yahoo_poznan 25.04.07, 17:32 Co sądzicie o pomyśle, by wypełnić wodą stare koryto na odcinku od Estkowskiego do Wielkiej, a na brzegu utworzyć promenady z kawiarenkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stypendysta Re: Stare koryto Warty IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 25.04.07, 17:43 To bardzo dobry pmysł. Zasypanie starego koryta Warty spowodowało 'zamknięcie' naturalnych cieków podziemnych w obrębie Starego Miasta. W efekcie występują problemy podłoża i poziomu wód. Udrożnienie tych cieków i 'rekonstrukcja z rewitalizacją' starego koryta - oprócz funkcji rekreacyjno-kulturalnych - może w prosty sposób rozwiązać problemy Starego Miasta (z wodami gruntowymi, oczywiście). Myślę, że więcej szczegółów na ten temat dorzucić może nieoceniony renepoznan. Krótko: jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Stare koryto Warty 26.04.07, 19:50 bardzo dobry pomysł. Tylko dwie uwagi; 1. Nie jest pewne (nie dowiedziono), że kłopoty Starego Miasta z wodami gruntowymi to rezultat zasypania starego koryta Warty. Słyszałewm poważne głosy fachowców kwestionujace tą tezę. Ale nie wiem. 2. Odkopanie Starego Koryta musiałoby się wiążać z powaznymi zmianami innych koryt. Ostatecznie może zabraknąć wody w Warcie na zapełnienia wszystkich. I to poważnie. Warta wbrew pozorom nie obfituje w nadmierne ilosci wody a nie wyobrazam sobie starego koryta zapełnionego brudną, śmierdzacą zastałą wodą - i to w postaci kałuz na nie nurtu rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 26.04.07, 23:04 Całkiem słusznie. Ale pomyślałem o tym (tak sądzę). Należałoby wykonać dwa dojścia (kanał podziemny) jedno zasilające (od południa), drugie pozwalające na odpływ wody w stronę portu rzecznego, o niezbyt dużej średnicy (jednak wystarczającej, by pozwolić na swobodną wymianę wody, by, jak napisałeś, zbiornik nie zamienił się w śmierdzącą kałużę). Dno "jeziorka" można by ukształtować na zasadzie odwróconego trapezu i częściowo ułożyć z nieprzepuszczalnych materiałów (tylko w środkowej część, przydałoby to płynącej wodzie prędkości w strefie przydennej), pozwoliłoby to na samooczyszczanie się, przynajmniej częściowe zbiornika (tak myślę, nie jestem specjalistą) i ułatwiłoby oczyszczanie mechaniczne. Oczywiście umocnienie nadbrzeża takie, jak przed wojną. Mam nadzieję, że na to jakiś fachowiec ustosunkuje się do tego pomysłu i oceni jego szansę na realizację (zaproponuje coś?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Stare koryto Warty IP: *.eranet.pl 30.05.07, 22:56 Od 18 lat mówi się o tym. I mam nadzieję, że za mojego życia doczekam. Ale dlaczego tylko wspominasz o częściowym, a nie całościowym? Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 30.05.07, 23:02 Odtworzenie koryta w całości wydaje się być niemożliwe ze względu na planowany Most Berdychowski i trasy dojazdowe, pozostaje kompromis (ale chyba już o tym pisałem) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Stare koryto Warty IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 26.04.07, 17:23 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bemben Re: Stare koryto Warty IP: *.icpnet.pl 26.04.07, 23:46 a moze cos z zupelnie innej beczki? zasypanie nowego koryta i puszczzenie warty tylko starym, ew. pozostawienie tam rzeczki wielkosci cybiny i udroznienie kanalu odplywowego (no bo to prawie najstarsze koryto warty, ktore zmieniono w czasie budowy Cytadeli) a w nowym korycie mamy duuuuuuzy teren pod inwestycje Jest to pewne rozwiazanie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 27.04.07, 17:31 Czy ja wiem? Po pierwsze: "Nowe koryto" nie jest wcale nowe, kiedyś głównym nurtem Warty było właśnie zachodnie koryto (dzisiejsze "stare") a to dzisiejsze jak najbardziej istniało, w latach 60-tych po prostu przekierowano główny nurt do właśnie do niego (duży skrót, temat baaardzo obszerny i niezwykle ciekawy) Po drugie: Nie sądzę, by opłacało się przekopywać na nowo stare koryto, trzeba by wtedy zmienić cały układ ulic w tym rejonie! A co wtedy z planowanym Mostem Berdychowskim? Nierealne. Po trzecie: Tereny przyległe do dzisiejszego koryta Warty, są to tereny zalewowe! Jestem pewien, że przywrócenie w całości dawnego układu Warty i zabudowanie części dzisiejszego koryta to byłaby katastrofa! Uregulowanie rzeki w latach 60-tych, pozwoliło odsunąć od miasta groźbę powodzi, nękających je przez cały okres istnienia - jedyna zaleta, ale jaka! (chociaż pozbawiło Poznań wielu urokliwych zakątków, można to było zrobić inaczej, ale cóż). Dlatego też zaproponowałem zalanie tylko fragmentu niezagospodarowanej części starego koryta. Ewentualnie można by jeszcze przekopać stare koryto na odcinku od Warty do pl. Międzymoście i zabudować brzegi jak proponowałem wcześniej (podziemnym przekopem połączając z tym przy ul. Wielkiej). Ale tu znowu stoi na przeszkodzie planowany most Berdychowski z dojazdami. Nic, tylko żal Niestety co było - już nie wróci. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Warto pomyśleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:55 Sposobów na zagospodarowanie dawnych koryt jest wiele trzeba tylko zacząć działać. Stworzenie jezora czy zatoki jest warte rozpaczenia. (w latach 50 planowano nawet pozostawienie reliktu w postaci zatoki sięgające ewangelickiej, wybrano jednak konkurencyjny projekt, który zakładał tylko mały base portowy) Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 30.05.07, 21:21 Problem przywrócenia miastu rzeki rozwiązano jak zwykle na opak, wybuduje sie na nadbrzeżach mieszkania dla wybrańców, a reszta obejdzie się smakiem. Będziemy mogli z oddali podziwiać szczęśliwców spacerujących zamkniętymi promenadami, po "swoim" brzegu Warty - reszta plebsu może sobie pomarzyć. miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4189859.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Stare koryto Warty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:36 Może warto się przyjrzeć, jak to zrobiono w Seulu? Tam ponoć z podziemnego cieku wodnego zrobiono rzeczkę, oraz wyburzono kilkanaście kilometrów trasy szybkiego ruchu, a wszystko po to, aby ludzi mogli przespacerować się po bulwarach rzeczki mniejszej o połowę niż Warta. Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo_poznan Re: Stare koryto Warty 30.05.07, 22:42 Może warto się przyjrzeć, jak to zrobiono w Seulu? Tam ponoć z podziemnego > cieku wodnego zrobiono rzeczkę, oraz wyburzono kilkanaście kilometrów trasy > szybkiego ruchu, a wszystko po to, aby ludzi mogli przespacerować się po > bulwarach rzeczki mniejszej o połowę niż Warta. Przyznam, że nie wiem jak to wygląda w Seulu, ale w naszym mieście wyraźnie brak woli i chęci - bulwary nadrzeczne to nie tylko atrakcja turystyczna i splendor dla miasta, ale przede wszystkim miejsce wypoczynku dla mieszkańców - naszym włodarzom widocznie brak pomysłów, wizji lub zwykłe lenistwo i ignorancja. A wystarczyłoby chociaż zajrzeć na to forum, padło tu już kilka ciekawych pomysłów - ale trochę ich rozumiem - w końcu gustowny parking w starorzeczu jest bardziej atrakcyjny niż promenada, zieleń i kawiarenki Odpowiedz Link Zgłoś