Dodaj do ulubionych

MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA

IP: *.icpnet.pl 02.06.01, 01:09
Cześć,
Przeczytałem parę postów i postanowiłem rozpocząć nową dyskusję. Podobny temat,
dyskusja dotyczyć będzie również miast. Tym razem zapraszam tylko Wielkopolan
do udzielania opinii. Dlaczego? Chcę zobaczyć jakie miasto oprócz Poznania jest
lubiane w Wielkoplsce. Chcę też przekonać niektórych, że my zachwycamy się
również innymi miastami jak Kraków, Wrocław czy Gdańsk.
Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: ede SPROSTOWANIE IP: *.icpnet.pl 02.06.01, 01:12
      Oczywiście ludzie spoza Wielkopolski równierz mogą się wypowiadać, byle nie na
      temat Poznania. Rozmawiamy tym razem o innych miastach. Ci, którzy osądzają nas
      o szowinizmi powinni się cieszyć, bo skoro nie możemy rozmawiać o Poznaniu, to
      jako szowiniści jesteśmy bezbronni.
      Zapraszam do dyskusji.
      • Gość: ethanol Re: SPROSTOWANIE IP: *.coh.org 02.06.01, 01:45
        Torun prosze panstwa,
        Prawie polowa miasta to stare miasto, mozna sie poczuc jak srednioweczu. Zamki,
        gotyckie kamienice, krzywa wieza i wiele sympatycznych atrakcji jak np.
        pierniki torunskie.
        • Gość: Reksa Re: SPROSTOWANIE IP: *.hestia.pl 05.06.01, 15:50
          Gość portalu: ethanol napisał(a):

> Torun prosze panstwa,
          > Prawie polowa miasta to stare miasto, mozna sie poczuc jak srednioweczu. Zamki,
          >
          > gotyckie kamienice, krzywa wieza i wiele sympatycznych atrakcji jak np.
          > pierniki torunskie.

Zgadzam się, że Toruń jest wyjątkowym miastem. Ale skąd te informacje, że prawie
          połowa miasta to stare miasto. Przecież średniowieczny klimat, gotyckie
          kamienice, urokliwe uliczki leżą w obrębie centrum. Reszta to nowoczesne
          dzielnice, które niczym wcale nie zachwycają.
          Polecam centrum Torunia jak najbardziej. Na starówce panuje specyficzna
          atmosfera. Wszystkie ważniejsze zabytki są w zasięgu ręki. Dla odpoczynku można
          też na chwilę uciec na spacer brzegiem Wisły.
          Na zwiedzanie szczególnie polecam ruiny zamku krzyżackeigo, katedrę, krzywą
          wieżę, ratusz wraz z wieżą, muzeum Kopernika, planetarium i oczywiście pierniki
          ale do schrupania. Jeżeli dysponujecie czasem warto też wyskoczyć do pobliskiego
          Ciechocinka, żeby posiedzieć przy tężniach i powdychać "opary solankowe".
          Pozdrawiam

• Gość: anka9009 Re: SPROSTOWANIE IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 21:16
          Kraków i Toruń
          urocze miejsca chociaż mają swoje wady

nie wiem jakim cudem, ale ciągnie mnie do Katowic
    • Gość: Lechita Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icom.ca 02.06.01, 08:03
      Gość portalu: ede napisał(a):

> Cześć,
      > Przeczytałem parę postów i postanowiłem rozpocząć nową dyskusję. Podobny temat,
      >
      > dyskusja dotyczyć będzie również miast. Tym razem zapraszam tylko Wielkopolan
      > do udzielania opinii. Dlaczego? Chcę zobaczyć jakie miasto oprócz Poznania jest
      >
      > lubiane w Wielkoplsce. Chcę też przekonać niektórych, że my zachwycamy się
      > również innymi miastami jak Kraków, Wrocław czy Gdańsk.
      > Zapraszam do dyskusji.

Dla mnie Torun i Krakow. Na trzecim miejscu jest wyspa Wolin (wiem ze to nie
      miasto) ktore cenie za zajebisty klimat. Gdybym wybieral miejsce w Polsce w ktorm
      bym chcial mieszkac, poza Poznaniem, to wybralbym wlasnie Wolin. Inne miasteczka
      to Krynica, Zakopane, Karpacz. Z wiekszych to Szczecin, Gdansk.
    • Gość: ede Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icpnet.pl 02.06.01, 08:56
      Chyba Kraków. Jest tam super klimat, mnóstwo pubów, itd. Zastanawiam się też
      nad Trójmiastem, zwłaszcza Sopot jest ekstra. Tyle, że Trójmiasto swój okres
      świetności przeżywa latem. Wiosną, jesienią, a zwłaszcza zimą jest nieco nudno.
      Oczywiście Wrocław, warto tam wpadać co jakiś czas i sprawdzać jak szybko się
      zmienia.
      Z mniejszych miast uważam, że super jest Leszno i Gniezno. Widać tam
      gospodarność, miasta te są zadbane i mają swój urok.
      Ciekawe jest też Borne Sulinowo, którego jeszcze niedawno nie było na mapie
      Polski. Jest to piękna mieścina z fajną pruską zabudową, ogromem lasów
      otaczających Borne, pięknym i wielkim jeziorem oraz wieloma niespodziankami.
      WYpad na weekend extra. Jeden minus - żeby tam mieszkać na stałe trzeba mieć
      rentę emeryturę lub żyć z dewidendy. Niestety ciężko tam o pracę, ale mimo to
      jest to chyba najszybciej zmieniające się mniasto województwa zachodnio-
      pomorskiego.
      • Gość: Kosa Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: 150.254.98.* 02.06.01, 09:49
        Stawiam na Kraków - absolutny numer 1 w Polsce. Jako drugi zaraz za nim jest
        Toruń. W Trójmieście bardziej podoba mi sie w Gdyni, mimo że ludzie mówią
        inaczej. Zajebiście jest też w Lublinie, chociaż starówka wymaga
        natychmiastowej kapitalki.
        • Gość: Radost Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 10:30
          Dla mnie to na pewno Swinoujscie i Zamosc! Pierwsze to nadmorskie miasto w
          ktorym nie sposob sie nudzic! jestem tam na wakajach co roku chociaz na pare
          dni! w Zamosci bylem 2 razy i przyznam ze Starowka zrobila na mnie wrazenie!
          Trudno jest tez zapomniec Trojmiasto! czy Krakow
          1.Gdansk Gdynia Sopot
          2.Swinoujscie
          3.Krakow
          4.Zamosc
          Pozdrawiam
    • Gość: ede Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icpnet.pl 02.06.01, 13:07
      Może by tak utworzyć pewne kategorie ocen miast:
      1. Biznes i gospodarka:
      Wrocław, Kraków...(super bo to co osiągnęli to zrobili dzięki własnej pracy a
      nie grabierzy)
      Następnie Gdańsk, Szczecin i znowu chyba przepaść, może Łódź.
      2. Zabytki i kultura:
      Numer jeden - Kraków, bezkonkurencyjny w Polsce, drugi jest Gdańsk ex-perła
      Bałtyku i Toruń z extra starówką, Zamość, napewno Warszawa, Wrocław. Tu też
      powinny pojawić się mniejsze miasta z pięknymi zabytkami jak Łańcut lub Kórnik
      z pięknym zamkiem i oryginalnym ogrodem.
      3.Historia:
      Znowu Kraków, Gdańsk, Toruń, Zamość, Warszawa, Lublin, Wrocław. Znowu można
      właczyć mniejsze miasta jak Gniezno czy nawet Biskupin.
      4. Ludzie:
      Wrocław chyba jest najfajniejszy, mają lwowską mentalność, są strasznie otwarci
      i przyjaźnie (mimo, że na forum pokazują czasem różki). Kraków jest ok, ale oni
      są skąpi i trochę się wożą (jak my zresztą), Gdańsk (kiepsko dużo łysych) ale
      Sopot i Gdynia są super. Toruń (co prawda tam atmosferę robią studenci, często
      przyjezdni) ale wieczorem jest tam ekstra - piękna starówka, fajne knajpy i
      niskie ceny. Czekam na inne propozycje.

Podałem 4 kategorie ocen. Mam nadzieję, że dołożycie jeszcze conajmniej jedną.
      No i oczywiście Wasz rnaking jest ciekawy. Narazie super wychodzi Kraków, Toruń
      no i Gdańsk. Dzięki mi, też Wrocław. Mam nadziję, że pojawi się więcej głosów.
      • Gość: Roberto Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 16:18
        Z Polskich miast w kolejności:
        1. Szczecin
        2. Gdańsk
        3. Jelenia Góra

Z zagranicznych:
        1. Paryż
        2. Praga
        3. Kolonia (mieszkałem tam zresztą przez 3 lata)
        Nie wymieniałem oczywiście Wrocławia w którym mieszkam...
        • Gość: Edna Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.echostar.pl 06.06.01, 15:06
          1.Gdańsk
          2.Kraków

Z zagranicy:
          1.Berlin
          2.Edynburg
          3.Wenecja
    • Gość: Sławek Re: Krytyka polskich miast IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 16:45
      Gdańsk - piękna starówka - otoczona przygnębiającymi blokowiskami,
      Krakóf - j.w. z tą różnicą, że zamiast blokowisk jest Nowa Huta, dodatkowo poza
      Starym Miastem ponuje rażący chaos architektoniczny,
      Warszafa - szkoda słóf, ponoć przed wojną było to piękne miasto (przynajmniej
      fragmentami,
      Szczecin - zbombardowana a teraz bezmyślnie odbudowywana starufka + hotel
      Arkona - dar od Warszafki,
      Wrocłaf - OK - możee poza wszechobecnymi kocimi łbami (ładnie wyglądają, ale
      żeby na przelotowych drogach???!)
      Torun - a`la Krakóf tylko bez Nowej Huty

Ponoć bardzo ładny jest Białystok - nigdy nie widziałem, ale słyszałem kilka
      takich opinii.
      Natomiast najmniej podobają mi się: Łódź, Piotrków Trybunalski i Bełchatów -
      "Trojprzymierze brzydkich miiast" ale chyba z klimatem?;)
      • Gość: Paweł Re: Krytyka polskich miast IP: *.chello.pl 12.07.01, 23:00
        Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Gdańsk - piękna starówka - otoczona przygnębiającymi blokowiskami,
        > Krakóf - j.w. z tą różnicą, że zamiast blokowisk jest Nowa Huta, dodatkowo poza
        >
        > Starym Miastem ponuje rażący chaos architektoniczny,
        > Warszafa - szkoda słóf, ponoć przed wojną było to piękne miasto (przynajmniej
        > fragmentami,
        > Szczecin - zbombardowana a teraz bezmyślnie odbudowywana starufka + hotel
        > Arkona - dar od Warszafki,
        > Wrocłaf - OK - możee poza wszechobecnymi kocimi łbami (ładnie wyglądają, ale
        > żeby na przelotowych drogach???!)
        > Torun - a`la Krakóf tylko bez Nowej Huty
        >
        > Ponoć bardzo ładny jest Białystok - nigdy nie widziałem, ale słyszałem kilka
        > takich opinii.
        > Natomiast najmniej podobają mi się: Łódź, Piotrków Trybunalski i Bełchatów -
        > "Trojprzymierze brzydkich miiast" ale chyba z klimatem?;)

Jestem z Krakowa, w Łodzi nigdy nie byłem, ale z tego, co słyszałem, to nie mogę
        się z Tobą zgodzić. Stara przemysłowa zabudowa, fabrykanckie pałace, "Ziemia
        Obiecana", te sprawy - nie?... W każdym razie chciałbym to zobaczyć i przekonać
        się sam. Osoby znające Łódź proszę o opinie! I dzięki za ciepłe słowa o Krakowie.
    • Gość: nocoment Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 17:38
      KRAKÓW UND TORUŃ RULESSS. Pozdrowienia z Mazowsza.

NO COMMENT
    • Gość: ede CO z Górnym Śląskiem? IP: *.icpnet.pl 02.06.01, 20:28
      Ostatnio byłem w Katowicach, Chorzowie, Gliwicach, Zabrzu.. to wszystko tworzy
      w sumie jedno miasto. Do tego są tam piękne ale zniszczone kamienice. Uważam,
      że ten rejon ma największy w Polsce potencjał - jak by nie było jest to
      największa aglomeracja. Może za 50 lat, jak już przemysł zastąpią usługi będzie
      to jeden z najpiękniejszych zakądków Polski. Jak myślicie, jest jakaś szansa na
      to?
      • Gość: GSLAZAK Re: CO z Górnym Śląskiem? IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.01, 03:54
        Dziendobry.

No, juz chcialem cos napisac, bo nikt o naszym kochanym heimacie nie wspomina.
        Moja lista: 1.Chorzow,2.Chorzow,3.Chorzow (czyli Krolewska Huta/Königshütte).

Pieknie dziekuje za pamiec !
        Ale badzmy samokrytyczni: taka ladna jak Krakow itd. to ta nasza ksiezycowa
        okolica nie jest. Co innego jesli chodzi o ludzi,dialekt,mentalnosc,dziolszki.

Co do potencjalu rozwojowego, to sie zgadzam: Gorny Slonsk wyglada juz teraz
        nie az tak zle, jak sie pisze w gazetach (problemy kopaln itp.), napewno pojdzie
        mocno do przodu, przynajmniej nie zostanie w tyle za Poznaniem i Wroclawiem.

Serdeczne pozdrowienia do Poznania !
        ARTUR (od lat na zmiane raz w D, raz w PL - ale zawsze G.Slazak)
        • Gość: ede Re: CO z Górnym Śląskiem? IP: *.icpnet.pl 04.06.01, 14:23
          Obawiam się, że już jesteście w tyle i to cholernie dużym. Macie dużo więcej do
          roboty, bo górnictwo Wam kulą u nogi jest. Za 50 lat, gdy powietrze będzie inne
          i gospodarka bazować edfzie na usługach, macie duże szanse, gdyż potencjał jest
          olbrzymi, tyle że na dzień dzisiejszy "śmierdzący". Życzę Wam ja najszybszego
          wyjścia na prostą i pokazania tych wszystkich pięknych zakątków Górnego Śląska.
          Tylko trzeba je mocno odkurzyć.
          • Gość: Genius Re: CO z Górnym Śląskiem? IP: *.oiz.pz.zgora.pl 04.06.01, 15:17
            ede! Przyłączcie Katowice do Wielkopolski! Wtedy będą mieli szansę przetrwania
            i rozwoju :)))))))))))))))))))))))
            • Gość: ede Re: CO z Górnym Śląskiem? IP: *.icpnet.pl 05.06.01, 09:41
              Nie dziękuję GENIUS, ale może Wy o tym pomyślicie, dostali byście od Ślązaków w
              prezencie tradycje i gospodarke zaniedbaną ale i tak w lepszym stanie niż Wasza.
      • Gość: milo Re: CO z Górnym Śląskiem? IP: *.co.ae.katowice.pl 05.06.01, 13:21
        Piszę ze śląska i chciałbym w kilku słowach odnieść się do tematu. Serdecznie
        polecam odwiedzenie kilku ciekawych miejsc w okolicach gop-u. Takiego
        księżycowego krajobrazu nie zobaczycie nigdzie a warto n.p kolejka wąskotorowa
        z Bytomia. Droga wiedzie pomiędzy hutami, elektrowniami, hałdami i familokami-
        uwieżcie mi piękno ma wiele twarzy a zabytki można oglądać wszędzie. Podobnie
        kolonia Nikiszowiec w Katowicach. Prawdziwe śląskie familoki ale nie jakieś tam
        rudery tylko ciekawe budynki. Parku kultury, zoo i wesołego miasteczka nie
        trzeba zachwalać(a propos wesołe wydzierżawili holendrzy i w wakacje będzie coś
        a la prawdziwy lunapark z rollercosterem itp). Pozdrawiam milo
    • Gość: Remik Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 15:59
      GDYNIA:

1. Morze
      2. Gory
      3. Lasy
      4. Krewni i piękne dzieciństwo. Dzisiaj zreszta jest tak samo.

Remik
    • Gość: ede Mazury? IP: *.icpnet.pl 06.06.01, 10:56
      A może najlepsze są mazury z tymi wszystkimi miasteczkami, wioskami no i
      oczywiście super jeziorkami i lasami??? Moim zdaniem dla relaksu MAZURY w
      Polsce są numer jeden, lepsze niż góry i morze. W sumie mamy fajny kraj: góry,
      morze i pojezierze. Dla każdego coś dobrego. Szkoda, że tylko nie potrafimy
      tego sprzedać.
      • Gość: ethanol Re: Mazury? IP: *.coh.org 06.06.01, 21:13
        W ogole piekna nasza Polska cala :))))
      • Gość: Lechita Re: Mazury? IP: *.icom.ca 06.06.01, 22:58

> A może najlepsze są mazury z tymi wszystkimi miasteczkami, wioskami no i
        > oczywiście super jeziorkami i lasami??? Moim zdaniem dla relaksu MAZURY w
        > Polsce są numer jeden, lepsze niż góry i morze. W sumie mamy fajny kraj: góry,
        > morze i pojezierze. Dla każdego coś dobrego. Szkoda, że tylko nie potrafimy
        > tego sprzedać.

MAzury sa fajne ale ja wole Wolin. Mozna wypoczac nad morzem, albo zabawic sie w
        Miedzyzdrojach lub pojechac do Swinoujscia. Dla mnie zdecydowanie to miejsce
        wygrywa.
        • Gość: tur Re: Mazury? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 23:21
          Faktycznie , cały Wolin bardzo przyjemnie sobie wspominam. Ale Swinoujście już
          na Wolinie nie leży. No , tylko mała część jest na Wolinie.
          • Gość: Lechita Re: Mazury? IP: *.icom.ca 07.06.01, 02:07
            Gość portalu: tur napisał(a):

> Faktycznie , cały Wolin bardzo przyjemnie sobie wspominam. Ale Swinoujście już
            > na Wolinie nie leży. No , tylko mała część jest na Wolinie.

Heh. Wiem. Napisalem ze mozna pojechac do Swinoujscie jak sie jest na Wolinie:)
            Co nie znaczy ze Swinoujscie jest na Wolinie. Ale na Uznam mozna spoko dojechac
            promem. Ale dla mnei, jak na wakacje to jest to miejsce idealne. Najladniejsze
            plaze w Polsce sa wlasnie na tej wyspie. Jest tam bardzo zielono. Cos dla
            kazdego. Miejsce to znam bardzo dobrze i jest mi prawie tak bliskie jak Poznan.

• Gość: Tomek Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: 212.160.130.* 06.06.01, 21:43
      Oprócz Poznania rewe są Gdańsk (a może raczej szerzej: Trójmiasto) i Toruń.
      Niestety, nie wiem dlaczego, ale Kraków mnie nie bierze. Choć obiektywnie jest
      zajebisty i powszechnie znany za granicą.
      • Gość: ede Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icpnet.pl 06.06.01, 22:29
        Całkiem możliwe, że Gdańsk czy raczej Trójmiasto Ciebie mocniej robi niż
        Kraków, bo tam jest poprostu morze. Może?
        • Gość: Tomek Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: 212.160.130.* 08.06.01, 11:15

> Całkiem możliwe, że Gdańsk czy raczej Trójmiasto Ciebie mocniej robi niż
          > Kraków, bo tam jest poprostu morze. Może?

Możliwe, nawet bardzo. A poza morzem jest tam jeszcze jod. I promy ze sklepami
          wolnocłowymi.
    • Gość: Arek Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.abo.wanadoo.fr 07.06.01, 01:36
      Szczecin z cudowna dzielnica - Pogodno. Leszno - takie male francuskie
      miasteczko(unikat w Polsce)
      • Gość: darjan Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.jeremi.pl 13.06.01, 16:20
        EKSTRALIGA:Wrocław,Toruń (te poniemieckie miasta są po prostu super!);
        I LIGA:Kraków,Gdańsk (oraz Poznań) - też nizłe;
        II LIGA:Zamość,Chełmno i inne urokliwe małe miasteczka z historią;
        III LIGA:Warszawa(beniaminek),Łódź(gwarantowany spadek do IV LIGI);
        IV LIGA:cała reszta kraju(bez urazy).
        Pozdrawiam
        PS.Z zagranicznych miast najbardziej widzi mi się Salzburg.
        • Gość: ede Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icpnet.pl 15.06.01, 13:09
          Toruń nie jest poniemiecki. Ta poza ty to mniej więcej się z Tobą zgadzam, choć
          nie wiem czy Kraków nie powinien należeć do extraklasy. Może też Gdański, ale
          on skolei ma extra tylko starówkę no i MORZE!!!
          • Gość: Krzyżak Re: Toruń ponieniemiecki? A Poznań? IP: *.astro.uni.torun.pl 20.06.01, 16:01

> Toruń nie jest poniemiecki.

O! To jest ciekawa kwestia, którą na szczęście możemy
            swobodnie dyskutować w dzisiejszych czasach, tj. po
            unormowaniu stosunków polsko-niemieckich. Otóż i tak i
            nie! Toruń założyli Krzyżacy. Poza tym zawsze żyli tu
            ludzie, którzy mówili po niemiecku "als Muttersprache".
            No więc po prostu Niemcy. Wreszcie Toruń był w zaborze
            pruskim. Tak więc wpływy kultury niemieckiej są i co do
            tego nie ma dwóch zdań. Ale... Zawsze też mieszkali tu
            Polacy. Czyli sprawa jest - przynajmniej trochę - podobna
            jak z... Poznaniem. ;-) Zgodzicie się?

A tak w ogóle, to strasznie mi miło, że moje Kochane
            Miasto tak wysoko się plasuje w waszym rankingu.
            Nie bez powodu pisze "Kochane Miasto", bo ja je do tego
            stopnia pokochałem, że się tu... sprowadziłem.
            I to nie byle skąd - z Gdańska! Możecie sobie coś takiego
            wyobrazić? :-)

Pozdrawiam z Torunia

Krzyżak
            • Gość: Symeon Re: Toruń ponieniemiecki? A reszta? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 16:19
              Gość portalu: Krzyżak napisał(a):

> Gość portalu: ede napisał(a):
              >
              > > Toruń nie jest poniemiecki.
              >
              > O! To jest ciekawa kwestia, którą na szczęście możemy
              > swobodnie dyskutować w dzisiejszych czasach, tj. po
              > unormowaniu stosunków polsko-niemieckich. Otóż i tak i
              > nie! Toruń założyli Krzyżacy. Poza tym zawsze żyli tu
              > ludzie, którzy mówili po niemiecku "als Muttersprache".
              > No więc po prostu Niemcy. Wreszcie Toruń był w zaborze
              > pruskim. Tak więc wpływy kultury niemieckiej są i co do
              > tego nie ma dwóch zdań. Ale... Zawsze też mieszkali tu
              > Polacy. Czyli sprawa jest - przynajmniej trochę - podobna
              > jak z... Poznaniem. ;-) Zgodzicie się?

O ile znam historię Polski, to w średniowieczu praktycznie wszystkie polskie
              miasta były zakładane na prawie magdeburskim - przez osadników niemieckich. Czy
              wiecie, że w tak "rodowicie polskim" mieście jak Kraków trzeba było w pewnym
              momencie (chyba edyktem królewskim) zakazać prowadzenia zebrań rady miejskiej po
              niemiecku - bo to był język ojczysty większości radnych?
            • Gość: Tomek Re: Toruń ponieniemiecki? A Poznań? IP: 212.160.130.* 20.06.01, 16:22
              Gość portalu: Krzyżak napisał(a):

>
              > > Toruń nie jest poniemiecki.
              >
              > O! To jest ciekawa kwestia, którą na szczęście możemy
              > swobodnie dyskutować w dzisiejszych czasach, tj. po
              > unormowaniu stosunków polsko-niemieckich. Otóż i tak i
              > nie! Toruń założyli Krzyżacy. Poza tym zawsze żyli tu
              > ludzie, którzy mówili po niemiecku "als Muttersprache".
              > No więc po prostu Niemcy. Wreszcie Toruń był w zaborze
              > pruskim. Tak więc wpływy kultury niemieckiej są i co do
              > tego nie ma dwóch zdań. Ale... Zawsze też mieszkali tu
              > Polacy. Czyli sprawa jest - przynajmniej trochę - podobna
              > jak z... Poznaniem. ;-) Zgodzicie się?
              >
              > A tak w ogóle, to strasznie mi miło, że moje Kochane
              > Miasto tak wysoko się plasuje w waszym rankingu.
              > Nie bez powodu pisze "Kochane Miasto", bo ja je do tego
              > stopnia pokochałem, że się tu... sprowadziłem.
              > I to nie byle skąd - z Gdańska! Możecie sobie coś takiego
              > wyobrazić? :-)

No, nie. Aż tego to sobie nie mogę wyobrazić, bo ja bym jednak wolał Gdańsk. Ale
              z każdego innego miasta (poza Poznaniem) jednak przeprowadziłbym się do Torunia.
              Teraz się nie przeprowadzam, bo z moim zawodem mógłbym tam klepać biedę.

>
              > Pozdrawiam z Torunia
              >
              > Krzyżak

• Gość: ede Re: Toruń ponieniemiecki? A Poznań? IP: *.icpnet.pl 20.06.01, 22:47
              Trochę przesadzasz z tym niemieckim Poznaniem, dokładnie o jakieś 100%!!!
              Kończę wątek, bo to nie jest przedmiot dyskusji. Toruń jest extra!!! Fajne puby
              i tani alkohol. Raj dla studenta, zwłaszcza przyjezdnego. Mam z tego miasta
              super wspomnienia.
              • Gość: Krzyżak Re: Toruń ponieniemiecki? A Poznań? IP: *.astro.uni.torun.pl 21.06.01, 10:46

> Trochę przesadzasz z tym niemieckim Poznaniem,
                dokładnie o jakieś 100%!!!

A gdzie ja, przepraszam, napisałem o "niemieckim
                Poznaniu", no gdzie? :-) Natomiast, owszem, napisałem że
                w Toruniu zaznaczyły się wpływy niemieckie i coś
                podobnego ma miejsce w Poznaniu i każdej innej
                miejscowości byłego zaboru pruskiego. Jeżeli chcesz
                wmówić sobie lub komuś, że w Wielkopolsce i samym
                Poznaniu nie zaznaczyły się wpływy niemieckie to po
                prostu fałszujesz rzeczywstość. A ja właśnie to napisałem
                i TYLKO to. I dobrze, że możemy
                dziś o tym pisać bez emocji a za to zgodnie z prawdą.

Jakie to wpływy? Architektura, przede wszystkim. Poznania
                nigdy nie pomylisz z Kielcami, czy Rzeszowem, natomiast,
                owszem, można pokazać identyczne zakątki w Poznaniu i np.
                Bydgoszczy a także Duesseldorfie, Heidelbergu, Bonn, etc.
                I TO właśnie miałem na myśli. I - zapewne - to też miał
                na myśli ten, kto napisał na tym wątku, że najbardziej mu
                się podobają poniemieckie miasta, jak Wrocław i Toruń. Na
                co ktoś inny odezwał się, że Toruń nie jest
                "poniemiecki". Faktycznie może nie jest aż tak
                poniemiecki jak Wrocław, ale też, kurczę, nie bądźmy
                zakompleksiali i nie bójmy się powiedzieć, że w Toruniu,
                a także Poznaniu, Bydgoszczy etc. mieszkali Niemcy, i że
                ich dorobek pozostał. Że nie wspomnę o Gdańsku,
                Wrocławiu, Szczecinie.

A z innej beczki: nikt nie kwestionuje, że Lwów jest
                (dzisiaj) miastem ukraińskim, ale WPŁYWY polskie
                utrwalone
                w architekturze pozostały. Efekt? Jak pojedziesz do
                Lwowa, to masz wrażenie, że to "coś tak jakby drugi
                Kraków".

Tak więc spoko! Pora wyjść z lasu - wojna się skończyła i
                możemy opisywać świat bez obawy o zdradę narodową. ;-)

Pozdrawiam

Krzyżak

P.S. No a z innych spraw zostaje jeszcze gwara miejska
                Poznania. Zajrzyjcie sobie na:
                http://jserv.man.poznan.pl/strony/slownik - ileż tam
                uroczych germanizmów!
        • Gość: Fred Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 15:21
          wybacz, ale Łódź w IV lidze???? Bez urazy, ale to najbrzydsze miasto jakie znam
          a objechałem pół Europy i całą chyba Polskę. A gdzie umieścisz Sztum, Malbork,
          Kalisz? A najładniejsze miasto oprócz Poznania? Cóż, Londyn albo Budapeszt,
          chociaż Petersburg też jest piękny. a w Polsce?Chyba....Wrocław.
          • Gość: Krzyżak Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.astro.uni.torun.pl 22.06.01, 10:24
            Gość portalu: Fred napisał(a):

> wybacz, ale Łódź w IV lidze???? Bez urazy, ale to
            najbrzydsze miasto jakie znam
            >
            > a objechałem pół Europy i całą chyba Polskę.

A byłeś w Ostravie na Morawach? To dopiero jest
            koszmarstwo! Łódź przy Ostravie to miss miejskiej
            piękności.

Krzyżak
          • Gość: ede extraklasa IP: *.icpnet.pl 22.06.01, 10:35
            Londyn, Budapeszt i Petersburg to inna klasa, nawet nie myślałem że będziemy
            rozmawiać o takich miastach w tym wątku. Niestety Poznań, Wrocław i inne
            Polskie miasta są conajmniej w lidze niżej. Może to się zmieni za 10 - 20 lat.
            Mam nadzieję. Szkoda tylko, że węgrzy i pepiczki, nie mówiąc o rosjanach mają
            piękne metropolie na światowym poziomie. Budapeszt i Praga są extral a w Rosji
            jest Moskwa, Petersburg, Rostock. W sumie w gażdym kraju europejskim są extra
            miasta, tylko nie w Polasce. Wrocław, Gdańsk, Toruń, Kraków czy Poznań są ok,
            robią się coraz ładniejsze, itd, ale czeka ich jeszcze długa droga do
            extraklasy EU. Warszawa - wiadomo wstyd i tylko wstyd, że taką paskudną mamy
            stolicę (a Piskorski chciał rywalizować z Budapesztem, Pragą czy Sztokholmem -
            chyba najładniejszym miastem w Europie, śmiechu warte).
            • Gość: Lechita Re: extraklasa IP: *.icom.ca 22.06.01, 10:47

> Londyn, Budapeszt i Petersburg to inna klasa, nawet nie myślałem że będziemy
              > rozmawiać o takich miastach w tym wątku. Niestety Poznań, Wrocław i inne
              > Polskie miasta są conajmniej w lidze niżej. Może to się zmieni za 10 - 20 lat.
              > Mam nadzieję. Szkoda tylko, że węgrzy i pepiczki, nie mówiąc o rosjanach mają
              > piękne metropolie na światowym poziomie. Budapeszt i Praga są extral a w Rosji
              > jest Moskwa, Petersburg, Rostock. W sumie w gażdym kraju europejskim są extra
              > miasta, tylko nie w Polasce. Wrocław, Gdańsk, Toruń, Kraków czy Poznań są ok,
              > robią się coraz ładniejsze, itd, ale czeka ich jeszcze długa droga do
              > extraklasy EU. Warszawa - wiadomo wstyd i tylko wstyd, że taką paskudną mamy
              > stolicę (a Piskorski chciał rywalizować z Budapesztem, Pragą czy Sztokholmem -
              > chyba najładniejszym miastem w Europie, śmiechu warte).

Ja bym tego nie zalowal. Zauwaz ze kraje ktore maja super metropolie w Europie to
              takie gdzie nie istnieja praktycznie inne miasta. Czesi maja tylko Prage, reszta
              to same brzydkie wiochy. Bylem tam wiec wiem o czym mowie. Wegrzy maja Budapeszt,
              i nic wiecej, reszta to wiochy. Anglia to praktycznie sam Londyn. Manchester,
              Liverpoll to brzydkie miasta przypominajace Lodz. Szwecja ma tylko swoj
              Sztokholm, Finlandia ma swoje Helsinki, Norwegia swoje Oslo, Danie swoja
              Kopenhage. Ale innych ciekawych miast praktycznie nie maja. W Polsce jest
              inaczej. Dzieki Bogu.
              • Gość: Warschau Re: extraklasa / do Lechity / IP: *.matrix.pl 22.06.01, 10:51
                I bardzo mądrze Lechito napisałeś! Zgadzam się z Tobą w 100%. Polska ze swoimi
                miastami jest na tych państw specyficzna (podobnie Niemcy, Francja).
                I całe szczęście, że tak jest!
              • Gość: ede Re: extraklasa IP: *.icpnet.pl 22.06.01, 11:32
                Masz rację, ale przytaczasz albo małe kraje (Węgry, Czechy, Dania) albo kraje z
                mała liczbą mieszkańców (Szwecja, Finlandia). My możemy porównywać się z
                Francją (Paryż jest najlepszy, ale Marsylia, Lion, ...) Hiszpania (Sewilla,
                Barcelana). Przykład Anglii oraz Niemiec i Włoch sam przytoczyłeś. Zwłaszcza
                Niemcy i Włosi mają dużą liczbę znanych i ładnych miast. Wynika to z historii
                państwa. To były kraje landowe.
                Podobnie było kiedyś w Polsce: Poznań - kolebka Rzeczypospolitej stolica
                Wielkopolski, Kraków - była stolica Polski, Gdańsk - Krzyżacy, potem Polska i
                Prusy. Warszawa - wiadmomo stolica Polski. Jest jeszcze Wilno - na Litwie i
                Lwów na Ukrainie. Masz jakieś inne ładane i duże miasta w byłej Polsce, nie.
                Teraz straciliśmy Lwów i Wilno, dostał nam się Wrocław. Zauważ, te miasta były
                i są (zwłaszcza w przypadku Warszawy i Poznania) stolicami regionów
                porówywalnych gabarytowo z wielkością małych państw europejskich jak np.
                Holandia, Czechy, Słowacja czy Węgry. Nie można więc porównywać małych krajów z
                Polską!!!
                Zauważ zresztą kiedy te miasta podupadły - w PRL, kiedy to zcentralizowano nasz
                kraj. Zobacz co się teraz dzieje, we Wrocławiu, Krakowie czy Poznaniu, a
                jeszcze nadal większość aparatu administraycjnego jest zcentralizowana. Będzie
                wolne niebo, itd, itp., będziemy konkurować w pełni z miastami włoskimi i
                niemiekimi, ale trzeba jeszcze poczekać.
            • Gość: Warschau Re: extraklasa / do ede / IP: *.matrix.pl 22.06.01, 10:48

>...a w Rosji
              > jest Moskwa, Petersburg, Rostock.

Od kiedy Rostock jest w Rosji? To miasto portowe byłej NRD, obecnie w
              zjednoczonych Niemczech...Oj chyba nie chodziło się na geografię...

> Warszawa - wiadomo wstyd i tylko wstyd, że taką paskudną mamy
              > stolicę (a Piskorski chciał rywalizować z Budapesztem, Pragą czy Sztokholmem -

Po pierwsze: miasta, które wymieniłeś a także Poznań nie były zniszczone w czasie
              wojny (a Warszawa była w 100%).

Po drugie: Warszawa była odbudowywana pod nadzorem komunistów - a wiadomo jaki
              oni mieli gust.

Po trzecie: kiedy ostatni raz byłeś w Warszawie? Dużo się już tutaj zmieniło a
              poczekaj jeszcze ze 3-4 lata a zobaczysz, ze będzie to miasto na już europejskim
              poziomie!

I proszę bez wyzwisk w moją stronę - co leży w Twoim zwyczaju...
              • Gość: ede Re: extraklasa / do ede / IP: *.icpnet.pl 22.06.01, 11:18
                W Warszawie bywam conajmniej raz w roku. Zauważ do kąd zmierza stolica. To
                będzie mały NY, ale nigdy europejska metropolia. Wy wyróżniacie się tylko i
                wyłącznie budynkami ze stali i szkła. TO trochę za mało, ale oczywiście lepiej,
                żeby Warszawa wyglądała jak mini NY niż jak wygląda teraz. Mi chodzi tylko o
                to, że nigdy nie będzie mogła rywalizować z Pragą lub Budapesztem. Jedynym
                miastem w Polsce, które mogło by się tego podjąć jest Kraków. Poznań i Wrocław
                (oraz Gdańsk) będą rywalizować z niemieckimi miastami, jak Hanover, Drezno,
                Hamburg, itp.. Mam nadzieję, że za 10 - 15 lat nie będzie między nimi różnicy.
                • Gość: Warschau Re: extraklasa / do ede / IP: *.matrix.pl 22.06.01, 11:27
                  I życzę Wam tego, żebyście w Europie byli konkurencją dla Hanoveru i Hamburga...

A Warszawa może nie będzie wyglądała jak mini NY (a gdyba tak wyglądał -
                  faktycznie nie byłaby metropolią europejską a światową :) )a bardziej Monachium
                  czy Londyn, które także mają swoje City z wieżowcami...

A propos jeszcze Rostocka...nie ustosunkowałeś się do swojego błędu...a w swoim
                  wątku o mnie nawyzywałeś mnie od debili...No i co ja mam pomyśleć?

Ale w końcu zaczęliśmy dyskutować prawie już normalnie - i to mnie bardzo
                  cieszy!
                  • Gość: Warschau Re: extraklasa / do ede / IP: *.matrix.pl 22.06.01, 11:28
                    Aha i dokąd pisze się razem...To tak na przyszłość!

:)
                  • Gość: ede Re: extraklasa / do ede / IP: *.icpnet.pl 22.06.01, 13:08
                    NIe nazywałem ciebie debile bo jesteś warschau tylko dlatgo, że tak się
                    zachowywałeś. Ale teraz przeszedłeś metamorfozę (mam nadzieję) nie rzucach
                    głupich tekstów tylko bierzesz udział w dyskusji. Dlatego teraz nie nazywam
                    ciebie debilem.
                    A popos metropoli światowej to jak będzei wyglądać jak mini NY to będzie mini
                    metropolią, jest to chyba logiczne.
                    • Gość: Warschau Re: extraklasa / do ede / IP: *.matrix.pl 22.06.01, 13:13
                      To dlaczego debilem nie nazywasz Lechity, który się rzuca na wszystkich jak
                      wściekły pies?
                      Czy chodzi tylko o to, ze on jest z Poznania? A jakby był z Warszawy to były
                      już "be"?
                      Tego zupełnie nie rozumiem...
                      • Gość: ede Re: extraklasa / do ede / IP: *.icpnet.pl 22.06.01, 14:40
                        Lechcicie sugerowałem, żeby nie atakował tak bezpardonowo. Jego nie wyzywałem z
                        prostego powodu, nie dlatego, że jest z Poznania, a raczej za Poznaniem, bo
                        Lechita jest z Kanady, tylko dlatego, że nigdy na mnie się nie rzucał!!!
                        Mamy podobne z nim poglądy, tylko on ma nieco odmienną formę.

Ty za to swego czasu, od wątku NAJLEPSZE MIASTO, rzucasz się (mam nadzieję
                        rzucałeś) strasznie na mnie. Dlatego taka była moja reakcja. Sprawa jest
                        oczywista. Ja nie atakuję tylko kontrakatkuję. Ogólnie jestem nastawiony
                        pozytywnie do ludzi, chyba że "rzucają się" na mnie.
                        • Gość: Warschau Re: extraklasa / do ede / IP: *.matrix.pl 22.06.01, 14:44
                          A wiesz dlaczego się "rzucałem"? Z prostego powodu...Bo plotłeś głupoty o
                          Warszawie i Warszawiakach a czasem obrażałeś to miasto i jego mieszkańców...
                          • Gość: ede Re: extraklasa / do ede / IP: *.icpnet.pl 23.06.01, 00:00
                            Jakie głupoty, daj przykład. Chyba nie chodzi tobie o te, że ciebie wyzwalem za
                            ten durny wątek o niebezpicznych stadionach. Wiesz co tedsi, zasrane
                            dziewczynki, zrobili podczas koncertu hiphopowego - rozwalili go, kompletna
                            demolka - i to wszystko w tej twojej Warszawie. U nas po meczach tranwaje nawet
                            nie są demolowane, więc mam prawo się śmiać z durnego wątku, że to niby da się
                            Poznań i Warszawę porównać. Otóż nie!!! My mamy też niebezpieczne miejsca i
                            zdarzają się burdy, ale u Was jest sajgon jak w Azji.
              • Gość: ede Re: extraklasa / do ede / IP: *.icpnet.pl 25.06.01, 00:00
                Rostock jest też w Rosji. Jest to w miarę znany kurort.

Apropos zniszczeń - Berlin był tak samo zniszczony jak Warszawa. Petersburg też
                był nieźle rozwalony. Jeżeli chodzi o Poznań, oczywiście nie był tak zniszczony
                jak Warszawa, ale należył do najbardziej "zdemolowanych" miast. O walkach na
                cytadeli pewnie nie słyszałeś. Różnica jest tak, że cała Polska w czynie
                społecznym odbudowywała Warszawę, a Poznań, Wrocław czy Gdańsk (również bardzo
                zniszczone miasta) jak zwykle zdane były na własną rękę.

Odnośnie moich wizyt w stolicy, jestem co najmniej raz w roku i widzę jak się
                szybko zmienia to miasto, tak jak już pisałem, w mini NY.
                • Gość: Warschau Re: extraklasa / do ede / IP: *.matrix.pl 26.06.01, 00:00
                  Ale w Rosji jest Rostok a nie Rostock. Pisownia nazwy miasta Rostock jest sama
                  w sobie nie rosyjska...
            • Gość: greg Re: extraklasa, Rostock i Newsweek IP: 217.96.228.* 24.06.01, 00:00

Budapeszt i Praga są extral a w Rosji
              > jest Moskwa, Petersburg, Rostock.

Rostock jest w Niemczech, kolego!!!Może najpierw poucz się geografii, a potem
              zaczynaj dyskusje o metropoliach i Festiwalu Malta:-)

W sumie w gażdym kraju europejskim są extra
              > miasta, tylko nie w Polasce. Wrocław, Gdańsk, Toruń, Kraków czy Poznań są ok,
              > robią się coraz ładniejsze, itd, ale czeka ich jeszcze długa droga do
              > extraklasy EU. Warszawa - wiadomo wstyd i tylko wstyd, że taką paskudną mamy

Może i wstyd, tylko przeczytaj co napisali o Warszawie w Newsweeku po wizycie
              Busha: najszybciej rozwijające się miasto w Europie obok Berlina, w ciągu
              ostatnich 10 lat bardzo zmieniło się na korzyść i wypiękniało. Chyba mi nie
              powiesz, że w Newsweeku mają złe informacje lub interesuje ich czy Poznań jest
              gnębiony przez Warszawę. Oni napisali całą prawdę o tym mieście

• Gość: ede Re: extraklasa, Rostock i Newsweek IP: *.icpnet.pl 24.06.01, 00:00
                Geografii??? Spójrz na mapę i poszukaj drugiego miasta o nazwie Rostock. Jest
                trochę większe i bardziej znane, niż to niemickie. Chwali się Warszawie, że
                Newsweek dobrze o niej pisze, co nie zmienia faktu, że jest to najbrzydsza
                stolica wśród wszystkich państw europejskich. Jedynie Helsinki są w Waszym
                zasięgu.
                • Gość: Warschau Re: extraklasa, Rostock i Newsweek /do ede/ IP: *.matrix.pl 25.06.01, 00:00

> Spójrz na mapę i poszukaj drugiego miasta o nazwie Rostock. Jest
                  > trochę większe i bardziej znane, niż to niemickie.

Jeśli już to nazywa sie to miasto Rostok może masz też na myśli Rostov nad
                  Donem...Poza tym jednak na geografię nie chodziłeś to od razu widać...

> Chwali się Warszawie, że
                  > Newsweek dobrze o niej pisze, co nie zmienia faktu, że jest to najbrzydsza
                  > stolica wśród wszystkich państw europejskich. Jedynie Helsinki są w Waszym
                  > zasięgu.

A Poznań znów taki piekny! Ewentualnie może startowac w parze z Ułan Bator - a
                  wiem co mówie, bo miałem okazję zwiedzać stolicę Mongolii. I tam ludzie są
                  bardziej otwarci niż w tym pseudoeuropejskim Poznaniu!

• Gość: Lechita Re: extraklasa, Rostock i Newsweek /do ede/ IP: *.icom.ca 25.06.01, 00:00
                    Gość portalu: Warschau napisał(a):

>
                    > > Spójrz na mapę i poszukaj drugiego miasta o nazwie Rostock. Jest
                    > > trochę większe i bardziej znane, niż to niemickie.
                    >
                    > Jeśli już to nazywa sie to miasto Rostok może masz też na myśli Rostov nad
                    > Donem...Poza tym jednak na geografię nie chodziłeś to od razu widać...
                    >
                    > > Chwali się Warszawie, że
                    > > Newsweek dobrze o niej pisze, co nie zmienia faktu, że jest to najbrzydsza
                    >
                    > > stolica wśród wszystkich państw europejskich. Jedynie Helsinki są w Waszym
                    >
                    > > zasięgu.
                    >
                    > A Poznań znów taki piekny! Ewentualnie może startowac w parze z Ułan Bator - a
                    > wiem co mówie, bo miałem okazję zwiedzać stolicę Mongolii. I tam ludzie są
                    > bardziej otwarci niż w tym pseudoeuropejskim Poznaniu!
                    >

Jasne ze sa bardzie otwarci dla wszawiakow, wszawka Ulan Bator jeszcze nie doila.
                    • Gość: Warschau Re: extraklasa, Rostock i Newsweek /do Lechity/ IP: *.matrix.pl 26.06.01, 00:00
                      Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Jasne ze sa bardzie otwarci dla wszawiakow, wszawka Ulan Bator jeszcze nie doil
                      > a.

I kto tu używa epitetów? Wszawy to Lechito jesteś Ty! I tyle, bo zaraz ede albo
                      zarozumialec T, będą pytlowali!

• Gość: ede Re: extraklasa, Rostock i Newsweek /do ede/ IP: *.icpnet.pl 25.06.01, 00:00
                    Punkt dla Ciebie z Rostovem. Przyznaje się do błędu, ale reszta bez zmian, bla,
                    bla, bla i epitety. Szkoda, że tylko używasz konkretów jak się mylę.
                    • Gość: Warschau Re: extraklasa, Rostock i Newsweek /do ede/ IP: *.matrix.pl 26.06.01, 00:00
                      Jakie epitety? Stary, jestes chyba przeczulony. Jak Ty słownie "walisz po
                      pysku", to jest dobrze (poczytaj sobie niektóre swoje posty)...ale jak ktoś
                      inny (a szczególnie ja, to zgroza!!!)...
    • Gość: mw Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 20.06.01, 17:12
      1. Gdańsk - moje najukochańsze miasto
      2. Toruń - moje najpiękniejsze miasto
      • Gość: ede Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icpnet.pl 12.07.01, 11:49
        Gdańsk jest ok!!! To miasto mojej żony.
    • Gość: REKIN Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.vx.pl 21.06.01, 12:05
      Najpiękniejsze miejsca to dla mnie Szczecin wyspa Wolin i Trójmiasto.
      Wszystkie są równe.

PS: Widać, że lubię morskie klimaty.
    • Gość: WC Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.cipherkey.com 21.06.01, 17:39
      BARDASZKOWICE SLASKIE
    • Gość: sstt Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: 209.207.168.* 21.06.01, 17:42
      boleslawiec
    • gepe Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA 21.06.01, 18:37
      1. Sopot - za przecudny klimat morskiego uzdrowiska i architekturę + molo;
      2. Kazimierz nad Wisłą (że też nikt jeszcze go nie wymienił???) - za jedyne w swoim
      rodzaju połączenie miasta i wioski; i za melancholię;
      3. Kraków (ale tylko i wyłącznie "stary Kraków") - wiadomo;
      Rezerwa: Przemyśł - za podobieństwo architektoniczne do Lwowa i piękne położenie na
      pagórkach; Gdańsk (stary) i Wrocław (stary)- jak Kraków;
      PS. Jestem z Poznania, ale nie mogę powiedzieć, żeby było to ładne miasto...

Pozdrawiam - gepe
      • Gość: ede Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icpnet.pl 22.06.01, 00:09
        A co z Toruniem. Widzę, że u Ciebie nie ma wysokich notowań. Wypowiedzi o
        Poznaniu nie skomentuję, bo to nie wątek na to, a szkoda.

Pozdro
        • gepe Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA 22.06.01, 12:55
          Podałem miejscowości, które znam :-). Nigdy nie byłem w Toruniu (raz "przelotem"),
          trudno mi wiec o nim pisać.

Pozdrawiam - gepe
          • Gość: ede Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icpnet.pl 22.06.01, 13:04
            Spoko. Polecam jednak odwiedzić to miasto, zwłaszcza w jakiś weekend. Nie jest
            to drogi wypad, gdyż jest to bardzo tanie miasto, jednocześnie knajpy są tam
            naprawde fajne.

Pozdro
            • gepe Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA 22.06.01, 13:18
              Dziękuję, może kiedyś się wybiorę :-)
              A Tobie i wszystkim wogóle polecam Kazimierz nad Wisłą. Tylko nie wszyscy razem, bo
              sie na pewno nie zmieścicie :-))

gepe
              • Gość: Ela Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.ilot.edu.pl 22.06.01, 14:12
                gepe napisał(a):

> Dziękuję, może kiedyś się wybiorę :-)
                > A Tobie i wszystkim wogóle polecam Kazimierz nad Wisłą. Tylko nie wszyscy razem
                > , bo
                > sie na pewno nie zmieścicie :-))
                >
                > gepe

Właśnie chciałam wpisać Kazimierz, ale mnie uprzedziłes. Ale z Poznania do
                Kazimierza jednak daleko

• Gość: Krzyżak Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.astro.uni.torun.pl 25.06.01, 00:00

> Spoko. Polecam jednak odwiedzić to miasto, zwłaszcza w
              jakiś weekend. Nie jest
              > to drogi wypad, gdyż jest to bardzo tanie miasto,

Tak, jest taniej niż w dużych miastach. Ciekawy przykład:
              (z niejasnych dla mnie powodów) ceny paliwa należą do
              najniższych w Polsce. Benzyna E95 - 3.21 na
              samoobsługowej Neste (cena z ostatnich dni - a dzis jest
              25.06).

Czyli zapraszam do Torunia choćby po to, żeby zatankować.
              :-)

Krzyżak
    • Gość: MONK TORUN i BYDGOSZCZ IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
      Co do pierwszego miasta to nie ma co komentowac - jest super
      Bydgoszcz natomiat imponuje tempem rozwoju jesli chodzi o 2-3 ostatnie lata,
      Sami wpadnijcie i sprawdzcie
      Pozdrowienia
      Poznan tez jest swietny
      • Gość: Krzyżak Re: TORUN i BYDGOSZCZ IP: *.astro.uni.torun.pl 25.06.01, 00:00
        Gość portalu: MONK napisał(a):

> Bydgoszcz natomiat imponuje tempem rozwoju jesli chodzi
        o 2-3 ostatnie lata,
        > Sami wpadnijcie i sprawdzcie

Byłem (w maju), sprawdziłem. Owszem ulica Gdańska
        prezentuje się jako tako, ale Dworcowa jak była syfiasta
        tak jest. Bruk z zapadlinami i starym (pojedynczym!)
        torem tramwajowym. Tynk z kamienic odpada. Sorry,
        Winnetou, ale nie wygląda to najlepiej. A skoro jest tak
        dobrze, to czemu z tym nie zrobicie porządku.

Krzyżak
        • Gość: MONK Re: TORUN i BYDGOSZCZ IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
          W sumie to powinnismy przejsc z tym na nasze forum. Te ulice o ktorych mowisz
          to dawne centrum Bydgoszczy. Miasto rozwija sie bardziej na drugim brzegu Brdy
          (okolice Rynku, Stary Port). Osobiscie uwazam ze i Dworcowa i Dluga to syfiaste
          ulice. Gdanska zaczynaja remontowac w tym tygodniu, zobaczymy
          • Gość: Robin MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ CI SIĘ PODOBA IP: 213.146.61.* 28.06.01, 02:28
            Burzliwe dyskusje mamy już chyba za sobą, więc mogę się do Was dołączyć. 1.
            Warszawa (nie wiem czemu, ale cholernie lubię to miasto) 2.Poznań [za starówkę
            i piękno pozostałych dzielnic, wielki tłok na ulicach (poważnie), atrakcyjne
            życie nocne] 3.Wrocław i Szczecin. Wstyd się przyznać, ale Kraków widziałem
            tylko z okna samochodu. Gdybym się zatrzymał tam na dłużej, z pewnością i to
            miasto by się znalazło w moim rankingu ulubionych miast. Do Poznaniaków: Czy
            istnieje jeszcze na Starym Mieście Kurna Chata? Kiedyś spędziłem tam połowę
            dnia. Poza tym macie zajebis.. tramwaje. Zupełnie inne od tych chociażby
            toruńskich. Bardzo mi miło, że tak wysoko oceniacie Toruń, miasto w którym
            mieszkam. Po tym co tu przeczytałem, chyba zacznę je jeszcze bardziej doceniać.
            A co do cen, to dam Wam porównanie. Kiedy w Poznaniu pół litra piwa w centrum
            miasta kosztowało 4,5 PLN, w Toruniu (też w centrum) browara można było
            przechylić za 3 PLN! Pozdrowienia dla Krzycha Walkowiaka (kumpla z wojska) i
            wszystkich innych mieszkańców uroczego Poznania.
    • Gość: vv Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.cipherkey.com 28.06.01, 07:22
      wroclaw
    • Gość: paula Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 20:06
      Tak jakoś się zdarzyło w mym doczesnym życiu, że mieszkałam w paru miastach
      Polski. Widziałam większość. Miasto kóre najbrdziej lubię? W każdym potrafiłam
      odnaleźć przyjaciół, stworzyć dom, czyć się jak u siebie. Wracam do miejsc,
      gdzie kiedyś toczyło się moje życie i jest ono mi dalekie, ale zawsze, w każdym
      z nich potrafię odnaleźć miejsce mające cudowną aure znaną tylko mi. Nie ma co
      się spierać - zacznijcie podróżować po Polsce - nie tylko duże miasta (te małe
      są też pięknę) - poznawajcie je nie tylko z samochodu, spaceru po starym
      mieście, dworach, pubach, poznajcie mieszkańców. Jest tyle pięknych miejsc ....
      właśnie w Polsce. I rozmarzyłam się a przed oczami przemykają mi obrazy wielu
      miast.
    • Gość: Pontus Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.swipnet.se 02.07.01, 09:35
      Moj ranking

1. Bydgoszcz - najfajniejsze i nieznane w Polsce miasto, Wyspa Mlynska, miasto
      zwrocone do rzeki a nie jak wiekszosc miast odwrocona plecami do rzeki, swietna
      secesja, wokol lasy, przelom Wisly etc, etc.
      2. Lwow - w Polsce ,czy poza nia, zachowal swoj niesamowity urok i piekno.
      Poezja.
      3. Kamieniec Podolski. Ktos kto widzial kamieniecka starowke niepredko zachwyci
      sie ínnymi starowkami.
    • Gość: Ja Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: 157.25.172.* 02.07.01, 12:23
      Miasta w których da się żyć - tz. jest tam wszystko co człowiekowi potrzebne
      jest do życia + atrakcje + klimat. Kolejność czysto geograficzna - od północy
      Gdańsk, Toruń, Poznań, Wrocław i Kraków.
      • Gość: Korwin Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: 136.131.240.* 02.07.01, 12:52
        Tylko Leszno!!!!
        • Gość: ede Re: MIASTO KTÓRE NAJBARDZIEJ TOBIE SIĘ PODOBA - OPRÓCZ POZNANIA IP: *.icpnet.pl 12.07.01, 11:52
          Leszno - duży plus za gospodarność (LPB, LFP...) oraz pływalnie. Chciałbym żeby
          wreszcie ktoś u nas coś takiego wybudował. W każdy weekend mnóstwo poznaniaków
          musi pokonać 80 km, żeby trochę się rozerwać w super praku wodnym.
          Oczywiście następny plus za Unię Leszno.

Pozdrawiam Leszno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka