Dodaj do ulubionych

W Poznaniu potrzeba nowych kościołów

27.10.08, 17:12
- odczytano wczoraj parafinom z listu abp Gądeckiego. Czyżby? Mieszkam na
obrzeżach miasta i
do żłobka mam: 3,5 km
do przedszkola: 2 km
do szkoły podstawowej: 2 km
do gimnazjum rejonowego: 2 km
do najbliższych ogólniaków: 2-4 km
do biblioteki (marnej): 2 km
do kina: 5 km
do osiedlowego domu kultury: 4 km
do hipermarketu: 2 km
do przychodni zdrowia: 1,5 km
do najbliższego posterunku policji: 6 km
do najbliższego szpitala: 7 km
do kościoła zaledwie 500 m, a oprócz parafialnego w promieniu 3 km mam pięć
innych. Gdy powstaną kościoły w Suchym Lesie i Biedrusku, to będę miał ich już
siedem.
Obserwuj wątek
    • Gość: W105N4 Re: W Poznaniu potrzeba nowych kościołów IP: 81.210.2.* 27.10.08, 17:28
      Bardzo mi sie podoba okreslenie parafini:)
      • kazek100 Re: W Poznaniu potrzeba nowych kościołów 27.10.08, 18:18
        mnie też! ;-))
    • Gość: wierzący Re: W Poznaniu potrzeba nowych kościołów IP: *.centertel.pl 27.10.08, 18:38
      I jeszcze jedno pytanie: czy te małe parafie będa w stanie wybudować i utrzymać swoje świątynie - vide: os. Dębina i os. Pod Lipami, na które składają się inne parafie.

Ciekaw jestem, kto pomaga finansowo Salezjanom utrzymać ich monumentalny kościół.

• l.george.l Re: W Poznaniu potrzeba nowych kościołów 27.10.08, 19:43
        Otóż to. Przyrost naturalny mamy na granicy zera. Z każdym rokiem o ok. 1,5%
        maleje liczba chrzczonych dzieci w stosunku do urodzeń. Zmniejsza się również
        zapotrzebowanie na inne sakramenty. Chętnie bym się dowiedział, na jakich
        fundamentach metropolita poznański opiera swój biznes plan. Oczywiście mogłoby
        mnie to w ogóle nie interesować, gdyby nie konkordat i niejasne zasady
        wspomagania kościoła przez państwo.
        • drhuckenbush Re: W Poznaniu potrzeba nowych kościołów 27.10.08, 19:49
          A np. po to, zeby ludzie przychodzac do kosciola siedzieli, w komforcie. A nie
          musieli stac.
          • Gość: pawman niewielki przyrost naturalny + wykruszanie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:59
            wyznawców kościoła + budowa nowych kościołów wpłynie na to, że nie będziesz miał
            problemu żeby nie tylko wygodnie usiąść, ale będziesz mógł nawet namiot rozbić,
            tyyyyle będzie miejsca....
            • drhuckenbush Re: niewielki przyrost naturalny + wykruszanie si 27.10.08, 21:25
              I pieknie - wole tak, niz jak jest dwa razy wiecej wiernych niz miejsc w
              lawkach. Dla takiego komfortu warto na tace rzucic :)
    • Gość: fju fju Re: W Poznaniu potrzeba nowych kościołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:22
      czy z przybytkow o ktorych piszesz korzystasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka