Dodaj do ulubionych

Czy powstanie Nowa Wilda?

03.04.06, 08:20
Super! Nareszcie jest inwestor, który nie usiłuje wciskać w śródmieście
kolejnego blaszanego supermarketu, i który dostrzegł, że jest w tym mieście
sporo osób, kóre chcą mieszkać komfortowo i wygodnie - ale w centrum. Mam
nadzieję, że realizacja będzie przebiegać bezproblemowo...
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Klin zieleni???? IP: 80.50.94.* 03.04.06, 09:33
      Jeśli ktoś stadion zalicza do klinu zieleni, to albo nigdy nie ruszyl sie zza
      biurka zeby zobaczyc co to za straszydlo, albo jest ograniczony umyslowo??? Może
      by tak wogóle zrównać z ziemią całe miasto i obsadzić krzakami, wtedy to by bylo
      zielono co? Mam nadzieje ze jacys szurnięci ekolodzy, konserwatrzoy zielieni czy
      innej maści ludki zdadzą sobie sprawe że ograniczając rozwój miasta podcinają
      gałąź na której siedzą.
      • Gość: Psycholog PiS juz zaczyna akcje blokowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:46
        Radny Grzybowski z PiSu i inni mierni kandydaci na radnych juz szykuja sie do
        manipulacji i podjudzania mieszkancow Wildy.Zobaczycie!.
        • r0bur Re: PiS juz zaczyna akcje blokowania 03.04.06, 10:46
          Faktycznie ci radni PiS to debile.

"niedroga odzież" no bo piracka! możźe jeszcze redaktorzy szanowni gazety
          wyborczej powinni wspomnieć, że "nie wolno targowiska likwidować bo to miejsce
          zaopatrzenia w niedrogie płyty kompaktowe, filmy DVD, programy i gry komputerowe"
          Pewnie radni PiSu będą wtórować takiej opinii.
          Ludzie kochani, teren trzeba zabudować koniecznie! to jest centrum miasta i
          trzeba z tym zrobić coś zeby to jak centrum wyglądało.
      • Gość: nie ekolog Re: Klin zieleni???? IP: 150.254.85.* 03.04.06, 11:10
        Po pierwsze nie przesadzać. Jak chcesz zobaczyć miasto bez kawałka zieleni to
        zapraszam na Jeżyce czy chociażby Stare Miasto. Domy, jezdnie, Domy, jezdnie i
        nawet nie ma gdzie usiąść na ławce. Kliny zieleni zostały pomyślane w latach 30
        za głębokiego kapitalizmu, bo jak stwierdzono bardziej opłaca się inwestować w
        tereny zielone niż w szpitale. Stadion zgadzam się - ohyda. Ale mam wrażenie,
        że nadmierna zabudowa nie będzie wcale lepsza. Może bardziej estetyczna ale
        tylko do czasu (graficiarze i ferajna z Rybak i Wildy)
        ps. Nie darmo ludzie kupowałi działki w Borówcu - daleko ale za to ile zieleni!
        • Gość: marty145 Re: Klin zieleni???? IP: 195.149.124.* 03.04.06, 13:12
          Szanowny Panie!
          na graficiarzy z Rybak i Wildy jest metoda: ochrona i monitoring. Ponadto
          Borówiec to regularna wioska z gargamelowatą nieco niestety zabudową i dla
          aktywnego mieszczucha nie jest żadną alternatywą dla poznania. Przestrzeń w
          miejscu stadionu i tego pożal się boże klina zieleni/giełdy żałosnych lumpów
          jest porządna architektura mieszkalna z pięknie zaaranzowanymi terenami
          zielonymi.
      • Gość: M Re: Klin zieleni???? IP: *.icpnet.pl 04.05.06, 20:21
        Wcześniej tez bylem przeciw "klinom zielenie" ale bedac w Warszawie zobaczylem
        jak moze wygladac Park i jak duzy moze byc - ktos kto chce wycinac drzewa na
        rzecz blokowiska ma nierowno pod sufitem. Fakt jest taki, ze w poznaniu nikt
        nie potrafi zagospodarowac terwnow zielonych tak jak w Warszawie.
    • sineira Re: Czy powstanie Nowa Wilda? 03.04.06, 14:04
      Eeech, nie chce mi się wierzyć, że to się uda. Wiadomo, że PEWIEN RADNY
      natychmiast zacznie akcje protestacyjne, a i inne "wysoko postawione" osoby z
      kurzymi móżdżkami namieszają ile wlezie.
      A co do planu miejscowego - biedny inwestor... Od dawna już ŻADEN plan
      miejscowy w Poznaniu nie powstał w sensownym czasie i bez problemów!
    • Gość: Ryszard Ochódzki Panie Trybusz ! Czy to kolejny układ z Grobelnym ? IP: *.echostar.pl 03.04.06, 14:48
      Budowa tego inwestora na placu Andersa w Spółce z Miastem polegała na
      wyprowadzeniu około 20.000.000 złotych z majątku Miasta Poznania.
      Stadion Warty to nie tylko stary cmentarz (popytajcie wiekowych mieszkańców) i
      klin zieleni ale przede wszystkim korytarz który przewietrza miasto z
      zanieczyszczonego powietrza. Jak Pan Prezes razem z Ryszardem G. to zabuduję
      (na pewno w części handlem wielkopowierzchniowym )to nie dość że w mieście
      będzie duszno ale też coś "chłopcy wykroją dla siebie"
      • Gość: Ryszard Re: Panie Trybusz ! Czy to kolejny układ z Grobel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:31
        Ten korytarz to pewnie to targowisko i setki samochodow dziennie. W artykole
        wyraznie jest napisane ,ze miasto sie nie zgodzilo kiedys na
        hipermarket.Eleganckie apartamenty w otoczeniu zieleni to jedyny ratunek dla
        tych terenow.Chyba ,zemieszkancy wola betonowa hale sportowa i parkingi na
        tysiace samochodow.A andersja niech pnie sie do gory.
      • Gość: Kilimandżaro Re: Panie Trybusz ! Czy to kolejny układ z Grobel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:31
        Panie Ryszardzie! A co w tej chwili się tam znajduje? Klin zieleni? Nie -
        właśnie wszystko z wyjątkiem tego klina! Aby zagospodarować w sensowny sposób
        te tereny potrzebny jest ogromny kapitał. Miasto takim kapitałem nie dysponuje,
        tym bardziej na stworzenie w tym miejscy parku, a przecież żaden z handlujących
        tam ludzi nie zgodzi się na przeniesienie straganów, kiedy się dowie, że trawa
        i drzewa są ważniejsze od niego. Uznano by wtedy, że takie działania są
        antyspołeczne. Kim Pan jest? Mieszkańcem Wildy, czy jednym z handlujących?
        Jeżeli tym drugim to rozumiem Pana obawy, jeśli zaś tym pierwszym, to dlaczego
        nie protestuje Pan przeciwko straganom? Wreszcie pojawiła się szansa na
        zagospodarowanie tego terenu. Mam nadzieję, że powstanie tam nowa dzielnica
        mieszkaniowa Poznania z parkami, z usługami, kafejkami i być może z zabudową
        kulturotwórczą, np może nowa sziedziba operetki.? Tereny znajdują się blisko
        centrum! Proszę o tym pamiętać!
        • Gość: raaaf4 Re: Panie Trybusz ! Czy to kolejny układ z Grobel IP: 80.50.94.* 03.04.06, 16:44
          Dzis odbyla sie konferencja w Cafe Atrybut na ww. temat z udzialem Pana
          Trybusza i Prof Fikusa urbanistty autora ww. projektu zagospodarowania tego
          terenu polecam jutrzejsza prase araz TV (TVP 3 i WTK)
    • Gość: mieszkaniec Wildy nie chę mieć kolejnego g****na pod oknami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:31
      Moje okna wychodzą na targowisko i stadion. Nie jest najgorzej. Możew nie
      ładnie, ale przynajmniej płasko i trochę znad Warty zawiewa. Już widzę ten
      cholerny projekt. Kolejne pie*****ne blokowiska, zero zieleni i syf. Naprawdę
      wolę stadion, na którym rośnie kilka drzewek niż bloki, dyskoteki i inny syf.
      JAK JUŻ COŚ ROBICIE, TO PARK. Kulczyk sobie już zlikwidował jeden park pod swój
      biznes, należałoby zapobiec zamianie centrum miasta w źródło łapówek dla
      skorunmpowanych "przedstawicieli samorządu", którzy mają głęboko w d**ie
      mieszkańców.
      A potem sobie walną tą planowaną sześciopasmówkę pod moimi oknami.
      • Gość: mj Re: nie chę mieć kolejnego g****na pod oknami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 16:16
        Gość portalu: mieszkaniec Wildy napisał(a):
        > Moje okna wychodzą na targowisko i stadion. Nie jest najgorzej.

nie wiem, co może być gorsze: chyba wysypisko śmieci lub oczyszczalnia :/

Kulczyk sobie już zlikwidował jeden park pod swój
        > biznes
        Kulczyk nic nie zlikwidował - będzie park - jeszcze ładniejszy i zadbany!

> A potem sobie walną tą planowaną sześciopasmówkę pod moimi oknami.

jeśli już, to 4 pasmówkę. A tak w ogóle, to chyba lepiej płynna jazda (ciszej,
        mniej spalin), niż korki (głośniej, smród), a do tego będą rózne
        zabezpieczenia - ekrany, zieleń

Ludzie - nie uwsteczniajcie się!
        • Gość: Wania Trieugolnik Re: nie chę mieć kolejnego g****na pod oknami IP: *.bg.am.poznan.pl 04.04.06, 08:28
          >nie wiem, co może być gorsze: chyba wysypisko śmieci lub oczyszczalnia :/
          Może być dyskoteka/club np. taka jak przy ul.Łacina: potworny hałas (zwłaszcza
          w weekendy), narkotyki, k***y itp. atrakcje. Targowisko nie jest męczącym
          sąsiedztwem, blokowisko może nim być - i to be z wzgledu na to czy zamieszkują
          je ubodzy dresiarze czy nowobogacka hołota, którym słoma z butów wyłazi.
          • sosek_s oby ten projekt zostal zrealizowany :) 04.04.06, 22:29
            no chyba nie wiesz o czym piszesz....

przy ulicy łacina jest oczywiscie pulsar ale glownie dlatego że tam wokół sa
            głownie pola i magazyny (ledwie kilka budynkow mieszkalnych, gdyby teren byl
            gęsto zamieszkany w życiu by tam takie coś nie powstało, a jak na razie to przy
            dolnej wildzie jest przeciez JAMA (chociaz hyba ledwo zipie) wiec powinniscie
            byc przyzwyczajenie, inwestor ktory zbudue apartamentowce na pewno nie dopusci
            do powstania czegos takiego na swoim terenie

w ogole jak sie to czyta to nie wiadomo czy smiac sie czy plakac (pan
            "mieszkaniec wildy" zdecydowanie potwierdza stereotypy o mieszkancach swej
            dzielnicy), miasto musi sie rozwijac, w centrum głowna droga nie moze byc
            jednopasmowa, a obok niej nie moze stac smierdzace targowisko, terenow zielonych
            w tej okolicy jest sporo wiec chyba nie warto marnowac tak cennej przestrzeni,
            co do cmentarzy to byly w roznych miejscach centrum i generalnie nie wiadomo co
            zrobic z ich pozostalosciami (na cmentarzu zydowskim jest teraz parking ale tym
            sie naturalnie nikt nie przejmuje), trzymam kciuki zeby ten projekt zostal
            zrealizowany :)

pozdr

sosek
      • Gość: Q Re: nie chę mieć kolejnego g****na pod oknami IP: 195.20.110.* 04.04.06, 08:15
        Nie wiem czy zauważyłeś, ale mieszkasz w CENTRUM pół milionowego miasta!
        Jak chcesz mieć pod oknem las, zieleń i powiew wiatru od rzeki - TO SIE
        WYPROWADź NA WIEś!!!
        A miasto ma to do siebie, że w mieście sie buduje, rozbudowuje, zabudowuje - po
        to żeby miasto było miastem, a nie zaoranym kartofliskiem!
    • Gość: wielka_stopa Re: Czy powstanie Nowa Wilda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 16:58
      A ja nie chcę żeby likwidowano targowisko, od niepamiętnych czasów chodziłam tam
      na zakupy. Za cene jednej bluzki np. z H&M, na Bema mogę sobie kupić 5 bluzek. A
      może wystarczyło by to miejsce nieco ucywilizować?
      • sineira Re: Czy powstanie Nowa Wilda? 03.04.06, 18:47
        > Za cene jednej bluzki np. z H&M, na Bema mogę sobie kupić 5 bluzek.
        Co Ty dziewczyno wypisujesz? Ceny na tym targowisku już dawno przestały być
        konkurencyjne, a towar jest niemal identyczny jak np. na Hali Góreckiej.
        Oczywiście nie licząc pirackich płyt, podróbek wszelkiego rodzaju i jakichś
        śmieci, sprzedawanych przez podejrzanych "przybyszy zza Buga".
        Paserstwo uprawia się tam w biały dzień. Że nie wspomnę o pokątnym handlu
        bronią i żywym towarem. W dodatku w kłębiącym się tłumie łatwo stracić portfel,
        a sprzedawcy bez żenady dmuchają dymem papierosowym prosto w twarze kupujących.
        I to ma być atrakcja???
        • Gość: wielka_stopa Re: Czy powstanie Nowa Wilda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 20:07
          Dlatego tez pisałam o ucywilizowaniu tego miejsca.
          • sineira Re: Czy powstanie Nowa Wilda? 03.04.06, 20:42
            Jak wyobrażasz sobie ucywilizowanie targowiska bez jego likwidacji?
            • wielka_stopa Re: Czy powstanie Nowa Wilda? 03.04.06, 22:06
              Czy ucywilizowanie oznacza wg ciebie likwidację? Przeciez to jest bez sensu.
              Hala Górecka jest za daleko, Stary browar za drogi, lubie Bema, odkąd pamietam
              tam się ubierałam, kupowałam sobie płyty i gaz u rusków :). Nie ma takiego
              drugiego miejsca w Poznaniu. Nikt mnie tam nigdy nie pozbawił portfela.
              Wystarczyło by zrobić pawilony, na wzór takich co powstały na wielu osiedlach.
              • sineira Re: Czy powstanie Nowa Wilda? 04.04.06, 21:48
                > Wystarczyło by zrobić pawilony, na wzór takich co powstały na wielu osiedlach.
                Czyli ZLIKWIDOWAĆ targowisko i wybudować pawilony:))
    • Gość: Gość2 Wysokościowiec byłby najlepszy!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 03.04.06, 17:03
      po co tam chałupy, lepszy projekt city jako ciąg dalszy obok andersii
    • piotrkat Re: Czy powstanie Nowa Wilda? 03.04.06, 21:51
      Należy walczyć o te tereny jako tereny zielone. Podam tematy pod dyskusję:
      1. supermarkety na wildzie odpadają - jednym z wielu jest targowisko na bema, w
      pobliżu Browar, a niedługo otwarty bedzie Lidl, poza tym żabi skok do
      selgrossu, auchan - wiec po co.
      2. A co z terenem za dzialkami za Hetmańską przy Drodze Dębińskiej? Miał tam
      ponoc powstać na wzór parku w Chorzowie park rozrywki i co? Zarośnięte!!! Co
      nasze władze miasta robia w tym kierunku?
      3. Warto byloby zapytac ekologów, jakie skutki może pociągnąc likwidacja
      dzialek. Wydaje mi sie, że mimo wszystko jest to jakas ostoja ptactwa.
      Widywalem tam nawet bażanty, nie mowie o innych gatunkach. Gdzie mają podziac
      sie chronione jeże?
      4. Kwestia otwartych dzialek dla spacerowiczow - jako park. Owszem można o tym
      pomyśleć, ale dlaczego, skoro wybudowano osiedle nad Wartą, odgrodzono dostęp
      aż do jej brzegu uznając jej brzeg za teren prywatny? Czy to w porządku i w
      zgodzie z prawem?
      5. Dlaczego miasto nie łoży i dotuje wystarczająco w rozwój Parku
      Jordanowskiego to znaczy MDK nr 1 przy Drodze Dębińskiej?
      6. Łęgi Dębińskie - Park Jana Pawła II - dlaczego jest tam tak malo ławek?
      Dlaczego nie działają tam latarnie? Nic tam miasto nie robi, oprócz owszem
      sprzątania. Dawniejszy Bar na Łęgach wynajęto jakiejs firmie - czy pamieta ktoś
      te czasy kiedy mozna bylo tam dobrze zjeść?
      7. Przy ul. Dolna wilda - pewno niewielu wie - stoi zabytkowy budynek pierwszej
      wildeckiej elektrowni. Obecnie zabity dyktami i opuszczony.
      8. dlaczego miasto nie interesuje sie terenami byłych maszyn zniwnych i dalej
      wzdłuż hetmańskiej do piekarni Fawora?
      9. Co z otkrytą pływalnią na Ratajach?
      Nie wierzę, że włodarze miasta mają naprawdę tyle odwagi aby jedna decyzja
      zlikwidowac wszystkie dzialki i nagle po roku, dwóch wszyscy bedziemy mieli
      piekne zielone, bezpieczne parki. Skad na to pieniądze? przeciez jeśli
      zainwestują w te tereny prywatni inwestorzy, to po wybudowaniu parkow, obiektow
      sportowych i tak nie befda one dostepne dla ogółu. Na pewno bedzie trzeba za
      wstep i uzytkowanie płacić!!
      No i na koniec pytanie - czy likwidacja obecnych dzialek i terenów zielonych w
      porownaniu z prawdopodobieństwem pobudowania tam osiedli wpłynie korzystniej na
      zanieczyszczenia?
      • Gość: Q Re: Czy powstanie Nowa Wilda? IP: 195.20.110.* 04.04.06, 08:20
        Zanim drugi raz coś napiszesz, to najpierw zorientuj sie w temacie, o czym mowa!
      • hippeastrum Re: Czy powstanie Nowa Wilda? 04.05.06, 20:48
        Miejsca i rzeczy, o których piszesz nie mają nic wspólnego z projektem inwestycji, bo ... miałaby ona zostać zrealizowana na terenach przy stadionie. Zanim napiszesz kolejny post, wybierz się na wizję lokalną i zweryfikuj to wszystko, o czym piszesz - gdzie, co i jak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka