Dodaj do ulubionych

Plusy podziemnego parkingu

02.06.06, 20:43
"Nie mówiąc już o kierowcach aut zasilanych autogazem, którzy na podziemny
parking wstępu w ogóle nie mają. Dla nich w centrum miasta zniknęło 450 miejsc
i kropka."

Na to w zasadzie jest pewien sposób, ale trudny do wyegzekwowania. Sam pojazd
na gaz nie stanowi wielkiego zagrożenia; instalacje są sprawdzane co rok i są
na ogół szczelne. Problemem jest zapalanie na gazie - w podziemnym parkingu
nie wolno zapalać. Szkoda, że nie zwyczaju przestrzegania umów i zasad, bo
gdyby tak wszyscy się tego trzymali, to możnaby wpuścić samochody.
Obserwuj wątek
    • Gość: nie boje sie Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.06, 23:09
      Myślę że samochody na gaz beda parkowac, znak nie istnieje w kodeksie drogowym = jest bezprawny.

Skoro miasto skasowalo ludziom miejsca parkingowe to gdzie maja parkowac ? Może w sąsiedniej dzielnicy ?

Nie zdziwię się jak za jakiś czas będzie wielkie pierdut i plac zamieni się w dziurę w ziemi.

Wiec lepiej ogólnie trzymać się z dala od tego parkingu.
      • l.george.l Re: Plusy podziemnego parkingu 02.06.06, 23:33
        Parking jest poświęcony, gusła odprawiono, żadnego "pierdut" nie będzie.
        • pan.nikt Re: Plusy podziemnego parkingu 02.06.06, 23:38
          Pierdut nie będzie. Spoko. I to wcale nie z powodu poświęcenia.
          Natomiast, czy będzie całoroczny parking, czy okresowa przystań, to już nie
          jest pewne i znów niezależnie od pokropku.
          • pan.nikt Re: Plusy podziemnego parkingu 02.06.06, 23:40
            Kurcze, nie pamięatm kto to powiedział.
            Ale warte jest przytoczenia:

"Módlcie się tak, jakby wszystko zależało od Boga,
            a pracujcie tak, jakby wszystko zależało od Was"

Nie wystarczy się modlić, trzeba dać Bogu szansę.
            • Gość: tram Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 14:09
              Hm.. w zeszłą niedzielę mówił to ksiądz Arkadiusz na mszy studenckiej w
              kościele na Winogradach:) pewnie on będzie znał autora tej myśli...
              • pan.nikt Re: Plusy podziemnego parkingu 03.06.06, 23:58
                Nie tam chodze do kościoła.
                W ostanią niedzielę byłem w Biechowie.
            • Gość: Tomek Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:21
              św. Ignacy Loyola
              pl.wikipedia.org/wiki/Ignacy_Loyola
        • Gość: flaga na mszt!! Parking jest, a drogi rowerowej nie ma!! IP: *.icpnet.pl 04.06.06, 11:51
          Inna rzecz - przebudowano parking, ale zapomniano o wyznaczeniu
          drogi rowerowej... ponadto zwążono jedną ulicę i teraz koło
          eMPiKu dochodzi do sytuacji zajeżdżania sobie drogi przez samochody.
          Wkrótce tam na pewno dojdzie do jakieś kolizji.!!
      • Gość: LMB Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.icpnet.pl 03.06.06, 14:39
        > Myślę że samochody na gaz beda parkowac, znak nie istnieje w kodeksie drogowym
        > = jest bezprawny.

Teren jest prywatny.

> Skoro miasto skasowalo ludziom miejsca parkingowe to gdzie maja parkowac ? Moż
        > e w sąsiedniej dzielnicy ?

Tak sądzę.
        • drhuckenbush Re: Plusy podziemnego parkingu 04.06.06, 00:02
          Teren moze i prywatny, ale znak stoi na panstwowym :)
    • l.george.l Prośba do Szanownej Redakcji 02.06.06, 23:44
      Szanowna Redakcjo, zasięgnijcie języka czy aby właściciel parkingu ma polisę na wypadek zatopienia samochodów. Synoptycy zapowiadają burzowy lipiec.
      • v.i.k.k.a Re: Prośba do Szanownej Redakcji 03.06.06, 15:58
        Jaki burzowy lipiec?ja chce sie opalac!:)
    • Gość: Panterrora Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 10:36
      My właściciele aut napędzanych gazem płynnym powinniśmy stanowczo się domagać
      od miasta wyznaczenia miejsc posotojowych na powierzchni, zarezerwowanych tylko
      dla naszych aut - za opłatą nie wyzszą niż na parkingu podziemnym. Na gazie
      jeździ przynajmniej co dziesiaty samochod. Placimy takie same podatki i mamy
      takie same prawa. Nie mozemy sie godzic na segregacje i de facto zakaz
      parkowania w centrum Poznania. Jesli władze miasta nie zareagują, musimy
      skutecznie zaprotestować
      • Gość: mia minus - ohydna buda zejściowa i brak drzew IP: *.icpnet.pl 03.06.06, 13:08
        szpeci plac bardziej, niż kiedyś parkujące wokół samochody. a i drzew (koło
        budynku WBK) ubyło.
      • drhuckenbush Re: Plusy podziemnego parkingu 03.06.06, 14:23
        Aut na gaz jest wiecej, ok. 20%
        • Gość: Golem Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 06:06
          Ale śmierdza jak się za nimi jedzie
    • drhuckenbush Re: Plusy podziemnego parkingu 03.06.06, 14:20
      Poszerzyli chodniki... Tyle ze akurat w okolicy Placu Wolnosci miejsca bylo sporo.
      Mnie sie cala ta idea nie podoba. Cena parkingu podziemnego jest niby taka sama,
      wiec niewiele sie zmienilo... Ale... W strefie parkowania po 18 nie musialem nic
      placic. W strefie parkowania w weekendy stawialem auto za darmo. No i w strefie
      parkowania moglem kupic bilet na Garbarach, przejechac sie na plac Wolnosci i
      tam zostawic auto na tym samym bileciku. Ze o autach na gaz juz nie wspomne.
      Pamietajmy, ze nie ma w Polsce w Kodeksie Drogowym takiego znaku jak zakaz
      wjazdu dla samochodow zasilanych LPG!!!
      Jedyne co pociesza, to ze wlascicielem parkingu nie jest Kulczyk.
      Ja mam natomiast inny pomysl. Na pewno wielu z nas jest niezadowolonych ze
      strefy parkowania i z nowych pomyslow wladz miasta. Moze wiec stworzymy sobie
      taka nasza mape bezplatnych parkingow w centrum? Z krotkim opisem czy parkowanie
      jest bezpieczne, czy nie, czy jest ryzyko zablokowania samochodu itp.
      Poznaniacy! Gdzie sa "bezpieczne bramy"?
      • Gość: LMB Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.icpnet.pl 03.06.06, 14:41
        > Pamietajmy, ze nie ma w Polsce w Kodeksie Drogowym takiego znaku jak zakaz
        > wjazdu dla samochodow zasilanych LPG!!!

To nieistotne. Znak jest zrozumiały i jest on częścią umowy, którą zawierasz z
        parkingiem.
        • drhuckenbush Re: Plusy podziemnego parkingu 03.06.06, 23:47
          "A na plocie bylo napisane dupa".
          Znak stoi na drodze publicznej, a kodeks drogowy wymaga bym znal znaki, ktore sa
          zawarte w kodeksie.
          Jak zrobie znak i napisze "nakaz robienia lasek wlascicielowi; dot. tylko
          18-letnich blondynek" to tez bedzie zrozumiale, ale nie o to chyba chodzi, prawda?
          • Gość: Tomek Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:14
            Znak stoi na publicznej drodze ale dotyczy prywatnego terenu parkingu (w razie
            czego przesuną go te pare metrów, albo zamienią na tablice informacyjną)

Abstrahując od słuszności tego zakazu, to Twój przedpiszca ma racje - jest on
            częścią umowy którą zawierasz z parkingiem - czyli prywatną firmą, która może
            sobie wpisywać do własnych przepisów co chce - co taki obrońca prywatnej
            własności jak Ty napewno potwierdzi :)
            • drhuckenbush Re: Plusy podziemnego parkingu 05.06.06, 00:47
              Tylko widzisz, parking pod placem Wolnosci jest nie tak do konca prywatny. O ile
              pamietam, to wlasciciel tylko dzierzawi teren od miasta...
              Mnie sie po prostu nie podoba uklad miasto-wlasciciel. Czyli wlasciciel daje
              miejsca parkingowe o podobnej cenie, znikaja miejsca z okolicy zeby mu napedzic
              klientow. Ale zapomina sie o tym, ze "na gorze" parkowalo sie za free w weekendy
              i w nocy, ze mogl parkowac kazdy itp.
              I to mi sie nie podoba. Gdyby miasto nie zlikwidowalo tych 450 miejsc na gorze,
              nie mialbym pretensji...
      • v.i.k.k.a Re: Plusy podziemnego parkingu 03.06.06, 16:01
        drhuckenbush napisał:

Moze wiec stworzymy sobie
        > taka nasza mape bezplatnych parkingow w centrum? Z krotkim opisem czy parkowani
        > e
        > jest bezpieczne, czy nie, czy jest ryzyko zablokowania samochodu itp.
        > Poznaniacy! Gdzie sa "bezpieczne bramy"?
        ### ciiiiiiii:))swoje miejsca mamy, jak je nagłosnisz to nie bedzie miejsc?gdzie
        tu sens, gdzie logika?;)najwyzej Georgowi powiemy:))
        >
    • drhuckenbush Re: Plusy podziemnego parkingu 03.06.06, 14:22
      O ile wiem to wszystkie montowane w Polsce obecnie instalacje gazowe zapuszczaja
      na benzynie, dopiero pozniej przelaczaja na gaz. Nawet jak instalacja jest
      reczna to kazdy kierowca ktory dba o swoje auto powinien zapuszczac na benzynie,
      bo zimnego silnika nie powinno sie gazem karmic.
      • Gość: LMB nie IP: *.icpnet.pl 03.06.06, 14:42
        > O ile wiem to wszystkie montowane w Polsce obecnie instalacje gazowe zapuszczaj
        > a na benzynie, dopiero pozniej przelaczaja na gaz

Zarówno w starej, jak i w nowej instalacji można zapalać na obu paliwach. W
        nowszych instalacjach (nie gaźnikowych) jest trym automatyczny, którego nie ma w
        starszych.
    • kosztorysik Zniknęło 450 miejsc + samochody z gazem 03.06.06, 19:45
      No właśnie! zniknęło 450 miejsc parkingowych ale także znikły z tego rejonu
      samochody zasilane gazem co oznacza takżę ok 20% mniejszy ruch w tym rejonie
      (tyle szacunkowo jest samochodów zasilanych gazem). Wiadmo, że gaz emituje o
      wiele mniej szkodliwych związków niż benzyna i olej więc można powiedzieć, że
      Poznań nie jest pro-ekologiczny.
      A swoją drogą to nie bardzo rozumiem (choć się domyślam) dlaczego samochody z
      gazem nie mogą wjeżdżać na takie parkingi? To tam nie ma wentylacji?! Bo ilość
      gazu, która może się wydostać przy zapalaniu na pewno nie grozi wybuchem.
      A King Crossie można wjeżdżać i nikt nie robi problemu.

Właściciel samochodu zasilanego gazem.
    • Gość: kiks4 Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.06, 21:27
      Jestem więcej niz pewien, że pomimo znaków zakazu auta na gaz będą parkować, bo kto ich zatrzyma. Żaden starznik nie jest w stanie przy pobieznych ogledzinach stwierdzic, jakim paliwem posługuje się dany samochód.
      I wychodząc z tego założenia właściciel autoparkingu powinien wyposażyć swój obiekt w eksplozymetry, czyli urządzenia monitorujące w sposób ciągły atmosferę parkingu, zwlaszcza na dolnych kondygnacjach.
      Opary benzyny też są cięższe od powietrza i będą spływac na dół, więc warto wiedzieć, co tam się zbiera.
      Być może odpowiednie urządzenia sa zainstalowane- nie przyglądałem się zbyt przejęty znaleziem drogi wyjazdu. Moim zdaniem najlepiej oznakowany to ten parking nie jest- poczynając od wejścia, gdzie musiałem prosić o pomoc straznika, bo nie zauważyłem, że przy dzwiach wejściowych jest automacik, otwierający zamek jedynie posiadaczom biletów. Z automatem płatniczym tez chwile wojowałem, zanim pojąłem, o co tu chodzi! I to nie jest problem wynikający z mojego podeszłego wieku i wiążącego się z tym otępienia starczego, bo równiez walczyli z tym samym automatem młodzi ludzie w wieku około 18 lat. Automat nie chciał ptzyjąć złotówki (tyle wynosiła nalezność) ale ptzyjął 5 złotych i wydał poprawnie resztę.
    • vipunia Re: Plusy podziemnego parkingu 04.06.06, 15:43
      powiem tyle...
      W SUMIE (czyli bilans plusów i minusów) JEST PIĘKNIE!
      • Gość: Golem Re: Plusy podziemnego parkingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 06:09
        Ojej, znowu ty?
    • Gość: kierownica Jaka jest organizacja ruchu wokół Placu? IP: *.icpnet.pl 04.06.06, 16:48
      Chcę się przejechać, ale nie chce się naciąć na jednokierunkową czy coś, bo na
      pewno policja będzie korzystać z okazji jak zawsze w takich sytuacjach. Wiem,
      że są znaki, ale mogę nie zauważyć.
      • Gość: Tomek Re: Jaka jest organizacja ruchu wokół Placu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:17
        Ja bym się nie chwalił że nie widzisz znaków, to jest podstawa do odebrania
        prawa jazdy ]:->
        • Gość: szmato [...] IP: *.icpnet.pl 05.06.06, 12:50
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: kovbat A Ciebie to Onet zapraszamy IP: 157.193.201.* 05.06.06, 15:33
            .
    • Gość: pytający Czy parking ma wyjścia ewakuacyjne? IP: *.icpnet.pl 05.06.06, 12:51
      W razie zawali się wjazd i wyjazd?
      • Gość: mjq Re: Czy parking ma wyjścia ewakuacyjne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 17:23
        a tak zmieniając temat - nie sądzicie, że jest za mało ławek na placu? ilość śmietników jest ok, ale z ławkami trzebaby coś zrobić. niech tam ino gazeta coś palnie, że jest za mało ławek, to domontują - bo gazety generalnie się słucha :)
        tej, ludzie, pojedzcie do berlina, zobaczcie, ile tam jest parkingów podziemnych, parkingów piętrowych, i że nie wolno stawać na ulicy. bo to jest po prostu BRZYDKIE!!! taka jest europejska moda, żeby samochody gdzieś chować. na prawdę, jest ładniej, a gdyby jeszcze takie parkingi stanęły pod placem wielkopolskim, bernardyńskim, wiosny ludów - byłoby na prawdę super, ładniej, szerzej, bezpieczniej... gdzie Wy w tym wszystkim widzicie minusy?
        • Gość: ja w Berlinie nie ma samochodow na gaz ... IP: *.echostar.pl 12.06.06, 08:27
          a lawek jest za malo. Moim zdaniem ilosc lawek trzeba potroić

a przepisy o zakazie LPG wynikają z rozporzadzenia ministra. Znak jest w
          zasadzie przypomnieniem dla kierowcow. Przypominam, że aut na gaz nie wolno
          parkowac na parkingach pod blokiem. Choć są to parkingi prywatne to nie wolno
          tam stawiac samochodów wyposazonych w instalacje gazowa. Pretensje prosze
          zglaszac do rządu a nie do wlasciciela parkingu pod placem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka