Dodaj do ulubionych

Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda

09.08.07, 22:44
to ja jeszcze poproszę aby jedna linia jechała na miłostowo :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.komster.pl 09.08.07, 22:55
      a po cholerę dublować? nie lepiej po prostu zwiększyć częstotliwość kursów 16 w szczycie??
      • Gość: minawi Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.komster.pl 09.08.07, 23:36
        właśnie, i dlaczego nr "26"? żeby pasowało do "16"? <lol>

to może normalnie po kolei zrobić "19" ;-)
      • Gość: bosski Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.lanet.net.pl 10.08.07, 00:23
        no wlasnie...
        Skoro ma jechac tak samo to na ch... inny nr????
        • Gość: Złośliwy Bo się zsikam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 00:44
          Czy Gazeta może też załatwić poznaniakom obniżkę cen benzyny? Może
          żeby most jeszcze jeden z Rataj przerzucili? Fuji banę z Ławicy? I
          sterowiec przenoszący Mosto Rocha też?
      • Gość: KT4D Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: 87.127.234.* 10.08.07, 01:18
        Ktos sie w gazecie kropnal... Jak zwykle... 26 ma kursowac tylko od Sobieskiego
        do Al. Marcinkowskiego - dotychczas w porannym szczycie w rozkladzie zimowym
        "16" jezdzila co 5 minut i tak ma pozostac.
      • Gość: Jaja Zmieńcie ustawienie sygnalizacji IP: *.hstl5.put.poznan.pl 10.08.07, 01:40
        jw
        Pozmieniajcie ustawienia sygnalizacji świetlnej. Szczególnie na zjeździe z mostu
        Rocha w lewo w Piotrowo.
        Po jaką cholerę zapala się w każdym cyklu "zielone" dla tramwaju. Mamy XXI wiek
        i to niby jest inteligentna sygnalizacja. Są pętle indukcyjne dla samochodów to
        dlaczego nie mogą być dla tramwajów?
        No chyba że ktoś mniej inteligentny ją ustawiał.
      • Gość: TroubleGum Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:35
        Jak zwykle NIEDOINFORMOWANA Gazeta, zapomnieli dopytać ludzi z MPK jak pojedzie
        26.. tylko w szczycie i z Sobieskiego do Marcinkowskiego/Gwarna tylko. Z silnym
        wskazaniem na Marcinkowskiego (nawet system sygnalizacji na zwrotnicy tam
        wymienili). Będzie 26 w godzinach szczytu Sobieskiego - PST - Marcinkowskiego,
        na 95%. Niech GAZETA nie p*****li głupot ze 16 i 26 po tej samej trasie pojadą,
        bo z gramatyki znaczy to że obie linie pojadą z Os. Sobieskiego do Os. Lecha. Co
        jest bzdurą.
    • Gość: ret Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 08:05
      no to które w końcu? piszecie najpierw 5, 15, 16 potem 5, 13, 16.
      zdecydujcie się może.
      • Gość: aaa 90-ka do Ronda Rataje, 13-ka przez Strzelecką IP: *.poczta.poznan.pl 10.08.07, 09:24
        Już się ucieszyłem, że 13 pozostanie na Moście Królowej Jadwigi i Strzeleckiej,
        a to jednak pomyłka Gazety Wyborczej.

W związku z nową trasą - może by tak przywrócić kursowanie linii 90 do Ronda
        Rataje (przez Most Królowej Jadwigi). Niestety to centrum przesiadkowe przez
        nową trasę i zmniejszenie ilości połączeń do centrum miasta traci na znaczeniu :(
        PS: Jeśli 76 miało by przestać kursować do Dworca PKP, to niech będzie miało
        pętlę na Rondzie Rataje (jako w centrum przesiadkowym).
        • Gość: KT4D Re: 90-ka do Ronda Rataje, 13-ka przez Strzelecką IP: *.leeds.ac.uk 10.08.07, 11:44
          Tak, 76 do Ronda Rataje ma mniej sensu niz skecz Monty'ego Pythona. Jak juz to
          polaczyc 76 i 90 w jedna linie.
          • Gość: aaa Re: 90-ka do Ronda Rataje, 13-ka przez Strzelecką IP: *.icpnet.pl 10.08.07, 21:21
            Wyobraź sobie, że ma sens... np. dla osób dojeżdżających do pracy z Dębiny do
            Volkswagena, którym wystarczyło by się przesiąść na Rondzie Rataje, a tak muszą
            się przesiadać na skrzyżowaniu Drogi Dębińskiej z Królowej Jadwigi, potem
            podjechać 2 przystanki tramwajem do Ronda Rataje, żeby dalej przesiąść się na
            autobus jadący do VWP. Podobnie z Ronda Rataje wiele autobusów jedzie w inne
            rejony Poznania, gdzie także zlokalizowanych jest wiele firm (Franowo,
            Kinepolis, Pokrzywno, Szczepankowo). Co więcej, do Ronda Rataje dojeżdżają
            autobusy podmiejskie (m.in. z Kórnika)... i właśnie to miejsce jest dogodnym
            miejscem na przesiadki.

To samo dotyczy linii 90, która obecnie jest przydatna mieszkańcom Winograd i
            Piątkowa przy dojazdach do centrum miasta... a gdyby została przedłużona o 2
            przystanki w kierunku Ronda Rataje i o 1 przystanek w drodze powrotnej - wówczas
            była by doskonałą linią, na którą można się przesiąść na Rondzie Rataje... i
            wówczas dla Mieszkańców Rataj stanowiłaby naturalne połączenie z węzłem
            przesiadkowym PITKOWSKA, skąd m.in. dojeżdżają autobusy z Suchego Lasu.

Dodatkowo - linia 90, to jest chyba jedyna linia, która kończy swój bieg w
            centrum miasta... wszystkie inne są przelotowe, bądź prowadzą do węzłów
            przesiadkowych. Dodatkowo po otwarciu trasy przez Most Sw. Rocha spadnie
            znaczenie przystanku Kazimierza Wielkiego, jako przystanku przesiadkowego.

• Gość: TroubleGum Re: 90-ka do Ronda Rataje, 13-ka przez Strzelecką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:31
              Aleś wykombinował..Jak wielkie są potoki pasażerskie w relacji Rataje-Suchy Las?
              (to już 12, A nie można do Składowej/PKS i do Izby Rzemieślniczej na 9xx
              Sucholeskie?) A potoki pasażerskie Rataje-Winogrady-Piątkowo realizują tramwaje
              linii 3,4,12,16... 76+90 i już. I żadnej "trójki" Strzelecką.. opamiętajcie się.
    • Gość: a Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.icpnet.pl 10.08.07, 08:30
      a co 15 ma wspólnego z trasą na Rataje? na początku tekstu obok 5 i 16 występuje
      15.....
    • Gość: Alice321 Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 10:09
      Mnie też by się przydało, żeby przez śródkę jechała jakaś linia... czy to już z
      zawad czy z miłostowa: obojętne.
      • Gość: Konrad Pruciak Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 11:33
        Oczywiście, że to by miało sens. Jest tylko jeden problem. Ktoś w czasie
        projektowania przebudowy skrzyżowania przy Kórnickiej tak ciekawie to zrobił, że
        jadąc od strony Ronda Śródka w stronę Mostu Św. Rocha nie ma przystanku przy
        skrzyżowaniu Jana Pawła II z Kórnicką. Miasto samo sobie zaszkodziło w ten
        sposób. Nie zdziwię się, jeśli za jakiś czas będzie trzeba dobudować wysepkę
        przystankową od strony Śródki, przed skrzyżowaniem z Kórnicką.
    • lukask73 Piątka 10.08.07, 10:09
      A jak ta piątka będzie jechała przez Most Dworcowy na kaponierę?
      Przez Towarową?
      • Gość: mikroos Re: Piątka IP: 79.187.35.* 10.08.07, 10:55
        o ul. Roosevelta nie słyszałeś?
    • Gość: Water Proof Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.icpnet.pl 10.08.07, 11:57
      I żeby 16stka jechała na GTR, a nie tylko na Lecha...
      • Gość: Szesnastka Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 13:14
        16 nie jest dalej potrzebna, bo nie ma aż takiego ruchu, a 5 starczy. Poza tym 16 ma jechać na Franowo.
      • Gość: KT4D Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.leeds.ac.uk 10.08.07, 14:54
        Juz od lat sie domagacie tramwaju raz na pol minuty na Zegrzu i Orla Bialego,
        ale potoki pasazerskie nadal takie same i tramy nawet w szczycie maja dosc
        srednie zapelnienie miedzy os. Lecha a R. Staroleka... Piatka raz na 10 minut w
        kierunku pl. Wiosny Ludow i 17 raz na 10 minut w kierunku pl. Wielkopolskiego
        naprawde nie wystarczy?
    • Gość: pasażer Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.icpnet.pl 10.08.07, 13:29
      Jestem ciekaw jak długo pasażerowie autobusów wysiadających na R.Rataje
      wytrzymają to, że będą mieli teraz gorzej. Pasażerowie ze Szczpankowa, Spławia,
      Krzesin, z Rzeczypospolitej, z Polan itd... (linie 52 53 54 62 65 66 84 92 96
      99)wszyscy będą klnąć na czym świat stoi, że muszą niemal całe rondo rataje
      teraz przejść, żeby na tramwaj w stronę Starego Rynku dojść. Tylko pasażerowie
      55 i 81 będą mogli wugodnie się przesiadać przy pętli na Lecha. Już widzę
      internautów, którzy piszą, że przecież to nikomu nie zaszkodzi, trochę spacerku
      itd. Że przecież nie można wszędzie dojechać bez przesiadek itd. Ale przecież
      właśnie po to się buduje nowe linie - żeby ludziom było lepiej. A w obecnym
      układzie - nie będzie. 13 na Strzelecką, albo chociaż Trójka, ale nie co 20
      minut. No i oczywiście żadna bezsensowna linia 26, jak już to 19, po co
      komplikować?? No a w dalszej kolejności linia od kupca na miłostowo bądź zawady
      jak najbardziej!
      • brat_remigio Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda 10.08.07, 15:07
        Zgadzam się... ja mieszkam przy przystanku Serafitek i te nowe zmiany raczej mi
        życia nie ułatwią:) Mam nadzieje że puszczą tą trasą "3", i tak jak piszesz
        częściej niż co 20 minut:) Napisałem nawet stosowny meilik do MPK. Napiszcie i
        WY, zainteresowani, może to coś da:) rzecznik@mpk.poznan.pl
      • Gość: jack Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 01:05
        Popieram! Miało być lepiej mieszkańcom Rataj, a wielu z nich będzie
        miało gorzej. 13-ka powinna zdecydowanie pozostać na starej
        trasie!!! Wysiadający z autobusów na Rondzie Rataje mają biegać
        przez 5 przejść na przystanek 13-ki przed rondem żeby dojechać do
        centrum??? Gdzie tu sens? Po co aż 3 linie przez nowy most? Dla
        szpanu?
    • Gość: autor xxx Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: 212.244.250.* 10.08.07, 14:43
      a ja poprosze tak: z pętli Sarołęka do Zawad lub na Miłostowo
      • Gość: ZenonP. Dajcie spokój trójce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 15:28
        Jak widzę takie posty z prośba o kolejną linię na Miłostowo, choć dwie BARDZO DOBRE LINIE dość puste jeżdżą poza ścisłym szczytem, albo o kolejną linię na GTR - nie wiem po co... to mi ogólnie skóra cierpnie. Poznań 15 sierpnia zyskuje czwartą przeprawę tramwajową przez Wartę, a co za tym idzie kolejna już linia przejedzie przez Wartę - będzie to linia nr 16. Linii na Nowe Miasto jest naprawdę dużo, więc po co jeszcze linia 3? Znając życie i mając sporą wiedzę o komunikacji miejskiej oraz potokach pasażerskich w Poznaniu mogę stwierdzić, że linia 3 napełnieniem grzeszyć nie będzie.
        Dziwi mnie głupota ludzi, którzy chcą wozić tlen i inne "gazy" częściej, niż co 20 minut. Mieszkańcy okolic Serafitek wypisują głupie maile i myślą, że to pomoże... MPK takie niemągre nie jest i pamięta, że 3 kończy bieg na Wilczaku, gdzie tramwaju mogłoby w ogóle nie być!
        Zainteresowanym radzę najpierw rozeznać się w swoim mieście, a potem pisać. Zamiast marnować pieniądze na 3 lepiej wzmocnić "rzadką" linię 11... Czy to zły pomysł?

Krótki wniosek: Przesiadka z 6,11,12 na 2,9 nie boli.

PS. Nawet jeśli ta 3 bedzie, ale co 20 minut, to ludzie będą robić to co napisałem we wniosku, bo nie będą czekać tyle czasu!
        • Gość: mia Re: Dajcie spokój trójce IP: *.icpnet.pl 10.08.07, 22:41
          Zenonie, przeprowadź sie w okolice Serafitek. po kilku miesięcy sam
          będziesz zaliczac się do głupich ludzi piszących "głupie maile".
          problem nie dotyczy tylko korzystających z przystanku Serafitek, ale
          i pasażerów z dworca autobusowego Rataje, zmuszonych do obejścia
          Ronda. zaś ewentualna "niebolesna" przesiadka z 6,11 czy 12 na 2 lub
          9 zabierze im statystycznie więcej czasu niż te magiczne 3 minuty,
          które zyskają mieszkańcy GTR na nowej trasie. oraz spowoduje
          konieczność kasowania biletu 30 min zamiast 10 min. reasumując,
          przeniesienie trasy 13 jest niezrozumiałe - chęć ulżenia mieszkańcom
          Strzeleckiej nie jest wystarczającym argumentem.
          • Gość: TroubleGum Re: Dajcie spokój trójce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:43
            To się przypnij do torowiska na znak protestu.

3/4 razem i w obecnych relacjach o to jest najlepsze wyjście z sytuacji dla
            napełnienia tych linii pasażerami.
            Mia, czas żebyś zapamiętała sobie, że:
            1) MPK utrzymywane jest z pieniędzy podatnika, a ja nie życzę sobie by moje
            pieniądze marnowano
            2) MPK to nie przedsiębiorstwo taksówkowe. Tu się liczą potoki pasażerskie a nie
            "widzimisie" trzech osób
            3) Trasa przez Most Rocha przejmie 2/3 potoków pasażerskich łącznie
            przemieszczajacych się na mostach Królowej Jadwigi, Rocha, Chrobrego. Najwięcej
            pasażerów wg wyliczeń Inżynierii straci most Królowej Jadwigi - około połowy
            potoku. Zatem wystarczą tam linie 6,11,12.
            • Gość: mia Re: Dajcie spokój trójce IP: *.icpnet.pl 24.08.07, 16:29
              ja też sobie marnowania moich pieniędzy nie życzę. wstawienie w
              miejsce '13' linii '3' nie jest najszczęśliwszym pomysłem,
              przyznaję. tylko po prostu nie rozumiem, po co przeniesiono '13' -
              ani to nie skróci jej czasu jazdy, ani odległości, a więc nie
              przyniesie pożądanych oszczędności. że potok pasażerski przeniesie
              się wraz z przeniesionymi liniami z Mostu Królowej Jadwigi na Most
              Rocha to jasne i logiczne. nikt nie jeździ daną trasą ze względu na
              samą trasę, tylko na linię. mimo, że liczba '13' przynosi mi pecha
              na '12' się nie przesiądę, bo po prostu ta linia mi nie pasuje.
              do torowiska się nie przypnę. po prostu wsiądę w swój samochód lub
              taksówkę.
              z treści Twoich postów wnoszę, że jesteś fachowcem od komunikacji.
              ja jestem tylko głosem ludu, ale to nie powód by ze mnie kpić.
              wspominasz, o "widziemisię" trzech osób. być może na tym forum
              rzeczywiście niewiele osób prezentuje swoje opinie, ale uwierz,
              rozmawiamy z sąsiadami. oni na forum nie klepią, bo z nowoczesnego
              wynalazku o nazwie internet nie korzystają, nie to pokolenie. a
              ludzi jeżdżących '5' czy '16' nie interesuje jak pojedzie '13', więc
              się w tym temacie nie wypowiadają.
    • Gość: StaryMarych Grobelny z batem... IP: *.icpnet.pl 10.08.07, 16:19
      "... Na czele pojedzie konny tramwaj, którym powozić będzie prezydent
      Grobelny."
      Czy prezydent posiada wymagane uprawnienia do prowadzenia pojazdu w
      postaci konnego tramwaju na drodze publicznej? Zgodnie z art. 95
      kodeksu wykroczeń "Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając
      przy sobie wymaganych dokumentów, podlega karze grzywny do 250 złotych
      albo karze nagany".
      • pieniacz_sadowy Ukarać Ukarać i jeszcze raz Ukarać!!! 10.08.07, 18:04
        A potem oczywiście przykładnie a skrupulatnie rozliczyć! Może się
        wtedy piratom drogowym z batem w ręku odechce kandydować na
        prezydenta dużego polskiego miasta!

Dla starego marycha brawa za rewolucyjną czujność!
      • Gość: Krzysztof Re: Grobelny z batem... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.08.07, 23:13
        Jak bys widzial gorali w Bukowinie , to bys wiedzial , ze Grobelny
        nie tylko nie potrzebuje dokumentow , ale moze nawet uwalic sie jak
        swinia . Konie same zawioza go do celu , bo to sa zywe i myslace
        istoty . Codziennie w Bukowinie tak woza pijanych gorali i jeszcze
        nie bylo zadnego wypadku .
    • Gość: Leif Cicho to będziecie mieli na wsi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 22:55
      Najlepiej to w ogóle zamknijcie wszystko pomiędzy Król.Jadwigi a Solną i
      Roosevelta a Wartą i patrzcie jak centrum umrze, bo wszystkie firmy wyniosą się
      w miejsca gdzie ludzie mogą swobodnie dojechać. To jest MIASTO są samochody i
      jest głośno, jak ktoś chce ciszy, spokoju i czystego powietrza to niech się
      wyprowadzi na wieś. Ciesze sie, że mieszkańcy rataj będą mieli łatwiejszy dojazd
      do centrum, ale może teraz dla równowagi Gazeta wypromuje jakieś rozwiązanie dla
      kierowców bo nie wszyscy z nich są tymi wrednymi zasmradzaczami powietrza i
      używają samochodów, żeby do tego cichego, zielonego centrum przywieźć jedzenie,
      ubrania, gazety itd.; wywieźć śmieci; naprawić klimatyzację, bankomat, ekspres
      do kawy... no chyba że jednak wolicie zamknąć Centrum
      • Gość: mia Re: Cicho to będziecie mieli na wsi... IP: *.icpnet.pl 11.08.07, 00:49
        brawo, Leif. ja jestem ciekawa, jak dojeżdża do pracy Redakcja
        Wyborczej. tramwajami? rowerami?
    • Gość: mieszkaniec tbs Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.icpnet.pl 11.08.07, 14:20
      Może Gazeta upomni się też o mieszkańców osiedli przy ul.
      Folwarcznej, bo MPK nie ma zamiaru wybudowć pętli tramwajowej za
      nową zajęzdnią tylko przed. I zamiast dojść pieszo do tramwaju
      trzeba będzie dojeżdżać autobusem. Nie ktoś nareszcie pomyśli
      rozsądnie!!
      • Gość: ktosik Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.icpnet.pl 13.08.07, 13:59
        nie robmy burzy w szklance wody. nowe "tramwajowe" inwestycje nie
        nastapia zbyt szybko, a do czasu ich realizacji nie jedno sie
        przeanalizuje. czytajac poprzednie posty, nie da sie nie zauwazyc
        problemu przesiadki z D.A. RR na tramwaj w kierunku centrum.
        przeciez wystarczyloby przeniesc przystanek z przed ronda(ktos go
        wogle uzywa?) za rondo w kierunku kornickiej. nowa trasa jesli ma
        nam zaoszczedzic czas na dojazd do miasta musi byc DOSTEPNA.
        w kierunku powrotnym ( z miasta ) nie ma tego problemu bo przystanek
        istnieje przed rondem i dojscie do DA RR to przejscie jednych
        swiatel. pasazerowie z przystanku serafitek musza sie pogodzic ze
        zmianami tras i brakiem bezposr polaczenia z centrum. ich roszczenia
        co do trojki czy 13 nie maja przelozenia na ilosc pasazerow
        korzystajacych z takiego polaczenia, a z reszta od awf (przesiadka)
        do serafitek jest tylko jeden przystanek.
        • Gość: TroubleGum Re: Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:50
          Dokładnie, zgadzam się.

Natomiast mieszkańcom ul. Folwarcznej i TBSów należy zaproponować nową linię
          autobusową. Proponuję:
          - linię 74 wydłużyć do CH M1
          - linię 84 puścić po trasie: Dw. Śródka - Jana Pawła II - Baraniaka - Chartowo -
          Kurlandzka - Os. Rusa/Szpital - Szwajcarska - Dymka - Folwarczna - Os. Przemysła.
    • Gość: poznanianka Tramwaj na Rataje: od środy regularna jazda IP: *.bu.amu.edu.pl 16.08.07, 10:30
      dzisiaj o 6,12 jechałam 16-ka z mostu Rocha na Plac Wolności zajęło
      mi to 8 minut !!! poprzednio przez Strzelecką jechałam 4 minuty !!!
      a wiecie dlaczego ????? zanim tramwaj wjechał na przystanek musiał
      stać 3 min.na moście pod światłami chociaż nikt nie przechodził
      przez jezdnię ! a poza tym koszmarne jest to, że światła są
      dosłownie na każdym przystanku !!! no i gdzie to szybsze
      połączenie ????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka