mteulin 01.02.07, 07:33 Ale brzydactwo:( Klocek jak niskie bloki na ratajskich osiedlach. Przypomina mi też jakby powiększone radio z czasów komuny. Ten "piękny" brąz to głośnik a po prawej skala częstotliwości:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: go Rusza budowa galerii Malta IP: *.poczta.poznan.pl 01.02.07, 09:08 to miejsce straci swój urok..niestety.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.icpnet.pl 01.02.07, 09:09 Nie dość, że obiekt brzydki, to zakorkuje ruch w tym miejscu,a co gorsza nie jest specjalnie potrzebny, skoro o 10-15 minut jazdy jest Franowo. Oczywiście potrzeby konsumpcyjne stale rosną, więc zaraz ktoś mi tu będzie udowodniał, że musi mieć ze kilka minut bliżej do sklepów, ale uważam, że centra handlowe powinny obsługiwać poszczególne dzielnice i dla tego obszaru tę rolę spełnia już Franowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna 9626 Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 10:07 witam zdecydowanie wole ten mur niz to brzydactwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murrr Re: Rusza budowa galerii Malta IP: 83.238.246.* 01.02.07, 10:17 "Piękny" jest ten mur - buachchchaa. Fakycznie miejsce ma niesamowity urok :) buachachaa. Nie polemizuje o arcjitekturze, ale obecnie jest tam faktycznie bardzo "urokliwie" buachachaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 10:19 po co kolejne centrum handlowe?? kawałek do m1, niedaleko stary browar. No i korki będą - zrobią światła a kawałek dalej są na skrzyużowaniu z Polanką - ach - bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Światła 01.02.07, 11:28 O ile wiem, na ul. Polanka nie ma sygnalizacji w żadnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Babcia jeździła na Łazarz IP: *.hochtief.de 01.02.07, 17:55 No ja też nie wiem po co następny. Moja babcia jeździła na Łazaż ze wsi i było dobrze. Po co te wszysktie markiety, nie moglibyśmy się zatrzymać w XIXwieku??? Poznańczyki malutkie, całe życie będzie was stać tylko na zakupy na Bema z takim podejściem... tylko Bema już na szczęście nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Babcia jeździła na Łazarz 01.02.07, 23:43 A Ty skąd żeś się wziął?? W Niemczech jest mniej marketów niż u nas, więc o co Tobie chodzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew49 Re: Babcia jeździła na Łazarz IP: 213.156.113.* 12.02.07, 22:13 Przemawia przez Ciebie warszwka i jej slang. Wracaj tam do Azji skąd pochodzisz. Za Koninem jest już Azja. Kup sobie na tradycyjne śniadanie warszawskie śledzik i pół litra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rusza budowa galerii Malta IP: 217.168.129.* 01.02.07, 10:46 I to słodkie pierdzenie: "Głównym założeniem projektu jest stworzenie wyjątkowego miejsca dla Poznania i jego mieszkańców. Lokalizacja w pobliżu terenu parkowego, nad pięknym Jeziorem Maltańskim zobowiązuje" Zobowiązuje do czego??? Odpowiedz Link Zgłoś
kwolana turbo WAŁ 01.02.07, 11:12 kolejne wielkie centrum handlowe w centrum miasta?? = wielki wał. kto wydał pozwolenie na coś takiego? zresztą podejrzenia o to że ktoś wziął nieźle w łapę za zgodę na budowę tego shitu można wysnuwać nie tylko na podstawie lokalizacji, ale już samego wyglądu - ten projekt to dramat. do czego to ma niby pasować?? porażka. mam tylko nadzieję że nie przyczyni się to do całkowitej zagłady samej malty, nagłego napływu niepoważnych ludzi nad samo jezioro i jego zielone okolice. ale wiadomo, nadzieja matką... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Co za koszmar 01.02.07, 11:37 Znowu ci Sipińscy... Ich most Rocha w porównaniu z starym (prawdziwym) mostem Rocha wygląda jak makieta z kartonu. Teraz, kawałek dalej, "stare radio". Czy mi się wydaje, czy to jest kopia siedziby Apartu, tylko w innej kolorystyce? Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Rusza budowa galerii Malta 01.02.07, 11:50 No niestety. Dlatego niestety gdyż znowu pewnie w środku będzie to samo, te same sklepy co w innych centrach handlowych. A taki zwykły klient zamiast mieć wybór będzie miał tylko iluzję wyboru bo co za różnica czy kupi ciuchy Carry czy innych szmat w tym czy innym centrum handlowym? Po drugie co mi _znacznie_ bardziej przeszkadza to powstałe w przyszłości korki na majaka (Baraniaka), i kompletnie utrudniony dojad do tej części miasta gdzie mieszkam. Przepraszam czy u nas to jest normalne by stawiać centra handlowe i inne inwestycje kompletnie nie troszcząc się o zapewnienie komunikacji i przepustowości wokół nowej inwestycji? Ewidentnie albo ktoś nie ma rozumu w urzędzie miasta albo ktoś posmarował. Jedyną sensowną pod tym względem inwestycją jaką kojarzę jest M1. Powstała nowa trasa a centrum się dorzuciło. To co się dzieje później jak choćby King Cross czy Poznań Plaza to tylko imitacja rozwiązania problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nudziarze Za tyle pieniędzy można wybudować tor F1 . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:35 Po co nam znowu jakiś sklep z tymi samymi markami ? Nuda . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatuzi Re: Za tyle pieniędzy można wybudować tor F1 . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:40 a czy ktos was zmusza do kupowania w tym centrum ??, fakt teraz to tam jest urok niczym z alpejskiej wioski:)słynne kliny zieleni to słowa klucze w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Za tyle pieniędzy można wybudować tor F1 . IP: *.icpnet.pl 01.02.07, 15:11 do kupowania nikt nie jest w stanie mnie zmusić, ale do jeżdżenia tamtędy zmusza mnie życie i nie uśmiecha mi się sterczeć w korkach z powodu przerostu inwestycyjnych ambicji i konsumpcyjnych popędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Kliny zieleni - hahaha. IP: *.hochtief.de 01.02.07, 18:01 Kliny zieleni - na same te dwa słowa aż mi się robi wesoło. Słyszałęm że poznańczyki to by chcieli zalesić Stary Rynek żeby centrum się nie zadusiło. Możnaby przy okazji wprowadzić wypas jałówek na cytadele i w planie zagospodarowania, w ramach nawiązania do szlachetnej tradycji (a fuj, postęp, a fuj XXI wiek) wprowadzić wymóg stawiania drewnianych chat najwyżej o dwóch kondygnacjach! Wyjatek stanowiłby murowany Zamek Przemysława, w którym rządziłaby wszechwiedząca Królowa - Kretkowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:15 Mieszkam tuż obok i przyznam, że na początku byłem wielkim wrogiem powstania takiego obiektu. Nie uśmiechało mi się, że będą zjeżdzać się tłumy ludzi pooglądać ciuchy i zjeść pomiędzy spodniami a butami kolejnego fast fooda. Po zastanowieniu jednak sądzę, że wreszcie zostanie uporządkowany kawałek miasta. Koszmarny mur, na którym kilka osób straciło życie wreszcie zniknie. Liczę, że wreszcie zostaną wykonane chodniki w kierunku Malty (kto tam mieszka dobrze wie jak jest po deszczu). Czy to źle, że będzie blisko kino czy inna rozrywka? Podobnie jest z osławioną Łaciną! Łąki, a właściwie pastwiska dla kóz 10 minut od centrum miasta. Jedynie psy wyprowadzane przez swoich właścicieli mają się z czego cieszyć.. Tu nie zmieniło się NIC od 30 lat :(((((( Marzy mi się, że wreszcie ta część miasta będzie wyglądać schludnie, a nie jak obrzeża miasteczka na Białorusi. Druga sprawa, że wg planu zagospodarowania przestrzennego mają powstać nowe uliczki, a istniejące będą zmodyfikowane. Mieszkając obecnie na Katowickiej lub Polance chcąc dostać się do przedszkola na Oświecenia (300m) muszę nadkładać codziennie sporo kilometrów przez rondo Rataje lub dookoła Tysiąclecia. No chyba, że zaryzykuję przejażdżkę a la Camel Trophy przez polną dróżkę pod trasą katowicką narażając się na urwanie rury wydechowej (1 raz) lub mandat (2 razy).. Korki? Już teraz są korki na Baraniaka w kierunku Jana Pawła II. Sądzę, że rozwiązaniem nie jest ograniczanie powstawania nowych inwestycji, ale usprawnienie ruchu w okolicy. Wybudowanie dodatkowych pasów, zsynchronizowana sygnalizacja, a najważniejsze zlikwidowanie "ślepych" uliczek (Katowicka, Polanka, Milczańska, os. Tysiąclecia) stworzy wreszcie komfort w poruszaniu się w okolicy. mteulin napisał: > Ale brzydactwo:( Klocek jak niskie bloki na ratajskich osiedlach Hmm.. A lepsze 10-cio piętrowce na Winogradach? Rzecz gustu. Podobnie jak porównywanie szarego, odrapanego muru z nowoczesnym budynkiem.. Może i lepiej jak by powstało coś innego niż galeria, ale w powyższych postach nie dostrzegłem ani jednego konkretnego pomysłu. Łatwo krytykować i tkwić latami w marazmie narzekając, że "w innych miastach jest lepiej". A! I jeszcze pytanie: Czy miłośnikom starych murów nie przeszkadzją też ogródki działkowe na Katowickiej (stare i opuszczone oczywiście)? A nieco dalej (wzdłuż Baraniaka od Katowickiej do stacji benzynowej) jak się podobają baraki? Odpowiedz Link Zgłoś
qu_75 Re: Rusza budowa galerii Malta 01.02.07, 18:22 >zsynchronizowana >sygnalizacja, a najważniejsze zlikwidowanie "ślepych" uliczek (Katowicka, >Polanka, Milczańska, os. Tysiąclecia) stworzy wreszcie komfort w poruszaniu >się >w okolicy. z tym akurat nie moge sie zgodzic - to tylko zwiekszyloby i tak juz spory ruch na tych ulicach, a sa to ulice osiedlowe i nikt tu sobie nie zyczylby dodatkowego tranzytu, zreszta z tego co pamietam zgodnie z aktualnym planem zagospodarowania Katowicka ma byc zamknieta a Milczanska przedluzona do Inflanckiej nie ma co przesadzac, dojazd na wyzsze osiedla ratajskie i tak jest dobry, z powodu dodatkowych 5 czy 10 minut nie warto robic takiego halo co do tematu watku również obawiam sie jeszcze bardziej zatloczonych Baraniaka i JPII, ale trzeba wierzyc, ze ktos o tym jednak pomyslal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwertz Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.echostar.pl 02.02.07, 01:15 > >zsynchronizowana > >sygnalizacja, a najważniejsze zlikwidowanie "ślepych" uliczek (Katowicka, > >Polanka, Milczańska, os. Tysiąclecia) stworzy wreszcie komfort w poruszani > u > >się > >w okolicy. > > z tym akurat nie moge sie zgodzic - to tylko zwiekszyloby i tak juz spory ruch > na tych ulicach, a sa to ulice osiedlowe i nikt tu sobie nie zyczylby > dodatkowego tranzytu, zreszta z tego co pamietam zgodnie z aktualnym planem > zagospodarowania Katowicka ma byc zamknieta a Milczanska przedluzona do > Inflanckiej Mieszkam na Ratajach od urodzenia i zawsze były tu dziwne rozwiązania komunikacyjne: odcięte od świata os. Tysiąclecia (koncepcja kontynuowana jak widać na przykładzie Polanki i Katowickiej), odcięte od pozostałych os. Piastowskie, brak prostej drogi z np. Jagiellońskiego na Rzeczypospolitej.. Przykładów można wiele przytaczać. Lepiej wytyczyć kilka dodatkowych dróg (zamiast ślepych lub jednokierunkowych) co ułatwi poruszanie się KRÓTSZĄ drogą. Dzięki temu z głównych ciągów (JPII, Majak) zniknie masa krążących wokół Rataj samochodów i automatycznie ruch się zmniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Rusza budowa galerii Malta 01.02.07, 19:15 > Korki? Już teraz są korki na Baraniaka w kierunku Jana Pawła II. Sądzę, że > rozwiązaniem nie jest ograniczanie powstawania nowych inwestycji, ale > usprawnienie ruchu w okolicy. Wybudowanie dodatkowych pasów, zsynchronizowana > sygnalizacja Tylko jak? Jana Pawła II może i można poszerzyć tylko problem w tym że zarówno Rondo Śródka jak i Rataje mają swoją ograniczoną przepustowość. Tunel pod Maltą? Nie, przeż to absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic! Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:23 No więc niech będzie: Stare Radio! Tylko, kiedy w Poznaniu doczekamy się wreszcie czegoś naprawdę NOWEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.dyn.optonline.net 01.02.07, 22:14 serio ten budynek jest okropny! dlaczego same takie modernistyczne bryly powstaja? nie mozna to dodac jakiejs klasyki czy co? i rzeczywiscie, te same szmaty w kazdym centrum! jakas paranoja. to super ze miasto sie rozbudowuje ale trzeba troche pomyslu i pomyslunku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwertz Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.echostar.pl 02.02.07, 01:29 > serio ten budynek jest okropny! > dlaczego same takie modernistyczne bryly powstaja? > nie mozna to dodac jakiejs klasyki czy co? Klasyki? Tzn? Późne rokokoko? :) Daj spokój! Buduje się współczesną architekturę, a nie pseudoklasyczne potworki. Zresztą widziałem dużo więcej wizualizacji nowego obiektu i powiem Wam, ze robi niezłe wrażenie. Ta zamieszczona w artykule jest zdecydowanie fatalna i kompletnie nie oddaje chrakteru galerii. Zobaczylibyście parę ujęć, wiszący most nad jezdnią, zaplanowaną zieleń i połowa przeciwników zmieniłaby zdanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martini Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 10:39 Jak dla mnie to ten projekt bardzo pasuje do modernistycznej architektury Poznania - szczególnie do drugiego klocka w tej tajemniczej układance pt. Sheraton... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 00:04 Budynek może nie powala na kolana, ale pisanie, iż jest zwykłym blaszakiem, to już przesada. Elementy przyszłego centrum handlowego zostaną wykonane z bardzo dobrej jakości materiałów. Sam projekt opiera się na najlepszych wzorcach postmodernistycznych. Jeżeli komuś się nie podoba, proponuję wyjazd do Berlina. Co prawda tam bydynki powstają w zabudowie pierzejowej, ale same w sobie są przeciętne, np Akademia Sztuk Pięknych w Berlinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mantis1 Re: Rusza budowa galerii Malta 02.02.07, 08:49 dla mnie projekt ok, tylko dlaczego kolejne inwestycje w pzn to centra handlowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylas Re: Rusza budowa galerii Malta IP: *.echostar.pl 12.03.07, 08:32 Ale tych centrów sie porobilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Rusza budowa galerii Malta IP: *.icpnet.pl 28.01.08, 01:00 Chyba jednak niektórzy się mylili - z planów wynika, że przybędzie wiele nowych sklepów w naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
annamariaj Re: Rusza budowa galerii Malta 05.02.08, 13:31 Ale to jedno piętro mogli już sobie podarować.... a tak mamy kloc nad kloce :( A tak się pięknie zapowiadało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liza Szkaradna "galeria" Malta - wstyd dla władzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 12:01 Prezydent Kaczmarek z wiceprezydentem Majem i architektem miejskim Andrzejem Kurzawskim budowali blaszane markety niemal w centrum - CASTORAMA i in. na Winogradach, Piątkowie, SELGROS na Ratajach itp. Grobelny z kolejnymi architektami miejskimi Urbaniakiem i Nowakiem kontynuują tą radosną twórczość. Szczytem arogancji władz była zgoda na "galerię" Malta. Tuż nad jeziorem, obok niezłych obiektów dealerów samochodowych Hondy i Volvo, pomimo sprzeciwów Wojewody Dzuby, powstaje potężne 5.kondygnacyjne betonowe szkaradztwo "galeria Malta". Powstaje zaledwie 100 m od Łaciny, gdzie zapewne architekci pozwolą na budowę podobnych paskudztw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek praca w nowym centrum handlowym nad Maltą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:29 A mozna juz sobie zaklepać prace?:) jak tam to gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś