Dodaj do ulubionych

Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!!

09.05.06, 22:01
Wreszcie PIS zaczął podejmować działania zwalczajace bezrobocie.
Piszę o pomyśle by matki małych dzieci nie mogły być zwalniane z pracy.
Świetny - choć cokolwiek perfidny sposób ograniczenia bezrobocia. Myslę, że
zamiar PIS-owskiej koalicji jest mniej wiecej taki:
Żaden rozsądny pracodawca (no, może kilku ryzykantów) nie zatrudni kobiety,
która nie tylko że może pójść na macierzyński ale do tego potem będzie świętą
krową - nie do ruszenia z pracy. Oznacza to zwolnienie rocznie kilkuset
tysięcy miejsc pracy na które bedą przyjmowani tylko młodzi mężczyźni.
Kobiety w zasadzie wyeliminowane zostana z rynku pracy. Wyjatki bedą tylko
potwierdzeniem reguły.
Oznacza to spadek bezrobocia wśród mężczyzn - myślę ze docelowo do 1-3%.
Kobiety nie mając żadnych szans zatrudnienia pozostaja w domu zajmując sie
tylko kuchnia, dziećmi - ewentualnie kosciołem. Wraca dawny tradycyjny model
rodziny. Niskie bezrobocie z kolei spowoduje wzrost płac i wreszcie mężczyzna
będzie mogł zarobić na całą swoja rodzinę - tak jak było to przed tym
wywołanym wojną światową przełomem na przełomie lat 20 i 30tych XX wieku.

Dodatkową korzyścią jest to, że kobiety wyeliminowane z rynku pracy tracą
zainteresowanie kształceniem sie w typowych kierunkach zawodowych. I tak
przecież pracy nie znajdą. Zwalniaja sie wolne miejsca dla chetnych do nauki
młodych mężczyzn - co oznacza, że wzroście podaż wykształconej kadry młodych
mężczyzn. Spadają koszty nauki marnowane dotychczas na pozostajace w domu
kobiety.Zaoszczędzone srodki można przeznaczyć na realne i oczekiwane badania
naukowe.
Kobiety kształcenie ponadgimnazjalne będą podejmowały tylko na kierunkach
studiowanych dla przyjemności np historia sztuki, filozofia (tu raczej mało -
nie ten typ umysłowosci)czy inne. Większośc jednak zakończy na gimnazjum -
brak przecież jakiejkolwiek motywacji do kształcenia. Wyjatkowo kształcic sie
będą ambitne dziewczyny - chcace sprawic sobie przyjemnośc rozwoju umysłu -
tylko dla swojej przyjemnosci. Nakręca to spiralę - tzn niewykształcone
kobiety nie znajdują juz zadnej pracy - nawet u sklonnych ryzykować
pracodawców. Kobiety po kierunkach studiowanych dla przyjemności, także nie
znajduja zatrudnienia - nawet nie szukają. Zwieksza się zatem podaż miejsc
pracy dla mężczyzn i zwiekszaja się ich zarobki. Realne bezrobocie w ciągu 4-
5 lat zanika.

ŚWIETNY POMYSŁ. W TYM ZAKRESIE NALEŻY KOALICJĘ BEZWZGLĘDNIE POPRZEĆ.
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 22:21
      Jasne i ramach tego poniżania kobiet dziś powołano dwie z nich na wysokie
      stanowiska.

Jest problem jak chronić kobietę ciężarną, bez krzywdy dla niej.
      I nie jest to sprawa tak prosta, jak to Rene przedstawiasz.
      Zresztą kobieta o wysokich kwalifikacjach zawsze znajdzie zatrudnienie.
      • renepoznan Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 22:35
        pan.nikt napisał:

> Jasne i ramach tego poniżania kobiet dziś powołano dwie z nich na wysokie
        > stanowiska.

No nie. Jak nazwać człowieka, ktory twierdzi, że rodzenie dzieci i zajmowanie
        sie domem jest hańbą i ponizeniem kobiety? I do tego przedstawie sie jako
        zwolennik PIS.
        Wyszło perfidne lewacko-feministyczne szydło z worka. Wstyd Panie Nikt.
        • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 22:50
          oj obracasz kota ogonem.
          Tak kobiety powinny rodzić i wychowywać male dzieci, bo meżczyźni tego
          zwyczajnie nie potrafią.
          Ale to wcale nie znaczy, że należy je zamykac w kuchni na całe życie.
          • Gość: Xsad Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:02
            No ale Twoi idole chca kobiety w domach pozamykac. Widomo że żaden zdrowo
            myslący pracodawca kobiety nie zatrudni.
            • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 23:04
              skąd ta pewność??
              • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 23:07
                zresztą problem jest szerszy.
                czy chcemy powrotu do XIX wiecznego kapitalizmu bez zasad, czy też chcemy
                kapitalizmu ucywilizowanego, którego wzorce pracy powstawały przez dwa stulecia
                w krajch zachodu. Również u nas w pruskiej Wielkoposce.
                • Gość: Q Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! IP: 195.20.110.* 10.05.06, 11:26
                  > czy chcemy powrotu do XIX wiecznego kapitalizmu bez zasad, czy też chcemy
                  > kapitalizmu ucywilizowanego, którego wzorce pracy powstawały przez dwa stulecia

I tego nie mogę zrozumieć. Dlaczego nie czerpie sie z tych wypracowanych wzorców?
                  Holandia, Dania, Finlandia....
                  Bezpłatne żłobki, bezpłatne i OBOWIĄZKOWE przedszkola, cała kupa zajęć
                  pozalekcyjnych dla dzieci w szkołach, a nie tylko wtłaczanie surowej wiedzy
                  (pomijajm już porównywanie standardów tych placówek wychowawczo-oświatowych z
                  polskimi), dopłata państwa do opiekunek dla dzieci zatrudnianych przez rodziców,
                  "elastyczne" godziny pracy dla karmiących matek.
                  Głównym problemem, że ludzie nie decydują się na dzieci to to, że później w
                  okresie wychowawczym rodzice zostawieni są sami sobie. Przedszkola zamknięte po
                  17ej, szkoły to samo, opieka w świetlicach szkolnych to kompromitacja - porównać
                  to można jedynie do przechowalni bagażu. I albo masz kase i wszystko opłacasz
                  (włącznie ze świetlicą w szkole) albo lepiej nie mieć dzieci.
                  Natomiast sama praca dla kobiet - te które chcą ją znaleźć ją znajdą również
                  dzisiaj.
                  Problemem jest konflikt - praca kontra opieka nad dziećmi.
              • lucyferciu Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 23:11
                pan.nikt napisał:

> skąd ta pewność??

Niestety to prawda. Takie są dyskusje w kręgach pracodawców. Do tego dochodzi
                to, że ekipa rządząca nic daje pracodawcom, albo ja nie słyszałem, aby właśnie
                zachęcić ich do zatrudniania kobiet:((( Ta propozycja rządu jest w ramach
                pakietu socjalnego, jakże medialnego, a nic nie słyszałem o pakiecie
                gospodarczym, dotyczących MSP:(( A to właśnie te firmy generują rynek pracy w
                Polsce.
                • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 23:16
                  Napisalem wcześniej problem jest szerszy.
                  A trochę prawdy jest w tym, że lepiej, żeby w domach siedziały młode matki i
                  bawiły dzieci, niż faceci.
                  Jest z tego większy pożytek społeczny.
                  Oczywiście wg mnie ten urlop matek, nie ma być zbyt długi.
                  Dziecko (i) odchowane i matka może się realizować zawodowo.
                  JESTEM PRZECIWNKIEM ZAMYKANIA KOBIET W KUCHNI.
                  • lucyferciu Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 23:23
                    pan.nikt napisał:

> Napisalem wcześniej problem jest szerszy.

Jak szeroki? Proszę konkrety.

> A trochę prawdy jest w tym, że lepiej, żeby w domach siedziały młode matki i
                    > bawiły dzieci, niż faceci.

Tak, tak;) Baba to przynajmniej będzie siedziała w chacie, a facet to pójdzie
                    od razu z kumplami na piwo, nie?;)

> Jest z tego większy pożytek społeczny.

To znaczy jaki? Proszę konkrety. Zapewne spadnie przestępczość, nie?:)))))))

> Oczywiście wg mnie ten urlop matek, nie ma być zbyt długi.
                    > Dziecko (i) odchowane i matka może się realizować zawodowo.

To znaczy jak długi, skoro mówisz o odchowaniu dziecka? Co to znaczy odchować
                    dziecko? Bo chyba to inaczej pojmujemy:(((

> JESTEM PRZECIWNKIEM ZAMYKANIA KOBIET W KUCHNI.

No to powiedz to swoim na zebraniu.
                    • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 09.05.06, 23:37
                      Jaki szeroki??
                      Szerszy niż jest w obyczaju opisywać na forum.
                      Zbacznie szerszy niż jeden projekt.
                      Projekt, ktorego do końca nie znamy.
                      Znamy tylko prasowe doniesienia o generaliach.

Jaki pozytek z wychowania malego dziecka przez matkę??
                      Nie żartuj, że nie słyszałeś i to wcale nie od PiS, czy LPR, ale od lekarzy i
                      pedagogów.
                      Karmienie piersią, wpłyuw kontaktu z matką na psychikę itd, a z drugiej strony
                      groza żłobków i papek.

A dlaczego facet nie rodzi i nie karmi piersią>
                      Spytaj Pana Boga, bo tak nas stworzył.

jak długo??
                      Moim prywatnym zdaniem do 3, 4 lat, tak, żeby dziecko omineło żłobek i poszło
                      do przeczkola.
                      Minimum rok.
                      Absolutne minimum, tylko wyjatkowo pół roku (wg lekarzy minimum karmienia
                      piersią)
                      Przy czy, te minima są wg mnie dla kobiet najlepiej wykształconych, które po
                      podjęciu pracy będą mogły zatrudnić pomoc domową (nianię).

Na jakim zebraniu??
                      Kurcze, ja nic nie wiem, zebym chodził na jakieś zebrania.
                      Nawet do szkoły chodzi żona

• lucyferciu Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 02:26
                        pan.nikt napisał:

> Jaki szeroki??
                        > Szerszy niż jest w obyczaju opisywać na forum.
                        > Zbacznie szerszy niż jeden projekt.
                        > Projekt, ktorego do końca nie znamy.
                        > Znamy tylko prasowe doniesienia o generaliach.

Lubię jak tak kręcisz;) Przynajmniej mam ubaw:)) Dużo słów, mało treści:(( Ale
                        nie jestem w ogóle tym zdziwiony;)

> Jaki pozytek z wychowania malego dziecka przez matkę??
                        > Nie żartuj, że nie słyszałeś i to wcale nie od PiS, czy LPR, ale od lekarzy i
                        > pedagogów.
                        > Karmienie piersią, wpłyuw kontaktu z matką na psychikę itd, a z drugiej strony
                        > groza żłobków i papek.

No to niech twoi zrewolucjonizują żłobki:)))

> A dlaczego facet nie rodzi i nie karmi piersią>
                        > Spytaj Pana Boga, bo tak nas stworzył.

Jutro się spytam;)

> jak długo??
                        > Moim prywatnym zdaniem do 3, 4 lat, tak, żeby dziecko omineło żłobek i poszło
                        > do przeczkola.

No to właśnie z tego powodu panie będą miały trudności ze znalezieniem
                        zatrudnienia:(( I zapewne w tym czasie też będą dostawały jakąś kasę, w której
                        wytworzeniu nie uczestniczą. Czy nas na to stać? Oczywiście, że nie.

> Minimum rok.
                        > Absolutne minimum, tylko wyjatkowo pół roku (wg lekarzy minimum karmienia
                        > piersią)

Ciekawe co na to mają do powiedzenia niemowlaki i ich mamy?:)

> Przy czy, te minima są wg mnie dla kobiet najlepiej wykształconych, które po
                        > podjęciu pracy będą mogły zatrudnić pomoc domową (nianię).

Problem nie zawsze jest związany z wykształceniem, ale posiadanymi
                        umiejętnościami. Dla mnie nie jest istotne czy ktoś skończył Harvard czy Oxford,
                        ale istotne jest to co umie. Może nawet skończyć osiem klas szkoły powszechnej,
                        ale jeżeli ma ponadprzeciętne umiejętności, to zawsze u mnie będzie przed tymi
                        wykształconymi.

> Na jakim zebraniu??
                        > Kurcze, ja nic nie wiem, zebym chodził na jakieś zebrania.

No to czas zacząć. Masz dryg do tego;)

> Nawet do szkoły chodzi żona

No to pozdrów żonę, bo u nas to ja chodzę:)
                        • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 10:10
                          >
                          > Lubię jak tak kręcisz;) Przynajmniej mam ubaw:)) Dużo słów, mało treści:(( Ale
                          > nie jestem w ogóle tym zdziwiony;)

Jasne, bo Ty jesteś mistrzem syntezy i potrafisz to co inni robią w książkach
                          na jednej stroni A4.
                          A może jesteś mistrzem spłycania problemu?
                          Niby nie, ale czasami!!

> > Absolutne minimum, tylko wyjatkowo pół roku (wg lekarzy minimum karmienia
                          >
                          > > piersią)
                          >
                          > Ciekawe co na to mają do powiedzenia niemowlaki i ich mamy?:)

Gdybyś tak pytal, to dzieci jadłyby tylko cukierki.
                          Badania medyczne na temat karmienia piersią są jednoznaczne

> Problem nie zawsze jest związany z wykształceniem, ale posiadanymi
                          > umiejętnościami.

Oczywiście amsz rację. Źle sie wyraziłem.
                          Choć i tak wiesz dobrze o co mi chodziło.

• sineira Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 12:48
                            Nie chce mi się odnosić do całego tego steku bzdur, pozwolę sobie tylko
                            zauważyć, że istnieje coś takiego jak laktator!
                            • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 12:55
                              Tak istnieje i można pokarm ściągać.
                              Ba czasmi jest to jedyny sposób, żeby dziecko piło mleko matki.

I tylko dwa pytania:
                              Czy warto sie "bawić", skoro mozna to zrobić naturalnie??

A co z kontaktem dziecka z matką tak podkreślanym, przez wcale nie PiS-owskich
                              psychologów??
                              • sineira Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 13:30
                                Uważasz, że kontakt ogranicza się do karmienia piersią? To by była patologia,
                                nie żaden kontakt. Poza tym nie każda kobieta jest w stanie znieść "uwięzienie"
                                w domu przez więcej niż kilka miesięcy. Takie już jesteśmy zepsute tą parszywą
                                emancypacją.
                                Oczywiście, karmienie naturalne jest super, ale... do czasu. To, co najlepsze,
                                dziecko dostanie w ciągu pierwszych 4-6 miesięcy. Potem... Potem dziecko "na
                                cycu" budzi się w nocy co godzina,bo cyc nie starcza. Potem są zęby, pogryzione
                                sutki i dramaty - tak, dramaty, bo karmienie staje się bolesne, nieprzyjemne i
                                wręcz budzi strach. Lub nawet negatywne uczucia do dziecka.
                                Weź też proszę pod uwagę, że życie nie kończy się na dzieciach. One rosną, idą
                                do szkoły, wreszcie - odchodzą. I co wtedy? Pan i Władca poszuka
                                sobie "nowszego modelu", bo z niewykształconą kurą domową po kilku porodach to
                                już ani pogadać, ani się pokazać publicznie...
                                • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 18:36
                                  Kobieto.
                                  Skąd tyle nerwów.
                                  Wyjątki, które nie potrafią sobie zorganizować życia bez pracy, niech
                                  zrezygnują z przywilejów. Ich brocha.
                                  Swoją drogą osoby inteligentne nigdy się nie mudzą, nawet jeśli nie pracują.

Oczywiście, że do diety dziecka oprócz mleka matki wprowadza się inne pokarmy.
                                  Nikt nie mówi, że np do roku, tylko pokarm matki.

I powtórzę. Nie bronię kobietom pracy.
                                  I jak widzę można pogodzić wychowanie dzieci z pracą.

A co do Pana i Władcy??
                                  Nic takiego nie powiedziałem, a nawet nie pomyślałem.

Równie dobrze moge spytać, czy kobiety chcą na siłę wracać do pracy, bo tam
                                  kochanek czeka, a im jeden dyszelek nie starcza.
                                  Głupotę napisałem??
                                  Taką samą jak Ty
                                  • sineira Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 21:21
                                    > Kobieto.
                                    > Skąd tyle nerwów.
                                    Z powodu czytania wypowiedzi facetów, którym sie zdaje, że zjedli wszystkie
                                    rozumy.

> Wyjątki, które nie potrafią sobie zorganizować życia bez pracy, niech
                                    > zrezygnują z przywilejów. Ich brocha.
                                    Ach tak? Nie bierzesz pod uwagę, że kobieta może LUBIĆ swoją pracę? Że jej
                                    świat niekoniecznie ogranicza się do domu i rodziny? Że może mieć ambicje?
                                    A poza tym jakie przywileje???

> Swoją drogą osoby inteligentne nigdy się nie mudzą, nawet jeśli nie pracują.
                                    Tu nie chodzi o nudę i sądzę, że doskonale zdajesz sobie z tego sprawę.

> A co do Pana i Władcy??
                                    > Nic takiego nie powiedziałem, a nawet nie pomyślałem.
                                    To była luźna refleksja oparta na obserwacjach.

> Równie dobrze moge spytać, czy kobiety chcą na siłę wracać do pracy, bo tam
                                    > kochanek czeka, a im jeden dyszelek nie starcza.
                                    > Głupotę napisałem??
                                    > Taką samą jak Ty
                                    Głupotę nie. Ale to, co napisałeś, jest wulgarne i po prostu niegrzeczne.
                                    • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 22:01
                                      1. Za niegrzecznośc przepraszam.
                                      Była mniej więcej na poziomie Pana i władcy.
                                      OK

I zrozum, ja nie bronię kobiecie ambicji.
                                      Twierdzę tylko, że JEDNA (NIE JEDYNĄ) ambicją kobiety powinno być i naturalnie
                                      jest dziecko. I możesz mówić, że to nieprawda, a ja nie uwierzę. Owszem
                                      przesunął się i to już niebezpiecznie (ze względów fizjologicznych) wiek
                                      macierzyństwa, ale prędzej czy później chęc posiadania potomstwa dopada każdą
                                      kobietę.

Moge jedynie pozdrowić i życzyć sukcesów w pracy zawodowej, ale i w
                                      macierzyństwie
                                      • sineira Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 22:14
                                        Ależ niepotrzebnie wziąłeś tego "Pana i Władcę" do siebie! Odnosił się do Panów
                                        Posłów, którzy publicznie i zupełnie poważnie wygłaszają "mądre inaczej"
                                        twierdzenia, że kobiety powinny siedzieć przy dzieciach i garach. Niestety, ten
                                        typ wciąż jest żywy i ma się dobrze.

Ale tego strawić nie mogę albo po prostu nie rozumiem Twoich intencji:
                                        > Twierdzę tylko, że JEDNA (NIE JEDYNĄ) ambicją kobiety powinno być i
                                        > naturalnie jest dziecko.
                                        Czy mam przez to rozumieć, że kobiety, które NIE CHCĄ mieć dzieci uważasz za
                                        upośledzone umysłowo? Za gorsze? I czy uważasz, że chęć posiadania dzieci
                                        przypisana jest wyłacznie kobiecie? A co z rolą ojca? Ma on, niczym motylek,
                                        ograniczyć się do... khem... zapylania? I potem latać sobie swobodnie?

Za życzenia i pozdrowienia dziękuję i również życzę i pozdrawiam.
                                        • pan.nikt Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 22:32
                                          Mówiąc szczerze nie znam kobiet, które nie chcą mieć dzieci.
                                          Jest kwestią kiedy, tzn w jakim wieku, po osiągnięciu jakiego poziomu w
                                          karierze.
                                          Stad dywagacje o upośledzeniu są zbędne.
                                          Jezeli są kobiety które autentycznie nie chcą mieś dzieci, to są to jedynie
                                          wyjątki, ktoe potwierdzają regułę.

No może zakonnice, ale zdaje się u większości z nich to właśnie brak
                                          macierzyństwa jest problemem życia zakonnego. Ale może darujmy sobie zakonnice.

Oczywiście mężczyźni też mają dążność do ojcostwa, ale jednak mniejszą i
                                          inaczej sie ona objawia.
                                          Ojcostwo jest ważne, ale jednak jest czymś innym niż macierzyństwo.
                                          Nie wiem z jakich psychologicznych przesłanek to wynika, ale jest szeroko
                                          opisywanym faktem

• sineira Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 11.05.06, 12:05
                                            Zjechaliśmy na biologiczne oczywistości. Zostawmy to.

Chodzi mi o to, że grzebanie w Kodeksie pracy (kórego i tak mało kto
                                            przestrzega) jest zajęciem jałowym i do niczego dobrego nie prowadzi. Bo - jak
                                            słusznie zauważył autor wątku - nakładanie na pracodawcę obciążeń wynikających
                                            z zatrudniania kobiet doprowadzić może tylko do tego, że pracodawca kobiety nie
                                            zatrudni. Na grzyba mu taki garb? Już w tej chwili niektórzy bezczelnie pytają
                                            podczas rozmów kwalifikacyjnych "czy zamierza pani mieć dzieci?".
                                            Zamiast tego przydałoby się np. wsparcie dla pracodawcy, który tworzy żłobek
                                            czy przedszkole przyzakładowe. Piękna sprawa - matka bez problemu dowozi i
                                            odbiera dziecko, jest pod ręką w razie problemów i (to ważne!) może w sensowny
                                            sposób wykorzystać przysługujące jej przerwy na karmienie (bo w obecnej
                                            sytuacji nierealne jest dojechanie do domu, nakarmienie dziecka i powrót do
                                            pracy w ciągu pół godziny). Dodatkowa korzyść dla pracodawcy to wyeliminowanie
                                            (a przynajmniej ograniczenie) "lewych" zwolnień lekarskich "na opiekę".
    • Gość: szary Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! IP: 83.238.130.* 10.05.06, 13:03

Ależ Pabn RenePoznań wszczął dyskusji- KKK dla kobiet, porządne wypłayt dla
      męskiej części populacji.
      Ja mam dla jego tesktu dwa wyjaśnienia:

1. Albo jest on perfidnym lewackim prowokatorem
      2. Pan RenePoznań mieszka w wieży z kości słoniowej i nie ma bliższego
      kontaktu z terażniejszą rzeczywistością.
      • Gość: Barbara Czy jest jeszcze jakaś głupota której by PiS ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:38
        ... nie wymyślił.
      • Gość: majka Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! IP: *.crowley.pl 10.05.06, 14:33
        Kochani mężczyźni (rany, niektórych trudno tak nazwać...). Jak będziecie zarabiali 35 tys. miesięcznie - jak ja - możecie próbować stawać ze mną w szranki. Na razie: buźki w kubeł, bo bredzicie. Po prostu - niedouczeni jesteście: szkoda wam tego tysiączka, które kobiety wam wcześniej czy później zgarną, wiecie, że jesteście słabiej wykształceni, łatwiej wami manipulować, więc dorabiacie sobie ideologię z kosmosu. Popłyniecie na tej ideologii razem z waszymi politycznymi idolami (dla normalnych ludzi: oszołomami). Na razie dobrze wykształconym babkom możecie czyścić buty. I na koniec: odczepcie się, zajmijcie się swoimi stołkami i zauważcie, że niepokoalane poczęcie nie istnieją (poplecznicy piss-u zapewne jeszcze o tym nie wiedzą) i w połowie jesteście odpowiedzialni za wasze dzieci. A szacunek dla ich matek? Nich was tego nie nauczył???
        • lucyferciu No to gratulujemy:) 11.05.06, 02:00
          Zupełnie poważnie.
          Tylko tak sobie myślę, że tym swoim postem to trochę zamieszałaś w schematach
          myślowych pana.nikta. Ale on coś wymyśli:))) Zawsze daje dowód tego, że
          umiejętność spadania na cztery łapy nie jest mu obca;) Bynajmniej ciągle
          trenuje tę umiejętność:)) A skutek? Hm ....:))))
          • pan.nikt Re: No to gratulujemy:) 11.05.06, 08:32
            co zamieszał?
            Nie rozumiem??
            zawsze byłem za wychowanie bardzo małych dzieci przez matki i zawsze byłem za
            tym, żeby przed i po wychowaniu malenstw kobiety mogły sie na równi z
            mężczyznami realizować zawodowo.

A co do projektu ustway??
            Taka pobieżna forumowa analiza nie da odpowiedzi na pytanie o jej skutki drugo,
            trzecio i n-to rzedowe.
            Skutek pierwszorzędowy, to ochrona pracy kobiet, a te dalsze są tylko Waszym
            domniemaniem.

Choc przyznaję, że najlepszym regulatorem rynku przcy, jest rynek, czyli
            stworzenie tylu miejc pracy, żeby bezrobocie wynosiło około 5%.
            Tak ustawa, to rzeczywiście trochę, jak kartki na mięso. Problemu rynku
            niestety nie załawi.

• lucyferciu Re: No to gratulujemy:) 11.05.06, 12:54
              pan.nikt napisał:

> zawsze byłem za wychowanie bardzo małych dzieci przez matki i zawsze byłem za
              > tym, żeby przed i po wychowaniu malenstw kobiety mogły sie na równi z
              > mężczyznami realizować zawodowo.

Tak jak i my wszyscy:) Tylko wariant proponowany przez twoich wpycha kobiety do
              ciemnogrodu.

> A co do projektu ustway??
              > Taka pobieżna forumowa analiza nie da odpowiedzi na pytanie o jej
              > skutki drugo, trzecio i n-to rzedowe.

No to wobec tego, to po co tu dyskutujemy?:(

> Skutek pierwszorzędowy, to ochrona pracy kobiet,

No, zgadza się:)

> a te dalsze są tylko Waszym domniemaniem.

Tak jak i twoim:))

> Choc przyznaję, że najlepszym regulatorem rynku przcy, jest rynek, czyli
              > stworzenie tylu miejc pracy, żeby bezrobocie wynosiło około 5%.

Tym zdaniem to mnie zauroczyłeś:)) Bo właśnie tu jest istota w działaniu elit
              rządzących. Tyle tylko, że przez ponad pół roku rządzenia nie wspomniano o tym
              ani jednym słowem. Przecież zapędy twoich do rozdawania pieniędzy muszą być
              skorelowane z rozwojem gospodarki, a w tym również rynku pracy

> Tak ustawa, to rzeczywiście trochę, jak kartki na mięso. Problemu rynku
              > niestety nie załawi.

Widocznie ten model gospodarki przypadł twoim do gustu:)) Oni bazują
              na "sprawdzonych" w przeszłości wariantach rozwoju społecznego;)
              • renepoznan Re: No to gratulujemy:) 11.05.06, 16:25
                lucyferciu napisał:
                Oni bazują
                > na "sprawdzonych" w przeszłości wariantach rozwoju społecznego;)

Oooo. Czyzbyś też uważał, że ta PISowska n-ta Rzeczpospolita to ma być
                faktycznie PRL-bis bez "błędów i wypaczeń".
                • lucyferciu Re: No to gratulujemy:) 11.05.06, 16:42
                  renepoznan napisał:

> Oooo. Czyzbyś też uważał, że ta PISowska n-ta Rzeczpospolita to ma być
                  > faktycznie PRL-bis bez "błędów i wypaczeń".

No przecież po co coś wymyślać kiedy adaptacja pomysłów jest prostsza?;)
                  Oczywiście będzie tylko drobna korekta, bo wprowadzi się Centralne Biuro ds.
                  Kontroli Wszystkiego i Wszystkich:)))))))
                  • renepoznan Re: No to gratulujemy:) 11.05.06, 16:45
                    lucyferciu napisał:
                    > No przecież po co coś wymyślać kiedy adaptacja pomysłów jest prostsza?;)

I do tego te dwa neurony się nie przemęczą.
                    • lucyferciu Re: No to gratulujemy:) 11.05.06, 16:49
                      renepoznan napisał:

> I do tego te dwa neurony się nie przemęczą.

Zgadza się. Bo to jest wszystko w ramach ochrony zdrowia. Przecież od myślenia
                      to można też się trochę "zgrzać":)))
                      • renepoznan Przywracanie PRL-u 11.05.06, 17:04
                        Przywracania PRL-u ciąg dalszy. Poseł Sobecka wysmyczyła uchwałę - apel o nie
                        sprzedawanie alkoholu w dniu dziecka.
                        Czy komuś sie coś przypomina? Bo mnie tak.
                        Późny Gierek jak diabli. Ale coż wymagać od poseł Sobeckiej. Polotu?
                        • lucyferciu Re: Przywracanie PRL-u 11.05.06, 18:39
                          renepoznan napisał:

> Przywracania PRL-u ciąg dalszy. Poseł Sobecka wysmyczyła uchwałę - apel o nie
                          > sprzedawanie alkoholu w dniu dziecka.

O ile mi wiadomo, to dzieciom w ogóle zakazuje się picia alkoholu;) Ale może to
                          i ona ma racje, bo zapewne to nie jeden knajder na festynie z okazji swojego
                          święta będzie napewno coś tam łoił w krzakach:)))

> Czy komuś sie coś przypomina? Bo mnie tak.
                          > Późny Gierek jak diabli. Ale coż wymagać od poseł Sobeckiej. Polotu?

Z tego co się orientuję, to typowy rok ma ok. 365 dni. Czyżby posłanka Sobecka
                          zapomniała o tych pozostałych?;) Szczególnej jej uwadze to polecam 1 listopada,
                          bo przecież nie uchodzi "grzać" na cmentarzu z tymi, co już odeszli;) No i
                          myślę, że społeczeństwo to jej też wybaczy sprzedaż gorzały w Sylwestra:))

Trzeba jej jeszcze przypomnieć, że onegdaj zakaz sprzedaży niektórych napojów w
                          dni robocze obowiązył do godz. 13:))

Nie ukrywam, że z niecierpliwością czekam na kolejne ciekawe i
                          jakże "pożyteczne" pomysły;) Współczuję tylko satyrykom zawodowym, którzy będą
                          zmuszeni do przejścia na "kuroniówkę":((
                          • renepoznan Re: Przywracanie PRL-u 12.05.06, 11:24
                            lucyferciu napisał:
                            > Trzeba jej jeszcze przypomnieć, że onegdaj zakaz sprzedaży niektórych napojów
                            >w dni robocze obowiązył do godz. 13:))

Zwłaszcza ta 13 jest warta przypomnienia. To tak chwytliwe w pewnych kregach
                            hasło. Przywrócimy zapomniany troche zawód maliniarza i poczujemy sie jak w
                            pieknej i wspaniałej dla PRL epoce.

A do tego trzeba by przywrócic Inspekcje Robotniczo - Chlopskie.
                            • pan.nikt Re: Przywracanie PRL-u 12.05.06, 23:02
                              A pamiętasz jak w niektórych kręgach odpowiadano wtedy na pytanie
                              "która godzina"??
                              i np o 11 odpowiadano
                              "Jeszcze dwie godziny"

Oj było z tym alkoholem trochę zabawy.
                              Pamiętam jeszcze przed kartkami kolejki w Kasi.
                              Monopol był na piętrze, a kolejka stała czasami aż kilkadziesiat metrów na
                              chodniku.
                              Tylko, ze to były fajne kolejki, bo szybko szło.
                              Były też słynne zakąski do piwa, albo obiady do wódeczki.
                              Kiedyś chcieliśmy się napić, ale żeby to porzadnie zrobić musieliśmy zjeśc po
                              kilka obiadów.
                              • Gość: Weteran Re: Przywracanie PRL-u IP: *.icpnet.pl 14.05.06, 01:44
                                pan.nikt napisał:

> A pamiętasz jak w niektórych kręgach odpowiadano wtedy na pytanie
                                > "która godzina"??
                                > i np o 11 odpowiadano
                                > "Jeszcze dwie godziny"
                                >
                                > Oj było z tym alkoholem trochę zabawy.
                                > Pamiętam jeszcze przed kartkami kolejki w Kasi.
                                > Monopol był na piętrze, a kolejka stała czasami aż kilkadziesiat metrów na
                                > chodniku.
                                > Tylko, ze to były fajne kolejki, bo szybko szło.
                                > Były też słynne zakąski do piwa, albo obiady do wódeczki.
                                > Kiedyś chcieliśmy się napić, ale żeby to porzadnie zrobić musieliśmy zjeśc po
                                > kilka obiadów.

Tak fajne były czasy. Na szczęscie JK i LK wzieli się do roboty i jest duza
                                szansa, że powrócą.
                                Jak ja lubiłem te wspaniałe kolejki po alkohol na kartki.
                                Panie Nikt - trzymajmy kciuki by Kaczyńskim sie udało!!!!!!!!!!!!!!!
            • renepoznan Re: No to gratulujemy:) 11.05.06, 15:02
              pan.nikt napisał:
              > A co do projektu ustway??
              > Taka pobieżna forumowa analiza nie da odpowiedzi na pytanie o jej skutki
              drugo,
              >
              > trzecio i n-to rzedowe.
              > Skutek pierwszorzędowy, to ochrona pracy kobiet, a te dalsze są tylko Waszym
              > domniemaniem.

Hm. Jakby to powiedzieć? Kto to na tym forum pisał o "pożytecznych idiotach"?
      • renepoznan Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 14:59
        Gość portalu: szary napisał(a):

>
        > Ależ Pabn RenePoznań wszczął dyskusji- KKK dla kobiet, porządne wypłayt dla
        > męskiej części populacji.

To nie ja zacząłem. To zaczął PIS, proponując takie przepisy dla kobiet. A ja -
        jak może niektórzy zauważyli, nie jestem specjalnie zwolennikiem PIS-u.

> Ja mam dla jego tesktu dwa wyjaśnienia:
        >
        > 1. Albo jest on perfidnym lewackim prowokatorem

Za taka insynuacje wysyła sie sekundantów i to z warunkiem - strzelamy sie do
        rezyltatu ostatecznego. Obraza której wybaczyc nie mozna. Niestety wpisał to
        anonim:(:(.

> 2. Pan RenePoznań mieszka w wieży z kości słoniowej i nie ma bliższego
        > kontaktu z terażniejszą rzeczywistością.

Mam bardzo duży kontakt z rzeczywistością stąd tak łatwe odtworzenie pokretnego
        sposobu działania i intencji PIS. Inni pewno sadzą, że to dla dobra kobiet PIS
        działa. A moja znajomość życia i procesów społewcznych podsuwa inne
        wyjasnienie - zresztą odpowiadające roli kobiet lansowanej przez bliska PIS-owi
        radiostację.
        • renepoznan Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 16:50
          renepoznan napisał:

> Gość portalu: szary napisał(a):
          > > Ja mam dla jego tesktu dwa wyjaśnienia:
          > >
          > > 1. Albo jest on perfidnym lewackim prowokatorem
          >
          > Za taka insynuacje wysyła sie sekundantów i to z warunkiem - strzelamy sie do
          > rezyltatu ostatecznego. Obraza której wybaczyc nie mozna.

Dla niedomyślnych wyjasniam. Chodzi mi o lewaka. To obraza. Reszta może być.
        • Gość: szary Re: do Pana RenePoznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:59
          Dobry Wieczór!

Na początku postu chciałbym wyrazić uznanie dla erudycji Pana RenePoznań -
          miałem okazje przeczytać parę Pana postów w sprawie nekropolii na Ostrowie
          Tusmkim, badania archeologicznych tamże - imponująca wiedza, ciekawa
          argumentacja bardzo dobrze się czyta (no i te motto z Karla Kraussa - warto
          przeczytac przynajmnie parę jego aforyzmów - te o kobietach też są chwytliwe -
          a co ciekawe korzenie jego podobne jak naszego Leca).
          Przyznam sie nawet, że sprowokował mnie Pan do włączenia się do dyskusji "Pucz
          Piłsudskiego" zainicjonowanej przez Pana ( aż chwyciłem przed chwilą za
          literaturę w celu podparcia argumentacji przed kolejnym wpisem ).

>>>>>>"1. Albo jest on perfidnym lewackim prowokatorem"
          >
          > Za taka insynuacje wysyła sie sekundantów i to z warunkiem - strzelamy sie do
          > rezyltatu ostatecznego. Obraza której wybaczyc nie mozna. Niestety wpisał to
          > anonim:(:(.

No to się chyba powinno skończy na ubitej ziemi nad Cybiną! Jaka broń?
          Ale, ale - nie jestem schlachcicem, ani członkiem korporacji studenckiej ani
          oficerem też nie - więc o ile wiem pojedynku godnym nie jestem.

A żeby zakończyć uczciwie tą sprawę:
          Jeśli poczuł się Pan urażony wypada mi przeprosić - po przeczytaniu Pana tekstu
          wstępnego takie mnie naszły myśli ironiczne i je na gorąco wpisałem.

Chcociaż kto wie? Może naprawdę taki plan ( a ani polityczna potrzeba chwili)
          tkwi za tym pomysłem? Jakiś taki genialny prawicowy Demiurg lub Władca
          Marionetek pociągający za sznurki? Mający plan rozłożony na dziesięciolecia?
          Przecież gdyby mi ktoś w 99 powiadział, że będą rządzić bliżniacy a Jędruś i
          Romuś bedą wicepremiarami to bym egzorcystę wołał.

Ja sądzę osobiście, że ten pomysł nie wypali - aby rosła populacja byłyby
          potrzebne u nas skandynawskie rozwiązania, wzrost gospodarczy i pewność jutra.
          Innymi możliwościami byłaby wojna domowa, anarchia i okupacja jak w Palastynie
          (mającej imponujący przyrost naturalny) a tego by chyba nikt nie chciał.

A w możliwość uzyskania przez mężczyzn dawnej pozycji nie wierzę - zaszło
          wszystko za daleko - mozna przeczytać opinie Pań na powyższym forum.

Kłaniam się Panu, i proszę o wybaczenie za literówki!
          • lucyferciu Lubię taki "wersal":) 10.05.06, 22:05
            Aż się miło czyta. Prosimy o więcej.
          • renepoznan Re: do Pana RenePoznań 10.05.06, 22:44
            Odnosząc sie do postu Szarego ale i także do całej tej dyskusji o roli kobiety
            w wychowaniu chciałbym niesmiało i cichutko przypomnieć i wyjasnić, że mój
            pierwotny post miał być kpiną z pewnych niewydarzonych pomysłów naszych
            cudotwórców od prawa pracy. W swej naiwnosci myślałem, że zakpię sobie z
            autorów tego poronionego pomysłu w przejaskrawionej formie wskazując, że
            zaszkodzi on głównie kobietom.
            Do głowy nie przyszło, że ten mój post może zainspirować poważną dyskusję na
            temat roli kobiet w wychowaniu dzieci oraz roli kobiet w naszej gospodarce. Do
            głowy mi nie przyszło, że ktokolwiek tę wizję potraktuje jako poważne zamiary
            genialnego Demiurga.
            Dlaczego? Ponieważ nie podejrzewam polityków koalicyjnych o taka finezję
            myślenia. Ponieważ podejrzewam, że "geniusz mazowieckich nizin" jest tylko
            cwaniaczkiem usiłujacym losy swoje, swoich zwolenników ale i niestety losy
            Polski rozegrać na sejmowej planszy zapominając, że Polska to raczej to
            wszystko poza Sejmem a nie sam Sejm.
            Nie będę ukrywał, że coraz bardziej nachodzą mnie mysli, że nasi przodkowie
            wprowadzająć cenzus wykształcenia czy cenzus majątkowy mieli duzo racji. Tylko
            jak patrzę na naszych "bogaczy" i niektórych z wyższym wykształceniem (a
            konkretniej z dyplomem wyższej uczelni - to nie to samo) to tracę przekonanie
            do tych myśli.
            Nie muszę chyba wyjasniać, iż wynikła dyskusja i zaperzenie niektórych
            forumowiczów, sprawiło mnie perfidnemu prowokatorowi niesamowitą satysfakcję
            (sekundanci są za lewaka a nie za resztę).
            Kolego szary; jezeli dobrze pamietam Kodeks Boziewicza (muzę w niego spojrzeć
            ale chyba dobrze pamietam) to zdolny do dawania satysfakcji honorowej jest
            szerszy krąg ludzi niz szlachta stydenci czy oficerowie. Tak łatwo sie nie
            wykręcisz.:):):):)

Z powazaniem dla szanownych kolezanek i kolegów.
            Renepoznan

Chyba zmyjecie mi głowę za ten post:(:(:(:(
            • lucyferciu Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 00:20
              renepoznan napisał:

> Odnosząc sie do postu Szarego ale i także do całej tej dyskusji o roli
              kobiety
              > w wychowaniu chciałbym niesmiało i cichutko przypomnieć i wyjasnić, że mój
              > pierwotny post miał być kpiną z pewnych niewydarzonych pomysłów naszych
              > cudotwórców od prawa pracy.

Przecież to było widać od razu. Wystarczyło go tylko uważnie czytać:)

> W swej naiwnosci myślałem, że zakpię sobie z autorów tego poronionego
              > pomysłu w przejaskrawionej formie

No i udało Ci się:)

> wskazując, że zaszkodzi on głównie kobietom.

Tutaj by trzeba było zacytować rozsądny głos Sineiry.

> Do głowy nie przyszło, że ten mój post może zainspirować poważną dyskusję na
              > temat roli kobiet w wychowaniu dzieci oraz roli kobiet w naszej gospodarce.

No cóż? Nie zgłębione są tajemnice ludzich myśli;)

> Nie muszę chyba wyjasniać, iż wynikła dyskusja i zaperzenie niektórych
              > forumowiczów, sprawiło mnie perfidnemu prowokatorowi niesamowitą satysfakcję
              > (sekundanci są za lewaka a nie za resztę).

No, musisz przyznać, że wielu tu to ma dziwne skojarzenia i potem dostaje Ci
              się. Już nie wspomnę tej słynnej golonki i co z tego wynikło dla Ciebie:((

> Kolego szary; jezeli dobrze pamietam Kodeks Boziewicza (muzę w niego spojrzeć
              > ale chyba dobrze pamietam) to zdolny do dawania satysfakcji honorowej jest
              > szerszy krąg ludzi niz szlachta stydenci czy oficerowie. Tak łatwo sie nie
              > wykręcisz.:):):):)

Jako saper-miner to mogę Wam doradzić tylko miny przeciwpiechotne. Bo
              przeciwpancerne, z uwagi na duże pole rażenia, nie nadają się do dawania sobie
              satysfakcji:)))))

> Chyba zmyjecie mi głowę za ten post:(:(:(:(

Ależ skądże:))
            • Gość: szary Re: do Pana RenePoznań IP: 83.238.130.* 11.05.06, 10:53

(sekundanci są za lewaka a nie za resztę).
              > Kolego szary; jezeli dobrze pamietam Kodeks Boziewicza (muzę w niego spojrzeć
              > ale chyba dobrze pamietam) to zdolny do dawania satysfakcji honorowej jest
              > szerszy krąg ludzi niz szlachta stydenci czy oficerowie. Tak łatwo sie nie
              > wykręcisz.:):):):)

A więc pojedynek! Jako miejsce proponuje ubitą ziemię gdzieś na Cybiną - ładne
              okolice a ja miałbym niedaleko i rowerkiem mógłbym dojechać. Co do broni to
              raczej bym min przeciwpiechotnych nie preforował. Może jak Dave Crockett
              zaproponować łuki?
              A do czasu spawdzenia mojej zdolności do dawania satysfakcji honorowej
              proponuję np. dysputę postową - np na zainicjowanym przez Pana wątku o "puczu
              Piłsudskiego" gdzie się do końca z Panem nie zgadzam. Aha a jak jeszcze kiedyś
              będę miała chwilę wolna i zauważe gdzieś zainicjonowaną przez Pana dyskusję to
              się chętnie włączę - zwłaszcza jeśli miałbym odmienne zdanie.

Na razie pragnę raz jeszcze pogratulować ciętego pióra - pozazdrościć, sam bym
              takim chciał dysponować- kpina z autorów pomysłu bardzo udana.
              "geniusz mazowieckich nizin" to jest dobre !!! - "Geniusz Karpat" mi się
              przypomina - miałem okazję przejeżdzać w 88 przez jego włości "Romania -
              Causescu - Pace" wozy drabiniasta z wołami, żebrzące chmary cygańskich
              dzieciakó itd. widzę jak dzisiaj! Potem w 89 oglądałem w telewizji transmisje z
              obalenia, też mi utkwiło.
              Byłem jeszcze w 88 w enerde - w Quedlinburgu - też ciekawe przezycie. Aha, a na
              Kubę do tow. Fidela niestety nie dojadę bo finanse niestety obecnie nie
              pozwalają - niesetety nie jestem tak dobże upasazony jak wiele świetnie
              wykształconych i pracowitych pań - aha koleżanka jedna dobrze zarabiająca
              kiedyś tam była - na Malediwach, Seszelach Kanarach RPA itd też - coż na
              bezrobotnego męzą i głodna dziatwę wydawać zarobionych pieniędzy nie musi.

aha a wracając od dygresji - chociaż trudno Blizniakiom talentu politycznego i
              wytrwałości (tak nam Polakom potrzebnej ) nie przyznać.
              Pod reszta postu Pana Rene przyznaje racje i raz jeszcze wyrażam uznanie -
              dobrze się Pana wypowiedzi czyta.

Jeśli tym "Lewactwem" Pan jest urażony, wyrażam raz jeszcze me ubolewanie z
              niezręczne zdanie - proszę o łaskawośc, dla mnie , niedoskonałego forumowicza,
              na przyszłość obiecuję poprawę.

Z wyrazami szacunku,

"szary"

PS. co do mojej zdolności honorowej pewny nie jestem - aha, z korporantami
              miałem kiedyś nawet do czynienia, pewne ich obyczaje mi się nawet podobały -
              te pojedynki totak średnio... aha tak na marginesie - Przypomina mi sie twarz
              Schlayer (uprowadzonego przez lewaków) - szef pracodawców związku giermańskich,
              Merca w wojnę ss-man - na jego twarzy były jeszcze blizny po pojedynkach z
              czasów studenckich.

PS .II o tym censusie ciekawe - jak się widzi ten brak społeczeństwa
              obywatelskiego w Polsce i ludzi u steru....

PSIII. podobno żeby mieć wyższe wykształcenie trzeba pokazać 3 dyplomy - swój,
              ojca i dziadka. Taka anegdotę kiedyś słyszałem.

PS. IV a jak dobrze kiedys zarabiałem proponowałem swojej Pani zostanie
              utrzymanką - odrzuciła stanowczo- woląła mieć męża bez pieniędzy w domu przy
              sobie, niż mieć pieniądze a męzą gdzieś stale u roboty.

pozdrawiam raz jeszcze do pracy na moja podstawową komórkę społeczną wracam , a
              za literówki i błedy jezykowe przepraszam - aha tak w przysłości to będę pisał
              kolega - per "Pan" to tak trochę krępujaco.
              • renepoznan Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 16:17
                Co do broni to
                > raczej bym min przeciwpiechotnych nie preforował. Może jak Dave Crockett
                > zaproponować łuki?

Eeee tam. Czy my jesteśmy indianami? Z przyczyn technicznych 9nie dysponuje
                minami) proponowałbym obrzucanie sie pociskami do moździeża (80-tka może być?).
                Jeszcze trochę w poznańskich fortach sie znajdzie - jak sie wie gdzie
                szukać:):).

> proponuję np. dysputę postową

Widzę, że kolega pacyfista - wstręt do broni wychodzi. Mówi się trudno. Ciężkie
                słowne argumenty muszą zatem wystarczyć - choć osobiście preferuje broń białą -
                można potem kielicha wychylić:):)

>trudno Blizniakiom talentu politycznego i
                > wytrwałości (tak nam Polakom potrzebnej ) nie przyznać.

Co do wytrwałości to zgoda. Co do talentu politycznego to stanowcze weto.
                Talent polityczny to mają ludzie skuteczni. A co można powiedzieć o
                skuteczności JK i LK? Wygranie wyborów i stanięcie po tym z opuszczonymi
                spodniami raczej talentu politycznego nie dowodzi.

> Jeśli tym "Lewactwem" Pan jest urażony, wyrażam raz jeszcze me ubolewanie z
                > niezręczne zdanie - proszę o łaskawośc, dla mnie , niedoskonałego
                forumowicza,
                >
                > na przyszłość obiecuję poprawę.

Przeprosiny przyjmuję.

> PS. co do mojej zdolności honorowej pewny nie jestem

Musze odszukać Boziewicza - sprawdzę i podam.

> PS .II o tym censusie ciekawe - jak się widzi ten brak społeczeństwa
                > obywatelskiego w Polsce i ludzi u steru....

O widzę, że nie jestem wyjatkiem.
                >
                > PSIII. podobno żeby mieć wyższe wykształcenie trzeba pokazać 3 dyplomy -
                swój,
                > ojca i dziadka. Taka anegdotę kiedyś słyszałem.

To wersja PIS-owska. Ale cicha bo z nimi to jak z antysemityzmem Hitlera.
                Lepiej nie grzebać w szafie przodków.

Pozdrawiam.
                Renepoznan
                • Gość: szary Re: do Pana RenePoznań IP: 83.238.130.* 12.05.06, 13:04

Eeee tam. Czy my jesteśmy indianami? Z przyczyn technicznych 9nie dysponuje
                  > minami) proponowałbym obrzucanie sie pociskami do moździeża (80-tka może
                  być?).
                  >
                  > Jeszcze trochę w poznańskich fortach sie znajdzie - jak sie wie gdzie
                  > szukać:):).

-
            • sineira Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 11:35
              > Do głowy nie przyszło, że ten mój post może zainspirować poważną dyskusję na
              > temat roli kobiet w wychowaniu dzieci oraz roli kobiet w naszej gospodarce.
              > Do głowy mi nie przyszło, że ktokolwiek tę wizję potraktuje jako poważne
              > zamiary genialnego Demiurga.
              Zamiary może nie, ale ta porażająca analiza trzyma się kupy i pokazuje całkiem
              prawdopodobne EFEKTY działalności sejowych geniuszy. To, że wepchnięcie bab do
              kuchni wyszłoby im "niechcący", wcale nie jest pocieszające!
              Całe szczęście to tylko 4 lata. Przez 4 lata chyba nie zdążą?
              • pan.nikt Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 11:40
                Nie zdążą, bo pewnie coś wymyślą, żeby kobietom pomóc, a nie unieszczęśliwić.
                I nie 4 lata, a 8, albo więcej.
                Za 4 lata PiS nie bedzie miał poważnej konkurencji plitycznej.
                • sineira Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 12:10
                  > Za 4 lata PiS nie bedzie miał poważnej konkurencji politycznej.
                  Bo ją wytruje???
                  Mam nadzieję, że wyborcy jednak sie do tego czasu trochę otrząsną. Zwłaszcza
                  jak zobaczą własne puste kieszenie.
                  • lucyferciu Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 12:35
                    sineira napisała:

> Mam nadzieję, że wyborcy jednak sie do tego czasu trochę otrząsną. Zwłaszcza
                    > jak zobaczą własne puste kieszenie.

No i do tego wprowadziłbym ustawowy obowiązek głosowania. Z tego co się
                    orientuję, to w Szwajcarii i którymś kraju Beneluxu to się sprawdza całkiem
                    dobrze
                • lucyferciu Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 12:31
                  pan.nikt napisał:

> I nie 4 lata, a 8, albo więcej.

A ty co? Jakiegoś trillera kręcisz?:((

> Za 4 lata PiS nie bedzie miał poważnej konkurencji plitycznej.

Tu się z tobą zgadzam;) Przede wszystkim z tego powodu, że znikną z pola
                  widzenia i tafią w niebyt polityczny:))
                • renepoznan Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 15:06
                  pan.nikt napisał:

> Nie zdążą, bo pewnie coś wymyślą, żeby kobietom pomóc, a nie unieszczęśliwić.
                  > I nie 4 lata, a 8, albo więcej.
                  > Za 4 lata PiS nie bedzie miał poważnej konkurencji plitycznej.

Hihihihi. Ludzie zaczyna być dobrze. PISowcy zaczynają dowcipy opowiadać!!!!!!!!
              • lucyferciu Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 12:27
                sineira napisała:

> Całe szczęście to tylko 4 lata. Przez 4 lata chyba nie zdążą?

Sorry Sineiro, wprowadzam drobną korektę;) 3 i pół:))
              • renepoznan Re: do Pana RenePoznań 11.05.06, 15:10
                sineira napisała:
                > Całe szczęście to tylko 4 lata. Przez 4 lata chyba nie zdążą?

Zdążyć to może by zdążyli. Ale na szczęscie to najprawdopodobniej nie bedą
                potrafili. Nawet głupotę -jeżeli ma być zrobiona świadomie - trzeba potrafić
                zrobić. A juz wiemy, że "jak PIS mówi, że zrobi to mówi".
          • renepoznan Re: do Pana RenePoznań 12.05.06, 21:33
            > Ale, ale - nie jestem schlachcicem, ani członkiem korporacji studenckiej ani
            > oficerem też nie - więc o ile wiem pojedynku godnym nie jestem.

Jak rozumiem kolego szary sprawa miedzy nami jest wyjasniona. Jednak w zwiazku
            z tym co napisałeś - tylko dla porzadku zacytuje Tobie odpowiedni zapis
            Polskiego Kodeksu Honorowego;
            art 1. Pojeciem osoby, zdolnej do żądania i dawania satysfakcji honorowej albo
            krotko: osobami honorowymi ... nazywamy (z wykluczeniem osób duchownych) te
            osoby płci meskiej, które z powodu wykstalcenia, inteligencji osobistej,
            stanowiska społecznego lub urodzenia wznoszą się ponad przecietny poziom
            uczciwegio człowieka"
            Póxniej sa wyjasnienia, że trzeba mieć przynajmniej srednie wykształcenie itp.
            W art 8 zawarte są wykluczenia z kregu ludzi honorowych m/innymi wykluczeni sa
            zdrajcy i denuncjatorzy, osoby karane za przestepstwa z chciwosci, zysku itp,
            dezerterzy, homoseksualisci, utrzymankowie kobiet także szereg innych oraz -
            co mnie sie najbardziej podoba - w pkt 21: "Paszkwilant i członek redakcji
            pisma paszkwilowego"
            Zatem redatorzy Faktu i innych tego typu pism podpadają pod kategorię ludzi
            niehonorowych :):):)

Podsumowując kolego - chyba jdnak jesteś zdolny do pojedynku - chyba, że masz
            powyżej - 60 lat, - wówczas zachowując status osoby honorowej zwolniony jesteś
            z obowiazku dawania satysfakcji z bronią w reku.

fajne zasaddy - czasami żałuję, że to pojęcie Ludzi honorowych zanikło.
            • Gość: szary do RenePoznań w kwestii pojedynku IP: 83.238.130.* 15.05.06, 15:36
              > Ale, ale - nie jestem schlachcicem, ani członkiem korporacji studenckiej ani
              > oficerem też nie - więc o ile wiem pojedynku godnym nie jestem.

”Jak rozumiem kolego szary sprawa miedzy nami jest wyjasniona. Jednak w zwiazku
              z tym co napisałeś - tylko dla porzadku zacytuje Tobie odpowiedni zapis
              Polskiego Kodeksu Honorowego;
              art 1. Pojeciem osoby, zdolnej do żądania i dawania satysfakcji honorowej albo
              krotko: osobami honorowymi ... nazywamy (z wykluczeniem osób duchownych) te
              osoby płci meskiej, które z powodu wykstalcenia, inteligencji osobistej,
              stanowiska społecznego lub urodzenia wznoszą się ponad przecietny poziom
              uczciwegio człowieka"
              Póxniej sa wyjasnienia, że trzeba mieć przynajmniej srednie wykształcenie itp.
              W art 8 zawarte są wykluczenia z kregu ludzi honorowych m/innymi wykluczeni sa
              zdrajcy i denuncjatorzy, osoby karane za przestepstwa z chciwosci, zysku itp,
              dezerterzy, homoseksualisci, utrzymankowie kobiet także szereg innych oraz -
              co mnie sie najbardziej podoba - w pkt 21: "Paszkwilant i członek redakcji
              pisma paszkwilowego"
              Zatem redatorzy Faktu i innych tego typu pism podpadają pod kategorię ludzi
              niehonorowych :):):)

Podsumowując kolego - chyba jdnak jesteś zdolny do pojedynku - chyba, że masz
              powyżej - 60 lat, - wówczas zachowując status osoby honorowej zwolniony jesteś
              z obowiazku dawania satysfakcji z bronią w reku.

fajne zasaddy - czasami żałuję, że to pojęcie Ludzi honorowych zanikło.”

-------------Dziękuje Koledze renepoznan za przytoczenie źródeł!----------------
              --------------------------------------------------------------------------------

Więc tak na przyszłość – wg. Podanych zasad jestem osobą zdolną do „dawania
              satysfakcji honorowej” ponieważ:
              - jestem osobą płci męskiej
              - posiadam maturę (ale, ale !!! Boziewicz ma na myśłi maturę przedwojenną!!!
              (bądź nawet przedrozbiorową) A taki abiturient stał na wyższym poziomie
              intelektualnym niż większość obecnych magistrów!!!)
              - nie dezerterowałem, nie uprawiałem, nie jestem utrzymankiem, pracuję
              legalnie, podatek, ZUS i mandaty płacę, na wybory uczęszczam,
              - redaktorem pisma szmatławego nie jestem
              - 60 nie przekroczyłem;

A więc reasumując: w przyszłości jakby pprzyszło co do czego pojedynkować się
              możemy (zakładam bowiem, że Kolega powyższe kryteria spełnia również).

Co do innych szczegółów potencjalnego pojedynku mamy już nawet kilka
              oryginalnych możliwość co do broni:

Klasycznie:
              - broń biała (Propozycja Kolegi - duży wybór – czy to klasyczna polska szabla,
              czy to zachodnie „rożna”)

lub może broń o większej sile rażenia:
              - miny przeciwpiechotne (propozycja kolegi lucyfercia)
              - granaty moździerzowe 80mm ( propozycja Kolegi)
              - haubice z Cytadeli ( propozycja moja)
              - a może pojedynek pancerny? W Poznaniu uruchomiono niedawno IS 2, jak jeszcze
              uruchomią IS 3 to będzie można „kruszyć kopie”?

Co do miejsca ja bym obstawał ubita ziemię gdzieś nad Cybinaą, może być w jej
              pobliżu się znajdujący Fort III.

„Mowa jest srebrem, milczenie jest złotem” - powinno być teraz moim mottem aby
              mi za ten niewyparzony język głowę w pojedynku położyć nie przyszło!

A więc ludzi honorych - a jeszcze bardziej ludzi ucziwych i pożądnych by nam
              się wm KrajuRaju przydało.
              • sineira Re: do RenePoznań w kwestii pojedynku 18.05.06, 10:24
                Pojedynek, mniam!
                Mogę popatrzeć???
                Jeżeli to nie będą pistolety, to powinniście się najpierw spotkać i porównać
                swoją budowę fizyczną, zwłaszcza wzrost i zasięg ramion, wtedy łatwiej będzie o
                uczciwy wybór broni.
                Służę łukiem albo sztyletem szturmowym, jakby co:)
      • lucyferciu Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 16:35
        Czasami, aby zrozumieć post i intencje autora, to nie wystarczy tylko znajomość
        liter:(( Przede wszystkim jego post nacechowany jest nutką ironii. I to widać
        gołym okiem. No, szkoda, że tobie się to nie udało zauważyć:(( I dlatego
        przytoczę ci cytat z Małego Księcia - "Najważniejsze dla oczów jest to co jest
        niewidzialne". Może to skumasz?;)
        • renepoznan Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 10.05.06, 16:52
          lucyferciu napisał:

> Czasami, aby zrozumieć post i intencje autora, to nie wystarczy tylko
          znajomość
          >
          > liter:(( Przede wszystkim jego post nacechowany jest nutką ironii. I to widać
          > gołym okiem. No, szkoda, że tobie się to nie udało zauważyć:(( I dlatego
          > przytoczę ci cytat z Małego Księcia - "Najważniejsze dla oczów jest to co
          jest
          > niewidzialne". Może to skumasz?;)

Myslisz, że jak nie zrozumiał pierwszego postu to zrozumie Twoje wyjasnienie?
          • lucyferciu Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 11.05.06, 00:29
            renepoznan napisał:

> Myslisz, że jak nie zrozumiał pierwszego postu to zrozumie Twoje wyjasnienie?

Odpowiedź nurtowała mnie przez całe popołudnie. I dopiero teraz, po
            przeczytaniu jego posta, mogę odpowiedzieć. Myślę, że zrozumiał:)
    • Gość: dom Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! IP: 212.126.14.* 18.05.06, 06:42
      Jakie będzie bezrobocie zobaczymy w statystykach
    • Gość: @ Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.06, 10:53
      To co piszesz to jedno wielkie chrzanienie. W chwili obecnej pracodawcy nie
      chcą zatrudniać kobiet, bo boją się, ze zaraz zajdą w ciążę i uciekną albo na
      L4 albo na macierzyński a potem będą zajmować się chorującymi dziećmi. Dochodzi
      do tego, że bezczelnie pytaja się o plany rodzinne, czy ma sie partnera itp.
      A co dzieje sie z matkami, które wracaja po macierzyńskim? wręcza się im
      najczęściej wypowiedzenia i przyjmuje te bezdzietne lub facetów. Jako kobieta
      uważam, ze powinien być jakis bat na nieuczciwych pracodawców, którzy myślą
      tylko o tym jak wydusić z kobiety jak najwięcej a potem pozbyć sie jej jak
      śmiecia.
      • renepoznan Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 18.05.06, 17:41
        Gość portalu: @ napisał(a):

> To co piszesz to jedno wielkie chrzanienie.

Przyznam, że nie rozumiem intencji Twego wpisu. Że kobiety w związku z ciążą są
        w trudniejszej sytuacji na rynku pracy? Toz to oczywiste. A przecież trzeba
        zrobić wszystko by tę ich trudną sytuację złagodzić. Ale zwiekszając ich
        atrakcyjność na rynku pracy a nie sztucznymi przywilejami, ktore faktycznie tę
        atrakcyjnośc zminimalizują. Czyzbyś tego nie rozumiała?
    • posener89 Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 22.05.06, 19:44
      Jeśli to nazywasz zwalczaniem bezrobocia to gratuluje pomyślunku. Gdybym był
      kierownikiem jakiejkolwiek firmy chcącym zatrudnić pracownika nie zatrudniłbym
      młodej kobiety gdyż przpuszczając że będzie miała dziecko, a co za tym idzie
      urlop macierzyński itp. naraziłbym się na przymusowe koszty z tym związane a
      musiałbym ją zatrzymać.
      • renepoznan Re: Wreszcie PIS zaczyna zwalczać bezrobocie!!!! 22.05.06, 23:08
        posener89 napisał:

> Jeśli to nazywasz zwalczaniem bezrobocia to gratuluje pomyślunku

Hihihi. Kolego. Albo nie przeczytałeś albo ciężko myslisz.
        • lucyferciu Nie przejmuj się:) 23.05.06, 00:06
          Kolejny delikwent, który nie załapał:((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka