pawman 06.02.07, 20:43 niektorzy reprezentanci terenow na wschod od Konina, uwazaja ze Poznan lezy na tzw. ziemiach odzyskanych i ze nie sa to ziemie rdzennie polskie tylko pruskie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rys Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 22:47 poznaniaki to zarozumiałe skąpiradła które wyżej sr... jak mają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznański szkot Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.echostar.pl 06.02.07, 23:19 Gość portalu: rys napisał(a): > poznaniaki to zarozumiałe skąpiradła które wyżej sr... jak mają He, he, he.. My mówimy, ze jesteśmy gospodarni.. I dzięki temu dobrze nam się wiedzie.. A poważnie: dużo podróżuję i spotykam wielu ludzi i stwierdzam ,że nie jest z nami tak źle. Nasze skąpstwo to mit stworzony przez zazdrośników. Jeśli spotykałem ludzi gotowych wydrapać oczy dla paru marnych groszy to nigdy nie byli to Pyrlandczyczy. Pozdrawiam resztę Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 00:32 Zobacz sobie w najnowszym Wprost, jesteście na 12 miejscu w kraju pod względem posiadanych oszczędności, hahaha wasza gospodarność to mit a utrzymywaliście się dzięki składkom całego kraju na autostradę czy lotnisko. Zarozumiałe debile, na szczescie to już się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:03 Autostrada budowana była z prywatnych pieniędzy. Oszczędności nie mamy, bo inwestujemy, a nie chowamy do skarpety ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:23 Kto w banku pieniądze teraz trzyma jak o wiele bardziej są atrakcyjne fundusze. Ech ta tępota wschodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:30 Pisało tam właśnie m.in. o funduszach inwestycyjnych. Sam jesteś tępakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:36 po polsu mówi się: "było napisane" lub "napisano" a nie "pisało"...no, ale jako poznanianka może krakowianina nie powinnam uczyć polskiego?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:30 Czyli, że Wielkopolanie dobrze znają instrumenty finansowe. Wasz 2 wynik w Polsce, świadczy tylko o tym jak niska jest świadomość ludzi na temat instrumentów finansowych i metod pomnażania kapitału. Żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:31 Haha a jakby to Wielkopolska była 2 pod względem oszczędzania i inwestycji w fundusze to pisałbyś że to zachodnia gospodarność - jesteś żałosny i zaprzeczasz sam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.polkomtel.com.pl 07.02.07, 14:22 Moze jestesmy rozrzyutni, moze jestesmy niegosp[odarni, moze jestesmy na 12tym miejscu. Ale jedno nas rozni cool_kid. W kazdym z twoich postow udowadniasz forma swojej wypowiedzi jakim to jestes Wielkim. BURAKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 83.238.212.* 12.02.07, 16:07 Pozwole sobie zadac jedno pytanie... Jestes z Warszawy? Bo myslalem ze tylko tam takich baranow mozna spotkac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Nie karmić TROLLA cool_kid'a IP: *.icpnet.pl 17.02.07, 11:20 Człowik jest niepowaznym agresywnym szczeniakiem (niezależnie od wieku), któremu testosteron zalewa szare komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubot Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 83.225.77.* 27.08.08, 19:38 Dokładnie, czym innym jest skąpstwo, a czym innym oszczędność. Sam jestem z Poznania i wcale nie uważam, żebyśmy byli skompiradłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 11:04 no może i skąpstwo, ale to Wielkopolska z Poznaniem sa najbardziej rozwiniete gospodarczo w całej Polsce. a to "skąpstwo" moze wynika z tego ze my <tzn. nasi przodkowie> nie bylismy rusyfikowani i szanowalismy pieniadze i własnosci prywatne bo taki mielismy a nie jak w zaborze ruskim wszysko było wspólne czyli niczyje i nikt o to nie dbał, my znamy wartość rzeczy i je szanujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 07.02.07, 11:23 To czemu jesteście na 12 miejscu pod względem posiadanych oszczędności... hahaha kolejny mit pada. Kto płacił na autostradę A2, terminal w Ławicy, remonty dróg w waszym regionie. Jest dokładnie odwrotnie niż wy mówicie, pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gon się Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 81.210.14.* 07.02.07, 12:59 Białystok nam to wybudował ćwoku Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:24 Bo trzymają kąse na funduszach. W USA mało kto trzyma cokolwiek na lokacie. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:35 Jakie jest wyjaśnienie na wyższe bezrobocie niż nawet na Podlasiu (nie mowię już np. o zachodniopomorskim gdzie mimo wpakowania ogromnej kasy przez rząd jest 22% bezrobocia a na Podlasiu 13%), wyższej przestępczości, gorszych wyników egzaminów maturalnych, słabszej dostępności do nauki języków obcych w szkołach podstawowych. Dawaj śmiało, na pewno masz całą masę przekonujących argumentów :) Może okaże się że to właśnie tam są PGR-y, miasta-wyspy bezrobocia typu Łobez czy Świdwin (35-40% bezrobocia, np. w Mielcu albo Krośnie jest po 7%) i słabsi uczniowie. Ale na pewno zaraz usłyszę że u nas matury są fałszowane, bezrobocie jest niższe bo ludzie się nie zgłaszają do urzedu pracy a przestępczość jest niższa bo nie ma co kraść :) Taką własnie argumentacją sprawiacie że nikt nie ma ochoty z wami dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 13:45 Tragiczna polityka tamtejszych władz. Totalny brak wizji. Przykładem jest Marian Jurczyk, przy którym nawet Pruszon to geniusz. Poza tym ja przecież nie gloryfikuje w żaden sposób Zachodniopomorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 14:35 bi.gazeta.pl/im/1/3462/m3462621.jpg Artykuł o prognozowanym wzroście 11-12% był 12 grudnia 2006 r. w GW, mogę poszukać w archiwum tekstów gazeta.pl, problem w tym że nie pamiętam tytułu, ale spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 16:54 to jakieś starocie zapodajesz, wtedy Dolny Śląsk przeżywał stagnacje, inwestycje trafiały do Wielkopolski szerokim strumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 83.238.212.* 12.02.07, 16:12 Znalem pare osob z Podlasia, wszyscy wyjechali bo pracy nie bylo... Jedna z nich obecnie siedzi w Szwecji ;-) Tam gdzie nie ma ludzi, nie ma bezrobocia, ale na to ani Ty ani nasz kochany rzad jeszcze nie wpadl ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 83.238.212.* 12.02.07, 16:09 A kto placi na stolice? MY z naszych podatkow. Za friko maja w stolycy wszystko podstawione pod nos i rzucaja sie na innych. A o tym kto w tym kraju najbardziej okrada ludzi, gdzie zarabia sie najwiecej (mimo najmniejszej wiedzy), gdzie jezdzi sie najgorzej. O tym nikt nie wspomni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.S. Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.199.59.213.tesatnet.pl 11.02.07, 01:02 Z piratami drogowymi!!! Zabili mi dziecko na przejsciu dla pieszych ;( Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 06.02.07, 22:48 1. z pyrami 2. z oszczednym trybem zycia 3. z "tej" Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 00:03 "Ty się zając śmiej" A ja naprawdę spotakałem kiedyś (tyle, że nie za Koninem, ale dalej) w Bukareszcie Polaka z Siedmiogrodu osiadłego w Rumuni, który AUTENTYCZNIE ZDZIWŁ SIĘ SKĄD JA POZNANIAK ZMAM JEZYK POLSKI. Dziadek pochodził gdzieś z początku XX wieku, ale wtedy miał około siedfemdziesiatki. Więt to nie była skleroza, ale takie pojecie o Poznaniu. Kiedy mu tłumaczyłem, ze przeciez Poznań to Polska. Odpowiedział, "no tak, należycie do Polski, pewnie w szkole musicie mówić po Polsku, ale w domu, to po niemiecku". I to naprawdę PRAWDZIWE WSPOMNIENIE. Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 11:33 Kiedys jadac pociagiem z Warszawy do Berlina, moj wspoltowarzysz podrozy (z Wroclawia) powiedzial, ze w jego miescie poznaniakow nazywaja krzyzakami. Zapytalam dlaczego i odpowiedzial, ze Poznan to poniemieckie miasto, majace niewiele wspolnego z Polska. Jakie bylo jego zdziwienie, ze pierwsi krolowie piastowscy sa pochowani w katedrze poznanskiej i ze wlasnie tu sa poczatki panstwa polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Z brakiem toalet publicznych .. 07.02.07, 00:22 ... w centrum miasta. Jak kogoś przydusi, to musi iść "za stodołę", a kijami to odgania się od straży miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
tytus62 Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 00:23 750 lecie lokacji Poznania było dobrą okazją, aby się zaprezentować jako miasto.Niestety, powierzanie kolegom odpowiedzialnych zadań marnie się kończy (choć koncert Petera Gabriela-tu chylę czoła) Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Opinia z Galicji nt. Poznania 07.02.07, 00:31 Najnowszy Wprost: "Drogą Bawarii idą województwa tzw. polskiej ściany wschodniej. Już dziś radzą sobie lepiej od tych z zachodu - mają mniejsze bezrobocie, rozwijają nowocześniejsze gałęzie przemysłu, największe miasta zajmują czołowe lokaty w rankingach poziomu życia, a mieszkańcy zgromadzili na kontach bankowych większe oszczedności niż w województwach zachodnich. Do tego uczniowie ze wschodu kraju lepiej zdają matury, a siedmiolatki mają zdecydowanie lepszy dostęp do nauki języka angielskiego. (...) W latach 1950-1985 na województwa Polski wschodniej przypadało 0.1% centralnych inwestycji. Podobnie było w III RP." Poznań kojarzy mi się z zarozumiałymi dupkami, niemiłymi ludźmi o naturze awanturników, czepiającymi się o byle co, ograniczonymi i zaściankowymi. Nie czuję żadnej więzi z tymi ludźmi i prędzej Wiedeń albo Lwów uznaję za swój kraj niż to poniemieckie miasto bez wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawman Re: Opinia z Galicji nt. Poznania 07.02.07, 00:45 o wlasnie m.in. o taki przypadek mi chodzilo, taki typowy azjata Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: Opinia z Galicji nt. Poznania 07.02.07, 09:07 100% prawda o posen, śmieciu :) Póki co to galicyjski Kraków jest bardziej europejski niż prowincjonalny nudny posen. Bez pozdrowień. Odpowiedz Link Zgłoś
mantis1 Re: Opinia z Galicji nt. Poznania 07.02.07, 09:15 to wyjedz z tego miasta skoro nie czujesz zadnych wiezi z mieszkajacymi tu ludzmi swoje kompleksy lecz chlopaczku w Pcimiu Dolnym, w koncu tam znasza slotysa i Pania z PSS, jestes ustawiony a tu znaczysz nic. po co sie meczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Re: Opinia z Galicji nt. Poznania IP: *.backiel.com.pl 07.02.07, 09:50 cool kid - to duma podkarpacia - gościu z Rzeszowa prawie jak trol aron2004 - pewnie pamietacie jego wycieczki na forum Poznanń (ostatnio cześciej obaj bawią we Wrocławiu) pozdrawiam Poznań :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pawman hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci piana bo 07.02.07, 14:49 nie mozesz zniesc tego ze jestesmy lepsi od tego twojeg stepu:) i troche szacunku do starszych, bo gdyby nie ten pies co mnie wyprzedzil na schodach do burdelu to bylbym twoim ojcem, smieciu:) Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia 07.02.07, 14:58 Mam 20 lat i mam w Galicji wszystko o czym marzyłem - dobrą pracę, studia na fajnej uczelni, przyjaciół. Dziękuję losowi że nie mieszkam wśród ponurych, zadufanych w sobie poznaniakow :) To właśnie wasze poczucie wyższości (głównie widoczne poprzez popisy w internecie bo na co dzień jesteście tchórzliwi) sprawia że cały kraj was nie lubi i uważa za buraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia IP: *.backiel.com.pl 07.02.07, 15:01 ej człowiek - ty te 20 lat masz już od paru lat, a chyba w zeszłym roku na jakimś forum pisałeś ze masz 21 - opanuj się :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawman Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia 07.02.07, 15:04 czujemy sie lepsi, bo tacy jestesmy a tobie jest z tego powodu glupio i nie mogac tego przezyc, wylewasz swoje zale na naszym forum, buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia 07.02.07, 15:06 To pochwal się ty "lepszy" ile znasz języków, co osiągnąłeś w życiu, ile zarabiasz i gdzie mieszkasz. Okazałoby się zapewne że jesteś zadufanym w sobie dupkiem, gorszym ode mnie i wielu mieszkańców Galicji i Krakowa. Nie chce mi się zresztą dyskutować ze śmieciem z poznania więc żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
pawman Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia 07.02.07, 15:09 wreszcie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:40 brawo...podziękuj losowi, ze nie skończyłeś wśród poznaniaków. sa nad wyraz dziwni, egoistyczni, zapatrzeni w siebie...jestem porazony ich postawą zakłamaną, wywyższaniem sie ponad innych....szczególnie kobiety, takie to zootechniczki podające sie za "prawniczki" zdobywają sobie uznanie poznaniaków poprzez...hmmm....dawanie, każdemu...w tym mężowi...hehe i uważają sie za swoiste poznańskie m.monroe....a takimi sa tylko przed swoim własnym lusterkiem. szok....co sie dzieje w tym miescie :( ! :( ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:59 abc, ty lepiej sprawdz czy syfa nie zalapales od twojej starej po tym jak cala twoja okolica sie z saimonem puszczala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 10:14 radziłbym mężom poznanianek , sie przebadać, bo taki jeden lubi dogadzać mężatko bardzo często, hehe...raz się nawet minęły na schodach. drań i kutasik to skończony, wy chłopy powinniście sie za niego zabrać...i mu skrórkę przestrzepać.... Odpowiedz Link Zgłoś
3telnick Re: hehe, wytrzyj sie bo sie oplules, bije ci pia 14.02.07, 15:25 Mając ukończone liceum i studiując powinieneś już wiedzieć, że w języku polskim forma poprawna to "było napisane", a nie "pisało". Ale może się czepiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobrzan AZJATA! :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 21:18 i to sie nazywa "azjatycka kultura":D wracaj do siebie, frajerku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Opinia z Galicji nt. Poznania IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 07.02.07, 11:24 Typowy Poznaniak hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Opinia z Galicji nt. Poznania 07.02.07, 11:29 cool_kid napisał: Nie > czuję żadnej więzi z tymi ludźmi i prędzej Wiedeń albo Lwów uznaję za swój kraj niż to poniemieckie miasto bez wyrazu. Sugeruję przeprowadzkę do któregoś z wyżej wymienionych miast, bądź zmainę obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Opinia z Galicji nt. Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:45 uznanie za .... prawdziwy, szczery i jakże trafny krytycyzm poznaniaków. uwierz mi najgorsi sa przyjezdni, którzy zamieszkali w poznaniu i zaczęli się wywyzszać, nadymac...uwazac, ze wszytsko im wolno...a tak naprawde ludziom mieszkającym w poznaniu nie sa bliskie zasady bezinteresowności, wzajmenej pomocy...zrozumienia, grunt to uważać się za lepszego... bywałem w róznych miejscahc Polski i tutaj spotykam sie z najbardziej patologicznymi zjawiskami "antyspołecznymi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Re: Opinia z Galicji nt. Poznania - Kontra IP: 83.238.130.* 08.02.07, 15:54 Czytam te posty w tym wątku i przecieram oczy ze zdumienia, jak to ludzie się potrafią zacietrzewić i bzdury nawzajem o sobie wypisywać! Jakby tylko stereotypami myśleli, po prostu ręce opadają…. Wtrącę więc może moje 3 grosze bo sam jestem z Zachodniej Małopolski, spędziłem kilka lat w Krakowie, potem w świecie, a od kilku lat mieszkam w Wlkp. (pewna Poznanianka złowiła mnie kiedyś za granicą i przywiozła jako trofeum do Pyrlandii :-) Spotkałem w Wlkp.. poprzez pracę i prywatnie wielu ludzi z Poznania i okolic, w tym także ortodoksyjnych Poznaniaków po latach pracy w Ceglorzu – mogę stwierdzić, że jest wśród nich tyle samo sympatycznych, porządnych ludzi ile w Krakowie i okolicach bądź za granicą gdzie mieszkałem ( procent niesympatycznych buców, ciuli, różnej maści leni bądź pijaczków jest zresztą również podobny ). Po prostu ludzie jak wszędzie w świecie. Dla mnie Pyry różnią się jedynie tym, że mają zabawne słowa, zwroty i akcent (na odwrót wychodzenie na pole, weka, golonko itd. jest dla Pyr zabawne) jak również swoje potrawy regionalne i zwyczaje. Oczywiście z innych części naszego kraju raju – ze Śląska, z Wrocka, Łomży, Bydgoszczy, kieleckiego, rzeszowskiego też dużo fajnych ludzi poznałem! Tolerancji dla siebie wzajemnie wszystkim Państwu życzę! Wracając do tematu „ Z czym się Polakom …” to zanim poznałem moją Poznaniankę i tu pierwszy raz przyjechałem, kojarzył mi się Poznań następująco: - Poznań, Gniezno Ostrów Lednicki = początki państwa Piastów, walka o Polskość przeciw Prusakom poprzez rozwój ekonomiczny i kulturalny, Powstanie Wielkopolskie 1918, Czerwiec 56 (te skojarzenia dzięki zainteresowaniu historią), - piękny renesansowy ratusz poznański (z planszy TV Poznań), - kabaret TEY , pyry, zakłady Cegielskiego, Targi i Malta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkpolanin Re: Opinia z Galicji nt. Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 23:55 poznaniacy to równi goście i wiem ,że nienawidza krawatów (wieś warszawa) jedno jest pewne poznań jest o wiele bardziej czystym miastem niz ta nasza niby wielka stolica i co najwazniejsze to kaczki nie lataja po mieście i nie robia taiego syfu jak w warszawie co udziela sie całemu krajowi Odpowiedz Link Zgłoś
simon369 Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 01:18 hmm . . . rzeczywiście Poznań nie jest taki wspaniały - jak nam się wydaje czasami - choć ten przykład o dziadku z Rumunii jest pozytywny ha ha - gdyby nie powstanie, jedyne wygrane ha ha - to może bym pisał teraz po niemiecku i nie oglądał śmierdzących ryjów w newsach telewizyjnych ! A co do naszego miasta - to chyba nie jest tak źle, ale mogłoby być o wiele lepiej - nieststy jesteśmy skazani na kolejne lata z Grobelnym i pewnie za dużo pozytywnych rzeczy się nie wydaży niestety ! :( :( :( A jeśli chodzi o koziołki - to bardzo fajny symbol i cieszę się, że są na pierwszym miejscu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAG Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.07, 11:17 Dla mnie Poznan to jedyne fajne miejsce, bo tu sie urodzilem i tu umre! A fajnosc nie polega na tym co sie ma a czego nie, ale na tradycji i zwyczajnym przywiazaniu i milosci do danego miejsca! Dla mieszkancow Mosiny to Mosina jest najfajniejsza! :-) Ps. Szkoda ze nie rozpowszechnia sie ze to w Wielkopolsce powstala Polska panstwowosc i to jezyk polan zamieszkujacych Wielkopolske stal sie naszym jezykiem narodowym :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 07.02.07, 11:27 Podaj przykłady wielkich Polaków z waszego miasta, albo powiedz na terenach którego zaboru po 1918 roku zezwolono miastom na posiadanie samorządow. Zresztą Piłsudski i inni nie chcieli was w Polsce i bardzo żałuję że się przyłączyliście do tego kraju, jak i większość Polaków. Nie reprezentujecie sobą nic szczególnego (sami sobie wmawiacie wyszukane zalety), a jesteście nudni, zadufani w sobie, ponurzy, pozbawieni wyrazu. W ogóle nie pasujecie do Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAG Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.07, 11:33 Tak, tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozue kojarzy się z pięknymi dziewczynami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 11:40 we wrocławiu i poznaniu są najwspanialsze i najmilsze dziewczyny,jestem fachowcem wiem co mówię,pozdrowienia z wrocka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: kojarzy się z pięknymi dziewczynami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:49 hehe...moze w ewrocłąwiu, ale nie na pewno w poznaniu....hehe chłopie przejrzyj na oczy!!!!!!!!!!!!!!! poznań to zbiorowisko tandeciar o włosach blond, skórzy wypalonej w solarium, białych ciuszkach.....obrazą kobiet i zakąła społeczną sa blond zootechniczki podające się (jak to poznaniaki) za...prawniczki...hehe uwierz mi: dobrez, bardzo dobrze dają każdemu, w tym własnemu meżowi, jeslibyć szukał kogoś na sobotnią noc....mogę podac telefon....a i spokojnie, maż (6 miesiecy po slubie)....jest zapewniany że jego żonka tańcuje z koelżankami w jendym z klubów....a ona......I TAK TO JEST Z POZNAńSKIMI DZIEWojami.....ale na szczeście zdarzają sie wyjątki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatuzi Re: kojarzy się z pięknymi dziewczynami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:11 Ty abc wypadłes z okna gdy byles malutki ze piszesz jak potłuczony , chłopie idz na podkarpackie forum a nie tu swoje fekalia serwujesz , smierdzi Ci z ust a ty udajes playboya co to wyrywa panienki, znawca sie znalazł radze wyłaczyc kompa bo ostatnie komorki mozgowe wraz z plynem ulegaja degradacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: kojarzy się z pięknymi dziewczynami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 10:11 hehe...dooobre, ale ani upadku z okna ani nieprzyjemnego zapachu z ust...nie zarejestrowałem ani ja a tym bardziej moje otoczenie......takie życie niektórych poznanianek...to fakt...nie wspominajac o poznaniakach chłopakach, tak wiec jeśli masz dziewczynę a jeszcze gorzej żonę....uwazaj na pewnego poznaniaka...ponoć 5 minut mu wystarczy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozue Re: kojarzy się z pięknymi dziewczynami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:34 kurde,abc, nie jesteś ty czasem amatorem innych jabłuszek ,co?tak o dziewczynach i to najpiękniejszych ,może napisać tylko "ciepły brat"nie pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: kojarzy się z pięknymi dziewczynami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 10:08 hehe....wczoraj, jenda z "poznanianek" przybyłuch z Karpacza....hehe....mówiąc meżowi, ze lezie na zakupy....puściła sie z takim jednym poznaniakiem, a na scjodach minęła jego dziewczynę....czy to nie patologia.....a teraz napie.. na GG innym poznaniankom opowiadjaąc, jaki dobry w łóżku jest "Mati"....i co mylę się mowiąc tak o dziewczynach....budować rodzinę, być mądrą, zdrową kobietą to...jak się okazuje niecuekawe dla poznanianek (ale tych przybyłych ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozue Re: kojarzy się z pięknymi dziewczynami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 10:55 abc ,to co podejrzewałem jest faktem,a kysz a kysz z tego forum,nie lubię dewiacji Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 11:35 Masz racje, nie pasujesz do nas:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAG Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.07, 11:41 Pewnie nie wiesz ze w bitwie warszawskiej 1/4 wojsk to byly wojska Wielkopolskie swietnie wyposazone i wyszkolone za pieniadze wielkopolan a nie jakiegos tam Pilsudskiego. Gdyby nie oni szczekalbys jak pies! I pewnie nie znasz np. Wladyslawa Zamoyskiego ktory kupil twojej polsce Zakopane!? Zalosny jestes polaczku! Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kid Re: debili nie sieja 07.02.07, 15:00 Nie macie żadnego wkładu w polską kulturę czy tradycję, jestescie tylko odpadem na siłę przylączonym do tego kraju i większość ludzi ma was dość. Wszyscy wielcy Polacy pochodzili z Galicji albo Litwy a wy jesteście podróbkami Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: left Re: debili nie sieja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:14 A ty nie miałeś czasem mordy zamknąć, dupku zakompleksiony? Ciekawe, z czego rodzą się takie kompleksy? Egzamin końcowy w przedszkolu tu oblałeś czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pils Re: debili nie sieja IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.07, 01:53 Zacznij szczekać po litewsku już czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Cool_kid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 17:23 Ty zakompleksiony chlopcze. Jednak jest to prawda co o Was mowia. Czy Poznaniacy wchodza na fora krakowskie i na sile probuja udowodnic ze sa lepsi od nich? Cos w Poznaniu musi byc ze wszyscy nam zazdroszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maraz Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 17:18 Dziekuje bardzo. Dawno nikt mi tak milych slow nie powiedzial jak ty. Ciesze sie ze wy tez widzicie to ze nie pasujemy do tego marnego kraju w ktorym rzadza wybrani na wschodzie (prawdziwej Polsce?) bracia blizniacy. Poprostu nie pasujemy do was, ludzi zacofanych i biednych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stad nasz rod Chlapcze! IP: 83.71.142.* 08.02.07, 02:23 Gość portalu: As napisał(a): > Podaj przykłady wielkich Polaków z waszego miasta, albo powiedz na terenach > którego zaboru po 1918 roku zezwolono miastom na posiadanie samorządow. Zresztą > > Piłsudski i inni nie chcieli was w Polsce i bardzo żałuję że się > przyłączyliście do tego kraju, jak i większość Polaków. Nie reprezentujecie > sobą nic szczególnego (sami sobie wmawiacie wyszukane zalety), a jesteście > nudni, zadufani w sobie, ponurzy, pozbawieni wyrazu. W ogóle nie pasujecie do > Polaków. Zanim zenujaca ingorancja twoja zwiedzie cie w odmety majaczen o istocie polskosci pozwol, ze oswiece cie wiadomosciami z zakresu historii dla klas czwartych szkol podstawowych. Wyobraz sobie, ze ta twoja Polska to sie zrodzila nad Warta, szczatki doczesne pierwszych jej wladcow i biskupow spoczywaja w poznanskiej katedrze, a Orzel Bialy to podniesiony do rangi narodowego godla herb poznanskiego ksiecia i pozniejszego krola Polski Przemysla II. A jak chcesz sie bawic w jalowa wyliczanke pt. "Podaj przyklady wielkich Polakow z waszego miasta" to cie musze zalamac, gdyz w stolicy Wielkiej Polski tylko tacy mieszkaja. :))) Dobrze odkarmieni, czy co. Prosze, Asie: Stanisław Barańczak Zygmunt Bauman Boleslaw Chrobry Hipolit Cegielski Dezydery Chłapowski August Cieszkowski Antoni Czubiński Roman Dmowski Franciszek Dobrowolski Tytus Działyński Małgorzata Dydek Ewaryst Estkowski Maksymilian Jackowski Jan A.P. Kaczmarek Krzysztof Komeda Antoni Krzyżanowski Gerard Labuda Karol Libelt Włodzimierz Łęcki Andrzej Maleszka Karol Marcinkowski Władysław Markiewicz Teofil Matecki Maciej Mielżyński Mieszko I Małgorzata Musierowicz Janusz Pałubicki Gustaw Potworowski Edward Raczyński Cyryl Ratajski Antoni Radziwiłł Michał Szczaniecki Józef Struś Stefan Stuligrosz Rafał Szukała Mirosław Szymkowiak Lech Trzeciakowski Jan Węglarz Jozef Wybicki Florian Znaniecki Tadeusz Zwiefka Maciej Żurawski Pawel Edmund Strzelecki A teraz encyklopedia do reki i jechane, kto zacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Chlapcze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:23 chłopie, z tymi nazwiskami, to trochę pojechałeś....hehe....wybacz, niektórzy: nie przyznalwali sie zbytnio do poznańskiego pochodzenia, nie byli zbyt dumni...reszta wzięła nogi za pas czem prędzej i się wyniosła...a z niktórych...hmmm...aż taka dumna bym nie była...aha i zapomniałes o abp Julku Paetzu...hehe (nawet nie wiem, czy dobrze nazwałam..ale mnie to...;).....a niejaki matecki...to chyba ten z ulicy rybaki, którego motto jest: "mężatki się najlepiej r...ają"....zawlaszcza jesli sa zootechniczkami-prawniczkami......A TY CZłOWIEKU żONATY...zastanów się nad peanami na cześć poznaniaków, ktorzy kształtują obraz tego miasta ...i jego mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarik Re: Chlapcze! IP: *.eastlink.ca 14.02.07, 19:17 Ten matecki, o ktorym wspominasz to akurat najwiekszy palant i nieudacznik, jakiego mozna sobie wyobrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pils Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.07, 01:48 Dlatego nie poważam marszałka P. Gdyby nie Polanie mieszkańcy z poza kraju Warty mówiliby o sobie my litwini, białorusini, a może rosjanie. Jest ze mnie PYRA z krwi i przodków, ale i tak uważam, że miasto godne miana naszej stolicy ze względu na historię to Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 11:50 Z pedałami i zboczeniami vide Paetz,Krollop itp. Odpowiedz Link Zgłoś
z00ropa sknery z Was ;) 07.02.07, 13:32 no i oczywiscie z PYRAMI i czymśtam z glancem, bimbą, baną i innymi takimi śmiesznymi słowami, które sprawiają, że normalnemu szczecinianowi ciężko jest Was zrozumieć hihi Odpowiedz Link Zgłoś
omnibus81 Re: sknery z Was ;) 07.02.07, 13:42 a wy w szczecinie macie na forum trolla abszytfikanta -fuj łatwo przez niego całe miasto znienawidzieć Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 19:06 WY niestety nie macie odwagi ujawnić swoich zboczonych kleryków - bo przecież powiedzieć źle o księdzu, to świętokradztwo - jak powiedziała dla telewizji pewna pani z Podkarpacia. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_s10 [...] 07.02.07, 15:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
merella Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 07.02.07, 17:17 Przeczytalam wszystkie Wasze opinie, nie zgadzam sie z wiekszoscia z nich. Poznan to swietne miasto, bardzo fajni ludzie. Czy osoby, ktore pisza o nudnych poznaniakach i miescie bez wyrazu, swoje opinie wystawiaja na znajomosci nas, czy moze raczej na podstawie znajomosci z jednym czlowiekiem lub calkowitej nieznajomosci mieszkancow naszego miasta??? Cokolwiek piszecie, piszcie to uczciwie, chyba, ze macie satysfakcje z tego, ze walniecie wulgarnym sloganem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true A z tym, że nie sramy na siebie... IP: *.bredband.comhem.se 07.02.07, 18:31 Poznaniak to ktoś kto tutaj mieszkał, studiował albo zamierza mieszkać. Poznań jest słynny właśnie z Poznaniaków, którzy nigdy i pod żadnym pozorem nie srają ani na siebie ani na swoje miasto (no może z wyjątkiem kilku "słynnych" osób). Poznań jest jeszcze słynny z tego, że wg. ogólnopolskich mediów po prostu nie istnieje i nie znajduje się w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avenarius Re: A z tym, że nie sramy na siebie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:09 Noo..kolego...podniosłeś mój optymizm wyżej, niż podobno Poznaniak potrafi n.sr.ć :)) Ja w Poznaniu mieszkałem raz...potem drugi; i niedługo będę mieszkał znów. Żałuję tylko, że nie urodziłem się właśnie tutaj. Ale kocham to miasto...i mam nadzieję zdechnąć właśnie w nim ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posener Koziołki powinny trykać się co godzinę... IP: *.icpnet.pl 08.02.07, 10:44 Tylko wtedy mogą się stać tak popularne jak hejnał mariacki. Kto za? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Re: Koziołki powinny trykać się co godzinę... IP: *.backiel.com.pl 08.02.07, 11:15 hejnał jest co godzinę grany? (nie wiem) a ponoc im dłużej sie na coś czeka tym bardziej smakuje zostawcie jak jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S'Kubaka Cool_kid to strasznie zakompleksiony człowieczek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:11 Gada jakby za dużo słuchał Radia Maryja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa2m Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.07, 15:03 Ciekawe, ze taki artykul a tyle nienawistnych postow wobec Poznania i poznaniakow. Jakas trauma? Jak to sie sklada ladnie.... akurat mam bardzo negatywne wspomnienia z Wroclawia i to w duzej mierze z okresu mojej wspolpracy z firma ktora robi te badania. Generalnie wsrod wroclawskich kooperantow niesolidnosc, i taka prosta ludzka zlosliwosc, nie wiem, z czego to wynikalo. Traktowanie ludzi jak poddanych - a ja jestem koordynatorem, wiec zastanawiam sie jak sa traktowani zwykli pracownicy. Ale nie chodzi o te firme, proba zalatwienia czegokolwiek podczas mojej wspolpracy z "wroclawiem" (wroclawskimi partnerami) zalamywala, dzisiaj nie chce miec z tamtejszymi firmami do czynienia. Po pierwsze, nie bardzo wierze w rzetelnosc tych badan, bo wiem jak podwykonawcy IMASa "przykladaja sie" do rzetelnego doboru proby-ale sie nie dziwie, jesli spojrze ile sie w tej branzy placi we Wroclawiu. Moze np byc ze ta mala jak na Polscke proba 500 osob to tylko proba zalozona, nie zrealizowana. Po drugie, poczekajcie na wyniki nastepnych miast, z czym sie one kojarza ludziom. Moze poza Krakowem i Warszawa, to z reszta bedzie problem. No, moze po badaniach wroclawskiej firmy wyjzie ze Wroclaw to Eldorado Polakow, i zadne miasto mu nie dorowna :) :) :) ha ha... Natomiast frajerom, co sie tutaj wyzywaja nad Poznaniem, przypomne ze Poznan na klase inwestycyjna A i jest razem z Warszawa jedynym miastem, gdzie tez okoliczne miasteczka zalapaly sie klasy A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Wrocław Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.07, 15:20 A to ciekawe,bo ja mam kolegę u mnie we Wrocku który twierdzi to samo ale o Poznaniakach.Pracował w dużej fabryce pod Poznaniem i twierdzi że z Poznaniakami ciężko się współpracuje,nie można się dogadać i po roku pracy zrezygnował a znalazł pracę we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW dawny łodzianin Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 212.191.172.* 08.02.07, 15:35 marco 07.02.07, 17:23 "Ty zakompleksiony chlopcze. Jednak jest to prawda co o Was mowia. Czy Poznaniacy wchodza na fora krakowskie i na sile probuja udowodnic ze sa lepsi od nich? Cos w Poznaniu musi byc ze wszyscy nam zazdroszcza..." Może nie na krakowskie, ale na łodzkie na pewno... Wasz Poznań jest tak żałosny, jest tak mały i tak prowincjonalny, że szkoda słów!! Gdybym miał się kiedykolwiek wyprowadzić z Łodzi(ale tego nigdy nie zrobię, bo to świetna, doskonała metropolia) to zamieszkałbym w Krakowie, bo to miasto o wile bardziej przyjazne. Poznaniacy gadają tylko jacy to oni są gospodarni, ale to nie w Poznaniu inwestują giganci, jak DELL w Łodzi, czy Motorola w Krakowie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walduś Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 22:07 No tak, a i łowców skór na światowym pozimie macie - Blade Runner wysiada, pocieszną samosexaferę :))) Faktycznie pogratulować światowego poziomu łódzkiej metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW dawny łodzianin Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 212.191.172.* 08.02.07, 23:52 Sorry, sexafera nie działa sie z Łodzi, tylko dochodzenie w tej sprawie prowadzi łodzka prokuratura, z reszta bardzo sprawnie, co swiadczy o jej profesjonalizmie... PS Na twoim miejscu nie przywoływałbym sexafery, bo mieszkasz w mieście gdzie wykorzystywano seksualnie małych chłopców z Poznańskich Słowików! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertoli Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 01:57 gdybyś choć trochę poszperał w starych informacjach to wiedziałbyś, że afera z dyrygentem - pedofilem miała miejsce w chórze POLSKIE SłOWIKI, od Poznańskich to Ty się odstosunkuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW dawny łodzianin Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 212.191.172.* 11.02.07, 19:30 Poznańskie, polskie... Co za różnica?! Ale cała afera była w Poznaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 10:49 Łodzianie są sympatyczni ale miasto to jeden wielki syf. Powinniście troche więcej o nie dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S'Kubana Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 22:02 Może kolega słabo mówił po poznańsku, stąd nieporozumienia ? :))) Chętnie udzieliłabym mu korepetycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 09.02.07, 01:22 Poznań to żałosne robotnicze miasto pełne ponurych zapatrzonych w siebie gburów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 10:44 Masz rację Polaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:04 Dyskusja z większością "krytykantów" w tym temacie nie ma najmniejszego sensu. Żenujące wypowiedzi same siebie dyskwalifikują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boszzzz Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają... IP: 155.140.122.* 09.02.07, 11:18 i to bezintersownie... żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Wrocław Re: A gdybym się kiedyś urodzić miał znów... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.07, 11:37 ...tyyyylkoooo we Wrocławiuuuu! Żadne miasto nie ma tak pięknego Ratusza,Rynku,Dworca Głównego,Panoramy Racławickiej,Hali Ludowej{wpisana do Unesco},pięknej Odry i tyle zieleni co u nas we Wrocławiu.Inwestycyjnie przeganiamy "lajkoników",poznaniaków,na pewno łodzian a nawet warszawiaków gdzie życie jest drogie i bardziej uciążliwe. To u nas będzie niedługo największy wieżowiec w Polsce 51 piętrowy SKY TOWER oraz największy w Polsce Akwa Park. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S'Kubana Re: A gdybym się kiedyś urodzić miał znów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 12:25 ... i najwieksza dziura w jezdni ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sięsie Re: A gdybym się kiedyś urodzić miał znów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 12:11 widać że jesteście potomkami tych ze wschodu, liczy się tylko ilość (największe, najwięcej) a nie jakość, Odpowiedz Link Zgłoś
lillehammer Re: Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają. 09.02.07, 13:25 Nie bardzo rozumiem sens wiekszosci wypowiedzi:pytanie bylo z czym Ci sie kojarzy Poznan , a nie jak , i kto w Polsce gra pierwsze skrzypce itp. Dla ludzi z Wielkopolski Poznan jest stolica ich regionu. Sama z racji studiow , a pozniej pracy mieszkalam tu 7 lat od konca lat 90tych. Mam raczej mile wspomnienia zwiazane zPoznaniem . Obiektywnie rzecz biorac Poznan ma dobre zaplecze szkolne , dzialaj srednie szkoly miedzynarodowe , w ktorych ambitni i pracowici ( bez sarkazmu ) maja szanse przygotowac sie do miedzynarodowej natury. Dziala sporo uczelni wyzszych , zarowno panstwowych jak i prywatnych. Akademia Medyczna , Muzyczna , Rolnicza , Ekonomiczna , Uniwersytet i Seminarium. Atrakcje kulturalne to Miedzynarodowe Targi Poznanskie , ktore maja dosc bogata oferte zarowno dla Polakow , jak i gosci z zagranicy. Miedzynarodowy Festiwal Malta Off ,Konkurs im. Wieniawskiego , Juwenalia , Obchody swietomarcinskie , jarmark swietojanski. Zroznicowana architektura , zamek cesarski , katedra , wykopaliska archeologiczne na Ostrowie Tumskim. Jezioro Malta i osrodek sportowy wokol niego . Wreszcie specyficzne klimaty coraz to kolejnych dzielnic. Centra handlowe , na czele ze Starym Browarem i browar Lecha. Druzyna pilkarska Lech , chory , ojciec Jan Gora , ktory organizuje spotkania na Lednicy . Malgorzata Musierowicz i Stanislaw Barnczak , niezyjaca juz Krystyna Feldman. Dlugo i duzo by jeszcze wymieniac . A ludzie ... no coz rozni jak wszedzie , czesc przejazdem , o tych trudno cos powiedziec , a prawdziwych poznaniakow tak na prawde wiekszosc wypowiadajach sie nie zna. Ja sama pochodze z Wielkopolski , tato z okolic Poznania . zamilowanie do porzadku , i ciasto drozdzowe w sobote . Pyzy , modra kapucha , sledzik , gzik (twarog z przyprawami) i gruntowne sprzatanie w sobote ( nie tylko w Wielkopolsce zapewne !!!) Cegielski , poznanskie krzyze i wielokrotne odwiedziny Papieza . Ale tez arcybiskup , ktory zostal odsuniety i dyrygent -pedofil. Mimo wszystko zapraszam do Poznania , o ktorym do tej pory mysle jak o "moim miescie" .fajnie jest wpasc na troche , odwiedzic ulubione zakatki , odkryc cos nowego i zobaczyc jak Poznani wciaz sie zmienia. Nie osadzajcie Poznania i poznaniakow tak surowo, bo nie taki byl temat tego watku . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anobo Re: Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają. IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 14:00 Wspaniały post.:) Pokazałaś klasę i prawdziwą naturę poznaniaków. Brawo! Więcej takich zamiast plucia na siebie zazdrości i zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politechnik Re: Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:10 Dośc zawiści wobec Poznania... Tylko, że zapomnieliście, że w Poznaniu jest Politechnika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Lech Poznań! IP: *.192.176.murka.net 09.02.07, 14:53 LECH POZNAŃ!!!Najlepiej zorganizowani i najliczniejsi kibice w Polsce zarówno u siebie jak i na wyjazdach.!1 miejsce na rozdaniu piłkarskich Oskarów 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
marc1951 Re: Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają. 09.02.07, 16:02 my poznianiacy mamy swoje zasady ,resszta to cholota Powinna sie uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają. IP: *.acn.waw.pl 09.02.07, 18:58 Poznan kojarzy mi sie z hermetyczna spolecznoscia troche jednak zamknieta na przybyszow. Wiem, ze macie tez mniej ofert pracy w informatyce niz taki Wroclaw np, i przypuszczam innych miejsc pracy rowniez. Warszawy w ogole nie porownuje ale warszawa to inna bajka bo to stolica wiec ciezko ja porownywac (szczegolnie w takim zscentralizowanym kraju jak PL) do innych miast. Pozdrawiam, mieszkaniec Stargardu Szczec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW dawny łodzianin Re: Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają. IP: 212.191.172.* 09.02.07, 19:40 Po co się tak bulwersować, to przecież jasne, że każdy będzie bronił swojego miasta!! A Łódź jest ładna: Księzy Młyn, Pietryna, Manhattan, Manufaktura, secesyjne kamienice, nowe centrum miasta wokół Dworca Fabrycznego... I każde miasto coś ma ładnego na pewno, więc po się kłócić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatuzi Re: Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 21:46 wiesz co wogle mamy wszystkiego mniej zadowolony ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW dawny łodzianin Re: Zamknijcie wątek bo Polaczki sie pozagryzają. IP: 212.191.172.* 11.02.07, 00:38 Napisz to pytanie jeszcze raz i odpowiedz! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: 83.238.130.* 12.02.07, 15:03 Na stronie krakowskiej GW jest artykuł "Czym się różni Kraków od Poznania?" - autorowi artykułu (Profesorowi AGH), Poznań kojarzy się bardzo pozytywnie, stawia go pod wieloma względami za wzór władzom KR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksylan Poznań lepszy od Krakowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 22:14 Krakowiak udowadnia, że Poznań jest lepszy od Krakowa w artykule w GW: miasta.gazeta.pl/krakow/1,42699,3907879.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marand Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.serv-net.pl 14.02.07, 11:00 w stanie wojennym byłem w wojsku -na Helu w K.P.W.- sam na kompani z poznania odpowiedzcie mi dlaczego żołnierze z np. małopolski nazywali mnie ,,inteligencik" czy dlatego że nie musiałem się przyznawać tak jak oni że po raz pierwszy dzięki powołaniu do wojska widzę morzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sięsie Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 11:45 hehe, niezłe...:) Odpowiedz Link Zgłoś
qdlinski Sprawa jest bardzo trudna !!! 15.02.07, 00:53 Sprawa skojarzeń z Poznaniem jest b.trudna - zależy od tego kto wspomina, ile ma lat i czy pamięta! Bo wiele zależy od pamięci i od wieku pamiętających. ja osobiście nie jestem zbyt stary, ale także i za młody nie jestem mogę napisać wiele albo nic zależy od tego co kogo interesuje. Czy Poznań to ziemie rdzennie Polskie czy Pruskie - odpowiedź jest jedna nigdy tak naprawdę nie były nikogo prócz Polaków choć co niektórym się wydawało że "nas mają" - ale porozmawiajmy ..... Pytajcie, piszcie .... co prawda nie zdążyłem poczytać wszystkich wypowiedzi, ale nadrobię to obiecuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Jeszcze się nie spotkałem... 15.02.07, 01:02 z tym aby ktoś spoza Poznania to miasto lubił. Całe moje życie to jest Wlkp i nie rozumiem dlaczego ktoś coś ciągle do nas ma. Fakt, pradziadek walczył jako niemiec w I wojnie światowej, może tylko to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pils Re: Jeszcze się nie spotkałem... IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.07, 02:17 Większość naszych wielkopolskich pradziadków walczyło w I wś po stronie niemiec, a potem w powstaniu wlkp o wolność i pod marszałkiem P. przeciw bolszewikom, a marszałek o wielkopolsce w ramach Polski słuchać nie chciał bo Dmowski do spółki mu się chyba nie podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
qdlinski Z perspektywy czasu patrząc ... 15.02.07, 02:32 Poznań za czasów mojej młodości kojarzył się wszystkim z gospodarnością z fachowością nas poznaniaków. Pamiętam gdy wyjechawszy "za mieszkaniem", dawno temu nie miałem problemu z zatrudnieniem, ba z wysoką stawką w krótkim czasie. Tak kochani - poznaniacy byli na fali, bycie Poznaniakiem zobowiazywało, każdy starał się jak mógł aby opinia o nas, o nim nie okazała się fałszywa. A co jest teraz - przykro o tym pisać ..... Poznań to miasto układów, mówi się że w Poznaniu panuje największy w Polsce patriotyzm lokalny - władze Poznania są tak patriotyczni w stosunku do swoich rodaków (ziomali) iż robią wszystko by czasami poznaniacy się nie przepracowali. A przykładem na to niech będzie fakt że zamawiają tramwaje wszędzie tylko nie w Cegielskim - bo jak można przemęczać ziomali, niech inni pracujć a nasi .... bankructwo "Ceglorza" pewnie jest na rękę co niektórym. Toż to atrakcyjne tereny, większe przecież o wiele niż głupie 18 hektarów ZNTK. A swoja droga w ciągu najbliższych 2 lat komornik sprzeda ZNTK - przykre, bo przecież z naszych pieniędzy (niemałych) utrzymywane jest biuro promocji Poznania w Brukseli - gdyby "miasto" przygotowało dla tego biuro odpowiedni "projekt" - nie byłoby problemy ZNTK, mało tego, nie jedna Polska firma "zaistniałaby" przy okazji. ----------- Ale po co? prawda .... lepiej inwestować nasze, poznaniaków pieniądze (grube miliony) w prywatne inwestycje np. "M1" "King Cross" czy najdroższa na świecie 2 kilometrowa dojazdówka do autostrady (remont Głogowskiej) i wiele innych - niż pozwolić na to by Poznań się naprawdę rozwijał a nie popadał w coraz większe długi. Bo jeszcze jedno - o Poznaniu Polacy mówią jeszcze że to najbardziej zadłużone i drugie po stolicy, najbardziej skorumpowane miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BarLik Przykre - ale to prawda IP: *.icpnet.pl 17.02.07, 02:34 Całość to czysta prawda !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mnich Re: Z perspektywy czasu patrząc ... IP: *.icpnet.pl 17.02.07, 23:15 Masz rację, choć nie we wszystkim. Ale faktycznie Poznań jest zadłużony i rozgrabiany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietia Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 21:58 ludzie opamietajcie sie...z waszych wypowiedzi zionie albo nienawiscia albo szowinizmem. Poznan to miasto jak kazde innne, ja tu zyje i je kocham ale to nie powod do noszenia glowy wysoko ani opluwania innych ludz. Mamy swoje osiagniecia ale i porazki.... udzielaja wam sie kompleksy politykow czy co ? badzcie normalni :DDDD pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Po prostu ja Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.icpnet.pl 16.02.07, 23:24 Osobiście mam bardzo dobre zdanie o Poznaniu. Kojarzy mi sie przede wszystkim z czystością - na głównych ulciach Poznania nie ma osob handlujących na łóżku polowym np. odieża, a w Warszawie można spotkać takie zjawisko nawet na ul. Marszałkowskiej. Co do Łodzi to odwiedziłem, ale niestety nie podoba mi się zbytnio. Jakaś taka ponura i typowo robotnicza. Ciekawi mnie ile osob wydających tak okropne i oszczercze opinie o Poznaniu, odwiedziło to miasto i zdążyło dobrze zwiedzić. Co do samych mieszkańców są chyba tacy jak wszędzie. No i Poznań ma najnowocześniejszy tabor komunikacji miejskiej :) [faktycznie - szkoda, że nie wyprodukowany przez lokalnego "Ceglorza"] Podsumowując "Poznań, miasto warte poznania" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.icpnet.pl 17.02.07, 00:22 dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73504,3873733.html tutaj odsyłam wszystkich którzy uważają, że dobra Pozycja Poznania w Polsce to mity... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BarLik Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.icpnet.pl 17.02.07, 02:33 To czysty marketing mający spowodować w przyszłości łatwe "przekazywanie" przez Radę Miaste czego się da obcym inwestorom aby te pozycje poprawić, a tak naprawdę aby wyszabrować ile się da. Poznań to obecnie prawie 700 milionów zadłużenia ........ i to rośnie, a wpływy z podatków spadają gdyż obcy inwestorzy mają zniżki i ulgi a Polacy :( - kicha. Upada nasz rodzimy biznes - a obcy wyprowadzają zyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.dsl.bell.ca 17.02.07, 05:47 ...z czym...z rzadami SLD i Grobelnym...z moja buda w ktorej wytrwale uczono mnie "katmana"...z jakims ogromem ubekow...i z tym z ktorym chodzilem do szkoly z tym z ktorym pilem...i z ty z ktorym pracowalem...ten jego niepewny wzrok...ta jego sztuczna szczerosc....ten pomieszany obraz jego swiata wartosci ktorymi sie kieruje...mydlo ...straszne mydlo...! Cwaniaczkowo jak w calej Polsce...mialkosc czlowieka......no dobrze niech rzadzi SLD...zobaczycie do czego was to doprowadzi... ...ale najgorszy element chyba zeruje na poznanskich wyzszych uczelniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: cos ciebie boli? IP: *.dsl.bell.ca 17.02.07, 20:47 ...dokladnie....j.w. ...bolalo mnie to juz w kraju...dwadziescia lat temu...dlatego uswiadomilem sobie ze dla takich ludzi jak ja w kraju nie ma alternatywy....albo czerwona ksiazeczka .....albo banicja. ...to dla mnie wynaleziono internet...bym mogl w miejcy publicznym rwac szaty...i to ma swoj sens...lagodzi bol. Boli mnie ta nasza drugorzednosc, ale na nia uskarzal sie juz W.Gombrowicz w soich "Dziennikach".. Bolo mnie ten polski brak samoswiadomosci, samodoceniania sie...takiego narmalnego na codzien. Boli mnie ...to medialne programowanie Polakow...wpyszczanie ich w glupote, bezses, absurd....obserwujac dzien po dniu postep normalnych narodow. Boli mnie to spustoszenie jakie czynia w swiadomosci Polakow OBCE AGENTURY. Boli mnie Polaka, obcowanie z obca mi wielkascia innych, a wlasna Narodu niemoca. Bolo mnie i boli sw.p.b.Staszica ze jego aureole miejsca urodzenia uzyl taki beszczelny plew - cygan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: cos ciebie boli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 21:48 hehe, po ile i gdzie to ziolo, plisss ziomal, tez chce sie tak zjarac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wcale nie Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 11:58 rodzinny biznes wcale nie upada, ja mam małą firemkę i niedługo (mam nadzieję w tym roku) chcę założyć następną, u moich znajomych jest podobnie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qdlinski Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 17.02.07, 13:59 Rodzinny, a rodzimy to zasadnicza różnica jeżeli chodzi o wpis nieco wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wcale nie Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 20:03 jeśli prowadzę firmę z żoną to chyba rodzinny, tak mi się wydaje, a jeśli założę jeszcze jedną to dopiero będzie rodzinny interes:), Odpowiedz Link Zgłoś
debi_vip Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? 25.05.07, 10:04 z przechodzeniem pieszych na czerwonym świetle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loj Re: Z czym Polakom kojarzy się Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 22:36 z lechem Odpowiedz Link Zgłoś