Dodaj do ulubionych

machanie rękami

06.04.11, 21:59
Już kiedyś o tym pisałam, ale moje dziecko obecnie ma 5 lat i w chwilach, gdy się czymś ekscytuje lub mówi do siebie podczas zabawy macha rękami. Nie wiem czy to normalne,naczytałam się o autyzmie, ale moje dziecko na autystyczne raczej nie wygląda, tzn. nie ma żadnych innych objawów autyzmu. Czy to mogą być zaburzenia SI?
Obserwuj wątek
    • gupia_rzona Re: machanie rękami 06.04.11, 22:35
      przestań szukać na siłę problemów i zacznij akceptowac dziecko takim jakim jest...
    • frestre Re: machanie rękami 06.04.11, 22:43
      nagraj telefonem lub kamerą, pokaż specjalistom
      męczy Cię to....upewnij się, że to nic takiego....a może nie?!
    • kasia123m Re: machanie rękami 06.04.11, 22:47
      moj jak sie nadmiernie ekscytuje tez tak robi..ma zaburzenia intergracji sensorycznej..chodzimy od roku na terapie..teraz ma prawie 4,5...wlasnie dostalam kartke z si i jest tam napisane cyt"zaburzona jakosc ruchu-nadmierny naklad energi, nieodpowiednia siła tempo i amplituda ruchow)".moj syn jest wogole podwrazliwy i jak to ujeła terpapeutka potrzebuje ciagle ruchu zeby normalnie fukncjonowac( bodzcow)....ciagle sie wierci kreci ociera...wrzuce CI dwa przydatne linki..mi pomogły na poczatku..po ich przeczytaniu wpadłam na to ze moje dziecko ma SI
      dziecisawazne.pl/objawy-zaburzen-integracji-sensorycznej-u-przedszkolaka/
      www.pstis.pl/pl/html/index.php?v1=none&str=podstrona_kwestionariusz
    • deela Re: machanie rękami 07.04.11, 09:23
      powiem ci, że nie jest to najlepsza reakcja u dziecka a już szczególnie u tak dużego, machanie rękami to tzw. niewygaszony odruch niemowlęcy, wystepuje w wielu przypadkach i naprawdę trudno wyrokować przez internet nie znając dziecka, rozpiętość jest od SI, przez nieharmonijny rozwój aż po spektrum autyzmu
      ja na twoim miejscu skonsultowałabym się ze specjalistą
    • budzik11 Re: machanie rękami 07.04.11, 11:08
      Może to być jeden z tzw. przyruchów (niekontrolowanych ruchów ciała), które wygasają w wieku 5-6 lat. To jest fizjologiczne i w tym wieku normalne. Moja córka np. wysuwa koniuszek języka rysując, to też jest właśnie przyruchem.

CytatPrzyruchy, czyli synkinezje, np. wielokrotnie zamachy, uginanie nóg, wysuwanie języka przed wykonaniem ćwiczenia (np. rzutu), kopiąc lub rzucając piłkę wykonują nieskoordynowane ruchy całym ciałem.
      Dzięki rozwojowi tzw. małych grup mięśniowych (np. rąk) dziecko stać jest na ruchy znacznie bardziej precyzyjne (np. potrafi ono przenieść kubek z płynem nie rozlewając go), 5- i 6- latki zazwyczaj potrafią już wiązać sznurowadła, zapinać guziki, nawlekać koraliki, ich ruchy stają się bardziej skoordynowane, celowe, oszczędne, zręczne, szybsze i dokładniejsze, w znacznym stopniu ulegają również automatyzacji, zanikają przyruchy, lepsza koordynacja stwarza możliwość wykonania ruchów złożonych, takich jak: skok lub rzut z rozbiegu, podrzut i chwyt przyboru, itp.

CytatKolejną grupą zaburzeń rozwoju ruchowego dzieci jest obniżenie precyzji ruchów docelowych. Jednoczśnie występują napięcia mięśniowe i przyruchy. W pewnym okresie jest to zjawisko fizjologiczne. Jeśli jednak utrzymuje się zbyt długo może być traktowane jako przejaw zaburzenia ruchowego.

Tak więc u dziecka 5-letniego jest to normalne, fizjologiczne i samo zaniknie, u starszego może być objawem zaburzeń.
    • stok82 Re: machanie rÄ?kami 04.06.13, 23:39
      Bardzo mnie ten watek interesuje, gdyz moja corka tez macha raczkami, klaska lub udeza rekami o kolana w chwilach pobudzena emocjonalnego.ma 2,5 roku. Myslalam, ze wyrosnie z tego. Dziwnie to wyglada. Czy pani dziecku juz przeszlo i jakie terapie stosujecie. Moze ktos jeszcze ma podobnie
      • mama.szymka Re: machanie rÄ?kami 06.06.13, 22:21
        Mój trzylatek macha odkąd pamiętam. Różnie to machanie wyglądało na różnych etapach życia. Obecnie są to raczej energiczne podskoki w miejscu z lekkim unoszeniem rąk. Ma zaburzenia SI i opóźniony rozwój mowy. Autyzmu nie ma.
    • rafa-kolorowa Re: machanie rękami 05.06.13, 06:55
      mój w chwilach ekscytacji (w zasadzie tylko w zabawie) "wkręca żarówki" (ręce opuszczone wzdłuż tułowia i kręci dłońmi jakby wkręcał żarówki) - trwa to kilka sekund, daje się z tego wyprowadzić w każdej chwili, np. odwracając jego uwagę lub żartując sobie tekstem "nie fruwaj". Ma 4 lata a kręci odkąd skończył rok - odruch jest już w zaniku - zdarza mu się coraz rzadziej.
      Łaziłam z nim po specjalistach, psychologach klinicznych i terapeutach (głownie SI) i nie stwierdzono żadnych poważnych zaburzeń (no może poza Promitisem, gdzie bezdzietna dziunia siusiumajta tytułująca się jako "psicholog" po niecałych dwóch godzinach zerkania na dziecko, wciągnięcia go na siłę do pokoju terapeutycznego co skończyło się histerią bo miał wtedy dwa lata i nijak nie mógł pojąc że go obca baba na siłę odrywa od matki i zamknięcia mi drzwi przed nosem - stwierdziła, że dziecko ma autyzm bo nie chce z nią współpracować i wykonywać żadnych poleceń, gdzie młody zwyczajnie strzelił focha czemu się nie dziwię). Bardzo późno zaczął mówić (po skończeniu 3 roku życia). Na dzień dzisiejszy jest normalnym, zdrowym dzieckiem, chodzi do przedszkola, które uwielbia, jest podobno najfajniejszym i najgrzeczniejszym chłopcem w grupie, świetnie sobie radzi w kontaktach społecznych, cudownie rysuje, ma swoją dziewczynę, tańczy, śpiewa, występuje na dużej scenie w przedstawieniach, gada jak najęty (zabija mnie swoją logiką postrzegania świata), no mucha nie siada generalnie.
      Ale ile nerwów się najadłam zanim znormalniał to moje
    • koza_w_rajtuzach Re: machanie rękami 05.06.13, 08:24
      Moja córka w chwilach ekscytacji również macha rękami, szczególnie jeśli czegoś oczekuje, nie może się czegoś doczekać (odpakowywanie prezentów itp). Czasem żartuję, że kiedyś w końcu odfrunie.
      Córka obecnie ma 7,5 lat, a machanie rękami w chwilach ekscytacji ma od zawsze. Jest ostatnim dzieckiem, które podejrzewałabym o autyzm, jest zaprzeczeniem autyzmu. Zaburzeń SI też nie ma.
    • 1matka-polka Re: machanie rękami 05.06.13, 13:15
      Widziałam na amerykańskich filmach, też tak machają, jak się czymś podekscytują, tyle że dorosłe kobiety. Takie psiapsiółki - ojej, ojej, skrzydełka przy biodrach, całus w powietrze, całus w powietrze. Nie wiem czy pomogłam...
      • una_mujer Re: machanie rękami 05.06.13, 23:03
        Cóż, mnie to zostało do dorosłości, tylko że z wiekiem nauczyłam się to kontrolować. Ale do dziś mnie takie machanie rękami uspokaja, tylko że staram się to robić jak nikt nie widzi. Poza tym chyba zupełnie normalna jestem smile Jedni zapalają papierosa, a inni wykonują parę nieskoordynowanych ruchów rąk...
        • stok82 Re: machanie rÄ?kami 06.06.13, 18:13
          Mam pytanko do una_mujer czy mialas jeszcze jakies zaburzenia integracji sensorycznej? Np. Nadpobudliwosc, duzo biegalas, skakalas w dziecinstwie, problemy logopedyczne, z koncentracja, problemy z nuka.
          • una_mujer Re: machanie rÄ?kami 06.06.13, 22:21
            A wręcz przeciwnie. Byłam wyjątkowo zdolna, nauczyłam się czytać w wieku poniżej 3 lat, do tego miałam prawie fotograficzną pamięć i talent literacki - jak czytam rzeczy, które pisałam w wieku 7 lat, to jestem w szoku. W ogóle nie byłam ruchliwa, już nie mówiąc o nadpobudliwości. Bylam natomiast absolutnie aspołeczna, normalnych kontaktów z ludźmi uczyłam się świadomie, czytając mądre książki i na własnych błędach, gdzieś pod koniec liceum. Wcześniej nie za bardzo czułam potrzebę, nie byłam członkiem żadnej grupy, miałam bardzo nieliczne koleżanki i to tylko takie, które bardzo dużo mówiły, bo ja wtedy nie musiałam... Śmieszne, ale jak się nauczyłam rozmawiać z ludźmi, to zniknęła i fotograficzna pamięć i zdolności literackie. Ale w sumie chyba lepiej jest, jak jest smile
            • pitu_finka Re: machanie rÄ?kami 07.06.13, 10:08
              No to pewnie mialas jakies zaburzenia jak bylas malawink Ciesz sie, ze kiedys nie targali wszystkich na terapie i moglas sama wyrosnac na normalnego doroslego czlowieka.

Pewnie, wielu dzieciom trzeba pomagac. Ale tez wiele dzieci trzeba zaakceptowac takim jakie sa.
            • koza_w_rajtuzach Re: machanie rÄ?kami 08.06.13, 14:36
              Gdybyś urodziła się 20 lat później, a Twoja matka siedziałaby na forach, to byłabyś ciągana po specjalistach, bo forumowe matki twierdziłyby, że masz autyzm wink)
              • stok82 Re: machanie rĂ??kami 08.06.13, 23:00
                Mnie bardzo niepokoi zachowanie corki. Poza machaniem rekami zachowuje sie dziwnie. Ma takie fazy, ze biega bezcelowo i wykrzykuje w kolko to samo bezsensowne zdanie lub wyraz, bije sie po twarzy, pyta kila razy o to samo. Pozatym wchodzi po schodach krokiem dostawnym, ma problem z trenimgiem czystosci, wchodzi na meble i skacze. Pozatym inne rzeczy w normie. Odpowiada na pytania, zglasza potrzeby, ma kontak wzrokowy. Lubi ukladac puzzle i jak jej sie czyta i z nia bawi.duzo mowi podczas zabawy. Jak chodze z nia na dni adaptacyjne w przedszkolu to tam sama sie bawi w jednym miejscu.
                • gemmavera Re: machanie rĂ??kami 09.06.13, 08:26
                  stok82 napisała:

> Mnie bardzo niepokoi zachowanie corki. Poza machaniem rekami zachowuje sie dziw
                  > nie.

Jeśli coś Cię niepokoi, to sprawdź to, idąc do specjalisty.
                  Ile lat ma córka?
                  • stok82 Re: machanie rĂ??kami 09.06.13, 17:58
                    Córka ma 2,5 roku. Byłam u specjalisty SI i u psychologa ale nie zauważono nic złego poza możliwymi zabyrzeniami SI ale ciężko też jest ocenić takie małe dziecko bez dłuższej obserwacji. Boję się ze nie poradzi sobie w przedszkolu. Jak widzi nowe osoby to albo unika wzroku albo się zawstydza. Jednak przy odpowiednim podejściu w stosunku do niektórych obcych osób potrafi być bardzo otwarta i siada im nawet na kolana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka