Dodaj do ulubionych

Co jest z naszą flagą NARODOWĄ?

IP: *.CHCGILGM.covad.net 03.01.03, 06:34
Co to jest za problem z wywieszaniem flagi naszej, narodowej i biało
czerwonej?
W US flaga amerykańska wisi wszędzie i dlatego wisi, że ludzie są z niej
dumni i mają radość Ją wywieszając. Na prawie każdym samochodzie,
przyczepiona do anteny lub specjalnym uchwycie mocowanym do tylnych drzwi.
Rząd polski flagę sobie i prawa do Niej zawłaszczył.
Przecież ona jest nasza, Polaków.
U mnie przed domem jest duży aluminiowy maszt i powiewa na górze flaga
amerykańska a pod nią dumnie polska pięknie oświetlone dwoma punktowymi
reflektorami.
Gdy w Polsce wiszą polskie flagi na samochodoch lub tramwajach to oznaka
strajku lub protestu. A gdzie jest miejsce na wywieszoną flagę ot tak po
prostu z radości lub dumy narodowej? Zakaz? Niech no mi który zabroni!
Wybieram się pod koniec stycznia do Poznania i gdy tylko odbiorę samochód na
lotnisku na Ławicy to zaraz zamontuję ten uchwyt i będę jeździł z polską
flagą dumnie powiewającą. Niech no mi który tego zabroni! To jest moja flaga
a nie rządowa, mój symbol a nie rządu. To jest nasza flaga a nie ich! jak
rząd chce to niech się do mnie przyłączy w radosci z białoczerwonej!
Stefan, Chicago
Obserwuj wątek
    • Gość: skaner Re: Co jest z naszą flagą NARODOWĄ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 10:00
      Co Ty wygadujesz Sttefan? Rząd sobie zawłaszczył flagę?! Co za bzdury! To Polacy
      (polaczki) mają swoją flagę gdzieś! Rocznica Powstania Wielkopolskiego - zero
      flag, 11 listopada - zero! Dalej nie chce mi się nawet wymieniać! Popatrz na
      skoki narciarskie - buraki smarują po flagach czarnym tuszem,niezgrabne
      kulfoniaste napisy w rodzaju "Pcim Dolny". Nikt oprócz Polaków(polaczków)tego
      nie robi, bo Niemcy, Austriacy czy Finowie szanują barwy narodowe!
      • Gość: flaga Re: Co jest z naszą flagą NARODOWĄ? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 03.01.03, 19:27
        ale za to na papieza czy inne koscielne swieta wieszaja stare baby, ale zeby
        pamietac o naprawde waznych rocznicach to nie
      • Gość: Stefan, Chicago Skanerku kochany IP: *.CHCGILGM.covad.net 03.01.03, 21:14
        Gość portalu: skaner napisał(a):

> Co Ty wygadujesz Sttefan? Rząd sobie zawłaszczył flagę?! Co za bzdury! To
        Polac
        > y
        > (polaczki) mają swoją flagę gdzieś! Rocznica Powstania Wielkopolskiego - zero
        > flag, 11 listopada - zero! Dalej nie chce mi się nawet wymieniać! Popatrz na
        > skoki narciarskie - buraki smarują po flagach czarnym tuszem,niezgrabne
        > kulfoniaste napisy w rodzaju "Pcim Dolny". Nikt oprócz Polaków(polaczków)tego
        > nie robi, bo Niemcy, Austriacy czy Finowie szanują barwy narodowe!
        Zawłaszczył, zawłaszczył - pamiętacie sprawę lubelskiego filatelisty
        oskarżającego Małysza? On to robił na podstawie istniejących przepisów.
        Dlaczego przepisy tego zabraniają? Byście widzieli flagę amerykańską na T
        shirtach - kilkadziesiąt różnych odmian. I oni to noszą z dumą. American Pride!,
        I am an American! Widzicie jak te t-shirty to krzyczą?! A w Polsce byle
        policjant widząc moją flagę wywieszoną na aucie może zgodnie z prawem mnie
        ukarać. PARANOJA! Tak tak Skanerku!
        Stefan
        • Gość: Zbyszek Za długo już Cię tu nie było IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 21:31
          i dlatego nie jesteś na bieżąco. Wiedziałbyś, że facet z
          Lublina, oskarżający najpierw Małysza, potem nieszczęsną
          piosenkarkę wykonującą polski hymn w Korei, ostatnio
          znowu kogoś, jest zwykłym świrem. No może niezwykłym, bo
          z zawodu był radcą prawnym ale go Izba Radcowska
          wywaliła i teraz może wreszcie spokojnie się leczyć. A z
          flagą generalnie masz rację. Polacy kiedyś za nią ginęli
          a dzisiaj mają ją "głęboko w poważaniu". Czasy się
          zmieniły, ludzie niestety też zgłupieli do cna. Tylko
          kasa się liczy. Takie pojęcia jak patriotyzm - w USA
          święte nawet dla kolorowych, tutaj są pustym słowem.
          Były robione ankiety wśród polskiej młodzieży na ten
          temat-wyniki przerażające. Tak samo jak znajomość
          polskiej historii. Ale gdybyś zapytał o jakichś
          szarpidrutów - spoko, wiedzą wszystko. Nawet jakimi
          narkotykami są pędzeni.
          Fatalne czasy po prostu. Nie ma żadnych ideałów,
          rewolucja solidarnościowa pożarła swoje dzieci i sama
          się skompromitowała.
          Kościół rozdarty pomiędzy sekciarzami z Radyja Maryja i
          katolikami. Prymas słaby i bezwolny. Tylko to, że papież
          jeszcze żyje, trzyma tę instytucję w kupie.
          Prawica fikcyjna, wypalona i skompromitowana
          doszczętnie. Lewica też fikcyjna, całkiem do kitu, za
          dużo tam byłych komuchów.
          Słaby rząd trzymany za gardło przez związki zawodowe
          oderwane całkiem od ekonomicznej rzeczywistości. I co
          gorsza, uginający się za nasze pieniądze pod ich
          księżycowymi żądaniami.
          Zacofane, rozdrobnione i ciemniackie rolnictwo,
          utrzymywane za nasze podatki. Szkoden goden.
          • markoniec Re: Za długo już Cię tu nie było 06.01.03, 18:48
            ładnie Stefanowi to wyłożyłeś, moja opinia o Polsce aktualnej jest zbliżona
            bardzo.
    • Gość: gosc Re: Co jest z naszą flagą NARODOWĄ? IP: *.icpnet.pl 03.01.03, 20:03

> Wybieram się pod koniec stycznia do Poznania i gdy tylko odbiorę samochód na
      > lotnisku na Ławicy to zaraz zamontuję ten uchwyt i będę jeździł z polską
      > flagą dumnie powiewającą.

Stefan a z jakiej wypozyczalni korzystasz??? Avis, Budget, Heartz, Europecar? W
      jednej z nich ja pracuje.
      Pozdr. Gosc.
      • Gość: Stefan, Chicago Samochód z Ławicy IP: *.CHCGILGM.covad.net 03.01.03, 21:08
        Gość portalu: gosc napisał(a):

>
        > > Wybieram się pod koniec stycznia do Poznania i gdy tylko odbiorę samochód
        > na
        > > lotnisku na Ławicy to zaraz zamontuję ten uchwyt i będę jeździł z polską
        > > flagą dumnie powiewającą.
        >
        > Stefan a z jakiej wypozyczalni korzystasz??? Avis, Budget, Heartz, Europecar?
        W
        >
        > jednej z nich ja pracuje.
        > Pozdr. Gosc.
        Ostatnio brałem z Hertza, teraz chyba też.
        Stefan
        • Gość: gosc Re: Samochód z Ławicy IP: *.icpnet.pl 03.01.03, 23:05
          No to konkurencja :D!!!! Avis we try harder!!!!
    • xarturx Re: Co jest z naszą flagą NARODOWĄ? 05.01.03, 01:47
      wstyd pokazac bo Cie wezma za granica za zlodzieja albo pijaka ;) a kazdy
      pijak to zlodziej! hehehehehe
    • markoniec Re: Co jest z naszą flagą NARODOWĄ? 05.01.03, 09:54
      Stefan, w Polsce przepisy regulują kiedy sobie flagę możesz wywiesić. Podaj
      kiedy przyjedziesz, to Cię powita nasz strażnik miejski i zapłacisz parę złoty
      mandatu (za tę flagę na samochodzie).
      Oczywiście te przepisy są bzdurne, ale póki co należy je przestrzegać!
      • Gość: Dzidka Biało-czerwona pogardzana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.03, 10:59
        Dokładnie to miałam napisać!!!! Ja bym chciała przed domem na maszcie wywiesić
        flagę, ale nie mogę, bo zabulę za to mandat.
        Ale ten kij ma tylko jeden koniec. Otóż przepis określa, kiedy flagę wolno
        wywiesić, ale nie jest to obowiązkowe!!!!
        W ten sposób nie mamy flag w ogóle - bo jak chcemy, to nie wolno, a jak się
        powinno, to wtedy każdy ma to w nosie.
        PS. A co ze stadionami? Kiedy i stamtąd znikną flagi?
      • Gość: Stefan, Chicago Markońcu kochany IP: *.CHCGILGM.covad.net 05.01.03, 21:34
        markoniec napisał:

> Stefan, w Polsce przepisy regulują kiedy sobie flagę możesz wywiesić. Podaj
        > kiedy przyjedziesz, to Cię powita nasz strażnik miejski i zapłacisz parę
        złoty
        > mandatu (za tę flagę na samochodzie).
        > Oczywiście te przepisy są bzdurne, ale póki co należy je przestrzegać!

I to jest dowód na to, że moja flaga została zawłaszczona przez rząd - co oni
        mają do regulowania kiedy mam moją flagę wywiesić! A pokazać radość, że moje
        dziecko się urodziło, nowy obywatel Polski to co? Mam figurkę bociana postawić?
        Oczywiście żartuję ale to jest smutna sprawa, że nie mogę swojej flagi wywiesić
        kiedy się raduję ale wtedy kiedy mam się radować. Rząd ustanawia dla mnie
        okresy kiedy mam się radować? Paranoja.
        I dlatego Polacy nie wywieszają flag gdy mają prawnie nakazane się radować.
        Stefan, Chicago
        • Gość: skaner Re: Markońcu kochany IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 13:23
          Nasi dziadowie i pradziadowie głosili: PORZUNDEK MUSI BYĆ! Nie wolno więc
          wywieszać flagi narodowej kiedy sie chce i gdzie się chce. Amerykanie nie mogą
          niestety być dla nas wzorem. Oni regularnie profanują swój sztandar, robiąc
          sobie z niego T-shirty a nawet stroje bikini. Odpustowy amerykański patriotyzm -
          dziękuję NIE!
          • Gość: Dzidka Prawa a obowiązki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.03, 13:42
            Gość portalu: skaner napisał(a):

> Nasi dziadowie i pradziadowie głosili: PORZUNDEK MUSI BYĆ! Nie wolno więc
            > wywieszać flagi narodowej kiedy sie chce i gdzie się chce.

A tak!! Ale za to powinno się ją wywieszać wtedy, kiedy trzeba. Na przykład na
            11 listopada, prawda?
            Ujmę to tak: niewywieszenie flagi na tego typu okazję to również profanacja
            samej flagi. Po to ona przecież jest i dlatego się ją szanuje - bo przypomina
            o narodowości, Ojczyźnie i całej reszcie.
            Popatrz sam, jak wygląda jedna, samotna flaga, powiewająca smętnie w jednym
            oknie 15-piętrowego wieżowca. Toż to hańba.
            A rok temu w chyba 40 oknach tegoż wieżowca naliczyłam płonące świeczki po
            zamachu z 11 września. Nie twierdzę, ze się nie należało (sama zapaliłam,
            zapaliłam w rocznicę i będę palić), ale co to jest u diabła, że istnieją takie
            dysproporcje?!
            • markoniec Re: Prawa a obowiązki 06.01.03, 18:00
              są miejsca gdzie flaga powinna wisieć zawsze ! np. przed szkołą !
              w domu (przed, na )chciałbym wywiesić, bo taką mam patriotyczną potrzebę.
              • Gość: Dzidka Re: Prawa a obowiązki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.03, 19:11
                markoniec napisał:

> są miejsca gdzie flaga powinna wisieć zawsze ! np. przed szkołą !
                > w domu (przed, na )chciałbym wywiesić, bo taką mam patriotyczną potrzebę.

"Siur że jes" (i o tym pisałam powyżej), ale miejmy też wobec biało-czerwonej
                jakieś obowiązki, skoro chcemy mieć prawa. Moze by tak zabawić się z władzami
                jak z dzieci z rodzicami - będziemy pilnować przez rok wywieszania flag
                podczas Świąt, a potem zmienią przepisy n/t niewywieszania? :-)

PS. Nie uważasz naprawdę, ze samotna, wystrzępiona i nierzadko, o zgrozo,
                brudna flaga to obelga dla Polaka?
                • Gość: Stefan, Chicago Re: Prawa a obowiązki IP: *.CHCGILGM.covad.net 06.01.03, 19:38
                  Krąży taki rysunek w czasopismach samochodowych - facet w samochodzie bez
                  zamocowanej flagi na antenie - kierowcy oflagowanie patrzą na sirotę z
                  niesmakiem a policjant szykuje się do dania mu upomnienia za "brak flagi w
                  strefie patriotycznej"
                  Bo to prawda - tutaj aż głupio nie mieć flagi na samochodzie. Myślę, że to nie
                  jest bezczeszczenie flagi gdy jest na t-shirtach, czapeczkach i na talerzykach.
                  Jest to wg mnie ogólna dostępność tego symbolu i przyjęcie za własny. Na 4
                  Lipca widzialem nawet kolczyki z flagą z rubinków, diamencików i ametystów. I
                  to noszą z radością - to jest jeden, dwa dni w roku. Nawet uroczystości
                  rodzinne z tortem zdoobionym kolorowym "flagowym"lukrem a obok każdego talerza
                  stoi maleńka flaga amerykańska. I to jest spotkanie rodzinne z okazji Dnia
                  Niepodległości a nie żadne tam oficjalne i nakazane.
                  I jeszcze a propos jakości - aż żal patrzeć na polskie flagi w większości
                  wykonane z płótna pościelowego gdy po pierwszym zamoknięciu białe jest różowe a
                  czerwone jest szaro czerwone i końcówki flagi postrzępione - oni tutaj robią
                  flagi z nylonu więc nie płowieje tak szybko i się nie drze. To też jest jakiś
                  wyraz podejścia do swojej flagi. Zobaczcie jak dumnie powiewa - na 4 lipca
                  wszędzie, nawet w dzielnicach rezydencyjnych jest biało-czerwono-niebiesko. A w
                  Polsce w Święto Niepodległości na Osiedlu pod Lipami wisi flaga na wieżowcu
                  dwie na czwartym i jedna na ósmym. Wstyd!
                  PS Jednak flagę wywieszę na samochodzie gdy przyjadę teraz do Polski. Potem
                  ewentualny mandat - koniecznie z wypisanym uzasadnieniem dołączę do kuriozów
                  które gromadzimy. Mam taki zbiór w którym mamy np pismo do Naczelnika Urzędu
                  Miasta i Gminy z prośbą o przydział opony do 126P i ręczna adnotacja na tym -
                  Wyrażam zgodę na sprzedaż 2 opon do Fiata 126P obywatelowi .... i czerwona
                  pieczątka i podpis samego Naczelnika.
                  Stefan, Chicago
                  • Gość: Dzidka OT: curiosa do Stefana ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.03, 20:50
                    > PS Jednak flagę wywieszę na samochodzie gdy przyjadę teraz do Polski. Potem
                    > ewentualny mandat - koniecznie z wypisanym uzasadnieniem dołączę do kuriozów
                    > które gromadzimy. Mam taki zbiór w którym mamy np pismo do Naczelnika Urzędu
                    > Miasta i Gminy z prośbą o przydział opony do 126P i ręczna adnotacja na tym -
                    > Wyrażam zgodę na sprzedaż 2 opon do Fiata 126P obywatelowi .... i czerwona
                    > pieczątka i podpis samego Naczelnika.

Kumpel opowiadał, jak w latach 80-tych jechał pociągiem Kraków-Przemyśl na
                    jakąś rozprawę sądową, gdzie miał świadkować. W okolicach Bochni pociąg sie
                    wykoleił, na szczęście niegroźnie, no ale spóźnienie miał takie, że kolega już
                    by na rozprawę nie zdążył. Na najbliższej stacji poszedł do Naczelnika prosić
                    o jakieś zaświadczenie dla sądu.
                    "Usprawiedliwienie" brzmiało:
                    "Zaświadcza się, że obywatel J.O. brał udział w wykolejeniu pociągu na trasie
                    Kraków-Przemyśl.
                    Data, pieczęć, podpis."

• markoniec Re: Prawa a obowiązki 06.01.03, 20:58
                  oczywiście generalnie należy zrewidować zapis o symbolach narodowych.
                  Dać nam prawo do dysponowania flagą , ale też zobowiązać do jej szanowania .
                  Generalnie jestem za tym aby właściciele pilnowali porządku na swych posesjach
                  i w bezpośrednim ich sąsiedztwie. Nie musi być bogato, ale powinno być czysto!
                  Wystarczy pooglądać Polskę z okien pociągu - zgroza.
                  • Gość: skaner Re: Prawa a obowiązki IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.03, 11:25
                    markoniec napisał:

> oczywiście generalnie należy zrewidować zapis o symbolach narodowych.
                    > Dać nam prawo do dysponowania flagą , ale też zobowiązać do jej szanowania .
                    > Generalnie jestem za tym aby właściciele pilnowali porządku na swych posesjach
                    > i w bezpośrednim ich sąsiedztwie. Nie musi być bogato, ale powinno być czysto!
                    > Wystarczy pooglądać Polskę z okien pociągu - zgroza.
                    Boję się prawa do dysponowania flagą narodowa, po prostu boje sie. Moze to sie
                    komus wyda nudne, ale jak patrzę na transmisje skoków narciarskich lub meczów
                    reprezentacji Polski to ogarnia mnie przerazenie. fakt machania flagą narodowa
                    przy byle okazji, w polskim wydaniu niewiele ma wspólnego z szacunkiem - mam na
                    mysli burackie bazgroły czarnym tuszem - ZGROZA! Mam ponadto wrazenie, że moi
                    rodacy tak dokładnie to nie wiedzą ,jak ich flaga narodowa wygląda. Na wielu,
                    bardzo wielu flagach zobaczyć można godło państwowe. Niby nic strasznego ale
                    tak wygląda polska bandera morska! Wygląd flagi państwowej opisany jest w
                    Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
                    • Gość: grzes Flaga a bandera IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 22:22
                      To niezupełnie tak jest, że flaga z herbem to bandera.
                      Po pierwsze, jest ona także "flagą przedstawicielstw RP za granicą" (czy jakoś
                      podobnie jest to sformułowane) do wywieszania na konsulatach, ambasadach etc.
                      Po drugie, wśród Polonii w USA po 1945 przyjął się zwyczaj używania jako
                      polskiej flagi narodowej flagi z herbem, bo miała ona orła w koronie którego
                      skasowały władze PRL.
                      Po trzecie, u wielu narodów Europy jest tak, że wprawdzie flaga z herbem jest
                      oficjalnie tylko banderą lub flagą instytucji państwowych, a flagą "dla
                      obywateli" jest oficjalnie flaga "czysta", to i tak większosć albo przynajmniej
                      wielu ludzi używa flagi z herbem, bo jest ona bardziej sugestywna, ma większe
                      bogactwo symboli itd. Tak robią powszechnie Węgrzy i w dość dużym stopniu także
                      Niemcy.Oczywiście z czysto formalistycznego punktu widzenia jest to pewne
                      naruszenie przepisów, ale przecież nikomu to nie szkodzi.
                      Olewanie wywieszania flag przez Polaków na 11 Listopada czy 3 Maja wynika chyba
                      stąd, że "Polacy obrażają się na Polskę" tj. na rząd - bo jest bezrobocie,
                      korupcja itd.
                      • Gość: skaner Re: Flaga a bandera IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.03, 10:14
                        Gość portalu: grzes napisał(a):

> To niezupełnie tak jest, że flaga z herbem to bandera.
                        > Po pierwsze, jest ona także "flagą przedstawicielstw RP za granicą" (czy
                        jakoś
                        > podobnie jest to sformułowane) do wywieszania na konsulatach, ambasadach etc.
                        > Po drugie, wśród Polonii w USA po 1945 przyjął się zwyczaj używania jako
                        > polskiej flagi narodowej flagi z herbem, bo miała ona orła w koronie którego
                        > skasowały władze PRL.
                        > Po trzecie, u wielu narodów Europy jest tak, że wprawdzie flaga z herbem jest
                        > oficjalnie tylko banderą lub flagą instytucji państwowych, a flagą "dla
                        > obywateli" jest oficjalnie flaga "czysta", to i tak większosć albo
                        przynajmniej
                        >
                        > wielu ludzi używa flagi z herbem, bo jest ona bardziej sugestywna, ma większe
                        > bogactwo symboli itd. Tak robią powszechnie Węgrzy i w dość dużym stopniu
                        także
                        >
                        > Niemcy.Oczywiście z czysto formalistycznego punktu widzenia jest to pewne
                        > naruszenie przepisów, ale przecież nikomu to nie szkodzi.
                        > Olewanie wywieszania flag przez Polaków na 11 Listopada czy 3 Maja wynika
                        chyba
                        >
                        > stąd, że "Polacy obrażają się na Polskę" tj. na rząd - bo jest bezrobocie,
                        > korupcja itd.
                        Dzięki za kompetentne wyjaśnienia. Masz chyba niestety rację z tym obrażaniem
                        sie na Polske... Do zapomnianych rocznic zapomniałem dodac 27 grudnia - to
                        chyba najbardziej zapomniana data. Wstyd!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka