Dodaj do ulubionych

POMÓŻCIE TURYSTOM !!!

28.07.03, 17:00
HEJ POZNANIACY! POZDROWIENIA Z WARSZAWY. MUSZĘ POWIEDZIEĆ, ŻE WASZE MIASTO
ROBI NAPRAWDĘ DOBRE WRAŻENIE NA TYCH, KTÓRZY ODWIEDZAJĄ JE PO RAZ PIERWSZY -
LUDZIE CHCĄ DO POZNANIA WRACAĆ - TAK NAPEWNO ZROBI MOJA DZIEWCZYNA I ZROBIĘ
JA. JEDNAK, KIEDY JECHALIŚMY TRAMWAJEM (5) Z DWORCA, MIELIŚMY PROBLEM Z
ORIENTACJĄ W TERENIE - NA PRZYSTANKACH NIE MA ICH NAZW!!! NA SZCZĘŚCIE
TRAFILIŚMY NA OSIEDLE CZECHA - PUNKTU DOCELOWEGO, ALE ILU NIE-POZNANIAKÓW
GUBI SIĘ W WASZYM MIEŚCIE. ZARZĄDZCIE COŚ - W KOŃCU JESTEŚCIE DOBRYMI
GOSPODARZAMI (WIEM, BO W POZNANIU MIESZKA MOJA RODZINA). JESZCZE RAZ
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: Frank Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 18:15
      Zgadzam się z Tobą jak nigdy z żadnym warszawiakiem! ;) Pozdrawiam!
    • Gość: Maxim Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 20:42
      Naprawdę nigdzie nie ma nalepek?? Kurcze nie zwróciłem na to uwagi, ale jestem
      pewien, że pare lat temu na wszystkich przystankach były umieszczone ich nazwy.
      Przecież to ułatwia życie nie tylko przyjezdnym, ale też miejscowym. Nikt chyba
      nie zna całego miasta i gdy jedzie się w nieznane rejony coś takiego jest
      bardzo przydatne. W Warszawie na przystankach są ich nazwy, chyba nie możemy
      być gorsi, co?;))) Może redakcja by zainterweniowała w MPK?
      • redakcja Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! 28.07.03, 22:48
        Naprawdę nie ma nalepek? Siedzę w tej chwili w redakcji, z okna nie widzę
        żadnego przystanku, więc nie jestem pewien, czy ktoś zerwał nalepki, czy też
        wu3 ich nie zauważył. Będę sprawdzał dzisiaj w nocy i jutro rano. Wtedy
        odpowiem.
        ---------------
        pozdrawiam
        Błażej Wandtke
        • oundle Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! 29.07.03, 07:51
          Witam
          Oprócz nalepek na przystankach, duzym problemem w naszym miescie jest
          nieczytelne (słabo widoczne) oznaczenie ulic i nr domów. W Warszawie sprawa ta
          jest bardzo dobrze rozwiazana - duże czytelne tabliczki wszystkie w jednym
          kolorze dodatkowo z nazwą dzielnicy, numeracja budynków również jednakowa i
          dobrze widoczna. Może władze naszego miasta wziełyby przykład ze Stolicy, moze
          jakaś akcja ze strony Gazety?

pozdrawiam
          oundle
          • Gość: Maxim Jak nie ma jak są?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 16:43
            Dziś będą w miescie specjalnie patrzyłem czy są nalepki! I na zdecydowanej
            większości przystanków one są!! Więc koledzy Warszawiacy powinni chyba
            zainwestować w okulary..
            • kome Re: Jak nie ma jak są?? 30.07.03, 17:01
              Gość portalu: Maxim napisał(a):

> Dziś będą w miescie specjalnie patrzyłem czy są nalepki! I na zdecydowanej
              > większości przystanków one są!! Więc koledzy Warszawiacy powinni chyba
              > zainwestować w okulary..

hehe, dokladnie!
              prawda natomiast, jesli chodzi o oznaczenie kamienic i ulic. :(
        • kome Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! 30.07.03, 17:03
          redakcja napisała:

> Naprawdę nie ma nalepek? Siedzę w tej chwili w redakcji, z okna nie widzę
          > żadnego przystanku, więc nie jestem pewien, czy ktoś zerwał nalepki, czy też
          > wu3 ich nie zauważył. Będę sprawdzał dzisiaj w nocy i jutro rano. Wtedy
          > odpowiem.
          > ---------------
          > pozdrawiam
          > Błażej Wandtke

a tak btw, to jak tam na spacerku? hehe, cos dlugo trwa... :o!

pozdrawiam
          • redakcja_poznan Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! 31.07.03, 16:42
            kome napisał:
            >
            > a tak btw, to jak tam na spacerku? hehe, cos dlugo trwa... :o!
            >
            Długi był, to prawda. I to nie jeden a dwa. Przedwczoraj w nocy, wczoraj rano i
            dzisiaj rano. Już "wróciłem z dalekiej podróży" i mogę opisać moje obserwacje.
            Naklejki są na tych przystankach, gdzie stoi wiata. Tam gdzie jest tylko słupek
            i rozkład jazdy, nie spotkałem ma nazwy przystanku. Trzeba wyjątkowo złej woli,
            żeby jadąc tramwajem z dworca kolejowego na Rataje nie zauważyć nazw
            przystanków.
            • kome Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! 01.08.03, 20:37
              redakcja_poznan napisał:

> kome napisał:
              > >
              > > a tak btw, to jak tam na spacerku? hehe, cos dlugo trwa... :o!
              > >
              > Długi był, to prawda. I to nie jeden a dwa. Przedwczoraj w nocy, wczoraj rano
              i
              >
              > dzisiaj rano. Już "wróciłem z dalekiej podróży" i mogę opisać moje
              obserwacje.
              > Naklejki są na tych przystankach, gdzie stoi wiata. Tam gdzie jest tylko
              słupek
              >
              > i rozkład jazdy, nie spotkałem ma nazwy przystanku. Trzeba wyjątkowo złej
              woli,
              >
              > żeby jadąc tramwajem z dworca kolejowego na Rataje nie zauważyć nazw
              > przystanków.
              >

nie wiem czy trzeba bylo az tak "dalekiej podrozy" ;P, azeby potwierdzic fakt,
              ktory jest widoczny na codzien czy to z okna samochodu, czy tramwaju. niewazne,
              bo nie o tym chcialem pisac.

moze ktos z WIELKICH tego miasta pomyslal by o tym co zrobiono w wawie i o czym
              bylo juz wspominane na forum dosc czesto- czytlenym oznakowaniu ulic, kamienic,
              etc?

IMHO, tak jak nie mozna sie zgubic jadac samochodem ( jest niezle), jadac
              tramwajem ( owe ;) wiaty, + info wewnatrz autobusow i tramwaji), tak chodzac po
              miescie znacznie latwiej sie zgubic szukacjac danego nr ulicy, kamienicy.

o turystycznym oznakowaniu miasta juz nie wspominam, bo raz, ze turystow u nas
              niewielu, dwa, nawet o ta gartske miasto nie umie nalezycie zadbac:(!
    • Gość: adi-gbg Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! IP: *.bredband.comhem.se 03.08.03, 12:50
      Przeciez juz dawno byla mowa o tym zeby tak jak w Warszawce oznaczyc od nowa
      kazda dzielnice innym kolorem oraz nowymi numerami domow;mialy byc jeszcze
      turystyczne drogowskazy i praktyczne informacje na przystankach po angielsku i
      niemicku.Jak zwykle skonczylo sie na pomyslach i projektach,a tu zaraz
      nastepny sezon turystyczny za nami.Bo targami i goscmi juz sie chyba nikt nie
      przejmuje.
      • wu3 Re: POMÓŻCIE TURYSTOM !!! 04.08.03, 15:34
        Witam! Złej woli nie miałem, na wzrok nie narzekam, tylko może moją uwagę
        bardziej skupiłem na podziwianiu Poznania, niż studiowaniu rozmieszczenia
        napisów na wiatach. Zrobię to, kiedy znów będę w waszym mieście. Ale
        konstruktywnie... Temat, który zaproponowałem może doprowadzi do dyskusji i w
        efekcie wdrożenia tego, co już na forum proponujecie (nawet jeśli nie będą to
        nazwy przystanków), co poprawić może standard życia mieszkańców Poznania i
        orientację w terenie odwiedzających go turystów.
        Pozdrowienia
        PS. Wolałem się odezwać na forum i nawet pomylić, niż nie zrobić NIC.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka