4021td (przegubowy).
        Nie oczekiwałbym tam najnowszych nabytków, podobnie jak na 55,98. Najnowsze
        solarisy (jak wygraja)zagoszczą na 51, 74, 76, 90.
        • Gość: polak katolik Re: Nowenna za zwyciestwo MAN'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:48
          Boze spraw zeby wygrał man a nie to spedalone gowno z bolechowa...
          • r0bur Re: Nowenna za zwyciestwo MAN'a 14.03.06, 22:50
            Jak taki mądry, to przeczytaj komentowany artykuł. I módl się żarliwie, bo Pan
            Bóg cuś nie słucha twoich próśb...
          • Gość: KT4D Re: Nowenna za zwyciestwo MAN'a IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 16.03.06, 15:42
            Ale przeciez MAN to ohydny kapital zagraniczny! I to jeszcze niemiecki!
    • skin.polski Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 15.03.06, 20:02
      tylko że MANY zdążyły nam się już zestarzeć..pierwsze 10 egzemplarze skończyły
      własnie 10 lat
      • tdp Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 15.03.06, 20:49
        Gorzów właśnie kupił po trzy używane MAN-y i NEOPLANY w Niemczech

www.mzk-gorzow.com.pl/news.php?id=324
        • Gość: jowita co z oddzielnymi miejscami dla gejow i lesbijek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 08:31
          Czy nowe autobusy beda posiadały specjalnie wysciełane fotele materi8ałem w
          koloerze teczy dla gejow i lesbijek skoro w poznaniumieszka ich juz przeszlo
          ponad 100 tysiecy...
          • r0bur Re: co z oddzielnymi miejscami dla gejow i lesbij 16.03.06, 10:14
            Tak, specjalnie dla Ciebie. Jeżeli wejdziesz do autobusu z flagą w kolorze
            tęczy, to dostaniesz bilet ulgowy i miejsce w przegubie.
    • Gość: tur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:21
      Smutne jest to że bardzo mało forumowiczów zwracało
      uwagę na wręcz astronomiczną cenę Combino. Jest to zastanawiające
      bo każdy w swoich wydatkach kieruje się głównie ceną i swoimi
      możliwościami. Combino jest typowym zakupem ponad stan.
      Miasto, czyli my podatnicy, utopiło niepotrzebnie kilkadziesiąt
      milionów złotych.
      • Gość: @ Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją IP: *.icpnet.pl 20.03.06, 18:26
        Troszke tu dobiegl kolega od tematu ale...ja na miejscu Combino widzial bym
        tramwaje z firmy Bombardier lub AdTranz i za ta cene pewnie bylo by ich wiecej.
        A co do tematu to jest to pierwszy tak duzy zakup autobusow od 1996 roku kiedy
        to dla MPK zakupiono 122 autobusy a od tego czasu zakupywano nie wielkie ilosci
        autobusow jedynie po 10 lub mniej autobusow.
        Teraz mozna sie zastanowic jak zostanie porblem klimy rozwiazany w Poznaniu.
        Warszawa (MZA)Otrzymalo Solarisy jeden do niedzieli goscil jako tester i
        patrzcie okna i klima ciekawe po co okna jak jest klima.
        W Berlinie mialem okazje przejechac sie autobusem z klima i jakos nie widzialem
        okien.Jezeli takie rozwiazanie bedzie w Poznaniu to proponuje zamknac te okna na
        stale.
        Co do Solarisa to...poprzednie generacje bardziej mi sie podobaly a
        teraz...szkoda pisac o tym z reszta ktos juz sie tu wypoiedzial na ten temat:D
        • r0bur Re: 50 nowych autobusów dla MPK z klimatyzacją 20.03.06, 20:14
          Nie widziałes okien w Berlinie w autobusach? To jakoweś straszne modele muszą
          mieć, ale pewnie za to dużo w nich lamp i innych świateł, bo tak bez okien to
          ciemno musi być :)
          Żart.
          Oczywiscie, ja zawsze w Poznaniu byłem za Bombardierem, Kraków nieźle wyszedł na
          ich zakupie. No nic, poczekajmy na prototyp FPS-u, może bedzie i dobry i tani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka