Dodaj do ulubionych

Co Poznań i Wrocław mogą zrobić razem?

16.07.06, 21:51
Tak mnie natchnęło bo na innych watkach walka trwa a ja wolę budować niż
niszczyć. Jak myślicie co można by zrobić aby było fajniej na zachodzi żeby
była współpraca.

Ja widzę na początek kilka rzeczy.

- Szybkie połączenie kolejowe (niech się miasta złożą po połowie na
połaczenia)
- Szybkie połączenie lotnicze.
- Wymiany muzealne np Poznańskie muzeum sztuk użytkowych daje jakieś
eksponaty do Wrocka (albo muzeum instrumentów muzycznych) a do Poznania
trafiają np eksponaty sztuki medalierskiej (jedyne chba muzeum takie w polsce)
- Może współpraca ogrodów botanicznych i zoologicznych.

Co wy myślicie? Ja proponowałbym się jednoczyć zeby powstała "Ściana
zachodnia" Wiele się słyszy o wyrównywaniu szans i obcinaniu zachodnim
województwom funduszy "bo sobie nieźle radzą". Moze trzeba się zjedneczoć by
nie być karanymi za wspólne inicjatywy?
Obserwuj wątek
    • v.i.k.k.a pzn może jeździc do wrocławia 16.07.06, 21:58
      tzn ja do znajomych:))
    • Gość: 3 grosze Re: Co Poznań i Wrocław mogą zrobić razem? IP: *.icpnet.pl 16.07.06, 22:35
      o ile mnie pamięć nie myli połączenie kolejowe już jest (a superszybkie Wro Poz
      Waw jest planowane od jakiegoś czasu umieszczone w NPR 2007-2013) szybkie
      połączenie lotnicze?? po cholere?? chyba dawno niczym nie latałeś - lecąc do
      wawy ledwo co startujesz, a już lądujesz - lot trwa 55 minut a wrocek jest
      prawie o połowę bliżej niż wawa i sprawa z góry jest nieopłacalna i skazana na
      porażkę; btw nie ma obłożenia na tak zdawałoby się chodliwą destynację jak POZ
      SXF, bardziej przydatne byłoby też połączenie POZ KRA ale poz wro - imho bez
      perspektyw zwłaszcza, że są duże szanse na zmodernizowanie krajowej 5 i
      przerobienie jej na ekspresową S5. Wymiany muzealne jak najbardziej - o ile
      zgodziliby się na to: po 1 konserwatorzy zabytków; po 2 ubezpieczyciele dzieł
      sztuki; wymiana zoologiczna - takie wymiany odbywają się ale na szczeblu
      międzynarodowym co do szczebla krajowego to podejrzewam że gucwińscy by na to
      nie poszli - no chyba że byśmy mieli w Poznaniu sukcesy w hodowli zoologicznych
      "białych kruków"
      • poznan_21 Re: Co Poznań i Wrocław mogą zrobić razem? 17.07.06, 00:43
        hej, mam wrażenie, że ten wątek powstał jako alternatywa dla mojego pt. Czego Poznań zazdrości Wrocławiowi" i "Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi". Szkoda, że tak wiele osób nie rozumie, że ten wątek nie powstał, jako prowokacja, tylko chciałem wydobyć od czytelników i mieszkańców obu miast widzę na ich wsłanych temat. Chciałem po prostu się dowiedzieć, jak poznaniacy postrzegają Wrocław ,a wrocławianie Poznań. Dzisiaj, przed momentem założyłem wątek dotyczący rozmów już tylko i wyłacznie o Poznaniu. Tamtem wątek miał być tylko wstępem. I wcale nie jestem zwolennikiem tego, aby Poznań i Wrocław się jednoczyły. Bo to chyba niemożliwe. W dzisiejszych czasach każde miasto walczy o pieniądze i prestiż tylko dla siebie. Proszę tego nie zrozumieć jako agresji w stronę Wrocławia - mój wątek powstał tylko i wyłącznie po to, aby podpatrzeć pewne rozwiązania i podejścia, jakie przyjęły się we Wrocku i zastosować je w Poznaniu. Nie mam zamiaru ukrywać, że najbardziej zalezy mi na rozwoju stolicy Wielkopolski. Jestem nadal pełen zapału i marzeń o tym, aby Poznań był wielką, popularną i bardzo otwartą na śwait metropolią. Jeżeli w ciągu najbliższych lat nie zauważę, że Poznań w tym kierunku brnie :) to stąd wyjadę. W sumie jak dotąd widziałem stagnację obecnych władz, w porównaniu na przykład z prezydentem Wrocławia - to już miałem, ochotęwyjechać, ale przeszło mi i daję Poznaniowi szanse na to, że wraz z nadejściem nowego prezydenta i zmiany rządzących Poznaniem - to miasto się zacznie zmieniać.
        rozmawiajmy o Poznaniu
        Pozndrawiam
        • kielczow2003 Re: Co Poznań i Wrocław mogą zrobić razem? 18.07.06, 00:36
          Z cała pewnoscia Poznań i Wrocław powinny integrować infrastrukturalnie.
          Dosyc juz dzisiaj było pyskówek z jedym głupkiem. Na koniec cos sensownego:-)

Połączenie Wrocławia i Poznania normalna drogą ekspresowa to chyba nie jest
          jakies nie wiadomo co? Warszawa powinna to zrozumieć.

Integracja gospodarcza sciany zachodniej powinna sie pogłębiać poniewaz to własnie
          my jestesmy lokomotywa która ciagnie całą resztę. Przynajmniej mamy taki potencjał.
          Wraz ze wzrostem mobilnosci Polaków podrózowaniem za praca zanikną podziały a
          przy dobrym połaczeniu komunikacyjnym ( podróż 40 min ) mozna mieszkać w
          Poznaniu i pracowac we Wrocławiu bądź vice versa.

Rozwoj Euroregionu to kolejny kamień milowy.

Tylko teraz musicie zmienić waszego Prezydenta. Jak bedzie sensowny gośc to na
          pewno ruszymy z kopyta
    • Gość: Q Euroregion IP: 195.20.110.* 17.07.06, 07:47
      O to wspólnie powinniśmy walczyć.
      O przeforsowanie idei Euroregionu, zjednoczenie się zachodniej ściany Polski i
      walka o jak największe uniezależnienie się od Warszawy.
      Pojedyńczo nie mamy szans, bo nacjonalistyczne burki z LPRów i PiSuarów nie
      pozwolą na zatracanie ojcowizny (czyt. na utratę dojnych krów łożących kasę na
      darmozjadów ze stolycy).
      Wrocław i Poznań - jako najsilniejsze ośrodki zachodniej Polski - powinny
      rozpocząć tą inicjatywę, a później na pewno przyłączyłyby się Lubuskie i Szczecin.
      Z takim "frontem" szansa na prawdziwą samorządność i uniezależnienie się od,
      warszawki jest realne...
      • Gość: vasal Re: Euroregion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:16
        nową, szybką trasę S5 - odciążyłaby miejscowośći po drodze i podróż do
        Wrocławia trwałaby naprawde krótko i przyjemnie - a o rozwoju AG przy tej
        trasie juz nie wspomnę
        • Gość: adam Re: Euroregion IP: *.echostar.pl 17.07.06, 09:22
          Euroregion - ze stolicą np. w Lesznie.
          • Gość: Q Re: Euroregion IP: 195.20.110.* 17.07.06, 09:34
            A musi być jakakolwiek stolica?
            A może wytarczy zwykłe partnerstwo?
            Nie chodzi o to, żeby zastępować jedną stolyce drugą, a o to, żeby wspólnie się
            wspierać i współpracować, a nie wykorzystywać.
    • Gość: primordial Re: Co Poznań i Wrocław mogą zrobić razem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:14
      No dokladnie, wystarczy partnestwo w ramach, np jakiegos "Regionu Zachodniego"
      czy czegos w tym stylu.
      Jesli Polska wciaz wyszarpuje za malo szmalu z UE, to moze oba miasta by sie
      wziely za walke o srodki na wspolna komunikacje itp.
      Teraz Poznan moze wspierac Wroclaw w walce o Euro 2012 mistrzostwa w pile nozna.
      Jesli podczas mistrzostw w Niemczech mecze mogly sie odbywac w roznych miasatch,
      to co stoi na przeszkodzie zeby wykorzystac nowoczesny poznanski stadion?

• sztuk6mistrz Re: Co Poznań i Wrocław mogą zrobić razem? 18.07.06, 11:04
        właśnie wzajemne wspieranie inicjatyw powinno dać dobre efekty, ale zdaje się,
        że jest wiele zawiści i bezinteresownej złośliwości wśród obecnych władz
        Poznania oraz posłów z tego miasta. Przecież w ten sposób nie dzałają dla dobra
        Poznania!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka