Dodaj do ulubionych

zapomniany Gomułka

28.06.06, 11:20
Rok 1956 to był rok niezapomnianegoi poznańskiego Czerwca. Ale to był także rok zrywu Węgrów i- o czym jakos zapominamy- rok wielkich nadziei związanych ze zmianą elit w partii.
Myślę, że wszystkie te trzy wydarzenia były ze soba powiązane, jedne wypływały z drugich i świętując jedna datę- nie można zapominac o jej konsekwencjach.
O ile Czerwiec był krwawą ofiarą robotniczego zrywu o godniejsze zycie, o lepsze wynagrodzenia i bardziej ludzkie warunki pracy- to Październik 56 był przewrotem politycznym. Pierwszym krokiem w długiej wędrówce do wyzwolenia się spod przemożnych wpływów ówczesnego ZSRR. Wędrówce niczym Mojżeszowa, bo trwającej ponad 40 lat, pełnej cierpienia i ofiar.
Takich tłumów, skandujących Wiesław, Wiesław.. (pseudonim konspiracyjny Gomułki) nie było w Poznaniu aż do wizyt papieskich. Takiej nadziei na wolność, takiego entuzjazmu.
I narastającego stopniowo rozgoryczenia, gdy okazało się, że Gomółka nie zerwał się ze smyczy tylko udało mu sie tę smych nieco wydłużyc
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: zapomniany Gomułka 28.06.06, 11:57
      W Poznaniu Gomółka entuzjazmu nie wzbudził. Zbyt bolesne było wspomnienie
      czerwca. Wielu moze wiazało z nim jakies nadzieje ale takiego euforycznego
      entuzjazmu jak w Warszawie nie wzbudził. A moze Poznaniacy lepiej go wyczuli.
      W zerwanie się Gomółki ze sowieckiej smyczy to nie wierz. On nigdy tego nie
      chciał. Zawsze chciał tylko ja poluźnić. Świetnie sobie zdawał sprawę, że bez
      sowieckiej armii w kraju to rzadziłby moze z jeden dzień. To był taki sam
      sprzedawczyk jak Bierut czy póżniej Jaruzelski. Róźnili sie tylko metodami
      działania.
      Oblicze swe pokazał w 68r bedąc jednym z świadomych i chetnych wykonawców
      egzekucji na praskiej wiosnie. a w 70 roku to sam wiesz.
      Ta cała epoka to po prostu skolonizoewanie naszego kraju przez Rosję i
      przestańmy sie nabierać na rzekoma niepodległość.
      • Gość: kiks4 Re: zapomniany Gomułka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.06, 12:39
        renepoznan napisał:

> W Poznaniu Gomółka entuzjazmu nie wzbudził
        ------------
        Oczywiście- nie ma badań socjologicznych, które by odpowiedziały na pytanie, jak wielki entuzjazm wzbudził październikowy przewrót pałacowy i czy większy entuzjazm temu towarzyszył w Warszawie czy w Poznaniu.
        Ja zapamietałem nieprzebrane tłumy maszerując ówczesnymi Alejami Stalingradzkimi (Niepodległości), śpiewające piesni patriotyczne i kościelne, co samo w sobie było czyms porywającym, jak oddech świeżego powietrza po latach duszenia się w ciemnej piwnicy.
        Paździenik uratował także wielu Poznaniaków przed dalszym więzieniem czy nawet kara śmierci- zostały zatrzymane procesy osób, zatrzymanych za udział w Czerwcu '56.
        A gdyby nie było polskiego października, gdyby nie to stopniowe wydłużanie smyczy- to gdzie bylibysmy dzisiaj???
        Wieć nie zapominajmy tak całkiem i o tej dacie
    • Gość: piotr PILNIE potrzebna KREW 0 Rh- IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.06, 12:03
      witajcie,
      moja bliska znajoma Anna Dubaniewicz musi przejśc operacje
      przeszczepu wątroby.

Szpital na ul. Banacha w ktorym przebywa NIE MA KRWI NA POTRZEBY
      PRZEPROWADZENIA OPERACJI.
      Zwracam sie do wszystkich ktorzy moga oddac krew z pilna prosba o pomoc.

CHODZI WYLACZNIE O DAWCOW Z GRUPA KRWI 0Rh-

Jezeli oddacie krew poproscie o pisemne potwierdzenie, ktore z
      adnotacja "dla Anny Dubaniewicz" przeslijcie prosze do Szpitala
      na ul. Banacha faxem pod numer 0225992270

Ta krew moze uratowac zycie Ani

Dziekuje
      Piotr
      • geograf2006 Re: PILNIE potrzebna KREW 0 Rh- 28.06.06, 16:29
        Banacha, ale w którym mieście? Warszawa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka