v.i.k.k.a 07.11.07, 14:56 Jak wyczyscic srebro domowymi sposobami? Najlepiej jais roztwor. Pasta do zebow nic nie daje, bo za duzo zabawy(rowki i takie tam) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt oj Feministko, oj, oj 07.11.07, 15:21 jakaś segregacja "rasowa" a może to koledzy wiedzą więcej na ten temat?? ja pamietam z TV reklamę jakieś płytki. ale jak to było???? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 czyszczenie sreber a sprawa polska 07.11.07, 15:38 pan.nikt napisał: > a może to koledzy wiedzą więcej na ten temat?? ---- oczywiście że wiedzą. Srebro, mosiądz, miedź najlepiej czyścić amoniakiem. Oczywiście tzw. amoniak, czyli wodny roztwór amoniaku jest nieprzyjemny w uzyciu, bo drazni nos i oczy ale można poszukac specjalnych preparatów zawierajacych amoniak. Widziałem w Castoramie. A z braku takowych kupić w aptece lub sklepie chemicznym przy ul. św.Michała rzeczony amoniak i parę kropli zmieszać z pasta do zębów. Błysk gwarantowany.Powodzenia!!! PS Dla ciekawskich- amoniak kompleksuje związki tych metali tworzące sie na powierzchni przedmiotów (tlenki, siarczki itp) a utworzone kompleksy są łatwo w wodzie rozpuszczalne i bez trudu dają się usuwać nawet z trudnodostepnych zakamarków. I cos z historii: Przed II wojną światową bardzo popularny był preparat czyszczący o nazwie Sidol, będący mieszanina sproszkowanej kredy i amoniaku. Opakowania Sidolu (blaszane puszki)z dużym powodzeniem były uzywane przez powstańców warszawskich w 1944 roku do produkcji ręcznych granatów zaczepnych tzw. sidolówek. Wikka- nie kombinuj nic w tym kierunku tylko przykładnie wyczyść srebra rodowe! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: czyszczenie sreber a sprawa polska 07.11.07, 16:02 kiks4 napisał: > Wikka- nie kombinuj nic w tym kierunku tylko przykładnie wyczyść srebra rodowe! A to sa srebra rodowe czy posagowe? Bo to może mieć znaczenie. Przy posagowych czyszczenie za pomocą granatu zaczepnego nie wchodzi w grę. :):) Widzisz co za kolezanki masz. Żadna się nie odezwała. A powaznie. Sa płyny do czyszczenia srebra. "Starwax - specjalny środek do czyszczenia sreber" - to nazwa. Nie wiem na bazie jakiego zwiazku chemicznego. Ale czyszcza na błyski - bez specjalnego szorowania. Jak masz srebra z wrębami to szczoteczka do zębów jest potrzebna. :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: czyszczenie sreber a sprawa polska 07.11.07, 19:15 renepoznan napisał: > Widzisz co za kolezanki masz. Żadna się nie odezwała. Za późno wróciłam do domu i już zdążyliście odpowiedzieć sami. > A powaznie. Sa płyny do czyszczenia srebra. "Starwax - specjalny > środek do czyszczenia sreber" Nie dam głowy, ale to chyba środek tylko do tych sreber, które nie mają kontaktu z żywnością i skórą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek.es Re: czyszczenie sreber a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 16:24 Co Ty koleżance podpowiadasz? Ona tylko sztućce chce odczyścić.Rys historyczny jej nie interesuje (jak mniemam). Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: oj Feministko, oj, oj 07.11.07, 19:20 pan.nikt napisał: > ja pamietam z TV reklamę jakieś płytki. > ale jak to było???? Gdzieś czytałam, że zamiast płytki można na dno garnka położyć folię aluminiową (taką do żywności), wlać gorącą wodę i wsypać sól. Nie próbowałam i nie znam proporcji. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa można kupić płyn do czyszczenia srebra 07.11.07, 16:48 marki Kiwi, o ile dobrze pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Wikka- napisz 07.11.07, 17:44 napisz jak wyczyścisz srebra- czym czyściłas i jak ci poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a to ja odpowiem tak ogolnie:) 07.11.07, 18:27 To nie srebra rodowe ani posagowe. Posag? A co to?;) Najzwyczajniej-chcialam wyczyscic naszyjnik(?) No i mialam pierdolki do czyszczenia srebra, jak ktos tam wspomnial kiwi. Ja natomist chcialam czyms powszechnie dostepnym w domu(ewentualnie w garazu:). No wiecie-ocet, benzyna;) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: to ja odpowiem tak ogolnie:) 07.11.07, 19:10 To już lepsza jest pasta do zębów i to ta najtańsza, chyba Colodent. Niestety, nie chciałaś używać pasty:( Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: to ja odpowiem tak ogolnie:) 08.11.07, 12:20 Dobrusiu, nie chcialam uzywac pasty, bo probowalam i nie wyszlo. Gladka powierzchnia sie wyczyscila, ale zostaly rowki, ktorych nie jestem w stanie w ten sposob wyczyscic. Przydalby sie jakis roztwor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Nie jestem kolezanka, ale... IP: *.devs.futuro.pl 07.11.07, 19:13 sposob mojej mamuski: - do starego (od tego czasu bedzie sluzyl podobno tylko do tego), aluminiowego(!) rondla nalewasz wody i dodajesz: wersja 1: lyzke sody oczyszczonej wersja 2: 2 lyzki soli kuchennej wrzucasz sztucce lub co tam masz (patera sie nie zmiesci:) i podgrzewasz przez jakis czas (no kilka, kilkanascie minut - cyt. mamuska), ale nie do temperatury wrzenia (!). Nastepnie wyjmujesz i przecierasz miekka sciereczka. Wnetrze imryka (osad) 1 czubata lyzeczka boraksu na 1 litr wody. Gotujesz i osad znika. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: Nie jestem kolezanka, ale... 08.11.07, 12:24 O,to jest pomysl-wszystko mam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: Nie jestem kolezanka, ale... IP: *.devs.futuro.pl 08.11.07, 13:03 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olgaaga Re: prosze forumowe kolezanki o pomoc:) IP: *.icpnet.pl 07.11.07, 22:08 Do słoiczka wlewasz ciepła wodę, dodajesz amoniaku spożywczego (ok 1 łyżeczki) i płynu do naczyń (najlepiej zwykłego ludwika) wrzucasz srebro lub złoto, zakręcasz i potrząsasz kilka lub kilkanaście minut.Dla lepszego efektu możesz pozostawić na cała noc. Po wyjęciu płuczesz pod bieżącą wodą i wycierasz suchą szmatką. Niestety ten sposób nie nadaje się do czyszczenia biżuterii z oczkami i innymi wstawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: prosze forumowe kolezanki o pomoc:) 08.11.07, 12:24 No niestety nie mam amoniaku:( Odpowiedz Link Zgłoś
lucyfercia Re: prosze forumowe kolezanki o pomoc:) 08.11.07, 13:57 v.i.k.k.a napisała: > No niestety nie mam amoniaku:( Amoniak jest dostępny np. w marketach, z reguły w dziale z artykułami do pieczenia. Znajdziesz go obok proszku do pieczenia, cukru waniliowego czy sody oczyszczonej. Ja do czyszczenia srebra stosuję dostępny w handlu i łatwy w użyciu preparat Argentum (nie nadaje się do czyszczenia kamieni organicznych: korali, pereł itp.) A z domowych sposobów polecam zrobić roztwór z gorącej wody, szarego mydła i amoniaku (1 łyżeczka na szklankę wody). Wlewa się to do słoika typu twist, wkłada to co chcesz wyczyścić i zakręca, można potrząsać dla lepszego efektu. Najlepiej całość zostawić na noc, następnie srebrne rzeczy wyjąć, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i wypolerować do sucha miękką ściereczką. Nie polecam do biżuterii srebrnej z dodatkiem kamieni naturalnych. Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a to ja opowiem jak zrobilam:) 08.11.07, 20:25 Wygral pomysl pana 'W';)A to dlatego, ze mialam w domu sol oraz proszek do pieczenia(soda??). Ugotowalam to w normalnym garnku ze stali nierdzewnej(ma to znaczenie?)w wodzie, soli i proszku. Powiedzmy, ze zeszlo, ale nie do konca. Musialm poprawaic pasta. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: to ja opowiem jak zrobilam:) 09.11.07, 00:06 v.i.k.k.a napisała: > Ugotowalam to w normalnym garnku ze stali nierdzewnej(ma to > znaczenie?)w wodzie, soli i proszku. W takim razie zabrakło aluminium. I nie miało się gotować, ale dobrze podgrzać:)) Pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: to ja opowiem jak zrobilam:) 09.11.07, 18:15 A skad ja wezme aluminiowe garnki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: to ja opowiem jak zrobilam:) IP: *.devs.futuro.pl 09.11.07, 18:19 Podobno wystarczy wylozyc folia aluminiowa:) przepraszam, ze post factum. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Dokładnie tak samo;) 09.11.07, 00:12 v.i.k.k.a napisała: > Ugotowalam to w normalnym garnku ze stali nierdzewnej(ma to > znaczenie?)w wodzie, soli i proszku. Przygotowując dziewice do konsumpcji gotujemy je w kotle dokładnie w takiej samej miksturze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Dokładnie tak samo;) 09.11.07, 00:24 lucyferciu napisał: > Przygotowując dziewice do konsumpcji gotujemy je w kotle dokładnie w > takiej samej miksturze:))) Już chciałam napisać: "Dziewczyno, jeszcze nie śpisz??!!", ale sprawdziłam ponownie nadawcę i okazało się, że to nie Lucyfercia, lecz Lucyfer:(( ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Dokładnie tak samo;) 09.11.07, 00:36 dobrusia_to_ja napisała: > Już chciałam napisać: "Dziewczyno, jeszcze nie śpisz??!!", ale > sprawdziłam ponownie nadawcę i okazało się, że to nie Lucyfercia, > lecz Lucyfer:(( > ;) Ojojoj. To straszne:> Już lecę Ją obudzić;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: to ja opowiem jak zrobilam:) IP: *.devs.futuro.pl 09.11.07, 10:22 :) niestety zabraklo aluminium i koniecznie nie mozna zagotowac >chemia to moja profesja (kiks4) czy jest w tym jakas tajemnica chemiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: to ja opowiem jak zrobilam:) 09.11.07, 11:15 Gość portalu: W105N4 napisał(a): > czy jest w tym jakas tajemnica chemiczna? --- Może nie chemiczna ale jakas tajemnica jest. Dodam, że podczas ogrzewania mieszać nalezy wyłacznie w prawa stronę jednocześnie spluwając przez lewe ramię Odpowiedz Link Zgłoś
lucyfercia Re: to ja opowiem jak zrobilam:) 09.11.07, 11:33 kiks4 napisał: > --- > Może nie chemiczna ale jakas tajemnica jest. Dodam, że podczas ogrzewania mieszać nalezy wyłacznie w prawa stronę jednocześnie spluwając przez lewe ramię A czy konieczne też jest trzykrotne obracanie się dookoła siebie za każdym razem w innym kierunku, koniecznie podczas pełni księżyca? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: to ja opowiem jak zrobilam:) 09.11.07, 15:30 lucyfercia napisała: > A czy konieczne też jest trzykrotne obracanie się dookoła siebie za > każdym razem w innym kierunku, koniecznie podczas pełni księżyca? --- Oczywiście. No i kto jak kto ale powinnas pamietać o wrzuceniu do mikstury jednego włosa wyrwanego z wąsa czarnego kocura. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 ciemnienie sreber 09.11.07, 15:37 Samo oczyszczenie srebra to połowa sukcesu. Trzeba jeszcze zapobiegać ich szybkiemu ciemnieniu. Ciemny nalot na wyrobach srebrnych to efekt reakcji chemicznej srebra, które jest metalem półszlachetnym i czasami wchodzi w reakcje chemiczne. Szczególnie łatwo tworzy się na srebrze warstewka siarczku srebra jako wynik reakcji metalu z siarkowodorem występującym w niewielkich ilościach w powietrzu, np. w kuchni gdzie jest instalacja gazowa. Innym źródłem siarkowodoru są jaja. Dlatego do jajek na twardo lepiej podać łyżeczki ze stali szlachetnej. Tak samo przestrzegam panów przed noszeniem srebrnej papierośnicy w kieszeni spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: to ja opowiem jak zrobilam:) 09.11.07, 18:20 A jak ja czyscilam to rano to nie mialam ksiezyca;) I co teraz?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: to ja opowiem jak zrobilam:) IP: *.devs.futuro.pl 09.11.07, 15:27 O tym zapomniałem:) Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: prosze forumowe kolezanki o pomoc:) 08.11.07, 20:26 Nastepnym razem tak wlasnie sprobuje, tylko dzis amoniaku nie mialam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: prosze forumowe kolezanki o pomoc:) 09.11.07, 09:51 lucyfercia napisała: > Amoniak jest dostępny np. w marketach, z reguły w dziale z > artykułami do pieczenia --- Brawo! Gratuluję pomysłu! Polecając amoniak do czyszczenia sreber miałem na myśli wodny roztwór NH3- śmierdzący i gryzący. To zboczenie zawodowe- bo wyznać muszę w zaufaniu, że chemia to moja profesja. Ale zupełnie mi do głowy nie przyszło, że gospodynie domowe mają w zanadrzu dużo łagodniejszy a równie skuteczny środek- czyli węglan amony (NH4)2CO3. Proszek- który nazywają amoniakiem służący jako spulchniacz do niektórych ciast. Jeszcze raz duże brawa Lucyferciu za prosty a skuteczny pomysł. WIKKA- to jest to czego szukałaś! Odpowiedz Link Zgłoś
lucyfercia Re: prosze forumowe kolezanki o pomoc:) 09.11.07, 10:40 kiks4 napisał: > lucyfercia napisała: > Amoniak jest dostępny np. w marketach, z reguły w dz > iale z > > artykułami do pieczenia > --- > Polecając amoniak do czyszczenia sreber miałem na myśli wodny roztwór NH3-śmierdzący i gryzący. To zboczenie zawodowe- bo wyznać muszę w zaufaniu, że chemia to moja profesja. Co by w oczy nie gryzło :))) polecam specjalne okulary do ćwiczeń chemicznych dostępne w sklepach z wyposażeniem medycznym. > Ale zupełnie mi do głowy nie przyszło, że gospodynie domowe mają w zanadrzu dużo łagodniejszy a równie skuteczny środek - czyli węglan amonu (NH4)2CO3. Proszek - który nazywają amoniakiem służący jako spulchniacz do niektórych ciast. Amoniak jest bardzo dobry i wręcz niezbędny do upieczenia dobrych pierników. Kiedyś można było go bez problemu kupić w sklepie chemicznym na Starym Rynku, ale niestety już go tam od dawna nie ma, zostają więc "niezawodne" markety. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: prosze forumowe kolezanki o pomoc:) 09.11.07, 18:17 Ale podobno aluminium zabraklo?;) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Przypomniałam sobie o czymś:)) 09.11.07, 23:43 Jest jeszcze urządzenie do czyszczenia sreber, okularów i jeszcze czegoś, które można kupić w sklepach z AGD. Również w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: POSUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 10:29 jA W SPRAWIE POSUM PROSZę SIę ZAINTERESOWAć UKłADEM DYR POSUM BłOńSKA - TA OSTATNIA MA NA SUMIENIU OSZUSTWO I SPRAWE PROKURATORSKA A WSPIERA POMYSłY DYREKTORA Z JEJ POMOCą TAM ULOKOWANEGO, POLECAMY ZAINTERESOWANIU WłADZ PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jordan Re: POSUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 05:54 Warto to też zestawić z artykułem z dzisiejszej wyborczej i dać pod rozwagę panom radnym , panu prezydentowi miasta żeby uważali z kim wchodzą w spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golden Re: POSUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 06:00 Najpierw Mogileńska potem NFZ teraz Posum ,kto będzie następny w szponach i to z wielkim poparciem i namaszczeniem pisowskiej poseł Stryjskiej[ na szczęście już byłej]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mela Re: POSUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 05:58 Też przeczytałam i to z ulgą artykuł pani Bielickiej , nareszcie zaczyna być normalnie i takie chwasty bez sumienia może zostaną wyrwane.Powalające jest stwierdzenie tej kobiety że nie widzi żeby stało się coś niewłaściwego dopóty dopóki nie oświadzy tego Sośnierz w piśmie. Osoba której sumieniem jest pismo zwierzchnika nie powinna pełnić żadnej społecznej funkcji, Odpowiedz Link Zgłoś