Gość: P.B IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 09:40 Niektóre miasta przymierzają się do budowy szybkiego tramwaju (np. Kraków), tak więc czy Poznań nie powinien zacząć już drugiej nitki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szczur Re: Szybki tramwaj IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.12.01, 09:46 Poznań powinien wiele - pytanie tylko skąd wziąć kasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Szybki tramwaj IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 09:51 Gość portalu: Szczur napisał(a): > Poznań powinien wiele - pytanie tylko skąd wziąć kasę Inni jakoś mają pieniądze, Poznań również. Odpowiedz Link Zgłoś
couleur3 Re: Szybki tramwaj 22.12.01, 13:43 Niedawno czytałem w Rzepie ogłoszenie o sprzedaży kolejnej porcji miejskich obligacji Poznania. Trzeba pieniędzy na nowe tramwaje Siemensa; autobusy MAN i Neoplan też kupiono na kredyt, kiedyś będzie trzeba to spłacić, a nawet Man-y nie są wieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciejK Re: Szybki tramwaj IP: *.radiomerkury.pl 22.12.01, 14:33 Z tego co wiem to Krakow już ma jedną nitkę szybkiego tramwaju. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9009 Re: Szybki tramwaj IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 22:59 tak prowadzi na Kurdwanów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Szybki tramwaj IP: *.stalowa-wol.sdi.tpnet.pl 22.12.01, 23:27 Ta do której się przymierzają jest przedłurzeniem tej z Kurdwanowa Odpowiedz Link Zgłoś
manson Re: Szybki tramwaj 23.12.01, 02:25 Zgadza się - w Krakowie jest też szybki tramwaj, ale żeby nie było tak różowo - podobnie jak w Poznaniu - jest on dołączony dostarej sieci torów i część trasy (ta wolna) przebiega na dotychczasowym torowisku. Zgadzam się również z tym,że wszelkie inwestycje poprawiające jakość dojazdów są niezbędne. Pestka mogłaby (jak planowano) iść dalej wzdłuż linii torów pociągów pod mostami: Teatralny, Uniwersytecki i Dworcowy- to by znacznie usprawniło dojazd chociażby do Kaponiery. Teraz ile czasem można czekać przed wjazdem na Roosevelta..... szkoda klawiszy na pisanie.... Z tą fudżibaną nie był taki zły pomysł - tylko niech sami postawią, bo u nas nie ma kasy na takie atrakcje. Wygodniej by było do Franowa, M1 i Kinepolis. Pozdrawiam motorniczych z Pestki. Odpowiedz Link Zgłoś
lechita2 Re: Szybki tramwaj 23.12.01, 13:27 mówiąc szczerze: jak słyszę,że jakieś miasto (inne niż Poznań) ma miec coś, co nasze miasto miało pierwsze w polsce, zaczyna mną telepać. Kraków ma szybki tramwaj, Warszawka ma sztuczny stok narciarki itp. Urzędnicy miejscy wraz z panami prezydentami mogliby uciąć sobie pensje, aby stworzyć w Poznaniu coś, czego jeszcze nie było.Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9009 Re: Szybki tramwaj IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.01, 16:15 wczoraj nie miałam czasu sie produkować w Krakowieszybki tramwaj polega na tym, że zatrzynuje się nieco (podkreslam nieco) rzadziej niż zwykły światła na skrzyzowaniach sa tak ustawione żeby kiedy dojeżdża tramwaj było zielone i zawsze jak tamtędy jade to gonie tramwaj żeby miec zielone bo ja gram w zielone odbija mi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Szybki tramwaj IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.01, 17:36 Gość portalu: anka9009 napisał(a): > wczoraj nie miałam czasu sie produkować > w Krakowieszybki tramwaj polega na tym, że zatrzynuje się nieco (podkreslam > nieco) rzadziej niż zwykły > światła na skrzyzowaniach sa tak ustawione żeby kiedy dojeżdża tramwaj było > zielone i zawsze jak tamtędy jade to gonie tramwaj żeby miec zielone > bo ja gram w zielone > odbija mi Phi, co to za szybki tramwaj? Odpowiedz Link Zgłoś
manson Re: Szybki tramwaj 24.12.01, 00:05 U nas w p-niu szybki tramwaj to raptem Prędki Tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9009 Re: Szybki tramwaj IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 21:51 troche przesadzilam szybki tramwaj to naprawde dobra rzecz ale wkurza mnie, że zawsze jak tam jestem to mi radza żebym sie przejechała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom Re: Szybki tramwaj IP: *.au.poznan.pl 04.01.02, 12:58 > więc czy Poznań nie powinien zacząć już drugiej nitki? A moze tak: Poznan przecinaja tory kolejowe. Moze wiec puszczac pociagi/autobusy szynowe/itp tak by kursowaly w ramach Poznania, zatrzymywaly sie czesciej niz obecna siec stacji... Taki transport moglby przewozic mieszkancow np. na trasie Poznan Karolin/Wschod - Pn Glowny - Pn Debiec. Np. z Pn Garbary na Glowny jedziemy 5 minut. Linia '51' z przystanku Dworzec Garbary na Dworzec pewnie ponad 15 min. A wiec wprowadzenie tych przejazdow, raz ze jest korzystne dla mieszkancow, a dwa, ze jest proste i tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Train Re: Szybki tramwaj IP: *.icpnet.pl 04.01.02, 13:50 To wcale nie jest takie proste i takie tanie. Plany "puszczenia" takiego tramwaju już były, ale szybko się skończyły. Poza tym tory kolejowe to jednak tory kolejowe, a wiadomo PKP ma "trochę" problemów, pewnie im to nie na rękę stwarzać "nowe" nawet jeśli to ułatwiłoby życie w mieście. Poza tym czy miasto ma coś do gadania w sprawie PKP i ich torów??? Odpowiedz Link Zgłoś
misiamisia Re: Szybki tramwaj 05.01.02, 13:21 Ja myślę, że i tak najlepszym sposobem przemieszczania mogłaby być teleportacja. Może dożyję... :-) Pzdr Misia (Codzienna Pasażerka PST) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Szybki tramwaj IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 23:45 misiamisia napisał(a): > Ja myślę, że i tak najlepszym sposobem przemieszczania mogłaby być teleportacja > . > Może dożyję... > > :-) > > Pzdr > Misia (Codzienna Pasażerka PST) Mam lepszy pomysł, rozstawmy w newralgicznych miejscach miasta katapulty, i one wszystko załatwią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom Re: Szybki tramwaj IP: *.au.poznan.pl 15.01.02, 12:39 > To wcale nie jest takie proste i takie tanie. na pewno nie jest od tego prostsze zbudowanie nowego torowiska. Dlaczego nie jest proste. Tabor: autobuszy szynowe lub trampery. Ino je wstawic na tory i jazda! Ja widze problem 'organizacyjny': jak pomiescic te nowe pojazdy + obecne pociagi na torach. Moze byc problem ze nie da sie w obecny rozklad cos nowego wcisnac... Ale jak sie uprzec. Trzeba tylko chciec. Ale nie my ale wladze nasze kochane. > Plany "puszczenia" takiego tramwaju już były, ale szybko się skończyły. Kiedys (kilka lat temu) nawet takie cos kursowalo. Chyba to byly osobne sklady. Podajze z okazji jakiegos remontu... > Poza tym tory kolejowe to jednak tory kolejowe, a wiadomo PKP ma "trochę" > problemów, pewnie im to nie na rękę stwarzać "nowe" nawet jeśli to ułatwiłoby > życie w mieście. Pytanie retoryczne: PKP istnieje by im pasowalo czy po to by sluzyc spoleczenstwu. Brzmi moze i smiesznie, no ale jak to jest z ta panstowa firma. Prywatnym wlascicielom by sie chcialo. >Poza tym czy miasto ma coś do gadania w sprawie PKP i ich > torów??? Spoko... PKP to exterytorialne panstwo i w sprawie ich wlasnosci ABSOLUTNIE NIC nie da sie zrobic. Tylko pierdalnac (sory za fopa :) atomowka. PS: sory za sarkazm, nie moglem sie powstrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
sw80 Re: Szybki tramwaj 15.01.02, 18:34 Ciekawe tylko co ile minut jeździłby taki tramper po torach kolejowych? Przecież po torach kolejowych kursują również inne pojazdy osobowe i towarowe. Prawdopodobnie taki tramper jeździłby co pół godziny albo rzadziej. Sądzę więc, że popularność takiego środka lokomocji byłaby znikoma. Rachunek jest prosty. Gdy ucieka ci tramwaj, na następny czekasz kilka minut. Gdy ucieknie ci tramper, poczekasz sobie godzinkę! Odpowiedz Link Zgłoś