pawka82 26.03.07, 23:30 witam.mieszkanie 38m2, 2 pokoje w bardzo dobrym stanie(od razu mozna sie wprowadzic), niski blok z lat 70, lokalizacja dobra(blisko king crossa)zostaje zabudowa kuchni, łazienka po remoncie.czy za m2 mozna policzyc 6 tys pln? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: 150.254.92.* 27.03.07, 08:31 Myślę, że w tych czasach można i pewnie klient się znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kes Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: 194.98.34.* 27.03.07, 10:14 Policz 7-8 za metr. Frajer i tak sie znajdzie. A jak nie, to spusc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Data Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.07, 10:37 Mam podobny problem, a kilka miesięcy chcę sprzedać 30-metrowe mieszkanie na Dębcu, w wieżowcu z lat 60-tych, świezo ocieplonym i odmalowanym, pięknie zrobione,każdy gość jest zachwycony. Własciwie wszystko zostaje (kuchnia z lodówką, łazienka z pralką, rattanowe szafy) tylko odmalować i mozna sie wprowadzać. Nie wiem jednak za jaką cenę wystawić i na jaką liczyc (chcę zaplaonować kolejne wydatki). Poza tym nie wiem czy już rozglądać się za kupującym czy poczekać i jakieś 2-3 miesiące przed wyprowadzką wystawić je na gratce czy allegro.Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka555 Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 14:32 nie kupilambym w zyciu mieszkania na wtornym rynku za 6 tys. za m2, w starym bloku, skoro moge miec nowe za 6 tys, lub za 7 i zrobic zupelnie po swojemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioooo Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: 198.28.69.* 28.03.07, 15:48 nie zapominaj ze za 6-6,5 tys na rynku wtornym masz mieszkanie zazwyczaj po remoncie i to w dobrym standardzie (mimo ze w wielkiej plycie) do ktorego sie wprowadzasz i jedyny wkład jaki wnosisz to koszt wiadra farby (jezeli nie podoba ci sie kolor). w przypadku mieszkan za 5tys sa to mieszkania do remontu. kupujac nowe mieszkanie za 6,5-8tys kupujesz...... puste sciany, dolicz do tego kuchnie, szafy, gniazdka elektryczne, włączniki świateł, panele, płytki, zlewy, wanne (brodzik), baterie ..... i nagle zrobi ci sie ok 8-9,5tys/m2 a i do tego jeszcze oczywiscie robocizna (o ile znajdziesz magika co polozy ci te plytki, panele, ...... wiec nie mozna tego tak porównywac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka555 Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 16:46 ale do starych mieszkan, zwlaszcza tych z wielkiej plyry musisz doliczyc jeszcze wysoki!!! czynsz... ktor placisz niestety przez caly czas... roznica w czynszu pokryje ci w kilka lat umeblowane, gniazdka itp.. a potem masz mniej.. i nadal nowe mieszkanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawka82 Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 17:50 wiadomo ze kazdy by chciał nowe ale nie kazdego na nie stac.a w Poznaniu juz trudno znalezc na rynku pierwotnym nawet za 6 tys.nie wspominajac ze metraz dwopokojowego to min z 55 m, do tego dolicz koszt urzadzenia itp wiec sumujac wychodzi minimum 400 tys.a to juz dosyc pokazna kwota, niestety nieosiagalna dla niektórych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka555 Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 20:25 za 6 tys. to akurat mozna znalezc nowe w poznaniu (krolewska i batorego z AI itp.) no i metraze tez sa mniejsze, bo spokojnie mozna znalezc 42 m2. sama szukam mieszkania i przerazaja mnie ceny na rynku pierwotnym, ale jeszcze bardzij na rynku wtornym!!!!! dochodzace wlasnie do tych na rynku pierwotnym... sorry, ze akurat d Ciebie sie to odnosi, ale po prostu jestesm wsciekla widzac te ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YZ Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 20:46 W AI też masz "czynsz". Jak nie circa 300 zł za 50 m (woda, ciepło, adm + fundusz remontowy) w PSM, to i tak masz Wspólnotę z ciołkami + firmę zarządzającą, która nie weźmie mniej jak 1.5 zł od metra za samo ZARZĄDZANIE. No i w używanym mieszkaniu masz grube pancerne mury, a nie piętro wyżej znerwicowaną kredytem na 30 lat sikającą właśnie sąsiadkę okularnicę po UAM. No i tomieszkanie już JEST, możesz wybrać widok z okna. Sam czekam, aż ceny spadną, szukam 70÷90 m 4 pokoje z ładnym widokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapo Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.icpnet.pl 29.03.07, 18:00 Nie zapominaj, że o cenie mieszkania decyduje przede wszystkim lokalizacja - położenie w mieście, otoczenie, infrastruktura. Wielu ludzi nie chce mieszkać na przedmieściach, typu Naramowice, stać w korkach i nie mieć otaczającej potrzebnej infrastruktury. Chcą mieć na miejscu sklepy, szkoły, przedszkola, przychodnię, kościół, dobrą komunikację miejską i dobry dojazd do pracy czy do centrum. Dlatego mieszkania na rynku wtórnym są w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
macoofka I tu się z Tobą zgadzam! 04.04.07, 11:07 Biorąc pod uwagę coraz bardziej zakorkowany Poznań, ucieczka na peryferie łączy się z co najmniej godzinnym dojazdem do pracy, dowożeniem dzieciaków do szkoły, niedzielnymi wypadami do hipermarketów na zakupy, zamiast gdzieś do lasu... Wiem, bo sama mieszkam w centrum Poznania i w dziesięć minut jestem na Starym Rynku, do sklepu po mleko mogę wyskoczyć w czasie reklamy w telewizji, a dziecko do szkoły wychodzi za pięć ósma... Sytuacja mnie zmusza, mieszkanie muszę sprzedać i to szybko, więc osoba, która je kupi dziś, za pół roku, za rok będzie mogła je sprzedać o wiele drożej, i zrobi na tym niezły interes, mimo tego, że trzeba je trochę wyremontować. Gdyby nie konieczność, w życiu bym się stąd nie wyprowadziła! Mimo wszystko, polecam... Komu mieszkanie?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: 83.238.246.* 04.04.07, 11:20 A mi się wydaje że to kwestia gustu. Bo powiem szczerze mieszkać w 30 - letnim bloku na osiedlu z widokiem na inne blokowiska to już zadna przyjemność. Wszystko jest kwestią gustu. Mieszkam w takim blokowisku i mam już dość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioooo Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 21:29 ja mam własnie mieszkanie w wielkiej plycie, które defakto bede sprzedawal ale dopiero w 2009 roku. co do czynszu to za 42m2 place: 305 pln gdzie 120 to woda na 2 osoby. 100 to fundusz remontowy, a reszta to jakies pierdy jak winda, ogrzewanie ... czy to duzo?? nie wiem - opiekuje sie mieszkaniem w ktorym jest spoldzielnia i tam czynsz jest o 50pln wiekszy (wliczjac wode, a mieszka tam tylko jedna osoba). wiec obalam argument o wyzszosci czynszu w wielkiej plycie nad czynszem w nowym mieszkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka555 Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 22:10 nie wiem, gdzie te pancerne mury, skoro u mojej mamy w wielkiej plycie sluchac wszystkom, a u mnie w wynajmowanej cegle nie slychac nic... czynsze... - ja za wynajmowane 55 m z cegly palce 250 na batorego, tesc za 64 m w plycie na sobieskiego placi 600... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka555 Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 22:22 wystarczy spojrzec na czynsze w ofertach sprzedazy np na gratce: 50 m2 - keplera - 500 zl; przyjazni - 38 m2 - 350; Os. Powstań Narodowych 38 m2, - 340; kosmonautow - 38m - 310...kopernika - 50 m - 560 zl... nowe: mieszka I - 45 m - 200; batorego - 51m - 230; katowicka - 50 m - 300; ulanskie - 45m - 240... w nowych zazwyczaj sa to czynsze zawyzone, wyliczane na podstawie jakies sredniej, u mnie w nowym poczatkowo czynsz byl 350, po 2 latach spadl do 250... nie ma roznicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawka82 Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: *.net 28.03.07, 23:01 do YZ . to mozesz długo poczekac bo w Poznaniu mieszkania sa dosyc tanie w porównaniu do innych podobnych miast np.wrocław, gdańsk, ze juz nie wspomne o wawie i krakowie. wiec chyba nie ma co liczyc na spadek cen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agakz Re: cena m2 na rynku wtórnym IP: 213.17.225.* 29.03.07, 12:22 A jak stoją cenowo duże mieszkania? Będę sprzedawać latem 90 m2 4/4p, blok płyta, bardzo zadbane, ładne płytki plastikowe okna, drewniane podłogi, na Batorego, widok na las;-)? Aga Odpowiedz Link Zgłoś