Dodaj do ulubionych

Jeśli WBK się przeniesie...

IP: *.gazeta-handlowa.com.pl 11.03.03, 23:52
Proponuje wszystkim zlikwidować konta w tym złodziejskim banku.
Zaprotestujmy w ten sposób przeciwko takim chamskim zachowaniom!
Ja to zrobię na pewno!
Obserwuj wątek
    • Gość: mc Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.03, 00:29
      Z tego co wiem to i tak cały zarząd siedzi we wrocku, a w poznaniu jest tylko
      kilka departamentów (min karty kredytowe)
      • Gość: P.B Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 01:05
        Gość portalu: mc napisał(a):

> Z tego co wiem to i tak cały zarząd siedzi we wrocku, a w poznaniu jest tylko
        > kilka departamentów (min karty kredytowe)

w Poznaniu sa prawie wszystkie piony BZWBK, w W-wie pion finansowy, a we
        Wrocławiu prawie nic.

P.S Zarząd banku od roku ubiegłego jest w Poznaniu.
        • t.o.m.e.k Re: Jeśli WBK się przeniesie... 12.03.03, 08:38
          ...to będzie przeniesiony.

Nie ma się czemu dziwić. Zawsze to bliżej urzędników centralnych, którzy wydają
          decyzje i pobierają za to stosowne opłaty...
          • redakcja Re: Jeśli WBK się przeniesie... 13.03.03, 15:31
            Rozmawiałem z rzecznikiem banku Zachodniego WBK, Piotrem Gajdzińskim i wszystkiemu zaprzeczył: centrala banku
            nie przenosi sie do Warszawy. Cytuję: �70 proc. biznesu obsługiwanego przez nasz bank znajduje sie w zachodnim
            pasie Polski. W Warszawie mamy tylko 42 oddziały, więc taka decyzja byłaby bezzasadna�. Pozdrawiam, Przemek
            Poznański
        • Gość: asd Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.03, 22:12
          Gość portalu: P.B napisał(a):

> Gość portalu: mc napisał(a):
          >
          > > Z tego co wiem to i tak cały zarząd siedzi we wrocku, a w poznaniu jest ty
          > lko
          > > kilka departamentów (min karty kredytowe)
          >
          > w Poznaniu sa prawie wszystkie piony BZWBK, w W-wie pion finansowy, a we
          > Wrocławiu prawie nic.
          >
          > P.S Zarząd banku od roku ubiegłego jest w Poznaniu.

pb ale ty jestes zdrowo jebniety! w pozku sa za to takie geje jak ty i tacy
          pedofile jak bladypenis!
    • psok Re: Jeśli WBK się przeniesie... 12.03.03, 10:37
      Ponieważ mam styczność z BZ WBK w mojej pracy (moja firma wykonuje dla nich
      pewne usługi) to wiem jak wygląda sytuacja. Rozmawiałem niedawno z kilkoma
      pracownikami o tym i powiedzieli mi, że od pół roku przeprowadzane są
      intensywne zmiany (nie wiem czy we wszystkich, ale na pewno w działach IT i
      elektronicznej bankowości - w nich mam kontakty). Ponieważ termin przymusu
      istnienia centrali we Wrocławiu mija w czerwcu przyszłego roku, zaczęto
      stosować technikę tzw. spalonej ziemi. Co tylko można przenosi się do Wrocławia
      tak aby nie było juz możliwości przeniesienia czegokolwiek do Poznania. Jak
      powiedzieli mi pracownicy umowa prywatyzacyjna była wręcz kuriozalna, gorszy i
      biedniejszy bank przeją w jej wyniku, lepszy i bogatszy. Wymuszone to bylo nie
      uwarunkowaniami gospodarczymi, a politycznymi. BZ był znacznie mniej
      zaawansowany technicznie (przede wszystkim w bankowości elektronicznej), w
      związku z tym wielu pracowników z działu IT z Poznania przeniesiono do
      Wrocławia by usprawnić restrukturyzację. Początkowo mówiono o 1-2 latach.
      Ponieważ nie chcą być już we Wrocławiu, w tej chwili postawiono im ultimatum:
      Wrocław albo zielona trawka. Proceder ten jest w dalszym ciągu realizowany, w
      ostatni czwartek rozmawiałem z kolejnymi dwoma osobami przeniesionymi do
      Wrocławia. Praktycznie dział IT w Poznaniu został obcięty do minimium.
      Zlikwidować go całkowicie nie można bo nie wszystkie systemy informatyczne, bez
      przerwania usług, na to pozwalają jednak jak mi powiedziano do czerwaca 2004 r.
      zdążą.
      Już nie długo ma być budowany nowy budynek dla dużego serwera przeniesionego z
      Poznania do Wrocławia.

Tak więc w obawie o to co nastąpi po wygasnięciu klauzul z umowy
      prywatyzacyjnej, przeprowadza się metodtyczne rozmotowywanie całego działu IT w
      Poznaniu, tak aby w przyszłości nie było wątpliwości gdzie powinna byc
      centrala.

To taki kolejny przykład brudnej walki aby uzyskać to, czego w normalnych
      warunkach uzyskać by nie można.

PS
      A chyba najgorsze jest to, że istnieje koncepcja, na razie jeszcze malo realna -
      ale istnieje, aby po czerwcu przyszłego roku przenieść centralę do
      Warszawy !!!
      • talkinghead Re: Jeśli WBK się przeniesie... 12.03.03, 11:34
        psok napisał:

> Ponieważ mam styczność z BZ WBK w mojej pracy (moja firma wykonuje dla nich
        > pewne usługi) to wiem jak wygląda sytuacja. Rozmawiałem niedawno z kilkoma
        > pracownikami o tym i powiedzieli mi, że od pół roku przeprowadzane są
        > intensywne zmiany (nie wiem czy we wszystkich, ale na pewno w działach IT i
        > elektronicznej bankowości - w nich mam kontakty). Ponieważ termin przymusu
        > istnienia centrali we Wrocławiu mija w czerwcu przyszłego roku, zaczęto
        > stosować technikę tzw. spalonej ziemi. Co tylko można przenosi się do
        Wrocławia
        >
        > tak aby nie było juz możliwości przeniesienia czegokolwiek do Poznania. Jak
        > powiedzieli mi pracownicy umowa prywatyzacyjna była wręcz kuriozalna, gorszy
        i
        > biedniejszy bank przeją w jej wyniku, lepszy i bogatszy. Wymuszone to bylo
        nie
        > uwarunkowaniami gospodarczymi, a politycznymi. BZ był znacznie mniej
        > zaawansowany technicznie (przede wszystkim w bankowości elektronicznej), w
        > związku z tym wielu pracowników z działu IT z Poznania przeniesiono do
        > Wrocławia by usprawnić restrukturyzację. Początkowo mówiono o 1-2 latach.
        > Ponieważ nie chcą być już we Wrocławiu, w tej chwili postawiono im ultimatum:
        > Wrocław albo zielona trawka. Proceder ten jest w dalszym ciągu realizowany, w
        > ostatni czwartek rozmawiałem z kolejnymi dwoma osobami przeniesionymi do
        > Wrocławia. Praktycznie dział IT w Poznaniu został obcięty do minimium.
        > Zlikwidować go całkowicie nie można bo nie wszystkie systemy informatyczne,
        bez
        >
        > przerwania usług, na to pozwalają jednak jak mi powiedziano do czerwaca 2004
        r.
        >
        > zdążą.
        > Już nie długo ma być budowany nowy budynek dla dużego serwera przeniesionego
        z
        > Poznania do Wrocławia.
        >
        > Tak więc w obawie o to co nastąpi po wygasnięciu klauzul z umowy
        > prywatyzacyjnej, przeprowadza się metodtyczne rozmotowywanie całego działu IT
        w
        >
        > Poznaniu, tak aby w przyszłości nie było wątpliwości gdzie powinna byc
        > centrala.
        >
        > To taki kolejny przykład brudnej walki aby uzyskać to, czego w normalnych
        > warunkach uzyskać by nie można.
        >
        > PS
        > A chyba najgorsze jest to, że istnieje koncepcja, na razie jeszcze malo
        realna
        > -
        > ale istnieje, aby po czerwcu przyszłego roku przenieść centralę do
        > Warszawy !!!

aib kupil bz jako pierwszy a dopiero potem wbk. trudno sie dziwic ze bz
        zastrzegl sobie siedzibe we wroclawiu w umowie. kto to wiedzial ze kupi pozniej
        i wbk.
        gdyby wbk byl kupiony jako pierwszy pewnie tez by mial taka klauzule.

tak serio to wspolczuje wam.
        oczywiscie moja szowinistyczna czesc duszy cieszy sie ze bank bedzie dla wrocka.
        no ale nie jest to zbyt ladne. brutalny kapitalizm. jak cos wpada do garnuszka
        to sie czlowiek cieszy (nie wazne jak). a jak wypada to martwi.

amika postapila podobnie kupujac jakas firme dunska bodajze i zamykajac jej
        fabryki pozostawiajac sobie tylko siec dystrybucyjno-handlowa. moze troszke
        inna sytuacja ale pokazuje jak to juz jest.

a tak na marginesie skoro juz to przeniesienie departamentow mialo by miec
        miejsce (choc czuje ze ni stad ni zowad wyrosnie na drodze wawa) swiadczy o
        dosc silnym lobbingu wewnatrz bzwbk na rzecz wrocka (albo silnym lobbingu w aib
        na rzecz wrocka). przeniesienia to zwykle znaczne koszty. to ze umowa byla to
        ok. ale skoro jest tak jak pisze psok.... to cos w tym jest.

pzdr.
        th.
        • wpszemek Re: Jeśli WBK się przeniesie... 12.03.03, 12:02
          Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!
          • talkinghead Re: Jeśli WBK się przeniesie... 12.03.03, 12:13
            wpszemek napisał:

> Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!

aha. czyli rozumiem ze wroclaw za zadne skarby tak? ze jesli juz to wawa? nono.

th.
            • Gość: Lechita Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: 219.240.32.* 13.03.03, 13:02
              talkinghead napisał:

> wpszemek napisał:
              >
              > > Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!
              >
              > aha. czyli rozumiem ze wroclaw za zadne skarby tak? ze jesli juz to wawa?
              nono.
              >
              > th.

Hmm, wrocek czy Warszawa. Bede kibicowal Warszawie. Nienawidze ich, ale wrocek
              niech BANKRUTUJE.
              • Gość: asd Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.03, 17:26
                Gość portalu: Lechita napisał(a):

> talkinghead napisał:
                >
                > > wpszemek napisał:
                > >
                > > > Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!
                > >
                > > aha. czyli rozumiem ze wroclaw za zadne skarby tak? ze jesli juz to wawa?
                > nono.
                > >
                > > th.
                >
                >
                > Hmm, wrocek czy Warszawa. Bede kibicowal Warszawie. Nienawidze ich, ale
                wrocek
                > niech BANKRUTUJE.

bo ty lechita jestes stara kurwa warszawska!
              • Gość: lehyta Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 23:22

> talkinghead napisał:
                >
                > > wpszemek napisał:
                > >
                > > > Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!
                > >
                > > aha. czyli rozumiem ze wroclaw za zadne skarby tak? ze jesli juz to wawa?
                > nono.
                > >
                > > th.
                >
                >
                > Hmm, wrocek czy Warszawa. Bede kibicowal Warszawie. Nienawidze ich, ale
                wrocek
                > niech BANKRUTUJE.

Zgłoś się do Gniezna na konsultacje.. Psychiatra chciał z Tobą porozmawiać;)
          • Gość: asd Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.03, 22:13
            wpszemek napisał:

> Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!

wpszemek powinienes zmienic sobie nick na wszawek!
        • Gość: Pozhoga Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: 208.128.253.* 15.03.03, 02:49
          talkinghead napisał:

> aib kupil bz jako pierwszy a dopiero potem wbk. trudno sie dziwic ze bz
          > zastrzegl sobie siedzibe we wroclawiu w umowie. kto to wiedzial ze kupi
          > pozniej i wbk.

AIB kupil pierwszy pakiet akcji WBK w 1994 r, a BZ sprywatyzowano bodaj
          w 2001 r - caly Twoj wywod trafia do kubla.
          • talkinghead Re: Jeśli WBK się przeniesie... 15.03.03, 17:06
            Gość portalu: Pozhoga napisał(a):

> talkinghead napisał:
            >
            > > aib kupil bz jako pierwszy a dopiero potem wbk. trudno sie dziwic ze bz
            > > zastrzegl sobie siedzibe we wroclawiu w umowie. kto to wiedzial ze kupi
            > > pozniej i wbk.
            >
            > AIB kupil pierwszy pakiet akcji WBK w 1994 r, a BZ sprywatyzowano bodaj
            > w 2001 r - caly Twoj wywod trafia do kubla.

kupienie pakietu akcji a przejecie to troche 2 sprawy.
            ale moze sie myle. nie przecze. moze kupienei pakietu juz oswiadczylo o
            przejeciu.
            dlaczego wbk nie zastrzegl w umowie lokalizacji banku w poznaniu.

czy zamiast slow "trafil do kubla" nie ma innego okreslenia?
            czy gadamy jak lepper?

pzdr\th.
    • Gość: Rafis Tak napisał na forum Wrocław... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.03, 20:04
      chyba jakis Poznaniak bo adres z energis:

Siedziba BZ WBK idzie do Warszawy. I to bezapelacyjnie od 01.01.2004. Część
      zostaje w Poznaniu, a we Wrocławiu wszyscy na odstrzał (bo do wrocka nie da
      się
      dojechac z W-wy.).

Pracownik BZ WBK.

• Gość: Jurek Re: Tak napisał na forum Wrocław... IP: *.visp.energis.pl 12.03.03, 20:09
        Tak, to ja. I to jest prawda. Sam słyszałem.
        • Gość: Rafis Re: Tak napisał na forum Wrocław... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.03, 20:20
          Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Tak, to ja. I to jest prawda. Sam słyszałem.

gdzie słyszałeś?
          jak ma sie Twoja wypowiedz w konfrontacji z wypowiedzia psoka?
          • Gość: P.B Re: Tak napisał na forum Wrocław... IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 22:03
            Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Gość portalu: Jurek napisał(a):
            >
            > > Tak, to ja. I to jest prawda. Sam słyszałem.
            >
            > gdzie słyszałeś?
            > jak ma sie Twoja wypowiedz w konfrontacji z wypowiedzia psoka?

nic nie ma, decyzja już zapadła, a we Wrocawiu się nie poddają, syzyfowa praca
            Panowie, ten kto usilnie próbuje temu przeszkodzić pewnie za to beknie
            • wpszemek Re: Tak napisał na forum Wrocław... 13.03.03, 10:06
              "Gdzie dwóch się bije..." I tak Warszawa pogodzi dwa rywalizujace ze sobą
              miasta. Moze pora na wyciagnięcie wniosków?
              • talkinghead Re: Tak napisał na forum Wrocław... 13.03.03, 10:21

wpszemek napisał:

> "Gdzie dwóch się bije..." I tak Warszawa pogodzi dwa rywalizujace ze sobą
                > miasta. Moze pora na wyciagnięcie wniosków?

wczesniej napisales :
                ... Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!

kibicujemy dalej?

th.
                • wpszemek Re: Tak napisał na forum Wrocław... 13.03.03, 10:37
                  talkinghead napisał:

>
                  > wpszemek napisał:
                  >
                  > > "Gdzie dwóch się bije..." I tak Warszawa pogodzi dwa rywalizujace ze sobą
                  > > miasta. Moze pora na wyciagnięcie wniosków?
                  >
                  > wczesniej napisales :
                  > ... Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!
                  >
                  > kibicujemy dalej?
                  W sprawie banku nasze miasta były rywalami - nie ma sensu tego
                  ukrywac.Dotychczasowy "podział" tzn. centrala we Wrocławiu na (papierze) i w
                  Poznaniu (faktycznie) mógł satysfakcjonować obie strony.Metody przenoszenia
                  centrali do Wrocławia opisane powyzej muszą budzic takie reakcje jak
                  moja.Odpływ central dużych firm do Warszawy jest juz w Polsce czymś tak
                  powszechnym, że wszyscy zdążyli sie już do tego przyzwyczaic i pogodzic z tym.
                  Krótko mówiąc: jak ktoś ma nas okradac - niech to robi "stolyca".

> th.
                  • talkinghead Re: Tak napisał na forum Wrocław... 13.03.03, 10:43
                    wpszemek napisał:

> talkinghead napisał:
                    >
                    > >
                    > > wpszemek napisał:
                    > >
                    > > > "Gdzie dwóch się bije..." I tak Warszawa pogodzi dwa rywalizujace ze
                    > sobą
                    > > > miasta. Moze pora na wyciagnięcie wniosków?
                    > >
                    > > wczesniej napisales :
                    > > ... Nie pozostaje nam nic innego jak tylko kibicować Warszawie!
                    > >
                    > > kibicujemy dalej?
                    > W sprawie banku nasze miasta były rywalami - nie ma sensu tego
                    > ukrywac.Dotychczasowy "podział" tzn. centrala we Wrocławiu na (papierze) i w
                    > Poznaniu (faktycznie) mógł satysfakcjonować obie strony.Metody przenoszenia
                    > centrali do Wrocławia opisane powyzej muszą budzic takie reakcje jak
                    > moja.Odpływ central dużych firm do Warszawy jest juz w Polsce czymś tak
                    > powszechnym, że wszyscy zdążyli sie już do tego przyzwyczaic i pogodzic z
                    tym.
                    > Krótko mówiąc: jak ktoś ma nas okradac - niech to robi "stolyca".
                    >
                    > > th.

dlaczego zaraz okradac. na bzwbk skladaly sie 2 banki. ok wbk byl moze wiekszy
                    ale dlaczego zaraz okradac.

jakies to takie dziecinne okreslenie.

z reszta... nie wazne.
                    th.
    • wpszemek Poznańskim frustratom na otarcie łez... 13.03.03, 10:44
      ...polecam wątek "A to hydra..." na forum Szczecina. Dobra zabawa gwarantowana.
      Hm...tylko czy ktoś mógłby zrobic do tego link?
      • Gość: ds Re: Poznańskim frustratom na otarcie łez...- BZwbk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.03, 17:28

www1.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,1368859.html
        • Gość: ds Re: Poznańskim frustratom na otarcie łez...- BZwb IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.03, 17:29
          Bank Zachodni WBK dementuje plotki o przeniesieniu centrali do stolicy

Ada Kondratowicz 12-03-2003, ostatnia aktualizacja 12-03-2003 17:51

Czy Bank Zachodni WBK przeniesie swoją siedzibę z Wrocławia do Warszawy? - Nie
          ma takiej możliwości - mówi Piotr Gajdziński, rzecznik banku, dementując plotki
          na ten temat.

Pogłoski jakoby bank planował przeprowadzkę centrali z Wrocławia do Warszawy
          pojawiły się w związku z tym, że zawarte w umowie prywatyzacyjnej sformułowanie
          o umieszczeniu we Wrocławiu centrali banku traci w tym roku ważność. - Nie ma
          możliwości przeniesienia centrali do stolicy. Nie prowadzimy na ten temat
          żadnych rozmów ani nawet nie rozważamy takiego projektu - mówi Piotr
          Gajdziński, rzecznik Banku Zachodniego WBK. - To tylko plotki. Trudno z nimi
          walczyć - dodaje.

Jego zdaniem przeniesienie centrali banku do Warszawy nie miałoby sensu. - W
          zachodnim pasie Polski - w województwie dolnośląskim, lubuskim i w
          Wielkopolsce - mamy 70 proc. naszych placówek. W Warszawie mamy tylko 42
          oddziały na 432 w całej Polsce. To stolica kraju i centrum gospodarcze i
          oczywiście chcemy tam być obecni. Ale w perspektywie kilku najbliższych lat nie
          planujemy przeprowadzki do Warszawy - tłumaczy.

Michał Gajewski, członek zarządu BZ WBK: - W Warszawie utworzyliśmy centrum
          biznesowe dla klientów biznesowych. Tam mamy także część skarbu, ale siedzibą
          spółki pozostaje Wrocław.

Bank Zachodni WBK s.a. powstał w wyniku połączenia Banku Zachodniego SA i
          Wielkopolskiego Banku Kredytowego SA w czerwcu 2001 roku. - Od czasu połączenia
          część departamentów mamy we Wrocławiu i Poznaniu, zarządy odbywają się raz tu,
          raz tam. Członkowie zarządu mają gabinetu i tu, i tam i właściwie wszyscy
          jeździmy między Wrocławiem a Poznaniem - opowiada Michał Gajewski. - Ale nie
          widzę żadnego powodu, żeby przenosić spółkę do stolicy. Banki, które podjęły
          takie decyzje, spotkały się z krytyką klientów spoza Warszawy. My chcemy tego
          uniknąć - dodaje.

W całej Polsce BZ WBK zatrudnia ok. 9 tys. osób. We Wrocławiu swoją siedzibę
          mają m.in. kadry spółki, dział prawny, pion ryzyka i nowoczesnych technologii.
    • Gość: Rich Myśl talkingheda IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.03, 17:37
      talkinghead ma rację . Wrocławioki to też klienci BZ WBK . w
      zachodniej części Polski znajduje się 70% punktów bankowych .
      Marszałkowie , wojewodowie i prezydenci Poznania i Wrocławia powinni się
      spotkać i wypracować wspólne stanowisko wobec BZ WBK n.p. aby
      centrala banku ( czyt. podatki ) znajdowała się w obu miastach
      przemiennie co 5 lat (tak obraduje obecnie zarząd banku ).Zgoda buduje .
      • Gość: Jacek Kseń talkingstupidhead IP: *.icpnet.pl 14.03.03, 21:31

AIB weszło najpierw do WBK-już w 1995 roku
        do BZ w listopadzie 1999-umowa prywatyzacyjna BZ gwarantuje przez cztery lata
        zachowanie nazwy banku i siedziby we Wroclawiu
        konczy się w listopadzie 2003
        wtedy też przenosimy się do Warszawy z powodów oczywistych

Piotr Gajdziński w dementi musiał coś powiedzieć by Wrocławianie nie zaczęli
        masowo rezygnować z usług banku-jednak decyzja już zapadła-na najwyższym
        szczeblu w centrali AIB w Dublinie
        przenosimy się do Warszawy a w perspektywie kilkunastu lat polska centrala
        zostanie częściowo zlikwidowana-polski oddzial AIB zarządzany będzie z Dublina.

J.K.
        • talkinghead Re jacekglupiksen 15.03.03, 00:24
          nie wazne nawet co
      • Gość: VIPunia - Iwona Re: Myśl talkingheda IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 18.03.03, 12:05
        Gość portalu: Rich napisał(a):

[...]
        > Marszałkowie , wojewodowie i prezydenci Poznania i Wrocławia powinni
        się spotkać i wypracować wspólne stanowisko wobec BZ WBK

hmmm a co maja wojewodowie i prezydenci do prywatnej firmy ??
        rozumiem, ze potencjal banku itepe i tede, ale co prywatne to juz nie
        samorzadowe ... ludzie, to juz nie te czasy
        • Gość: Rafis Re: Myśl talkingheda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.03, 22:04
          Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a):

> Gość portalu: Rich napisał(a):
          >
          > [...]
          > > Marszałkowie , wojewodowie i prezydenci Poznania i Wrocławia powinni
          >
          > się spotkać i wypracować wspólne stanowisko wobec BZ WBK
          >
          > hmmm a co maja wojewodowie i prezydenci do prywatnej firmy ??
          > rozumiem, ze potencjal banku itepe i tede, ale co prywatne to juz nie
          > samorzadowe ... ludzie, to juz nie te czasy

Tia czyli miasto nie ma żadnego wpływu na inwestorów? Tak wynika z Twojej
          wypowiedzi a przecież wiadomo,że tak nie jest.
          • Gość: VIPunia - Iwona Re: Myśl talkingheda IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 12:41
            Gość portalu: Rafis napisał(a):

[...]
            > > [...]
            > > > Marszałkowie , wojewodowie i prezydenci Poznania i Wrocławia
            powinni się spotkać i wypracować wspólne stanowisko wobec BZ WBK
            > >
            > > hmmm a co maja wojewodowie i prezydenci do prywatnej firmy ??
            > > rozumiem, ze potencjal banku itepe i tede, ale co prywatne to juz nie
            > > samorzadowe ... ludzie, to juz nie te czasy
            >
            > Tia czyli miasto nie ma żadnego wpływu na inwestorów? Tak wynika z Twojej
            > wypowiedzi a przecież wiadomo,że tak nie jest.

nie ... ja nie mowie o tym, ze miasto nie ma ZADNEGO wplywu na inwestorow :)
            to juz jest kompletna nadinterpretacja tego co powiedzialam,
            uwazam, ze nie mozna mowic "wspólne stanowisko wobec BZ WBK", co oznaczac
            moze narzucanie prywatnej firmie jakiegos kierunku dzialania, jesli miasta
            mialyby jakies udzialy w tej firmie, why not, ale teraz to moze tylko i
            wylacznie wypracowywac 'wspolne stanowisko w zwiazku z sytuacja BZ WBK' -
            brzmi podobnie, a oznacza zupelnie co innego.

Pozdrawiam
            VIPunia
    • Gość: wroclawfan Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.03, 21:53
      nie kapuje tej nienawisci do wrocka.pare osob z tego miasta wam dogryzlo(paru
      nam z waszego zreszta tez) a co niektorzy pala sie z taka nienawiscia do
      wrocka.niewazne gdzie jest siedziba wazne ze pewna potege tworza bank
      wroclawski i poznanski i jakos nie na miejscu jest cieszenie sie z tego ze
      siedziba moze byc w warszawie.jakos w takim ukladzie nie widze korzysci dla
      zadnego z miast.zreszta nie wiem jak u was ale we wroclawiu czesto sie
      spotykam z nienawiscia do warszawy
      • Gość: Łuki Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 15:11
        Gość portalu: wroclawfan napisał(a):

> nie kapuje tej nienawisci do wrocka.pare osob z tego miasta wam dogryzlo
        (paru
        > nam z waszego zreszta tez) a co niektorzy pala sie z taka nienawiscia do
        > wrocka.niewazne gdzie jest siedziba wazne ze pewna potege tworza bank
        > wroclawski i poznanski i jakos nie na miejscu jest cieszenie sie z tego ze
        > siedziba moze byc w warszawie.jakos w takim ukladzie nie widze korzysci dla
        > zadnego z miast.zreszta nie wiem jak u was ale we wroclawiu czesto sie
        > spotykam z nienawiscia do warszawy\

nnie nerwujsja - 90% poznaniaków lubi Wrocek, tylko jednocześnie bardzo kocha
        Poznań
      • Gość: Lechita Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: 219.240.31.* 15.03.03, 15:19

> nie kapuje tej nienawisci do wrocka.pare osob z tego miasta wam dogryzlo(paru
        > nam z waszego zreszta tez) a co niektorzy pala sie z taka nienawiscia do
        > wrocka.niewazne gdzie jest siedziba wazne ze pewna potege tworza bank
        > wroclawski i poznanski i jakos nie na miejscu jest cieszenie sie z tego ze
        > siedziba moze byc w warszawie.jakos w takim ukladzie nie widze korzysci dla
        > zadnego z miast.zreszta nie wiem jak u was ale we wroclawiu czesto sie
        > spotykam z nienawiscia do warszawy

Ja Wroclawia NIENAWIDZE. Wiesz jak bardzo? Gdybym mogl, oddalbym wasza wioche
        niemcom.Niech biora i robia z wami co chca. Jestescie banda NIEROBOW. Potega
        byl tylko bank ktory NAM skradzono. Wasz wklad w ten nowy bank byl strasznie
        nikly. Wole zeby wygrala Warszawa niz Wrocek. Bede im kibicowal. Zebyscie
        stracili wszystko. Poznan nie powinien wspolpracowac z Wrockiem. Jestescie
        pijawka, wirusem. Banda wiochmanow zza Buga ktorzy nie potrafia sie zachowywac
        jak ludzie z miasta. Genetycznie jestescie ODRZUTKAMI. 50 lat zycia w
        skradzionym miescie nie zrobilo z was partnerow do wspolpracy. Pluje na wrocek.
        NIENAWIDZE WAS.
        • talkinghead Re: Jeśli WBK się przeniesie... 15.03.03, 17:08

> Gość portalu: wroclawfan napisał(a):
          >
          > > nie kapuje tej nienawisci do wrocka.pare osob z tego miasta wam dogryzlo(p
          > aru
          > > nam z waszego zreszta tez) a co niektorzy pala sie z taka nienawiscia do
          > > wrocka.niewazne gdzie jest siedziba wazne ze pewna potege tworza bank
          > > wroclawski i poznanski i jakos nie na miejscu jest cieszenie sie z tego ze
          >
          > > siedziba moze byc w warszawie.jakos w takim ukladzie nie widze korzysci dl
          > a
          > > zadnego z miast.zreszta nie wiem jak u was ale we wroclawiu czesto sie
          > > spotykam z nienawiscia do warszawy
          >
          >
          > Ja Wroclawia NIENAWIDZE. Wiesz jak bardzo? Gdybym mogl, oddalbym wasza wioche
          > niemcom.Niech biora i robia z wami co chca. Jestescie banda NIEROBOW. Potega
          > byl tylko bank ktory NAM skradzono. Wasz wklad w ten nowy bank byl strasznie
          > nikly. Wole zeby wygrala Warszawa niz Wrocek. Bede im kibicowal. Zebyscie
          > stracili wszystko. Poznan nie powinien wspolpracowac z Wrockiem. Jestescie
          > pijawka, wirusem. Banda wiochmanow zza Buga ktorzy nie potrafia sie
          zachowywac
          > jak ludzie z miasta. Genetycznie jestescie ODRZUTKAMI. 50 lat zycia w
          > skradzionym miescie nie zrobilo z was partnerow do wspolpracy. Pluje na
          wrocek.
          >
          > NIENAWIDZE WAS.

oz w morde. gosciu wygral konkurs ;)

th.
        • Gość: 666 A HUJ CI W DUPE TY LECHITO!!! IP: *.media4.pl 15.03.03, 18:57
          JESTEŚ POJEBANY . NIENAWIDZE WAS WY PIERDOLONE W DDUPE PYRY.
    • Gość: wroclawfan Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.03, 19:09
      chcialem po przyjacielsku ale z wami sie nie da.trudno tak wiec.WY POJEBANI
      SKURWIELE Z POZNANIA NAD POTOKIEM WARTA.SPOŁECZNOŚĆ WROCŁAWIA ZNACZY 100 RAZY
      WIEZEJ OD WASZEJ ZBOCZONEJ, PEDOFILOWATEGO GNOJU W ILOSCI 570TYS.CI KTORZY
      PRZYJECHALI DO WROCŁAWIA PO 1945 ROKU BYLI WSPANIALYMI WYKSZTALCONYMI LUDZMI
      KTORZY BRONILI TO MIASTO PRZED CHAMSTWEM I DYSKRYMINACJA PRZEZ WAS ,WARSZAWE
      ITD.POZNAN TO ABSOLUTNE GOWNO CO WY ZNACZYLISCIE NA PRZESTRZENI WIEKOW CO?NIC
      BYLISCIE PO PROSTU WIOCHĄ.ABSOLUTNE ZERO W ZNACZENIU GOSPODARCZYM I
      MILITARNYM.KOMUNA WAM WIELE DALA ALE CO Z TEGO SKORO WROCLAW POWSTAL NICZYM
      PEGAZ Z POPIOLOW I NADAL JEST WIEKSZY OD WAS.WY MACIE KURWA JAKIS KOMPLEKS
      UBZDURALISCIE SOBIE ZE COS ZNACZYCIE A TO GOWNO PRAWDA.JAK TO OKRESLIL LECHITA
      TA BANDA "NIEROBOW" PRZEZ LATA PRACOWALA NAD WIZERUNKIEM WROCLAWIA MYSLICIE ZE
      LATWO BYLO ODBUDOWYWAC 85% ZNISZCZONEGO MIASTA ZAMGAC SIE Z POWODZIAMI I
      INNYMI KATAKLIZMAMY KIEDY WY WALILISCIE SOBIE KONIE.TA BANDA ODRZUTKOW ZZA
      BUGU BYLA KONTYUOWATORAMI 500 LETNIEGO UNIWERSYTETU,WIELU ZOLNIERZY ORLAT
      LWOWSKICH I AK WALCZACYCH O TO BY JACYS WIESNIACY Z POZNANIA NAZYWALI ICH
      ODRZUTKAMI.LUDZIE CI BYLI POETAMI, PROFESORAMI I PREKURSORAMI W ODNAWIANIU
      NOWO POWSTALEGO PANSTWA POLSKIEGO.TAK WIEC WNIOSEK NASUWA SIE JEDEN JESTESCIE
      POPIERDOLONYMI DEBILAMI HUJAMI I GNOJAMI KTORZY NIC NIE WNOSILI W ROZWOJ KRAJU
      A ABY ZAROBIC SPRZEDALIBYSCIE WLASNE MATKI JAKO KURWY DO NIEMIEC BY ZAROBIC
      PARE EURO POPIERDOLENCY
      • Gość: Lechita Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: 219.240.32.* 18.03.03, 01:16

> chcialem po przyjacielsku ale z wami sie nie da.trudno tak wiec.WY POJEBANI
        > SKURWIELE Z POZNANIA NAD POTOKIEM WARTA.SPOŁECZNOŚĆ WROCŁAWIA ZNACZY 100 RAZY
        > WIEZEJ OD WASZEJ ZBOCZONEJ, PEDOFILOWATEGO GNOJU W ILOSCI 570TYS.CI KTORZY
        > PRZYJECHALI DO WROCŁAWIA PO 1945 ROKU BYLI WSPANIALYMI WYKSZTALCONYMI LUDZMI
        > KTORZY BRONILI TO MIASTO PRZED CHAMSTWEM I DYSKRYMINACJA PRZEZ WAS ,WARSZAWE
        > ITD.POZNAN TO ABSOLUTNE GOWNO CO WY ZNACZYLISCIE NA PRZESTRZENI WIEKOW CO?NIC
        > BYLISCIE PO PROSTU WIOCHĄ.ABSOLUTNE ZERO W ZNACZENIU GOSPODARCZYM I
        > MILITARNYM.KOMUNA WAM WIELE DALA ALE CO Z TEGO SKORO WROCLAW POWSTAL NICZYM
        > PEGAZ Z POPIOLOW I NADAL JEST WIEKSZY OD WAS.WY MACIE KURWA JAKIS KOMPLEKS
        > UBZDURALISCIE SOBIE ZE COS ZNACZYCIE A TO GOWNO PRAWDA.JAK TO OKRESLIL
        LECHITA
        > TA BANDA "NIEROBOW" PRZEZ LATA PRACOWALA NAD WIZERUNKIEM WROCLAWIA MYSLICIE
        ZE
        > LATWO BYLO ODBUDOWYWAC 85% ZNISZCZONEGO MIASTA ZAMGAC SIE Z POWODZIAMI I
        > INNYMI KATAKLIZMAMY KIEDY WY WALILISCIE SOBIE KONIE.TA BANDA ODRZUTKOW ZZA
        > BUGU BYLA KONTYUOWATORAMI 500 LETNIEGO UNIWERSYTETU,WIELU ZOLNIERZY ORLAT
        > LWOWSKICH I AK WALCZACYCH O TO BY JACYS WIESNIACY Z POZNANIA NAZYWALI ICH
        > ODRZUTKAMI.LUDZIE CI BYLI POETAMI, PROFESORAMI I PREKURSORAMI W ODNAWIANIU
        > NOWO POWSTALEGO PANSTWA POLSKIEGO.TAK WIEC WNIOSEK NASUWA SIE JEDEN JESTESCIE
        > POPIERDOLONYMI DEBILAMI HUJAMI I GNOJAMI KTORZY NIC NIE WNOSILI W ROZWOJ
        KRAJU
        > A ABY ZAROBIC SPRZEDALIBYSCIE WLASNE MATKI JAKO KURWY DO NIEMIEC BY ZAROBIC
        > PARE EURO POPIERDOLENCY

Wroclaw cos naczyljak byl niemiecki. Potem przyjechala banda, zktorych 99% to
        genetyczne smiecie,odrzutki, nieudacznicy, i Wroclaw juz nic nie znaczy. Nic.
        Uniwerytet wroclawski kiedys byl dobry. Teraz ci wasi profesorowie sa do kitu.
        Jestescie za Zielona Gora, Lublinem etc. Wasze szkoly wyzsze sa slabiutkie.
        Poznan was bije pod tym wzgledem. Biej was ekonomicznie. Bije was pod wzgledem
        kultury. I genetycznie tez. Banda nierobow zza Buga.
        • Gość: Kierofca Bombofca Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.03, 04:16
          Lechita, bedac rodowitym Poznaniakiem, skreslam Cie niniejszym z listy. Twoj
          sposob myslenia jest kompilacja Ojca Dyrektora, Adolfa Hitlera i Zygmunta
          Wrzodaka. Won z Poznania. Przypuszczam, ze to samo z Wroclawfanem zrobi kazdy
          porzadny mieszkaniec zacnego miasta Wroclawia.

> Gość portalu: wroclawfan napisał(a):
          >
          > > chcialem po przyjacielsku ale z wami sie nie da.trudno tak wiec.WY POJEBAN
          > I
          > > SKURWIELE Z POZNANIA NAD POTOKIEM WARTA.SPOŁECZNOŚĆ WROCŁAWIA ZNACZY 100 R
          > AZY
          > > WIEZEJ OD WASZEJ ZBOCZONEJ, PEDOFILOWATEGO GNOJU W ILOSCI 570TYS.CI KTORZY
          >
          > > PRZYJECHALI DO WROCŁAWIA PO 1945 ROKU BYLI WSPANIALYMI WYKSZTALCONYMI LUDZ
          > MI
          > > KTORZY BRONILI TO MIASTO PRZED CHAMSTWEM I DYSKRYMINACJA PRZEZ WAS ,WARSZA
          > WE
          > > ITD.POZNAN TO ABSOLUTNE GOWNO CO WY ZNACZYLISCIE NA PRZESTRZENI WIEKOW CO?
          > NIC
          > > BYLISCIE PO PROSTU WIOCHĄ.ABSOLUTNE ZERO W ZNACZENIU GOSPODARCZYM I
          > > MILITARNYM.KOMUNA WAM WIELE DALA ALE CO Z TEGO SKORO WROCLAW POWSTAL NICZY
          > M
          > > PEGAZ Z POPIOLOW I NADAL JEST WIEKSZY OD WAS.WY MACIE KURWA JAKIS KOMPLEKS
          >
          > > UBZDURALISCIE SOBIE ZE COS ZNACZYCIE A TO GOWNO PRAWDA.JAK TO OKRESLIL
          > LECHITA
          > > TA BANDA "NIEROBOW" PRZEZ LATA PRACOWALA NAD WIZERUNKIEM WROCLAWIA MYSLICI
          > E
          > ZE
          > > LATWO BYLO ODBUDOWYWAC 85% ZNISZCZONEGO MIASTA ZAMGAC SIE Z POWODZIAMI I
          > > INNYMI KATAKLIZMAMY KIEDY WY WALILISCIE SOBIE KONIE.TA BANDA ODRZUTKOW ZZA
          >
          > > BUGU BYLA KONTYUOWATORAMI 500 LETNIEGO UNIWERSYTETU,WIELU ZOLNIERZY ORLAT
          > > LWOWSKICH I AK WALCZACYCH O TO BY JACYS WIESNIACY Z POZNANIA NAZYWALI ICH
          > > ODRZUTKAMI.LUDZIE CI BYLI POETAMI, PROFESORAMI I PREKURSORAMI W ODNAWIANIU
          >
          > > NOWO POWSTALEGO PANSTWA POLSKIEGO.TAK WIEC WNIOSEK NASUWA SIE JEDEN JESTES
          > CIE
          > > POPIERDOLONYMI DEBILAMI HUJAMI I GNOJAMI KTORZY NIC NIE WNOSILI W ROZWOJ
          > KRAJU
          > > A ABY ZAROBIC SPRZEDALIBYSCIE WLASNE MATKI JAKO KURWY DO NIEMIEC BY ZAROBI
          > C
          > > PARE EURO POPIERDOLENCY
          >
          > Wroclaw cos naczyljak byl niemiecki. Potem przyjechala banda, zktorych 99% to
          > genetyczne smiecie,odrzutki, nieudacznicy, i Wroclaw juz nic nie znaczy. Nic.
          > Uniwerytet wroclawski kiedys byl dobry. Teraz ci wasi profesorowie sa do
          kitu.
          > Jestescie za Zielona Gora, Lublinem etc. Wasze szkoly wyzsze sa slabiutkie.
          > Poznan was bije pod tym wzgledem. Biej was ekonomicznie. Bije was pod
          wzgledem
          > kultury. I genetycznie tez. Banda nierobow zza Buga.
          • bolek5 Re: Jeśli WBK się przeniesie... 18.03.03, 08:12
            Gość portalu: Kierofca Bombofca napisał(a):

> Lechita, bedac rodowitym Poznaniakiem, skreslam Cie niniejszym z listy. Twoj
            > sposob myslenia jest kompilacja Ojca Dyrektora, Adolfa Hitlera i Zygmunta
            > Wrzodaka. Won z Poznania. Przypuszczam, ze to samo z Wroclawfanem zrobi kazdy
            > porzadny mieszkaniec zacnego miasta Wroclawia.

Niestety, w każdej większej społeczności znajdą się jakieś nawiedzone męty.
            Wrocław, Poznań - bez różnicy. Najlepiej byłoby ich wszystkich wysłać na
            bezludną wyspę i niech tam sobie zakładają plemiona, rysują granice patykami na
            piasku, niech malują się w barwy klubowe i nienawidzą do woli. Niestety -
            niewykonalne ;). Póki co - jako rodowity Wrocławianin - mogę tylko przeprosić
            wszystkich Poznanianków za wybryki osób przypadkowo mieszkających w tym samym
            mieście, co ja.

Serdecznie pozdrawiam ;)

Bolek
            • Gość: bartek Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: 157.25.200.* 18.03.03, 22:44
              Co do umowy prywatyzacyjne to była ona skonstuowana w ten sposób, że prywatny
              bank ( WBK ) mógł kupić panśtwowy w tamtym okresie BZ, przyczym jednym z
              warunków umowy było zostawienie centrali połączonych banków we Wrocławiu.
              Osobiście bardzo lubię Wrocław i czuję się w tym mieście prawie tak dobrze
              jak w Poznaniu, i niestanowi dla mnie problemu czy centrala jest umieszczona we
              Wrocku czy w Poznaniu. Jednak w momencie kiedy się przeniosą do "Stolycy"
              pierwsze co zrobię to zrezygnuję z usług tego banku.
              Wszystko tylko nie Warszawa :)

Pozd.
              Bartek

• wpszemek Re: Jeśli WBK się przeniesie... 19.03.03, 10:56
                Ja też lubię Wrocław - zawsze miałem tam fjne kolezanki i dobrych kumpli, ale w
                sprawie banku jestem "pryncypialny". Żadnych sentymentów! Wolę, żeby centrala
                była w Warszawie niż we Wrocławiu. Co daj Boże-amen.
              • Gość: Pozhoga Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.man.polbox.pl 31.03.03, 16:37
                Gość portalu: bartek napisał(a):

> Co do umowy prywatyzacyjne to była ona skonstuowana w ten sposób, że prywatny
                > bank ( WBK ) mógł kupić panśtwowy w tamtym okresie BZ, przyczym jednym z
                > warunków umowy było zostawienie centrali połączonych banków we Wrocławiu.

Nie centrali - siedziby rejestrowej. Centrala jest w trzech miastach.

> Osobiście bardzo lubię Wrocław i czuję się w tym mieście prawie tak dobrze
                > jak w Poznaniu, i niestanowi dla mnie problemu czy centrala jest
                > umieszczona we Wrocku czy w Poznaniu.

Co to to nie. Siedziba rejestrowa określa gdzie spółka płaci podatek dochodowy.
                Obecnie we Wrocq. Centrala zatrudnia ludzi na najwyższe stanowiska - to ma
                spory wpływ na rynek pracy, zwłasza w Pniu czy Wrocq, gdzie jest on płyciuchny,
                no i jest jeszcze udział gminy w PIT.
                Z tego względu tak dla Pnia jak i Wrocka sprawa gdzie jest siedziba i centrala
                mają bardzo duże znaczenie.

Pzdr,
    • wpszemek Re: Jeśli WBK się przeniesie... 19.03.03, 13:50
      ...to ulokujemy nasze pieniążki u Pana Janka!

Od wtorku Bank Przemysłowy w Łodzi ma zarząd komisaryczny. Jest jednak
      inwestor, który chce ratować bank. 100 mln zł ma wyłożyć firma należąca do
      najbogatszego Polaka - Jana Kulczyka.

Komisja Nadzoru Bankowego odwołała zarząd łódzkiego Banku Przemysłowego. Jego
      miejsce zajmie trzyosobowy zarząd komisaryczny. Przewodniczącą została Bożena
      Chełmińska-Miernik, która wcześniej ratowała Bank Wschodni i Bank Częstochowa.
      Nowi szefowie są w komfortowej sytuacji. Znalazł się firma, która chce ratować
      Przemysłowy. Jest nim Kulczyk Holding należący do Jana Kulczyka.

- Inwestor potwierdził chęć przejęcia łódzkiej instytucji. Komisja Nadzoru
      Bankowego zobowiązała mnie do podjęcia z nim negocjacji - mówi Chełmińska-
      Miernik. Informuje też, że kwota którą Kulczyk chce wyłożyć na działalność
      Banku Przemysłowego to 100 mln zł. Rozmowy o warunkach dokapitalizowania mają
      potrwać tylko kilka miesięcy. - Sytuacja banku jest stabilna. Inwestor chce
      współpracować z miastem i pozostawić udziały gminy.

Przedstawiciele Kulczyk Holding zapewniają, że chcą przekształcić Przemysłowy w
      nowoczesną i rozwijającą się instytucję. Obiecują stałe wsparcie nie tylko
      finansowe, ale także w postaci wiedzy gospodarczej. - Liczymy też na dobrą
      współpracę z miastem - deklaruje Andrzej Wiśniewski, rzecznik prasowy Kulczyk
      Holding.

Kłopoty BP zaczęły się dwa lata temu, kiedy po raz pierwszy przyniósł straty.
      Złe wyniki spowodowały, że Komisja Nadzoru Bankowego zmusiła bank do
      opracowania programu naprawczego. Zakładał on właśnie znalezienie inwestora,
      który miał wyłożyć pieniądze na jego działalność. Jeszcze kilka tygodni temu
      wydawało się, że będzie nim włoska grupa Invesmart. Jej przedstawiciele
      obiecali dokapitalizować BP do 15 marca. W poniedziałek okazało się, że
      pieniądze nie wpłynęły. Czy tym razem nie będzie podobnie? - Deklaracje Kulczyk
      Holding wyglądają na poważne - mówi przewodnicząca zarządu komisarycznego.

KIM JEST JAN KULCZYK?

Ma 52 lata, mieszka w Poznaniu. Zajmuje 1. miejsce na liście najbogatszych
      Polaków i 3. na liście najbogatszych ludzi Europy Środkowowschodniej tygodnika
      Wprost. Jego majątek ocenia się na 1,5 mld dolarów. Po studiach prawniczych
      zapowiadał się na naukowca - zrobił doktorat i pracował w Polskiej Akademii
      Nauk. Jednak w 1981 r. z pomocą ojca - właściciela kilku spółek w Niemczech -
      założył jedną z pierwszych firm polonijnych ?Interkulpol?. Skrzydła rozwinął w
      latach 90. Dziś należący do niego Kulczyk Holding jest współwłaścicielem m.in.:

Telekomunikacji Polskiej

Autostrady Wielkopolskiej

PTE Dom

Skody Auto Polska

TUiR Warta

Kompanii Piwowarskiej

• psok Re: Jeśli WBK się przeniesie... 26.03.03, 16:21
      Znalzłem ciekawy artykuł.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030326/ekonomia/ekonomia_a_19.html
      • Gość: bart Re: A KTO BY CHCIAŁ W TAKIEJ WSI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 18:14
        nawet poznaniacy z tego banku chcą do Warszawy :)))))) tom :))))))))))
    • Gość: rew Re: Jeśli WBK się przeniesie... IP: *.CNet.Gawex.PL 29.03.03, 21:23
      wubek jest tak samo poznanski jak polski, teraz to nawet w nazwie nie
      ma "wielkopolski" a jedynie zostalo "w" w "banku zachodnim wbk". na razie mam
      tu konto, bo wsio gratis dla studentow, ale jak skoncze studia to sie do
      jakiegos elektronicznego przeniose :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka