Gość: Domi "Gazeto" dziękujemy! IP: *.icpnet.pl 31.03.08, 17:43 Moja rodzina dziękuje "Gazecie" za obronę Lasku Marcelińskiego. To bardzo ważne by w dzień powszedni, gdy nie ma czasu na dalsze eskapady, mieć gdzie wyjść z dzieckiem na spacer. Także dużo młodzieży, po szkole, spędza tam czas. Dajmy im taką możliwość. Trzepak pod domem to stanowczo za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Grunwaldu Re: "Gazeto" dziękujemy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 18:06 Chcialbym Panstwu (i redakcji), i wszystkim, zwrocic uwage, ze funkcja Lasu Marcelinskiego jest znacznie szersza niz tylko reakreacyjna. Drzewa produkuja tlen z dwutlenku wegla, ktory wydostaje sie z rur wydechowych, naszych jam gebowych oraz kominow. Zwlaszcza w tak duzym skupisku samochodow, piecow i ludzi jak Poznan, kazde drzewo ogromne znaczenie dla mikroklimatu, zdrowia i dobrego samopoczucia. Apeluje do Gazety, zeby rozszerzyla argumentacje o ten zdrowotny aspekt sprawy. Wypowiedzi jakichs ekspertow itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.tami.pl 31.03.08, 17:58 Jeżeli ktoś nie wierzy, że wykop odwadnia tereny znajdujące się w pobliżu - zapraszam nad wykop autostrady. Wszystkie drzewa o płytkim systemie korzeniowym pousychały. Stare, piękne modrzewie r o s ł y przy ul. Ożarowskiej - gdzież one są??? Uważam, że alternatywna trasa jest rozwiązaniem zdecydowanie lepszym. Zielony Poznań jest ważniejszy dla jego obecnych mieszkańców, niż dla deweloperów. Chrońmy więc to, co samo się nie obroni!!! Zostawmy Lasek Marceliński mieszkańcom okolicznych osiedli, a deweloperzy niech inwestują na niezalesionych nieużytkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Marsa Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 20:33 POpieram Cie jak nie wiem co!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Ławnicza Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.sk2.am.poznan.pl 01.04.08, 09:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asarchadon Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.man.poznan.pl 01.04.08, 10:37 Na wstępie powiem, że jestem za akcją gazety. Przyczyny później. Mam jednak żal do Gazety, że na poważnie zajęła się tym problemem dopiero teraz. Wcześniej tylko jakieś niemrawe komentarze i bełkot o tym co się działo. Czy nie pamiętacie jak silna jest moc takich akcji. Tramwaj na Rataje przez most Rocha niech służy za przykład. Teraz do wszystkich tych, którzy opowiadają się za budową przez tereny zielone. Niestety to nie są już czasy industrialne, gdzie nie liczy się nic więcej od ilości kominów, zakładów, ton stali i dróg. Powoli ta epoka zanika co widać m.in. poprzez coraz wieksze zainteresowanie ekologią. Dlatego wydaje mi się, że trzeba robić wszystko, aby miasta miały i dobrą komunikację i dobre osiedla i dobrą zieleń z rekreacją. Z mniejszym uwzględnieniem kosztów a wiekszym potrzeb mieszkańców. Jeżeli ktoś mieszka na Jeżycach, Wildzie lub w samym centrum wie, jak to jest, kiedy żyje się bez tego ostatniego. I tu jest cały problem władz Naszego miasta. Nie widzą tego. Dramat. Chciałbym zwrócić uwagę jeszcze na jedno. Nie trzeba daleko szukać, aby zobaczyć na własne oczy jak to będzie fantastycznie wyglądało (droga na skaraju lasku). Wystarczy pojechać do kompleksu Sołacz- Rusałka i stanąc na wysokości NIestachowskiej. Tam właśnie ma coś takiego miejsce gdzie ulica przecina właśnie taki obiekt. Jest tragicznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: key Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: 217.153.53.* 01.04.08, 10:58 Następnie należy przejść kilkaset kroków wgłąb parku. Jest staw, są wiewiórki, łabędzie i mnóstwo spacerowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asarchadon Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.icpnet.pl 01.04.08, 21:43 Tak key, rozumiem Twoje podejście. Wiem jak to jest wychować sie na Jeżycach, gdzie kupy psie leżą na chodniku i aby przejść parę kroków, to trzeba uprawiać slalom. Jeżeli się tam urodziłeś, wychowałeś a rodzice pokazywali Ci z okna fasadę sąsiedniego domu, na którym siedziały wróble, to nie dziw, że przywykłeś do betonowo-asfaltowej rzeczywistości. Nic Cię nie wzruszy, żadne ptaszki, wiewiórki i łabędzie. A lasek? Jaki lasek o czym oni mówią i o co walczą. Niestety nie rozumiesz tego, prawda. A gdy dorosłeś kupiłeś sobie 10 letniego klamota, który palił 20 na 100 i jak go odpaliłeś na ulicy to wszyscy byli zadowoleni, że jadą i nikt nie zwracał uwagę, że smród i syf wylatuje z rury wydechowej. Tak to wygląda? Dlatego masz te wszystkie Nasze zmartwienia w nosie. Czy jeżeli da się coś zrobić, lub można coś zrobić, tak, aby w miarę wszyscy byli zadowoleni to jest źle? Czy ja jako człowiek, który uważam, że postąpiono źle, nie mam prawa głosu? Czy moje argumenty są mniej ważne niż Twoje? Czy Ty potrafisz wogóle odpowiedzieć normalnie? Siła argumentów, czy argument siły. Słucham. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eco-Osholom-bis Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 13:59 Niestety, to sa oczywistosci, ktore u nas wywoluja zdumienie i szok i opor, co widac tutaj, i wskazuja na kompletny brak zrozumienia tego gdzie zyjemy itd. POd listem radnego Maczkowskiego do prezydenta ws zakopania III ramy w Lasku ktos napisal zadanie przedstawienia analizy ekonomcznej i ekologicznej wariantu zakopanego i wariantu alternatywnego skrajem Lasku. POlecam przczytac, tylko autor bladzi w jednej sprawie – to nie sprawa radnego Maczkowskiego, ktory korzysta z okazji zeby sie polansowac, tylko ADMINISTRACJI, i to na administracje trzeba isc od prokuratury, ze nie dolozyla wystarczajacej starannosci, zeby nie wudawac niepotrzebnie publicznych pieniedzy. Jesli administracja gotowa jest wydac kilkaset milionow ekstra na tunel, to znaczy ze tyle jest warat ochorna LAsku i Osiedla Edwardowa. Wiec administracja MUSI WYKAZAC, ze nie ma TANSZEGO SPOSOBU, na zachowanie tych wartosci. Musi wiec udowodnic, ze tanszy jest tunel niz wariant alternatywny skrajem Lasku. Bo tego nie zrobila. I podobnie jak w sprawie Kulczykparku przerzuci odpowiedzialnosc na rade, bo to rada przyklepala i Studium z wezlem Ptasia na gorce saneczkowej i plan miejscowy z przebiegiem przez Las... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.08, 14:59 Pan doktor inżynier, który jest na zdjeciu i pokazuje gzdie ma przebiegać III rama jest współautorem prezentacji, która była komentarzem do proponowanego w Studium ukladu komunikacyjnego. W tej prezentacji pojawiło się pytanie (ocena?) do autorów Studium czy to co zrobili to kłamstwo czy nieuctwo? III rama ma przebiegać od miejsca, które pokazuje Pan Doktor o 300 metrów dalej w kierunku wschodnim. Teraz ja pytam: kłamstwo czy nieuctwo??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tu-bylec Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 17:01 Krzysztof, czy moglbys laskawie napisac, po ludzku, o co Ciebie chodzi zasadniczo? Bo ni cholery nie wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.icpnet.pl 01.04.08, 20:00 przesieżto SKANDAL to sąpłuca miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluska Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 08:22 Uwaga dot. radnych. Nie wszyscy się angażują, nie wszyscy mają przełożenie na wynik głosowania choć pozorują zaangażowanie, większość chce tzw. świętego spokoju i dlatego głosują prawie wszystko, co im się pod nos podstawi. Skutkiem tego wybuchają problemy jeden za drugim co najlepiej widać na przykładzie Lasku Marcelińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żurek Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.icpnet.pl 04.04.08, 16:05 Oczywiście-mozemy zabetonowć cały świat...nie dość, że wszędzie powstają tylko centra handlowe, markety i inne tym podobne miejsca to jeszcze do tego to! w Poznaniu i tak nie ma zbyt wiele miejsc takich jak Lasek Marceliński. Parki to nie to samo-jaka jest przyjemność w spacerowaniu po asfaltowych alejkach... Musimy uratować nasz lasek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: key Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: 217.153.53.* 04.04.08, 16:41 > Musimy uratować nasz lasek! Przecież on nie zniknie. PS. Nikt nie protestował w obronie parku wyrżniętego pod Stary Browar. Hehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREGORIO Brac przyklad z Madrytu !!! IP: 213.170.41.* 04.04.08, 16:54 Popieram rozwoj komunikacyjny miasta i taka inwestycje jak III RAMA. Tyle ze nalezy brac przyklad z innych miast europejskich. Przebywlem ostatnio sporo czasu w Madrycie i to miasto pod wzgledem komunikacyjnym uwazam ze jest rozwiazane rewelacyjnie, a mimo to w calym miescie (rowniez w scislym centrum) jest wiele terenow zielonych i to nie malych parczkow tylko olbrzymich jak Parque del Retiro czy Parque del Juan Carlos I. W niczym to nie przeszkadzalo wybudowaniu takiej drogi jak M30, 11 lini metra czy sieci podmiejskiej kolei, gdyz wszystko znajduje sie pod ziemia. Oczywiscie... zostalo to wybudowane nakladem olbrzymich pieniedzy, ale tylko tym kosztem mozna stworzyc niezbedne uklady komunikacyjne przy zachowaniu wartosci przyrodniczych. W dzisiejszych czasach, gdzy istnieja ku temu technologie, nalezy to wykorzystywac. Musza sie znalezs pieniadze na kazde inwestycje, czy to kultorowe czy komunikacyjne. Wiadomo... brakuje nam wielu inwestycji, ale gdy cos mamy robic, robmy to tak aby sluzylo wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREGORIO Re: Brac przyklad z Madrytu !!! IP: 213.170.41.* 04.04.08, 17:04 Dlatego oczywiscie nalezy wybudowac III RAME przez lasek marcelinski, ale na wzor hiszpanski, czyli wlasnie pod ziemia albo chociaz w tunelu przykrytym wartwa ziemi i zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: key Re: Brac przyklad z Madrytu !!! IP: 217.153.53.* 05.04.08, 13:12 A tunel spowoduje obniżenie się poziomu wód gruntowych, co pociągnie za sobą usychanie drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.icpnet.pl 05.04.08, 18:33 rowniez podpisuje sie pod apelem "Gazety" ratujmy Lasek Marcelinski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniu Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.icpnet.pl 06.04.08, 17:41 albo budujemy drogi albo stoimy w korkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redruk Ratujmy Lasek, a może "Uwalmy III ramę?" IP: *.man.poznan.pl 07.04.08, 09:08 Pytania do A.Kompowskiego po tekście z 4 kwietnia (zadałam je wątku założonym przez "Kosztorysika", ale nie było odpowiedzi. Może tu Pan Redaktor się pokwapi: 1. "Nieraz słyszałem takie opinie" - jeżeli to nie czysta demagogia, to nazwiska, konkrety: którzy "urzędnicy miejscy" uważają, że "tereny zielone są idealne do lokowania inwestycji komunikacyjnych"? 2. Jakie tereny miejskie zdaniem AK do tego się idealnie nadają - zabudowane? Ostatni wolny teren (dawne wysypisko) zajęły Nowe Zawady. O, cholera, przecież to potencjalny teren zielony i trasa odcina Główną od "wspaniałych" terenów nadwarciańskich. 3. W jaki sposób autostrada A-2 "okroiła" tereny rekreacyjne na Dębinie? Przecież po obu stronach rozciąga się całkowicie zapłotowane ujęcie wody. Czyżby znowu demagogia? 4. Dlaczego AK uparcie powtarza, że zniszczona zostanie górka saneczkowa i jej otoczenie,skoro ten teren objety jest innym planem (pd-zach klin zieleni część "C"), w pełni zachowującym rekreacyjne funkcje zdecydowanej większej części polanki marcelińskiej? 5. Czy AK zapytał kogokolwiek lub sam wie, w jaki sposób "przykryć" węzeł Ptasia? Mega-kopułą? 6. Jeżeli przewalczy się tunel w Lasku, to czy nie będzie trzeba robić tego wszędzie - absolutnie wszędzie, bo cała rama jest w mieście, a w otoczeniu, jak nie tereny rekreacyjne, to zabudowa, częstokroć mieszkaniowa? Skąd forsa na to? 7. Czy AK jest rzecznikiem tych wszystkich zatroskanych, którzy deklarują "III rama tak, tylko nie pod moim oknem", a nie mają odwagi powiedzieć pod czyim oknem MA BYĆ? Czy ta cała akcja nie jest przypadkiem zakamuflowaną, i - przyznam skuteczną - formą totalnego uwalania III ramy? Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_poznan Odpowiedź na pytania redruka 11.04.08, 14:15 Witam, odpowiadam na pytania. 1. Opinie, że tereny zielone - jako niezabudowane i będace własnością miasta - najłatwiej przeznaczyć pod komunikację - słyszałem w rozmowach raczej nieoficjalnych. Nie moge więc podać nazwisk rozmówców. Proszę mi wierzyć, że tego nie wymysliłem. I prosze mi wierzyć, że „do gazety„ nikt by mi tego wprost nie powiedział. 2. Jakie tereny idealnie nadają się na inwestycje komunikacyjne? Nie ma łatwej odpowiedzi na to pytanie. Każda lokalizacja, zwłaszcza w kilkusettysięcznym mieście, oznacza problemy. Ich rozwiązanie kosztuje. Zburzenie domów mieszkalnych - to odszkodowanie dla właścicieli. Przecięcie ważnego terenu rekreacyjnego tez nie jest za darmo - miasto powinno zapłacić za rozwiązania, które zmniejszą skutki inwestycji. 3. Tereny rekreacyjne na Dębinie zostały okrojone przez hałas z A2 i Dolnej Wildy. Prosze pospacerować i posłuchać. Jeszcze przy lesniczówce jest w miarę cicho i sympatycznie. 4. Jeśli trasa nie zostanie przykryta, z górki saneczkowej będzie można zjeżdżać prosto do wykopu :-)) Byc może plan zachowuje w pełni funkcje rekreacyjne, w praktyce w szumie samochodów nikt nie będzie wypoczywał. 5. Przykrycie węzła jest oczywiście wyjątkowo skomplikowane i drogie, ale węzły podziemne buduje się. Jeśli okaże sie to mozliwe, warto schowac także węzeł. Drogi dojazdowej do stadionu nie trzeba by juz przykrywac - mniejsza prędkość, mniejszy hałas. 6. Na tej zasadzie nie należałoby nigdzie ograniczać skutków inwestycji komunikacyjnych - bo wszyscy będą chcieli. Nie rozumiem tego pytania. 7. Nie, nie jestem rzecznikiem tej grupy. Akcja Ratujmy Lasek Marceliński jest tym, czym jest - sposobem zwrócenia uwagi na to, że tereny zielone w Poznaniu mają dla mieszkańców swoją wartość, i formą nacisku na decydentów, by schowali trzecia ramę w Lasku pod ziemię. Co zresztą jest przez urzedników rozważane. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i dziekuję za ciekawą dyskusje w tym wątku. Adam Kompowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banaś Grażyna Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 09:53 Popieram propozycję, by autostrada przez lasek Marceliński przebiegała w przytkrytym wykpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabelka Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: 198.28.69.* 08.04.08, 11:50 Uratujmy Lasek Marceliński! - Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:53 ludzie!! to jest LASEK MARCELIńSKI!! chyba chociaż to miejsce powinno być spokojne i znośne, chcecie zrobić z kolejnego pięknego widoku jakiś zmechanizowany XXI wiek?!?! ale natura też jest potrzebna!! ZOSTAWCIE LASEK W SPOKOJU!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Kolbuszewska Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.icpnet.pl 09.04.08, 17:03 Lasek Marceliński jest jednym z moich ulubionych miejsc na spacer (samej albo z córką), przejażdżkę rowerem... Nie mamy w Poznaniu aż tylu miejsc, gdzie można tak odpocząć jak właśnie tutaj. Każde miejsce, w którym się zapomina, że jest się w mieście jest cenne. Ja również nie zgadzam się na zniszczenie tak wyjątkowego miejsca i popieram alternatywne rozwiązanie (takie jak przebieg trasy pod ziemią). Mam nadzieję, że w tej sprawie zwycięży rozsądek, a nie ślepy upór i zła wola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: growl Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: 217.153.53.* 10.04.08, 09:00 Właśnie poprowadzenie trasy pod ziemią będzie bardziej szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lasek Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 08:42 Brawo Gazeta!!! Około 3 promili mieszkańców Poznania podpisało się pod Waszą petycyjką!!! Tylko po co dokładać grube miliony, gdy tak niewielu jest zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaRa Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.fujitsu-siemens.com 11.04.08, 13:47 Mnie natomiast denerwuje jeszcze jedna sprawa związana z budową 3 ramy przebiegającej przez Lasek Marceliński. Ekonomiczna! Jest już w tej części Poznania obwodnica przebiegająca ulicami Niestachowską i Przybyszewskiego. Dalej na zachód w odległości myślę ok. 2 km, kolejna obwodnica biegnąca ulicami Polską, Bułgarską i Jugosłowiańską. Obwodnica w dużej części dwujezdniowa! No i w odległości ok. 1 km (!!!!!!!) dalej na zachód od niej ma powstać kolejna 3 obwodnica. Bogate miasto! Po jakiego budować w tak niewielkich odległościach kolejne obwodnice? Bardzo bogate miasto. Czy nie można dokończyć budowy dwujezdniowej obwodnicy Polska, Bułgarska, Jugosłowiańska a 3 ramę zaprojektować w dalszej odległości na zachód, oszczędzając przy okazji Lasek Marceliński? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No tak... Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.icpnet.pl 11.04.08, 16:58 "Czy nie można dokończyć budowy dwujezdniowej obwodnicy Polska, > Bułgarska, Jugosłowiańska a 3 ramę zaprojektować w dalszej > odległości na zachód, oszczędzając przy okazji Lasek Marceliński? " ....a czy wiesz człowieku w jakiej odległości od tej 2 jezdniowej"obwodnicy" na Bułgarskiej i Jugosłowiańskiej stoją bloki z tysiącami mieszkańców zbudowane w latach 60-tych. To co wyburzyć te bloki ? Po po drugiej stronie tej ulicy sa wybudowane w ostatnich latach (ktoś "mądry" dał na to zezwolenia); hipermarkety Lidl, za chwilę Plus , stacja benzynowa SHell, czyli poszerzenie nie wchodzi w grę, to co wyeksmitować mieszkańców i wyburzyć bloki wzdłuż Bułgarskiej- gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluska Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 17:44 poszerzenie Bułgarskiej jest planowane przez ZDM. Jak zrobiono Polską to od razu lepiej się jedzie. To samo powinni zrobić z Bułgarską. Wtedy nonsensem będzie robienie nieopodal tej wymyślonej III ramy. Można mniejszym nakładem środków finansowych poprawić komunikację w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: growl Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: 217.153.53.* 11.04.08, 17:07 > Niestachowską i Przybyszewskiego. Dalej na zachód w odległości myślę > ok. 2 km, kolejna obwodnica biegnąca ulicami Polską, Bułgarską i > Jugosłowiańską. Obwodnica w dużej części dwujezdniowa! No i w > odległości ok. 1 km (!!!!!!!) dalej na zachód od niej ma powstać > kolejna 3 obwodnica. To 1 km czy 2 km? Poza tym, w tym miejscu jest największe zwężenie. Projektowana III rama omija lotnisko i - paradoksalnie - właśnie lasek marceliński. Bez tego zawijasa III rama przechodziłaby przez Ławicę i po ul. Perzyckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyranos Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.icpnet.pl 11.04.08, 22:36 Podpisuję się, linia wysokiego napięcia straczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał H Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 13:23 Jestem za przykryciem odcinka biegnącego przez Marcelin. Dołączam się również do głosów mówiących o rozszerzeniu Bułgarskiej jest tam wystarczająco dużo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluska Za co radni wzięli pieniądze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 09:06 Wyrąbanie Lasku Marcelińskiego ma związek także z inną inwestycją. Przy ulicy Ptasiej zaplanowano galerię handlową vel hipermarket i w związku z tym - aby inwestor obiektu handlowego nie musiał się wykosztowywać - w podjętej uchwale "dopuszczono możliwość" wybudowania skrzyżowania projektowanej III ramy z Ptasią. Za takim projektem głosowało 20 radnych (18 z PO + 2 z klubu prezydenta). W przypadku inwestycji, która wymaga zmiany układu komunikacyjnego, koszty zmian powinien ponieść inwestor. Jak będzie tym razem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Akcja "Gazety": Uratujmy Lasek Marceliński IP: 198.28.69.* 14.04.08, 11:57 najbardziej mnie wkurza, że ta nowoczesna droga bedzie zaledwie dwupasmowa. Na początku lat 70siątych wybudowano dwupasmową E8 (Katowicka), to można było na tamte czasy nazwać nowoczesnością, a teraz co? nic się nie zmieniło??? Czy pomysł ochrony lasku przerasta decydentów?? Panowie (bo pewnie pań tam nie ma) ruszcie głowami, droga jest potrzebna, ale nowoczesna.. bardzo nowoczesna. Odpowiedz Link Zgłoś