pawman 31.05.06, 20:36 glupi pomysl, dzieciom prezentowac powinno sie w pierwszej kolejnosci polskie bajki i ich bohaterow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LMB Re: Kubuś Puchatek zamiast Piasta Kołodzieja, czy IP: *.icpnet.pl 31.05.06, 23:28 > glupi pomysl, dzieciom prezentowac powinno sie w pierwszej kolejnosci polskie > bajki i ich bohaterow Piast Kołodziej to bajka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bujak gdyby tylko piast miał taką reklamę jak kubuś.... IP: *.broker.com.pl 01.06.06, 18:48 ...to nadal byłby patronem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weteran Dyrektorka i rodzice - Grupa Osiołków???? IP: *.icpnet.pl 01.06.06, 08:54 Zobaczcie jak to sie uczy dzieci dyskryminacji i homofobii. Osiołek i prosiaczek im sie nie podobają. To skandal. To niedopuszczalne by dyskryminować tak sympatyczne postacie z bajek. A później sie niektórzy dziwią, że młodzież bije kolorowych lub pogardza inwalidami. Od przedszkola mają wpajane, że sa gorsi i lepsi. To ma być wychowywanie? W kraju europejskim? Kompromisowo proponuję z dyrektorki i rodziców utworzyc "Grupę Osiołków" Panie wychowawczynie to "Grupa Prosiaczków" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plastuś Przestańcie katować dzieci Piastem Kołodziejem ! IP: 152.75.60.* 01.06.06, 15:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMZet Kubuś Puchatek zamiast Piasta Kołodzieja IP: 80.48.251.* 01.06.06, 09:04 Protestuję!!!!! Jestem absolwentem tej szacownej placówki, jeszcze z roku 1977. Wtedy cieszylismy się nadania imienia Piasta Kołodzieja i każdy wiedział kim był nasz patron. Były wycieczki do Lednogóry gdzie poznawaliśmy jak zyło się w dawnych czasach i była to postać dla nas przedszkolaków bardzo realna. A gdzie obecne przedszkolaki pojadą na wycieczkę????? Do stumilowego lasu???? BTW nie chciał bym być w grupie osiołków ;-) Pozdrawiam wszystkich absolwentów przedszkola 131 im PIASTA KOŁODZIEJA Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Piast nie przemówi do dzieci 01.06.06, 11:11 pawman napisał: > glupi pomysl, dzieciom prezentowac powinno sie w pierwszej kolejnosci polskie > bajki i ich bohaterow To musialbyś sam je porządnie napisać z odniesieniem do problemów dzieci w wieku przedszkolnym. A i tak jakos nie wierze, ze dzieci by się łatwo identyfikowały z Piastem, prędzej już z jego synkiem. Mam synka 2,5 wiec troche wiem na ten temat. Sama próbowałm zainteresować go bajkami z mojego dzieciństwa: Mis Uszatek,Żwirek i Muchomorek, Bolek i Lolek, Reksio i byłam zdumiona bo mi synek pokazał że w Reksiu jest przemoc i on sie go boi. Jedyną bajką z tej pólki którą ukochał to Kot Filemon. Spokojna fabuła, treśc zrozumiała - rzeczywista. Synek sie duzo uczy z tych opowieści. Ku mojemu małemu żalowi podobnie przemawia do niego Franklin i Kubuś Puchatek - disneyowski oczywiscie. Zwłaszcza Franklin wzbodza jego zainteresowanie, pogodziłam się z tym juz i nawet mam przygotowaną książeczkę: Franklin czeka na siostrzyczkę, bo taka zmiana czeka mojego synka. To jest literatura i filmy dobrze przygotowane dla dzieci. Bolesne ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janpie.. Re: Piast nie przemówi do dzieci IP: *.68.76.149.brzesko76.tnp.pl 01.06.06, 12:39 macie racje a gdzie patriotyzm a potem szezy sie pedalstwo zamknac ta patologiczna placowke!!!!!!!! :) a ja lubie kubusia puchatka a o piascie kolodzieju mam pojecie blade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajot Kubus IP: *.range81-129.btcentralplus.com 01.06.06, 14:20 Wiekszosc osob nie wie kto to Piast Kolodziej, a dzieci maja to wiedziec? Najpierw trzeba wychowac dzieci, zeby zyly uczciwie, nie lamaly prawa, a pozniej mozna im wpajac patriotyzm! Po za tym jaki jest patriotyzm wsrod Polakow? Zaden! Kazdy tylko dba o swoj interes! A nasi radni, politycy.... najwazniejszy jest stolek i kasa! Sluszny wybor! Kubus lepszy od Piasta! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obi-Wan-Kenobi Jestaem za Piastem Kolodziejem! IP: *.speed.planet.nl 01.06.06, 14:34 Cala moja Rodzina nie znosi Kubusia P. Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Precz z pedalstwem Siermiężny Piast Kolodziej wysiada przy Kubusiu! IP: 152.75.60.* 01.06.06, 15:52 Odpowiedz Link Zgłoś
gotrek Legenda a bajka... 01.06.06, 15:05 ... Piast to nie bajka dla dzieci, tylko legenda. A różnica jest spora. Przecież żeby mówić "z Piastem" do dzieci o rzeczach ważnych w wychowaniu, nieźle by trzeba było legendę przekonstruować. Co mamy w opowieści o Piaście Kołodzieju? 1) Fajny, ciężko pracujący chłop. 2) Pogański rytuał przystrzyżyn. 3) Dwoje "gości", w domyśle z nieba - forma zwiastowania, obietnica przejęcia władzy. 4) Dobry władca (część o myszach pożerających Popiela chyba sobie odpuścimy, co?). No jakbym był dzieckiem, to po tej bajce polubiłbym Leppera. ;) A poważniej, to co z tego można wykorzystać w pracy wychowawczej? Zagonić przedszkolaki do lepienia garnków i zabawy w pracę na roli? Wyjaśniać, że praca uszlachetnia? Uwydatniać motyw religijny? Czy ten pogański? A co z myszami? A może od razu walnąć z armaty i zacząć wyjaśniać na czym polega mit założycielski? Lepsza by była tylko Wanda, co nie chciała Niemca. Albo wesoły truciciel smoków Dratewka. Dziecko w tym wieku potrzebuje racze prostych koncepcji przyjaźni, pomocy innym i współczucia. Piast nadałby się na szkołę podstawową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursus americanus Re: Screw Piast Kolodziej ! IP: 199.243.65.* 01.06.06, 18:57 no wlasnie, kanadyjskie misie rzadza i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grad Re: Kubuś Puchatek zamiast Piasta Kołodzieja, czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 16:27 bredzisz człowieku kubuś puchatek, a dokładniej jego fantastyczny przekład p. Ireny Tuwim jest utworem czysto polskim który nieco odstaje od oryginału w oryginale nawet imię głównego bohatera jest inne: Winnie to zdrobnienie od Winniefredy , czyli imienia żeńskiego :) no i Kłapouchy ( w oryginale Eeyore) a niektóre powiedzenia weszły na stałe do codziennego jezyka np: małe conieco , albo wszyscy krewni i znajomi królika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilahelena Re: Kubuś Puchatek zamiast Piasta Kołodzieja, czy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.06, 17:58 No a co Tygryski lubia najbardziej???!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 jest też męska odmiana: Winnfried IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.06.06, 07:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jfhjsdvjkl Power Rangers lepsi IP: *.icpnet.pl 01.06.06, 16:48 ;PPPPPPPPPPPPP ------------------------------------------- s3.bitefight.pl/c.php?uid=83988 Odpowiedz Link Zgłoś
posener89 Re: Kubuś Puchatek zamiast Piasta Kołodzieja, czy 01.06.06, 22:29 Przedszkole im. Piasta Kołodzieja? Trochę dziwne. Może by tak zrobić przedszkole im. Czarneckiego albo biskupa Jordana? Odpowiedz Link Zgłoś
belfer62 Re: Kubuś Puchatek zamiast Piasta Kołodzieja, czy 09.06.06, 20:40 Do pani dyrektor P131- jesteś odważna i jak widać wywołałaś niezłą burzę. Ten nie popełnia błędów, co nic nie robi. W nosie miej komentarze i rób dalej swoje. To ty jesteś profesjonalistką. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kubuś Puchatek zamiast Piasta Kołodzieja, czy 10.06.06, 00:05 Normalne jaja. Za komuny była moda na komunizm i były szkoły im zjazdów partii Dziś jest moda na EUROPEJSKOŚĆ. a przecież Piast Kołodziej to taki polski zaścianek. Normalny wstyd w Europie z takim zaściankowym patronem. Odpowiedz Link Zgłoś