mil1231 12.11.08, 22:33 kiedy wreszcie ktoś się dobierze do dupy tym sqrwysynom, wygoni ich z Polski albo zdelegalizuje?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michal Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.eastwest.com.pl 13.11.08, 00:16 W naszych jeziorach nie ma już 2 m wody - zamiast plazy jest muł. Spotykamy się 15.11.2008 Sobota 11.00 - Roztoka k/Kleczewa, obóz Greenpeace, więcej informacji www.naszawoda.org, proszę o przekazanie informacji znajomym. Pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Idźcie sobie oszołomy. 13.11.08, 08:20 Koniki z Wieliczki pamiętacie? Zanim rozwalicie nasza gospodarkę, to się wynieście gdzieś, zamieszkajcie w kurnych chatach i dajcie nam spokój. Odkrywka nie zagrozi stosunkom wodnym w jeziorze, jeśli jest nawet jakies połączenie w warstwach trzeciorzędowych (w głębszych jeziorach to sie zdarza) spokojnie można uzupełnić niedostatek wody czysta wodą z systemu odwodnienia odkrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Idźcie sobie oszołomy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 09:03 Tylko,że zespół elektrowni PAK wodę po wykorzystaniu jako chłodziwa zrzuca do Warty, a nie pompuje ich do okolicznych jezior. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Midas Re: Idźcie sobie oszołomy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 20:22 Ale to nie jest woda z odkrywek i raczej nie trafia do Warty tylko raczej do jezior obok nich... Odkrywki dawno się odsunęły na wiele kilometrów od elektrowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Protest 15.11.2008 w Roztoce o 11.00 IP: *.eastwest.com.pl 13.11.08, 00:19 od nas będzie ponad 20 osób. Tak trzymaj Michal!! Sprawa jest ważna. Wszyscy wiemy jak to wygląda i kazdy z nas zdaje sobie sprawe co Pan Michalski wygaduje. Jedno wielkie oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eco-Osholom Re: Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 02:59 Jesli masz na mysli lobby energetyczno-paliwowe, ktore kupuje sobie po kolei wszystkie rzady, to obawiam sie, ze nie predko... sila pieniadza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.icpnet.pl 13.11.08, 08:40 Rozgonić to towarzystwo tam, takie piękne spycharki tam teraz przygotowują teren,przejechać po tym obozie i cześć. Jak słyszę o zielonych to mi aż źle się robi,o odkrywce było wiadomo już dawno, grunty były wykupione od ludzi, wszystkie zgody juz za czasów pisu były dane, teraz zostało to wszystko potwierdzone, więc nie patrzeć tylko kopać. A do tych którzy twierdzą, że wody w jeziorach byłego woj. koninskiego jest mniej. Ok jest mniej, ale spójrzcie na statystyki średnich opadów na przełomie np ostatnich 100 lat. Ostatnie naście lat, to w każde lato jest wielka susza, więc to też wina kopalni?? Klimat się zmienia i niestety wody jest coraz mniej.. A ewentualny ubytek wody z gopła, bedize przeciez uzupełniany rurociągami ze świeżą wodą. A w miejscu tej dziury która zostanie wykopana, powstanie kolejne jezioro, fakt że sztuczne, ale tam też z czasem będzie życie. Polska jest taka jest, pewnie większość by chciała elektrowni atomowych, tylko że prawie każda z tych osób nie zgodiz sie żeby taka elktrownia była 2kilometry od jego domu:)) Więc wniosek jest prosty, mamy duże złoża węgla, więc korzystajmy z tego dopóki myslenie społeczeństwa się nie zmieni. A bandą oszołomów stawiających namioty nie przejmujmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.eastwest.com.pl 13.11.08, 12:01 Szymon, przyjedz zobacz - potem sie wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce 15.11.08, 23:45 Greenpeace szalało tak w Niemczech do czasu gdy rząd niemiecki nie ugiął się i nie płaci teraz haraczu. tego samego chcą w polsce. Będą blokować każdą inwestycję, licząc że słabiuteńki Tusku mając na karku autostrady i itp ugnie się i też zacznie bulić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.e-forum.com.pl 13.11.08, 08:41 prawda jest taka, ze gdyby w tytm zacofanym kraju trzeciego świata, jakim jest Polska, na etapie planowania i projektów brano pod uwagę uwarunkowania środowiskowe, to ni byłoby takich akcji. a tak najpierw jakiś debil cos postanowi, nie znając sie zupełnie na tym, chce realizować wbrew wielu przepisom i zdrowemu rozsądkowi i zaczyna się cała jazda. przypominam, że Polska jest w UE i chcąc nie chcąc MUSI respektowac określone konwencje, ponieważ wolą narodu i rządzących się na to DOBROWOLNIE zgodziła..... ale pewnie do ciemnego i zacofanego tłumu w Polsce to nigdy nie dotrze... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 sam jesteś zacofanym ekodebilem! 13.11.08, 19:55 wy ekodebile niczym nie różnicie się od radyja ojca dyrektora- tacy sami ograniczeni umysłowo i zaślepieni ideologicznie troglyci tylko w dugą stronę! Przez was ekokretyni nie mamy elektrowni atomowej, która mają takie "proekologiczne" państwa zachodu- wasi mocodawcy dobrze wiedzą co robią (blokowanie rozwoju Polski pod bezczelnymi hasłami ekologii) ale wy jesteście ogłupiałymi młodymi ekodebilami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werst a wszystkiemu winny wojewoda wielkopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 09:09 debil i dyletant, takiego ćwoka od razu do paki, wydał zgodę na działanie odkrywki w wielkopolsce, a nie przyjrzał się temu że zaszkodzi ona jeziorom położonym w sąsiednim województwie - kujawsko-pomorskim, bo po co to już go nie dotyczy, niech martwią się inni. prokurator i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed Zawsze śmieszą mnie takie akcje IP: 81.219.116.* 13.11.08, 10:43 Elektrownie atomowe nie, bo atom jest be..., wiatrowe też nie, bo psują krajobraz i szkodzą ptaszkom, węglowe też nie, bo jeziora wysychają. Najlepiej zamknąć się w szałasach. Coś mi się wydaje mocno, że chodzi tu o kasę, czyli jak zespół elektrowni coś tam sypnie groszem to protesty się skończą. Była kiedyś na jakimś kanale taka prowokacja dziennikarska. Dlatego wkurza mnie bo w tym dzikim kraju paru jakiś debili jest w stanie opóźnić albo zablokować inwestycje typu autostrada, bo po polu skacze sobie jakaś żabka. A nikt nie liczy ile ludzi ginie codziennie z powodu takich dróg jakie mamy. Ważniejsze od życia ludzkiego dla tych poj... jest to, że gdzieś tam rośnie sobie jakaś purchawka pod krzakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: 213.17.161.* 13.11.08, 11:20 A ja się cieszę że wreszcie zaczęło się mówić o tej sprawie. To co ta kopalnia robi ze środowiskiem woła o pomstę do nieba. Greenpeace jest niezależną organizacją nie z tych ekologów których można kupić 2 tysiącami i cieszę się że akurat oni rozbili tam obóz. Mam nadzieję że to coś da i zostawię swoim wnukom taką Polskę w jakiej sama chciałabym żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelajacy_ogrodnik Re: Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce 13.11.08, 11:32 Popieram powyższe. Greenpeace na pewno nie zadowoli się dwoma tysiącami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc do strzelający_ogrodnik IP: 213.17.161.* 13.11.08, 12:40 Radzę zapoznac się z zasadami finansowania Greeanpease a póżniej snuć jakies insynuacje. www.greenpeace.org/poland/wesprzyj-nas Polecam lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Teoria spiskowa IP: *.eastwest.com.pl 13.11.08, 11:57 Dla tych co nigdy nie byli w Powidzkim Parku Krajobrazowym. Czytajcie dalej o wspanialej ochronie przyrody przez kopalnie www.kwbkonin.pl/index.php/o_firmie/srodowisko/ - dostaja nawet nagrody za to. A teraz jak nie byliscie wyobrazcie sobie jezioro Malta minus 2 m wody, pomosty stojace w powietrzu, dzieci na plazy po kolana w mule, wyspy na jeziorach, ktore juz nie sa wyspami i kopalnie oddalona o 6 km, ktora mowi - to nie nasza wina !!! Komiczne prawda. Teoria spiskowa o kosmitach. Odpowiedz Link Zgłoś
prpi Kto tu jest oszołomem? 13.11.08, 12:30 Na początku większość jest zwykle oburzona, bo nikt nie lubi jak pojawiają się nieprzewidziane problemy. Ale nawet posłańców niosących złe wiadomości nie powinno się zabijać, lecz wysłuchiwać. Niczego nas nie nauczył przykład Rospudy i to, że zgodnie z prawem krajowym i unijnym to zieloni mieli rację, a władze i inwestorzy szli w zaparte kosztem zdrowia ludzi i przyrody? "W tym dzikim kraju" ludzie nie giną na drogach przez ekologów czy obrońców środowiska, a raczej z winy tych, którzy ich racji i argumentów nie lubią brać pod uwagę - z niewiedzy, pod naciskiem "z góry", dla wygody lub dla kasy. Obejrzyjcie czasem (choćby na YouTube, skoro na TV trudno liczyć) jakiś film dokumentalny o obszarach strasznych klęsk ekologicznych (np. w Rosji), o ziemiach skażonych lub wysuszonych przez działania człowieka. Pomyślcie o przyczynach i postawach, z powodu których ludzie umierają tam w męczarniach, a przyroda ulega totalnej zagładzie, zanim znów obrzucicie stekiem wyzwisk młodych ludzi z wyobraźnią, poczuciem piękna i przyzwoitości, której większości z nas niestety brakuje. Nie wiem z góry, kto tu ma rację, ale liczę, że dzięki takim organizacjom jak Greenpeace nikt bezkarnie nie będzie naginał prawa i narażał przyszłości naszych dzieci, a do społeczeństwa (a więc i do mnie) docierać będą nie wyzwiska, lecz fakty i argumenty stron. Acha, jak jesteście chorzy, to żadnych lekarzy też nie słuchacie, bo niektórzy podobno "biorą"? A że ochrona środowiska u nas niedomaga, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed Re: Kto tu jest oszołomem? IP: 81.219.116.* 13.11.08, 13:11 Nie mam nic przeciwko, jeśli protest dotyczy r e a l n e g o zagrożenia zdrowia czy życia ludzkiego, inwestycji, które na pewno stanowią zagrożenie (nikt chyba nie pozwoli sobie na ogródku zbudować stacji radiolokacyjnej czy składowiska odpadów radioaktywnych) Ale jak to w przeszłości bywało, często protesty były nieuzasadnione, wręcz głupie, zgodnie z zasadą "nie bo nie". Był ostatnio głośny przypadek, że nieomal buldożery zrównałyby z ziemią osiedle ludzkie bo kilku kretynów z powodu paru drzewek chciało zmienić przebieg drogi ekspresowej. Ludzie straciliby cały dorobek życia. Znany też jest przypadek, że właściciel łąki przez którą (czy też obok jej) miała przebiegać planowana chyba któraś z autostrad nie chciał zgodzić się na budowę. Doszukał się jakiś tam niby rzadkich roślinek, zwołał kilku oszołomów i zaczęli protestować. Budowa oczywiście zaczęła się opóźniać. W takich momentach przydałby się pluton ZOMO w celu rozgonienia towarzystwa. Nie mam nic przeciwko ekologii ale drażni mnie oszołomstwo w każdej postaci, a już ekooszołomstwo bywa bardzo niebezpieczne, bo dotyka każdego z nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyekolog Będzie tragedia ekonomiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 16:49 W kwb pracuje około 4000 ludzi.Niech przynajmniej połowa nas plus najbliższa rodzina przyjedzie do Rostoki i pokaże swoją siłę w obronie miejsc pracy .Ludzie tu,jak braknie przemysłu to wszyscy tylko do Niemiec,Irlandii, Norwegii-za chlebem.Czy ważniejsze są żabki-jak w Rospudzie?A czy ci śmieszni ekolodzy w domach świecą łuczywami i nie używają prądu?a może samochodami też nie jeżdżą tylko zaprzęgi konne.Przywiążcie się do stacji benzynowych jest ich całe mnóstwo w Polsce i tam protestujcie,Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk_cyklista Re: Będzie tragedia ekonomiczna IP: *.physd.amu.edu.pl 13.11.08, 18:08 Pomieszanie z poplątaniem. Nie przywołuj Rospudy, bo to zupełnie inna historia - ani nie chodziło o żabki (jeśli już to o kwiatki a dokładniej jedyne w Polsce stanowisko pewnego gatunku storczyka), ani nie o likwidację budowy obwodnicy tylko o zmianę trasy. Jeśli chodzi o mnie to jeżdżę rowerem i jestem zwolennikiem budowy elektrowni jądrowych, jako najbardziej ekologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Popieram! IP: *.cable.smsnet.pl 13.11.08, 18:48 Popieram ekologów, mają racje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.icpnet.pl 13.11.08, 19:25 Marcin, mieszkałem parę lat w okolicach jeziora Budzisławskiego(tręby)(tam też twierdzą że wody jest mniej przez kopalnie), póxniej w Koninie, teraz mieszkam w Poznaniu. Byłem widziałem i stwierdzam, że obniżający się poziom wód w jeziorach występuje od około 10 lat(tak mocny) Wscześniej tego zjawiska nie było, mimo tego że odkrywki przy tych jeziorach też były!!!!!!DLACZEGO????????? JAKI MAMY TERAZ KLIMAT U NAS W WIELKOPOLSCE W KAŻDE LATO??????? ciągłe SUSZE!!!!!!!!! to jest wina znikającej wody... poza tym kopalnia ma papiery na odkrywke wydane za czasów pisu, dodatkowe badania były równiez wykonane za czasu PO. więc sprawa jest OK. Kolejna sprawa, nie powstanie ta odkrywka, Kopalnia nie ma węgla, (inne odkrywki się kończą, albo jak drzewce dają słaby węgiel)Kopalnia upada, wraz z nią Elektrownia,fugo i pewnie Huta będzie miała problemy , region koniński ma w tym momencie bezrobocie pewnie na poziomie 30%. A jak by cos takiego miało nastąpić, to szczerze mówiąc, mam gdzieś całe to środowisko, wole tych ludzi, a sam jesli zajdzie taka potrzeba z wielką przyjemnością zdepne ostatniego rzadkiego kwiatka, czy co tam będzie miało na tym ucierpieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.eastwest.com.pl 13.11.08, 19:47 Nie chodzi o to aby zamknac kopalnie jutro czy za tydzien. To musi byc przemyslany proces. Ale najpierw proponuje zajac sie pseudonaukowcami - ktorzy za kase napisza wszystko co chce kopalnia. Alternatywne analizy wykazuja wine kopalni. Cos chyba jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Re: Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.icpnet.pl 13.11.08, 20:09 Wina w jakimś stopniu na pewno jest po stornie Kopalni, ale chyba sam przyznasz, że klimat też ma wpływ?????? Poza tym Kopalnia zaproponowała że rurociągiem będize dostarczana na bieżąco woda do jeziora. Gdyby ta odkrywka nie powstała, to jest równoznaczne z upadkiem tego zakładu. Obecne odkrywki są już na wykończeniu, będą zalewane i powstaną tam jeziora, a w miarę nowa odkrywka Drzewce to mało, żeby zaspokoić zapotrzebowanie elktrowni trzeba nastepnych. Nie wiem czy wiesz, ile trwa wycenienie, wykupienie wszystkich terenów, zdjęcie olbrzymiej ilości nakładu, przygotowanie maszyn(poskładanie olbrzymich koparek i zwałowarek) przenośniki, tory itp.itp. To nie jest rok, to jest parę lat i kupa kasy idąca w setki milionów.I wierz mi proces wyceniania i wykupienia ziemi od ludzi w tym wszystkim trwa najdłużej. Nie wiem jak z naukowcami, jedni tak inni inaczej.Fakt że wszytsko jest zgodnie z prawem,no i odkrywka musi powstać. Takie pytanie mam, w takim razie czy jest w ogóle mozliwośc powstawania kopalni odkrywkowych? gdziekolwiek, pomijając złoża??? tak żeby wszyscy byli zadowoleni??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Greenpeace rozbił obóz w Wielkopolsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 17:41 Już jutro nasza akcja! My nie walczymy z pracownikami Kopalni (którzy pewnie się tu negatywnie wypowiadają), tylko z nieprzemyślanymi decyzjami zarządu KWB "Konin". Nasz protest cieszy się większym zainteresowaniem niż się spodziewaliśmy. Jadą 4autokary z Poznania, 2 z Leszna, wiemy też o licznych grupkach nie tylko z Wielkopolski, ale także innych ludziach, którzy nie będąc nad naszymi jeziorami, znającymi klimat w Polsce itp. również się do nas przyłączyli, bo gołym okiem patrząc na zdjęcia "wczoraj" i "dziś" widać, że coś jest nietak i będą razem z nami. Równocześnie pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, którzy wciąż się zgłaszają, że miejsc w autokarach niestety już nie ma. ZIEMIA NA KRAWĘDZI! Ps. Pragnę również zauważyć, bo wielu osobom tutaj się tak wydaje - my nie jesteśmy Greenpeace! My jesteśmy mieszkańcami czy działkowiczami okolicznych miejscowości przy jeziorach. Do jutra ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Beda dostarczac wode do jezior ... IP: *.eranet.pl 15.11.08, 16:11 Do jez. ostrowskiego, powidzkiego itd. tez mieli dostarczac ... tylko jakos im nie wychodzi ... zapraszam do Przyjezierza na ogladanie efektow ! Odpowiedz Link Zgłoś