Dodaj do ulubionych

Wywiesiliście flagi patrioci?!

01.05.07, 10:55
Jestem ciekaw... Wielu uczestników poprzednich dyskusji deklaruje ogromny
patriotyzm, wręcz nacjonalizm, ale czy pamiętają o uczczeniu i oprawie świąt
państwowych? Hmmm...
Obserwuj wątek
    • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 01.05.07, 14:35
      Cóż... Tak jak myślałem :)
      • Gość: patriota Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 01.05.07, 14:44
        Patriota wywiesza flagę 3 Maja, a nie 1 maja!

Pytasz prowokacyjnie, czy tęsknisz za starymi czasami?

Nawet w walce o prawa pracownicze posługiwanie się barwami narodowymi jest nadużyciem.

• yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 01.05.07, 15:28
          O! Bardzo dziękuję za post.
          Święto 1 maja ma upamiętniać krwawe i brutalne stłumienie protestów robotników w
          Chicago (ale nie tylko oczywiście), a "komuszki" to święto sobie po prostu
          zawłaszczyli. Obowiązuje prawie na całym świecie. Ma przypominać o walce i
          śmierci tysięcy ludzi (w tym także Polaków) i dotyczy nie tylko praw
          pracowniczych (to zbytnie uproszczenie), ale także, a może przede wszystkim o
          prawach do wolności, samostanowienia, do godnego bytu... A ważne jest też
          dlatego, że gdyby nie ci ludzie, to być może i teraz Twoje dziesięcioletnie
          dziecko pracowałoby po 16 godzin na dobę przez 6 dni w tygodniu, a Ty
          zastanawiałbyś się czy na niedzielny obiad zjeść kapustę z pyrami, czy tylko
          same pyry (bardzo uogólniłem). I na koniec. Jest to oficjalne święto państwowe,
          a ty, jako praworządny obywatel powinieneś je przestrzegać (raczej niemożliwym
          jest, by kolidowało z Twoimi przekonaniami religijnymi czy innymi, gdyż jest to
          święto uniwersalne).
          Tak przy okazji, patriota wywiesza flagę przynajmniej 2 maja, w "Święto Flagi"
          Poza tym, w naszym kraju panuje dziwny zwyczaj wstydzenia się swojego
          patriotyzmu i jakaś niezrozumiała obawa przed jego manifestacją. Szary obywatel
          uważa, że wywieszając narodową flagę, ośmiesza się - to zdumiewające. Np.: W USA
          przed wieloma domami wiszą narodowe flagi i jest to powód do dumy, a nie wstydu
          (chociaż w tym kraju wszystko jest przejaskrawione i wyolbrzymione)
          • kuszacy_witas Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 01.05.07, 17:20
            Ja nie.

Wole przestrzegac prawa, placic podatki oraz szanowac rzeczy publiczne i wlasnosc prywatna.

Jedno drugiemu nie przeszkadza, ale wolalbym zeby Polacy taka kolejnosc przyjeli.
            • kazek100 Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 02.05.07, 10:18
              trafna wypowiedź.
            • wlodekzpoznania gdzie w Poznaniu można kupić flagę? 06.05.07, 22:21
              Pytanie zupełnie poważne. Od 2004 roku wciąż chcę kupić flagę, ale...przypominam
              sobie w 11.11 albo 27.12 albo 3.05 A wtedy wszystko zamknięte. W tym roku jednak
              już 2.05 objechałem kilka sklepów i nic! Nie było.
              • Gość: luter2000 Re: gdzie w Poznaniu można kupić flagę? IP: 64.208.49.* 07.05.07, 15:38
                Na Św. Marcinie, na odcinku między Kościuszki a Gwarną, po lewej (idąc od
                Zamku). Kiedyś zaraz obok był salon Hondy, teraz jest chyba bank, nie pamiętam.
                Tam kupowałem kilka lat temu i ta firma nadal istnieje (przynajmniej jest
                tabliczka).
              • yahoo_poznan Re: gdzie w Poznaniu można kupić flagę? 07.05.07, 16:43
                Jeżeli nie dostaniesz w Poznaniu, to zawsze możesz kupić przez internet:
                www.flagi.mmg.com.pl/flaga.php?tabela=flagi&kategoria=polski
                www.norma-bg.waw.pl/flagi.html
                allegro.pl/search.php?string=flaga+polska&buy=0&new=0&pay=0
                www.fnp.pl/main_joomla/index.php?page=shop.browse&category_id=13&option=com_virtuemart&Ite
          • Gość: patriota Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 01.05.07, 17:31
            Flagę wywieszam:
            - 3 Maja
            - 15 Sierpnia
            - 11 Listopada
            - 27 Grudnia
            (nazwy miesięcy celowo piszę z dużej litery)

Są to dla Polaka i Wielkopolanina daty znaczące, niezależne od chimerycznych przekonań poszczególnych władz, istotne obiektywnie w historii Narodu Polskiego (choć Wielkopolanin do 11 Listopada może nie być do końca przekonany - o powodach nie piszmy i nie wskrzeszajmy dyskusji, która miała na tym forum miejsce w listopadzie - też było o wywieszaniu flag). Wszystkie inne (a nawet jeśli tylko większość) nie mają z naszą historią wiele wspólnego, a w każdym razie nie z tą najważniejszą. Dlatego inne okazje (np. 1 maja) uważam za deprecjonujące dla barw narodowych. Poza tym nie myl dwóch zagadnień - jedno to święto państwowe, ustalane subiektywnie i do woli stanowiących, przeważnie zgodnie z ich aktualnymi potrzebami), a drugie - święto narodowe, niezależnie od okoliczności i przekonań (różnych) obchodzone przez wszystkich obywateli (bo Polska 'de facto' jest prawie jednonarodowa). I właśnie dlatego, gdy w Boże Ciało sąsiadki wywieszają flagi narodowe, ja wywieszam inne. Jeżeli ktoś chce 1 maja święcić, niech robi to pod swoimi barwami i flagami związkowymi.

• Gość: patriota Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 01.05.07, 17:33
            > zawłaszczyli. Obowiązuje prawie na całym świecie. Ma przypominać o walce i
            > śmierci tysięcy ludzi (w tym także Polaków) i dotyczy nie tylko praw
            > pracowniczych (to zbytnie uproszczenie), ale także, a może przede wszystkim o
            > prawach do wolności, samostanowienia, do godnego bytu...

Niedobrze, jeśli to przypominanie i upowszechnianie ma mieć miejsce tylko w jednym dniu w roku - też dlatego nie uważam 1 maja za 1 Maja.
            • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 01.05.07, 18:35
              Niedobrze, jeśli to przypominanie i upowszechnianie ma mieć miejsce tylko w jed
              > nym dniu w roku - też dlatego nie uważam 1 maja za 1 Maja.

To samo dotyczy pozostałych świąt, prawda? A jednak uważasz te święta za święta,
              czyż nie? I mimo wszystko wywieszasz flagę
          • Gość: patriota Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 01.05.07, 19:29
            > Tak przy okazji, patriota wywiesza flagę przynajmniej 2 maja, w "Święto Flagi"
            > Poza tym, w naszym kraju panuje dziwny zwyczaj wstydzenia się swojego
            > patriotyzmu i jakaś niezrozumiała obawa przed jego manifestacją.

Akurat w "Dzień Flagi" moim zdaniem nie należy wywieszać flag, tylko upowszechniać wiedzę o fladze, barwach i godłach. Z samego wieszania flagi w tym dniu nic nie wyniknie, jeśli mój sąsiad ponownie - jak co roku - zrobi z bloku placówkę dyplomatyczną, jednostkę pływającą, port wodny lub lotniczy (szczegóły w linkach poniżej). A więc nie wieszanie flagi, a edukacja.

Swoją drogą, czy te wszystkie elementy pojawią się jutro w jakiś sposób (i choćby w najmniejszym wymiarze) w mediach i czy Polacy dowiedzą się, jaką flagę powinni wywieszać i w jaki sposób powinna być wywieszona flaga na maszcie wzdłuż jej dłuższego brzegu - to mogłoby wielu zaskoczyć!

pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Polski
            pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_Rzeczypospolitej_Polskiej
            www.narodowe.pl/barwy/historia-flagi-narodowej/
            www.narodowe.pl/barwy/flaga-narodowa-terminologia/

• renepoznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 01.05.07, 19:37
            yahoo_poznan napisał:
            > Święto 1 maja ma upamiętniać krwawe i brutalne stłumienie protestów
            robotników
            > w
            > Chicago

Tylko trudno przejść do porzadku dziennego nad tym, że to swieto zostało
            zawłaszczone przez hitlerowców i komunistów. Dlatego cieszę się, że większość
            ludzi to świeto czci rzetelnym wypoczynkiem od pracy i poswieca je rodzinie i
            sobie. Pochody i parady są juz tylko dla narwańców - przepraszam obrazonych ale
            każdy ma prawo do swych ocen.
            Ja flagę wywieszę na 3 maja.
            • Gość: patriota Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 01.05.07, 19:41
              Mam nadzieję, że o 27 Grudnia nie zapomnisz!
              • renepoznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 01.05.07, 20:47
                Gość portalu: patriota napisał(a):

> Mam nadzieję, że o 27 Grudnia nie zapomnisz!
                Chyba nie masz wątpliwosci. I o 15 sierpnia też. I o 11 listopada też, choc to
                trochę sztucznie wybrana data. Jak to ktos słusznie powiedział to data święta
                wybrana dla nas przez Niemców. Bo to oni zdecydowali kiedy wypuscic
                Piłsudskiego :):):):)
                • yahoo_poznan A 23 lutego? 28 czerwca? 24 grudnia? ;) 02.05.07, 17:25
        • Gość: Dante Święto Flagi IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 19:07
          Patriota wywiesza flagę 2 maja,w święto Flagi państwowej, co też uczyniłem.
          Kolejny dzień to wielkie święto Konstytucji 3 Maja i flaga powinna wisieć
          również tego dnia. Katolicy wieszają też flagi maryjne. Ja nie wieszam.
          • yahoo_poznan Re: Święto Flagi 02.05.07, 19:52
            A 24 grudnia?
            • Gość: Dante Re: Święto Flagi IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 20:06
              Pewnie strzelam straszną gafę, ale dlaczego niby powinienem wywieszać flagę
              państwową 24 grudnia? Obchodzimy tego dnia jakieś święto państwowe, o którym
              nie wiem?
              • Gość: M Re: Święto Flagi IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 20:49
                Gość portalu: Dante napisał(a):

> Pewnie strzelam straszną gafę, ale dlaczego niby powinienem wywieszać flagę
                > państwową 24 grudnia?

To chyba pomyłka. Chodzi o 27 grudnia - tak się domyslam.
                • yahoo_poznan Re: Święto Flagi 02.05.07, 21:23
                  To nie pomyłka, patrz mój post wyżej. :)
              • yahoo_poznan Re: Święto Flagi 02.05.07, 21:22
                Jak to DLACZEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                W tym dniu mam urodziny! :)
        • Gość: Janek Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.sec.fi 10.05.07, 09:39
          O flage takze trzeba dbac.
          A wiec flage sie trzyma wywieszona od wschodu do zachodu slonca, i to czysta.
          Jezdzac po Polsce nigdy tego nie zauwazam. Flagi wisza czasami tygodniami,
          czekajac na nastepne swieta.
          A wiec nauczys sie trzeba dbac takze o flage.
          pozdrawiam
          Janek
          • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 10.05.07, 12:39
            Jest to oczywista prawda
    • drhuckenbush Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 01.05.07, 19:28
      A jakie to mamy swieto dzisiaj? Komunistyczne... Wiec po ch** mam w
      komunistyczne swieto flage wywieszac?
      Wywiesze, owszem, ale to dopiero jutro poznym wieczorem - zeby byla gotowa na 3
      maja. I oczywiscie nalezy wywiesic dwie flagi - narodowa oraz bialo-blekitna, z
      uwagi na swieto Najswietszej Maryi Panny Krolowej Polski.
      • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 01.05.07, 21:09
        Wybacz, ale czy Ty masz może jakiś problem z samookreśleniem? Epatujesz swoją
        religią na prawo i lewo z energią godną neofity, to zdumiewające! Gorliwość w
        wierze nie polega na chamskim wpychaniu jej innym, a tym bardziej na afiszowaniu
        się wyznaniem (co oczywiście samo w sobie nie jest naganne - ale zachowaj
        umiar). Napisałem to pozostając pod głębokim wrażeniem tego i kilku
        wcześniejszych Twoich wypowiedzi. Obojętnie jaki temat jest poruszany, Ty
        nieodwołalnie wtrącasz zdanie nawiązujące do swojego wyznania...

A jakie to mamy swieto dzisiaj? Komunistyczne... Wiec po ch** mam w
        > komunistyczne swieto flage wywieszac?

Chyba nie przeczytałeś poprzednich wypowiedzi
        • drhuckenbush Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 02.05.07, 08:56
          > Wybacz, ale czy Ty masz może jakiś problem z samookreśleniem? Epatujesz swoją
          > religią na prawo i lewo z energią godną neofity, to zdumiewające! Gorliwość w
          > wierze nie polega na chamskim wpychaniu jej innym, a tym bardziej na afiszowani
          > u
          > się wyznaniem (co oczywiście samo w sobie nie jest naganne - ale zachowaj
          > umiar). Napisałem to pozostając pod głębokim wrażeniem tego i kilku
          > wcześniejszych Twoich wypowiedzi. Obojętnie jaki temat jest poruszany, Ty
          > nieodwołalnie wtrącasz zdanie nawiązujące do swojego wyznania...

Religia i czlowieczenstwo to dwie nierozerwalne wartosci. Jedno bez drugiego nie
          istnieje - wiec mowiac lub myslac o jednym, nie wolno zapominac o drugim.

> A jakie to mamy swieto dzisiaj? Komunistyczne... Wiec po ch** mam w
          > > komunistyczne swieto flage wywieszac?
          >
          > Chyba nie przeczytałeś poprzednich wypowiedzi

Oczywiscie, ze przeczytalem.
          Przytoczyles argumenty komunistow. Taka ich dobra metoda - wmawiac ludziom, ze
          ich swieto jest uniwersalne i ze kazdy powinien je obchodzic. A prawda jest
          zgola inna i wszyscy o tym dobrze wiemy (albo przynajmniej powinnismy wiedziec).

P.S.
          Dni, w ktore walczyli ludzie o obrone praw pracowniczych bylo zdecydowanie
          wiecej. I kazdy z tych dni sie nadaje to swietowania tak samo, albo i bardziej
          niz 1 maja.
          • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 02.05.07, 16:45
            Religia i czlowieczenstwo to dwie nierozerwalne wartosci. Jedno bez drugiego ni
            > e
            > istnieje - wiec mowiac lub myslac o jednym, nie wolno zapominac o drugim.

Raczej nie powinno się - a nie : nie wolno...
            Czyli tylko osobę wierzącą można nazwać Człowiekiem? Czy o to chodzi? Rozumiem,
            że jeżeli ktoś nie jest religijny (choć wierzyć, to nie to samo co być
            religijnym) sprowadzony jest przez Ciebie do roli bezrozumnego zwierzęcia, czyż nie?
            • drhuckenbush Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 02.05.07, 18:38
              > Czyli tylko osobę wierzącą można nazwać Człowiekiem? Czy o to chodzi? Rozumiem,
              > że jeżeli ktoś nie jest religijny (choć wierzyć, to nie to samo co być
              > religijnym)

Wierzyc, to to samo co byc religijnym. Nie mozna wierzyc i nie chodzic do
              kosciola - bo to by znaczylo nie uznawanie tego, co ustanowil sam Bog. Kosciol
              nie jest wymyslem czlowieka, a dzielem Boga i jest nierozerwalnym elementem
              naszej religii.

> sprowadzony jest przez Ciebie do roli bezrozumnego zwierzęcia, czyż
              > nie?

No na pewno zwieksza to jego pdobienstwo do zwierzat - bo one rzeczywiscie w
              Boga nie wierza i nie uznaja go...
              • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 02.05.07, 21:19
                Nie mozna wierzyc i nie chodzic do
                > kosciola - bo to by znaczylo nie uznawanie tego, co ustanowil sam Bog. Kosciol
                > nie jest wymyslem czlowieka, a dzielem Boga i jest nierozerwalnym elementem
                > naszej religii.

To co napisałeś oznacza, że nie rozumiesz religii, którą wyznajesz.
                Kościół to Dom Boży! Owszem, ale Kościół, jako wspólnota ludzka, a nie budynek
                (podstawowy błąd popełniany przez większość tzw. "prawdziwych katolików").
                Modlić się można wszędzie, nie trzeba w tym celu biegać do kościoła (zwłaszcza
                na niedzielne "pokazy mody"). Chyba nie zaprzeczysz? Nigdzie w PIŚMIE nie jest
                napisane, że musisz się modlić w kościele!

No na pewno zwieksza to jego pdobienstwo do zwierzat - bo one rzeczywiscie w
                > Boga nie wierza i nie uznaja go...

Rozumiem także, iż uznajesz "jedną prawdziwą wiarę", a wyznawcy innych religii,
                w związku z tym, również upodabniają się w Twoich oczach do bezrozumnych
                zwierząt (po przeczytaniu Twojego tekstu, to porównanie jest dla mnie
                oczywiste). Czyż nie mam racji?
                Uwierz mi, że osoba niewierząca, a postępująca zgodnie ze swoim sumieniem,
                stosująca się do przykazań Bożych jest milsza Bogu (nie trzeba być wierzącym, by
                przestrzegać tych uniwersalnych wartości), niż niejeden tzw. "prawdziwy
                katolik", który nierzadko jest rasistą, ksenofobem, nietolerancyjnym snobem,
                seksistą... który zawiści bliźnim, kłamie, oszukuje, donosi, krzywdzi ludzi
                (znam osobiście paru takich), a który obnosi się swoją wiarą i biega co
                niedzielę do kościoła, gdzie na kolanach oznajmia swą wielką miłość i
                przywiązanie Bogu, zerkając jednocześnie na boki, czy aby wszyscy sąsiedzi to
                zauważyli.
                Przykre to, ale niestety takie zachowania nie należą do rzadkości.
                • Gość: Dante Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 23:11
                  Yahoo, dziękuję za to co napisałeś. Co prawda dyskusja z ludźmi pokroju
                  doktorka przypomina walenie grochem o ścianę, ale dla mnie to miłe przekonać
                  się, że mój adwersarz z debaty o zamku ma poglądy w sferze ducha tak bliskie
                  moim. Pozdrawiam!
                • Gość: M Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 23:24
                  yahoo_poznan napisał:
                  Nigdzie w PIŚMIE nie jest
                  > napisane, że musisz się modlić w kościele!

W kosciele nie. Ale powinieneś brać udział w Eucharystii a do tego wymagany
                  jest kapłan i najczęsciej odbywa się w kosciele.
                  Jezeli odrzucasz eucharystię - jak wynika z Twego postu - to masz jaqkieś woje
                  prywatne objawienie. Tez mozna.

tzw. "prawdziwy
                  > katolik", który nierzadko jest rasistą, ksenofobem, nietolerancyjnym snobem,
                  > seksistą... który zawiści bliźnim, kłamie, oszukuje, donosi, krzywdzi ludzi
                  > (znam osobiście paru takich), a który obnosi się swoją wiarą i biega co
                  > niedzielę do kościoła, gdzie na kolanach oznajmia swą wielką miłość i
                  > przywiązanie Bogu, zerkając jednocześnie na boki, czy aby wszyscy sąsiedzi to
                  > zauważyli.
                  > Przykre to, ale niestety takie zachowania nie należą do rzadkości.

Tylko jedno zastrzezenie. Więcej takich jest wsród koniunkturalnych ateistów.
                  • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 03.05.07, 00:18
                    Cóż... Wychodzę z założenia, że Bóg będzie mnie oceniał na podstawie moich
                    uczynków, a nie na podstawie tego, czy chodzę do kościoła, czy nie...

Poza tym nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na pewien drobny fakt. W przeciągu 2000
                    lat istnienia, instytucja kościelna obrosła nakazami, zaleceniami, dyrektywami,
                    które nie mają nic wspólnego z pierwotnymi naukami Jezusa (choćby wykreślenie 2
                    przykazania i rozdzielenie 10 na dwa - jako katolik powinieneś wiedzieć czego
                    dotyczyło, celibat, grzech pierworodny - można by bardzo długo wymieniać), a Ty
                    pozwalasz na to, by ksiądz, oceniał za Ciebie co jest właściwe, a co nie.
                    Niestety obecny kościół nastawiony jest na zysk, a nie głoszenie wiary (np.:
                    Jankowski, Rydzyk)i kilku księży idealistów tego nie zmieni. Oczywiście zaraz
                    powiesz, że chodzisz do kościoła dla Boga, a nie dla księży, ale chcąc ni chcąc,
                    uczestniczysz we mszy [która już dawno straciła (z winy księży) swą mistyczną
                    atmosferę], wysłuchujesz kazań ściągniętych z internetu, wsłuchujesz się w
                    klepane nudnym, monotonnym głosem formuły i do głowy Ci to nie przyjdzie, by
                    zastanowić się - gdzie w tym wszystkim jest sens?
                    Mienisz się być człowiekiem wierzącym, a czy choć raz przeczytałeś Biblię? Wątpię...
                    Opierasz się na tym co przekazują Tobie, według własnego widzimisię i
                    konkretnego interesu księża, właśnie na mszy...
                    Ten temat można by ciągnąć w nieskończoność.
                    Nie zrozum mnie źle, nie wątpię w Twoją inteligencję, po prostu tak to wygląda
                    na codzień. Smutne, ale prawdziwe

Tylko jedno zastrzeżenie. Więcej takich jest wśród koniunkturalnych ateistów.

Mam nadzieję, że to stwierdzenia wygłaszasz na podstawie własnych doświadczeń i
                    obserwacji, a nie tylko sobie domniemujesz.
                    Osobiście nie znam żadnego ateisty, który by odpowiadał opisowi z poprzedniego
                    postu (choć oczywiście głupotą byłoby twierdzić, że takich nie ma), natomiast
                    działalność zadeklarowanych "prawdziwych katolików" odczułem także na swojej
                    skórze. Niestety, nasi "katolicy" dobrzy są tylko w wygłaszaniu frazesów z
                    męczeństwem na ustach.
                    (Zauważ, że niektóre wyrazy napisałem w cudzysłowie, dotyczą one tylko
                    niektórych przypadków, coraz częstszych jednakże. Także nie bierz tego sobie do
                    serca, sam dobrze wiesz, czy jesteś bez winy w tej materii)
                • drhuckenbush Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 03.05.07, 12:46
                  > Modlić się można wszędzie, nie trzeba w tym celu biegać do kościoła (zwłaszcza
                  > na niedzielne "pokazy mody"). Chyba nie zaprzeczysz? Nigdzie w PIŚMIE nie jest

Zaprzecze. Mozna sie modlic wszedzie, to prawda. Ale niedzielna Msza Swieta jest
                  podstawowym obowiazkiem kazdej wierzacej osoby. Podczas Ostatniej Wieczerzy
                  Chrystus powiedzial "To czyncie na moja pamiatke". I czynimi. W kazda niedziele.
                  Dodatkowo pewne swieta zostaly ustanowione jako "obowiazkowe" wlasnie przez
                  Kosciol - czyli dzielo Boskie, ktore jest podstawowym filarem naszej Wiary.

> Nigdzie w PIŚMIE nie jest

Miejsca w ktorych nalezy sie modlic ustalili przedstawiciele Kosciola - Kosciola
                  stworzonego przez Boga.

> Rozumiem także, iż uznajesz "jedną prawdziwą wiarę", a wyznawcy innych religii,
                  > w związku z tym, również upodabniają się w Twoich oczach do bezrozumnych
                  > zwierząt (po przeczytaniu Twojego tekstu, to porównanie jest dla mnie
                  > oczywiste). Czyż nie mam racji?

Oczywiscie, ze uznaje jedna prawdziwa wiare. Inne wyznania jak najbardziej
                  szanuje - zwlaszcza, ze zdecydowana wiekszosc wyznan maja bardzo wiele
                  wspolnego. Ale moim obowiazkiem jako Katolika jest moja wiare bronic i uwazac za
                  jedyna sluszna. Tak jak Muzulmanie za jedyna sluszna wiare uwazaja islam, jak
                  Zydzi uznaja judaizm, tak my uznajemy chrzescijanstwo.

> Uwierz mi, że osoba niewierząca, a postępująca zgodnie ze swoim sumieniem,
                  > stosująca się do przykazań Bożych jest milsza Bogu (nie trzeba być wierzącym, b
                  > y
                  > przestrzegać tych uniwersalnych wartości),

Tylko niejednokrotnie "sumienie" osoby niewierzacej jest bardzo zwichrowane, co
                  skutkuje wszechobecnym grzechem.

> który nierzadko jest rasistą, ksenofobem, nietolerancyjnym snobem,
                  > seksistą... który zawiści bliźnim, kłamie, oszukuje, donosi, krzywdzi ludzi
                  > (znam osobiście paru takich), a który obnosi się swoją wiarą i biega co
                  > niedzielę do kościoła, gdzie na kolanach oznajmia swą wielką miłość i
                  > przywiązanie Bogu, zerkając jednocześnie na boki, czy aby wszyscy sąsiedzi to
                  > zauważyli.
                  > Przykre to, ale niestety takie zachowania nie należą do rzadkości.

Wolno mi byc ksenofobem, wolno mi byc nietolerancyjnym. Nikt nikomu nie moze
                  tego zabronic. Kazdy ma do tego prawo.
                  A osob ktore klamia, psuja, niszcza, krzywdza jest duzo wiecej wsrod pogan niz
                  wsrod katolikow.
                  • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 03.05.07, 16:56
                    Dodatkowo pewne swieta zostaly ustanowione jako "obowiazkowe" wlasnie przez
                    > Kosciol - czyli dzielo Boskie, ktore jest podstawowym filarem naszej Wiary.

Ponownie tłumaczę Tobie. Nie przez Kościół tylko przez instytucje kościelne - to
                    ogromna różnica!!! Kościół - to faktycznie dzieło Boże, to wszyscy wierzący, ale
                    kościół - to tylko budynek lub potoczna nazwa instytucju. Także święta nie
                    zostały ustanowione przez Kościół (czyli ogół wierzących) tylko właśnie przez
                    hierarchów, administratorów materialnych zasobów instytucji kościelnych (czyli,
                    co najwyżej przez nikłą część Kościoła).

Miejsca w ktorych nalezy sie modlic ustalili przedstawiciele Kosciola - Kosciol
                    > a
                    > stworzonego przez Boga.

Jak wyżej

Ale moim obowiazkiem jako Katolika jest moja wiare bronic i uwazac z
                    > a
                    > jedyna sluszna. Tak jak Muzulmanie za jedyna sluszna wiare uwazaja islam, jak
                    > Zydzi uznaja judaizm, tak my uznajemy chrzescijanstwo.

Rozumiem Twój punkt widzenia i nie ganię go. Zwłaszcza, że ostatnimi czasy
                    zapanowała wśród Chrześcijan przedziwna "moda" na źle rozumianą tolerancję,
                    kosztem własnej religii.

Tylko niejednokrotnie "sumienie" osoby niewierzacej jest bardzo zwichrowane, co
                    > skutkuje wszechobecnym grzechem.

Prawda, ale dotyczy to także osób wierzących.

Wolno mi byc ksenofobem, wolno mi byc nietolerancyjnym. Nikt nikomu nie moze
                    > tego zabronic. Kazdy ma do tego prawo.

Nie wolno Tobie! Twoja religia tego zabrania! Masz miłować bliźniego swego -
                    czyli WSZYSTKICH!!! W końcu deklarujesz katolicyzm...

A osob ktore klamia, psuja, niszcza, krzywdza jest duzo wiecej wsrod pogan niz
                    > wsrod katolikow.

A to zdumiewająca teza! Jestem w takim razie ciekaw, jak to możliwe, że w naszym
                    kraju, w którym 95% obywateli to zdeklarowani katolicy jest tak dużo zła? Według
                    Twojej teorii to powinien być raj na ziemi.

Ps. Nie czytałeś mojego poprzedniego postu? Wyjaśniłem w nim część zagadnień,
                    które podnosisz w tej wypowiedzi, poza tym nie raczyłeś się ustosunkować do
                    stawianych tam przeze mnie zarzutów. Ciekaw jestem Twojego zdania. :)
                    • drhuckenbush Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 07.05.07, 23:55
                      > Ponownie tłumaczę Tobie. Nie przez Kościół tylko przez instytucje kościelne - t
                      > o
                      > ogromna różnica!!! Kościół - to faktycznie dzieło Boże, to wszyscy wierzący, al
                      > e
                      > kościół - to tylko budynek lub potoczna nazwa instytucju. Także święta nie
                      > zostały ustanowione przez Kościół (czyli ogół wierzących) tylko właśnie przez
                      > hierarchów, administratorów materialnych zasobów instytucji kościelnych (czyli,
                      > co najwyżej przez nikłą część Kościoła).

Instytucja kosciola zostala stworzona przez Boga - w momencie, gdy Chrystus
                      przekazal wladze Szymonowi - zwanemu Piotrem. To byl kluczowy element powstanie
                      Kosciola - jako tej "instytucji". Poczatkow Kosciola jako wspolnoty mozna
                      doszukiwac sie w momencie gdy rozpoczela sie publiczna dzialalnosc Jezusa.
                      Niemniej i jedna i druga strona Kosciola zostala stworzona przez samego Boga.

> Rozumiem Twój punkt widzenia i nie ganię go. Zwłaszcza, że ostatnimi czasy
                      > zapanowała wśród Chrześcijan przedziwna "moda" na źle rozumianą tolerancję,
                      > kosztem własnej religii.
                      >

Zgadza sie - wiele osob np. krytykowalo slowa Jana Pawla II. Nie jestem w stanie
                      ich dokladnie powtorzyc, ale chodzilo mniej wiecej o to, ze szanuje Zydow, ale
                      wspolczuje im, ze nie dostapia prawdziwego zbawienia. Jest oczywiste, ze jako
                      katolik uwazam, ze ten kto nie wierzy w Boga, nie dostapi pelnego zbawienia. Co
                      nie zmienia faktu, ze jego religie moge w pelni szanowac.

> Nie wolno Tobie! Twoja religia tego zabrania! Masz miłować bliźniego swego -
                      > czyli WSZYSTKICH!!! W końcu deklarujesz katolicyzm...
                      >

Wszystko zalezy od tego jak zdefiniujemy milosc i tolerancje. Niestety, wielu
                      osobom zatarla sie granica miedzy tolerancja a akceptacja. Toleruje = podam
                      reke, porozmawiam, pomoge w potrzebie. Ale moge np. homoseksualistow tolerowac,
                      a jednoczesnie nie akceptowac ich = nie zgadzac sie na ich parady, sluby itp.

> A to zdumiewająca teza! Jestem w takim razie ciekaw, jak to możliwe, że w naszy
                      > m
                      > kraju, w którym 95% obywateli to zdeklarowani katolicy jest tak dużo zła? Wedłu
                      > g
                      > Twojej teorii to powinien być raj na ziemi.
                      >

Te 95% mozna o kant dupy rozbic. Powtarzam: katolik, to osoba ktora w pelni
                      identyfikuje sie z Kosciolem - rowniez z instytucja Kosciola. Czyli osoba, ktora
                      regularnie chodzi do kosciola na Msze Swieta, przystepuje do sakramentow itp.
                      Nie traktowalbym powaznie osob, ktore sa katolikami w momencie gdy chca wziac
                      slub, ochrzcic dziecko lub pogrzebac kogos bliskiego.

> Ps. Nie czytałeś mojego poprzedniego postu? Wyjaśniłem w nim część zagadnień,
                      > które podnosisz w tej wypowiedzi, poza tym nie raczyłeś się ustosunkować do
                      > stawianych tam przeze mnie zarzutów. Ciekaw jestem Twojego zdania. :)

Pozniej :)
                      • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 08.05.07, 08:51
                        Instytucja kosciola zostala stworzona przez Boga - w momencie, gdy Chrystus
                        > przekazal wladze Szymonowi - zwanemu Piotrem. To byl kluczowy element powstanie
                        > Kosciola - jako tej "instytucji".

Wskaż mi proszę, na potwierdzenie swoich słów, miejsce w Biblii, w którym Jezus
                        przekazuje władzę Piotrowi i czyni go swoim następcą (nie powinieneś mieć z tym
                        problemu, gdyż jako osoba głęboko wierząca, z pewnością jesteś doskonale
                        obeznany z Pismem). Odpowiedz mi także (na podstawie tego samego źródła), kiedy
                        Bóg tworzy instytucje kościelne z podziałem administracyjnym i hierarchicznym
                        podziałem władzy.

Poczatkow Kosciola jako wspolnoty mozna
                        > doszukiwac sie w momencie gdy rozpoczela sie publiczna dzialalnosc Jezusa.

Z tym się oczywiście zgadzam.

Ale moge np. homoseksualistow tolerowac,
                        > a jednoczesnie nie akceptowac ich = nie zgadzac sie na ich parady, sluby itp.

Wcześniej napisałeś, że wolno Tobie być nietolerancyjnym.
                        Poza tym to, co wyłuszczyłeś to oczywista sprzeczność (Akceptacja - zgoda,
                        zatwierdzenie, aprobata, uznanie czegoś). Tolerując ich musisz zaakceptować, co
                        najwyżej możesz nie zgadzać się na pewne formy ich działalności (...parady,
                        sluby itp.)

Te 95% mozna o kant dupy rozbic. Powtarzam: katolik, to osoba ktora w pelni
                        > identyfikuje sie z Kosciolem - rowniez z instytucja Kosciola. Czyli osoba, ktor
                        > a
                        > regularnie chodzi do kosciola na Msze Swieta, przystepuje do sakramentow itp.
                        > Nie traktowalbym powaznie osob, ktore sa katolikami w momencie gdy chca wziac
                        > slub, ochrzcic dziecko lub pogrzebac kogos bliskiego.

W myśl obecnie przyjętej definicji katolicyzmu oczywiście masz rację.
                        Ale weź pod uwagę, że zasady wiary, których dziś przestrzegasz, obrosły otoczką
                        nakazów, zakazów, dyrektyw itp., itd. (wspominałem już o tym) stworzonych na
                        potrzeby administracji kościelnej przez księży, czyli przez ludzi, a nie Boga
                        (podam przykład, o którym także pisałem wcześniej: drugie przykazanie, które
                        zakazywało oddawania czci wyobrażeniom Boga i ludzi zostało po prostu
                        wykreślone! a dziewiąte rozbito na dwa - żeby ilość się zgadzała!) Rzecz jasna
                        nie przeszkadza to Tobie nadal darzyć niezachwianym zaufaniem swoich mentorów w
                        przekazywaniu zaleceń wiary. Poza tym nie uważasz, że modlenie się w kościele do
                        obrazów i figurek różnego rodzaju świętych (czyli ludzi) jest grzechem i
                        bałwochwalstwem? Jest to zwyczajne oddawanie czci nowym złotym cielcom (i tu
                        zaliczyć można także kult Jana Pawła II - z całym szacunkiem dla tej wybitnej
                        postaci).

Mam wielki szacunek dla ludzi głęboko wierzących i bynajmniej nie staram się
                        zachwiać podstawami Twojej wiary, chciałbym jedynie, byś nie przyjmował
                        wszystkiego co jest Ci podane i zastanowił się czasami nad tym, co pochodzi od
                        Boga, a co jest wymysłem ludzi
              • Gość: gosc Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.elisa-laajakaista.fi 02.05.07, 21:19
                a skad takie rewelacje? byl wywiad wsrod zwierzat? tajna misja Watykanu w
                swiecie zwierzat? co za arogancki buc... Ludzie (wierzacy), ludzie (wierzacy
                inaczej) i reszta miesa czyli zwierzeta... pod tym krzyzem wygladasz jak idiota,
                rzuca ci cien na grzywke
                • drhuckenbush a kysz, koszerna swinio!!! (n/txt) 07.05.07, 23:56

• v.i.k.k.a nie bo: 01.05.07, 21:56
      mnie nie bylo:)
      ale nawet jakbym byla to nie bo:
      a)nie mam miejsca na flage
      b)nie mam flagi
      :)
    • tipsiara Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 02.05.07, 09:09
      wywiesimy 18 czerwca w podwójne swieto narodowe hehehhehehe
    • Gość: Polak mały Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 22:56
      A ja dzisiaj wieczorem w Święto Flagi wybrałem się dumnie do castoramy kupiłem 2
      uchwyty na flagi, pytam się o flagi państwowe a gość mi mówi że nie ma. No to
      jadę dalej do Tesco, Plazy i pytam się a wszędzie patrzą na mnie jak na kosmitę.
      Czy u nas flagę można kupić tylko w jakiejś zapomnianej składnicy harcerskiej?
      • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 03.05.07, 00:21
        Otóż właśnie to. Poczekaj na jakiś mecz międzypaństwowy, to dostaniesz nawet
        nocnik w narodowych barwach
    • Gość: Tomek Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! IP: 212.38.200.* 04.05.07, 16:57
      Wywiesiłem... chociaz mnie nie było w Poznaniu...

To jak ŚWIĘTY obowiązek.., dziadkowie płacili za tę możliwość własną krwią i
      majątkiem ukradzionym przez Niemców i pracującym na dobrobyt Niemiec do dnia
      dzisiejszego...
      • yahoo_poznan Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 04.05.07, 23:43
        Głęboki i słuszny argument, bez patetycznego zadęcia.

Ten majątek, o którym wspomniałeś już nie pracuje dla Niemców, tak od 1945 r.
        pracował dla ZSRR, a teraz to nikt nie wie dla kogo...
    • der-rauber tak, Kaiserowską czarno-biało-czerwoną 06.05.07, 21:11
      tak, Kaiserowską czarno-biało-czerwoną, z czarnym krzyżem :)
      • yahoo_poznan Re: tak, Kaiserowską czarno-biało-czerwoną 07.05.07, 08:13
        Gratuluję, korzenie są najważniejsze...
        Ale chyba pomyliłeś święta?
    • l.george.l Pisiory nawet flagi nie potrafią uszanować 07.05.07, 15:58
      Ubiegły tydzień spędziłem w Warszawie. W ogóle nie odczuwało się świątecznej
      atmosfery. Trudno było dostrzec gdziekolwiek flagę państwową. Jedynie na
      urzędach i gmachach uczelnianych smętnie powiewały karłowate płachetki. Przed
      siedzibą prezydenta biało-czerwoną wciągnięto niezgodnie z protokołem
      dyplomatycznym - obok unijnej i onzetowskiej, zamiast między nimi.
      • yahoo_poznan Re: Pisiory nawet flagi nie potrafią uszanować 08.05.07, 09:42
        A czego się spodziewałeś? Wieś w końcu
    • bob701 Re: Wywiesiliście flagi patrioci?! 08.05.07, 11:48
      a ja wywiesiłem flagę 30 kwietnia wieczorem i zdjąłem ją 4 maja rano
      takie moje prawo
      pozdrawia cie yahoo
      bob
    • yahoo_poznan Nie na temat 10.05.07, 00:17
      Wpisałem ten tekst, ponieważ chciałem by ten wątek dobił do 50 komentarzy :)
      • bob701 Re: Nie na temat 10.05.07, 19:39
        no a teraz dobij do 100 he he he
        pozdro
        • yahoo_poznan Re: Nie na temat 10.05.07, 23:12
          Dobra, nie mogę się powstrzymać :)
          He, he, he...
          • Gość: Nowakowa Urzędasy też dali d... IP: *.icpnet.pl 12.05.07, 23:35
            Główne drogi miasta m.in.Bukowska na całej swej długości ma na drzewach i
            lampach uchwyty - w święta nie było ani jednej żałosnej chorągiewki,
            najważniejsze,że 3maja na Rynku o 12.00 panowała tytułomania i wazeliniarstwo
            prowadzącego "znamienici goście" ...tzn prezydent z żoneczką i jego świta
            wkraczali na schody Ratusza - lukier i oprawa tylko dla kamer, reszta miasta
            niczyja.!
            • bob701 Re: Urzędasy też dali d... 14.05.07, 11:52
              niestety to prawda - ale większość mieszkańców naszego miasta chciała takich władz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka