Dodaj do ulubionych

Zabiorą nam ostatnich specjalistów?

27.08.07, 22:45
Właśnie uciekłem.

W Polsce na samo słowo "doktorat" ogarniał mnie śmiech. Wykazywałem zupełny
brak zainteresowania tytułem Ph.D. Tysiąc złotych miesięcznie, jeśli w ogóle
się załapię.

Na Zachodzie mogę pójść gdziekolwiek, bo nie ma chętnych. Płaca realna taka
(stypendium), że po zapłaceniu mieszkania zostaje 2000..3000 tys. zł (1000€,
zależnie jak się liczy).

Ale nie chodzi o pieniądze; w Polsce nie jest ich tak dużo, ale nie głoduję.
Chodzi o PiS, krzyże w szkole, złodziejstwo, chamstwo na ulicy i wiecznie
niezadowolonych Polaków.

Tutaj każdy się uśmiecha. Sąsiad mówi mi "Dzień dobry", a widzi mnie pierwszy
raz. Samochód zostawiam z otwartą szybą, bo gorąco. Profesor nie jest
kretynem, a pracownicy nie dzielą się na kasty "tych z habilitacją" i
"pozostałych chamów". W instytucie mam sprzęt, o którym mógłbym w Polsce
marzyć. W pierwszym tygodniu pracy mam komercyjne zlecenia (moja praca nie
leci do szuflady).

Nie czuję, że instutyt robi mi wielką łaskę.

Nie tylko pieniądze...
Obserwuj wątek
    • Gość: bidzej Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 22:50
      Podnieście pensje to nie wyjada... Co to za gadanie zeby ze wschodu
      sciagac ludzi. Zacznijcie placic to nawet wroca z zagranicy!
      • Gość: KK Ciemnota IP: 192.35.79.* 28.08.07, 16:16
        Nadal ludziska zwykle nie rozumieja, ze cala atrakcyjnosc Polski to
        niska cena robocizny. Z kazdym rokiem place bedza rosly. Ale
        zamowienia uciekna do Chin (1.5 mld ludzi)albo do Indii (1 mld). I
        wtedy pensje beda ale pracy nie.
        • pan.nikt Re: Ciemnota 28.08.07, 16:52
          jasbne, TY Mądry rozumiesz.

Tylko dlaczego ludzie żyją jak ludzie w Niemczech, Wielkiej Brytani, Holandii, Belgii, Francji itd

I jakś kurcze mimo śmiesznej wydajności pracy nie boją się Chińczyków tak jak TY

Kolejny Lewandowskopodobny agitator (bo nikt kurcze więcej nie dawał (W ŁAPĘ))
          • Gość: batheba Re: Ciemnota IP: *.ksknet.pl 28.08.07, 17:45
            A co my produkujemy? Samochody? Komputery? Maszyny? Exportujemy zaawansowane
            technologie? Mamy wielkie uprawy pomidorów, ogórkow, sałaty? Ziemnaki w Polsce
            przechowuje sie w ziemiankach dlatego jak nie ma mrozu ziemniaki gnija. Tak było
            np. w tym roku i dlatego wiekszosc sprzedawanych dzisiaj ziemniakow jest
            importowanych. POLSKA TO ZACOFANY KRAJ! My nie mamy specjalnie wiele do
            zaoferowania poza ta własnie tania sila robocza. Nie porównaj tego zapóznionego
            kraiku do poteg takich jak Niemcy czy Wielka Brytania. To angielski jest
            jezykiem miedzynarodowaym prawda? A dlaczego? Kraje Europy Zachodniej przez
            wieki budowały swoje potegi, odkywały i podbuijaly swiat a w Polsce zapity do
            nieprzytomnosci szlachic ze drugim debilnym szlachciem na szabelki sie cwiczyli
            i krzyczeli jak dzisiaj im podobni: hańba! zdrada! i bania. Nie mysleli o tym
            zeby handlowac z Chinami zeby wydrzec troche ziemi w Amerykach. Nie mamy
            surowców, nie mamy kolonii, ale mamy kapitał ludzki. To powinna byc inwestycja
            tego kraju. Edukacjia, edukacja i jeszcze raz edukacja. Jedyna sznsa dla tego
            narodu. Ale tak mozna mowic i mowic i mowic i mowic ......
            • janunia6 Kto ma edukować? Takie nieuki jak Balcerowicz? 28.08.07, 17:50
              Poza tym masz rację.
              • guru133 Re: Kto ma edukować? Takie nieuki jak Balcerowicz 28.08.07, 23:22
                janunia6 napisał:

> Poza tym masz rację.
                Nie jestem fanem Balcerowicza ale wolałbym być edukowany przez niego niż przez
                Giertychów, Orzechowskich, Rydzyków itp. oszołomów.
            • pan.nikt Re: Ciemnota 28.08.07, 17:57
              oj dz\iecko
              gó.. jesz, gó.. wiesz.

Gdzie byłaś na świecie???

a może masz wiedzę z GW i od Tuskopodobnych??
            • Gość: miszcz Re: Ciemnota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 18:08
              Ale z ciebie zakompleksiony wieśniak
              • Gość: miszcz Re: Ciemnota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 18:10
                To było do `batheby`
                • Gość: batheba Re: Ciemnota IP: *.ksknet.pl 28.08.07, 18:18
                  Jasne, jestes miszczem produkcji fiata 125 i 126 przez 30 lat!
                  • pan.nikt Re: Ciemnota 28.08.07, 18:57
                    iLE LAT PRACOWAŁEŚ W PRZEMYŚLE ZACHODNIM, ŻEBY OCENIAĆ FIATA, albo cokolwiek innego??

Krótkie majtki i siusiak na wiewrzchu to Twoja specjalność

aha i GW w kieszeni
                    • Gość: batheba Re: Ciemnota IP: *.76.classcom.pl 28.08.07, 19:14
                      Jestes sfrustrowany, smutny, masz malego siusiaka i jestes chamski.
                      Pisalem o "polskim fiacie" oksfordczyku i swiatowcu:)))

• pan.nikt Re: Ciemnota 29.08.07, 10:44
                        no i co z tym polskim fiatem??
            • olias Re: Ciemnota 28.08.07, 23:02
              biedaczyna .. nie zauważył że staliśmy się największym producentem
              samochodów w Unii. I jedynyum liczącym się w UE dostawcą monitorów i
              tv ciekłokrystalkicznych.
              • Gość: batheba Re: Ciemnota IP: 81.21.202.* 29.08.07, 08:59
                W Polsce samochody sa MONTOWANE, polscy inzynierowie ich nie
                skonstruowali, nie wymyslili, samochody te sa pod obcymi markami
                podobnie jak kiedys fiaty. Fiat był monotowany w Polsce ale powstal
                we Włoszech i byla to włoska marka FIAT! Widzisz róznice czy
                patroiotyzm przesłania Ci widok? Podobnie z monitorami i lcd. One w
                Polsce nie zostały "wymyslone". to nie jest polska mysl techniczna.
                My je wykonujemy poniewaz jestsmy tani robotnikami i w miare jeszcze
                rozumiemy co do nas mowia! Ale chyba nie wszysscy jak widze:)
        • Gość: karol W tym TRaGEDIA polskiej gospodarki IP: *.bredband.comhem.se 28.08.07, 16:56
          Bo jakoś się ona wlecze DZIĘKI afrykańskim płacom!! Spróbujcie
          jednak podnieś choć trochę wynagrodzenie, to tzw. inwestorzy" mający
          zaufanie " do "polskiej myśli technicznej" zwiną manatki i wykażą
          zaufanie dla myśli inżynierskiej w Górnej Wolcie.Równocześnie, i w
          tym rzecz, nikt normalny NIE BEDZIE PRACOWAŁ za takie pensje.
          / poza lekarzami , którym wille i Mercedesy spadły z nieba/
          Ciekawie zapowiada się przyszłość tego kraju. Co gorsze jeżeli PO
          wygra to ministrem zostanie niejaki Balcerowicz , uznany na świcie
          neoliberał-nieuk, którego specjalnością jest schładzanie gospodarki
          i maniakalna walka z inflacją, ktorej NIE MA/ okresy deflacji/
          • kali23 Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartujesz? 28.08.07, 17:44
            Chociaż po PO wszystkiego można się spodziewać. To partia obrońców
            złodziei ,aferzystów i Układu, tak więc pan "profesor" znajdzie się
            w dobrym/ swoim/ towarzystwie.
            • janunia6 Balcerowicza na kierowcę autobusu .Umie hamować! 28.08.07, 17:51
              Pokazał to kierując/ hamując/ polską gospodarką.
            • Gość: batheba Re: Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartuj IP: *.ksknet.pl 28.08.07, 17:52
              A co Ci ukradł ten Balcerowicz ze go do złodziei wyzywasz? Wierzysz w to ze
              panstwowe firmy sa lepsze i wydajniejsze? Czy moze jestes w jakies partii i
              liczysz na to ze moze jakis stołek na panstwowym dostaniesz? Przeciesz wszyscy
              wiedza za na panstwowym to sie nie orobisz, moze kokosow nie ma ale jest 13-tka,
              spokój sie ma, człowiek nie musie sie martwic ze go wyleja. Zyc nie umierac!
              • kali23 Ta osoba to coś gorszego niż złodziej. 28.08.07, 17:59
                Dzięki niemu Polska poniosła tak olbrzymie straty, że wszystkie
                znane afery/ Fozz, PZU et./ to "pestka".
                Poza tym zabawna jest wiara neoliberałów w cudowną rękę prywatyzacji.
                Nie uważam, że "państwowe firmy są wydajniejsze" z drugiej strony
                powątpiewam, że np. sprywatyzowane GM, Disney, Volvo itd. kierowane
                są lepiej!!!
                • Gość: batheba Re: Ta osoba to coś gorszego niż złodziej. IP: *.ksknet.pl 28.08.07, 18:15
                  Szkoda z Toba dyskutowac. NA 100% byłem pewien ze zaraz przpniesz mi łatke
                  liberała. Ty nie myslisz o gospodarce i biznesie. Pozozumiewasz sie na poziomie
                  ideologii a ta nie ma nic wspólnego z tworzeniem dóbr materialnych. Chciłbys
                  tylko uczestniczyc w ich podziale ale palcem nie kiwniesz zeby cos zbudowac.
                  Szukasz wrogów, za swój los obwiniasz innych. Narzekasz i jątrzysz. Ale w tym
                  kraju to raczej normalne. Powołuje sie specjalny urzad, który ma zwalaczac
                  korupcje podczas gdy panstwo wciaz generuje obszary gdzie korupcja pojawi sie
                  lada chwila! Czy nie zauwazasz tego obstrukcji inwestycyjnej? Widzisz co sie
                  dzieje z przygotowaniami do Euro 2012? Strach paralizuje urzedników! Procedury
                  sa koszmarne! To jest to solidarne, nowoczesne panstwo o którym myslisz?

• imw Re: Ta osoba to coś gorszego niż złodziej. 28.08.07, 19:46
                  > Nie uważam, że "państwowe firmy są wydajniejsze" z drugiej strony
                  > powątpiewam, że np. sprywatyzowane GM, Disney, Volvo itd. kierowane
                  > są lepiej!!!
                  kiedy GM, Disney, Volvo były państwowe?

• kali23 Miałem na myśli PRYWaTNE 28.08.07, 20:12
                    więc się nie czepiaj bo jest to chyba jasne dla każdego.
                    Pisz następny raz do rzeczy, bo mile będzie wysłuchać Twojej opini
                    o wyższości prywatnego zarządzanie dużymi firmami/ koncernami/
                    w stosunku do zarządzania firmami, których właścicielem jest państwo.
              • pan.nikt Re: Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartuj 28.08.07, 18:04
                Mi ukradł.
                Moją młodość.
                Tobie nic nie ukradł??
                Ot smarkacz jesteś.

A powaźnie

Rozpie..nie polskiego przemysłu (jaki był) to ZBRODNIA ZBRODNIA STANU.

Znam przemysł tamtych lat w PRL i znam przemysł tzw "zachodu". I im się kurcze opłaci.

eeeeee
                dziecko kochane
                odłóż gazety , wyjedż do tesko, albo jakiegoś Aldika, popracuj 12 godzin za 6,35 fula, pożyj, zobacz i wtedy przestaniesz pieprzyć farmazony
                • Gość: batheba Re: Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartuj IP: *.ksknet.pl 28.08.07, 18:21
                  A powaźnie

"Rozpie..nie polskiego przemysłu (jaki był) to ZBRODNIA ZBRODNIA STANU.

"Znam przemysł tamtych lat w PRL i znam przemysł tzw "zachodu". I im się kurcze
                  opłaci."

"eeeeee
                  dziecko kochane"

- no to sa argumenty:)) Nie podejmuje sie polemiki. Poddaje sie:)

Kolejny wielbiciel fiatów 126 i syrenek, bitwy pod Grunwaldemi Cudu Nad Wisła?
                  Wtedy tosmy im pokazali!!
                  • pan.nikt Re: Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartuj 29.08.07, 11:18
                    ile lat pracowałaś w przemyśle i GDZIE??

A co do jakości wyrobów??

Oj niejtóre porównania bywają śmieszne
                    Nawet o tym nie wiesz
              • Gość: eeeee Re: Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartuj IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 28.08.07, 20:32
                Gość portalu: batheba napisał(a):

> A co Ci ukradł ten Balcerowicz ze go do złodziei wyzywasz?
                Wierzysz w to ze

jak to co? zamrozil pensje i pozwolil szalec infacji wypompowujac
                ostatnie pieniadze z kieszeni przecietnego obywatela; oto co zrobil -
                okradl nas - Polakow i wszyscy za jego czasow zaczynalismy od zera
                (poza tymi co wiedzieli jaki bedzie kurs walut na drugi dzien, a
                byli tacy co wiedzieli);

• kali23 Niestety nie masz racji. Kurs był STAŁY!! 28.08.07, 20:52
                  / 16 miesięcy/ co przy GIGANTYCZNYM oprocentowaniu dało
                  astronomiczne zyski spekulantom/ złodziejom/ z zachodu.
                  Jest to jedno z najpoważniejszych PRZESTĘPSTW Balcerowicza za które
                  nie powinien wyjść z pierdla do końca swojego wszawego żywota.
                  I nic tu nie pomaga tłumaczenie, że ten dureń w ten sposób zwalaczł
                  hiperinlację. Może i zwalczał/ on to nawet czyni we śnie/ pytanie
                  tylko jakim kosztem?
                  • Gość: januszr Re: Niestety nie masz racji. Kurs był STAŁY!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 22:39
                    Masz rację, inflację zwalczono wielkim oprocentowaniem. Nie rozumiem tylko
                    dlaczego czepiacie się Balcerowicza. Balcerowicz był tylko lekarzem leczącym
                    chorego końską kuracją. Powinniście obwiniać nie Balcerowicza lecz sprawców
                    inflacji czyli strajkującą Solidarność. To robotnicy stawiali żądania płacowe
                    jednocześnie nie wytwarzając dóbr. Efekt był łatwy do przewidzenia. To czy ruch
                    Solidarności był słuszny czy nie nie ma tu do rzeczy. Efektem działań
                    Solidarności była właśnie inflacja, którą MUSIANO zwalczyć aby doprowadzić
                    państwo do porządku, rozpocząc budowę pieniądza i systemu bankowego. Szerzej -
                    nowych, zdrowych zasad gospodarki. Zbudowano je, dzięki czemu dzisiaj możemy się
                    pochwalić skromnym ale stabilnym wzrostem gospodarczym.
              • olias Re: Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartuj 28.08.07, 23:08
                co ukradł? nic. gdyby ukradł nie byłoby źle. ale dzis dzięki niemu
                ścigamy się z Albanią. Przed wyjściem do UE Rumuni i Bułgarii wśród
                7 najuboższych regionów Unii było 6 województw Polski.
                A Ty się pytasz co ukradł.
            • olias Re: Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartuj 28.08.07, 23:05
              to nie żart. to Tusk straszy że zrobi tego geniusza Mazowsza znowu
              ministrem schładzania gospodarki. Nie może tak być że polska
              gospodarka zabiera pracę niemieckim i francuskim robotnikom! .
              • Gość: batheba Re: Ten matoł Balcerowicz znowu ministrem? Żartuj IP: 81.21.202.* 29.08.07, 09:03
                Problemem Twoim jest to ze za bardzo wierzyles Gierkowi. Nistety
                POlska nigdy nie była dziesiata potega swiata jak to wówczas
                wieszczono. Polska gospodarka przez długie lata była niszczona i
                budowana w oparciu o nierealne załozenia. To nie Balcerowicz zgubił
                polska gospodarke tylko system komunistyczny!!! Przestan człowieku
                powielac bzduryi zastanow sie co piszesz.
          • lmblmb Nobel dla Balcerowicza! 30.08.07, 20:28
            Gość portalu: karol napisał(a):

> [...] Co gorsze jeżeli PO
            > wygra to ministrem zostanie niejaki Balcerowicz , uznany na świcie
            > neoliberał-nieuk, którego specjalnością jest schładzanie gospodarki
            > i maniakalna walka z inflacją, ktorej NIE MA/ okresy deflacji/

Inflacja goni, a Balcerowicz ma profesora ekonomii. Na jego wykłady chodzą
            ludzie - żeby słuchać. Na twoje nikt nie chodzi, bo jesteś kierowcą autobusu
            albo innym "robotnikiem wykwalifikowanym", który swoje mądrości rozpowiada na
            imprezach rodzinnych.
        • guru133 Re: Ciemnota 28.08.07, 23:18
          Gość portalu: KK napisał(a):

> Nadal ludziska zwykle nie rozumieja, ze cala atrakcyjnosc Polski to
          > niska cena robocizny. Z kazdym rokiem place bedza rosly. Ale
          > zamowienia uciekna do Chin (1.5 mld ludzi)albo do Indii (1 mld). I
          > wtedy pensje beda ale pracy nie.
          A dlaczego jakóś te zamówienia nie uciekają z innych państw gdzie dobrze płacą?
    • Gość: Pikolonek Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 23:29
      1.5 roku temu składałem papiery do solarisa, wzgardzili, więc teraz
      niech się ugryzą w ogonek. Dzięki nim 8 miechów popracowałem w GB i
      teraz mogę sobie drugie tyle w kraju nic nie robić. Pani W. ma
      przecież CV tych setek ludzi, które parę lat temu po łaskę do
      bolechowa się tłukli. Co bym zrobił, jak by się teraz do mnie
      odezwała z ofertą pracy? To samo co oni z nami rok temu - ZLEW -
      niech zarozumiałe HR wczują się teraz w sytuację drugiej strony. A
      dzięki takim targom wczuwanie niech się nasila, czego szczerze im
      życzę.
      • Gość: greg Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:08
        Doskonale Cię rozumiem, wiem co czujesz. Jakaś taka satysfakcja,
        wręcz próżna radość człowieka ogarnia, kiedy czyta podobne rzeczy.
        Kończy się, oj kończy dobry czas dla polskich bucmenów. Trza będzie
        albo podnieść pensje, albo zwinąć interes. Och, och. Co za żal...
    • Gość: marcin Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: 195.117.122.* 28.08.07, 06:19
      "Drenują nam rynek pracy" ola boga, może zaczniecie płacić na tyle dobrze żeby
      stać nas było na godziwe warunki życia w kraju a, a nie minimalne pensje które
      wystarczają na wegetację, a co dopiero mówić o szansach na własne M.
      Ja zarabiam dobrze, ale moja dziewczyna nie może znaleźć pracy w Poznaniu,
      żyjemy na odległość, więc w takiej sytuacji prawdopodobnie dołączymy do grona
      osób pracujących i prawdopodobnie żyjących na zachodzie, i niczego nie będę
      żałował, ponieważ w Polsce jest praca ale tylko dla kolesiostwa, dla reszty jest
      robota....
      • gonzor Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? 28.08.07, 21:04
        moja wysłała 3 cv i dostała 2 propozycje pracy, na 3 rozmowę już nie poszła...
    • jaro_ss NIe praca ale pensje dla kolesiostwa... 28.08.07, 06:34
      Nic nie będę mówił, ale kolega z USA pomylił sobie cenę z kodem i
      spokojnie chciał 102 zł za piwo wybulić....

Fachowiec mojej klasy za 1000 euro miesięcznie - jakiego naiwnego
      znajdziecie, aby mnie zastąpił?

Mnie jeszcze macie, ale szczerze was za to nienawidzę.....
    • Gość: Vikt Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.sk2.am.poznan.pl 28.08.07, 07:21
      A biznesmen-lekarz z bamberskiego dworu został 'demokratycznie'
      wybrany, za poparciem dyr. NFZ i Tomczaka i PiS-otympodobnych, na
      szefa Posum, żeby za ok. 1/2 roku je sprywatyzować i przejąć wraz z
      wyżej wymienionymi
    • Gość: wyrobnik Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.zabka.pl 28.08.07, 08:33
      Krew mnie zalewa jak słyszę, że pracodawcy narzekają, że zachodnie firmy rynek
      pracowaników drenują. A co onie robili dla nas przez te lata - nic !, tylko
      swoimi zabawkami sie bawią (samochody, lapotopy), spotykają się, gadają, kawkę
      piją i nowe zadania wyznaczają do wykonania wyrobnikom za marny cash, a sami
      płacą sobie godziwe stawki.
      Teraz to będą musieli sami podkasać rękawy i tego się boją, że pracą się "ubrudzą".
    • Gość: q To zacznijcie tworzyć miejsca pracy dla specjalist IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.07, 08:52
      Na razie tworzone są tylko miejsca pracy w super hiper marketach i
      galeriach handlowych , a dla specjalistów w Poznaniu po prostu pracy
      nie ma. Dlatego te oferty, które są dla specjalistów - są za tak
      żałosne pieniądze.
      Niech władze miasta sprowadzą prawdziwych inwestorów zajmujących się
      pracami rozwojowymi i wdrożeniami, a nie tylko tych co chcą tu
      sprzedawać nadwyżki handlowe.
      Za chwile w Polsce będzie tak jak teraz jest w Niemczech, gdzie już
      teraz brakuje tysięcy inżynierów i specjalistów.
      • gonzor Re: To zacznijcie tworzyć miejsca pracy dla specj 28.08.07, 21:06
        z tymi inżynierami w Niemczech to lekka przesada i rozdmuchany temat...
    • Gość: grzesiu Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.chte.put.poznan.pl 28.08.07, 09:35
      I bardzo dobrze, jak ktoś jest frajerem i oferuje pracownikowi
      najniższą pensję i jeszcze go gnębi psychicznie to ma problem.
      Nareszcie pracownik może powiedzić "Mam to wszystko gdzieś i
      odchodzę", a nie najłaskawszy pracodawca.
    • Gość: nieznajomy Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.chte.put.poznan.pl 28.08.07, 09:42
      Masz rację, zrobiłem doktorat kilka lat temu, ale ciągle jest
      tragedia. Profesor to wszystko mogący bóg, a w rzeczywistości w 80%
      w Polsce kadra profesorska nie powinna mieć tytułów. Oni nie mają
      podstawowej wiedzy, a co mówić o badaniach naukowych. Włączenie
      aparatury dla większości to problem nie do przebycia. Ale na
      seminariach i konferencjach pokazują nie swoje badania tylko młodej
      kadry (która jeszcze daje rade powstrzymać się aby jednemu i
      drugiemu nie szczelić w jego najmądzrzejszą głowę, którą okradają
      udając jacy to oni są the best.
      Tragedia chyba należy spadać z tego kochanego kraju.
      • Gość: bolo Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 17:28
        Święte słowa człowieku!
        Zgadzam się w 100%
        Wielcy nadęci polscy profesorowie ze słomą w butach i głowie
        to oni są największym hamulcem rozwoju nauki i gospodarki w regionie !
        szkoda nawet tracić czas na podawanie przykładów
        powiem tylko do młodych którzy są pod ich butem - spierd...jcie jak najszybciej
        z uczelni albo na zachód albo do biznesu bo pozostając na polskich uczelniach
        żywicie własną krwią tych chamów !
    • Gość: Grodziszczanin Prawda leży po środku... IP: 217.8.167.* 28.08.07, 09:47
      Pracodawcy jeszcze do nie dawna nie szanowali pracowników płacąc im
      głodowe stawki, ale też przyznacie,że na Zachodzie z wyższymi
      wynagrodzeniami idzie w parze wyższa wydajność.Potrzebne jest jakieś
      ogólnopolskie porozumienie na linii pracownicy-pracodawcy, aby
      ludzie na godnych warunkach pracowali jednak w Polsce, tutaj płacili
      podatki i przyczyniali się do rozwoju tego kraju, a nie Anglii czy
      Irlandii.W przeciwnym razie na zawsze zostaniemy zaściankiem Europy.
      • pan.nikt Re: Prawda leży po środku... 28.08.07, 10:04
        ale też przyznacie,że na Zachodzie z wyższymi
        > wynagrodzeniami idzie w parze wyższa wydajność.

UHAHAHAHAHA
        ALE NAIWNIAK

BO PADNĘ ZE ŚMIECHU

ps pracuję "na zachodzie"
        • imw Re: ... 28.08.07, 19:48
          śmieszne jest to, że nie znasz pojęcia "wydajność pracy" :(

• pan.nikt Re: ... 29.08.07, 11:21
            a ty znasz??????

ile lat pracujesz w przemyśle, albo gdziekolwiek
            w ilu krajach???
            • imw Re: ... 01.09.07, 07:28
              ja znam :)

to pojęcie ekonomiczne
      • progics Re: Prawda leży po środku... 28.08.07, 18:49
        "
        Potrzebne jest jakieś
        ogólnopolskie porozumienie na linii pracownicy-pracodawcy, aby
        ludzie na godnych warunkach pracowali jednak w Polsce, tutaj płacili
        podatki i przyczyniali się do rozwoju tego kraju, a nie Anglii czy
        Irlandii.W przeciwnym razie na zawsze zostaniemy zaściankiem Europy.
        "
        100 procent racji. Tu trafiles w punkt.
        Tak trymaj dalej.
        Wiekszosc komentarzy tutaj to bezsensowne bablanie.
        Realizm, to slaba strona Polakow
        • Gość: rrr Re: Prawda leży po środku... IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.08.07, 20:05
          Obudź się!!! Jaki ma interes pracodawca ponosić koszty zwiększenia wydajności
          pracy (zakup nowych technologii i maszyn) jeśli może płacić grosze
          pracownikom??? Żadnego i to widać po wypowiedziach tych biznesmenów "za dychę".
          Wolą biadolić o ucieczce specjalistów ale nic nie robią żeby być konkurencyjnym
          - zwiekszyć wydajność przez np. lepsze zarzadzanie. Tylko wymuszenie podwyżek
          spowoduje, że pracodawca zwiększy wydajność... bo dotychczas zwiekszenie
          wydajmości odbywało się na zasadzie zwolnienia ludzi i obarczenia obowiązkami
          pozostałych - ale to się skończyło i ludzie już nie chcą pracować po 12-16h za
          głodowa stawkę!!!
      • Gość: greg Re: Prawda leży po środku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:15
        A wiesz co? Sz.czam na to, czy będzie tutaj dobrobyt czy nie. Lata
        mi uciekają i teraz nie stać mnie ani na własne M ani na realizację
        moich marzeń. Bedę pracował tam, gdzie docenią moją wiedzę i
        zaangażownaie i tyle. I żeby nie było niedomówień- mogę pracować
        długo i wydajnie, ba- już tak robię, tyle, że za głodową uczelnianą
        pensję. Niech tylko zatwierdzą mój dr...
    • Gość: rpbyc Zapraszam do rekrutacji specjalistów w Białymstoku IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 28.08.07, 12:13
      A tu kandydatów do pracy jest wielu, ale oczywiście firmy z zachodu nie będą jechać po dziurach na ścianę wschodnią.
      Zarobki tu są takie, że jakby tak ktoś zacząłby tu szukać specjalistów, to zostałoby może ze 20% - reszta wyjechałaby chętnie :-)
      No, ale to tylko kwestia czasu kiedy i tak do tego dojdzie - ale na razie zapraszamy firmy :-) Dacie 3500-4000 brutto i będziecie mieli full chętnych do pracy.
    • pinia1a Zabiorą nam ostatnich specjalistów? 28.08.07, 12:39
      W Polsce żyje sie coraz gorzej ale propaganda PiS-owskiego sukcesu
      trąbi, że jest praca, że zarobki rosną, że gospodarka kwitnie!
      Ja tego nie widzę!
      Czy praca jest tylko dla wybranych kolesiów za extra płacę?!!!
      Dlaczego młodzi uciekają - czy z tego dobrobytu?!
      Po studiach ludzie nie mają gdzie pracować albo oferuje się im
      śmieszną płacę. Czym chcecie przyciągnąć ludzi?
      Jak tak dalej pójdzie to faktycznie Chinole zaleją nasz kraj.
      • Gość: Tomek Re: Po studiach... IP: *.piaseczno.robbo.pl 28.08.07, 17:59
        ...a może te studia nie takie? Kto powiedział, że studia cokolwiek komuś
        gwarantują? Nikomu nikt niczego nie zagwarantuje. Ludzie, którzy dziś zaczynają
        się uczyć na budowlańców za kilka lat też mogą nie mieć różowo, a w każdym razie
        nie wszyscy będą mieć kokosy. Rynek pracy faluje w czasie i przestrzeni - i
        trzeba to brać pod uwagę. Powala mnie, jak ktoś pisze, że skończył studia i
        pracy nie ma. Bo co, nie spadła sama na talerz? A awans też ma sam przyjść? To
        nie wojsko, za wysługę lat stopnia się nie daje. Ludzie dzielą się na rozumnych
        i nierozumnych. Rozumni są elastyczni i dadzą sobie radę, nierozumni będą
        siedzieć i marudzić, że im nie skapło, że plecy, że coś tam. Ludzie, wasze
        życie, wasza odpowiedzialność. Czas leci.

Pozdrawiam,

Tomek
        • Gość: thor Re: Po studiach... IP: *.elk.mm.pl 28.08.07, 18:40
          Najgorsze to brak perspektyw. Na zachodzie wcale nie jest lekko, ale mlody
          czlowiek ze zmywaka czy innego sprzedawcy moze stac sie w przeciagu kilku lat
          managerem, a w Polsce? Sa wyjatki, ale np magazynier nie zostanie szefem dzialu,
          tylko wiecznie tym magazynierem bedzie za marne grosze. U nas patrzy sie duzo na
          papierek, a nie na czlowieka. Tam managerowie zwykle maja praktyke i skonczona
          szkole srednia. Jezdza pozniej tylko na jakies kursy z zarzadzania. U nas do
          tego potrzebne sa studia wyzsze, praca za 1200zl w stolicy przez 5 lat, a
          pozniej moze...moze....
        • Gość: grześ Re: Po studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:22
          Jasne, Kolo. Zgodnie z Twoim rozumowaniem, ponieważ mam skończone
          studia biotechnologiczne, na których to specjalistów nie ma u nas
          zapotrzebowania (co ciekawe, na Zachodzie i owszem) to powinienem
          zrobić sobie kurs operatora spawarki, bo akurat potrzeba takich
          fachowców? Czy myślisz, że nagle wszyscy powinni pałać miłością do
          Java albo innego C++ ?? To jest właśnie chore i dopóki polska
          gospodarka nie wypracuje sobie podstaw naukowych, dopóty będziemy
          prostymi składaczami mebli albo innych samochodów. I dopóty ludzie,
          którzy coś sobą prezentują i mają większe ambicje będa emigrować.
    • Gość: Specjalista To chyba proste: To zacznijcie o nich walczyć !!! IP: 83.238.45.* 28.08.07, 14:31
    • 0tdr0 Zabiorą nam ostatnich specjalistów? 28.08.07, 14:52
      Drodzy pracodawcy (a przynajmniej ci pracodawcy, ktorzy przez lata nie szanowali
      ludzi i nie dbali o ich potrzeby). Po prostu nie stac Was na wykwalifikowanych
      pracownikow.
      Albo zmniejszycie wymagania i bedziecie gotowi przyuczac ludzi do zawodu, albo
      zmiencie radykalnie rozklad kosztow na korzysc zatrudnionych ludzi. I nie
      mowcie, ze Was nie stac- ceny mamy podobne do zachodnich, a czasami nawet wyzsze.
      A jak nie- to placzcie dalej budzac triumf na twarzach osob, ktore tyle lat
      wyzyskiwaliscie i ktorymi pogardzaliscie twierdzac, ze za "brama czeka 100 na
      jedno stanowisko".
      Fortuna kolem sie toczy.
    • Gość: ara.lew Macie co chcieliscie IP: *.icpnet.pl 28.08.07, 16:03
      Macie to do czego doprowadziliscie. Sprawiedliwy podzial
      wypracowanego dochodu byl wam obcy. To macie gnojki...Teraz sami
      zakasajcie rekawy i zarabiajcie na swoje mercedesy.
      Jestem zniesmaczony tym krajem.
      I ponownie wyjade za granice. Tym razem rezygnujac z polskiego
      paszportu!
      • imw Re: Macie co chcieliscie 28.08.07, 19:52
        biznesmeni są bardziej mobilni niż pracownicy , i też przenoszą swoje biznesy to
        krajów przyjaznych biznesowi
        • 0tdr0 Re: Macie co chcieliscie 29.08.07, 08:02
          Znaczy do Chin?
          Bo jesli chodzi o Unie to chyba nigdzie (oprocz Bulgarii i Rumunii) pracownicy
          nie sa tak tani i nigdzie gorzej nimi nie pomiatano.
          • imw Re: Macie co chcieliscie 01.09.07, 07:30
            wyobraż sobie, że Polacy przenoszą swoje firmy do W.Brytanii, Irlandii, Niemiec,
            Czech, Słowacji na Litwę i do wielu innych państw :)
    • Gość: prez Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.lodz.mm.pl 28.08.07, 16:10
      Pani Krycho po rozum do głowy!
    • Gość: Wujek Stefan Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 16:42
      śmiać mi się chce jak czytam takie artykuły...zabiorą nam ostatnich
      specjalistów-murzynów ,którzy pracuja za marne grosze.
      Parę miesięcy temu czytałem wypociny jednego mądrali z cegielskiego
      jak ubolewał nad tym że nie maja ludzi do pracy a oferują im dobre
      wynagrodzenie. Jak przeczytałem ile oferuja to rzuciłem tą gazetą o
      stól bo nie wytrzymałem.
      Ludzie! ci wszyscy pracodawcy to chyba jeszcze żyja w poprzedniej
      epoce. Chyba do nich jeszcze nie dociera a może niechca zrozumieć
      tego ,że czasy sie zmieniły i teraz trzeba pracownikowi zapłacic i
      nikt za marne grosze nie bedzie pracował.
      Podsumowujac artykuł ja sie ciesze z tego ,że zachód zaczyna
      wstrzasać rynkiem pracy w Polsce.Jak bedzie tak dalej sie działo w
      Polsce jak do tej pory ,to po ukończeniu studiów tylko kurz po mnie
      zostanie Pozdrawiam
      • nikodem_73 Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? 28.08.07, 17:13
        Ja akurat na swojego pracodawcę nie mogę narzekać, ale fakt faktem, że w
        poprzedniej firmie za tydzień "hardcorowego" wdrożenia (a tak po 2-3 godziny snu
        na dobę) dostałem "premię"... 200 zł. Firma za to zgarnęła 60 TYSIĘCY (rzecz
        miała miejsce w 2001) - widziałem fakturę.

Z tego co wiem to w właśnie w poprzedniej firmie rotacja kadr obecnie jest tak
        duża, że niektórym to nie zdążą wszystkich kwitów założyć w kadrach a gość się
        już zwalnia.

I nie to żebym uważał, że "należy mi się" lepsza płaca. Po prostu wyznaję zasadę
        - "nie podoba się to wynocha". Od pracodawcy różni mnie tylko to, że uważam, że
        działa ona W OBIE STRONY. Mój czas i umiejętności to TOWAR który sprzedaję.
        Jedyny jaki jestem gotowy sprzedać. A rynek pracy rządzi się takimi samymi
        prawami jak każdy inny rynek. Jeśli podaż maleje i/lub popyt rośnie to ceny (tu
        dla zmyłki nazwane płacami) rosną.

Niestety, ale część pracodawców nie zauważyła, że lata 2001-2003 minęły. Dziś
        nie ma nadpodaży pracowników która uzasadniałaby niskie płace.
    • Gość: byznesmen pajac to koniec ostatni niewolnicy wyjada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 17:03
      o matko - kto to widzial, zeby o pracownika trzeba bylo konkurowac

a tak im sie we lbach poprzewracalo,ze za 600 zl nie chca juz
      pracowac - no kto to widzial
      • jarekp666 Re: to koniec ostatni niewolnicy wyjada 28.08.07, 17:13
        Nikt z Polski nie ucieknie, wystarczy tylko podniesc place o 150% i
        kazdy zostanie na swojej posadzie. Ceny i tak mamy jak w Unii, no
        moze poza uslugami 'osobistymi' (masaz, dentysta, fryzjer,
        kosmetyczka). Ale wiele osób i tak o to nie dba, wiec kosmicznej
        inflacji nie bedzie.

Placa minimalna 2400zl brutto a pozostałe 150% w gore, zobacza
        politycy ze emigranci wroca do Polski : ))

Muzyka country, Pępek Świata - Dziecko,
        Remont - baza firm,
        Wakacje - turystyka

• Gość: mutant Re: to koniec ostatni niewolnicy wyjada IP: *.telprojekt.pl 28.08.07, 18:48
          jak wroca to płace polecą bo znowu bedzie 10 chetnych na jedno miejsce
      • pan.nikt Re: to koniec ostatni niewolnicy wyjada 28.08.07, 17:43
        za 600?? chetnie, ale funtów tygodniowo (no czasem troche więcej, czasem trochę mniej)
    • ernesto.tequilla Zabiorą nam ostatnich specjalistów? 28.08.07, 17:18
      Widze, ze przewazaja tu glosy prawdziwych socjalistow, ktorzy nie
      rozumieja o co chodzi w gospodarce rynkowej. Najbardziej usmialem
      sie czytajac wypowiedz Pana ktorego 'zlali' w Solarisie.
      Wbijcie sobie do glowy to, ze jesli nie dostaliscie kiedys tam pracy
      to tylko dlatego ze nie byliscie potrzebni - wasz problem. Firmy to
      nie sa instytucje chartytatywne. Jesli teraz pracodawcy maja problem
      z pracowanikami, bo sie nie wyrabiaja, bo wszyscy wyjechali, bo nie
      chca wystarczajaco duzo placic - to jest to ich problem. Nieoceniona
      zaleta obecnej sytuacji jest to ze nikt nikogo do niczego nie zmusza.
      Zaczyna dzialac zasada doboru naturalnego (w skrocie lepszy wygrywa)
      i w jakies tam dziedzinie wszystko sie ulepsza.

Egalitaryzm jest wbrew naturze!!!
      • 0tdr0 Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? 29.08.07, 08:12
        Czlowiek dlatego zyskal w pzyrodzie taka pozycje, bo dziala wbrew niej. Zdolnosc
        dlugoterminowego przewidywania tez jest cecha prowadzaca do sukcesu.
        Natomiast Polscy pracodawcy byli bardzo krotkowzroczni. Co tu duzo pisac-
        skrajny liberalizm gospodarczy jest krotkowzroczny (tak jak i komunizm),
        doprowadza i nie raz doprowadzi do katastrof.
    • Gość: wizygot Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 17:39
      Heheh ale mam ubaw. W Gliwicach (dobra lokalizacja w centrum), koleś narzeka, że nie może znaleźć kucharza za 5 zł na godzinę. I interes stoi, bo debilowi nie przyjdzie do głowy, żeby podnieść stawkę.

Ja i bardzo wielu młodych, studiujących ludzi jest w komfortowej sytuacji, że do momentu skończenia studiów, jesteśmy na utrzymaniu rodziców. I ja chętnie poszedłbym do pracy, mogę zapierniczać i się nie oszczędzać ale za godziwą stawkę. Nie będę harować ze świadomością, że nabijam sakwę jakiemuś skąpemu cwaniaczkowi. Więc póki co nie mam zbyt wielu pieniędzy ale nie mam wielkich wymagań i nie narzekam. I takich ludzi jak ja jest wielu: studiują, w wakacje praca na zachodzie, wracają na rok akademicki ale pracy za grosze nie podejmują.
    • Gość: eurosceptyk Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.gdynia.mm.pl 28.08.07, 17:40
      to podstep! - dlatego dali nam zielone swiatlo dla wejscia do UE
      Skandal trzeba u nich zorganizowac targi pracy i zatrudnic za nasza nowa
      minimalna. Na pewno zleca sie (ci specjalisci) jak muchy (wiecie do czego).
    • Gość: KOVAL A i ja wyjadę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 17:47
      2 lata jako asystent praca 6 dni w tygodniu po 12h, nie powiem, trochę na koncie
      się uzbierało, ale tylko dlatego, że czasu nie było, żeby je wydać. Niemcy już
      mi otworzyli rynek pracy ;p jestem elektrotechnikiem ;p a tak na marginesie, to
      3a było się uczyć
      • Gość: antistat Re: A i ja wyjadę IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.08.07, 22:24
        Tak z ciekawości...ile zarabiasz?
        Pracuje od roku i ciekawi mnie na jaką podwyżkę mogę liczyć...
    • sybirak2 Zabiorą nam ostatnich specjalistów? 28.08.07, 17:58
      Jak zwykle są dwa wyjścia: albo płacić tak jak w unii, albo wprowadzić dziesięcioletni nakaz pracy w Polsce jak rekompensatę za bezpłatną naukę.
      • Gość: Tomek Re: Zabiorą nam ostatnich specjalistów? IP: *.piaseczno.robbo.pl 28.08.07, 18:01
        O tak, 20-letni nakaz pracy, najlepiej ze wskazaniem województwa i stawki
        maksymalnej. I jeszcze pańszczyźniany dzień w tygodniu na rzecz fundacji
        przyuczelnianej :-)

Tomek
      • Gość: thor zlikwidowac spoleczne szkoly wyzsze IP: *.elk.mm.pl 28.08.07, 18:35
        koniec ksztalcenia kadr za darmo dla krajow ue. Przeciez wiadomo, ze naszych
        firm nie stac na konkurowanie placa z europa zach.
        • Gość: Gosc z IRE Re: zlikwidowac spoleczne szkoly wyzsze IP: 62.17.24.* 28.08.07, 19:54
          > koniec ksztalcenia kadr za darmo dla krajow ue. Przeciez wiadomo,
          ze naszych
          > firm nie stac na konkurowanie placa z europa zach.

Na pewno???
          Po 2 latach pracy w Irlandii dostałem ofertę z firmy w Polsce (w
          której pracowałem 3 lata temu). Za takie same pieniądze, jak w
          Irlandii. Za tydzień wracam do Polski.
          (uprzedzając zarzuty o darmowych studiach - swoje 11 lat w Polsce po
          studiach odpracowałem...)

Pozdrawiam. I cenić się trzeba... A za doświadczenie się płaci
    • Gość: morph think twice IP: *.as.kn.pl 28.08.07, 18:06
      czy za odłożone max. 700 funtów miesięcznie (4 tys. zł) warto rozbijać rodziny tracic kilka lat życia żeby sfrustrowanym wrócić i wyklinać jak tu źle. chyba że nie wrócicie- to tym lepiej. wreszcie będą solidniejsze podwyżki w sektorach naukowych i specjalistycznych.
      • pan.nikt Re: think twice 28.08.07, 18:16
        pomnóż

Nie zarabiam 6,35
      • Gość: xax Re: think twice IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.08.07, 18:55
        te siedemset to chyba tygodniowo bo minimalna na wyspach to coś
        powyżej 1200 miesięcznie
      • hemogon W jakich sktorach podniosą? 28.08.07, 19:04
        w kościelnych? bo tylko w tym sektorze mamy specjalistów od klękania i
        modlenia,tylko kto na nich zarobi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka