Dodaj do ulubionych

Poznań szuka studentów w MTV i Vivie

08.05.07, 17:15
Ściągniecie tych studentów tu, i co? Władze Poznania zarzucają władzom Wrocławia rozdmuchany PR, a teraz sami na siłę się chcą promować - tylko Poznań szybko się tym zwabionym studentom znudzi, bo to miasto tak naprawdę nic ciekawego nie oferuje - szczególnie myślę o pracy po studiach. Ja w tym roku kończę, i tak jak większość znajomych, szukam pracy w innych miastach (i tam o dziwo, jest z tym lepiej, w kazdym razie są oferty dla osób wykształconych, a nie sama akwizycja albo praca fizyczna, lub fizyczno - umysłowa:) Z obserwacji - w Poznaniu z reguły zostają po studiach poznaniacy, którzy mogą sobie przez kilka lat pomieszkać jeszcze z rodzicami i szukać sensonwnych ofert. Studenci, nie dajcie się zwabić do tego miasta! Lepiej już wybrać Toruń (fajny klimat przynajmniej), Kraków lub Trójmiasto - nawet we Wrocławiu jest więcej ofert. A jak ktoś chce znaleźć pracę już w trakcie studiów, do niestety Warszawka zostaje. Taka prawda.
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Poznań w internecie w językach obcych. IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 18:05
      Wszedlem na strone www.studiujwpoznaniu.pl i szukam:
      - wersji angielskiej tej strony - brak...
      - wersji niemieckiej (w koncu Poznan chce sciagnac berlinczykow) - brak...
      - wersji rosyjskiej (jezyk o coraz wiekszym znaczeniu na swiecie) - brak...
      powiedzmy, ze ta strona jest skierowana do Polakow a nie Niemcow.

Ale dalej - akcje w Berlinie organizuje WSJO... wiec wchodze na strone
      www.wsjo.pl i tam tez dostepna tylko polska wersja jezykowa strony internetowej.

Przeszukuje dalej - UAM - www.amu.edu.pl - mile zaskoczenie, jest angielska
      wersja jezykowa... ale niemieckiej juz nie ma.

Politechnika Poznanska - www.put.poznan.pl - jest link do wersji angielskiej,
      ale nie dziala.

Akademia Ekonomiczna - www.ae.poznan.pl - jest po angielsku

Akademia Medyczna - www.am.poznan.pl - jest po angielsku

Akademia Rolnicza - www.au.poznan.pl - jest po angielsku

Wyższa Szkoła Bankowa - www.wsb.poznan.pl - jakże miłe zaskoczenie, zarówno po
      angielsku jak i po niemiecku

Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości - www.wszib.poznan.pl - tylko po polsku

Wyższa Szkoła Komunikacji i Zarządzania - www.wskiz.edu - jest po angielsku i
      niedziałający link po niemiecku

W końcu przyszła pora na stronę miasta Poznania: www.poznan.pl - mamy ją zarówno
      po angielsku jak i po niemiecku... ale niestety wersje językowe nie są w 100% w
      językach obcych - odnośniki cofają do polskich części strony.
      Ciekawe, kiedy pojawi się rosyjska i francuska wersja językowa. (Wrocław ma
      swoją stronę po francusku, Kraków także ma po francusku (oprócz niemieckiego i
      angielskiego), rekordzistką jest Gdynia - strony po polsku, angielsku,
      niemiecku, szwedzku, duńsku, francusku i rosyjsku. Sopot prawie tak samo
      (brakuje tylko duńskiego), Lublin też jest dobry: polski, angielski, francuski,
      hiszpański, niemiecki, ukraiński i rosyjski (co prawda tylko angielska jest
      normalną wersją htmlową, a reszta to PDFy, ale zawsze:) ).

Tak wiec fatalnie nie jest... ale mogło by być lepiej.
      Tak samo strona www.poznan.pl mogla by byc ladniejsza i zawierać więcej
      informacji dla inwestorów - w szczególności takich, którzy potem zagospodarują
      wykształconych ludzi, którzy ukończą poznańskie uczelnie.
      • Gość: T Re: Poznań w internecie w językach obcych. IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.05.07, 11:39
        A jeszcze parę lat temu w Poznaniu (studiowałem) Prezydent głosił jakąś chorą
        teorię miasta zamkniętego. Dzisiaj mieszkam we Wrocławiu i jestem bardzo
        zadowolony z tego faktu. Poznań jest beznadziejnym miastem studenckim. Nie
        dajcie się nabrać na kampanie PR. Nie dorasta Wrocławianom do pięt. Fakt o pracy
        w Poznaniu tylko dla poznaniaków jest prawdziwy i degraduje to miasto do
        prowincjonalnego zaścianka.
        • Gość: breslauer wroc.love lepsze IP: *.telsat.wroc.pl 12.05.07, 14:56
          www.terazwroclaw.pl

lepiej jest tutaj.
          • Gość: breslauer Re: wroc.love lepsze IP: *.telsat.wroc.pl 12.05.07, 14:57
            www.terazwroclaw.ploraz

luna.pl/sklep/pics_sklep/1175783987-12_wroclaw.mp3
            • Gość: breslauer Re: wroc.love lepsze IP: *.telsat.wroc.pl 12.05.07, 14:58
              www.terazwroclaw.pl
              • tetlian Re: wroc.love lepsze 12.05.07, 16:30
                Też mi studia :) W dzisiejszych czasach to nawet szambonurkowanie można studiować :)

---
                Tak nasz Jarosław obiera banana
    • Gość: marcys Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 18:34
      makki3 ty pewnie tego Wrocławia jestes?? nie ma tu co robic ?? chłopie ??
      zobacz kto gra na Juwenalach za free a ty mi z Toruniem wyskakujesz :)
    • Gość: antymalkontent Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 18:34
      My Ciebie też pozdrawiamy... żegnaj i pozdrów syrenkę!
      • Gość: gownolot Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.hypair.net 08.05.07, 22:11
        A co ze stacjami: Trwam, Playboy Polska, Gay TV, Telezakupy? Gdzie
        różnokulturowość Poznania?
        • Gość: gringo Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 09.05.07, 09:23
          A ja mam do was właśnie pytanie apropo studiowania. w piątek przyjeżdżam do
          poznania na weekend do szkoły i zastanawiam się gdzie mogłbym wyjść wieczorem;)
          możecie mi polecić jakieś kluby? tylko nie takie w stylu manieczek;)
          pozdrawiam
          • Gość: bart Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 10:26
            posdalia, w ostatnim budynku ALFy idac od kapy w strone ynku
            lokal na 5albo 6 pietrze , wstep 10zł. Klubowe granie , polecam!
            • sosek_s Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie 11.05.07, 02:10

> posdalia, w ostatnim budynku ALFy idac od kapy w strone ynku
              > lokal na 5albo 6 pietrze , wstep 10zł. Klubowe granie , polecam!

WRRRRR klub sie nazywa POST DALI (ale to w sumie powszechny blad, nawet "stali
              bywalcy" mowia posdalia :/), no i jest troche wyżej, na samej gorze, bodajże
              10/11 pietro, rowniez polecam :]

co do spotow to musze powiedziec ze mi sie podobaja, co by o nich nie powiedziec
              to sa "jakieś" (najbardziej pana z nocnego lubie :P), takie akurat do vivy czy
              mtv :]

a co do pani ktora pisze ponizej: skoro przeszkadza ci nawet "prosze" i
              "dziekuje" u ekspedientek to chyba nie ma o czym gadac :/
    • Gość: jjj Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: 217.168.129.* 09.05.07, 10:23
      Pewnie studiujesz socjologię, politologię, kulturoznastwo albo inny fajny
      kierunek. To się nie dziw że nie ma pracy.
      pozdro
      • Gość: dorota Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.icpnet.pl 09.05.07, 14:35
        Faktycznie nie wiadomo, co makki studiuje, ale nawet jeśli któryś z tych kierunków - to zgodnie z twoją logiką, w spotach powinny się pojawić info, że studenci wymienionych kierunków nie są zapraszani, hehe. Bo jak miasto się rozwija, to praca dla ludzi po takiej socjologii, zarządzaniu, nawet filozofii itd. jest - bo są duże firmy, które zatrudniają np. specjalistów ds. komunikacji wewnątrz zakładu. A więc z tym się nie zgodzę.
        Natomiast sam pomysł promocji Poznania fajny, spoty niezłe (choć obockrajowcy na 100% ich nie zrozumieją).
        Ja też tu znalazłam pracę, ale przyznam, że myślałam, że w Poznaniu zarabia się więcej (przeniosłam się tu z Bydgoszczy).
        pozdr
        • Gość: ewa Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:09
          ile zarabiasz i co robisz:) ? o ile mozesz napisaC! pozdro
          • Gość: dorota Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.icpnet.pl 09.05.07, 15:52
            Dział PR jednej z bardziej znanych firm w Poznaniu (i nie tylko). 2 lata doświadczenia i ok. 1800 netto. I to i tak nieźle w prównaniu z tym, co oferują na podobnych stanowiskach w innych firmach tutaj. Aha - szanse na znaczny wzrost płac wraz ze wzrostem stażu pracy marne...
      • Gość: koleżanka Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:06
        akurat skonczyłam socjologie i pracę mialam już w czasie studiów. Socjologia to
        dobry background do robienia kariery - jest na tyle interdyscyplinarna, że można
        odnaleźć sie w wielu zawodach i dobrze rozwijają umiejętności interpersnalne. O
        ile są szanse na karierę. IMO w Poznaniu takie szanse są nikłe.
        99% moich znajomych Poznaniaków (którzy jeszcze nie wyjechali pracować do innych
        miast/państw) prace dostało dzieki rodzicom/znajomym. Pracują od lat za mniej
        więcej te same pieniądze - nie następuje żaden progres.

Sama wyjechałam z Posen kilka lat temu. Zarabiałam w marketingu dużej firmy ok
        3tys. brutto. W Wawie na podobnym (niekierowniczym) stanowisku od razu dostałam
        6400. w tej chwili dzieki (niewielkiemu) awansowi zarabiam kilknascie tys.
        Prawdopodobnie gdybym nie wyjechała z Poznania nadal zarabiałabym ok. 3tys. i
        nadal tkwiłabym na tym samym stanowisku.

Wawę pomimo uprzedzeń z czasem polubiłam, narzekam tylko na większe odległości i
        korki. Ale kompensują mi to otwarci ludzie z rożnych części Polski i różne
        wydarzenia kulturalne/sportowe. Coraz rzadziej przyjeżdzam do Poznania ale jak
        już tu jestem to dostrzegam marazm, niezmienność tego, co powinno sie zmieniac.
    • Gość: bb Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 10:30
      frustratem jestes i tyle ,ja mam prace (4,5brutto) ,nieurodzilem sie w pozniu ale juz bym sie do innego miasta niewyprowadzil tzn. niechialbym. Ale jedz ,szukaj szczescia gdzie indziej.Zaloze sie ze po roku zminisz zdanie :) - ja to wiem juz teraz.pozdrawiam i zycze powodzenia. a wogole kim jestes z wykształcenia??
      • Gość: neml Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.echostar.pl 09.05.07, 12:57
        Przyjechałam tu na studia, i nie mam ochoty wyjezdzac :) Warszawka sux.

Szkoda że nie dali wideo z panem Marianem z nocnego! ;)
    • kala_t Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie 09.05.07, 16:14
      oj ja mieszkam w Poznaniu od 3 lat i bardzo dluuugo moglabym pisac o "zaletach"
      tego miasta i mieszkancow...nigdy nie mieszkalam w warszawie, ale mam
      porownanie np z wroclawiem, choc mieszkalam tam niedlugo. Poznan sie NIE UMYWA.
      pod kazdym wzgledem
      Poznan. jest tu naprawde czysto i sa naprawde ladne dziewczyny i przystojni
      faceci...i to absolutnie wszystko co mozna pozytywnego o tym miescie
      powiedziec.
      kolebka niezdrowego konserwatyzmu. tu miedzy innymi ksztalcil sie Roman
      Giertych, tu studiuje pani Beger. ciagnie swoj do swego. na haslo wspolnego
      mieszkania razem z chlopakiem( studiujecie, pracujecie, jestescie ze soba od 4
      lat) nawet od swoich rowiesnikow-poznaniakow uslyszsz ze to
      wykolejenie ...kolezanki Poznanianki bedace w wieku 21 lat w ciazy natychmiast
      biora slub (szczyt mieszczanstwa, nawet w koziej wolce juz takiego przymusu nie
      ma...)wszyscy tu strasznie nosa zadzieraja, co to nie oni ale na uczelniach
      poznanskich poznaniakow wogole nie ma(gora 10-15 %, chyba ze mniej oblegane
      kierunki to procen wiekszy), bo zeby sie dostac trzeba cos umiec i cos soba
      reprezentowac....dlatego od kazdego poznaniaka, ktory sie wlasnie na studia nie
      dostal, uslyszysz ze wszedzie korupcja i kumoterstwo...taaaaaa...choc faceci i
      dziewczyny tu strasznie ladni i modni to nie kumaci w zab...gazeta czy ksiazka
      to diabel wcielony..pogadajmy o fryzurze... posluchajcie jakiegos poznanskiego
      radia( polecam radio kiss. panienka prowadzi godzinna debate z sluchaczkami na
      temat: czy ci sie podoba aldek z "big brothera"?, charakterystyka repertuaru
      kinowego:" to taki film w ktorym gra aktorka z "na wspolej"....i caly poznan
      idzie do kina hihi...)
      pani w sklepie mowi dzien dobry 8 razy, prosze i dziekuje jak zepsuta
      plyta...zreszta kazdy poznaniak tak ma....tak milusio ze do urzygania...sprobuj
      jednak jakiegos poznaniaka o przysluge poprosic, ba! chocby pania w urzedzie o
      odrobine dobrej woli....nie uraczysz. gbury i upierdliwcy i patologiczni
      formalisci. na tramwaj czy autobus nie biegnij...chocby kierowca mial sie
      skichac nie otworzy, gdyz sie spoznilas. nudni jak nie wiem. zero fantazji czy
      poczucia humoru....nawet
      mlodziez, w kazdym innym miescie kolorowa, fantazyjna, kreatywna i wyluzowana,
      tu wyglada jakby wlasnie wyszla z pracy w biurze czy banku...zreszta tu wszyscy
      tak wygladaja....najgorzej jednak na studiach. To formalno-powierzchowne
      podejscie poznaniakow do wszystkiego, w tym do kształacenia sprawia ze nawet
      twój wymarzony kierunek zamienią w koszmarną nude, skladajacą się z wykresów,
      wyliczeń procentowych i nudnych, monotonnych i beznadziejnych monologow. Ludzie
      jeśli macie pasje i chcielibyscie ja rozwijac- od Poznania KEEP OUT.
      Korzystajcie z doswiadczenia innych...
      dobra. dlugo bym tak mogla..koncze studia i stad spadam...
      • Gość: marcys Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:36
        Ty kala_t wiedziała co napisala , dziwie sie ze juz nie ucieklas .A powiedz to
        nam kolezanko gdzie to sa tak wyluzowaniu usmiechnieci i wogle cool ludzie ,
        pewnie we Wrocławiu bo wpadła Ci w rece ulotka , wiesz Polacy z Londynu nie
        dali sie na to nabrac , ale ty widac jestes inna, to juz Twoj problem i mysle
        ze zrobisz najlepsza przysługe jak juz jutro opuscisz to miasto.Zapewniam nikt
        płakac po Tobie nie bedzie , a Poznan poradzi sobie, bez pozdrowien!
      • Gość: znafffca Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.stimo.net 10.05.07, 17:47
        Ja od dwóch lat studiuje w Poznaniu, a przyjechałem z południowo- wschodniej
        Polski... Nie zamieniłbym tego miasta na żadne inne... To miasto ma najlepsze
        perspektywy, nie jest kolebką niezdrowego konserwatyzmu...jak twierdzi kala_t to
        wręcz najbardziej liberalne miasto w Polsce. Przykład? Ostatnie wybory
        samorządowe są idealnym tego przykładem; Grobelny i Pasło-Wiśniewska starcie
        dwóch kandydatów związanych z PO (raczej liberalną partią)co świadczy własnie o
        tym ze mieszkańcy Poznania są raczej liberalne poglądy. Generalnie nie zgadam
        się z żadnymi zarzutami kala_t...co do kierowców i Twojego spóźniania... to
        dzięki takiej postawie życiowej Poznań jest w tym miejscu w którym jest, a
        miasta typu Rzeszów Lublin itp. właśnie dzięki swojej „manianie” wloką się w
        ogonie miast polskich... W Poznaniu panuje kult pracy i sumienności połączony z
        gospodarnością i trudno to jest zrozumieć takim naleciałym elementom jak kala_t,
        której przeszkadza nawet wielokrotne użycie przez panie w sklepie zwrotów
        grzecznościowych w Rzeszowie próżno czekać na taki tekst... Generalnie to
        miasto jest dla ludzi, którzy nie wypadli sroce spod ogona... A poza tym tutaj
        są najładniejsze, najbardziej zadbane i umiejące się ubrać dziewczyny, najlepsze
        kluby, najlepsza kuchnia i Euro 2012... Tu wszystko jest poprostu naj...
        • Gość: pawlo Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.icpnet.pl 11.05.07, 10:15
          Akurat ostanie wybory świadczą fatalnie o Poznaniu i poznaniakach - i pokazuj,e jacy są zachowawczy. Miasto się nie rozwija jakoś imponująco, Grobleny rozdaje za pół darmo ziemię, TBS prawie bankrutują - ale tak, zagłosujmy na Grobelnego:) "Nie jest dobry, ale przynajmniej jest nasz, nie jaks tam Pasło w Warszawy" - tak większość moich znajomych to tłumaczyła. Dlatego w sumie te raklmówki z paniamia jak z PRL fajnie oddają kilmat w Poznaniu i sposób myślenia włodarzy. Tu wszyscy jeszcze żyją mitem targów.
          Reklamy to dorby pomysł, ale nie takie i nie można na samych reklamach poprzestać
      • Gość: kala Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.echostar.pl 12.05.07, 19:27
        miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4125394.html
    • Gość: musicradar Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.net.upc.cz 09.05.07, 19:34
      Podoba mi sie pomysł reklamowania w MTV, hmm zastanowie sie nad uczelniami w
      Poznaniu:)
    • Gość: mm Straszne! IP: *.icpnet.pl 10.05.07, 22:11
      Totalny prl, pani popijająca herbatke ze szklanki, taki poznań pokazujecie
      światu? wstyd! chcieliście być zabawni? nie wyszło wam! zrobiliście z
      poznaniaków kretynów! kierowcy, portierzy, bibliotekarze... wszyscy kretyni!
      takiej opinie o poznaniakach nie było jeszcze w polsce, ale pracujemy nad nią
      solidanie!
    • Gość: carmela Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.uznam.net.pl 12.05.07, 09:45
      ale marudzicie prawie wszyscy. Mi sie te reklamy bardzo podobaja a synek moj 6
      letni stwierdzil ze ta reklama na pewno nie klamie i chyba warto sie uczyc w
      poznaniu ;) ale jak bedzie w przyslzosci to wiadomo jeszcze sie okaze :)
      • Gość: bez pracy Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 09:59
        Od roku mieszkam w Poznaniu kończę uzupełniejące magisterskie przyjechałem z
        innego miasta wierząc że tu znajdę jakąś pracę ( i co ....od roku chodzę i
        szukam PRACY i nic )
        • Gość: kk JUST postuje! IP: *.icpnet.pl 12.05.07, 10:04
          No i panie z urzadu miasta w Poznaniu ;-) ale taki marketing wirusowy juz nie
          działa hehe, a kampania i tak jest bez sensu
    • Gość: asd Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.amsnet.pl 12.05.07, 10:36
      Oj to się biedni studenci natną. BYłem w Poznaniu nie raz u moich przyjaciół -
      jestem studentem. I to co jest głównym elementem kampanii - czyli możliwośc
      imprezowania to jakaś komedia. Poza jednym klubem chyba wszędzie gdzie byłem
      wywiązywała się w klubie burda i wywalali kogoś zakrwawionego, pozatym
      rozstrzelone to wszystko po całym mieście, a po nocy strach chodzić po ulicach.
      • Gość: marcys Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 10:46
        asd ty kolego z wawki i kibolu legi z onetu tam twoje miejsce ;)
        • budrys77 Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie 12.05.07, 11:12
          Po pierwsze primo: a kto powiedział, że wszyscy studenci muszą zostać w Poznaniu po obronie????????? Gdyby tak było, to od 20 lat, Poznań miałby 2 mln mieszkańców hehehe

Po drugie primo: pomysł kampanii z wykorzystaniem osób mających kontakt ze studentami jest fantastyczny:) Oj pamiętam te powroty nocnym autobuem po długiej "nauce" hihihi. A pani ze stróżówki w akademiku jest poprostu boska. Typowa pani z "akwarium" - tak nazywaliśmy stróżówki w akademikach:P

Po trzecie primo: "konserwatyzm" i mieszczaństwo Poznaniaków, na tle bohatersko-sarmacko-wizjonerskich zapędów mieszkańców innyc części Polski, to poprostu pikuś. Mi ta atmosfera bardzo odpowiada bo w niej wyrosłem.
          • Gość: piotr Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 17:31
            No tak, nie wszyscy studenci muszą zostawać po obronie w mieście, w którym
            studiują - ale fajnie, gdyby to byłi ich wybór - a z Poznania wygania ich po
            prostu brak perspektyw. Bo szukanie rpacy w miescie, ktore się zna jest
            łatwiejsze, mniej stresujące, ma sie znajomych itd. Po moim kierunku z pracą
            nie jest najgorzej, ale w Poznaniu niestety chyba jest jakaś zmowa płacowa, bo
            za tyle, ile mi proponuja, to wyzyć się nie da. Też myślałem, że tych
            potencjlanych miejsc pracy w Poznaniu jest więcej - niestety. A co do reklam,
            to one faktycznie chyba mają zachęcać do samego studiowania, tylko niech usuna
            do hasło Poznań to warto żyć i będzie to fair wtedy:)
            • ebusia_fam_fatal Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie 12.05.07, 21:18
              Gość portalu: piotr napisał(a):

> No tak, nie wszyscy studenci muszą zostawać po obronie w mieście, w którym
              > studiują - ale fajnie, gdyby to byłi ich wybór - a z Poznania wygania ich po
              > prostu brak perspektyw. Bo szukanie rpacy w miescie, ktore się zna jest
              > łatwiejsze, mniej stresujące, ma sie znajomych itd. Po moim kierunku z pracą
              > nie jest najgorzej, ale w Poznaniu niestety chyba jest jakaś zmowa płacowa,
              bo
              > za tyle, ile mi proponuja, to wyzyć się nie da. Też myślałem, że tych
              > potencjlanych miejsc pracy w Poznaniu jest więcej - niestety. A co do reklam,
              > to one faktycznie chyba mają zachęcać do samego studiowania, tylko niech
              usuna
              > do hasło Poznań to warto żyć i będzie to fair wtedy:)

hehehe bawi mnie to, wszyscy chcieliby dostawać kupę kasy i wkładać minimum
              wysiłku w pracę, bądź jej znalezienie

Gość portalu: asd napisał(a):

> Oj to się biedni studenci natną. BYłem w Poznaniu nie raz u moich przyjaciół -
              > jestem studentem. I to co jest głównym elementem kampanii - czyli możliwośc
              > imprezowania to jakaś komedia. Poza jednym klubem chyba wszędzie gdzie byłem
              > wywiązywała się w klubie burda i wywalali kogoś zakrwawionego, pozatym
              > rozstrzelone to wszystko po całym mieście, a po nocy strach chodzić po
              ulicach.

to może zmień preferencje co do wyboru "klubów"?
              skoro się boisz łazić po Poznaniu po nocy, to po prostu nie chodź ;)

w temacie sprawy: kampania mi się podoba. ja wybrałam Poznań już baardzo dawno
              temu i jestem zadowolona z dokonanego wyboru. :-) pozdrawiam niemalkontentów :)
        • Gość: asd Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.amsnet.pl 12.05.07, 16:08
          chyba nie z wawki a z wrocławia ale może nie pamiętam
      • Gość: Jasco Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 15:54
        Jak w każdym mieście są kluby i "kluby", widać Ty i Twoi znajomi gustujecie w
        mordowniach, to się potem nie dziw, że ktoś dostaje po mordzie. A jeśli chodzi o
        bezpieczeństwo w nocy to chyba nie wiesz co mówisz, byłeś na weekend i się
        wymądrzasz. W nocy jest dużo patroli na drogach, a duża część miasta jest
        monitorowana.
        Poza tym nadal nie rozumiem tego - "BYłem w Poznaniu nie raz" - jak takie
        tragiczne miasto, zostań u siebie w akademiku w swoim mieście i dalej napinaj
        się na forach internetowych...
    • Gość: kanarek Może Parada Równości ich przyciągnie? IP: 62.233.164.* 12.05.07, 12:46
      Sprawdzona impreza co wzbudza emocje a wiadomo że emocje przyciągną
      Berlińczyków...:)

fototel.pl/
    • Gość: student Nadchodzi wyż demograficzny IP: *.cable.ubr05.pres.blueyonder.co.uk 12.05.07, 15:48
      Jaaasne po prostu rodzimym uczelnią zajrzała bieda w oczy, coraz więcej młodych
      studiuje za granicą, a po skończonych studiach wyjeżdża na zmywak do UK i robi
      dalej karierę zdobywając nowe umiejętności i wiedzę.
      Jak ze wszystkim chodzi tu o pieniądze moi drodzy :0
    • Gość: Thin_Air Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.icpnet.pl 13.05.07, 00:56
      Jedyna szansa to rzeczywiście ściągać ludzi z zewnątrz, którzy n/t poziomu
      studiowania w Poznaniu mają niewielkie wyobrażenie. Miałem okazję rozmawiać z
      kilkoma tegorocznymi maturzystami (LO I, VIII, III) z trochę wyższymi niż
      przeciętne ambicjami i zainteresowanych studiami inżynierskimi. Zaczynali od
      analizy możliwości studiowania na Politechnice Poznańskiej + jako opcja fizyka
      UAM. Prawie wszyscy o ile punktów wystarczy wyjeżdżają do Krakowa (AGH lub UJ),
      W-wy (PW ) i Wrocławia (PW). Jako opcja przy mniejszej ilości punktów pozostaje
      informatyka na PP. Poza reklamami na MTV są jeszcze rankingi uczelni, dyskusyjne
      fora wydziałowe (w Poznaniu raczej brak). Żeby sie w Poznaniu ciekawie i na
      wysokim poziomie studiowało trzeba czegoś więcej niż reklama, ale to raczej
      trudne do zrozumienia...
      • Gość: mm Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.icpnet.pl 13.05.07, 11:37
        Jaki poziom studiowania???? hehehe

te reklamy zrobiły z Poznania jedną wielką pijacką meline, jak widać na
        ambitnych ludziach poznaniowy nie zalezy, zresztą gdyby zalezało, to by sie
        reklamowali w Discovery Civilization, gdzie reklama kosztuje śmieszne grosze, a
        nie na VIVIe.
        • Gość: tomek Re: Poznań szuka studentów w MTV i Vivie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:38
          beznadzieja - ciekawe, czy ktoś z pomysłodawców tej kampanii pomyślał, co potem
          zrobić z tym studentami zwabionymi tymi nibyśmiesznymi reklamówkami - bo raczej
          żaden maturzysta na poziomie nie pójdzie studiować do jakiegoś miasta tylko
          dlatego, że upiorna pani rodem z PRL daje do zrozumienia, że studenci dużo piją.
          Ten aspekt studiowania też jest ważmny, bo musi być jakaś róznowaga między
          nauką a zabawą, ale jednak nie najważniejszy.
          A poza tym, podpisuję się obiema rękami pod opinią o pracy w Poznaniu - jest
          kiepsko, bo inwestorów z prawdziwego zdarzenia brak. Ja akurat mam
          wykształecenie techniczne, więc to nie kwestia kierunku studiów, tylko
          generalnie polityki miasta. Na razie moją pracę traktuję jako dorabianie do
          kieszonkowego, więc poznańska pensja mi wystarcza, ale po studiach stąd spadam,
          jak zresztą większość znajomych. I wkurzają mnie poznaniacy, którzy tak jak na
          tym forum, na takie głosy (że w Poznaniu z pracą kiepsko, że w innych miastach
          szybciej powsają nowe miejsca pracy) odpowiadają wkurzeni: a to jedź sobie, my
          tu ciebie nie potrzebujemy. No to odpowiadam - a pewnie, ze sobie pojadę. Na
          szczęscie, nie jestm tak jak wy,przywiązani do tej niby metropolii i nie boję
          się wyzwań. I każdemu będę odradzał studia tutaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka