foxof 18.06.08, 20:55 Teatr Ósmego Dnia mógłby znaleźć dla siebie nowe miejsce w Starej Gazowni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mgustowski Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 21:05 Teatr Muzyczny podobno ma zmienić swą siedzibę gdzieś poza centrum miasta. Stara Gazownia może okazać się miejscem,dzięki któremu teatr po przeprowadzce wiele zyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgustowski Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 21:11 W Poznani miało powstać Centrum Designu dla którego miejsce miało znaleźć się w CK Zamek. Miał to być projekt artystyczny jak i komercyjny - przynajmniej tak opisywano owo centrum na łamach gazety.Jeśli Stara Gazownia ma spełniać obie te funkcje centrum designu powinno się tam znaleźć, nie ma lepszego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnikliwy Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.eranet.pl 18.06.08, 21:22 Hahahahaha!! Znowu spółka z udziałem miasta. Oj, komuś to na rękę od lat.. Popatrzcie na spółkę z udziałem miasta na terenie dawnego kina Bałtyk. Przypomnijcie sobie spółkę z udziałem miasta Kupiec Poznański. Wystarczy mieć liczydło w ręce, aby wiedzieć, że najkorzystniejsze dla miasta jest sprzedaż terenów na zasadzie jawnych przetargów, a nie spółki w których miasto traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śnieg na piecu Re: Znowu spółka z udziałem miasta IP: *.icpnet.pl 18.06.08, 21:48 ...w której w ciągu kilku lat udziały miasta w cudowny sposób spadną z np. 75% do 7,5% ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.icpnet.pl 18.06.08, 22:42 Ty nie jesteś wnikliwy, Ty jesteś chory .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feniks Re: Kolejna Spółka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 08:31 gratuluję pomysłu. Co za nowatorski pomysł. Spółka z udziałem miasta! Czy grobelny nic innego nie potrafi tworzyć?! Stop! nie odpowiadajcie. Nie potrafi. Chętnie znajdę się w Zarządzie z pensją ok. 10 000 zł. Naszych 10tysięcy! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Kolejna Spółka 19.06.08, 09:25 Gość portalu: feniks napisał(a): > > Chętnie znajdę się w Zarządzie z pensją ok. 10 000 zł. Naszych 10tysięcy! Wybacz kolego. Jeśli swoja pracę na tym stanowisku wyceniasz na 10 000 zł to juz pokazujesz, że niewiele tej spółce dasz. A tu chodzi o jej sprawne i dobre działanie. Ludzi do pobierania pensji tam nie potrzeba. Choć zgodzę się z tobą, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że dorwą się tam ci z nominacji - potrafiący tylko pobierać pensję. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feniks Re: Kolejna Spółka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 18:54 Jak byś miał wiedzę to zapewne orientowałbyś się, że w spółkach z udziałem Miasta obowiązuje "Ustawa kominowa". Więc kolesie grobelnego raczej nie biorą więcej (pensji) niż około 12.000zł. Pozdrawiam i życzę dalej dobrego samopoczucia! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Kolejna Spółka 19.06.08, 19:08 Gość portalu: feniks napisał(a): > Jak byś miał wiedzę to zapewne orientowałbyś się, że w spółkach z udziałem > Miasta obowiązuje "Ustawa kominowa". Więc kolesie grobelnego raczej nie biorą > więcej (pensji) niż około 12.000zł. I masz rezultaty jakie wszyscy obserwujemy. Jak ktoś nie nadaje się do kierowania prawdziwą działalnością to załapuje sie na takie spółki. Najczęściej dzięki poparciu a nie dzięki umiejętnościom. I potem te spółki działają jak działają. Maja tę ustawę znieść. Zdaje się, że chciałeś się na taką działalność - raczej dla dla kolesiów - załapać biorąc tyle ile ustawa pozwala. Pozdrawiam i życzę dalej dobrego samopoczuc > ia! ;) Mimo wszystko - dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feniks Re: Kolejna Spółka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 21:24 troszkę bez sensu. ale pisz dalej dobrze o swoim przełożonym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lare Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.icpnet.pl 19.06.08, 01:17 centrum designu powstaje w starej drukarni obok Sheratona Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator7 Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 21:22 Żadna formula kultury oficjalnej nie wypełni a nawet nie uratuje Starej Gazowni, może doda troche splendoru i pozytywnej energii. Czy Teatr Ósmego Dnia zrewitalizował Arkadię? Stara nazwa (Siła-Światło- Woda) inspiruje - szukajmy w niej wyzwania jakie nakreślił przełom XIX i XX wieku. I zastanówmy się - dlaczego studenci w Poznaniu 100 mln zł rocznie wydają na piwo,20 mln na tramwaj, 2 mln na ksiażki, 3 mln na teatr a 15 mln zł na inne rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
foxof Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 21:38 ta dzialalnosc komercyjna o ktorej mowi p. Ganowicy to nie butiki mam nadzieje :| może niech miasto udostepni część SGazowni jakieś firmie wysokich technologii itp. do tego to centrum designu o ktorym pisal wyzej mgustowski Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 21:54 Teatr Ósmego Dnia, Teatr Tańca, Filharmonia i jeszcze tego typu parę pomysłów i będzie wiadomo, że z tego nic nie wyjdzie. Na szczęście Ganowicz dość rozsądnie się wypowiada - mam nadzieję, że szczerze i go nie zakrzyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
foxof Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 22:07 chciałbyś tam widzieć kolejny Stary Browar? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 22:17 foxof napisał: > chciałbyś tam widzieć kolejny Stary Browar? Jak porównuję Wasze pomysły i Stary Browar to nie wiem czy Stary Browar nie jest lepszy. Przynajmniej budynki zostały odbudowane a szpetny fragment miasta został uporządkowany. Jak czytam pieknoduchowskie Wasze wypowiedzi to wiem, że Gazownia popadnie w ostateczną ruiną a resztki zostaną wyburzone. Niestety. Ludzie. Przypomnijcie sobie co zrobili fundatorzy Teatru Polskiego. Przed tym teatrem wybudowali kamienicę, która miała zarabiać na ten teatr. Bierzcie przykład z swoich poprzedników. Myślcie ekonomicznie a nie romantycznie. Bo romantyzm w takim wydaniu szybko przechodzi w szponiastą łapę fiskusa wyciągającego podatki z naszych kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
foxof Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 22:31 Tak w Browarze masz kulturę wysoką. Multikino na ostatnim piętrze. Przeczytałeś może ten tekst? dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73504,5300256,Teatr_w_starym_zbiorniku_gazu.html może w miejsce kolejnych 100 czy 50 butików warto ściągnąć jakąś firmę IT. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 22:45 oxof napisał: > Tak w Browarze masz kulturę wysoką. Widzę, że nawet nie próbujesz zrozumieć co piszę. OK. Klapki na oczach pozwalają spokojnie żyć. Potem - jak gazownia się ostatecznie zawali to sie trochę popluje na Grobelnego, ........................ (wpisz jeszcze kilku) i dobre samopoczucie zachowane. Tylko Gazowni szkoda. To naprawdę ładny przykład zabudowy przemysłowej. Wiesz. Tak na marginesie - bez związku z tematem. Kiedyś jeden z forumowiczów był współorganizatorem wystawy na Wzgórzu Przemysława, poświęconej Przemysławom - Piastom Wielkopolskim. Jak sie domyślasz temat wybitnie poznański i który powinien zainteresować fanów tego poznańskiego forum. Zabytków oryginalnych nie ma zbyt dużo ale coś tam było. Do tego udało się im ściągnąć z Zagrzebia oryginał obrazu Matejki "Śmierć Przemysła II". W sumie dość ciekawa wystawa choć pokazana cokolwiek staroświecko - bez tego nerwu jaki oczekujemy od obecnych ekspozycji muzealnych. Ale może tematyka nie pozwalała. Na forum nawet coś na ten temat było. Ale jak myślisz - ilu z tych zaangażowanych "kulturalnie" forumowiczów wystawę obejrzało - a przynajmniej przyznało się do tego??? Chyba tylko ja jeden. Reszta null. Oczywiście ta anegdotka nie ma nic wspólnego z szczytną walką o Gazownię i umieszczenie w niej wszystkich poznańskich instytucji kulturalnych. :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
foxof Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 23:20 renepoznan napisał: > Widzę, że nawet nie próbujesz zrozumieć co piszę. OK. Klapki na oczach pozwalaj > ą spokojnie żyć. Potem - jak gazownia się ostatecznie zawali to sie trochę popl > uje na Grobelnego, ........................ (wpisz jeszcze kilku) i dobre samop > oczucie zachowane. > Tylko Gazowni szkoda. To naprawdę ładny przykład zabudowy przemysłowej. doskonale cię rozumiem chcesz tego co sprawdzone, SBrowar przyciąga ludzi, ok powtarzamy to w SGazowni haloo jest jeszcze Stara Rzeżnia kolejne 200 sklepów? gdzie jest napisane że każdy projekt miejski musi być dochodowy? dlaczego europejskie miasto jakim jest Poznań nie może sobie pozwolić na utrzymanie takiego centrum kultury? miasto to nie tylko galerie handlowe i drogi ile razy to można powtarzać? > Wiesz. Tak na marginesie - bez związku z tematem. > Kiedyś jeden z forumowiczów był współorganizatorem wystawy na Wzgórzu Przemysła > wa, poświęconej Przemysławom - Piastom Wielkopolskim. Jak sie domyślasz temat w > ybitnie poznański i który powinien zainteresować fanów tego poznańskiego forum > . Zabytków oryginalnych nie ma zbyt dużo ale coś tam było. > Do tego udało się im ściągnąć z Zagrzebia oryginał obrazu Matejki "Śmierć Przem > ysła II". > W sumie dość ciekawa wystawa choć pokazana cokolwiek staroświecko - bez tego ne > rwu jaki oczekujemy od obecnych ekspozycji muzealnych. Ale może tematyka nie po > zwalała. > Na forum nawet coś na ten temat było. Ale jak myślisz - ilu z tych zaangażowany > ch "kulturalnie" forumowiczów wystawę obejrzało - a przynajmniej przyznało się > do tego??? > Chyba tylko ja jeden. Reszta null. > Oczywiście ta anegdotka nie ma nic wspólnego z szczytną walką o Gazownię i umie > szczenie w niej wszystkich poznańskich instytucji kulturalnych. > :):):):) i to ma być dowód na co? to że jakaś wystawa nie znalazła uznania ma byc dowodem na to że Kultura w SG nie będzie miała powodzenia? skąd wiesz? tak teraz jest, że czymś trzeba ludzi przyciągąć np. do muzeów, w dzień nie chodzą ale za to w nocy chcą i jeszcze w kolejkach stać nawet hehe w zeszłym roku w Poznaniu była np. "Asia-Europe Mediations" i byli ludzie, więc o frekwencje sie nie martw Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 19.06.08, 09:21 foxof napisał: > doskonale cię rozumiem chcesz tego co sprawdzone, SBrowar przyciąga ludzi, ok p > owtarzamy to w SGazowni haloo jest jeszcze Stara Rzeżnia kolejne 200 sklepów? Jakże ci współczuję. Widzisz tylko alternatywę - market (nawet z ambicjami) a soc - Dom Kultury. Nic pośrodku. Nic o bardziej wyrafinowanym pomyśle. Nic innego. Myślisz jak wielu z naszych decydentów - tak z 30-40 lat do tyłu. A swiat uciekł ci do przodu. Jest w GB takie miasto gdzie zaadoptowano na cele "ogólnospołeczne" dawny obiekt przemysłowy. Tylko zrobiono kapitalny błąd. :):):) Zarząd tym obiektem powierzono tępogłowemu menagerowi a nie zasłużonemu dla kultury. I ten tępy kapitalistyczny pomiot zamiast dać te pomieszczenia zasłużonym ludziom kultury za piękne choć puste gadanie, to wynajmuje je na spektakle, które ściągają ludzi. Sam zaprasza kogo chce, i widzi, że jest coś wart i sciagnie publiczność. Daje salE, pomaga w wystawieniu. A że w tej chwili coraz trudniej ściągnąć ludzi byle czym (typu Nieznalska czy inni) to musiał się starać. Po - chyba - 10 latach działalności stworzył się tam trochę nieregularny festiwal sztuki (nasza Malta choć w mniejszej skali)- ściągający elitę za którą idą inni - forsiaści. Tylko, że nadal tam dają kasę na i za spektakle czy wystawy a nie na Instytucję za piękne oczy i zasługi sprzed 20 lat. Acha - najlepsze są tam piwnice. Strasznie podobała mi się tam niewielka galeria sztuki połączona z knajpką. Pijesz piwo czy kawę a nad tobą na półce stoi rzeźba - z ceną, bo ja też możesz kupić. To było XIX wieczne budownictwo w surowej cegle i niemalże czułeś się jak w gotyckich lochach. Co prawda ceny kawy były trochę wyższe niż "na mieście" ale jakoś pustek tam nie zaobserwowałem. Ale może dlatego, że byłem tam tylko raz. :):):) Jeszcze jeden mankament. Podejrzewam, że temu tępemu niekulturalnemu managerowi nieźle płacą - u nas to nie przejdzie. :( To głupi przykład - niemożliwy do zaakceptowania w naszym socjalistycznym społeczeństwie. Ale daję go byś zobaczył, że można inaczej. Nie tylko wybierać pomiędzy socjalistycznym pałacem kultury a galerią handlową. Odpowiedz Link Zgłoś
foxof rene 19.06.08, 10:58 ok, tak jestem za społecznym, socjalistycznym kapitalizmem takim jaki panuje na zachodzie Europy np. w Szwecji, gdzie jakość życia jest wyższa, ludzie są zadowoleni, usmiechnięci, przyjaźni i takie tam, chciałbym taki właśnie system, a nie dziki kapitalizm amerykański jak mamy w Polsce. i proszę nie przywołuj komunistycznego domu kultury, o takim nie pisałem, przeczytaj z uwagą moje wcześniejsze wpisy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: rene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 12:34 No to najpierw zarób na ten swój szwedzki socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidzej Re: rene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 18:07 To zaplac podatki 60% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 22:49 Może to nie kultura wysoka, ale byłem tam na Ossianie - to było dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
kontemplator7 Spółka pomysłem na Starą Gazownię 18.06.08, 22:42 Budowali mieszczanie katedry tak, aby świadczyły o wielkosci ich miasta, bo cząstkę tej wielkości mogli przypisać sobie samym (A. Wallis). Czasem to robil jakiś Stalin (PKiN), czasem Kulczyk (Browar i Autostrada), a czasem wszyscy (Kosciół Mariacki). Zróbmy zrzutę na wielką instalację siły (to energia), wody (to życie) i światła (to wiedza). Niech to będzie środowisko dla teatrów i muzykantów, nawet butików i pubów, z design, etno, jazzem, info i czym tam jeszcze - gdy tam pójdziesz zawsze coś się bedzie działo - bez cenzury magistratu i marszałka. Przestrzeń kreuje - nie przypadkiem Kraków rodzi wielkich ludzi a Mazowsze ludzi psuje. A od bysnesu mamy kilka uczelni - niech to ktoś zwiąże w jakąś koncepcje bysnesową. Ja na takie coś i z takim czymś swoje dołożę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 23:20 także się dorzucę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluska Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 07:28 Urząd miasta będzie bezrobotny, jeśli wszystkie jego obowiązki przejmą spółki. Ich jest dzisiaj za dużo, a kosztują jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
gh18 Re: Spółka pomysłem na Starą Gazownię 19.06.08, 09:43 SIŁA-ŚWIATŁO-WODA - nasz Poznań - nasz projekt - :) Będzie dobrze - rene ma słuszność z jakims źródłem dofinansowania projektu, ale wielorakość i różnorodność tego, co może znaleźć się w Gazowni daje dużą szansę na to, by na siebie zarabiała - bynajmniej nie mam na mysli kolejnych butików :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent Spółka pomysłem na Starą Gazownię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 11:28 Kontemplator 7 - tak to widzę.Ale niestety wiele rzeczy widzę i potem nic z tego nie wychodzi.Ale pomarzyć warto Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Nieco muszę zgodzić się z Rene, choć nie twierdzę, 19.06.08, 11:30 że chcę;) Braku, bezkrytycznego momentami, romantyzmu nikt, kto mnie dobrze zna, nie może mi zarzucić. Prywatnie nawet dla Rene moje bujanie w chmurach jest momentami nieznośne. Jednak w przypadku Gazowni zgadzam się z jego sposobem myślenia. Mały przykład. Jest takie piękne miasto w Europie, które zwie się Paryż. W mieście tym stoi jedno z najstarszych i największych muzeów na świecie - Luwr. W podziemiach tej szacownej instytucji mieszczą się koszmarnie luksusowe sklepy, dobra i tania jadłodajnia i zapewne jeszcze coś, o czym zapomniałam. W niczym to nie przeszkadza samemu muzeum. W Starej Gazowni, prócz galerii sztuki wszelakiej, teatru, przydałyby się również miejsca, które sztukę łączyłyby z komercją. Nie tak, jak Stary Browar, w którym sztuka jest tylko dodatkiem do drogich zakupów, ale wręcz przeciwnie. Świetna artystyczna restauracja, kawiarenki, bardzo dobry klub jazzowy. Tego nigdy nie ma za wiele. I wszystko da się połączyć:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator7 Re: Nieco muszę zgodzić się z Rene, choć nie twie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 13:19 To już jest i bywa prawie w kazdym mieście Odpowiedz Link Zgłoś