Dodaj do ulubionych

Powraca pomysł budowy Fudżibany

13.03.07, 01:04
Ja chcę Fudżibanę!!!! Ja chcę tubę na nowym skrzydle muzeum!!!! Ja chcę, żeby
Grobelny przestał wreszcie mówić, że coś jest do bani i nierealne tylko
dlatego, że jemu i jego ludziom się tak wydaje!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Wójtowicz Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.aareon.com 13.03.07, 07:24
      Ja też chcę Fudżibahnę. Chociaż nikt mi nie musiał fundować podróży do Sydney
      bo jest mnie stać wyjechać tam za własne pieniądze. Ciekawe jest natomiast
      jak to pan: cyt.: "dr Andrzej Krych, szef Biura Inżynierii Transportu. Zmienił
      zdanie po wizycie w Sydney, gdzie obserwował działanie podobnej napowietrznej
      kolei" to mu dopiero fundeli wycieczkę żeby zmienił zdanie!
      Problem ew. w tym, że ta kolejka napowietrzna w Sydney jeździ po w bardzo
      krótkiej trasie (bo jest to tylko Sydney CBD) popatrzcie na mapkę o tu:
      www.metromonorail.com.au/mapsydney.asp
      Ta pętla Fudzibahny czyli jak to się nazywa w Sydney "Monorail" zaznaczona jest
      czerwoną linią. I jest ona w rzeczywistości w porównaniu ew. do planowanej linii
      w Poznaniu bardzo krótka. Nie jestem taki pewien, czy zda to egzamin w PL.

Dla ciekawych wygląda to tak:

Widok w Darling Harbour:
      en.wikipedia.org/wiki/Image:SydneyMonorail2_gobeirne.jpg
      i inne:
      en.wikipedia.org/wiki/Sydney_Monorail
      www.metromonorail.com.au/aboutus.asp
      www.metromonorail.com.au/monorail.asp
      Jarek
      • Gość: mikroos dlaczego nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 07:44
        skoro jest inwestor, ktory chce wziac na siebie wybudowanie tramwaju na Lawice, o ktorym sie mowi od tylu lat (co za roznica, czy tramwaj bedzie na-, czy nadziemny?), to po co stawac mu na drodze? miasto na tym nie straci wiecej, niz miejsca pod slupy, a symulacje zyskow zostawmy Japonczykom. nie mamy nic do stracenia. inna sprawa, ze monorail jest bardzo ciekawy nawet od strony widzenia turysty, wiec bylaby to pewna atrakcja, i oczywiscie przede wszystkim ogromne udogodnienie dla mieszkancow. dlaczego nie?
        • wlodekzpoznania i tu znów kłania się strategia (jej brak) rozwoju 20.03.07, 17:39
          Inwestycja nie może sprawić, że miasto byłoby uwiązane koniecznością
          utrzymywania lotniska na Lawicy. Nie mam żadnego interesu w jego likwidacji,
          gdyż mieszkam na Grunwaldzie. Jednak nie można zapominać, że ze względu na
          bliskość centrum i tor startu i lądowania, a przede wszystkim brak miejsca na
          dodatkowe pasy, lotnisko LAWICA jest NIEROZWOJOWE i każda zlotowka na jego
          rozwój jest źle wydana zlotówką.

Poznań potrzebuje lotniska w projektowanej lokalizacji Biskupice (o Krzesinach
          możemy zapomnieć, gdyż wojsko wydalo na ich modernizacje setki milionów). I
          dobrej komunikacji z centrum np. poprzez Kolej Miejską/Trampera z bocznicy od
          trasy Poznań-Gniezno. Tylko na to warto wydawać pieniądze.

Dlatego Fudżibana TAK, ALE tylko, jeśli nie będzie deklaracji wobec istnienia
          Lawicy i w przyszłości będzie można na Ławicy budować mieszkania. W niedalekiej
          przyszłości.
          • xaliemorph Re: i tu znów kłania się strategia (jej brak) roz 20.03.07, 17:56
            I to jest bliższa mym odczuciom odpowiedź. Bo Fudżibana i owszem niech i będzie ale nie jako atraktcja turystyczna, środek transportu wciśnięty na siłę do miasta byle był, jakoby doklejona koncepcja, tylko jako całościowe i kompleksowe rozwiązanie wpisujące się w koncepcje transportu w mieście. Co z tego by miało miasto gdyby np. dziś ona istniała, bilety na kurs kosztowałyby 10zł przez co mało kto by korzystał z tego środka komunikacji a lotnisko Ławica by się przenosiło na inne tereny za 10 lat? I zresztą jaką pojemność przewozową miałaby owa Fudżibana? Bo jeśli podobną do Maltanki to nie jestem optymistyczny do tego projektu, ale jeśli podobną do japonskich koncepcji z możliwością obsługi potężnych potoków pasażerkich to jestem bardziej przychylny. Po prostu wolałbym by się skupiono na konkretach gdyż mówić czy się jest za czy przeciw łatwo jest, gorzej gdy się przechodzi do czynów. Wiem, japończycy teoretycznie chcą sfinansować projekt w całości ale jak to różnie bywa z czasem sytuacja się zmienia, choćby już podczas eksploatacji nawet choćby w dopłatach miasta do biletów. A gdy sprawa się toczy o tak duże pieniądze lepiej ją obgadać w każdym calu.
            • Gość: Włodek z Grunwaldu dlatego też kluczowe są koszty ekspoloatacji IP: *.eranet.pl 20.03.07, 18:47
              awaryjność i warunki serwisowe takich rozwiązań. Jeśli Japończycy chcą stworzyć
              tu pokazowe rozwiązanie, które dalej chcą propagować w Europie, to świetnie.
              Jednak musi to być rozwiązanie całościowe.

W sposób nieunikniony podróże do centrum w Poznaniu będą się przenosić będą do
              komunikacji miejskiej. Czy zrobimy sobie jak wiele miast pozaeuropejskich na tym
              etapie rozwoju zbudujemy metro, czy jak wiele miast europejskich zniesiemy
              tramwaje pod ziemię pod głównymi ulicami, czy zbudujemy koleje miejskie jak
              podobne miasta mające takie szczęście jak Poznań i gęstą sieć torow kolejowych -
              to już jest zupełnie obojętne. Fakt jest jeden - wszystkie samochody się w
              centrum Poznania już teraz nie mieszczą. Po zbudowaniu III ramy bedzie nieco
              lżej gdyż przejmie ona ruch międzydzielnicowy i podmiejski, a na drugą ramę
              przeniesie się sporo ruchu z I ramy. Ale w związku z prognozami o zwiększeniu
              się w aglomeracjach liczby samochodów o 50% w ciągu 15 lat, to i tak to wszystko
              będzie mało. Nieuniknione jest dalsze wyłączanie ruchu z centrum, dla
              zniechęcenia kierowców do ruchu samochodowego i przesiadki na komunikację. I w
              tę komunikację trzeba mocno inwestować. Jakieś mrzonki o turystach finansujących
              Fudżibanę? Dopóki targi będą w centrum, to ta część gości targowych, która
              przyleci samolotem na pewno pojedzie Fudżibaną. Jednak i targi w 10-15`
              wyniesione zostaną poza centrum. Co wtedy? Natomiast jeśli miałaby łączyć węzły
              kolei miejskich/tramwajowe/autobusowe Poznań Gł. i Franowo oraz osiedla
              mieszkaniowe Szczepankowo (po rozbudowie) i Ławica, to zupełnie zmienia postać
              rzeczy i może być funkcjonalna dla mieszkańców. Pytanie tylko jakie to koszty
              eksploatacyjne, jaka awaryjność itd. Czyli zwykły rachunek inwestycyjny. Jako
              atrakcja turystyczna sama Fudżibana miałaby sens. Ale w perspektywie może 10
              lat. Potem należy liczyć się z rozpowszechnieniem jej w Europie.
              • Gość: LC Re: dlatego też kluczowe są koszty ekspoloatacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:03
                Zgodzę się z powyższymi argumentami. Warto rozmawiać ;) nad tym pomysłem, ale
                dopóki nie poznamy szczegółow zarówno finansowania jak i układu linii
                (jednotor, czy podwójna) nie ma się co niezdrowo podniecać.
          • Gość: Lotnik Re: i tu znów kłania się strategia (jej brak) roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 18:51
            Nie Biskupice a Bednary...
            • Gość: Włodek z Poznania Bednary są prywatną własnością i byłby stamtąd IP: *.eranet.pl 22.03.07, 19:29
              kiepski dojazd. Mowa o tworzeniu zupełnie nowego lotniska na wschód od Poznania
              na południe od pojezierza.
          • Gość: ? Re: Cywilne lotnisko w Krzesinach IP: 142.94.86.* 24.03.07, 23:22
            Wlasnie Krzesiny sa najodpowiedniejszym miejscem na ulokowanie tam CYWILNEGO
            LOTNISKA. To na Lawicy nie ma szans na dalszy rozwój.

Natomiast to, że wojsko wydalo na modernizacje bazy w Krzesinach wiele milionów
            nie jest zadnym argumentem. Popelniono bowiem kardynalny bląd i im predzej sie
            go naprawi tym lepiej, zwalniajac przy okazji do cywila “genialnych” generalow
            decydentow.
            Potworne halasy startujacych F16 sa wystarczajacycm argumentem zeby to uczynic.

• Gość: TC Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 08:44
        Dr Andrzej Krych i Biuro Inżynierii Transportu to najlepsi w Polsce
        fachowcy,nikt nie musi im cyt."fundować wycieczek", a że stają się zwolennikami
        kolejki należy się cieszyć.pozdrawiam
        • Gość: folej Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 08:55
          Tacy fachowcy, ze wymyslaja nieudolne trasy tramwjow w Poznaniu i do dzis nie wiadomo co zrboic z 3 ,9 i 18. :/
          • Gość: TC Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 09:11
            > Tacy fachowcy, ze wymyslaja nieudolne trasy tramwjow w Poznaniu i do dzis nie
            w
            > iadomo co zrboic z 3 ,9 i 18. :/
            A jednak doktoratu z tej dziedziny nie masz. Z całym szacunkiem.pozdrawiam
            • Gość: ms testem fachowości jest % użytkowników MPK vs. auta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 14:28
              testem ich fachowości jest % użytkowników wybierających MPK zamiast auta. A ten odsetek jest w Poznaniu niższy niż w Warszawie, Wrocławiu czy Krakowie.
              Doktoraty i wycieczki nie wystarczą, liczą się twarde fakty.
              • Gość: gość Re: testem fachowości jest % użytkowników MPK vs. IP: 89.101.8.* 13.03.07, 15:03
                > testem ich fachowości jest % użytkowników wybierających MPK zamiast auta. A
                ten
                > odsetek jest w Poznaniu niższy niż w Warszawie, Wrocławiu czy Krakowie.
                > Doktoraty i wycieczki nie wystarczą, liczą się twarde fakty.
                ...więc je potwierdź(owe fakty)...
        • Gość: Jarek Wójtowicz Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.aareon.com 13.03.07, 10:49
          > Dr Andrzej Krych i Biuro Inżynierii Transportu to najlepsi w Polsce
          > fachowcy,nikt nie musi im cyt."fundować wycieczek"

Skoro nikt nie musi mu fundować wycieczek, to sam sobie zafundował?

I co ... pan doktor Andrzej Krych musiał jechać do Sydney, żeby się przekonać
          na własne uszy, że kolejka jest cicha?!
          To jest zwykłe urabianie fachowców, żeby wpłynąć na ich decyzje, które
          pozytywnie odbiją się na kondycji finansowej firmy X.
          "Kiedyś rzeczywiście miałem mnóstwo wątpliwości. Teraz mam ich mniej - mówi
          Krych."
          Jak mu fundują wycieczki do Oz to pewnie, że ma teraz mniej wątpliwości...
          Firmy farmaceutyczne też fundują lekarzom wycieczki do Egiptu, żeby mieli mniej
          wątpliwości przy przepisywaniu różnych prochów...
          • kuszacy_witas Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 13.03.07, 10:52
            Ze niby kto mu fundowal ten wyjazd ?
            • Gość: Jarek Wójtowicz Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.aareon-ag.com 13.03.07, 13:02
              > Ze niby kto mu fundowal ten wyjazd ?

Pewnie Urząd Miasta...
              • Gość: gość Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 13:13
                Gość portalu: Jarek Wójtowicz napisał(a):

> > Ze niby kto mu fundowal ten wyjazd ?
                >
                > Pewnie Urząd Miasta...
                ...hahahaha...UM który nie popierał pomysłu miałby fundować wyjazd,aby go
                poprzeć?Brednie.Dr Krych nie jest związany ze śmietanką polityczną i to mu się
                chwali jako specjaliście.Myśle,że ludzi wykształconych,i będących w takim
                biznesie stać na takie wakacje nie zazdrość więc...
                • Gość: Jarek Wójtowicz Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.aareon-ag.com 13.03.07, 13:25
                  > Gość portalu: Jarek Wójtowicz napisał(a):
                  >
                  > > > Ze niby kto mu fundowal ten wyjazd ?
                  > >
                  > > Pewnie Urząd Miasta...
                  > ...hahahaha...UM który nie popierał pomysłu miałby fundować wyjazd,aby go
                  > poprzeć?Brednie.Dr Krych nie jest związany ze śmietanką polityczną i to mu
                  > chwali jako specjaliście.

Widać, że nie jesteś zbyt domyślny albo nie wiesz co to jest >>sarkazm<<.
                  Niestety chyba jeszcze nie wymyślono żadnego emotikionu, który by odzwierciedlał
                  ten tryb wypowiedzi.

> Myśle,że ludzi wykształconych,i będących w takim
                  > biznesie stać na takie wakacje nie zazdrość więc...

A teraz zupełnie nie rozumiem o czym piszesz. A dlaczego ja miałbym mu czegoś
                  zazdrościć?
                  • Gość: TC Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 15:31
                    > A teraz zupełnie nie rozumiem o czym piszesz. A dlaczego ja miałbym mu czegoś
                    > zazdrościć?
                    ...sarkazm...
                    • jarek.wojtowicz Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 14.03.07, 07:25
                      >> A teraz zupełnie nie rozumiem o czym piszesz. A dlaczego ja miałbym mu
                      >> czegoś zazdrościć?
                      > ...sarkazm...

Zupełnie niesłusznie i nie na miejscu panie kolego. Bo nie mam czego zardrościć.
                • Gość: Jędrzej Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.icm.edu.pl 13.03.07, 21:57
                  > Dr Krych nie jest związany ze śmietanką polityczną i to mu się
                  > chwali jako specjaliście.

Człowieku, zastanów zanim napiszesz. Ok. 80- 85% obrotów BIT sp. jawana to
                  zlecenia z Urzędu Miasta. Ten człowiek był doradcą MPU, prezydenta Klepki i
                  wcześniej Olszewskiego. Obecnie też jest w układzie, choć nie w tak silnym jak
                  dawniej. Spotkania w ostatnią środę miesiąca na SITK są organizowane z pieniędzy
                  Urzędu Miasta. Głównym celem spotkań jest wzmacnianie monopolu BITu w Poznaniu.

Krych-nauka mówi, że trzeba przeprowadzać analizy, Krych-polityk (np. na SITKu)
                  przekonuje urząd do badań, Krych-Biznes otrzymuje zlecenie. I tak się biznes
                  kręci... Tylko pisząc Biuro Inżynierii Transportu ludzie myślą, że chodzi o
                  wydział urzędu miasta.
                  • Gość: gość Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 22:12
                    > Człowieku, zastanów zanim napiszesz. Ok. 80- 85% obrotów BIT sp. jawana to
                    > zlecenia z Urzędu Miasta. Ten człowiek był doradcą MPU, prezydenta Klepki i
                    > wcześniej Olszewskiego. Obecnie też jest w układzie, choć nie w tak silnym jak
                    > dawniej. Spotkania w ostatnią środę miesiąca na SITK są organizowane z
                    pieniędz
                    > y
                    > Urzędu Miasta. Głównym celem spotkań jest wzmacnianie monopolu BITu w
                    Poznaniu.
                    >
                    > Krych-nauka mówi, że trzeba przeprowadzać analizy, Krych-polityk (np. na
                    SITKu)
                    > przekonuje urząd do badań, Krych-Biznes otrzymuje zlecenie. I tak się biznes
                    > kręci... Tylko pisząc Biuro Inżynierii Transportu ludzie myślą, że chodzi o
                    > wydział urzędu miasta.
                    Człowieku pier...olisz brednie. W Poznaniu nie powstają inwestycje przez takich
                    debili jak ty. Fachowcy nawet muszą się bać je poprzeć bo zostaną posądzani
                    szykanowani i oczerniani przez durniów doszukujących się głupich układzików. To
                    debilizmy takie jak wymyślasz decydują o ucieczce fachowców i inwestorów z tego
                    miasta.lecz się na schizę .
                    • Gość: Jędrzej I sekretarz PZPR na Wydziale Budownictwa IP: *.icm.edu.pl 15.03.07, 22:54
                      > debilizmy takie jak wymyślasz decydują o ucieczce fachowców i inwestorów z tego
                      > miasta.lecz się na schizę .

Dziękuję za poradę. Warto może podkreślić, że swego czasu p. dr Andrzej Krych i
                      jego koledzy partyjni byli światowej sławy ekspertami w dziedzinie leczenia
                      schizofrenii bezobjawowej.

Masz też rację, że Krych nigdy nie należał do układów, ale zawsze jako I
                      sekretarz PZPR Wydziału Budownictwa kroczył jedynie słuszną drogą. Cóż drogowcem
                      jest do dziś.

Mi osobiście nie byłoby żal, gdyby opuścił to miasto. Wraz z nim wyjechać
                      mogłoby jeszcze kilku destruktorów poznańskie komunikacji :-)
                      • Gość: ... Powraca pomysł... IP: 89.101.8.* 16.03.07, 10:33
                        "I sekretarz PZPR na Wydziale Budownictwa"
                        Masz racje.Kto mądry już z tego kraju wyjechał(ok.2mln w ciągu 2 lat),niech
                        wyjedzie reszta.Nie pieprz gościu kaczyzmów idź się zlustruj debilu i nie
                        wypowiadaj się na forum,jeśli nie wypowiadasz się na temat
                        • Gość: Jędrzej I sekretarz PZPR na Wydziale Budownictwa IP: *.icm.edu.pl 18.03.07, 21:40
                          Problem leży w tym, że mówię o faktach, a ty rzucasz hasła i inwektywy
                          "najlepszy inżynier ruchu na świecie", "debil", "Krych", "jedyny spoza układów" itp.

Akurat mam to szczęście, że pracuję z p. Krychem na tej samej uczelni i wiem, że
                          jego postawa jest podobna do twojej - hasła, sofizm, demagogia. Tak było
                          wcześniej, tak też jest dziś.

PS. Zlustrować, zlustruję się - to wynika nie tylko z nałożonego na mnie
                          obowiązku ustawowego. Mam czyste sumienie i swą historię, więc nie mam się
                          zbytnio czego wstydzić.
                          • Gość: ... Powraca pomysł... IP: 89.101.8.* 19.03.07, 10:52
                            Niech zgadne.Dr Krych cię wylał albo oblałeś u niego.Nie napisałem ,że jest
                            najlepszy na świecie. Naucz się czytać ze zrozumieniem -to właśnie twój
                            problem.bezpodstawnie oczerniasz człowieka.Współpracowałem z nim parę lat i
                            wiem jakie bzdury piszesz.Dlatego nazywam cie Głupcem.hasła sofizm demagogia-to
                            tylko potrafisz odczytać. Widze,że świetnie pasujesz do
                            elity "atywykszłciuchuf".Jeszcze raz-pisz na temat,nie używaj forum by
                            oczerniać ludzi z powodu osobistych porażek.
                          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: I sekretarz PZPR ... ????? IP: *.eranet.pl 22.03.07, 19:35
                            Przepraszam. I co z tego, że był (był?) działaczem PZPR? Walczyłem z tym
                            systemem i stać mnie na wielkoduszność wobec słabych wówczas.

A dlaczego nazwałeś go destruktorem poznanskiej komunikacji? Może jakieś
                            konkrety? Ze 2,3.
          • Gość: TC Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 11:09
            Co ty człowieku wymyślasz za brednie i teorie spiskowe???!!!Pomyśl
            kolego,przecież Dr.Krych to nie jest osoba publiczna, BIT to jego firma,i
            FAKTEM jest,że to jedna z najlepszych tego typu firm w Polsce.Jasne ,że sam
            może sobie zafundować wyjazd gdzie tylko chce.Cenić trzeba fachowców co jeżdżą
            po świecie by wzbogacić swoją wiedze,no i działają w Poznaniu.Trzeba się
            cieszyć,że Dr. Krych popiera pomysł kolejki.
            • Gość: Jarek Wojtowicz Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.aareon-ag.com 13.03.07, 13:16
              > Co ty człowieku wymyślasz za brednie i teorie spiskowe???!!!Pomyśl
              > kolego,przecież Dr.Krych to nie jest osoba publiczna, BIT to jego firma,i
              > FAKTEM jest,że to jedna z najlepszych tego typu firm w Polsce.Jasne ,że sam
              > może sobie zafundować wyjazd gdzie tylko chce.Cenić trzeba fachowców cojeżdżą
              > po świecie by wzbogacić swoją wiedze,no i działają w Poznaniu.Trzeba się
              > cieszyć,że Dr. Krych popiera pomysł kolejki.

Ja nie twierdzę, że pan Krych jest osobą publiczną.
              Nie twierdzę także, że BIT to nie jest jego firma, że jest najgorsza, że nie
              może sobie sam zafundować wyjazdu do Oz, że nie cenię fachowców, którzy jeżdżą
              po świecie wzbogacając swoją wiedzę i że nie cieszę się, że popiera kolejkę.

Jestem natomiast przekonany, że przy takim ogromnym projekcie, jego zmiana
              zdania jest po prostu podejrzana - ot co. Mam uwierzyć, że był przeciw,
              zafundował sobie wyjazd do Oz z własnej kasy (bo go przecież stać, bo ma własną
              firmę), stwierdził na miejscu, że kolejka jest cicha i już jest za?!...
              Prędzej uwierzę w garbate aniołki.
              • Gość: gość Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 15:14
                > Jestem natomiast przekonany, że przy takim ogromnym projekcie, jego zmiana
                > zdania jest po prostu podejrzana - ot co. Mam uwierzyć, że był przeciw,
                > zafundował sobie wyjazd do Oz z własnej kasy (bo go przecież stać, bo ma
                własną
                >
                > firmę), stwierdził na miejscu, że kolejka jest cicha i już jest za?!...
                > Prędzej uwierzę w garbate aniołki.

...
                a jesli nawet,w co watpie no to co z tego...?
              • Gość: sw Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 16:31
                Nie śmiej się z garbatych aniołków! Pewnie nie chciałbyś być garbatym!
                • jarek.wojtowicz Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 14.03.07, 07:17
                  > Nie śmiej się z garbatych aniołków! Pewnie nie chciałbyś być garbatym!

Nie chciałbym być garbaty, ale z garbatych aniołków których nie ma, można
                  się swobodnie pośmiać ;-)
          • Gość: gość Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 11:13
            > Skoro nikt nie musi mu fundować wycieczek, to sam sobie zafundował?
            > ...
            Bzdury człowieku wymyślasz
        • Gość: bartore Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.07, 21:46
          > Dr Andrzej Krych i Biuro Inżynierii Transportu to najlepsi w Polsce
          > fachowcy,

Dawno takiego żałosnego żartu nie słyszałem!

Gdyby tak było, w Poznaniu nie byłoby takich problemów komunikacyjnych!
          Zobaczcie jakie partactwa on robi. Poza tym tysiące koncepcji za miliony
          złotych, które idą na półkę. Być może dla miasta jest to lepsze niż ich
          realizacja....
          • Gość: gość Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 22:17
            > Gdyby tak było, w Poznaniu nie byłoby takich problemów komunikacyjnych!
            > Zobaczcie jakie partactwa on robi. Poza tym tysiące koncepcji za miliony
            > złotych, które idą na półkę. Być może dla miasta jest to lepsze niż ich
            > realizacja....
            Problemy komunikacyjne to kłopot wszystkich dużych miast w Polsce.Mam okazje
            dużo podróżować po Europie,musze przyznać,że komunikacja miejska w Poznaniu
            jest niezła w porównaniu np. z Dublinem
      • Gość: TC Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 14.03.07, 08:59
        >Chociaż nikt mi nie musiał fundować podróży do Sydney
        > Ciekawe jest natomiast
        > jak to pan: cyt.: "dr Andrzej Krych, szef Biura Inżynierii Transportu.
        Zmienił
        > zdanie po wizycie w Sydney, gdzie obserwował działanie podobnej napowietrznej
        > kolei" to mu dopiero fundeli wycieczkę żeby zmienił zdanie!

"Wśród krytyków... był też dr Andrzej Krych, szef Biura Inżynierii Transportu.
        Zmienił jednak zdanie po wizycie w Sydney, gdzie obserwował działanie podobnej
        napowietrznej kolei. - Jeździ bezszelestnie. Kiedyś rzeczywiście miałem mnóstwo
        wątpliwości. Teraz mam ich mniej - mówi Krych. - Takie rozwiązanie komunikacji
        np. w ul. Bukowskiej jest godne rozpatrzenia - twierdzi. - Trzeba jednak mieć
        pewność, że konstrukcja nie będzie hałaśliwa, agresywna i że budowę sfinansuje
        poważna instytucja - zaznacza Krych."
        Naucz się czytać panie Wójtowicz.Dr.Krych jednoznacznie nie poparł japończyków
        ani kolejki.Niestety.Po co te insynuacje nie na temat?
      • Gość: TC Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 14.03.07, 09:01
        >Chociaż nikt mi nie musiał fundować podróży do Sydney
        > Ciekawe jest natomiast
        > jak to pan: cyt.: "dr Andrzej Krych, szef Biura Inżynierii Transportu.
        Zmienił
        > zdanie po wizycie w Sydney, gdzie obserwował działanie podobnej napowietrznej
        > kolei" to mu dopiero fundeli wycieczkę żeby zmienił zdanie!

"Wśród krytyków... był też dr Andrzej Krych, szef Biura Inżynierii Transportu.
        Zmienił jednak zdanie po wizycie w Sydney, gdzie obserwował działanie podobnej
        napowietrznej kolei. - Jeździ bezszelestnie. Kiedyś rzeczywiście miałem mnóstwo
        wątpliwości. Teraz mam ich mniej - mówi Krych. - Takie rozwiązanie komunikacji
        np. w ul. Bukowskiej jest godne rozpatrzenia - twierdzi. - Trzeba jednak mieć
        pewność, że konstrukcja nie będzie hałaśliwa, agresywna i że budowę sfinansuje
        poważna instytucja - zaznacza Krych."
        Naucz się czytać panie Wójtowicz.Dr.Krych jednoznacznie nie poparł japończyków
        ani kolejki.Niestety.Po co te insynuacje nie na temat?

• Gość: Gringo TAK dla Fudżibany IP: 81.210.14.* 13.03.07, 09:03
      To pomysł bardzo przyszłościowy. Niech Grobelny nie zamyka nas na XXI wiek.
      Również widziałem napowietrzną kolejkę w Sydney i jestem zachwycony tym
      rozwiązaniem. W Sydney oplata ona całe centrum i wspaniale wpisuje się w
      otoczenie. Atrakcja do tego znakomita.
    • Gość: :) niech lepiej wybuduja ja we Wrocławiu IP: *.icpnet.pl 13.03.07, 10:44
      We Wrocławiu jest bardziej potrzebna a prezydent miasta nie bedzie miec nic
      przeciwko :)
      • verrak1 niech gazeta zacznie zbierac podpisy poparcia... 13.03.07, 13:08
        ...tak samo jak to bylo przy budoie trasy przez Most Rocha!!! Fudżibana to baaardzo potrzebna i przydatna inwestycja...O wiele bardziej niz 7 lat temu!
        Wszak tyle sie mowi o trudnosciach z dojazdem na Lotnisko, ze korki, ze dlugo sie jedzie i Ławica sie malo rozwija-Fudżibana pomoże... Po drodze mamy King Crossa, kilka liceów w okolicach Bukowskiej, TARGI, Wolne Tory (na ktorych mam nadzieje powstanie kiedys duze centrum biznesowe), PKP, PKS, Stary Browar, Multikino, uczelnie w centrum (AE, AWF, czesc UAMu) dalej Rataje i Franowo lansowane jako przyszly najwazniejszy na wschodzie Poznania wezel! Malo powodow za budowa Fudżibany? Może pan Grobelny ma jakiś lepszy pomysl? Proponuje wydac zgode na budowe Nowej Wildy i kazac ludziom chodzic pieszo w centrum, bo w tramwajach miejsca na Krolowej Jadzi juz nie ma, a na ulicy szpilki miedzy samochody nie wsadzisz!
        Fudżibana na pewno byłaby również naszym plusem w staraniach o Uniwesjade i inne tego typu imprezy na ktorych Poznaniowi, miejscu w ktorym warto zyc, przeciez zalezy!
        Poza aspektami ekonomicznymi sa aspekty turystyczne i spoleczno-kulturowe... Turystyczne: na pewno chetni by sie znalezli by pojezdzic taka kolejka. Wydaje mi sie, ze taka Fudżibana bylaby unikatem na skale Europy przynajmniej Srodkowo-Wschodniej! Spoelczno kulturowe? Ot, chocby Fudzibana dodalaby prestizu naszemu miastu!
        Zgodnie z rewelacjami Wyborczej, bedzie inwestycja realizowana w ramach PPP. Czy Poznan stracil jakies pieniedze przy budowie parkingu pod Pl. Wolnosci?!
        Tyle sie mowi o tym, ze w Poznaniu brakuje wizji, a kiedy wizja nadchodzi, nie mielibysmy z niej korzystac, pytam? Powinnismy Fudzibane traktowac jako krok ku europejskosci Poznania!
        A jezeli Grobelny sie nie zgodzi i Fudżibane zabierze nam Wrocław, to osobiście zacznę zbierać podpisy pod wnioskiem o jego ustąpienie!!!
        • Gość: TC Re: niech gazeta zacznie zbierac podpisy poparcia IP: 89.101.8.* 13.03.07, 13:16
          ZGADZAM SIĘ!!!!!!!!!!!!!!GAZETO DO DZIEŁA!!!
        • Gość: pawman Re: niech gazeta zacznie zbierac podpisy poparcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 16:15
          zgadzam sie w 100%
          pomyslcie sobie jak w 2012 na Euro w Poznaniu z lawicy i z dworca fujibana
          wszyscy by ciagneli na nowy stadion miejski

"A jezeli Grobelny sie nie zgodzi i Fudżibane zabierze nam Wrocław, to osobiście
          zacznę zbierać podpisy pod wnioskiem o jego
          ustąpienie!!!"

to ja bym wolal zbierac na dobrego snajpera
    • Gość: Wo0jtek Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 213.17.200.* 13.03.07, 10:45
      Widziałem Monorail w Sydney. Jest to przede wszystkim duża atrakcja turystyczna;
      zarówno przejażdżka jak i oglądanie jej z zewnątrz.
    • Gość: tsuranni ja chcę wieżę ze złota! IP: 150.254.164.* 13.03.07, 10:45
      z wygrawerowanym napisem: "Mam ułańską fantazję i niewiele rozumu"
    • Gość: gosciu Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 201.23.192.* 13.03.07, 10:53
      Wybraliscie Grobelnego idioci, to teraz macie.
      • Gość: zefirek Fudżibana tak Grobelny NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 12:08
        Niestety to zależy od tego 'fryzjera' Grobelnego. Niewiadomo czy inwestor zgodzi
        się na kolesiów Grobelnego na zarządczych stanowiskach. No i co na to MPK?
        Miasto będzie musiało zmienić budżet i bardziej dofinansować MPK zamiast PTBS.
        Jest to problem , z którym sobie nie poradzi Grobelny więc lepiej mieć święty
        spokój a nie jakąś tam fudżibanę.
    • katya.eve Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 13.03.07, 11:12
      ja też, ja też chce Fudżibane!!! Koniecznie!!! i to nie ze wzgledow
      transportowych, ale technologicznej atrakcyjnosci miasta!!! Poznan bardzo
      potrzebuje takich inwestycji, ktore pokaza, ze nie jestesmy tylko zasciankowa
      miescina, gdzies w polowie drogi Berlin -Warszawa!!!

A Grobelny niech w koncu otworzy sie na jakies nowosci zza granicy, a nie
      ciagle siedzi we wlasnym sosie!!!
    • kuszacy_witas Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 13.03.07, 11:26
      Pomysl swietny nie tylko ze wzgledu na to ze miasto nie da na to kasy (a w sumie to dlaczego nie ??), ani na to ze to kolejne ulatwienie w komunikacji, ale tez dlatego ze to po prostu atrakcja turystyczna. Teraz wladze wydziwiaja a potem beda pierwszymi ktorzy beda sie tym chwalic na ulotkach i w przewodnikach.

Oczywiscie Rysiek "fryzjer" grobelny jest jak zawsze przeciwny, bo przeciez on jest jak ksiegowy bez polotu i wszystko co nieszablonowe jest dla niego niewlasciwe.
      • Gość: TC Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 89.101.8.* 13.03.07, 11:36
        Myśle,że Poznaniacy powinni zademonstrować prezydentowi swoje poparcie dla
        Kolejki nie tylko na forum.Może jakiś list-petycja,niewiem...Mieszkańcy powinni
        zabrać decydujący głos a nie Grobelny.Wydaje mi się,że większość poznaniaków
        tego chce.To jest przecież dobra atrakcja turystyczna w wielu miastach na
        świecie. No i Poznań zyskałby nowy symbol. Również jako dobry symbol miasta
        nowoczesnego.To jest odpowiedź na poszukiwanie nowych wizji Poznania!
        • Gość: qlex Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.comarch.com 13.03.07, 11:41
          zgadzam sie w pelni z tym, ze Poznaniacy powinni zabrac glos.
          Dodatkowo proponuje, ze HCP moglby zajac sie budowa takich wagonikow. Ciagle
          slysze ze HCP wygrywa kolejne przetargi na tramwaje, renowacje wagonow itd.
          Moze udaloby sie, by HCP zaangazowal sie w taki projekt ?
          • couleur3 Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 13.03.07, 14:53
            Też jestem za kolejką. Zanim jednak zaczniemy zachwalac ten projekt koniecznie
            trzeba zastanowic sie nad : finansowaniem i tzw. szczegółami : czyli kto za to
            płaci , co będzie jak inwestycja nie będzie przynosic spodziewanych (w
            założeniach) zysków. Wiadomo jak nieraz takie szczegóły mogą wyglądac (vide :
            autostrada A-2 i umowa, dzięki której to podatnicy ponoszą faktycznie całe
            ryzyko iwestycji ) Trochę dziwne że w japońskiej centrali brak jakiegoś
            komentarza na ten temat - jeśli to miała by byc poważna sprawa to raczej można
            by było dostac jakieś informacje czy komunikat od nich . To milczenie jest
            zastanawiające...
            • Gość: tlonowski Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 195.245.213.* 13.03.07, 15:42
              Wydaje mi się, że Poznań ( czyt. rządzący miastem ) za dużo myślą (na tyle długo
              że wszyscy inwestorzy z Poznania uciekają), a za mało działają. Niech się coś w
              tym Poznaniu dzieje !!! (Afer i przepychanek w to nie wliczam). Bo nasze miasto
              jeśli nie umiera to przynajmniej mocno śpi, a później może obudzić się z ręką w
              nocniku.
        • Gość: ddd Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 16:20
          moze jakas pikieta na deptaku. jak o rospude walczylismy to nie bylo problemu,
          powalczmy teraz o nasze interesy.
    • Gość: lukasz Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 213.156.114.* 13.03.07, 15:36
      ludzie ten deb.... grobelny nie ma zadnej wizji miasta.inwestor bez watpienia
      pojdzie do wroclawia a poznan stanie sie juz calkiem zapyzialy.
      grobelny nie zrobil nic dla poznania, nawet stary browar jest tylko dlatego, ze
      mieszka tu kulczyk.
      najgorsze dworce pkp i pks z duzych miast w polsce, zapuszczone wolne tory,
      niewykorzystywana lawica, brak porzadnych hoteli.
      JAK DLUGO jeszcze poznaniacy beda narzekac tylko miedzy soba zamiast wymusic/np
      pisanie petycji/ konkretne zmiany inwerstycyjne w tym miescie
    • Gość: walus Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 15:40
      Poznań jest niezdolny do realizacji tego projektu. Poznań to minimalizm.
      Brak wizji cechuje zarówno władze jak i społeczeństwo. Wrocław z przyszłym EXPO
      załuguje i potrafii zrealizować ten pomysł .
      • pacal2 no no jasne 13.03.07, 15:53
        Nawet stadionu nie umiecie zbudować. A monoraila wam się zachciewa.
        Japończycy do nas przyjechali już dawno temu (pomyśl czemu nie do Wrocławia :))
        i teraz chcą wrócić w sprzyjających warunkach do pomysłu. Cieszy.
    • mefisto999 Prawda o Fudżibanie 13.03.07, 16:05
      Małe śkośnookie ludki stosują starą praktykę:
      Przyjezdzają bo "biednego" kraju takiego jak Polska, Fudują jakiemus miastu tym razem naszemu, kolejke jednotorową za DARMO!!

Nie zastanawialiscie sie jaki maja w tym interes???????????

STARA PRAWDA MOWI ZE PRAWDZIWE ZYSKI ROBI SIE NIE NA SPRZEDAZY, ALE NA OBSLUDZE I SERWISIE:))))

Najpierw nam postawią kolejke a potem kaza sobie sowicie placic za obsluge i serwis.

Nie oznacza to jednak ze jestem przeciwko Fudżibanie w Poznaniu
      Pytanie tylko czy poznań da radę ta kolejke utrzymac i ile to bedzie kosztowalo.

Tojest jak z samochodem:
      cały kosztuję 40000zl
      a sam spoiler 800zl
      reflektor 500zl
      i tak dalej

Tyle ze tu sumy beda o wiele wieksze.

• Gość: 007 a co z połączeniem kolejowym dworca z lotniskiem? IP: *.icpnet.pl 13.03.07, 16:18
        pomysł zaprezentował swego czasu uczestnik forum. Problemem był przejazd przez tereny wojskowe.
        Nie wymagało to wprowadzenia w pejzaż miasta gęstej sieci słupów. Dogodne miejsce przesiadek na
        dworcu kolejowym pozwalałoby na połączenia z całą aglomeracją.
        • verrak1 Re: a co z połączeniem kolejowym dworca z lotnisk 13.03.07, 20:49
          Fudżibana byloby szybciej niz pociagiem... Sprawa pociagu na Lawice jest w trakcie prac w MPU

Natomiast jesli chodzi o koszty to PPP oznacza ze caly serwis, obsluga jest kwestia inwestora (badz firmy zarzadzajacej w jego imieniu).jedyne co miasto a wlasciwie mieszkancy musza placic, to haracz za bilety, wiec prawdopodobnie beda osobne bilety na Fudzibane.
          Przykladem PPP jest parking pod Pl. Wolnosci. Tam mamy osobne bilety w stosunku do Strefy Ograniczonego Parkowania, a jak ktos ma karnet na Strefe, to i tak na podziemnym musi placic. Ja widze to tak. Na kazdej stacji badz w pociagach automaty z biletami i mozliwosc dokupienia na kom-karte biletu na fudzibane (rozsadna cena miesieczna to ok.50-60zl na normalny wg mnie). Okres po ktorym miasto przejmie kolejke to ok. 50 lat
          Male objasnienie jak dziala PPP:
          japonczyki buduje nam fudzibane, sami ja obsluguja, ale tez sami czerpia z niej kase... Po czasie kilkudziesieciu lat inwestycja zostaje przekazana jako majatek miasta. Zazwyczaj w ramach PPP miasto wnosi jeszcze grunt pod budowe (i tu by mozna wniesc grunt pod budowe zajezdni dla fudzibany)
          • Gość: 007 Re: a co z połączeniem kolejowym dworca z lotnisk IP: *.icpnet.pl 13.03.07, 22:01
            dziękuję za informację. Czy jednak różnica czasu przejazdu zrekompensuje wstawienie w gęstą
            zabudowę ulicy Bukowskiej elementów toru oraz stały ruch wagoników zaglądających w okna
            mieszkańców? Co z wizualnym naruszeniem jednorodnego pejzarzu Miasta?

A i zyski oddane Japończykom też mają niebagatelne znaczenie dla kasy miasta.
            Czy po 50 latach konstrukcja toru będzie jeszcze gwarantowała dalszą eksploatację?
            • Gość: 007 Re: a co z połączeniem kolejowym dworca z lotnisk IP: *.icpnet.pl 13.03.07, 22:03
              oczywiście >>pejzażu<<...
      • kuszacy_witas Re: Prawda o Fudżibanie 14.03.07, 00:07
        Jasne.
        Typowo polskie myslenie. Nie wazne ze ja bede z tego czerpac zyski, wazne ze ktos inny TEZ bedzie czerpac zyski !

Jaka firma robi inwestycje za darmo ?
    • Gość: leszek Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.zegrze.maverick.com.pl 13.03.07, 19:26
      ...., nie wiem czy dobrze pamietam ale nitka od Ławicy do Targów to inwestycja
      rzedu 300 mln USD, wiec jest to taka potezna inwestycja ze zadne miasto w
      Polsce nie ma szans partycypowac w kosztach.

Japonczycy nie przychodza do Poznania tylko dlatego ze nasze maisto jest takie
      wspaniale,ale tylko ze lotnisko jest bardzo blisko centrum - przeciez z lini
      prostej to jest 3-4 kilometry odleglosci do Targów , tym,czasem we Wrocławiu
      jest to odleglosc kilka razy wieksza, nie mowiac o Krakowie czy Warszawie.
      • kuszacy_witas Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 14.03.07, 00:05
        Nie oszukujmy sie. Japonczycy moga isc w dowolne miejsce w Europie.
        • Gość: mteulin Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.man.poznan.pl 14.03.07, 08:56
          kuszacy_witas napisał:

> Nie oszukujmy sie. Japonczycy moga isc w dowolne miejsce w Europie.

Mogą. Tylko dlaczego dotąd nie poszli? W Europie monorail wykorzystywany jest
          głównie w parkach rozrywki a jako dojazd do lotniska w Duesseldorfie (ponad 16
          mln pasazerów rocznie) i Birmingham (ok. 9 mln pasażerów rocznie). Wg mnie
          rozwiązanie zdecydowanie za drogie jak na nasze lotnisko, które nigdy nie
          rozwinie się w takie giganty.
      • xaliemorph Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 14.03.07, 02:22
        I pytanie. W takim razie jeśli inwestycja na tyle opiewa to jak się ona zwróci? Ile będą kosztowały bileciki na Fudżibamę, biorąc pod uwagę popularność?
        • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 14.03.07, 03:35
          ...Obrzydliwy pomysl....!

...Zwolennicy tej kolejki maja problem z wyobraznia....
          ...zatem pytanie zasadnicze ;...jak wy sobie taka kolejke wyobrazacie ...czy
          widzieliscie jakies na tej temat projekty....

...wiec wyobrazcie sobie ta kupe zlomu...dekorujaca Poznan...to co pokryte rdza
          rozpadajace sie nigdy nie bedzie budzic pozytywnego wrazenia ...a taka kupa
          zlomu bedzie konstrukcja widoczna zewszat....bo w koncu takie liny czy szyny
          musi podtrzymywac jakas konstrukcja.

Poznan w czesci Lawica - targi - dworce, ma wystarczajaco duzo przestrzeni na
          budowe szybkiej kini pociagu o krutkim skladzie ...taki pociag juz kursuje
          zwany "Papieskim"....

...i jeszcze jedna sprawa; ...inwestor nie daje nic za darmo....bedzie chcial
          na was zarobic swoje 100%...czyz to nie forma pozyczek zaciaganych w
          gierkowskim okresie w bankach zachodnich...?...dzis juz mamy do splacenia 140
          miliardow samych odsetek...z takimi poznanskimi glowami umiacymi
          liczyc, ...zachod zawsze pozostanie zachodem...a my narodem czyscibutow !

• Gość: pacal ciekawe w jaki to sposób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 08:39
            > ...i jeszcze jedna sprawa; ...inwestor nie daje nic za darmo....bedzie chcial
            > na was zarobic swoje 100%...czyz to nie forma pozyczek zaciaganych w
            > gierkowskim okresie w bankach zachodnich...?

Oczywiście że nie. Tu za gros inwestycji płaci inwestor.

Ciekawe w jaki sposób wg ciebie inwestor ZMUSI mnie do płacenia mu za cokowiek?
            Jeśli uznam że cena biletu jest za wysoka, to po prostu nie kupię i tyle.

A na żadne dopłaty do utrzymania linii z budżetu miasta inwestor nie ma co
            liczyć, bo formuła PPP zdaje się w ogóle na to nie pozwala.
            • Gość: Filip Re: ciekawe w jaki to sposób IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 00:47
              Ciekawe w jaki sposób wg ciebie inwestor ZMUSI mnie do płacenia mu za cokowiek?
              > Jeśli uznam że cena biletu jest za wysoka, to po prostu nie kupię i tyle.
              ________________________________________________________________________________

....ciekawe podejscie ...nie zyciowe....nierealne....to tak jakby pewnego dnia
              czlowiekowi ktory musi dojezdzac tramwajem do Cegielskiego lub jakiegokolwiek
              miejsca pracy powiedziec ...prosze pana od juztra drozeja bilety tramwajowe o
              100%....zobaczymy....kupi bilet na tramwaj...czy niekupi...?
              >_____________________________________________________________________________
              > A na żadne dopłaty do utrzymania linii z budżetu miasta inwestor nie ma co
              > liczyć, bo formuła PPP zdaje się w ogóle na to nie pozwala.
              _______________________________________________________________________________

...wobec powyzszego musimy uwierzyc w niebywala filantropie Japonczykow...ja w
              taka nie wierze...
              ....co prawda mogl bym uwierzyc gdyby taka fujibama miala sluzyc wylacznie
              rencistom i emerytom...ale nie zdrowemu spoleczenstwu w sile wieku z ktorego
              trzeba wydusic kazdy grosz.

...a oto widok na torontonski Gardiner...wystawiony w latach 60-tych, dzis juz
              sypiacy sie beton...ktorego koszty utrzymania i przyszlego dekmontarzu spedzaja
              sen z powiek kolejnym merom miasta...moga pochlonac kilkuletni
              budzet ...zadluzyc miasto na kolejnych kilka lat w inwestycjach komunalnych...
              www.toronto.ca/rescu/
          • verrak1 Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 14.03.07, 08:53
            a takie zelastw co juz pisalismy po 1 bedzie atrakcja turystyczna (np. jako dzieciak bylem na wegrzech i jednym z punktow zwiedzania Budapesztu byla jazda 1 kontynentalna europejska linia metra - atrakcje komunikacyjne przyciagaja ludzi), po 2 ta kupa zelastwa doda prestizu miastu jakby na to nie patrzec targowemu... A jesli chodzi o patrzenie ludziom w okna. Poza odcinkiem Polna-Wawrzyniaka i sporadycznymi blizszymi domami nie ma zadnego budynku mieszkalnego na tyle blisko by to komus przeszkadzalo-na Krolowej Jadzi po stronie multikina jest tyle miejsca ze tory moznaby zbudowac z dala od budynkow mieszkalnych vis a vis kina. Zreszta coz-ludziom mieszkajacym na parterze tez mozna zagladac w okna i czy oni z tego powodu narzekaja? Dlatego ze Kowalskiej zepsuje sie widok z okna cale miasto ma ucierpiec?
            Aha, ciekaw jestem Filipie gdzie chcialbys zbudowac te linie szybkiego pociagu? bo chyba mi nie powiesz ze pociagiem jezdzacym przez Wole bedzie szybciej? Nie mowiac o prestizu...
            Na wikipedii masz ladne zdjecie Monorailu jak moga te tory byc fajnie podtrzymywane... Ja juz widze taka Fudzibane jak ladnie cichutko sunie przy targach,albo multikinie... Super:)
            • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 01:00
              .....oczami dziecka to nie to samo co doswiadczeniem doroslego....wcale nie
              bedzie taka cicha...
              zaistniej plastycznie jak siekiera wbita w piekny antyczny mebel...

...bez wzgledu na to co znajduje sie w dzielnicach przez ktore miala by ona
              przebiegac....co zrobic z przestrzenia znajdujaca sie pod szynami...toz to
              najdrozsza ziemia dla miasta.
    • Gość: Paweł L.Klepka Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 11:36
      Byłem i jestem wielkim zwolennikiem tej kolejki.Fudżibana jest jednym z
      pomysłów na poprawienie podróżowania po Poznaniu.Brak odważnych decyzji w
      sprawach transportu powoduje,że miasto staje się coraz bardziej
      prowincjonalne.Biznes plan z 2001 roku przewidywał, że bilet ma kosztować 2
      złote a podróż z Ławicy na Franowo /15,5 km/ma trwać bezkolizyjnie 22
      minuty.Kolejka jest bezszelestna a jej szyby w trakcie przejazdu obok budynków
      mieszkalnych matowieją/technologia dostępna w Polsce/itd,itd,itd......
      • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 01:12
        www.toronto.ca/rescu/
        ...problemy Poznania nie maja nic wspolnego z BRAKIEM JESZCZE JEDNEGO
        PROBLEMU....

...PROBLEMY POZNANIA WYNIKAJA Z TRANSFERU PRL-owskiej MENTALNOSCI W IV RP...!

...Poznan potrzebuje inwestycji ale nie tego typu...
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Czy biznes plan zakładał... IP: *.eranet.pl 22.03.07, 19:40
        Czy biznes plan zakładał zobowiązanie miasta do utrzymywanie lotniska na Ławicy?
        Moim najpoważniejszym zastrzeżeniem jest możliwość ograniczenia wyprowadzki
        nierozwojowego lotniska z centrum miasta na wschód. Jeśli ta kwestia nie
        stanowila by przeszkody, to kolejka mialaby doskonałe obłożenie przy zabudowie
        terenów lotniska budownictwem mieszkaniowym.
    • Gość: jestem za! Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.03.07, 13:33
      Poniżej link do artykułu o monarailu w stolicy Iranu, Teheranie (nota bene
      wybudowanym w czasie, kiedy merem miasta był obecny prezydent państawa Mohamud
      Ahmedineżad)
      polecam!jest również zdjęcie - imponująca inwestycja.
      en.wikipedia.org/wiki/Tehran_Monorail
      PS. Monorail móglby w Poznaniu definitywnie rozwiązać komunikacyjne problemy
      Naramowic. Pomysl jest tym prostszy do zrealizowania, że można wykorzystać
      naturalne zagłębienie jakim jest koryto Warty wzdłuż Cytadeli.
      • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 01:22
        PS. Monorail móglby w Poznaniu definitywnie rozwiązać komunikacyjne problemy
        Naramowic. Pomysl jest tym prostszy do zrealizowania, że można wykorzystać
        naturalne zagłębienie jakim jest koryto Warty wzdłuż Cytadeli.
        _____________________________________________________________________________

...nie mozna odciac miasta od rzeki...to wygladalo by okropnie

...koryto Warty jest naidrozsza turystycznie czescia Poznania...totalnie
        niewykorzystane...najbardziej atrakcyjna czesca Poznania...czy
        byliscie ...? ...czy widzieliscie ta piekna przestrzen....pod turystyke...gdy
        juz poplyna krysztalowe wody ...toz Wenecje tam mozna stawiac...i z pewnoscia
        to druga Tamiza przecinajaca Londyn....nie straccie tej szansy....
    • xabu11 Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 14.03.07, 22:52
      PST nie rozwiąże wszytkich problemów komunikacyjnych Poznania, a na pewno nie
      tych związanych z lotniskiem oraz licznymi centrami handlowymi, które generują
      duży ruch oraz stoją lub będą stać, tak jak w przypoadku Łaciny, praktycznie w
      postej linii - od Ławicy do Franowa. Już teraz dojazd do przystanku Multikino
      graniczy z cudem. Ludie tłoczą się na tych małych przystankach, rozpychaja się,
      depczą sobie po nogach, chwilami nawet brakuje powietrza, taki jest ścisk.
      Poznań ma stosunkowo małe centrum, natomiast sama aglomeracja liczy przeszło
      milion osób. Prawie każdy próbuje się dostać do centrum, przeważnie samochodem.
      W przyszłości ruch będzie jeszcze większy - z tego co słyszałem CH King Cross
      ma być rozbudowany, powstaną w tamty rejonie nowe mieszkania, Targi będą się
      rozwijać, przybędzie połaczeń lotniczych, a więc co za tym idzie przybędzie
      pasażerów, być może na Wolnych Torach zbudowane zostanie poznańskie City, być
      może powstanie też Nowa Wilda, zbudowana zostanie Łacina, powstanie centrum
      logistyczne Franowo. Panie prezydencie! W jaki sposób chce pan rozwiązać w
      przyszłości ruch komunikacyjny w tych miejscach? Chce pan posłać tramwaje? Pan
      chyba nigdy nie jechał Pestką o godzinie siódmej w poniedziałek! Niekórzy
      pasażerowie nie mogą wsiąść do trzeciego czy nawet czwartego z kolei tramwaju -
      taki jest tłok! Poznań potrzebuje jak najszybciej nowego środka komunikacji
      miejskiej! Jeśli nie samochód ( naukowcy już wiedżą, iż im lepsze drogi, tym
      większy ruch, tym więcej dróg jest potrzebnych i tak dalej... ) oraz tramwaj
      oraz metro, które jest bardzo drogie w eksploatacji oraz budowie, to pozostaje
      nam tylko podnieba komunikacja, która będzie działać niezależnie od tego, co
      dzieje się na drogach oraz zwykłych torowiskach. Tu już nie tylko chodzi o
      promocję Poznania, czy nową atrakcję turystyczną, ale przede wszystkim o wygodę
      oraz czas mieszkańców Poznania tudzież całej aglomeracji, której z każdym
      rokiem przybywa mieszkańców. Jeśli Poznań będzi tak dobrze zarządzany pod wodzą
      Pana, jak dotychczas, to nowy środek komunikacyjny będzie konicznością, a nie
      drogą fanaberią. Z tego, co mi wiadomo, Japończycy chcą całkowicie pokryć
      budowę torów. Cegielski mógłby produkować kolejki, których koszt w obliczu tak
      ogromych problemów komunikacyjnych na osi zachód-wschód, relatywnie nie byłby
      drogi ,dlatego jako mieszkaniec Poznania proszę Pana o rozważenie i głębokie
      przemyslenie tej okazji, kóra zdarza się raz na 50 lat.
      • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 01:32
        ...w srod szans jakich dostarcza nam zycie ....zdazaja sie zbyt czesto bardzo
        powazne bledy ktorymi obciazamy przyszle pokolenia...

...czy zastanawiales sie w jaki sposob przyszle pokolenia uporaja sie z tak
        kupa sypiacego sie betonu....?

To nie blok mieszkalny ktory drzy, gdy skacza dzieci kowalskiego...to
        konstrukcja po ktorej skacza konie mechaniczne...ich setki...co pol
        godziny...jak sadzisz jak dlugo taka kionstrukcja moze wytrzymac ...nie w
        Techeranie....ale w Poznaniu zwazywszy na niskie temperatury....?

www.toronto.ca/rescu/
        • Gość: alter Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 10:54
          O fudżibanie też tu: km.poznan.pl
          • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 21:05
            ...wyczuwam brak kontrargumentow....
            Powtarzam ; ...Teheran to nie Poznan zwazywszy na warunki klimatyczne...
            To co moze dzialac przez okragly rok w Teheranie napewno nie bedzie dzialac w
            Poznaniu.

Atrakcja starej Europy jest jej architektura jakkolwiek na odcinku Lawica -
            Dworzec jest jej niewiele....ale to zbyt cenna przestrzen dla betonowych slupow
            i jeczacego, a z czasem rdzewiejacego rzelastwa...i rozpadajacego sie betonu.

...w kilku przypadkach dobrze to wyglada...Chicagowski tramwaj...ktory tak
            czesto jest tlem do gangsterskich filmow ( przypomne ze jezdzi on na poziomie
            drugiego pietra i jest niezwykle halasliwy)....i mosty nowojorskie Boston
            Bridge (czy projektu naszego ziomka Rudolfa Modrzejewskiego w San
            Francisko)...ze wzgledy na ich wartosc historyczna epoki industrialnej....ale
            przypaczcie sie tym juz zabytkom jaka tam zegarmistrzowska robota odchodzila....
            tam bylo niewiele betonowej haly....
            Od strony plastycznej fudzibana prezentuje sie koszmarnie...

Zgadzam sie jednak z koniecznoscia szybkiego polaczenia Portu Lotniczego Lawica
            z z dworcami PKP i PKS...tu jest potrzebna szybka kolej...o ile chcemy zachowac
            port lotniczy w tym samym miejscu...choc jego projekt jest koszmarny...i w
            zaden sposob nie dostosowany do ruchu pasazerskiego..pozostawia sobie wiele do
            zyczenia...

Wierze ze inzynierow poznanskich stac jest na lepszy projekt niz owa
            fudzibana...przynajmniej do polowy wagonu taka kolej powinna byc wpuszczana w
            ziemie...by skutecznie tlumila chalas i i odbierana byla estetycznie...co nie
            jest bez znaczenia, takze dla utrzymania jej przez dlugie lata w
            eksploatacj...

• Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 21:26
              goldengatewebsites.org/images/ggnewdistrictlogosmall_rev.gif
              • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 15.03.07, 21:29
                www.goldengatebridge.com/
                • Gość: ?1 Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:16
                  Panie Filipie, już odpowiadam. Takie kolejki jeżdżą w Japonii, gdzie dochodzi
                  często do trzęsień ziemi, przechodzą też huragany. Konstrukcja kolejki jest
                  prosta, nie zajmuje dużo miejsca, działa niezależnie od tego, co dzieje się na
                  drogach oraz zwykłych torowiskach, jest też odporna na ekstremalne temperatury
                  oraz wszelakie żywioły, które już wymieniłem, ale takich nie doświadczymy
                  przecież w naszym Poznaniu. Kolejka jest cicha, posiada matowe szyby. Jej
                  budowa oraz utrzymanie jest tańsze niż metro. Czy szpeci miasto? A drogi nie
                  szpecą? Zdezelowane samochody? Olej silnikowy? Samochody na dodatek zatruwają
                  powietrze, spaliny są przyczyną chorób cywilizacyjnych. Z kolejką nie ma takich
                  problemów. Wiele ludzi się o tym przekonało i nie mogłoby już żyć bez tego typu
                  komunikacji miejskiej. Teraz przyszedł czas na Poznań. Taka kolejka byłaby
                  idealną odpowiedzią na dzisiejsze bolączki komunikacyjne Poznania. Żaden
                  tramwaj nie rozwiąże tych problemów, o czym dobitnie przekonali się mieszkańcy
                  Winograd oraz Piątkowa. W porach najwiekszego ruchu ludzie czasami muszą czekać
                  pół godziny, zanim uda im się wsiąść do tramwaju. Pomimo zwiększęnia
                  częstotliwości kursowania niekórych linii, nadal dochodzi do takich sytacji,
                  kiedy tramwaj nie może ruszyć, ponieważ jest przepełniony. Czy takiego samego
                  scenariusza chcesz dla osi wschód - zachód? Przecież na Ławicy każdego roku
                  przybywa połączeń, rejon Bukowskiej oraz Bułgarskiej rozwija się w szybkim
                  tempie - planowane są nowe mieszkania oraz nowe centrum rozrywki, MTP każdego
                  roku odnotowuje większą liczbę wystawców oraz zwiedzających, w przyszłości na
                  Wolnych Torach powstanie poznańskie City, byc może powstanie też Nowa Wilda,
                  zbudowana zostanie Łacina oraz centrum logistyczne Franowo. To wszystko ma
                  zostać obsłużone zwykłym tramwajem? Nie. Japończycy dobrze o tym wiedzą,
                  dlatego przyjeżdżają, pomio poprzednich niepowodzeń negocjacyjnych, po raz
                  trzeci do Poznania z ofertą solidnie przygotowaną. Czy wiesz jakimi pieniędzmi
                  obracają Kawasaki oraz Nihimen? To są zawrotne sumy, o kórych nasze państwo
                  może tylko pomarzyć. Mimo to pokornie przyjeżdżają do prowincjonalnego Poznania
                  prosić szanownego prezydenta Poznania o rozmowę. O nic więcej. Tak działają
                  Japończycy. Nie są tak w gorącej wodzie kąpani, jak Europejczycy.
                  • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 16.03.07, 04:34
                    Panie Filipie, już odpowiadam. Takie kolejki jeżdżą w Japonii, gdzie dochodzi
                    często do trzęsień ziemi, przechodzą też huragany. Konstrukcja kolejki jest
                    prosta, nie zajmuje dużo miejsca, działa niezależnie od tego, co dzieje się na
                    drogach oraz zwykłych torowiskach, jest też odporna na ekstremalne temperatury
                    oraz wszelakie żywioły, które już wymieniłem, ale takich nie doświadczymy
                    przecież w naszym Poznaniu. Kolejka jest cicha, posiada matowe szyby. Jej
                    budowa oraz utrzymanie jest tańsze niż metro.

...ktos ponizej bronil fudzibany twierdzac ( o jakich betonowych slupach tu
                    mowa)...no taka wlasnie betonowa konstrukcje zawiera fotografia kolejki z
                    Teheranu....i powtarzam - beton choc jest na nasze czasy materialem doskonalym
                    w konstrukcjach podlegajacych duzym drganiom w niskiej teperaturze peka
                    ulegajac rozpadowi......wszystko co powstalo trakcyjnego w
                    Japonii...szczegolnie konstrukcje mostow sa zbyt mlode by wyciagnac z tych
                    inwestycji jakies rozsadne, przerazajace wnioski....a w dodatku Japonia nie ma
                    tak niskich temperatur, podobnie Wielka Brytania czy Australia...beto jest
                    elastyczny w temperaturach powyzej zera.
                    ________________________________________________________________________________

>>Czy szpeci miasto? A drogi nie
                    szpecą? Zdezelowane samochody? Olej silnikowy? Samochody na dodatek zatruwają
                    powietrze, spaliny są przyczyną chorób cywilizacyjnych. Z kolejką nie ma takich
                    problemów. Wiele ludzi się o tym przekonało i nie mogłoby już żyć bez tego typu
                    komunikacji miejskiej.

...calkowicie sie z ta opinia zgadzam...i zawsze staram sie popierac transport
                    zbiorowy, ..ktory jest jednak najoszczedniejszy..z wyjatkiem naszego
                    PKP...niszczonego jak zreszta wszysko co jest wlasnoscia spoleczna przez
                    rozbudowana biurokracje, opoznienie rozwoju , brak badan i statystyk.

>>Teraz przyszedł czas na Poznań.<<

...a ja bym powiedzial - teraz nareszcie przyszedl czas na Polske...
                    W podobnej sytuacji z komunikacja jaka ma Poznan maja wszyskie powyzej 200 tys.
                    mieszkancow polskie miasta....apetyt rosnie...na zloty srodek komunikacji
                    miejskiej...poniewaz w owych miastach juz z wolna coraz trudniej poruszac sie
                    samochodem..i coraz trudniej oddychac...

>>Taka kolejka byłaby
                    idealną odpowiedzią na dzisiejsze bolączki komunikacyjne Poznania. Żaden
                    tramwaj nie rozwiąże tych problemów, o czym dobitnie przekonali się mieszkańcy
                    Winograd oraz Piątkowa. W porach najwiekszego ruchu ludzie czasami muszą czekać
                    pół godziny, zanim uda im się wsiąść do tramwaju. Pomimo zwiększęnia
                    częstotliwości kursowania niekórych linii, nadal dochodzi do takich sytacji,
                    kiedy tramwaj nie może ruszyć, ponieważ jest przepełniony. Czy takiego samego
                    scenariusza chcesz dla osi wschód - zachód? Przecież na Ławicy każdego roku
                    przybywa połączeń, rejon Bukowskiej oraz Bułgarskiej rozwija się w szybkim
                    tempie - planowane są nowe mieszkania oraz nowe centrum rozrywki, MTP każdego
                    roku odnotowuje większą liczbę wystawców oraz zwiedzających, w przyszłości na
                    Wolnych Torach powstanie poznańskie City, byc może powstanie też Nowa Wilda,
                    zbudowana zostanie Łacina oraz centrum logistyczne Franowo. To wszystko ma
                    zostać obsłużone zwykłym tramwajem? Nie.
                    ______________________________________________________________________________

...wiec kupuje ten pomysl - prosze mi tylko przedstawic kosztorys....jak bedzie
                    wygladalo finansowanie budowy...i do czyjej kieszeni beda plynely zyski...na
                    ile lat fudzibana bedzie zwolniona z podatku ...kiedy miasto zacznie na niej
                    zarabiac ......czy dopiero wtedy gdy obiekt bedzie WYEKSPLOATOWANY go granic
                    wytrzymalosci...czyli nadawal sie bedzie do generalnego remontu...czyli 10
                    lat.... i gdy wskutek pedzacej na oslep technologii...OKAZE SIE BYC
                    TECHNOLOGICZNIE PRZESTARZALYM.

...ZYJEMY NA PROGU WIELKICH ODKRYC....mierz silu na zamiary....nadal najlepszym
                    srodkiem komunikacji miejskiej Poznania pozostanie tramwaj...rzecz tylko w tym
                    by nie poprzestawac na jego modernizacji ...powiekszac jego krwioobieg...

>>Japończycy dobrze o tym wiedzą,
                    dlatego przyjeżdżają, pomio poprzednich niepowodzeń negocjacyjnych, po raz
                    trzeci do Poznania z ofertą solidnie przygotowaną. Czy wiesz jakimi pieniędzmi
                    obracają Kawasaki oraz Nihimen? To są zawrotne sumy, o kórych nasze państwo
                    może tylko pomarzyć. Mimo to pokornie przyjeżdżają do prowincjonalnego Poznania
                    prosić szanownego prezydenta Poznania o rozmowę. O nic więcej. Tak działają
                    Japończycy. Nie są tak w gorącej wodzie kąpani, jak Europejczycy.

______________________________________________________________________________

...no - tu wdarlo sie nam chyba niezrozumienie Japonczykow...
                    ja bym powiedzial tak; ...wlasnie dlatego ze sa w goracej wodzie kompani...juz
                    trzeci raz zamierzaja odwiedzic Poznan...i kusic prezydenta Poznania swoja
                    azjatycka szmira...jak niegdys czynili to Europejczycy przekupujac Indian.

..jak juz napisalem ...to nie jest tylko odosobniony problem Poznania....czy
                    pan sadzi ze w Poznaniu zwlaszcza przy zakladach Cegielskiego nie uswiadczy
                    ambitnego inzyniera...ktory sni o takich i podobnych
                    projektach "Cegielskibany"...?

...czy pytal ich pan o zdanie....?

...to nie "przed Poznaniem jest dzis ta szansa" jakiej nie bylo przez ostatnie
                    60 lat....to przed narodem pojawia sie dzis ta szansa....zaistnienia sila
                    wlasnej rodzimej kreacji....mysli technicznej.....

Wartosc tej chwili ( wymuszona w czasie koniecznosc realizacji wlasnych
                    projektow) jest o stokroc wieksza niz wartosc japonskiej inwestycji na odcinky
                    Lawica - centrum miasta....chocby byla ona podarowana miastu zadarmo.

• Gość: no Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 212.244.156.* 22.03.07, 15:47
          co ty tu pie..sz o betonie jak to jest konstrukcja stalowa
          • Gość: Filip Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.dsl.bell.ca 22.03.07, 18:14
            ...odwolalem sie do fotografii fudgibany zbudowanej w Teheranie...znajdz link
            do wspomnianej fotografi.

...a jesli konstrukcja stalowa to tym gorzej dla okolicznych
            mieszkancow....bedzie produkowac halas nieziemski....

...a moze napiszesz ze bedzie biegac na gumowych kolach...?

...ale ja mam opracowany projekt tramwaju na kolach z gumowa wkladka....juz
            jezdzi i jest bardzo cichy....za cichy tez nie moze byc ...bo trup by sie gesto
            slal....wiec zamontowalismy sympatyczny sygnal dzwiekowy - wlancza sie na
            fotokomorke dostrzegajac czlowieka z odleglosci do 50 metrow.

• Gość: no Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.icpnet.pl 22.03.07, 18:55
              tobie sie chyba śnią po nocach tramwaje z Konstalu
    • xaliemorph Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 15.03.07, 23:50
      A widzę że znowu wzięła pasja na Fudżibamę jak za dawnych czasów ;) Swoją drogą ja taki optymistyczny do tego bym nie był. Nie uważam że dodała by ona uroku (ach te betonowe słupy), by się wielce komponowała z zabudową rejonu Bukowskiej, itd. Wolałbym jednak by stworzyć plan dojazdu szybkiej kolejki naziemnej, która z czasem by przechodziła w półzakrytą (wykop zakryty betonowymi płytami i np. poprowadzenie górą trasy komunikacyjnej) a w centrum miasta w metro. Wiem iż projekt jest bardzo dalekosiężny ale znacznie bardziej harmonijny w rozbudowie miasta.
      • Gość: Posen Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 00:41
        Ale kolej naziemna nie dojedzie bezpośrednio ani pod Targi, ani też pod
        jakiekolwiek centrum handlowe, a poza tym gdzie tu była mowa o betonowych
        słupach? To ma być całkowicie konstrukcja stalowa, zajmujaca tyle miejsca co
        latarnie uliczne. Proponuję poszukać za pomocą Google informacji na temat
        kolejki w Sydney. Prezentuje się bardzo ładnie. Moim zdaniem idealnie wtopiłaby
        się w ulicę Bukowską. Sceptycznym zawsze można być ,ale nie moożna od razu
        wkładać projektu do szuflady, tym bardziej, iż przedstawiciele tego koncernu
        fatygują się do nas z dalekiej Japonii już kolejny raz.
    • xaliemorph sam zapytaj prezydenta Ryszarda Grobelnego !!! 16.03.07, 02:00
      Jeśli ktoś jeszcze nie trafił to serdecznie proponuję każdemu z osobna czytelnikowi forum, niezależnie od stanowiska wobec Fudżibany któremu nie jest obojętny los rozwoju naszego miasta, by się wpisał do bloga naszego "kochanego" prezydenta. Jeśli prezydent sobie pisze blog, to piszmy tam gdzie on nasze opinie przeczyta. Być może każdy dołoży swoją cegiełkę do wywarcia presji na lepszą jakość rządzenia poprzez Rysia misia pysia.

www.ryszardgrobelny.blogownik.pl/?p=18914,0

I najlepiej __rozsyłacie__ to __dalej__. Im większa presja tym lepiej.
      • Gość: Filip Re: sam zapytaj prezydenta Ryszarda Grobelnego !! IP: *.dsl.bell.ca 16.03.07, 22:09
        ...przed chwila zaslyszana informacja z radia CBC ;

Grupa politykow dzielnicowych toronto tak to mozna okreslic domaga sie od mera
        miasta sir. Millera budowy kolejnego odcinak lini tramwajowej o dlugosci 120 km.
        poleci ona Eglinton'em wzdloz jeziora ...a kosztowac ma 6 milkiardow dol.can.

....mer odpowiedzial; "...przedstawcie mi dokladny plan i kosztorys do
        zatwierdzenia...policzcie jak duze to bedzie obciazenie na kazdego mieszkanca
        naszego miasta...jesli spoleczenstwo nie bedzie protestowac...budyjemy !..."

...jesli znajde ten artykol w dzisiejszym wydaniu dziennika "Thestar"
        to postaram sie zamiescic don adres.
        • Gość: Filip Re: ...aby nie byc goloslownym... IP: *.dsl.bell.ca 17.03.07, 03:19
          TTC rail web would crisscross city

Speak Out: TTC's plansMar 16, 2007 11:43 AM
          Tess Kalinowski
          John Spears
          Staff Reporters
          Only three days before the federal government is to release its budget, the
          Toronto Transit Commission unveiled an ambitious blueprint today for a light
          rail system that would crisscross the city far beyond existing and planned
          subway lines.
          The 60- to 80-kilometre web of light rail would cost about $6 billion.

The plan would improve transit access to virtually every corner of Toronto and
          move 175 million people a year, a third of whom would be new transit users, TTC
          chair Adam Giambrone said at a press conference this morning.

However, TTC officials admitted that even if the federal and provincial
          governments kicked in two thirds of the cost, cash-strapped Toronto would still
          be hard-pressed to pay its share - as much as $400 million a year for as long
          as 15 years.

And they acknowledged that there is no commitment for funding from higher
          levels of government.

The plan calls for seven light rail lines, covering 120 kilometres of the city,
          employing an additional 250 new model streetcars, Giambrone said.

"No Torontonian should be disadvantaged because they don't own a car," he told
          the city hall press conferenc, adding that the new network would connect
          neighbourhoods currently unserved by transit.

"It's not just about getting downtown," he said.

The plan unveiled this morning includes most of the lines outlined in Mayor
          David Miller's election platform, but includes others. For example:

An Eglinton Ave. line running almost the width of the city, from Scarborough to
          Etobicoke. The section from Laird Dr., which is just east of Bayview Ave., to
          Dufferin St., would be underground.

A Scarborough Malvern line would swing north and east from the Eglinton line
          into northeastern Scarborough.

A line along Jane St., connecting both the Finch Ave. W. line and the Bloor-
          Danforth line.
          The hitch?

Giambrone stopped short of calling today's announcement an implementation plan
          with firm schedules and costs.

But he said, "You'd be hard-pressed to build an entire light rail network,
          looking at the existing environmental assessments, in under 10 years."

He also said the city expects to move ahead with the help of a share of
          gasoline taxes.

That would be in addition to a substantial slice of the $2 billion federal
          transit strategy for which Miller and other big city mayors were calling last
          week.

Prime Minister Stephen Harper and Premier Dalton McGuinty pledged about $1
          billion last week for regional transit improvements. But with a budget, federal
          and provincial elections looming, and unprecedented public concern for the
          environment, some transportation experts say there's hope more money will flow
          for transit.

"There's a tremendous amount of concerted, multilateral pressure that I've
          never seen before," said transportation consultant Ed Levy.

The mayor's election platform spoke about light rail vehicles running on
          dedicated rights of way as part of a network of transit lines, including:

• Gość: Filip Re: ...aby nie byc goloslownym... IP: *.dsl.bell.ca 17.03.07, 03:34
            www.toronto.ca/ttc/&revid=1190271448&sa
            • Gość: Filip Re: ...aby nie byc goloslownym... IP: *.dsl.bell.ca 17.03.07, 04:59
              Bede namawial do dzialan zespolowych - planistow,architektow, inzynierow,
              projektantow, elektronikow....gdyby powstala taka pilotarzowa jednostka w
              Poznaniu w oparciu o doswiadczenia inzynierow z Cegielskiego...producenta
              taboru kolejowego....to wielka dzis szansa dla nowych projektow nowych
              rozwiazan technicznych, nowoczesnego miejskiego transportu...dokladnie tak jak
              to czynia Azjaci - kupuja jeden pojazd - rozkladaja go na czesci i analizuja
              jego techniczna zawartosc....po czym probuja ulepszyc ...tak mozna nauczyc sie
              najszybciej...kopiowanie nie jest niczym zlym z punktu interesu spolecznego.
              Azjaci czynia cos jeszcze dziwnego co nie przyszlo by do glowy
              europejczykowi...wykupuja podobnie jak to czynili Amerykanie, ludzi techniki z
              doswiadczeniem by uczyli ich technologii wspolczesnych....daja lapowki by
              zdobywac kontrakty...
              Sylwetki japonskich samochodow nie projektuja Japonczycy tylko Szwedzi.
              ...a renomowane europejskie firmy kupuja amerykanie by zniszczyc ich swiatowa
              marke...w ten sposob walcza z konkurencja....przyklad Mercedesa, robionego w
              Meksyku i volksvagena....o tych rzeczach trzeba wiedziec.

Czas na zespolony potecjal ludzkiej mysli i czas na zdecydowana
              kooperacje...Kazde wieksze polskie miast ma dzis szanse powaznie potraktowac,(
              a wrecz zaistniala taka koniecznosc )...transport miejski...poniewaz ulice
              europejskich miast sa bardzo waskie....nie mozna zmieniac przebudowywac
              struktur aglomeracji miejskiej...poniewaz najcenniejszym na niej jest
              zabytek...a wiec trzeba rozwiazywac transport innymi sposobami...i jak
              dotychczas najlepszym sposobem ( a i symbolem Europy, z czego nawet nie zdaja
              sobie sprawy sami europejczycy jest TRAMWAJ...co jest tak czesto z nuta
              zazdrosci przytaczane przez Amerykanow)

...Wspolczesny tramwaj moze byc rowniez cackiem, ozdoba ulicy do
              pozazdroszczenia...jesli ludzie uswiadomia sobie ze ta jego sylwetke mozna na
              rozne sposoby modelowac i podnosic techniczny standart jazdy...wciaz na tych
              samych szynach....

...czy widzieliscie tramwaje drewniane...(a takie wlasnie powinny dekorowac
              polskie zabytkowe miasta i byc ich atrakcja )
              ...czy widzieliscie tramwaje tak konfortowe jak najdrozsze antyki , kanapy na
              ktorych mozna tylko usiasc w swiatowych najdrozszych Hotelach...czy
              widzieliscie tramwaje...tak ciche i konfortowe jak najdrozsze samochody
              swiata...?
              ...to wszysko mozna robic...najdrozsza jednak rzecza na swiecie jest
              swiadomosc...istnienia w tym swiecie wielkiego bogactwa, ludzkiej pokoleniowej
              dzialalnosci....wiedzy z ktorej powinnismy korzystac by tworzyc, kreowac wciaz
              nowe wzorce dla tej pieknej niepowtarzalnej Europy.
              • Gość: leszek Re: ...aby nie byc goloslownym... IP: *.zegrze.maverick.com.pl 22.03.07, 23:10
                ----------------------------------------------

mysimy troszke zejsc na ziemie i spojrzec prawdzie w oczy,
                W chwili obecnej polski przemysl [ HCP ] nie jest w stanie wyprodukowac
                tramwaju niskopodlogowego !!!!! a Pan tutaj pisze o jakis nowych projektach
                i jakis nowych rozwiazaniach technicznych

w chwili obecnej HCP produkowal tramwaj wysokopodlogowy [ ktory w dodatku jest
                prototypem ?? ] oraz w ostatnich dniach pochwali sie ze w czerwcu zaprezentuje
                nowy tramwaj, niestety sikopodlogowy w 67 %

Gdyby bylo takie proste jak pan pisze [ rozebranie czegos i skopiowanie ] to
                pewnie by Cegielski chociaz jeden porzadny tramwaj zbudowal a w chwili obecnej
                mamy jedynie cos na kształ Kostal 105 bis [ czyli jestesmy na poziomie
                technuicznym lat 80-tych]

Niestety projekty tego typu wymagaja wyjatkowo wysokich nakladow finansowych i
                czasu. Moze kiedy HCP bedzie WRESCIE SPRYWATYZOWANY pozyska jakies porzadne
                fiansowanie, projekty tramwajowe rusza do przodu i Poznan bedzie mogl stac sie
                ważnym osrodkiem ich produkcji i projektowania czego z calego serca bym chciał !!

• mpx15 www.monorails.org 18.03.07, 11:01
      Polecam stronę poświęconą tematowi kolei jednoszynowych.
      • Gość: Filip Re: www.monorails.org IP: *.dsl.bell.ca 19.03.07, 13:23
        ...czyzby inwestycje jednoszynowe mialy jakies nieznane mi blizej znaczenie,
        dla miejskich inwestyczji....?

...w moim mniemaniu ujemne, bo co dwie szyny to nie jedna, ....i wszysko co
        dwuszynowe na jednej szynie nie da sie postawic...

Ilosc szyn w tym temacie transportu osobowego nie ma znaczenia. Jego waznymi
        elementami sa ...CZAS - POJEMNOSC - KOMFORT PODROZOWANIA

KOMFORT - slowo zaczerpniete z jezyka angielskiego jak i cala jego imamentna

zawartosc....Polakowi do glowy by nie przyszlo ze mozna zyc komfortowo a

tymbardziej podrozowac....gdy jeszcze nie tak dawno na wschod nasza swiadomosc

wpychano w bydlece eszelony wiozace nas na nieludzka ziemie gdzie temperatura

czesto przekraczala -50C.

...na wlasne potrzeby wymyslilem nawet trzy szyny....ktore sa przydatne przy
        rozwijaniu duzych szybkosci....jedna glowna i dwie boczne wzmacniajace.

Japonczycy niczego nie wymyslili....ale to dobrze ze pracuja nad jakoscia
        rzeczy juz dawno wymyslonych.
    • lmblmb To sobie zbuduj 20.03.07, 07:21
      Krótko mówiąc, pomysł jest chory. Nie dość, że nie ma po co budować czegokolwiek
      na Ławicę, to jeszcze metra się nie buduje (za wyj. Warszawy), bo jest za
      drogie. Poszukaj informacji w Wikipedii nt. transportu w Hanowerze, to zobaczysz
      lepsze rozwiązanie.
      • Gość: no Re: To sobie zbuduj IP: 212.244.156.* 22.03.07, 15:33
        wcale nie chory tylko świetny. Rozumiem ze ty wolisz polskie tramwaje z
        Konstalu i autobusy stojące w korkach. Ale nie przejmuj sie . Jak będziesz
        chciał sobie postac w korku a fudżibana już będzie to jeszcze zostaje ci
        samochód.
        • Gość: LC Re: To sobie zbuduj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:07
          Tramwaje tak czy siak będą wymieniane na nowsze i równie ciche i wygodne,
          pomijając fakt wydłużania ich do 60m. busy też nie muszą stać w korkach i w
          Europie Zachodniej stosuje się na nie sposoby. Nie znaczy to że pomysł fujibany
          jest zły zwłaszcza, ze inwestor chce to sfinansować, ale nie należy robić z
          niej bóstwa.
      • kaska2007 Re: To sobie zbuduj 23.03.07, 13:58
        Prawda, po co w poznaniu jakiek pociągi i inne cuda! Wystarczy, zeby wiecej
        nowobogackich przesiadlo sie do komunikacji miejskiej!

lmblmb napisał:

> Krótko mówiąc, pomysł jest chory. Nie dość, że nie ma po co budować czegokolwie
        > k
        > na Ławicę, to jeszcze metra się nie buduje (za wyj. Warszawy), bo jest za
        > drogie. Poszukaj informacji w Wikipedii nt. transportu w Hanowerze, to zobaczys
        > z
        > lepsze rozwiązanie.
        >
        >
    • xaliemorph Powraca pomysł budowy Fudżibany 20.03.07, 15:30
      Komu zależy na podtrzymaniu wątku budowy linii Fudżibamy niech wylewa swe argumenty na blogu prezydenta miasta Poznania Ryszarda Grobelnego. Zripostował on masę komentarzy w nowej notce na blogu więc wszystkich zainteresowanych zapraszamy do źrodła www.ryszardgrobelny.blogownik.pl/index.php?p=19219,0
      • Gość: Filip Re: Powraca -(streetcars,)...czyli tramwaju... IP: *.dsl.bell.ca 21.03.07, 19:42
        The 60- to 80-kilometre web of light rail would cost about $6 billion.

The plan would improve transit access to virtually every corner of Toronto and
        move 175 million people a year, a third of whom would be new transit users, TTC
        chair Adam Giambrone said at a press conference this morning.

However, TTC officials admitted that even if the federal and provincial
        governments kicked in two thirds of the cost, cash-strapped Toronto would still
        be hard-pressed to pay its share - as much as $400 million a year for as long
        as 15 years.

And they acknowledged that there is no commitment for funding from higher
        levels of government.

The plan calls for seven light rail lines, covering 120 kilometres of the city,
        employing an additional 250 new model streetcars, Giambrone said.
        • Gość: Filip Re: Powraca -(streetcars,)...czyli tramwaju... IP: *.dsl.bell.ca 21.03.07, 19:50
          ....Toronto ma rozciagniete szeroko w pion i w szerokosc miasta METRO....ale
          dalej juz go nie robudowywuje poniewaz jest zbyt kosztowna inwestycja....

...tylko tramwaj dzis jest ta najlepsza ekonomicznie inwestycja....i tak a nie
          inna bedzie przyszlosc miast ...z tramawjem....na wypadek wiekszego
          zapotrzebowania urychamia sie dodatkowa ekspresowa linie.
    • Gość: no To Jest To !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.156.* 22.03.07, 15:26
      Musze przyzanć że to chyba najlepszy pomysł na rozwój Poznania o jakim
      słyszałem w ostatnich latach. Przynajmniej jak dla mnie. Takie kolejki jeżdżą w
      wielu miastach w USA no i jak widać w Japonii. W Europie jest to rzadziej
      spotykane rozwiązanie ale nie znaczy że gorsze. Wręcz przeciwnie . W tamtych
      krajach jest więcej miast b. gęsto zabudowanych - tak jak Poznań . Więc skoro
      sprawdza się tam sprawdzi sie i u nas . Popieram w 200%
      • Gość: Filip Re: ...mkna po szynach zielone tramwaje... IP: *.dsl.bell.ca 22.03.07, 16:48
        ...dzialacie na nerwy koledzy....juz pisalem jak ta inwestycja wygladala by od
        strony ekonomicznej Poznania...

...ktos tu mowil ze Japonczycy rozdaja prezenty....zatem prosze przedstawic
        dokladne rozliczenie inwestycji.....

to nie hotel Forum....ktory przez dziesiec lat sie nie rozleci....i nadal
        bedzie stal w tym samym miejscu..choc po dziesieciu latach do remontu.

...fudzibana to maszyna ...jak samochod ktory po dziesieciu latach nadaje sie
        na zlom..

....Ale takie pytanie sie nasuwa;....dlaczego w narodzie jest tyle niecheci do
        wlasnych polskich innowacji...?
        ....proste rzeczy jak Chinczycy...moga robic...sa zdolni technicznie ulozyc
        tory...zwalcowac szyny....ale juz nic pozatym....?

...ludzie !....przeciez zyjecie w tej Europie ktora byla kolebka mysli
        technicznej...to stad szy na swiat....najlepsze rozwiazania...
        Bez technicznej mysli europejczykow nie bylo by dzis Ameryki.

...ale wydaje mi sie ze wy akceptujecie stan zastaly....jeszcze tlacego sie
        mentalnie PRLu....
        J.Kaczynski ostatnio powiedzial cos bardzo waznego;....na pytanie red. 3-
        ki ...czy widzi szanse uproszczenia przepisow dotyczacych wyniszczania drobnej
        wytworczosci podatkami, skladkami...zusowskimi...odpowiedzial.

"Do tego potrzebne sa zmiany w Konstytucji RP....
        ...by takie zapisy konstytucyjne zmienic - potrzebna jest parlamentarna
        wiekszosc"
        ....no i prosze jak pieknie SLD, PO, PSL, ...dbaja o zacofanie techniczne
        spoleczenstwa....

...ja rozumiem ludzi z PSL-u...bo to ciemna wies...wystarczy popatrzec na
        Pawlaka...i juz mozna miec jakies zdanie.

...ssssssssssssssssssssss......

• mteulin Re: ...mkna po szynach zielone tramwaje... 22.03.07, 18:18
          Po pierwsze - czytam Twoje posty w tym wątku od pewnego czasu i tak się
          zastanawiam, o co Ci chodzi z tymi wielokropkami? Masz jakieś zwiechy w czasie
          myślenia i pisania czy starasz się dodać swoim tekstom "głębi"?
          Po drugie - tłumaczenie przez premiera tego, że rząd nic nie zrobił w sprawie
          ułatwienia działalności przedsiębiorstwom, koniecznością wprowadzania zmian w
          konstytucji jest kolejnym elementem dyskwalifikującym tego pana w obecnej roli.
          • Gość: krzychoo Re: ...mkna po szynach zielone tramwaje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 18:49
            Fujibana to doskonały pomysł. Szkoda, że Grbelny to sp...lił
            • Gość: r_e_a_l_i_s_t_a spójrzmy prawdzie w oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 19:43
              Musimy być realistami. Ten projekt nie ma szans i zapewne w Poznaniu nie
              powstanie :(
              • Gość: ricks Re: spójrzmy prawdzie w oczy IP: *.icpnet.pl 22.03.07, 20:13
                Być może ale BEZ RYZYKA NIE MA PRAWDZIWEJ KASY . Kto trzęsie gaciami skazany
                jest na guśność i marazm.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Buhahahahaha!!!!!!! IP: *.eranet.pl 22.03.07, 19:50
          "J.Kaczynski ostatnio powiedzial cos bardzo waznego;....na pytanie red. 3-
          ki ...czy widzi szanse uproszczenia przepisow dotyczacych wyniszczania drobnej
          wytworczosci podatkami, skladkami...zusowskimi...odpowiedzial.

"Do tego potrzebne sa zmiany w Konstytucji RP....
          ...by takie zapisy konstytucyjne zmienic - potrzebna jest parlamentarna
          wiekszosc"
          ....no i prosze jak pieknie SLD, PO, PSL, ...dbaja o zacofanie techniczne
          spoleczenstwa...."

Rozczuliłeś mnie :-))) J.Kaczyński powiedział i ... Ty uwierzyłeś bez zapytania
          o argumenty za tak karkołomną teza :-))))) A udajesz tu twardo stąpającego
          realistę, zaś okazałeś się jak Kaczyński sentymentalnym idealistą nie
          rozumiejącym rzeczywistości.
      • Gość: LC Re: To Jest To !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:46
        Gość portalu: no napisał(a):
        W tamtych
        > krajach jest więcej miast b. gęsto zabudowanych - tak jak Poznań .

Dla ścisłości w Poznaniu gęstość zabudowy jest znacznie mniejsza od azjatyckiej
        (dalekowschodniej) W naszym mieście zabudowa jest właśnie na poziomie
        Europejski (Śródmieście) i Wschodnioeuropejskim)czyli ogromne przestrzenie
        między budynkami jak np Rataje)
        • Gość: no Re: To Jest To !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.156.* 23.03.07, 15:02
          Piszesz że na Ratajach są ogromne przestrzenie między budynkami. W takim razie
          chyba w ogóle tam nie byłeś i nie widziałeś . Ja akurat mieszkałem tam przz
          ponad 20 lat Dokładnie widać co robią niektórzy sąsiedzi z bloku naprzeciwko
          (którzy nie mają żaluzji czy czego). Jest do niego ok. 70 m może troche
          mniej. . A za nim stoi nastepny blok itd. Takiego blokowicha jak Rataje nie ma
          nigdzie w Polsce ani nawet w Europie a Ty piszesz że to są ogromne
          przestrzenie. To wygląda jakbyś nigdy nie widział Rataj na oczy
          • Gość: LC Re: To Jest To !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 13:43
            W porównaniu do Hong Kongu czy Singapuru to Rataje wyglądają jak leśniczówki w
            lesie. Zwarta zabudowa jest na Łazarzu czy Jerzycach a tam nawet mieszakaniec
            Dalekiego Wschodu może się lęku przestrzeni nabawić
            • Gość: ? Re: Wyjedz do Azji IP: 142.94.86.* 26.03.07, 18:28
              LC
              przenies się zatem do Hong Kongu czy jakiegos Singapuru.
              Ja wolę zdecydowanie leśniczówki w lesie od mrowisk na Dalekim Wschodzie.
    • Gość: Zak Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 213.76.149.* 23.03.07, 08:59
      Super pomysł. Ale MPK Pan Tul... i rezydent zrobią wszystko aby to nie wyszło.
      Luzie się nie liczą dla nich.
    • Gość: Wojtek S Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 213.25.100.* 23.03.07, 11:55
      Jestem za ta inwestycja zadne z polskich miast nie ma dobrego polaczenia z
      lotniskiem. Dodatkowo lawica musi przystosowac pasy startowe dla boeing 747 i
      rzadzimy Mamy dobre polaczenie z kazdym misatem w polsce wiec warto. Warszawie
      podebrac troche klienteli. Niech przylatuja do Poznania a stad do Berlina i
      Warszawy !! Poznan jest konserwatywny ale taka kolejka byla by symbolem
      otwartosci i smialosci na przyszlosc. Nie mamy metra i miecn ie bedziemy
      dlatego taka kolejka byla by naprawde czyms pieknym. Pozdrawiam
      • mteulin Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 23.03.07, 14:52
        Gość portalu: Wojtek S napisał(a):

> Jestem za ta inwestycja zadne z polskich miast nie ma dobrego polaczenia z
        > lotniskiem. Dodatkowo lawica musi przystosowac pasy startowe dla boeing 747

Taa. I kosmodrom na wahadłowce:P
        • Gość: no Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: 212.244.156.* 23.03.07, 15:08
          mteulin napisał:
          > Taa. I kosmodrom na wahadłowce:P

no właśnie typowy przykład "hamulca" z ciebie. Przecież kolejka jest dla mas
          tak samo jak np. samochody . Więc dlaczego nie miałoby jej być akurat w
          Poznaniu ? Chyba że nie lubisz "żelaznych koni" . Ale w takim razie miasto
          raczej nie jest odpowiednim miejscem dla ciebie . Jest jeszcze taka opcja że
          jestes z warszawki i zazdrościsz.
          • mteulin Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany 23.03.07, 18:11
            Tak się składa, że moja ironia dotyczyła propozycji rozbudowy lotniska Ławica,
            która jest nierealna. Hamulcowym nie jestem. Wprost przeciwnie - jestem
            zagorzałym zwolennikiem transportu zbiorowego, ale w granicach rozsądku a nie
            tego co się dzieje wokół Fujibany. Padły hasła "Japonia", "nowoczesność" i już
            wielu osobom zamerdały ogonki z radości. A prawda jest taka, że może i monorail
            jest fajnym, nowoczesnym rozwiązaniem w transporcie, tylko że jakoś poza Japonią
            się nie przyjął. W przypadku Poznania mówi się o trasie Ławica-MTP a może nawet
            do Franowa. To ok 15 km. Nigdzie na świecie poza Japonią i Disneylandem w USA
            nie buduje się tak długich tras co chyba o czymś świadczy (podpowiadam -
            nieopłacalność). W Japonii pełnią one funkcje komunikacyjne. Reszta świata to
            max 6-7 km odcinki najczęściej umieszczone w parkach rozrywki i zoo.
            Zastosowanie przy lotniskach dotyczy molochów obsługujących miliony pasażerów
            rocznie co zapewnia zadowalające potoki pasażerskie pomiędzy lotniskiem a
            miastem. Poznania nie stać na nowoczesną, nie służącą nikomu zabawkę a nie
            wierzę że Japończycy to filantropi chcący nam ją za darmo podarować. Dla
            naprawdę zainteresowanych a nie tylko bijących pianę i atakujących obecnego
            prezydenta miasta polecam stronę: www.monorails.org/ .
            • Gość: no Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.icpnet.pl 23.03.07, 18:44
              Ok, nie znam szczegółowo typów kolejek nadziemnych - no bo właśnie - mowa cały
              czas o monorailu - byc może jest on drogi, niemniej jednak wiem, że kolejki
              nadziemne są bardzo popularną formą komunikacji w miastach na północy USA (tzw.
              Zagłębie, nie NY czy Boston a bardziej stan Ohio i sąsiednie). Prawdopodobnie
              więc nie są to monoraile a zwykłe kolejki. Jezeli monorail okazałby się zbyt
              drogi to może warto byłoby postawić na zwykłą kolejke nadziemną - bo przyznasz
              chyba, że uatrakcyjniłoby takie coś Poznań w oczch potencjalnych przyjezdnych .
              A kiedy już ściągnie tu wiecej ludu to i kolejka predzej się zwróci.
              • Gość: LC Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 13:40
                Właśnie o to biega, że można zbudować nadziemny/podziemny tramwaj, który po
                przejechaniu obszaru zwartej zabudowy kładzież znów na ziemi. Dodatkowo
                integrujesz go z siecią miejską i sprawa załatwiona, nie mówiąc już o
                wykorzystaniu koleji w komunikacji podmiejskiej.
                • Gość: no Re: Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.icpnet.pl 25.03.07, 18:32
                  No ok wydaje mi się tylko że obecna infrastruktura tramwajowa nie nadaje się do
                  obsługiwania dłuższych tras niż kilkanaście km . Musiałaby nastąpić całkowita
                  wymiana taboru jak i poszerzenie rozstawu torów, jeżeli ta sama sieć miałaby
                  objąć centrum i miejscowości znajdujące się w tej chwili pod Poznaniem . Bo
                  obecny standard dla tramwajów w Polsce to są właściwie "zabawkowe" parametry.
                  No nie mówiąc o tramwajach z Konstalu bo podejrzewam że na trasie o dł. 40 km
                  po prostu pospalałyby się.
    • Gość: BRANDON Powraca pomysł budowy Fudżibany IP: *.centertel.pl 23.03.07, 20:32
      MUSI BYC BO JAK NIE TO GROBELNY WON!!!!!!!!!!
      • Gość: ? Re: Zamiast Fudżibany IP: 142.94.86.* 25.03.07, 01:34
        Te betonowe, czy stalowe słupy to koszmarne zeszpecenie miasta.
        Trasy dojazdu kolejek powinny być raczej lokalizowane w wykopach a najlepiej
        tak jak to jest w Budapeszcie w płytkim kanale przykrytym płytami.
        Wówczas nie hałasują ani nie szpecą.

Natomiast na ul. Bukowskiej najlepiej po prostu zmienić organizację ruchu.
        Zaprojektować więcej pasów ruchu w kierunki z centrum w stronę lotniska a może
        nawet zrobić ją jednokierunkową. Usprawni to natychmiast dojazdy na Lawicę
        pasażerów starających się tam dostać na czas.

• Gość: spinaker Re: Metro zamiast III ramy i Fudżi Bany IP: *.devs.futuro.pl 26.03.07, 23:31
          Metro to jest najbardziej efektywne rozwiązanie, za te same pieniądze.
          • Gość: Filip Re: Metro zamiast III ramy i Fudżi Bany IP: *.dsl.bell.ca 27.03.07, 06:38
            wiadomosci.wp.pl/gid,8788904,statp,Zm90b3RlbWF0TGlzdGFHYWxlcmlp,fototemat.html

...Oto jakze przelomowy moment....zawarty pod powyzszym adresem....

...gdy chyba trzydziesci lat temu uruchomiono we Francji szybki pociag
            rozwijajacy szybkosc 320km/h...sadzilismy ze jest to szczyt
            szybkosci...pociagiem oczywiscie...dzis mamy 540km/h...

...ale w tamtym czasie moglismy tylko pomazyc o pociagu jadacym z szybkoscia
            120km/h....czy cos sie w tym naszym padole poprlowskim zmienilo....raczej nic...
            ...nadal mazymy o doskonalym transporcie....

...ale ja mysle ze nie problem w matematycznych obliczeniach obrotow silnika,
            pokonywania krzywej na torach....szybkosci masy, tarcia.....cos innego jest
            bardzo istotne;...to proces szybkosci przemian mentalnych spoleczenstwa....one
            nadal sie tocza z szybkoscia drabiniastego wozu...na drewnianych pieknie
            skrzypiacych kolach.....

...my mamy lepsze rozwiazania niz fudzibana.....wlasnie ow drabiniasty woz z
            mentalnym sianem spoleczenstwa zbliza sie do wierzcholka gory....jeszcze chwila
            i i bedzie nabieral rozpedu....
            • Gość: leszek Re: Metro zamiast III ramy i Fudżi Bany IP: *.zegrze.maverick.com.pl 27.03.07, 22:32

musimy troszke zejsc na ziemie Panie Filipie , zamiast bujac w oblokach i pisac
              jakies fanaberie o polskich inzynierach i jakis mega projektach,

popatrzmy na realia
              • Gość: ? Re: Zamiast III ramy i Fudżi Bany IP: 142.94.86.* 27.03.07, 23:20
                Oczywiscie podawanie przykładu bardzo szybkich pociągów jest odbieganiem od
                tematu, wszak dyskutujmy o miejskiej komunikacji zbiorowej.
          • Gość: ? Re: Zamiast III ramy IP: 142.94.86.* 02.04.07, 01:19
            Metro to wcale nie najlepsze rozwiązanie.
            Są inne tansze.
            Od tramwajów tansze oraz znacznie bardziej ciche np. są trolejbusy.
            Dlaczego zniknęły z Poznania?
            • Gość: uczeńIP.icpnet.pl Re: Zamiast III ramy IP: *.icpnet.pl 02.04.07, 11:32
              <<Re: Zamiast Fudżibany IP: 142.94.86.*
                 Gość: ?   25.03.07, 01:34
              Te betonowe, czy stalowe słupy to koszmarne zeszpecenie miasta.
              Trasy dojazdu kolejek powinny być raczej lokalizowane w wykopach a najlepiej
              tak jak to jest w Budapeszcie w płytkim kanale przykrytym płytami.
              Wówczas nie hałasują ani nie szpecą.>>

Jak niewielu dyskutantów zwraca uwagę na agresję wizualną konstrukcji nośnej proponowanej kolejki.
              Wizualizacja też przekłamuje ukazując widok z góry na tle Zamku.

Takie konstrukcje ze względu na małe odstępy podpór i powstający z nich w perspektywie zwarty mur,
              niezwykle agresywie oddziałowywują na otoczenie.

Centrum Poznania zostało już zniszczone pseudo nowoczesnością wieżowców przy św. Marcinie
              i Piekarach.

Kolejka rozetnie betonową przegrodą wizualną to co jeszcze świadczy o niepowtarzalnym
              klimacie tego miasta.

Za właściwe rozwiązanie transportu na lotnisko uważam pomysł wykorzystania torów kolejowych
              poprzez tereny Wojskowych Zakładów Naprawczych na Woli. Jak pamiętam z poprzednich dyskusji
              droga z lotniska na dworzec zajmowała około 20 min. Jest to porównywalny czas do Fudżibany, ale jak
              nieporównywalnie mniej agresywny efekt wizualny.
              • Gość: ? Re: Zamiast III ramy IP: 142.94.86.* 03.04.07, 16:06
                UczeńIP
                brawo!

Z niecierpliwością czekam na ten moment, kiedy wybiorą Cię przydentem Poznania.

Oby takich światłych ludzi, z wyobraznią, na odpowiedzialnych stanowiskach
                było jak najwięcej
                i to od zaraz.
                • Gość: ? Re: Przyszłemu prezydentowi IP: 142.94.86.* 04.04.07, 04:44
                  Przepraszam za przejęzyczenie.
                  Oczywiście miało być użyte słowo -
                  PREZYDENTEM !
            • Gość: LC Re: Zamiast III ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 14:36
              Trajtki zniknęły dlatego, że są droższe od autobusów, a mniej pojemne od
              tramwajów. Poza tym obecne rygrystyczne normy spalin i hałasu zminimalizowały
              wady busów
              • Gość: ? Re: Zamiast III ramy IP: 142.94.86.* 02.04.07, 15:03
                LC,
                Pojedz do Lublina i Tych (oraz wielu innych miast na świecie)
                to się przekonasz kto ma rację.
              • xaliemorph Re: Zamiast III ramy 03.04.07, 16:27
                Szkoda tylko że te linie zasilania, obojętnie czy w przypadku trajtków czy bimb, tak szpecą krajoobraz. Marzy się wykorzystanie możliwości indukcyjnego zasilania ;) Tylko coś to mało efektywne na dziś :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka