Dodaj do ulubionych

Stare koryto Warty

25.04.07, 17:32
Co sądzicie o pomyśle, by wypełnić wodą stare koryto na odcinku od
Estkowskiego do Wielkiej, a na brzegu utworzyć promenady z kawiarenkami?
Obserwuj wątek
    • Gość: stypendysta Re: Stare koryto Warty IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 25.04.07, 17:43
      To bardzo dobry pmysł. Zasypanie starego koryta Warty spowodowało 'zamknięcie' naturalnych cieków podziemnych w obrębie Starego Miasta. W efekcie występują problemy podłoża i poziomu wód. Udrożnienie tych cieków i 'rekonstrukcja z rewitalizacją' starego koryta - oprócz funkcji rekreacyjno-kulturalnych - może w prosty sposób rozwiązać problemy Starego Miasta (z wodami gruntowymi, oczywiście).

Myślę, że więcej szczegółów na ten temat dorzucić może nieoceniony renepoznan.

Krótko: jestem za!!!
      • renepoznan Re: Stare koryto Warty 26.04.07, 19:50
        bardzo dobry pomysł. Tylko dwie uwagi;
        1. Nie jest pewne (nie dowiedziono), że kłopoty Starego Miasta z wodami
        gruntowymi to rezultat zasypania starego koryta Warty. Słyszałewm poważne głosy
        fachowców kwestionujace tą tezę. Ale nie wiem.
        2. Odkopanie Starego Koryta musiałoby się wiążać z powaznymi zmianami innych
        koryt. Ostatecznie może zabraknąć wody w Warcie na zapełnienia wszystkich. I to
        poważnie. Warta wbrew pozorom nie obfituje w nadmierne ilosci wody a nie
        wyobrazam sobie starego koryta zapełnionego brudną, śmierdzacą zastałą wodą - i
        to w postaci kałuz na nie nurtu rzeki.
        • yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 26.04.07, 23:04
          Całkiem słusznie. Ale pomyślałem o tym (tak sądzę). Należałoby wykonać dwa
          dojścia (kanał podziemny) jedno zasilające (od południa), drugie pozwalające na
          odpływ wody w stronę portu rzecznego, o niezbyt dużej średnicy (jednak
          wystarczającej, by pozwolić na swobodną wymianę wody, by, jak napisałeś,
          zbiornik nie zamienił się w śmierdzącą kałużę). Dno "jeziorka" można by
          ukształtować na zasadzie odwróconego trapezu i częściowo ułożyć z
          nieprzepuszczalnych materiałów (tylko w środkowej część, przydałoby to płynącej
          wodzie prędkości w strefie przydennej), pozwoliłoby to na samooczyszczanie się,
          przynajmniej częściowe zbiornika (tak myślę, nie jestem specjalistą) i
          ułatwiłoby oczyszczanie mechaniczne. Oczywiście umocnienie nadbrzeża takie, jak
          przed wojną.
          Mam nadzieję, że na to jakiś fachowiec ustosunkuje się do tego pomysłu i oceni
          jego szansę na realizację (zaproponuje coś?)
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Stare koryto Warty IP: *.eranet.pl 30.05.07, 22:56
            Od 18 lat mówi się o tym. I mam nadzieję, że za mojego życia doczekam. Ale
            dlaczego tylko wspominasz o częściowym, a nie całościowym?
            • yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 30.05.07, 23:02
              Odtworzenie koryta w całości wydaje się być niemożliwe ze względu na planowany
              Most Berdychowski i trasy dojazdowe, pozostaje kompromis (ale chyba już o tym
              pisałem) :)
    • Gość: ciekawski Re: Stare koryto Warty IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 26.04.07, 17:23
      up
    • Gość: bemben Re: Stare koryto Warty IP: *.icpnet.pl 26.04.07, 23:46
      a moze cos z zupelnie innej beczki? zasypanie nowego koryta i puszczzenie warty tylko starym, ew. pozostawienie tam rzeczki wielkosci cybiny i udroznienie kanalu odplywowego (no bo to prawie najstarsze koryto warty, ktore zmieniono w czasie budowy Cytadeli) a w nowym korycie mamy duuuuuuzy teren pod inwestycje

Jest to pewne rozwiazanie;-)
      • yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 27.04.07, 17:31
        Czy ja wiem? Po pierwsze: "Nowe koryto" nie jest wcale nowe, kiedyś głównym
        nurtem Warty było właśnie zachodnie koryto (dzisiejsze "stare") a to dzisiejsze
        jak najbardziej istniało, w latach 60-tych po prostu przekierowano główny nurt
        do właśnie do niego (duży skrót, temat baaardzo obszerny i niezwykle ciekawy)
        Po drugie: Nie sądzę, by opłacało się przekopywać na nowo stare koryto, trzeba
        by wtedy zmienić cały układ ulic w tym rejonie! A co wtedy z planowanym Mostem
        Berdychowskim? Nierealne.
        Po trzecie: Tereny przyległe do dzisiejszego koryta Warty, są to tereny
        zalewowe! Jestem pewien, że przywrócenie w całości dawnego układu Warty i
        zabudowanie części dzisiejszego koryta to byłaby katastrofa! Uregulowanie rzeki
        w latach 60-tych, pozwoliło odsunąć od miasta groźbę powodzi, nękających je
        przez cały okres istnienia - jedyna zaleta, ale jaka! (chociaż pozbawiło Poznań
        wielu urokliwych zakątków, można to było zrobić inaczej, ale cóż).
        Dlatego też zaproponowałem zalanie tylko fragmentu niezagospodarowanej części
        starego koryta. Ewentualnie można by jeszcze przekopać stare koryto na odcinku
        od Warty do pl. Międzymoście i zabudować brzegi jak proponowałem wcześniej
        (podziemnym przekopem połączając z tym przy ul. Wielkiej). Ale tu znowu stoi na
        przeszkodzie planowany most Berdychowski z dojazdami. Nic, tylko żal
        Niestety co było - już nie wróci. :(
        • Gość: LC Warto pomyśleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:55
          Sposobów na zagospodarowanie dawnych koryt jest wiele trzeba tylko zacząć
          działać. Stworzenie jezora czy zatoki jest warte rozpaczenia. (w latach 50
          planowano nawet pozostawienie reliktu w postaci zatoki sięgające ewangelickiej,
          wybrano jednak konkurencyjny projekt, który zakładał tylko mały base portowy)
          • yahoo_poznan Re: Warto pomyśleć 01.05.07, 15:41
            A szkoda, nieprawdaż?
    • yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 30.05.07, 21:21
      Problem przywrócenia miastu rzeki rozwiązano jak zwykle na opak, wybuduje sie na
      nadbrzeżach mieszkania dla wybrańców, a reszta obejdzie się smakiem. Będziemy
      mogli z oddali podziwiać szczęśliwców spacerujących zamkniętymi promenadami, po
      "swoim" brzegu Warty - reszta plebsu może sobie pomarzyć.

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4189859.html
      • Gość: Poznaniak Re: Stare koryto Warty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:36
        Może warto się przyjrzeć, jak to zrobiono w Seulu? Tam ponoć z podziemnego
        cieku wodnego zrobiono rzeczkę, oraz wyburzono kilkanaście kilometrów trasy
        szybkiego ruchu, a wszystko po to, aby ludzi mogli przespacerować się po
        bulwarach rzeczki mniejszej o połowę niż Warta.
        • yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 30.05.07, 22:42
          Może warto się przyjrzeć, jak to zrobiono w Seulu? Tam ponoć z podziemnego
          > cieku wodnego zrobiono rzeczkę, oraz wyburzono kilkanaście kilometrów trasy
          > szybkiego ruchu, a wszystko po to, aby ludzi mogli przespacerować się po
          > bulwarach rzeczki mniejszej o połowę niż Warta.

Przyznam, że nie wiem jak to wygląda w Seulu, ale w naszym mieście wyraźnie brak
          woli i chęci - bulwary nadrzeczne to nie tylko atrakcja turystyczna i splendor
          dla miasta, ale przede wszystkim miejsce wypoczynku dla mieszkańców - naszym
          włodarzom widocznie brak pomysłów, wizji lub zwykłe lenistwo i ignorancja. A
          wystarczyłoby chociaż zajrzeć na to forum, padło tu już kilka ciekawych pomysłów
          - ale trochę ich rozumiem - w końcu gustowny parking w starorzeczu jest bardziej
          atrakcyjny niż promenada, zieleń i kawiarenki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka