Dodaj do ulubionych

ObornickA - Kiedy przebudowa???

22.04.06, 22:45
Wszystkie trasy wylotowe z Poznania, stanowiące drogi krajowe, są albo
przebudowane (na Berlin, Warszawę, Katowice/Łódź), albo przebudowa wkrótce
(na Wrocław), albo można ominąć (na Gniezno->DK92).
Natomiast DK11 na Piłę, a chodzi mi o odcinek od RONDA OBORNICKIEGO do
SUCHEGO LASU, jest TRAGICZNY!
Jeżdżę tym odcinkiem dzień w dzień już 6 lat i jest coraz gorzej: ruch się
zwiększa, coraz więcej firm i sklepów (chociażby Lidl), wjazdy na całej
długości ulicy (z każdej "budki").
Wiem, że były projekty tzw. Nowej Obornickiej, ale nic się w tym temacie nie
dzieje (a obw. zachodnia to zupełnie inny i odległy temat).
Chciałbym za posrednictwem Gazety zapytać, czy coś jest planowane w tej
kwestii. Czy są plany, choćby doraźne, udrożnienia tej ulicy.

A oto moje (doraźne) propozycje:
- dodanie drugiego pasa od ronda obornickiego do (chociazby) ul. Kurpińskiego
(tam są największe korki)
- zlikwidowanie niektórych lewoskrętów (np. w ul. Hulewiczów)
- oddzielne pasy do lewoskrętów (np. w ul. Omańkowskiej)

Czy Was też dotyka ten problem?
Obserwuj wątek
    • v.i.k.k.a Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 22.04.06, 23:48
      Przydałoby sie jakies rondo-zamiast budowac na krótkim odcinku ul Wojciechowskiego
      (niech mnie ktos poprawi, bo nie pamietam-w kazdym razie ta k. wiezy TV) 2
      rodn-przydałoby sie cos na Obornickiej. Co do lewoskretów-nie masz racji,
      mieszkańcom skrajenj czesci podolan(od strony Obornickiej) to na pewno sie to
      nie spodoba, bo pozostałby objazd przez Strzeszyńska, a tam niewiele lepiej, bo
      juz od Lutyckiej znów korki.
      • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 23.04.06, 11:03
        v.i.k.k.a napisała:
        Co do lewoskretów-nie masz racji,
        > mieszkańcom skrajenj czesci podolan(od strony Obornickiej) to na pewno sie to
        > nie spodoba, bo pozostałby objazd przez Strzeszyńska, a tam niewiele lepiej,
        bo
        > juz od Lutyckiej znów korki.

pewnie, że każdy chciałby mieć najkrótszy, najlepiej cały czas na zielnonym
        świetle, dojazd do domu...
        Np. na przebudowanej Głogowskiej będą tylko dwa węzły, a do posesji będzie
        trzeba dojechać drogami serwisowymi (czyli nadkładając drogi).
        Ja nie jestem za całkowitą likwidacją lewoskrętów (co napisałem), tylko za
        ograniczeniem i, tam gdzie pozostaną, wydzieleniem osobnych pasów do skrętów.
        To w duzym stopniu poprawiłoby sytuację na tej ważnej drodze.

Ps. polecam mapkę z natężeniem ruchu w roku 2000:
        www.siskom.waw.pl/mapy/gpr/gpr2000-sa-poznan.jpg
        widać z niej jasno, że kierunek na Piłę ma większe obciążenie od np. kierunku
        na Wrocław!
        • Gość: mih Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.06, 15:39
          oczywiscie jadac obornicka mozna powaznie zastanawiac sie czy szybciej udaloby
          sie ja przebyc pieszo. obserwujac skale inwestycji na poludniu mozna stwierdzic,
          ze polnocny wyjazd z miasta jest traktowany przez wladze po macoszemu. i co
          gorsza nic nie wskazuje na zmiane podejscia do tematu. a ponadto takie
          "inwestycje" na obornickiej: jak swiatła przy lidlu czy wysokie krawezniki przy
          shellu tylko jeszcze bardziej korkuja ta ulice. pewnym rozwiazaniem byloby
          poszerzenie jezdni, ale tak naprawde pomoc moze budowa nowej obornickiej -
          ostatnio temat zapomniany i przez media i przez desydentow
        • v.i.k.k.a Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 25.04.06, 07:48
          Ale Wyjazd z bocznych na Obornicka i tak juz teraz graniczy z cudem, a Ty
          chciałbys to ograniczyc?
          • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 25.04.06, 18:38
            v.i.k.k.a napisała:
            > Ale Wyjazd z bocznych na Obornicka i tak juz teraz graniczy z cudem, a Ty
            > chciałbys to ograniczyc?

zdecydowanie! Przecież ta część Obornickiej to DROGA KRAJOWA NR 11, ważny szlak
            komunikacyjny północ-południe, trasa ruchu ciężkich pojazdów, a w wakacje jedna
            z głównych tras nad morze.
            Proponuję porównać, jak to jest np. na trasie katowickiej (też DK11) - tam
            wjazdy i zjazdy z trasy są ograniczone (węzły) lub na ul. Warszawskiej -
            nieliczne skrzyżowania.
            • v.i.k.k.a Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 25.04.06, 19:52
              No i na Katowickiej mi sie to nie podoba, jedna pomyłka i juz trzeba kilometry
              robic:/ W ogóle nie lubię jak nie można za często zjezdzac. Co do Warszawskiej
              to tudno mi cokolwiek napisac, bo jeździłam tam swego czasu dość czesto, ale
              zawsze wieczorami:)
              • Gość: abc Zjazd do Statoil na Krzywoustego (katowicka) IP: *.icpnet.pl 07.05.06, 12:00
                Na ul. B. Krzywoustego (trasa katowicka) jest jeden wielki byk - zjazd na
                stację benzynową Statoil. Tego zjazdu tam nie powinno być, gdyż jest on
                w połowie zjazdu na wiadukt. Zdarzyło już mi się tam ostro hamować, bo
                komuś się zachciało skręcić po paliwo i prawie stanął na pasie dla jadących
                na wiadukt... nie wiem, kto zgodził się na wybudowanie tam zjazdu do stacji
                paliw, ale powinien za to zostać pociągnięty do odpowiedzialności - za
                wybudowanie zjazdu, który powoduje zagrożenie bezpieczeństwa ruchu.
    • Gość: poseniak Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.icpnet.pl 23.04.06, 17:16
      Zgadzam sie w pełni bo często tamtędy na dzialke dojezdzam do zlotnik. Ale warto
      by rowniez pomyslec o rowerzystach (rownie czesto jezdze tamtedy takowym) bo
      odcinek od ronda obornicka do wiaduktu jest bez komentarza. czesto tir z
      rowerzysta nie moze sie zmiescic. za wiaduktem ujdzie bo jest pobocze aczkolwiek
      w niektorych miejsach dziurawe i trzeba az na sama jezdnie wyjezdzac. chyba ze w
      dobry amor zainwetsuje :)
    • Gość: Q Szukam mapy IP: 195.20.110.* 26.04.06, 09:14
      Nie masz może gdzieś namiaru na dokładną mapę z planowanym przebiegiem tej trasy?
      Interesuje mnie przebieg nowej Obornickiej i obwodnicy zachodniej na odcinku od
      Złotkowa do Tarnowa Pdg. Nie mogę nigdzie w necie takiej mapy namierzyć, a jak
      są to dość niedokładne.
      • s-marek1 Re: Szukam mapy 26.04.06, 09:46
        Gość portalu: Q napisał(a):
        > Nie masz może gdzieś namiaru na dokładną mapę z planowanym przebiegiem tej
        tras
        > y?
        > Interesuje mnie przebieg nowej Obornickiej i obwodnicy zachodniej na odcinku

dobre pytanie - też szukam takiej mapy. Jedyne, co mogę Ci polecić, to mapa
        powiatu poznańskiego (wyd. piąte) wydawnictwa Topmapa - tam jest obwodnica
        zachodnia oraz nowe mapy Poznania - tam powinien byc przebieg Nowej Obornickiej.
        • Gość: Q Re: Szukam mapy IP: 195.20.110.* 26.04.06, 10:24
          Natchnąłeś mnie i poszukałem mapy powiatu w necie:
          www.powiat.poznan.pl/index.php?tpl=map
          Jak uważasz, czy ta droga wrysowana przerywaną linią to planowana obwodnica?
          • s-marek1 Re: Szukam mapy 26.04.06, 17:30
            ^^ no brawo! to jest właśnie mapa z wydawnictwa Topmapa i to jest jak
            najbardziej przebieg zachodniej obwodnicy :)
            Nie ma co prawda zaznaczonych węzłów, ale jakby co, polecam tą stronkę:
            www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=331159
    • s-marek1 ul. Obornicka - do red. L. Bojarskiego 06.05.06, 18:29
      Czy mógłby pan poruszyć sprawę rozbudowy ul. Obornickiej?
      Czy Gazeta mogłaby zainteresować się tragicznym wjazdem do i wyjazdem z
      Poznania w kierunku północnym?
      Sprawa tej trasy wydaje mi się zaniedbywana, a jej znaczenie jest bardzo duże.

Liczę na takie zainteresowanie, jak chociażby w przypadku ul Głogowskiej.
      Z poważaniem MJ
    • s-marek1 mapka Nowej Obornickiej 06.05.06, 18:30
      www.epoznan.pl/mapa/img/1463.jpg
      Niestety z pobieżnego przyjrzenia sie tym terenom, wydaje mi się, że część
      została zabudowana (ale może się mylę).
      • s-marek1 Re: mapka Nowej Obornickiej-poprawna 06.05.06, 18:33
        Powyższy link otwiera sie nie tak, jak chciałem :/
        Na poniższej stronie jest mapka, należy ja powiększyć i można znaleźć
        lokalizację Nowej Obornickiej:

www.epoznan.pl/index.php?section=komunikacja
        • Gość: mih Re: mapka Nowej Obornickiej-poprawna IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.06, 11:19
          zainteresowanie gazety jest chyba rownie wielkie jak i wlodarzy pozniania.
          dlatego sadze, ze latami bedziemy wysluchiwac o zakorkowanej obornickiej i
          problmach z wyjazdem w strone morza...
          • Gość: eli63 Kolejna "Aleja im. R. Grobelnego"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 21:39
            Patrząc na "Aleję im. R. Grobelnego", czyli przebudowę Głogowskiej, która TRWA
            JUŻ 8 LAT - tylko :(, nie należy być wielkim opytymistą. Mieszkam obok i czekam
            niecierpliwie. Ale jeszcze sobie pewnie poczekam.

pozdro
            eli
    • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 12.05.06, 16:10
      Nie ma odzewu ze strony Gazety w sprawie ul. Obornickiej, więc ja drążę sprawę
      dalej :)

Chciałem przedstawić możliwość dobudowy pasa po stronie wschodniej od odcinka
      4pasmowego (okolice Hypernovy) do ul. Kurpińskiego przy Lidlu.
      Oto pare zdjęć zarezerwowanego terenu na dobudowę jednego, dodatkowego pasa:
      img.photobucket.com/albums/v733/smar/S11/DK11/IMG_2016.jpg
      img.photobucket.com/albums/v733/smar/S11/DK11/IMG_1975.jpg
      img.photobucket.com/albums/v733/smar/S11/DK11/IMG_1976.jpg
      img.photobucket.com/albums/v733/smar/S11/DK11/IMG_1977.jpg
      img.photobucket.com/albums/v733/smar/S11/DK11/IMG_1978.jpg
      img.photobucket.com/albums/v733/smar/S11/DK11/IMG_1979.jpg
      Jest to miejsce, gdzie najczęściej parkują TIRy i inne samochody.
      Podobna rezerwa jest dalej, choc mniej wyraźna:
      img.photobucket.com/albums/v733/smar/S11/DK11/IMG_1524.jpg
    • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 28.05.06, 22:23
      Wysłałem list do p. Lecha Bojarskiego, z zapytaniem, czy Gazeta mogłaby zająć
      się sprawą rozbudowy ul. Obornickiej, czy w ogóle coś robi się w sprawie tej
      ulicy, itd.
      Przykład ul. Głogowskiej pokazał, że Gazeta potrafi "przypilnować" ważne
      inwestycje i "spojrzeć władzom na ręce" :)
      Ciekawy jestem czy będzie odzew?
      • Gość: oga Re: obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 18:35
        Popieram! obornicka powinna być poszerzona! Jeżdzę tą ulicą codziennie, korki
        to normalne. Najnowszy plan jak słyszałam to obwodnica dla tirów, przez
        rokietnice, kiekrz az do tarnowo podgórnego. Może to jest lepsze rozwiązanie.
        Co jak co chodzi tu o tiry!!!! to one robią największe korki i dziury w drogach
        i koleiny!!!!:(((
      • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 31.05.06, 21:07
        > Ciekawy jestem czy będzie odzew?

odzew jest: dostałem pozytywną odpowiedź - teraz pozostaje czekać na artykuł o
        ul. Obornickiej i na jakieś ruchy "na górze" :)
        Pozdrawiam!
        • Gość: mih Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.06, 22:49
          a troche jasniej? "pozytywna odpowiedz" dotyczy artykulu czy przebudowy...
          zdecydowanie wolalbym przebudowe ;)
          • alunia20 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 01.06.06, 11:54
            Kiedy ukazać się ma ten artykuł? Bedzie przebudowa? kiedy!!! proszę o więcej
            informacji na ten temat!
          • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 01.06.06, 19:11
            OK, powiem, co wiem: red. Bojarski zapewnił, że sprawa (przebudowy/nowego
            śladu) ul. Obornickiej jest ważna dla Gazety i na pewno sie tym zajmie. Na
            razie jednak są inne sprawy "na tapecie" (chociażby "Poznań na zakręcie") i
            żeby się nie rozmywać, trzeba troche poczekać.
            "Pozytywna odpowiedź" dotyczyła artykułu, bo nic niestety konkretnego z ul.
            Obornicka się nie dzieje :(
            Trzeba nam czekać! Wierzę, że się doczekamy i może cos wokół tej ulicy zacznie
            się pozytywnego robić!
            Pozdrawiam!
            • Gość: mih Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.06, 19:52
              no coz u mnie "zakret" zaczyna sie na obornickiej i biegnie koszalinska do
              paskudnych dworcow i zatkanego lotniska. wszystkie te zakrety dotycza
              prozaicznych problemow komunikacyjnych. a gazeta wziela sie za leczenie
              mentalnosci poznanskiej, wyzwalania duszy z "festung", zycia kulturalnego oraz
              analizowaniem zagadnien PR i postrzegania miasta w kraju i europie. piekne to
              tematy dajce pole do popisu publicystom i literatom, ale nie udroznia ani
              obornickiej ani koszlainskiej. a niemiec zwabiony fantastyczna kamopania
              reklamowa starci cierpliwosc i zaufanie stajac w korku z lotniska. dla tego
              proponuje po poznansku wziasc sie do pracy organicznej i ulzyc w zyciu szrym
              mieszkancom, a dopiero pozniej "filozowac" oraz debatowac o sprawach wznioslych
              i waznych.
    • Gość: budowlaniec Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.icpnet.pl 05.06.06, 19:26
      ten most z wanatmi to niewypal czemu nie zrobili od razu 2 jezdni
      widac potrafimy budowac mosty i drogi ktore koncza sie w polu....
      • Gość: feliX Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: 62.233.157.* 13.06.06, 12:59
        gdybyś choć trochę interesował się tematem, to wiedziałbyś, że w przyszłości
        dzisiejsza trasa nie będzie pełniła roli wylotówki na Piłę, tylko drogi
        lokalnej. Dlatego wiadukt (nie most) ma tylko po 1 pasie w każdą stronę.
        • tomashec Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 13.06.06, 14:16
          Gość portalu: feliX napisał(a):

> gdybyś choć trochę interesował się tematem, to wiedziałbyś, że w przyszłości
          > dzisiejsza trasa nie będzie pełniła roli wylotówki na Piłę, tylko drogi
          > lokalnej. Dlatego wiadukt (nie most) ma tylko po 1 pasie w każdą stronę.

dokładnie. Kiedys spędziłem trochę czasu na budowie wiaduktu i rozmawiałem z
          głównym inżynierem o Nowej Obornickiej. Nowa Obornicka ma przebiegać w
          następuijący sposób. Od ronda Obornicka ma iść wzdłuż starej obory. kiedy będzie
          się zbliżać do wiaduktu, zawinie się tak, że pójdzie pod wiaduktem i dalej
          wzdłuź torów, dzieki czemu powstanie obwodnica Suchego Lasu. Dodatkowo, od ronda
          przy wieżach, a dokładnie pomiedzy Hulewiczów a przychodnią powstanie nowa droga
          , biegnąca właśnie od tegoz ronda, przez pole przecinając Mateckiego (jest tam
          taka wolna działka) i następnie do Obory
          • Gość: mih Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.06, 10:35
            szkoda, ze nie mowi sie o terminie rozpoczecia prac na obornickiej... wladze
            miasta wlasnie "baluja" z powodu rozpoczecia przebudowy glogowskiej
            • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 16.06.06, 14:21
              Gość portalu: mih napisał:
              > szkoda, ze nie mowi sie o terminie rozpoczecia prac na obornickiej... wladze
              > miasta wlasnie "baluja" z powodu rozpoczecia przebudowy glogowskiej

no i właśnie teraz jest ten moment (mam taka nadzieję), w którym powinni zabrać
              sie za urzeczywistnianie planów Nowej Obornickiej. Głogowska "odhaczona", teraz
              czas na udrożnienie wyjazdu z Poznania na północ!
              Oprócz III ramy - to najważniejsza inwestycja drogowa w Poznaniu.

• Gość: mih Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.06, 17:32
                tylko zauwaz, ze ostatnio nawet nie ma przymiarek do budowy, wstepnych planow
                finansowania inwestecji. co jakis czas pojawiaja sie w mediach rewelacje na
                temat term maltanskich , odbudowy zamku i innych takich fantazji urzedniczych, a
                nowa obornicka zaginela na dobre razem z fujibana. jestem ciekaw czy ktos
                poruszy ten zapomniany temat w zblizajacej sie kampanii samorzadowej...
                • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 17.06.06, 22:05
                  Gość portalu: mih napisał(a):

> tylko zauwaz, ze ostatnio nawet nie ma przymiarek do budowy, wstepnych planow
                  > finansowania inwestecji...
                  > nowa obornicka zaginela na dobre razem z fujibana...

Właśnie dlatego postanowiłem zainteresować tematem Gazetę i drążyć, drążyć,
                  drążyć... Ty mi w tym pomagasz :)
                  Obracajac się w gminie Suchy Las, co chwila słyszę temat Nowej Obornickiej, ale
                  tylko jako hasło, żadnych konkretów.
                  Od pięciu lat, stojąc tam codziennie w korku, liczę, że cos się zmieni. A może
                  zmienię pracę i przestanie mi zależeć...
                  • Gość: mih Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.06, 23:38
                    no to mamy podobny punkt widzenia na te sprawe - z perspektywy suchego lasu ;)
                    cale szczescie ja rzadko musze korzystac z obornickiej, ale czesto ogladam sobie
                    urocze koreczki ja przecinajac i nie moge sie nadziwic, ze poznan tyle lat nic
                    nie robi, zeby udroznic glowny wylot na polnoc
    • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 28.07.06, 13:53
      Wczoraj w TV prezydent Grobelny, w kontekście przygotowań do wykorzystania
      pieniędzy unijnych, powiedział, że teraz priorytetem będzie m. in. poprawienie
      wyjazdu z Poznania na północ. Dodał, że Głogowska "jest w toku" i teraz trzeba
      się zabrać za Obornicką.
      No cóż, dobrze, że zaczęto w ogóle wymieniać tą przebudowę jako planowaną, bo
      wcześniej nie było nic o niej słychać.
      Zobaczymy...
      • Gość: mih Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.06, 12:11
        zauwazylem, ze na koniec kadencji grobelny sobie przypomnial o zakorkowanej
        obornickiej. obawiam sie, ze troszke dla niego za pozno... ciekawe kiedy nowy
        prezydent "odkryje" ten problem
    • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 10.09.06, 20:35
      Ciekawy jestem, jak w kontekście protestów mieszkańców przeciwko budowie
      zachodniej obwodnicy Poznania, ma się sprawa budowy Nowej Obornickiej.
      Obawiam sie niestety, że będzie podobnie czyli protesty... Miejsce rezerwy
      terenowej zostało obwudowane (np. osiedle przy Mateckiego) lub zabudowane (Lidl).

I oczywiście zapytam: czy ktos może wie, na jakim etapie są prace nad tą ulicą? :)
      Jeszcze jedno: moje spostrzeżenie (a jeżdżę tam codziennie) - najbardziej
      korkuje Obornicką skrzyzowanie z Omańkowskiej i Mateckiego. Nie wiem, czy jest
      to mozliwe, ale dla upłynnienia ruchu może mozna by zabronic lewoskrętów(?) albo
      dorobic dodatkowe pasy(?). W koncu to droga KRAJOWA, a nie jakaś 3-rzędna dróżka.
      • diapazon Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 10.09.06, 20:53
        A co z ul.Omańkowskiej? Przejazd tamtędy to jak slalom gigant...
      • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 20.09.06, 09:38
        > Ciekawy jestem, jak w kontekście protestów mieszkańców przeciwko budowie
        > zachodniej obwodnicy Poznania, ma się sprawa budowy Nowej Obornickiej...

> I oczywiście zapytam: czy ktos może wie, na jakim etapie są prace nad tą ulicą?
        > :) ...

???
        ...wiem, jestem nudny ;)
        • s-marek1 Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? 31.10.06, 23:16
          s-marek1 napisał:
          > I oczywiście zapytam: czy ktos może wie, na jakim etapie są prace nad tą
          > ulicą?

nikt mi nie odpowiedział, więc napisałem do prezydenta Grobelnego.
          Odpowiedź otrzymałem wyczerpującą, ale zupełnie mnie nie satysfakcjonującą. Otóż
          : "...W
          projekcie Nowego Studium jej przebieg został utrzymany w niezmienionej
          postaci. Jednak dla faktycznego rozpoczęcia procesu inwestycyjnego konieczne
          jest zapewnienie środków na realizacje."
          "...Trudno w tej chwili określić jakie
          na przestrzeni kolejnych lat będą faktyczne przychody samorządu i jaka ich
          część będzie mogła zostać przeznaczona na inwestycje usprawniające poziom
          życia jego mieszkańców."
          "...Sprawą otwartą pozostaje także przewidywana
          modernizacja istniejącej ul. Obornickiej np. poprzez poszerzenie na odcinku
          do ul. Kurpińskiego. Na to zadanie konieczne jest jednak zabezpieczenie
          środków w budżecie Miasta."...

Mało optymistyczne wieści, a wg mnie północny wylot z miasta w postaci DK11
          powinien teraz stanowic priorytet drogowy (po Głogowskiej)...
          :(
          • Gość: Q Re: ObornickA - Kiedy przebudowa??? IP: *.izacom.pl 01.11.06, 08:33
            Poczekaj na nowego prezydenta i napisz jeszcze raz ;)
            Swoją drogą szacuneczek za upór...
    • s-marek1 Odpowiedź ministra nt. Nowej Obornickiej... 30.11.06, 18:59
      Przeczytajcie, ale nadziei nie miejcie...

Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Transportu - z upoważnienia ministra -

na zapytanie nr 1464

w sprawie statusu obecnej drogi krajowej nr 11 po wybudowaniu zachodniej
      obwodnicy Poznania w ciągu drogi ekspresowej S11

Szanowny Panie Marszałku! Odpowiadając na zapytanie Pana Posła Dariusza
      Lipińskiego w sprawie statusu obecnej drogi krajowej nr 11 po wybudowaniu
      zachodniej obwodnicy Poznania w ciągu drogi ekspresowej S11, pragnę przedstawić
      wyjaśnienia dotyczące postawionych pytań. (...)

2. Odnośnie do sugestii budowy obejścia m. Suchy Las w ciągu drogi krajowej nr 11.

Resort transportu realizuje programy budowy autostrad i dróg ekspresowych
      oraz przebudowy istniejących dróg krajowych do wyższych parametrów technicznych,
      natomiast nakłady na ten cel nie pokrywają potrzeb w pełnym zakresie. Poprawa
      warunków ruchu na drogach wlotowych do Poznania jest niewątpliwie sprawą bardzo
      ważną dla użytkowników dróg i mieszkańców miasta. Jednak konieczność zapewnienia
      niezbędnych środków finansowych na budowę zachodniej obwodnicy Poznania po nowej
      trasie o parametrach drogi ekspresowej wyklucza zasadność realizacji kosztownych
      inwestycji na istniejącym odcinku drogi krajowej nr 11, który będzie wyłączony z
      sieci dróg krajowych.

Zachodnia obwodnica ominie Poznań z uwagi na brak możliwości wprowadzenia
      ruchu tranzytowego z kierunku północnego miasta, które mimo wcześniejszych
      zamierzeń nie realizuje wewnętrznego układu komunikacyjnego dla odciążenia
      centrum i usprawnienia ruchu tranzytowego. Natomiast na odcinku drogi krajowej
      nr 11 przebiegającym przez teren Gminy Suchy Las przejazd jest utrudniony,
      szczególnie na skrzyżowaniach. Droga jest sukcesywnie obudowywana, co powoduje
      dodatkowo wzmożony ruch drogowy. Celem poprawy sytuacji przebudowano dotychczas
      dwa skrzyżowania skanalizowane z sygnalizacją świetlną. Oddział GDDKiA w
      Poznaniu w porozumieniu z Gminą Suchy Las zlecił ostatnio wykonanie dokumentacji
      na przebudowę dwóch kolejnych skrzyżowań, z których jedno planowane jest do
      realizacji w 2007 r. GDDKiA nigdy nie planowała i nie opiniowała obwodnicy m.
      Suchy Las ze względu na uwarunkowania związane z budową zachodniej obwodnicy
      Poznania, uważając za bardziej uzasadnioną modernizację istniejącego przebiegu
      przez gminę Suchy Las. Trasę tej obwodnicy wyznaczyła w swoich planach
      zagospodarowania Gmina Suchy Las i może ją realizować jako zadanie własne, gdyż
      nie koliduje to z planami resortu transportu, który nie widzi możliwości
      wykorzystania jej jako drogi krajowej.

Pozostały po wybudowaniu obwodnicy zachodniej Poznania w ciągu drogi S11
      odcinek istniejącej drogi nr 11 w obrębie gminy Suchy Las, o długości ok. 7,0
      km, oraz na terenie m. Poznania stanie się na mocy art. 10 ust. 5 ustawy o
      drogach publicznych odcinkiem drogi gminnej, jeśli nie nastąpią inne uzgodnienia
      pomiędzy zarządcami dróg znajdujących się w gestii władz samorządowych.

Przedstawiając powyższe, pragnę podkreślić, że Ministerstwo Transportu nie ma
      możliwości finansowych oraz prawnych, które pozwoliłyby na ponoszenie
      dodatkowych kosztów utrzymania dotychczasowej infrastruktury drogowej po
      wybudowaniu nowych dróg krajowych.

Łączę wyrazy najwyższego szacunku

Podsekretarz stanu

Piotr Stomma

Warszawa, dnia 11 sierpnia 2006 r.
      • Gość: Q Re: Odpowiedź ministra nt. Nowej Obornickiej... IP: 195.20.110.* 01.12.06, 11:14
        Czyli wszystko jasne.
        Grobelny dał d... z budową wiaduktu kolejowego na obornickiej.
        Teraz nie ma szans na poszerzenie czegokolwiek, bo ten wiadukt już na zawsze
        zostanie "wąskim gardłem".
        • Gość: LC Re: Odpowiedź ministra nt. Nowej Obornickiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:37
          Głupota to jest budowa super rozwiązań na drogach, które docelowo mają być
          drogą lokalną jak Wiadukt Narutowicza. Jeśli Obornicka pójdzie nowym śladem
          (budowa starym była by delikatnie mówiąc bezsensowan i sprzeczna ze
          współczesnymi trendami projektowania dróg) to Wiadukt nie powinien być dwu
          jezdniowy. Oczywiście budowa Nowej Obornickiej po nowym śladzie powinna być
          priorytetem, nawett powinna mieć wysoki priorytet, ale NIE DLA PÓŁŚRODKÓW i
          pseudo ułatwień.
          • Gość: Q Re: Odpowiedź ministra nt. Nowej Obornickiej... IP: 195.20.110.* 01.12.06, 16:41
            Tylko z tego co zrozumiałem pismo z postu s-marka1, to NIE MA I NIE BYŁO mowy o
            Nowej Obornickiej. Ma być nowa obwodnica Poznania, czyli trasa obornicka w
            Złotkowie "skręci" w kierunku Rokietnicy i dalej do Stęszewa, a od tego miejsca
            (czyli od Złotkowa) do Poznania, dotychczasowa Obornicka ma się stać drogą
            lokalną w gestii gminy. I nie ma planów ani jej przebudowy, ani budowy Nowej
            Obornickiej.
            Czy dobrze zrozumiałem ???
            • Gość: LC Źle zrozumiałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 18:05
              Pismo MI mówi, że DK 11 będzie szła obwodnicą zachodnią, a Nowa Obornicka leży
              w gestii Poznania i gminy Suchy Las, ew. można dogadać się z urzędem
              marszałkowskim o nadanie statutu drogi wojewódzkiej. W każdym razie Nowa
              Obornicka to dojazd z Poznania do DK11 w od Piątkowa i Suchego (tak samo jak
              Głogowską też miasto musiało remontować ze swoich środków, bo w-g planów GDDKiA
              docelowo nie będzie drogą krajową).
              • s-marek1 Wykładnia ;) 02.12.06, 17:38
                Plany NO są, były nawet konsultacje w sprawie przebiegu i wykupów gruntów
                (rozmawiałem z ludźmi, którzy mieszkaja przy trasie).
                Z pisma jasno wychodzi, że rząd kasy nie da na równoległą do S11 trasę (w sumie
                dobrze, że chcą budować chociaz zachodnią obwodnicę), co sprowadza się do
                wybudowania drogi przez samorząd Suchego Lasu i Poznania - a to zbyt szybko nie
                nastapi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka