Dodaj do ulubionych

Poszukuję porady prawnej (numeru ustawy)

28.08.06, 13:43
Mam Ustawę z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. 2003
nr 228 poz. 2255) niestety tam jest tylko artykuł 24 i ust. 3 a w Ustawie z
dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz.U.
2005 nr 267 poz. 2260) czytam że został zmieniony art. 24 ust. 3a i dodany
3b. Nie mogę znaleźć ustawy z art. 24 ust. 3a ale przed zmianą z 29 grudnia a
wiem że na to prawo mogę się powołać bo ktoś mi podał tą ustawę ale nie mogę
polegać na zapisie z forum. Musiałbym znać dziennik ustaw który dodał punkt
3a bo muszę napisać odwołanie do MOPRu.
Obserwuj wątek
    • v.i.k.k.a Re: Poszukuję porady prawnej (numeru ustawy) 28.08.06, 14:09
      czytam, czytam i nie kumam o co Ci chodzi:/
    • v.i.k.k.a Re: Poszukuję porady prawnej (numeru ustawy) 28.08.06, 14:14
      isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20032282255
      isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20040350305
      isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20041921963
      isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20052672260
      isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20060120067
    • przerach Re: Poszukuję porady prawnej (numeru ustawy) 28.08.06, 14:16
      Szukasz - jak rozumiem - ustawy nie sprzed 29 grudnia 2005, a sprzed 28 listopada 2003. Ale cos mi się wydaje, że ta ustawa z 28 listopada była ustawą nowa, wiec nie możesz traktować art. 24 ust 3a jako dodanego inną ustawą. Jeżeli jednak chcesz to sprawdzić, wejdź na stronę Sejmu i do systemu informacji prawnej - tam poszukaj ustawy uchwalonej do 27 listopada 2003.

Może chodzi Tobie o coś, co jest art. 71 ustawy z 28 listopada 2003 roku, tj.:

"Tracą moc:
      1) ustawa z dnia 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym (Dz.U. z 1991 r.
      Nr 45, poz. 200, z późn. zm.21));
      2) ustawa z dnia 1 grudnia 1994 r. o zasiłkach rodzinnych, pielęgnacyjnych i
      wychowawczych (Dz.U. z 1998 r. Nr 102, poz. 651, z późn. zm.22))."

• mantis77 Jeszcze raz bo może zakręciłem 28.08.06, 14:49
      Moja mama miała znaczny stopień niepełnosprawności do sierpnia zeszłego roku.
      Potem miała komisję na kasprazaka i dali jej umierkowany stopień. Odwołaliśmy
      się i do wojewódzkiego też dali umiarkowany aż trafiło do sądu i przyznali
      znaczny stopień do przyszłego roku z zaznaczeniem ze to kontynuacja.

Obecnie jest przepis (ten z 19 grudnia zeszłego roku) że trzeba składać pismo o
      kontynuację. Niestety we wrześniu zeszłego roku ten przepis nie obowiązywał i
      nie skłądaliśmy pisma (bo jeszcze nie trzeba było)

Mówi o tym art 24 ust 3a Ale przed zmianą podobno ktoś mi napisał że wyglądało
      to tak

"Art. 24. 3. W przypadku ustalania prawa do świadczeń rodzinnych uzależnionych
      od niepełnosprawności osoby prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres
      zasiłkowy, chyba że orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu
      niepełnosprawności zostało wydane na czas określony. W tym przypadku prawo do
      świadczeń rodzinnych ustala się do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa
      termin ważności orzeczenia. 3a. (28) W przypadku utraty ważności orzeczenia o
      niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, jeżeli osoba niepełnosprawna
      uzyska ponownie orzeczenie o niepełnosprawności lub odpowiednim stopniu
      niepełnosprawności stanowiące kontynuację poprzedniego orzeczenia, prawo do
      świadczeń rodzinnych uzależnionych od niepełnosprawności ustala się od
      pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym upłynął termin
      ważności poprzedniego orzeczenia."

Jak widać tutaj nie ma mowy o żadnym składaniu pisma. W ustawie z 2003 roku
      wogóle nie ma ust 3a i nie wiem kiedy został dodany?

Dlatego szukam ustawy z 2003 roku ale w takiej formie jak obowiązywała na dzień
      1 września zeszłego roku. Przecież prawo nie może działać wstecz a tak próbuje
      mi MOPR weprzeć że trzeba było złożyć wniosek.

Mojej mamie sędzina mówiła też o jakimś przepisie z marca zeszłego roku że
      mówił o tym być może to właśnie ta brakująca ustawa. Nie mogę tego znaleźć.
      Potrzebuję dziennika ustaw który właśnie dodał ust 3a do ustawy z 2003r.

Vikka te co podałaś linki już znalazłem wcześniej przez googla ale tam nie ma
      podane kiedy dodali 3a. może jest jeszcze jakaś ustawa między 2003 a grudniem
      2005 której nie zauważyłem? Tzn musi być skoro mi jakiś koleś ją zacytował.
      Szkoda tylko że nie podał dziennika ustaw. A nie podał maila i mogę tylko
      liczyć na łut szczęścia że mi na forum prawniczym ponownie odpisze aja muszę to
      pismo sklecić na dniach dlatego pilnie tego szukam.

-
      • v.i.k.k.a Re: Jeszcze raz bo może zakręciłem 28.08.06, 14:58
        No ja Tobie podalam linki do wszystkich, które tam były, a oni raczej maja
        wszystkie na stronie:/Z 2004 tez jest, ale nie znalazlam tego czego szukasz.
        • mantis77 Re: Jeszcze raz bo może zakręciłem 28.08.06, 15:10
          Jestem pewien że ten ustęp 3a był przed grudniem 2005 bo napisali tam że pustęp
          3a zmienia się na i dodaje ustęp 3b. Gdyby nie było to by napisali że ustęp 3a
          się dodaje a tego tam nie ma więc przed grudniem musiało być tak jak mi ten
          koleś napisał tylko teraz znaleźć ustawę hmmm.
          • v.i.k.k.a Re: Jeszcze raz bo może zakręciłem 28.08.06, 15:14
            No ale widzisz, sa jakies dwie z 2004r, ale jak do niech zajrzalam to faktycznie
            nie ma. Patrzylam tez do zmieniajacych-tez dupa:(
            Ciekawa sprawa...
          • przerach Re: Jeszcze raz bo może zakręciłem 28.08.06, 15:33
            Sprawdź wszystkie nr Dz.U. z mojego postu z 15:00 - chodzi o to, że ustaw zmieniajacych Ustawę o świadczeniach rodzinnych (wyszukiwanych tytułem) było mniej niż 8 numerów Dz.U. podanych w tekście jednolitym. Może to oznaczać, że zmiany w art. 24 zostały wprowadzone innymi ustawami niż nowelami do przedmiotowej ustawy.
      • przerach Re: Jeszcze raz bo może zakręciłem 28.08.06, 15:00
        Tu masz sekwencję kolejnych ustaw i Dz.U.:
        (w systemie informacji prawnej jest to na początku tekstu Ustawy o świadczeniach rodzinnych wg najnowszego stanu.

"Opracowano na podstawie:
        Dz.U. z 2003 r. Nr 228, poz. 2255, z 2004 r. Nr 35, poz. 305, Nr 64, poz. 593,
        Nr 99, poz. 1001, Nr 192, poz. 1963, z 2005 r. Nr 64, poz. 565, Nr 86, poz. 732, Nr 94, poz. 788, Nr 95, poz. 806, Nr 143, poz. 1199."
    • renepoznan Re: Poszukuję porady prawnej (numeru ustawy) 28.08.06, 16:43
      Nie wiem czy o to Tobie chodzi:
      USTAWA
      z dnia 22 kwietnia 2005 r.
      o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej;
      16) w art. 24:
      a) po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

„3a. W przypadku utraty ważności orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu
      niepełnosprawności, jeżeli osoba niepełnosprawna uzyska ponownie orzeczenie o
      niepełnosprawności lub odpowiednim stopniu niepełnosprawności stanowiące
      kontynuację poprzedniego orzeczenia, prawo do świadczeń rodzinnych
      uzależnionych od niepełnosprawności ustala się od pierwszego dnia miesiąca
      następującego po miesiącu, w którym upłynął termin ważności poprzedniego
      orzeczenia.”,
      b) ust. 5 otrzymuje brzmienie:

„5. Zasiłek rodzinny przysługuje za wrzesień, jeżeli dziecko lub osoba ucząca
      się legitymujące się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu
      niepełnosprawności po ukończeniu nauki w szkole zostały przyjęte, w tym samym
      roku kalendarzowym, do szkoły wyższej.”;

Ten przepis - 3a został następnie zmieniony:
      USTAWA
      z dnia 29 grudnia 2005 r.
      o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych
      w art. 24:
      a) ust. 3a otrzymuje brzmienie:

„3a. W przypadku utraty ważności orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu
      niepełnosprawności, jeżeli osoba niepełnosprawna uzyska ponownie orzeczenie o
      niepełnosprawności lub odpowiednim stopniu niepełnosprawności stanowiące
      kontynuację poprzedniego orzeczenia, prawo do świadczeń rodzinnych
      uzależnionych od niepełnosprawności ustala się od pierwszego dnia miesiąca
      następującego po miesiącu, w którym upłynął termin ważności poprzedniego
      orzeczenia, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym osoba złożyła
      wniosek o kontynuację świadczenia rodzinnego.”,
      b) po ust. 3a dodaje się ust. 3b w brzmieniu:

„3b. W przypadku, o którym mowa w ust. 3a, osoba do wniosku o świadczenie
      rodzinne uzależnione od niepełnosprawności dołącza zaświadczenie właściwej
      instytucji potwierdzające złożenie wniosku o ponowne ustalenie
      niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.”;

Jak coś wiecej lub o cos innego chodzi to daj znać.
      • przerach Re: Poszukuję porady prawnej (numeru ustawy) 28.08.06, 17:23
        Jak zwykle Renepoznan solidnie przyłożył się do roboty (chylę czoła). Tak więc moje przypuszczenie było słuszne (co do zmian wprowadzonych 'nienowelizacyjnymi', innymi ustawami. Co prawda skoro miałem takie przypuszczenie, powinienem sam to dla mantis'a77 poszukać, ale na łączu Orange nie o każdej porze dnia jest to takie łatwe (może zresztą wina leżała po stronie serwera Sejmu, na który wejście było utrudnione, a łącze niemożebnie wolne?). I tylko ty, człowieku, domyśl się, że zmiany w 'Ustawie o świadczeniach rodzinnych' (związane z niepełnosprawnością) nasi mądrzy posłowie wprowadzili ustawą alimentacyjną. A potem narzekamy, że nasze prawo jest zagmatwane - okazuje się, że nie tylko zagmatwane, ale i ukryte.
      • mantis77 Do Renepoznan 28.08.06, 23:53
        Dzięki jesteś wielki. Właśnie sprawdziłem sobie na stronach sejmowych tą ustawę
        i trafiłeś w dychę. w życiu bym się nie domyślił że ustawa alimentacyjna może
        coś takiego zmieniać. A widziałem że niby jakieś nowelizacje dodawała ale
        myślałem że tylko chodziło o matki samotnie wychowujące dzieci i jakieś tam
        rodzinne a nie zasiłek pielęgnacyjny.

Przeczytałem to teraz po dwóch browarkach i wszystko łapię. Tego chyba na
        trzeźwo nie da się zakumać ;-) Jeszcze raz dzięki za tak szybką odpowiedź.
        Powołam się na to a jak mnie będą robić w ciula to pójdę do sądu albo pójdę do
        medó bo mam namiar na kilku dziennikarzy. W końcu około 1000zł im nie podaruję
        tylko dlatego że matkę dwóch debili źle zbadało na pierwszych komisjach i się
        sprawa ciągnęła.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
        Mantis
    • kuszacy_witas Re: Poszukuję porady prawnej (numeru ustawy) 29.08.06, 12:08
      Jesli sprawa jest w miare powazna to idz do prawnika. Nie mozna sie znac na wszystkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka