p3nisista 05.02.08, 19:32 16 zł - dlaczego to tak dużo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poznaniak Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.centertel.pl 05.02.08, 20:25 wczesniej jak jechalem do pracy placilem 1.30 a teraz za ta sama trase zaplace 70 groszy wiecej; kupuje bilety codziennie-nie potrzebuje liniowki czy sieciowki. jednym slowem-skandal. dziennie za dojazd do pracy zaplace wiecej o 1.40 pln. Dlaczego nie ma biletow na ilosc przejechanych przystankow? np. na 3, 5, 7......???????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 20:36 No przecież są bilet do 6 przystanków, miesięczny normalny na okaziciela kosztuje 26 złotych. Codzienny wydatek 2,6 zł pomnożone przez 20 dni daje 52 złote. Wybór jest chyba jasny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerber MPK nie szanuje stalych klientów!!! IP: *.icpnet.pl 06.02.08, 00:30 mam ważną sieciówkę do czerwca, przez co przed podwyżką nie moge sobie jej przedłużyć o rok, to jest jawna dyskryminacja!!! Próbowałem w kilku punktach sprzedazy i po prostu stali klienci musza kupic po wyzszej cenie, smutne to jest dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.icpnet.pl 05.02.08, 21:04 Podziękuj tym wszystkim, którzy marudzili, że bilety 10-minutowe są do niczego, że nigdzie się nie da na nich dojechać. Specjalnie dla nich zastąpiono je biletami 15-minutowymi. Poza tym, dziwię Ci się, że jeździsz do pracy na biletach jednorazowych, zamiast kupić liniówkę do 6 przystanków. Albo masz za dużo pieniędzy, albo udajesz poznaniaka, żeby ponarzekać na forum, a o biletach liniowych nigdy w życiu nie słyszałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łupiona Re: Rzecznik Praw Konsumenta odezwij się! IP: 89.174.186.* 05.02.08, 22:02 Co na to Rzecznik Praw Konsumenta. Monopolista MPK wykorzystuje swoją dominującą pozycję i wciska nam bilety czasowe na przejazd, zamiast za ilość przejechanych przystanków. Czy wsiadam do tramwaju, by jak najdłużej w nim przebywać, czy po to by szybko i jak najdalej zajechać? Dlaczego Miejski Rzecznik Praw Konsumenta nie zajmuje się tą sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc są bilety przystankowe IP: *.icpnet.pl 06.02.08, 19:42 Przecież są bilety przystankowe na autobusy - do 10 przystanków i powyżej 10 przystanków. PS: Bilet godzinny jest droższy, niż w wielu miastach europejskich (Rzym, Barcelona, Praga - tam mają dużo tańszą komunikację miejską) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webek Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.karolin.pl 05.02.08, 20:38 Ciekawe który radny odpowiedzialny za podwyżki jeździ codziennie poznańskim MPK. Założę się że żaden :) Już teraz bardziej opłaca się jeździć PKP z przedmieść (Karolin, Podolany, Krzesiny, Antoninek) niż MPK Poznań. Bilet PKP na trasie Poznań Główny - w/w stacje kosztuje 3 złote. Na trasie do pracy która wynosi 13km w jedną stronę wystarczy mieć jednego pasażera by koszty paliwa równały się nowej cenie dwóch sieciówek. Za rok-dwa wszyscy przekonamy się że ubiegłoroczny deficyt MPK w wysokości 30mln zł wzrośnie bo ludzie się przerzucą na tańszy transport (pieszo, auto, rower, kolega, pociąg, taksówka). Wówczas nastąpi kolejna podwyżka i bilet jednorazowy będzie ważny nie 15 a 17min i zdrożeje do 10pln heheheh :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boby Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 20:53 Jak zwykle to Ci na dolnym szczeblu finansowym dostają po d..ie ;może faktycznie zrobimy w Poznaniu komunikacje rowerową.Lepiej dla zdrowia ,ekologicznie i co ważne zaoszczędzimy dużo pieniędzy rocznie (np .na nowy rower) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.icpnet.pl 05.02.08, 21:10 Szczerze mówiąc dziwie się Wam. Z jednej strony chcecie mieć nowe środki transportu komunikacji miejskiej i częste kursy do każdego zakątka miasta, a z drugiej narzekacie na podwyżki, skoro i tak wpływy z biletów nie pokrywają wydatków MPK. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka, a tego oczekujecie. A jak nie korzystający z komunikacji poruszy temat dlaczego on z podatków ma dotować Wasze przejazdy to zaraz się oburzacie, że to przecież normalne i konieczne. Paranoja. Ale już na dopłacanie do Kościołów czy emerytur nie jest dla Was normalne. Zdecydujcie się. Trochę konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webek Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.karolin.pl 05.02.08, 21:23 A może MPK generuje zbyt duże koszty? Czy wiesz o tym że liczba pracowników biurowych w MPK jest prawdopodobnie większa niż liczba kierowców i osób od utrzymania taboru razem wziętych? Czy w MPK ktoś przeprowadzał audyt, próbował optymalizować działanie tej firmy? Dlaczego jest tam tak wielu dyrektorów i kierowników i ich zastępców? Dlaczego za niewydolność organizacyjną przewoźnika płacimy my wszyscy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.eranet.pl 05.02.08, 21:28 bo ma monopol, jest dotowana z budżetu miasta i siedzi w niej partyjne kolesiostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 21:21 Dlaczego MPK zamiast kombinować z czasem ważności biletu, nie może wprowadzić jako podstawowego, biletu 10 minutowego.Kosztowałby 1,20 zł.Możnaby je składać dowolnie np 2x10 minut, albo 4x10 minut.Dlaczego jadąc 20 minut muszę kupować bilet półgodzinny? To tak, jakbym jadąc taksówką zamiast płacić 20 zł, dawał kierowcy 30 i mówił,że reszty nie trzeba. Jeżeli MPK nie może wprowadzić do tramwajów biletów przystankowych, to powinno trzymać się własnego rozkładu jazdy.Jeżeli z niego wynika,ze na przejazd starczy jeden bilet (np 10 minutowy) to kasując takowy zapłaciłem za przejazd.A,że jedziemy dłużej niż rozkład jazdy pokazuje? Cóż ryzyko przewoźnika. Albo niech uaktualni czasy przejazdu.Nie może być tak,że pasażer ma same obowiązki, a przewoźnik żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matra Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.icpnet.pl 05.02.08, 21:34 popieram poprzednika, czas powinno sie liczyc zgodnie z tym przedstawionym na rozkladzie, a nie z czasem rzeczywistego przejazdu. wprowadzaloby to odpowiedni komfort jazdy i ograniczylo zbedne zupelnie w cywilizowanym swiecie kombinowanie z biletami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.icpnet.pl 05.02.08, 21:44 ja tylko przypomnę hasło: POZNAN PRZYJAZNY STUDENTOM, cała ta kampania promocyjna że warto tu studiować:))) sieciówka 40zł,plus dwa razy w miesiącu wrócić do domu 60zł, eh na same przejazdy 100zł..(pomijając ceny najmu pokojów gdzie obecnie za 1 osobowy płaci się 500zł-w tym momencie tylko akademik sie opłaca) Ja to jakoś jeszcze zniosę, do uczelni mam dwa przystanki,20 minut drogi,pewnie tylko w tą gorszą pogode bedę jeżdził autobusem,a moje zdrowie skorzysta:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.icpnet.pl 05.02.08, 22:04 > sieciówka 40zł,plus dwa razy w miesiącu wrócić do domu 60zł, eh na > same przejazdy 100zł..(pomijając ceny najmu pokojów gdzie obecnie > za 1 osobowy płaci się 500zł-w tym momencie tylko akademik sie > opłaca) Drogi Studencie, pewnie sie czepiam ale zdaje sie ze gdybys wybral uczelnie w innym miescie, to za przejazdy do domu tez musialbys zaplacic. Ile - to juz zalezy od odleglosci do domu i przewoznika (MPK, PKP). Wiec tego juz nie zwalaj na karb miasta, radnych czy prezydenta. Nie wiem tez skad wziales te ceny najmu. I od biedy mozna mieszkac z kims w pokoju (niestety za przywilej "izolatki" trzeba placic). Nie wiem tez dlaczego studenci kupujac sieciowke(ktorzy w znakomitej wiekszosci nie placa podatkow, a przynajmniej nie w Poznaniu) mieliby byc bardziej uprzywilejowani od innych mieszkancow miasta? Podwyzka niestety dotyka wszystkich (tez jestem pasazerem MPK). > Ja to jakoś jeszcze zniosę, do uczelni mam dwa przystanki,20 minut > drogi,pewnie tylko w tą gorszą pogode bedę jeżdził autobusem,a moje > zdrowie skorzysta:) Teraz mi zabiles cwieka. Jaka linia autobusowa ma az tak dlugie przystanki? > pozdrawiam Pozdrawiam. I mimo wszystko zycze wiecej optymizmu. Czas studiow to piekny okres w zyciu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klausa Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.klausa.net 05.02.08, 22:13 A co z bonusami dla pracowników MPK? Pracownik z 4-osobową rodziną co miesiąc dostaje dodatkowo 5*81 = 405 zł... Kto za to płaci, i dlaczego to musimy być my? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Poznan ma DROGIE bilety!!! IP: *.karolin.pl 05.02.08, 23:14 Kilka dni temu bylem w Warszawie - najdrozszym miescie Polski; miescie, gdzie zarowno pensje jak i ceny sa najwyzsze. Tam nie ma biletow czasowych, a cena za przejazd wynosi 2.30 zl. W Poznaniu za przejazd 30 minut zaplacimy 2.60, czyli 30 groszy wiecej niz w NAJDROZSZYM polskim miescie. Ktos, kto pisze, ze w Poznaniu sa najtansze bilety w Polsce albo upadl na leb, albo nie zna cen w innych miastach. Jest jeszcze jedna sprawa: MPK, jako panstwowy (samorzadowy, to jest to samo) monopolista MUSI ZAWYZAC oplaty - niezaleznie od tego, czy rzadzi aferzysta Grobelny z PO czy inny zlodziejski gang. W tej chwili doplacamy do MPK okolo 50%, czyli jezeli placimy za 30-minutowy bilet 2.60, to w rzeczywistosci jest to ponad 5 zl. Oznacza to, ze taniej byloby, gdyby Poznaniacy jezdzili samochodami typu Toyota Yaris ze spalaniem rzedu 4-5 litrow/100 km, to byloby taniej... Wyobrazacie sobie skale marnotrawstwa w MPK, skoro jazda WLASNYM samochodem, 1 osoba na samochod jest TANSZA niz MPK??? MPK jak kazdy panstwowy monopolista jest skrajnie drogi i nieefektywny - teraz bedzie podwyzka, a za miesiac okaze sie, ze MPK nadal tonie w dlugach. Nawet jezeli bilety beda kosztowaly po 10 zl/minute to MPK po roku bedzie tonac w dlugach - bo tak sie zachowuja panstwowi monopolisci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antos Re: Poznan ma DROGIE bilety!!! IP: *.icpnet.pl 05.02.08, 23:43 mało tego, w Warszawie NORMALNY DOBOWY bilet kosztuje 7,20! I jest ważny również na metro. Bez komentarza. A co do paliwa - zgadzam się, ale to co pisze Morphy to przypadek dla jednej osoby, ja na przykład jeśli chcę jechać do Kina z żoną i mam jechać tramwajem już przy obecnych stawkach płacę 2,60 w jedną stronę, czyli 10,40 na dwie osoby w dwie strony. Po podwyżce to będzie 14,40. Odległość ode mnie od domu do kina to 5 km. Samochód pali 12 litrów gazu, ale niech choćby pali 20, to dojazd tam i z powrotem wyniesie mnie samochodem około 4 zł. Resumując, dla dwóch osób wyprawa samochodem praktycznie zawsze będzie bardziej opłacalna własnym samochodem, odstraszać mogą jedynie płatne parkingi, ale np w Plazie jest darmowy, w Kinepolis - względnie tani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autobusiarz Re: Poznan ma DROGIE bilety!!! IP: *.echostar.pl 06.02.08, 01:05 Koszt wozokilometra w komunikacji autobusowej w Poznaniu wynosi 6,25 zł i jest najwyższy w Polsce. Tymczasem autobus 67 wieczorami robi sobie 11 kilometrów na pusto, bo ostatni pasażerowie wysiadają przy Boranta, a następni po nawrotce w Radojewie dopiero przy Maków Polnych. Wiem, bo jestem kierowcą MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk w Turynie bilet 1,5-godzinny kosztuje 90 centów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 06:48 w Turynie bilet 1,5-godzinny kosztuje 90 centów... Ciekawe, że w Polsce, gdzie zarobki są o wiele niższe godzimy się na takie podwyżki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Bercelona 90 min - 69 centów, Poznań - 1,44 euro IP: *.icpnet.pl 06.02.08, 19:52 Gość portalu: kk napisał(a): > w Turynie bilet 1,5-godzinny kosztuje 90 centów... Rzym - 75 min - 1 euro Barcelona - 90 min - 1,25 euro, ale przy zakupie 10-cio przejazdowego tylko 69 centów Praga - 75 min - 75 centów (20 CZK) Poznań - 60 min - 1,08 euro Poznań - 90 min - 1,44 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Paryskie metro - 10 biletow - 11euro IP: *.icpnet.pl 15.02.08, 20:16 Na jednym bilecie mozna przejechac cala linie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 08:43 Sprawa jest prosta: zaoszczędzone na sieciówce pieniądze wpakuję w błotniki i oświetlenie, by móc jeździć niezależnie od warunków. Dużo zostanie, a i zdrowie na tym skorzysta! Papa, MPK :) Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Bilety MPK droższe od 26 lutego 06.02.08, 09:02 Porównajmy cennik biletów 24h: MPK Poznań dziś 11,40zł po podwyżce 13,20zł MPK Wrocław 9zł MPK Kraków 10,40zł (już jako bilet aglomeracyjny) MPK Łódź 9,60zł ZTM Warszawa 7,20zł ZKM Gdańsk 9,10zł MPK Lublin 7,60zł ZDiTM Szczecin 11,00zł Wniosek? W Poznaniu zbyt na 24h będzie znikomy (A czesem by się bardziej opłacało kupić i nie stresować czy starczy czy nie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antos Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.ia.amu.edu.pl 06.02.08, 10:32 Może teraz kochana GAZETA zajmie się sprawą biletów? Skoro tak jej leży na sercu dobro poznaniaków. Czarno na białym widać, że jesteśmy robieni w balona. Tory na miłostowie - porażka, winogrady ciągle nie zaczęte, tramwaj na Franowo to jakaś utopia - ciągle nie ma w planach. A do tego rzekoma niskopodłogowa flota, która w CAŁOŚCI miała obsługiwać linie dzienne - też fikcja. ZA CO MAMY TYLE PŁACIĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal-ina Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 20:52 Ceny na bilety ustalają radni .Nie wiem po co ta dyskusja teraz . Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego 07.02.08, 14:20 Gość portalu: hal-ina napisał(a): > Ceny na bilety ustalają radni . I im to wisi, bo mają DARMOWY parking na pl. Kolegiackim Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Ale kogoś pogięło ! 07.02.08, 14:15 15' - 2 złote 30' - 3,60 60' - 5,80 No to teraz trzeba będzie nosić ze sobą klaser na bilety - bo żadnego nominału nie da się uzyskać ze złożenia biletów tańszych :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Ale kogoś pogięło ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:20 Lepiej.Biletów NIE BĘDZIE można składać!!. Po 15 minutach masz skasować nowy.Ponoć pasażerowie nagminnie oszukiwali MPK. Dwie osoby kasowały bilety 10-minutowe.Po 10 minutach jedna wysiadała, przekazując bilet drugiej.Ta "uzbrojona" już w półgodzinny bilet jechała dalej. Ciekaw jestem, gdzie pan Rusak z MPK (autor tej teorii) spotkał takie przypadki? Czy były one nagminne? Bo jak MPK kasuje ode mnie więcej niż się należy, to wg. niego jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 14:09 Dzisiaj 15 lutego około godziny 13 pracownicy MPK rozwieszali na przystankach autobusowych przy Aleji Solidarności informację o nowych cenach biletów. Samochodem we dwójkę, kierowca plus pracownik zmieniający kartki! Myślę, że radni uchwalając podwyżki powinni zorientować się najpierw skąd się biorą koszty MPK. Jeżeli dwóch ludzi i samochód jest potrzebmy do zawieszenia jednej kartki to aż strach pomyśleć o kosztach rzeczywiście skomplikowanych zadań. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego 15.02.08, 14:39 Dojazd komunikacja miejską z Lubonia (tam mieszkam) na Piątkowo (miejsce pracy) - zakładam, że zmieszczę się w 1h 15min:5,80+2 zł = 7,80 zł. Razy 2 (powrót) - 15,60 zł(skandal) Jeżeli jeżdżę na sieciówkę: 81/22dni=3,68 zł.Jeżeli jadę samochodem (spala 11 l gazu/100km, cena gazu 2,30/l):0,3*11 l * 2,30=7,59 zł (0,3 bo to ok. 30 km dziennie). No, niby ten samochód jest dwa razy droższy niż sieciówka. Tyle, że za niecałe 4 zł zaoszczędzam dwie godziny dziennie. Pytanie: w jakiej części ciała mam MPK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPK Podwyżki biletów ponad 50% IP: *.icpnet.pl 15.02.08, 20:10 przejazd do 10 minut: 1,30 -> 2,00 (podwyżka 54%) przejazd od 10 do 15 minut 2,60 -> 2,00 (obniżka 23%) przejazd od 15 do 30 minut 2,60 -> 3,60 (podwyżka 38%) przejazd od 30 do 60 minut 3,90 -> 5,80 (podwyżka 49%) przejazd od 60 do 90 minut 5,20 -> brak biletu (należy uskładać 30min i 60min - co daje nam 9,40 - podwyżka 81%) bilet autobusowy do 10 przystanków 1,90 -> 2,20 (podwyżka 16%) bilet autobusowy powyżej 10 przystanków 3,20 -> 3,70 (podwyżka 16%) bilet autobusowy do 10 przystanków na linie pospieszne i sezonowe 3,80 -> 4,20 (podwyżka 11%) bilet autobusowy powyżej 10 przystanków na linie pospieszne i sezonowe 6,40 -> 7,00 (podwyżka 9%) Bilet 24h: 11,40 -> 13,20 (podwyżka 16%) bilet 7 dni: 26,00 -> 32,00 (podwyżka 23%) Za przejazd bez ważnego biletu, bądź ważnego dokumentu uprawniającego do przejazdu bezpłatnego albo ulgowego: płatna u kontrolera: 100zł -> 150 zł (50%) płatna w ciągu 7 dni: 137zł -> 210zł (53%) płatna w terminie późniejszym: 195zł -> 300zł (54%) Odpowiedz Link Zgłoś
mteulin Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego 18.02.08, 10:07 leftt napisał: > Dojazd komunikacja miejską z Lubonia (tam mieszkam) na Piątkowo > (miejsce pracy) - zakładam, że zmieszczę się w 1h 15min:5,80+2 zł = > 7,80 zł. Razy 2 (powrót) - 15,60 zł(skandal) Jeżeli jeżdżę na > sieciówkę: 81/22dni=3,68 zł.Jeżeli jadę samochodem (spala 11 l > gazu/100km, cena gazu 2,30/l):0,3*11 l * 2,30=7,59 zł (0,3 bo to ok. > 30 km dziennie). No, niby ten samochód jest dwa razy droższy niż > sieciówka. Tyle, że za niecałe 4 zł zaoszczędzam dwie godziny > dziennie. Pytanie: w jakiej części ciała mam MPK? > Korzystając z Twoich obliczeń - miesiąc jazdy samochodem oznacza koszty paliwa 166,98zł (22*7,59zł). 12 miesięcy = 2003zł. Oczywiście urlopy i L4 umniejszają tę kwotę. Bilet roczny normalny 880zł. Po za tym jazda samochodem to nie tylko paliwo. Liczyłeś OC, ew. AC i koszty napraw? Policzyłeś, że żeby kupić bilet roczny płacisz 16 zł kaucji za komkartę a żeby jeździć samochodem trzeba go kupić, zarejestrować, zrobić prawko itd? Z samochodu musi korzystać więcej niż jedna osoba żeby można było uznać korzystanie z niego za opłacalne. KM do pracy i z powrotem jedziesz 2h30min a samochodem zaoszczędzasz 2h? Masz samochód przelatujący nad korkami? Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: mteulin 18.02.08, 15:35 Po za > tym jazda samochodem to nie tylko paliwo. Liczyłeś OC, ew. AC i > koszty napraw Nie liczyłem. Ale jeżdzę nie tylko do pracy. A czasem jedzie więcej osób. KM do pracy i z powrotem jedziesz 2h30min a samochodem zaoszczędzasz > 2h? Masz samochód przelatujący nad korkami? To 1h15m w jedna stronę było liczone przy "bardzo dobrych wiatrach" i tylko czasem przejazdu tramwajem i autobusem. Do tego dochodzi czas dojścia na przystanek i z przystanku do pracy (4 x 10 minut dziennie). A jadąc do pracy ok. 7 naprawdę nie stoję w korkach. PS. MPK zresztą wcale nie jest takie drogie, w porównaniu z lubońskim Translubem. Przy korzystaniu z tego przewoźnika przejazd samochodem jest jeszcze bardziej opłacalny. Odpowiedz Link Zgłoś
mteulin Re: mteulin 19.02.08, 07:28 leftt napisał: > Nie liczyłem. Ale jeżdzę nie tylko do pracy. Jeżdząc po Poznaniu koszty paliwa rosną a koszt sieciówki pozostaje taki sam:) > PS. MPK zresztą wcale nie jest takie drogie, w porównaniu z > lubońskim Translubem. Przy korzystaniu z tego przewoźnika przejazd > samochodem jest jeszcze bardziej opłacalny. I tu jest pole do wykazania się dla władz Poznania i otaczających go gmin, żeby wreszcie się dogadały i wprowadziły zintegrowany transport aglomeracyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.icpnet.pl 15.02.08, 20:05 Dziwisz się... przecież poruszanie się dwóch osób po mieście samochodem jest tańsze, niż jazda MPK... a po podwyżce samochód będzie się opłacał już dla jednej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam a dlaczego jeździli SAMoCHODEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:01 niech jeżdżą pojadami firmy, w której pracują!a jak autobus/tramway postoi w korku i skończą im się bilety czasowe, to niech im przywalą te 300PLN kary! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I LOVE IRLANDIA Bilety MPK droższe od 26 lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 16:02 Ja się pytam, jak to jest, że na całym świecie w Irlandii to wszystko jest za darmo, a w Polsce trzeba płacić? Dajmy na to taki... na przykład... taki łoter klozet. Odpowiedz Link Zgłoś
kala16168 BOJKOT MPK !! 18.02.08, 19:33 Warszawa- bilet całodobowy dla studenta - 3,60 zł ! Poznań- bilet całodobowy ULGOWY - 5,70 zł !! Poznań- bilet całodobowy ULGOWY od 26 lutego = ponad 7 złotych ! I gdzie tu zaoszczędzić? Jak jeździć? 40,50 zł za miesiąc przejazdu? A co dla tych,którzy płaca kary,gdy przekroczą czas o 2 min,stojąc w korku? Nie mogąc wysiąść na środku drogi? Mają wybijać szyby i wyskakiwac czy co ? SKANDAL ! Dlaczego Radni zgodzili się na podwyżkę? CZYżBY sami jeździli samochodami ? Podwyżki biletu 10 min ulgowego do tej pory- 5 groszy. Od końca lutego- 35 gr. Wielu ludzi ma po kilkoro dzieci i licząc 4x40,50 wychodzi niezła sumka. MPK ma źle? Biedne ? TO NIECH W KOńCU ZLIKWIDUJE DARMOWE SIECIóWKI DLA RODZIN KIEROWCóW I MOTORNICZYCH !! MATKA,OJCIEC,BRAT,SIOSTRA,DZIECI.. NAWET żONY,GDY MAłżEńSTWO JEST PO ROZWODZIE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mteulin Re: BOJKOT MPK !! 19.02.08, 07:40 kala16168 napisała: > Warszawa- bilet całodobowy dla studenta - 3,60 zł ! > Poznań- bilet całodobowy ULGOWY - 5,70 zł !! > Poznań- bilet całodobowy ULGOWY od 26 lutego = ponad 7 złotych ! > > I gdzie tu zaoszczędzić? Jak jeździć? 40,50 zł za miesiąc przejazdu? A co dla > tych,którzy płaca kary,gdy przekroczą czas o 2 min,stojąc w korku? Nie mogąc > wysiąść na środku drogi? Mają wybijać szyby i wyskakiwac czy co ? SKANDAL ! Bezsensownie bulgoczesz. Rzucasz raz cenami biletów 24h, potem okresowych a potem piszesz o przekroczeniu czasu... 1. Cena biletu 24h to skandal - tu się zgadzam. 2. 40,50zł za miesięczny dla studenta to wcale nie tak drogo a poza tym Warszawa własnie przymierza się do podwyżek i ciekawe jak znaczące one będą, bo nie było ich tam chyba dłużej niż w Poznaniu. 3. Mając bilet okresowy nie przekroczysz czasu o 2 min stojąc w korku, bo ich ważność kończy się o północy a wtedy nie ma korków. > Dlaczego Radni zgodzili się na podwyżkę? CZYżBY sami jeździli samochodami ? > Podwyżki biletu 10 min ulgowego do tej pory- 5 groszy. Od końca lutego- 35 gr. Zgodzili się, ponieważ nie zgadzali się przez ostanie 3 lata (co chwilę wybory a podwyżka to niepopularna decyzja;) na kilka groszy rocznie to teraz kilkadziesiąt groszy nadrabia ten okres. > Wielu ludzi ma po kilkoro dzieci i licząc 4x40,50 wychodzi niezła sumka. Wkrótce wchodzi ulga prorodzinna. Trzeba tylko spłodzić lub jak to jest w przypadku niektórych - wyprodukować - 4 lub więcej dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
patschula Bilety MPK droższe od 26 lutego 18.02.08, 21:51 nie podoba mi sie ta podwyzka! bede placic wiecej m.in. za to, ze autobusy wypadaja z trasy (notorycznie np. 51 - to jest skandal!), w niedziele nie ma gdzie kupic biletu ani doladowac sieciowki etc. mogliby sie tez zastanowic nad mozliwoscia platnosci karta przy zakupie sieciowki, byloby to wygodniejsze... a co z tymi automatami do biletow? w sumie w Zielonej Gorze sie sprawdza, ale i tak sa klopoty, chociazby z kolejkami do nich w zatloczonych autobusach... Odpowiedz Link Zgłoś
kala16168 do mteulin -BOJKOT-Bilety MPK droższe od 26 lutego 19.02.08, 18:01 mteulin - chyba niezbyt często jeździsz autobusami,niezbyt często marzniesz na przystanku,wściekasz się że 63 albo 69 jadący podobną trasą wypadł!Nawet 3 wypadają!Wiem,bo raz się wkurzyłam i zadzwoniłam do dyżurnego spytać,czy linia 69 została zlikwidowana! Dojazd na uczelnię,na egzamin w godz szczytu nie dość, ze wykracza poza 30 minutowy czas - nawet do GODZINY !! <zamiast 22 minut! > to busy wypadają,psują się na trasie ! Biletu nie kupisz w jednym kiosku,następny jest 2 przystanki dalej,które MUSISZ przejść bo strach wsiąść do autobusu bez biletu,widząc jakie kary są. Posłuchaj,nie bełkot tylko porównanie.Jak nie widzisz różnicy to mówi się trudno. Warszawa może i się przymierza,ale nie podniesie tak stawek jak u nas ! Zarabiając 600 złotych miesięcznie,płacąc sobie za studia,mieszkanie i życie takie 40 zł to nie jest mało.Widocznie nie masz takich problemów,ale weź pod uwagę,że są ludzie,których po prostu na to nie stać! Odpowiedz Link Zgłoś