bronkas 12.05.06, 23:07 Zastanawim sie, co obchodzicie swoje urodziny ,czy moze raczej imieniny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt Re: Urodziny czy imieniny ?! 12.05.06, 23:20 Polskim obyczajem są imieniny. Nawet nie tyle polskim, co katolickim. Imieniny, jako świeto patrona. Niemcy obchodzą urodziny. A prezenty moga przyjmować dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Urodziny czy imieniny ?! 12.05.06, 23:31 Ja, zgodnie z polska tradycja, obchodze imieniny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Urodziny czy imieniny ?! IP: *.aster.pl 12.05.06, 23:33 A ja urodziny, też zgodnie z polską tradycją. Imion mam kilka, mogę je nawet zmienić, a urodzin zmienić legalnie się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Urodziny czy imieniny ?! 12.05.06, 23:53 Jak to polska tradycja obchodzenie imienin?/ Ja się nie czepiam, chce tylko wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Urodziny czy imieniny ?! 14.05.06, 12:10 Według polskiej tradycji zawsze obchodzono imieniny. Urodziny tylko wówczas, gdy był to jakiś jubileusz lub 18-stka. Chciałabym zauważyć, że kraje spoza byłych demoludów kultywują swoje tradycje. W Polsce dzieje się na odwrót. To, co polskie uważa się za gorsze i próbuje wprowadzać zwyczaje innych narodowości, niestety niszcząc przy okazji nasze. Nie mam nic przeciwko wzbogacaniu tradycji, ale jestem całkowicie przeciw zatracaniu swojej. W taki sposób pozbawiamy się własnej tożsamości, która jest siłą innych państw. Odpowiedz Link Zgłoś
bronkas Re: Urodziny czy imieniny ?! 14.05.06, 18:13 Dobrusio masz swieta racje! Wkurza mnie rowniez uzywanie anglicyzmow! jak bysmy swego jezyka mie mieli( odwrotnie niz Czesi,czy Slowacy )! Ci "nowopolscy" to taki sam chlam jak nowobogaccy:bardziej amerykanscy niz Amerykanie, po prostu buractwo zadaje szyku,a nie zdaje sobie sprawy ze swej smiesznosci.To taki kompleks maluczkich:jak nie romanizmy,to anglicyzmy! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Urodziny czy imieniny ?! 14.05.06, 18:49 Mój Św. Pamięci Dziadek mawiał,że tylko człowiek ma swojego Patrona i tylko człowiek obchodzi Jego dzień. Natomiast rocznicę urodzin to ma każda świnia czy krowa. Ale mój Dziadek to był ksenofob, ciemnogród, polski nacjonalista i poznański endek. Bardzo Go szanowałem, szanuję i z jego zdaniem się liczę. I popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Urodziny czy imieniny ?! IP: *.icpnet.pl 14.05.06, 21:20 Ja pochodzę z Dolnego Śląska. U nas zawsze urodziny obchodziło się bardziej niż imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a zdecydowanie urodziny:) 14.05.06, 21:28 o imieninach nie pamietaja, albo inaczej-pamietaj słabo-sa zaaferowani czyms innym:( Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: zdecydowanie urodziny:) 14.05.06, 21:52 v.i.k.k.a napisała: > o imieninach nie pamietaja No tak. A o urodzinach kobiet to wszystkie koleżanki pamietają.:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: zdecydowanie urodziny:) 14.05.06, 22:01 Nie pamietaja, moze z wyjatkiem jednej kumpeli. Ale ci na których mi zalezy pamietaja i to jest dla mnie najważniejsze. Resztę mam w d:))) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: zdecydowanie urodziny:) 15.05.06, 09:32 v.i.k.k.a napisała: > Nie pamietaja Nie miej złudzeń. Skrupulatnie Tobie latka liczą. Odpowiedz Link Zgłoś