Dodaj do ulubionych

A'propos naszej kochanej redakcji i protestów.

03.04.08, 16:36
Wyobrażacie sobie co by sie działo gdyby w VIII/IX wieku na tym terenie mielibyśmy Gazetę Wyborczą i ekologów?
Ziemomysł lub Mieszko ogłaszają zamiar wybudowanie w widłach Warty i Cybiny grodu obronnego mającego chronić ziemie polańskie przed najeźdźcami.
A tu krzyk.
Michnikowic protestuje, że mu koło ziemianki pnie będą ciągnąć co zniszczy mu trawnik. Imć Katarzyna wybrzydza, że coś tak okropnego ściągnie do nas ruję i porubstwo.
Bojarowicz podnosi krzyk o jedyne na ziemiach Polan siedlisko slimaczka mrówniczka.
A hordy ekologów przykuwają sie na wszystkich okolicznych drzewach by nie pozwolić ich wyciąć na budowę wałów.
Jedynie Przybylanka zauważa, że jest szansa na sprowadzenie się do tego rejonu elementu bardziej oświeconego niż ci zacofani czciciele Światowida i może wreszcie Polanie zrozumieją korzyści płynące z oświaty seksualnej i przestaną zanudzać tymi pokracznymi związkami mieszanymi.
I wtedy ówczesna redakcja występuje z propozycją by gród wybudować ale tak by jak najmniej zaszkodzić ekosystemowi zlewni Warty i Cybiny. Mianowicie tak wybudować wały by ich nie było a domy postawić z materiałów ekologicznie neutralnych - najlepiej z trzciny. I oczywiście w odpowiedniej odległości od ziemianki Michnikowica. Najlepiej tak z 3 kilometry.

Dzięki Bogu, że wówczas mieliśmy porządny ustrój monarchiczny a demokraci przez żydowskich kupców do krajów muzułmańskich byli wywożeni do pilnowania haremów. (ups - znowu antysemityzm przeze mnie przemawia - ale co ja za to mogę, że żydzi wówczas byli największymi handlarzami niewolników?).

To dzięki monarchii możemy z dumą powiedzieć: Jesteśmy Poznańczykami!

:):):)
Obserwuj wątek
    • l.george.l A nie dzięki watykańskiej dyktaurze? 03.04.08, 16:48
      Opartej na oszustwach
      wiadomosci.onet.pl/1478460,240,1,spiskowa_teoria_papiestwa,kioskart.html
      • renepoznan Re: A nie dzięki watykańskiej dyktaurze? 03.04.08, 17:01
        Wyjaśnij mi proszę co ma piernik do wiatraka czyli to coś spłodził do tego co ja
        napisałem?
        A poza tym.
        Jak widzę George juz ostatecznie zapisałeś się do wspomnianych na zakończenie
        "inteligentnych inaczej". Nabierasz się na te sensacyjki w stylu TVN-gej?
        Widzę, że osoba, która cię oceniała, żeś inteligentny a tylko głupawo piszesz,
        dokumentnie się myliła.
        • Gość: W105N4 Z boku IP: *.devs.futuro.pl 03.04.08, 19:35
          Laczysz reneepoznaniu VIII/IX w. z ekologami, gw i michnikiem, a potem
          wymagasz zeby ktos sie wpisywal w Twoja logike?

• grendelek Re: A'propos naszej kochanej redakcji i protestów 03.04.08, 20:36
      renepoznan napisał:

> Wyobrażacie sobie co by sie działo gdyby w VIII/IX wieku na tym terenie mieliby
      > śmy Gazetę Wyborczą i ekologów?

Widzisz, zasadnicza roznica w tym, ze bylo nas (poznaniakow) wtedy jakies -
      20.000 razy mniej a wokol lasy, bory pelne zwierza wszelakiego. Czesto to one
      wpieprzaly nas a nie my je (na przyklad wilki zima. Jak woj Miscislaw naszczal
      do Warty to na wysokosci Biedruska miala juz krystaliczna czystosc.

Nie oszukiwalismy matki natury chemia i sama dbala o to, bysmy jej nie
      zagrazali. A teraz, niestety musimy jej za wszelka cene pomoc.
      • renepoznan Re: A'propos naszej kochanej redakcji i protestów 05.04.08, 10:53
        rendelek napisał:

> Widzisz, zasadnicza roznica w tym, ze bylo nas (poznaniakow) wtedy jakies -
        > 20.000 razy mniej a wokol lasy, bory pelne zwierza wszelakiego. Czesto to one
        > wpieprzaly nas a nie my je (na przyklad wilki zima. Jak woj Miscislaw naszczal
        > do Warty to na wysokosci Biedruska miala juz krystaliczna czystosc.
        >
        > Nie oszukiwalismy matki natury chemia i sama dbala o to, bysmy jej nie
        > zagrazali. A teraz, niestety musimy jej za wszelka cene pomoc.

Niby racja. Ale chciałem Tobie zwrócic uwagę, że radykalne ruchy ekologiczne postulują ograniczenie liczby ludzi na ziemi i ustąpienie przez nas miejsca przyrodzie. Nie formułują metod jakimi chcą to osiągnąć więc oskarżenia o realizację planów niejakiego Hitlera (szerokie połacie ziemi zarządzane światłym umysłem nielicznych panów)byłoby nietrafne.
        Ale w tym kontekście nie zgadzam sie z Twoją tezą, że pomoc musi być "za wszelką cenę". Nawet więcej. szanująć naturę nalezy mino wszystko zachować umiar także w jej ochronie.
        Debata o tyle chybiona, żę w temacie do którego nawiazujemy chodzi bardziej o waskie interesy jednego osiedla podczepione pod temat ekologii.
    • l.george.l Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 03.04.08, 20:46
      Setki tysięcy spalonych czarownic. Nie w piecach z filtrami, ale na stosach
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,985
      • kiks4 Co by było gdyby... 03.04.08, 21:26
        Gdyby w czasach, o których pisze Rene była jakaś gazeta to jej roczniki byłyby
        dziś kopalnia wiedzy o naszych przodkach. A tak całą wiedzę o ich życiu
        czerpiemy z jakichś odkopanych kamyczków, znalezionych kości ludzkich czy
        zwierzęcych czy zardzewiałych klamerek do pasa.
        A swoją droga zastanawiam się, co za 1000 lat będą wiedzieć o nas nasi
        potomkowie. Przecież ja po 20 latach już nie mogę odczytać dyskietek 51/4" bo
        ani takiego napędu nikt nie ma ani nie istnieje już edytor WordStar, pod którym
        były pisane.
        Żal, że te mądrości, które tu wypisujemy zginą bez śladu gdy serwery Gazety
        zostaną zastąpione sieciami neuronowymi zbudowanymi na półprzewodnikach
        organicznych.
        Albo czymś zupełnie innym... Na przykład tabliczkami glinianymi
      • qwardian Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 03.04.08, 23:02
        > Setki tysięcy spalonych czarownic. Nie w piecach z filtrami, ale
        na stosach

Za mało, zdecydowanie za mało. Katolicka inkwizycja jest
        odpowiedzialna jedynie za kilka tysięcy egzekucji w przeciągu trzech
        stuleci. Był to najlepszy okres tej planety, powstały najlepsze
        dzieła sztuki i architektury. Poza tym okres ten charakteryzował się
        ZEROWĄ inflacją. Tak, przez okres trzech wieków inflacja równała się
        ZERO, jak to porównać z obecną rzeczywistością, kiedy w ostatnich
        kilku latach metale szlachetne podrożały kilkaset procent, to samo
        metale kolorowe, to samo stal, aluminium. Nie wspomnę o nośnikach
        energii, a w kolejce czeka nas żywność.
        Więc tych stosów było za mało, bo w miejsce cywilizacji katolickiej
        przyszła nowa, która pochłonęła kilkadziesiąt milionów ofiar, z
        humanistycznym komunizmem, Stalinem, Trockim, Mao, czy posiadającym
        dyplom paryskiego uniwersytetu Pol Potem. Poza tym stosy były przede
        wszystkim z udziałem protestanckiego kościoła. Jak te wszystkie
        ofiary komunizmu humanistycznego można porównywać do tego wychodzi
        poza pojęcie w miarę pojętnego osobnika, ale prawidłowy wniosek
        nasuwa się sam. Gdyby na tych stosach umieszczono żydowskich
        geniuszy pokroju Marksa i Engelsa, nasza planeta nie doświadczyłaby
        ludobójstwa na skalę tą jaką ją dotknęła w wieku 20-tym.
        • renepoznan Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 03.04.08, 23:39
          qwardian napisał:

> > Setki tysięcy spalonych czarownic. Nie w piecach z filtrami, ale
          > na stosach
          >
          > Za mało, zdecydowanie za mało

Jak rozumiem to chodzi Tobie raczej o heretyków a nie te biedne, najczęściej proste kobiety - niby zajmujące się czarami. Wprawdzie część z tych, jak mówiono w Wielkopolsce "mądrych" miała na sumieniu śmierć ludzi, których łudziły wyzdrowieniem ale chyba nie więcej niż ówcześni lekarze.

Natomiast racja co do ilości ofiar. Kościół rzadko skazywał na karę śmierci. Najczęściej były to kary pokuty czy innego zmazywania grzechu. Ale nie śmierć - choć też bywała. A największe nasilenie polowań na czarownice było w krajach protestanckich a nie katolickich. Jak się czyta szczegółowe dane to okazuje się, że osławiona hiszpańska inkwizycja ma na sumieniu mniej ofiar niż Kalwin i jego uczniowie w Szwajcarii czy Luteranie i szerzej protestanci w reszcie krajów.
          Ale wszyscy maja wbite w głowy coś innego i racjonalnej wymiany poglądów to raczej nie oczekuj.
          • l.george.l Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 04.04.08, 14:35
            renepoznan napisał:

[...]> Ale wszyscy maja wbite w głowy coś innego i racjonalnej
            wymiany poglądów to rac
            > zej nie oczekuj.
            [...]

Sądząc po tym jak rozlicza się afery pedfoliskie czy gospodarcze z
            udziałem kleru trudno liczyć na dostęp do źródeł w kwestiach
            cięższego kalibru jak masowe mordy.
            • renepoznan Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 04.04.08, 16:15
              l.george.l napisał:

> Sądząc po tym jak rozlicza się afery pedfoliskie

Nie jestem fachowcem ale może ktoś mi podrzuci. Jak to coś się nazywa? Mania
              prześladowcza, Nerwica Natręctw, czy jak?
              • sineira Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 05.04.08, 21:54
                Mania manią, ale coś jest na rzeczy. Popatrz na ostatnią aferę pedofilską.
                Normalnie, jak mowa o pedofilu, to jest "zwyrodnialec", "potwór" i tak dalej, a
                jak to przypadkiem jest ksiądz, to się mówi o "człowieku, który zbłądził". Tak
                wielka i stara organizacja ma siłą rzeczy niesłychaną wprawę w zamiataniu brudów
                pod dywan i diabli wiedzą, co już zamiotła... Tendencja do wybielania Świętego
                Oficjum jakoś mi podejrzanie pachnie, bynajmniej nie kadzidłem.
                • renepoznan Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 05.04.08, 22:23
                  sineira napisała:

> Mania manią, ale coś jest na rzeczy.

Jakby to Tobie wytłumaczyć. Powinnaś zrozumieć chyba, że ........ (vide - sąsiedni dłuuugi wątek:))

Założyłem wątek będący głupia lub mądra kpiną z naszych "protestantów" (nie religijnych) ekologicznych i innych. George w pełni zgodnie z swoją manią (nie wiem jak nazwaną)w ten wątek wrzucił swoje frustracje i manie religijne. U niego to normalne - wszyscy go znamy choć pytanie o piernik i wiatrak w pełni aktualne
                  Jak widzę dołączyłeś do georga. Kiedy zaczniesz cytować ojca zawsze dyrektora czy Nasz Dziennik? ;)
                  Obawiam się, że Twoja ewolucja w tym kierunku jest już raczej nieunikniona i nieodwracalna.
                  :)
                  • Gość: jp Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół IP: *.icpnet.pl 05.04.08, 22:32
                    Przykre, że tak ciekawie i wesoło zapowiadający wątek potoczył się tak jak większość, żenująco.
                  • l.george.l Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 05.04.08, 23:23
                    renepoznan napisał:

[...]
                    > Jak widzę dołączyłeś do georga. Kiedy zaczniesz cytować ojca zawsze dyrektora c
                    > zy Nasz Dziennik? ;)
                    [...]

Zacytuję "Tygodnik Powszechny" - źle, podeprę się opiniami podsłuchanymi na
                    falach Radia Maryja - jeszcze gorzej. W takim razie co mam czytać?
                    • renepoznan Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 05.04.08, 23:45
                      l.george.l napisał:

> Zacytuję "Tygodnik Powszechny" - źle, podeprę się opiniami podsłuchanymi na
                      > falach Radia Maryja - jeszcze gorzej. W takim razie co mam czytać?

Och. Ty się nie przejmuj. Czytaj i cytuj co chcesz. Jako nasz ulubiony błazen
                      masz tu specjalne prawa.
                      :)
                  • sineira Re: Najbardziej środowisko zanieczyszczał kościół 06.04.08, 20:55
                    > Kiedy zaczniesz cytować ojca zawsze dyrektora czy Nasz Dziennik? ;)
                    Apage Satanas! Zgiń przepadnij! Prędzej wieloryb przejdzie przez ucho igielne!
                    A do Georga mam sentyment. Sama nie wiem, dlaczego!
    • Gość: kibic Re: A'propos naszej kochanej redakcji i protestów IP: *.poz.zigzag.pl 07.04.08, 12:59
      Już ci kiedyś pisałem,żebyś się nie wygłupiał. Z kim takie żarty? Z
      georgami, gejami, sienirami i innymi takimi?
      Zastanów się. Albo od razu napisz obszerną instrukcję obsługi - choc
      nie jest pewne czy i tak zrozumieją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka