paulina_w 15.04.06, 00:08 Za rok będzie pierwsza rocznica czterdziestej rocznicy millenium. A za dwa lata pierwsza rocznica pierwszej rocznicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lmblmb Fajna taka okrągła rocznica, 1040 lat. 15.04.06, 08:55 paulina_w napisała: > Za rok będzie pierwsza rocznica czterdziestej rocznicy millenium. A za dwa > lata pierwsza rocznica pierwszej rocznicy. Nie zauważasz, że obecnie obchodzimy okrągłą 1040. rocznicę chrztu? I jednocześnie 15 rocznicę srebrnej, 25 rocznicy millenium chrztu? Odpowiedz Link Zgłoś
hektor_wektor Re: Obchody 40-lecia Millennium Chrztu Polski 15.04.06, 11:04 > Za rok będzie pierwsza rocznica czterdziestej rocznicy millenium. A za dwa > lata pierwsza rocznica pierwszej rocznicy. Dlatego w tym roku przyjedzie kopia obrazu, a w przyszłym kopia kopii. Za dwa lata kopia kopii kopii. Niepojęte są dla mnie niektóre zachowania katolików. Zwłaszcza te związane z obsesyjnym kultem wybranych przedmiotów materialnych ich kopii. Jeszcze bardziej zabawne jest to, że u niektórych wiara przestaje dotyczyć bytu absolutnego i przenosi się na wybrane przedmioty: figurka, obraz, etc. Ach, jakie to wszystko... zastanawiające. h_w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Obłudnicy, nieznający historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 11:35 Ludzie - nie macie co robic tylko utyskiwac na KK.... przeciez gdyby nie kościół to może dziś nie mówilibyście po Polsku... CZY NIE ROZUMIECIE ŻE KK TO CZĘŚĆ TRADYCJI NASZYCH OJCÓW I NASZEJ TOZSAMOŚCI...? Dajcie sobie spokój i zajmijcie sie czymś pożytecznym, również dla naszego kraju.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rej Re: Obchody 40-lecia Millennium Chrztu Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 18:06 Jeszcze parę takich rocznic rocznic, i ostatni będzie mógł zgasić światło w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
marent48 To,ze sobie organizuja te rocznice rocznic i inne 15.04.06, 18:39 piekne z ich punktu widzenia uroczystosci to mnie nie obchodzi. PROTESTUJE jednak przeciw zawlaszczaniu panswa i mediow panstwowych przez jedna opcje.Zle sie bawicie ludkowie mili.Mozecie sie na tym narzucaniu wszystkim tylko w bliskiej perspektywie stracic a nie zaskac.My mamy juz dosc!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddm A zapalmy m.in. tutaj: www.20na30.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:34 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddm Zapalmy światla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:33 Powiem Ci, że calkiem dobrze nam idzie i zamiast gasić zapalamy wciąz nowe światla :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rej Re: Zapalmy światla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 21:46 Widzę, że zapalacie, ino ciemnawo jakoś od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andree Re: Obchody 40-lecia Millennium Chrztu Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 11:58 Byłęm uczestnikiem tego wydarzenia. Początkowo planowałem iść do opery ale wybrałem się na pl. Kolegiacki, aby być świadkiem historii. Stałem przyciśnięty do muru do narożne3j kamienicy Za Bramką, skąd miałem dość dobry punkt obserwacyjny. Niektóre okna domów przy Pl, Kolegiackim były ciemne, tam mieszkali ludzie, którym z racji sprawowanych funkcji nie wolno było uczestniczyć w uroczystości, co było komentowane w tłumie. Poruszające sie firanki zdradzały, że jednak obserwują to co dzieje się na dole. Już po przyjeździe samochodu z obrazem grupa kleryków informowałą obecnych, że na uroczystości w Gnieźnie z udziałem Gomułki i Cyrankiewicza ludzie masowo opuszczali stadion przed zakończeniem 'państwowej' uroczystości, duże grupy przyjechały do Poznania i zrobiło się jeszcze ciaśniej. Na drugi dzień ze zgrozą patrzyłem, jak tłum ludzi przez most Chwaliszewski maszerował do katedry. Drewniany most stękał i pojękiwał, stojący w pobliżu posterunek MO nie czynił nic, aby przechodzących dzielić na mniejsze grupy. Na szczęście nic się nie stało, nikogo nie stratowano. Nie mogę jakoś skojarzyć obecności imprezy z przymusowym uczestnictwem w Poznaniu - miałem wtedy 23 lata. Zapamiętałem tylko tę gnieźnieńska, tym bardziej, że wieczorem pod farą słyszałem pierwsze z niej relacje. Obszerny serwis radiowy 'WE' słuchany w nocy informował o przebiegu wydarzeń w Poznaniu i też podano w nim wiadomość o klapie uroczystości w Gnieźnie. Odpowiedz Link Zgłoś